2007-05-18 22 瀏覽
吃罷生蠔,再吃也是生蠔。記得上次「加時」也選了這裡,是夜再來,原因,現已記不起,相信又是興之所至。每次來到也是一位人客也沒有,每回也巡例問問店員:「還有東西吃乎?打不打擾你們收舖?」回應總也很禮貌:「還沒!還沒!還沒!請隨便坐。」每趟也坐中間的一。上次吃的是Astoria Jumbo,是晚因為胃納的極限已是罕有地被一推再推,唯有從「小」入手,全選法蘭西出品,先來Belon000,再來White Pearl。還記得上次覺得蠔不算太新鮮,這晚的卻又不俗。很少以Belon打頭陣,不過是晚有點特別,就任性一點「打亂章」。口感仍是那爽脆,金屬味重,回韻深,海水味濃。喝一口白酒清清味蕾,再吃第二輪。長身的White Pearl蠔肉鮮美,甘腴軟滑,帶甜,也爽,是個人另一款心水選擇。當然如可再肥美一點更好,然明白供應已近水尾,也不能要求太多。一致裁定,是夜的蠔,確比上次吃到的更新鮮。生蠔算是吃夠了,就轉場到附近的串燒店探個朋友。

一致裁定,是夜的蠔,確比上次吃到的更新鮮。

生蠔算是吃夠了,就轉場到附近的串燒店探個朋友。
2007-05-15 24 瀏覽
I went to this oyster bar on last friday at 10pm, not so many ppl, I asked for 1 doz. oysters, the waiter selected for me, may be they want to sell old oysters 1st., very thin no meat + fishy,I dun think they r profession for the oysters,I like creamy, they gave me crispy, vice versa.HOt food terrible, never go next time!
這家餐廳是我至愛之一,之前已經去過很多次,今次第一次寫有關它的食評. 前幾天和朋友一行4人到此晚飯,比以往平日的晚上多人,而且有很專業的靚靚老闆娘在,即時將整體service提升不少!我們點了很多東西:海鮮冷盤:1) 7款生蠔- 全都是極新鮮,但因我的至愛法國蠔不是最時令季節而是季尾,所以我推介Irish Premiem2) 紐西蘭超甜龍蝦仔(剌身) - 蝦如其名,真係超鮮甜,好味~3) 加拿大甜蜆,cherrystone clams,角螺,翡翠螺餐酒:法國白酒一支(Chablis)頭盤:Ceaser salad熱盤:1) 清蒸波士頓羔蟹- 男店員向我們推介說這蟹很甜的,所以我們點了一大隻,蒸好了一拿來便聞到好香,蟹羔甘香味濃,蟹肉鮮甜爽口,真係無介紹錯呢!2) 煎鵝肝- 味道不錯,但略嫌水準不夠特出,外層不夠香脆3) 德國腸- 味道和賣相比起德國餐廳便較遜色了餐後酒:紐西蘭冰酒(375ml)一支- 頗有驚喜,值得一試甜品:1) 朱古力心太軟- 內裡的熱乎古力味道很好,dark chocolate和milk chocolate的比例較得剛好,味濃但不會有苦味,最緊要不太甜,整體配合得很

我們點了很多東西:

海鮮冷盤:

餐酒:
法國白酒一支(Chablis)

頭盤:
Ceaser salad

熱盤:
2) 煎鵝肝- 味道不錯,但略嫌水準不夠特出,外層不夠香脆
3) 德國腸- 味道和賣相比起德國餐廳便較遜色了

餐後酒:
紐西蘭冰酒(375ml)一支- 頗有驚喜,值得一試

甜品:
1) 朱古力心太軟- 內裡的熱乎古力味道很好,dark chocolate和milk chocolate的比例較得剛好,味濃但不會有苦味,最緊要不太甜,整體配合得很好
2) 雜果芝士餅- 質地軟滑,口感不錯

這晚我們都食得好開心,唯一美中不足就是聖子沒有貨,如果你地下次去都可以問下有無聖子,有既話,聖子剌身必試!!!

