2009-04-01 177 瀏覽
有朋友話山林道有間食蠔既餐廳好正!! 前幾天有朋友生日, 我地一行3人就去了lee間食晚飯. 我地幾個對蠔完全不太認識, 一看menu, 嘩~d款多到不得了, 於是就問服務員有咩好介紹. 他就同我地推介了4款蠔(Blue Point, Kumamoto, Jumbo, Belon). 反正lee幾款都未試過, 決定一試!! 我地點了一打蠔(4種味每款3隻)~d蠔極新鮮, 勁正!! 尤其是Belon, d味道好濃好重. 一客波士牛頓肉蟹~ d蟹特別用啤酒煮架!! 鮮甜爽口, 端出來時已聞到好香啦, 超好味!! 果然無介紹錯!! 一客海膽意粉, 2個蟹皇湯和一客蒜蓉包, 全部野都唔錯, 好好味!! 佢地d服務員態度一流而且對d蠔又熟悉!! 後最total埋單$1,600食到咁有質數既蠔都算ok啦!! 下次一定會再去!!
佢地d服務員態度一流而且對d蠔又熟悉!!

下次一定會再去!!
2009-04-01
  • Belon
  • 波士頓肉蟹
今次心血來潮第二次來..因為之前食完Ruth's 既牛扒,已經7成飽..過口癮同個frd 去山林道食蠔,叫左一隻Astoria Jumbo 同一隻OOO 既Belon. 覺得Astoria 夠大隻,夠爽. Belon味道夠濃..有海水味.呢兩款蠔都好好.今次未試其他蠔或seafood.. 或熱野.下次再試..希望唔駛閙....
$170 (宵夜)
  • Belon
  • Astoria Jumbo
2008-08-29 64 瀏覽
I wanna try a nice oyster dinner for sometime already. Saw this one & close to my office, then try YTD........... But................d 蠔OK, 我地ORDER左4款oyster + 1 Jambo clam, both X2oyster - OK 新鮮但款式不多, 佢話好多唔係造, tried white pearl,....... ok........ forgot others clam - OK but a bit fishy but after taste is very sweetHOT Dishes - just fairwe ordered fried cabbage - just so-soblue mussels in white sause - very salty, but the mussels tasted very fresh, smoothe & sweetStrawberry Napolian Cake - not ba
But................
HOT Dishes - just fair
Strawberry Napolian Cake - not bad
Wine - very good, coz i love sweety white
but i think it is a bit expensive $1100
2008-08-08 78 瀏覽
今次兩個人去食,叫左一打生蠔,兩杯白酒、蒜蓉包及白汁生蠔意粉。先講生蠔,我地心目中已經有幾款想食,再叫佢介紹多兩三款。(不過佢係依價錢黎介紹比我地)其中一款係佢地口中既蠔王法國既Belon佢地話4個O既好小返,所以就試下。D蠔一d驚喜都無,唔夠新鮮,仲洗得唔夠乾淨比我既感覺。同我自己係Citysuper買既差無幾。食到最後$128一隻既Belon簡直係好失望.....唔夠新鮮,無咩蠔味,只係個After taste真係好回甘....叫左一客蒜蓉包,乾"淨淨"又硬......個意粉感覺好"漏"只係張d白汁加幾隻生蠔撈混黎食....兩個人埋單要$1023真係好唔值........唔會再有下次噜
先講生蠔,我地心目中已經有幾款想食,再叫佢介紹多兩三款。
(不過佢係依價錢黎介紹比我地)
叫左一客蒜蓉包,乾"淨淨"又硬......
個意粉感覺好"漏"只係張d白汁加幾隻生蠔撈混黎食....

兩個人埋單要$1023真係好唔值........
唔會再有下次噜

2008-07-10 54 瀏覽
蠔既選擇多到暈好鮮..好甜唔同既蠔有唔同既味道個人喜歡jumbo同埋我唔記得點叫 (menu 第26項...法國蠔...蠔味好濃)加上成隻手指咁長既海膽法國糕蟹凍食龍蝦刺身龍蝦湯滿足感十足...唯一缺點...我果一日泊左車o係出面...掛住食比人抄左牌.....
蠔既選擇多到暈
好鮮..好甜
唔同既蠔有唔同既味道

個人喜歡jumbo

加上成隻手指咁長既海膽
法國糕蟹凍食
龍蝦刺身
龍蝦湯

滿足感十足...

正~~好長既海膽~好鮮甜
正~~好長既海膽~好鮮甜
2008-05-21 42 瀏覽
I love oyster, when I went to the Oyster Express, I tasted the oyster, it was amazing, very fresh, nothing i can say.I like the Boston Crab and the Strawberry Napolian Cake.