2007-02-26 8 瀏覽
跑馬地,CWB同埋TST我都有去,三間都去過幾次,不過跑馬地無咗比較可惜.....我好認同下面位朋友,新鮮(口既)蠔先會有,平時見到啲好乾淨嗰啲係一早洗晒,一箱一箱運到,SO一定唔新鮮..........<br />同埋我同老婆情人節都有去山林道OYSTER EXPRESS,去到真係好多人,不過真係冇嗰位朋友講得咁差,等位其實嗰一日好多地方都要等啦!!!!<br />嗰一日我覺得啲嘢食幾好,幾新鮮,同埋個待應都幾好禮貌,同埋問他有甚麼好介紹,個待應都有慢慢講呀!!!<br />嗰一日我叫幾款唔同既蠔,最好係WHITE PEARL同埋BELON,角螺好爽甜,唔錯!!!同埋叫咗一隻法國膏蟹,真係好多膏,好正...果然冇介紹錯,好好食!<br />!!<br />最重要是......(口係)我同老婆未到之前,我一早將送比她既禮物放咗(口係)OYSTER,等食到差不多,我叫個待應送咗份禮物比她,俾個驚喜她,她真係好開心,真係好多謝嗰位待應,同埋OYSTER EXPRESS幫忙,我們先有一個咁好既情人節,同埋我一定會
!!<br />
最重要是......(口係)我同老婆未到之前,我一早將送比她既禮物放咗(口係)OYSTER,等食到差不多,我叫個待應送咗份禮物比她,俾個驚喜她,她真係好開心,真係好多謝嗰位待應,同埋OYSTER EXPRESS幫忙,我們先有一個咁好既情人節,同埋我一定會再去山林道既OYSTER EXPRESS.
2007-02-23 13 瀏覽
呢間蠔吧我去過幾次,d蠔真係好新鮮!下面位人兄所講o既黑邊係新鮮蠔先有。新鮮蠔o既邊係會有黑色或者綠色o既。我食親蠔都會用叉邊輕輕點下條邊,d蠔邊係會少少縮o既,咁先係新鮮,證明d蠔仲係生,而呢間蠔吧d蠔我次次都會咁試,次次都咁新鮮。有時同d朋友去食自助餐,好多時都係o係外國開左再急凍然後先運來香港比d酒店o既自助餐用。所以係無咁好味,我試過吐返出來。我上個禮拜同左d朋友去左食生蠔,牡丹蝦,青口,蟹...等等。我d朋友都好滿意。我幾次去d招呼都幾好喎,都好有禮貌。對d蠔都幾熟悉。我諗食親蠔我都首選呢間。
呢間蠔吧我去過幾次,d蠔真係好新鮮!下面位人兄所講

2007-02-18 16 瀏覽
跟朋友來個情人節餐預演, 由於我們不是情人, 當然没有點它的"情人節套餐", 只是散點之夜其實想過不要蠔, 小餐廳的turnover始終不多,對它的衛生程度有懷疑, 所以每人點了四只蠔, MENU上的選擇多,而且每款都有詳盡介紹, 都算很盡責.介紹中的Southern bay為creamy及濃味的, 味道算濃但真不是太creamy, 蠔身有黑邊,即是不太新鮮, 另一款係法國, 忘了名字, 介紹說海水味重及爽口, 真的很咸及爽口, 但很細小, 亦是有黑邊的, 枱上的sauce不夠味, 而且這些sauce加在海水味, 完全都不配合到, 很怪另點了一客加拿大蜆仔, 這個尚算不錯, 的確鮮甜美味, 一客五只,不用加SAUCE都很鮮味由於這些都不飽肚, 所以另加一個巴馬火腿露筍意粉, 嘩, 這個真的把我嚇怕了, 以一個中式炒法的Linquine, 即是豉油加勁多油, 巴馬火腿本身已很咸了, 所以咸上加咸,再加上它加中國的蔥下去炒, 所以真的很中式, 幸好意粉不是太腍, 否則令人更加反感!Service尚算ok, 不過場內music亦很old fashion, 巫啟賢, 楊采妮, 陳慧嫻, 很恐

Service尚算ok, 不過場內music亦很old fashion, 巫啟賢, 楊采妮, 陳慧嫻, 很恐佈, 完全影響氣氖.....不宜久留

2007-02-16 9 瀏覽
男朋友專登book左位一齊食下蠔開開心心過情人節, 入去到問我地知唔知今日一定要食set, 都算喇, 都明白今日情人節會有呢d安排, 個set有蠔海膽蟹湯意粉甜品, 6樣野, 睇落好似都ok, 但發覺隔離木台唔知係咪熟客係唔駛跟set囉, 咁都得!但等好耐起碼半個鐘先有蠔上, 都算ok, 好過酒店個d少少, 點知又等多半個鐘先有海膽, 仲聲稱話珍寶海膽, 細到睇唔到囉, 每樣野都要等半個鐘, 到喉唔到肺, 成個氣氛都一般, 播埋d舊既中文歌, 都算喇, 有個似supervisor既男waiter無啦啦爆哂粗鬧廚房d伙計, 完全唔知佢想點囉, 間舖已經唔係大架啦, 破壞哂d氣氛!最小家係個意粉囉, 意粉上面一細啖黑松露菌, 乜都冇, 兩啖食完, 食到尾已經要同男朋友諗定陣間食乜, 唉...成千蚊都唔知食左d乜,貴夾唔飽!一定唔會再黎, 食蠔有大把好選擇!
男朋友專登book左位一齊食下蠔開開心心過情人節,

一定唔會再黎, 食蠔有大把好選擇!
2007-02-16 3 瀏覽
尋日情人節,諗住去食好野,簡左山林道Oytser Express(已前係跑馬地),我book左9點鐘,我9點去到,全間鋪差不多坐滿大概有20人左右(坐爆有30人)坐底之後,waitress 比左份menu我,10分鐘後,叫佢過黎寫野,叫左幾次,不斷叫我等陣,5分鐘後先幫我地落單,當時係(9:25pm)叫左一打生蠔(叫佢主意),,一客蜆,,2個湯,一板海膽,,一客意粉!!足足等左大半個鐘先有得食第一樣野(一打蠔),(10:00pm)!!食完又再等15分鐘先再黎個蜆,仲要係好細隻,好似平時炒蜆咁大隻度,得個5隻( 10:15pm)好啦,戲肉黎啦..個waitress 突然係個open kitchen 門口大爆粗口鬧入面個洗碗做乜洗碗耐,又話人地冇匙飲湯,一輪嘴咁鬧,又叫人不如交換position做,$%^$$%$^%$,,全埸所有客都即刻張視線望住個廚房(全場靜哂)你眼望我眼,咩氣氛都冇哂最攪笑係,隔左半個鐘個廚房話2號D龍蝦湯上得未,跟住個waitress 問我地食左海膽未,我話更係未啦!之後唔知佢係同我講定係想同個廚房講啦,佢話~~~未食海膽飲乜野湯呀?之後就令左個海膽黎,食完海膽,跟

之後就令左個海膽黎,食完海膽,跟住再上左個湯,令湯比人個陣時,又唔用個盤,就咁搵隻手爪住碗湯入黎,仲要係我面前打捨D 湯係我張度!唉~~越諗越唔對路,,費事再等個意粉黎啦,,因為當時已經11:30pm!叫佢如果未整就取消啦!

身邊D客全部都吹d黎,大部份人都唔奈煩,待應態度極差~成餐都聽到佢阿之阿左,掟鞋掟蟹!

我覺得就算係廚房有問題,而且又只得你一個人做樓面,( 你都只係睇住10 Pair人度jet)都冇可能係樓面大爆粗口!

食個幾樣野,食2個幾鐘! 仲要埋單$1100,真係頂住頂住,雖然係預左呢D價錢,但氣氛完全無哂,大佬呀,今日係情人節!! 一間咁Pro既蠔bar有咩可能上個主打要咁耐!
而且我咁岩坐正個廚房門口位,望到入面就咁用個平時打邊爐既gas 爐,再用個冇制服成個洗碗阿姐既人煮熟野,一D都唔Pro!我下次一定唔會再去呢間,希望有機會試埋銅鑼灣既分店!希望再唔會咁差
2007-01-24 16 瀏覽
食呢度比係食Oyster Wine Bar 平好多!!款式多, 價錢都幾合理!整體都ok, 係澳洲果隻令我有d失望.. =_= 都係過返去先食抵d!!上次我同5個同事去左食, 每人食左9隻, 開左支酒.. 都係位位$400, 食蠔來講, 算係幾化算!!
食呢度比係食Oyster Wine Bar 平好多!!
款式多, 價錢都幾合理!