• Strawberry Napolian Cake
2008-05-20 19 瀏覽
去了山林道找地方吃晚飯,看見生蠔餐廳貼出U magazine「我最喜愛的西餐廳」,一試後,發現生蠔鮮味, 服務員又有禮貌, 介紹意粉也盡力配合我們的口味,我填了FORM成為了Vip Card會員,又有優惠,我今次食夠5個印仔,下次又有免費蠔送 。真好味,價格是有點貴,但對於愛吃的我是值得的。

真好味,價格是有點貴,但對於愛吃的我是值得的。
$150-300 (晚餐)
  • 啤酒煮波士頓肉蟹
  • 風乾火腿磨菇意粉
2008-05-11 27 瀏覽
我都係因為DBS 信用卡才會去試吓, 因為是日生蠔有半價喎。咁一坐低就問waitress 是日生蠔有什麼選擇, 那個waitress唔知唔識英文定係咩...定係未聽過呢個優惠,佢話要問吓老細先。吹脹, 擺明用呢個嚟呃d 無知客人嚟啦, 都唔知實情有冇呢個優惠架...咁好啦, 一場嚟到, 我哋原會budget係六佰蚊兩個人啦, 咁不妨試幾隻生蠔啦。問個男'老細'有咩好介紹, 我哋話想要五款,係各一呀。佢介紹咗咩jumbo size mini size都有.....一共五款。點知嚟到, 係各二,大佬呀!!!我都係想試吓啫, 食五款試吓乜料啫...話哂有d 都成98蚊隻。嘩.....冇諗過生蠔可以細得咁可憐, 我見開咗殼, 費事為咗幾百蚊去嘈。如果間嘢定咗至少要order 兩隻,咁好應該同客人講聲囉!!!我覺得佢哋不老實, 有被騙感覺。我哋食完d 生蠔, 立即黑臉離開, tips都不想俾, 十隻生蠔總共五百幾蚊落樓。ok, 貴少少試吓不是問題, 但我怕咗佢那位乜都唔知既waitress, 同佢哋的營業手法。食到滿肚氣。至於質素, 我不懂欣賞,吃不出生蠔之間的分別。
至於質素, 我不懂欣賞,吃不出生蠔之間的分別。
2008-04-28 15 瀏覽
首先, 一入到去求其俾個位我地坐, 跟住問佢有冇coffin bay, 個waitress 連coffin bay 係咩都唔知!! 仲話唔係食aust oyster o既時候!! 真係冇知識, 一d 都唔pro!! d 蠔又薄又細粒, 我地order 左irish 同marenne, 但超細!! 我地話要重海水味, 但非常之咁淡, 完全達唔到客人o既要求!! 仲有table 上o既sauce, 又係唔pro!! 都冇經過調教, 同supermarket 買o既sauce 無異!!house wine 個杯又細, $48 蚊一杯, 都唔緊要... 但淡又冇味, 第一次飲到d wine 飲完好似飲水咁... 一d 酒味都冇留o係口!! orange squash 亦都係一樣... 淡如清水!!第一轉落單只係嗌左蠔, 酒一杯, 同德國腸!! 竟然照寫都可以搞錯, 仲黎問多次係唔係要磨菇?? 真奇怪!!到意粉, parma ham 竟然能夠成塊達上意粉上面, 都唔緊要... 佢連刀, spoon 都唔俾... 得個差!! 點呀?? 埋單$920, 咁o既質素, 梗係唔會俾tips 啦!! 食完

埋單$920, 咁o既質素, 梗係唔會俾tips 啦!! 食完仲頂住頂住... 真係憤怒!! 奉勸各位小心揀餐廳!!

**下面o既數字評分, 如果有負分, 係不二之選!!**
2008-04-23 13 瀏覽
待应手脚廚房手腳嘢食below arrange態度太和茶歺廳差不多開車厘蜆開到爛曬照上枱服!!!!!!!!!!!!!!!!!!
待应手脚
廚房手腳
嘢食below arrange
態度太和茶歺廳差不多
開車厘蜆開到爛曬照上枱
服!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2008-04-08 10 瀏覽
晚上九時多,一行四人吃晚飯,每個人都不太餓,走入山林道,因為未試過去這類專門店吃蠔,於是決定一試。我們點了:一打蠔,有三款,各四隻;千層麵;三款串燒,有餃子雞翼、雞軟骨和辣肉腸;一枝白酒。先講蠔,叫侍應介紹,因為好多已售罄,他替我們選了一款甜的、一款重海水味和一款重少少金屬味,甜的確是有點甜甜的,而其他就一般,一來不夠肥,二來沒想像的新鮮,雖然少到這類專門店吃蠔,但自問吃蠔的經驗亦不少,是可以分辨到的,四至五十元一隻,我覺得不太值。千層麵--來吃蠔的地方吃,真的差一點。串燒一句講晒--伴酒一流。白酒就不錯,易入口,適合女士飲用。全餐一共吃了$12xx,以這些質素的蠔,就不太值了。
我們點了:
一打蠔,有三款,各四隻;
千層麵;
三款串燒,有餃子雞翼、雞軟骨和辣肉腸;
一枝白酒。
千層麵--來吃蠔的地方吃,真的差一點。
串燒一句講晒--伴酒一流。
白酒就不錯,易入口,適合女士飲用。
全餐一共吃了$12xx,以這些質素的蠔,就不太值了。
2008-01-07 4 瀏覽
有很多種類選擇,選了其中三款吃, 三種都有不同凡的味道,其中以美國出產的最好吃,一入口有很清甜的感覺,之後有一陣咸咸的海水味,一款蠔可吃到2種不同的感覺,真的令人很回味,吃完後口中仍殘番淡淡的蠔味! 之後再吃了燒阿拉斯加長腳蟹,肉質很實, 是真真正正的蟹柳,很滿足!
有很多種類選擇,
選了其中三款吃,
三種都有不同凡的味道,
其中以美國出產的最好吃,
一入口有很清甜的感覺,
之後有一陣咸咸的海水味,
一款蠔可吃到2種不同的感覺,
真的令人很回味,
吃完後口中仍殘番淡淡的蠔味!