2007-01-15 5 瀏覽
繼續寧靜,人間有情過了一個恬靜得令人有點依依不捨的平安夜;聖誕當晚,也希望讓這種寧靜的氣氛延續下去,就跟朋友來了這裡吃飯。朋友很體貼周到,知我愛吃生蠔,雖然自己不太喜歡,也一早來訂位,希望我在佳節吃得開心盡興。從未到過這兒,推門而進,環境相當討好。店舖十分骨子,佈置簡潔舒適,帶點Cyber的味道。整體給人一種路邊小店的親切感,卻兼具大型餐室的專業氣度。餐廳的環境,朋友是選得合適得不能再合適。因為是晚我就是只想兩口子簡簡單單地渡過,不要喧鬧,不想人多。不知是否因為心情極佳,當晚的每一道菜,我都特別滿意,額外喜歡。是夜吃的是聖誕大餐,共四道菜。1) 頭盤- 海鮮雜錦拼盤A)新鮮生蠔12隻共六款,如沒記錯,分別來自美國(兩款),法國,澳洲,英國,紐西蘭。我對生蠔的種類和屬性向來沒有研究,但喜愛的程度,是幾近瘋狂。總之任何生蠔,只要是新鮮的,我是無辨出處,莫論口感,不究味道地喜歡!所以要問我那款最好吃,難答;總之當晚的生蠔屬新鮮靚貨,品質令人滿意。然而要我挑最愛的,則必定是英國的Colchester Belon,絕無他選。說穿了,又是我這個死心眼兒的一個情意結。在英國最後一年,搬到伯明翰居住。
繼續寧靜,人間有情

是夜吃的是聖誕大餐,共四道菜。

1) 頭盤- 海鮮雜錦拼盤

A)新鮮生蠔12隻

在英國最後一年,搬到伯明翰居住。此後每逢星期六也會跟我那位知己到伯明翰牛環街市買菜和吃海鮮。半打生蠔,半打海螺,半打紐西蘭青口,和最小一客鰻魚凍,是我風雨不改的指定動作。朋友別的不好,唯獨較愛生蠔,所以每次也會陪我淺嚐數只。久而久之,也成了我在英國生活不可或缺的一環。去街市多了,也漸跟各檔口的人熟落。肉檔的伯伯,賣海鮮的嬸嬸,魚檔的叔叔哥哥....每次見我來皆會喧寒問暖,閒聊幾句。臨回港前數天,特別到街市跟各人道別,大家都依依不捨。這種在異地贏得的温情,令人暖在心頭。

這兩隻Oyster Express的Colchester Belon,水準跟在伯明翰牛環街市吃到的相差不遠;但比起我跟好友去年在英國里明頓舉行的Royal Show中所吃到的,是遙遙未及。Royal Show是英國每年一度的農業產品展,我們這兩名「為食兵團」,當然是集中在飲食攤檔流連。一路吃吃這,一邊喝喝那,歡天喜地。走來鑽去,竟給我們發現了一個售賣即開生蠔的檔攤。檔主是一對年老的英國夫婦,賣的正是Colchester Belon,還稱是即日新鮮運到,我們當然不會錯過。最大號的巳售罄,退而要中號,但體積也不小。急不及待把整只蠔肉往口裡送,天哪!不得了!是那麽的新鮮,肉厚,肥美,清甜,爽口,多汁!(不騙你,字字真言。)享受着充滿海水味的蠔鮮,就如暢泳在汪洋大海中,是那樣的稱心舒懷。那份滿口甘香豐腴的感覺,簡直能令人暫時將世俗的煩憂一併也拋到九宵雲外去!朋友一口氣吃了四隻,我就幹掉了半打!吃完滿足的離開,走了不消半分鐘,跟他是很有默契地相視而笑了一下,然後甚麽也沒說,折返再來沉淪一番。以為夠了吧?非也。臨離開前又再戰一回。這是我跟朋友另一次相當難忘的飲食經驗。這夜又再嚐到Colchester Belon,不禁會心微笑。

B)法國珍寶海螺
也十分新鮮清甜,肉質是爽得來又帶點煙煙韌韌,比我在英國吃到的更出色。

C)加拿大甜蜆
爽甜,不錯!

D)加拿大珍寶海膽
這個朋友不碰,全由我包辦。在香港吃海膽,當然不能要求絕對新鮮。我這客算及格,是有丁點腥味,但尚可接受。海胆味濃,Creamy,入口即溶,份量也不太寒酸,是蠻滿意的了。

E)阿拉斯加長蟹腳
此道我興趣相對較小,朋友吃多一點。我沒有投訴,他就頗喜歡。

2)湯–法國蟹王栗米湯,跟自家製蒜茸包
這個我和朋友都激讚。栗米有清盈跳脫的鮮甜,蟹王是濃郁穩重的冶味,兩者走在一起,匹配嗎?告訴你,呷頭一口,覺得兩者是激出了無限火花;再喝下去,便越覺它們是配合得天衣無縫,彼此相輔相成,堪稱天成佳偶。不過如要在雞蛋裹挑骨頭,個人認為這個湯再厚一點更好;當然,這純是個人口味。

蒜茸包,也是令人賞心悅目,味蕾滿足的誠意之作。包身酥軟,熱騰騰,蒜香撲鼻,要再來一讚!

3)主菜–意粉配黑菌忌廉汁
作為主菜,這個意粉居然沒有主要配料,只靠意粉本身和醬汁去取悅觀衆,是令人有點意外的安排。究竟是吝嗇,還是店方對意粉本身極具信心,未吃前是難作定案。個人而言,吃意粉,是重視意粉本身的質素和醬汁的配合多於其他。其實,煮意粉不難,要把意粉煮得好吃卻非易事。就是人稱英國帥哥名厨Jamie Oliver(其實一點也不覺他英,反而覺得她的太太很得體,女兒是Cute得要命)每次對着鏡頭烹煮意粉,都一定會先取一小條來試吃,而不會只信賴所謂的標準烹調時間。是夜這個黑菌忌廉汁意粉,面條的柔韌度是處理得恰到好處,醬汁濃稠適中(較乾身,是我喜歡的類型),芝士和忌廉的份量配合得宜,並散發着陣陣黑菌幽香。對我和朋友來說,這道主菜,就像一位質樸的少女,不靠華衣儷粧,只憑自身一張純真無暇的素臉,巳能贏盡欣賞。若少女化了粧,是畫蛇添足,反會掩蓋原來純樸的美。同樣,若這道意粉加了其他配料,反會分散了我們去欣賞和享受意粉本身味道的注意力。當然,有時化粧亦能錦上添花,意粉通常也需配料去豐富內容。不過就是晚菜單的份量和意粉本身的素質來看,是吝嗇也好,是自信亦罷,我認為店方是未有作錯決定。

4)甜品–法式士多啤梨班戟配雲呢拿雪糕
甜品亦是我比較不太注重的一環,對是夜這個甜品,印象不深。但朋友極速清碟,是不錯吧。

四道菜吃畢,是十分的飽足;但對生蠔仍有點心癢癢,於是找來店員,問他可否將當晚全店最大的生蠔開給我嚐一嚐。店員笑著走去拿了一個比我的手提電話還要大得多的巨形蠔殼給我看,說是店方收藏品,還道此尺碼的蠔是可遇不可求。另一店員則說蠔大也不一定好吃,他自己就覺得很膩。最終他們開給我的,是美國的Astoria (沒有Jumbo)。不錯,夠大夠鮮,對我這個蠔癡來說,自是好吃!

兩位店員服務態度一流,禮貌周到,笑容可躬,對我們每條提問都耐心解答。臨行還送上折扣咭,更贈我美言幾句,令這餐本巳相當愜意的聖誕晚飯,更見窩心。

連另叫的三杯House White,及追加的生蠔,埋單共1200多元。以這樣的環境,食物和服務質素,我倆都覺得是物有所值!

屈指一算,跟同行朋友相知相交,快將十年。未到英國念書前,大家也曾一起過;可惜地遠情疏,維繫不了。難得的是多年來大家仍能以真誠相對,相互扶持。他不善辭令,有時會在言話上把我氣昏;但其實我知道他對我的愛護和疼惜,歷年未變。有說人生在世,知己難求;能得摯友若此,我能再有遺憾嗎!