之後再吃了燒阿拉斯加長腳蟹,
肉質很實, 是真真正正的蟹柳,
很滿足!
2007-12-17 17 瀏覽
一直都好想試下呢間Oyster Express, 上個星期五終於可以試下, 不過試完幾失望.生蠔–以每隻平均$30-40計算, 唔算抵食, 唔夠肥, 有一兩隻蠔不太新鮮新鮮北寄貝–每隻$98 - 新鮮真係唔同d, 不過味道較淡美國甜蜆- $88/6隻, 好細隻, 味淡白酒–$298一枝尚有order 意粉和明太子雞翼–味道一般埋單約一千蚊, 我覺得呢個價錢可以去諾士佛台Island Seafood度食, 起碼環境, 氣氛及服務都好d. 註: 張卡位椅極唔好坐, 坐到腰痛

新鮮北寄貝–每隻$98 - 新鮮真係唔同d, 不過味道較淡
美國甜蜆- $88/6隻, 好細隻, 味淡
白酒–$298一枝

尚有order 意粉和明太子雞翼–味道一般

註: 張卡位椅極唔好坐, 坐到腰痛
2007-06-29 17 瀏覽
d 蠔豆豉咁細隻, 價錢對我來說不算貴,大約$40一隻, 但非常細隻, 唔新鮮,大大隻蠔殼, 但係d肉又細又薄,完全唔得!!!赤貝刺身無味道, 仲衰過我去食元x迴轉壽司,同樣大大隻殼, d赤貝只有兩塊擦膠咁大!絕對搵笨!食左12隻蠔, 赤貝刺身, 明太子雞翼, 串燒蕃薯,埋單$637, 好唔抵!!!!絕對搵笨!
d 蠔豆豉咁細隻, 價錢對我來說不算貴,
大約$40一隻, 但非常細隻, 唔新鮮,
大大隻蠔殼, 但係d肉又細又薄,
完全唔得!!!

赤貝刺身無味道, 仲衰過我去食元x迴轉壽司,
同樣大大隻殼, d赤貝只有兩塊擦膠咁大!
絕對搵笨!

食左12隻蠔, 赤貝刺身, 明太子雞翼, 串燒蕃薯,
埋單$637, 好唔抵!!!!

絕對搵笨!
又來光顧,循例笑問:「不阻你們收舖吧?」依舊禮答:「當然不,隨便坐!」一店三員,只招待兩位爬梯「熟客」,自是體貼周到。是夜有Astoria Jumbo,當然不作他想,先來三只。近期到過好幾處地方吃生蠔,還是覺得這裡和銅鑼灣分店的最為新鮮,每次吃前只要用叉子輕觸蠔邊,巳知一二。以往一直對體積大的石蠔沒甚好感,然自從認真的嚐過後,便逐漸改觀。每次吃Astoria Jumbo,也有以下的感覺:蠔味鮮濃,海水味足,口感奶滑,略帶爽脆,各方面的表現也甚為平均。以石蠔而言,Astoria Jumbo要算是目前最得竉的品種了。其唯一的缺點,是若要一口吃掉整顆蠔,就不能說話,因為必會口齒不清,哈! 本想吃些銅蠔,卻已全數售罄。店員推介另一款法國石蠔Marenne,尚未嚐過,但試無妨。此品蠔身飽滿,狀甚肥美,亦如店員所言,甚為新鮮。海水味輕盈,不太爽口,但蠔味十足,也算豐腴鮮美。較之海水及金屬味皆濃重的銅蠔,是各具特色,互有所長。Marenne對初嚐生蠔的人來說,會是個入門佳選。然法國蠔經已過造,要吃好的,該要等到九月了。 如果說Astoria Jumbo像位身形壯碩的十項全能健兒,銅蠔便是個外表倜儻翩

如果說Astoria Jumbo像位身形壯碩的十項全能健兒,銅蠔便是個外表倜儻翩翩,內涵沈厚的紳士;而Marenne,就必定是位風姿綽約,卻又不失清盈跳脫的可人兒。是夜雖與紳士緣慳,但能一會其餘兩位,真固滿足。

每次來這裡,例必前往隔壁的爐端燒探探班,這夜當然也不會例外。