現在朋友巳到了外地工作,要一段時間才回來。希望他在遠方一切順利,平平安安!(如果你現正看着這篇食評,我想在此向你衷心說句謝謝!)

對不起各位,佳節時份,難免有所感觸,恕我這次又胡扯了!

最後一則題外話:朋友離港前跟他在一所餐廳吃飯餞行,吃完剛步出餐廳,巧遇一位自己許久沒見的親友,大家打了個招呼。過了兩天,媽媽便收到她的追魂來電,胡亂寒喧幾句後,話題便馬上扯到某夜在餐廳門前碰到我的一事上來,並不斷地問長數短,囉哩囉唆。說什麽那位定是我的男友,要不然必在追求我;問他做盛行,又說他看來頗踏實,皮膚很眑黑,但牙齒潔白...下刪二萬字。原來只有一面半分鐘還沒有之緣,便可看出這麽多東西,真教人欽佩!而媽子,就當然是拿這個冥頑不靈的親友沒辦法囉!

我的天那!一男一女單獨吃飯,就一定是男女朋友來的!?又或是必有所意圖,別有用心耶!?為什麽她不可從單純一點的角度去看呢?唉!只好嘆句:「有些人,有時就是這樣老套。」看來我要在香港這個地方重新適應和生存,真的並非易事呢!

2006-07-17 6 瀏覽
I think for fresh oysters, 4 oysters = $130 (include 10%) is quite far!!! Have you been to other Hotel's oyster bar? They are more expensive and they are not as fresh as Oyster Express's! Oysters are always expensive, I will prepare to spend $350 per person each time!

2006-04-25 3 瀏覽
24 April 2006 (Mon) - Birthday Dinner (3)想黎Osyter Express 食好耐啦,因為聽人講幾好味!可能係星期一晚,食客並唔太多,不過都好,我哋冇訂位,都幾驚冇位坐!我哋叫咗個最平既二人套餐($498),有六隻蠔,四隻蜆,兩小舊海膽,四件蒜蓉包,一人一個湯,同一碟菠菜三文魚千層麵!所有既嘢都好好味,啲蠔好新鮮,海膽唔錯,蒜蓉包超正,湯唔記得係乜嘢,ok唔太差...但係...食到最後既呢個菠菜三文魚千層麵,真係好難食..怪怪的,早知唔揀呢個!都唔算好貴既,因為如果啲蠔逐隻叫啲話,平均都要$40蚊隻,所以算好抵食!我哋叫埋兩杯白酒,埋單$660!還可以!不過個waiter定老板就好面黑,攪到人哋食得好唔開心...不過都多謝呢個老朋友請我食既一餐生日飯!

2006-02-12 6 瀏覽
第一次去蠔吧食蠔, 我同事請. 食astoria jumbo, white pearl,...5~6款蠔. 加上法國鵝肝, raw prawn, etc. 食完唔飽, 要再找食(澳洲牛奶公司,Gindaco). 最慘是回到屋企肚瀉了兩次, 要食藥止瀉.下次咪去.
下次咪去.
2005-12-28 4 瀏覽
平安夜想同老公去食蠔, 睇到雜誌成日介紹呢間餐廳,咪book位去試。好多人,滿晒,叫個二人套餐,$988有蝦頭盤,十隻生蠔,蜆,螺,湯,千層面,甜品仲有二杯白酒, 好飽, 平時叫都唔止呢個價錢,幾抵。D蠔同海鮮真係冇得彈, 個甜品朱古力軟心蛋榚都好正!下次會去試埋果隻勁多膏的法國睡蟹, 上次話賣晒。
2005-10-07 7 瀏覽
上次有朋友到香港,咁佢話要食海鮮就帶佢去Oyster Express 試試。點知每人食咗四隻蠔,由細(得隻Tablespoon 頭咁大) 至大(手提電話Sxxx Exxxxxxx般大),3個人,埋單每人H$130度,勁貴,唔飽,所以後來過去隔離老趙再食返碗生牛粉先飽,陰功!我係雜誌睇過訪問,我會估係山林道打理的係老闆的爸爸,但係feel到佢唔識同客溝通,唔識介紹,所以就真係感覺麻麻,應該唔會再去山林道的Oyster Express lu.可能Restaurant 要營造浪漫的氣氛,所以燈光超暗,應該光返少少會好D。