2016-12-22 416 瀏覽
泡芙雪糕,我選了有焦糖味加爆谷入口熱,再到雪糕凍,双重口味最底有些粟米片,增加口感而且我食的時間不是太多人,坐在店內,看住窗外的風景,其實有點兒覺得自己去了旅行

泡芙雪糕,我選了有焦糖味加爆谷

入口熱
,再到雪糕凍,双重口味

最底有些粟米片,增加口感

2016-11-30
10 分鐘 (堂食)
1K
2016-12-20 801 瀏覽
眾所周知,我哋一向都唔好甜品,但今日喺尖沙咀食完飯之後,A姐竟然拉我去食甜品?佢話要試吓呢間當選2017年米芝蓮小食推介,主打雪糕泡芙嘅Owl’s!一路行一路都覺得好奇怪,明明A姐唔鍾意食甜嘢架,但行到去麼地道嘅Owl’s,我明喇!原來突登行過嚟,為嘅就係個靚仔店主!!!!A姐見到靚仔店主,雙眼已經發哂光啦,問佢食咩佢都實話好食架啦!所以等我M佬試吓呢間2017年米芝蓮小食推介,名乎不乎實啦!小店以貓頭鷹做logo,仲有唔少貓頭鷹嘅擺設,整個餐廳設計簡約,不過座位唔多,大概只可以坐到5個人,但就啱哂A姐啦,佢可以盡情睇住店主喺開放式廚房準備甜品。呢度除咗設計簡約,連Menu選擇都唔多,不過,店主話重質不重量(我M佬都好認同)!呢度主打4款雪糕泡芙、Choux、8款定期轉換口味嘅Gelato同咖啡!款式唔多,但店主話每樣嘢都係佢自家手工製作,佢對每樣食品都充滿信心!A姐已經流哂口水喇(因為店主定個泡芙?)!計我話,最重要當然係味道!4個雪糕泡芙分別係Red Velvet、Praline Noir、Popcorn&Rocks同Mango Tango,每個賣相都唔錯,試吓先!Mango Ta

Mango Tango:橙色嘅泡芙,配上芒果雪葩、芒果熱情果醬同朱古力布朗尼
Mango Tango
芒果嘅味道略帶微酸,又酸又甜咁,味道好清新。雪葩同芒果熱情果醬好match,泡芙又好脆口,食飽飯再食呢個都完全唔覺得膩,而且雪葩係店主親自製作,所以芒果肉好多,成份絕不馬虎!
Mango Tango
Red Velvet:天鵝絨泡芙,配上雲尼拿杏仁雪糕、士多啤梨玫瑰醬同天鵝絨蛋糕
Red Velvet
泡芙外脆內軟,配上細緻軟滑又有口感嘅雲呢拿杏仁雪糕,好好味呀!天鵝絨蛋糕嘅味道相對較淡,完全突顯到士多啤梨醬嘅味道,驚喜在於隱藏喺泡芙嘅粟米脆片,加入粟米脆片完全感受到店主為減低甜度嘅細心,而女仕們絕對可以當成一個午餐!

連我M佬都對呢間小店心心眼呀!雖然價值$58嘅泡芙,感覺好像有啲貴。但以Owl’s嘅食物全部人手細心製成,而且以咁大球gelato製成嘅泡芙,就絕對物超所值喇。
2016-12-17
15 分鐘 (堂食)
$58 (其他)
2016-12-14 454 瀏覽
紅絲絨泡芙。抹茶泡芙 ($58/1pc).兩個泡芙都真係好好好脆,因為係新鮮焗過。(需時較耐一定有原因嘅!).紅絲絨泡芙配上雲尼拿雪糕,紅絲絨蛋糕同粟米脆片。只能話雪糕真係太甜,肉眼見到好多雲尼拿籽,係好重雲尼拿味,不過真係甜得好緊要,始終泡芙都有微甜,個人覺得over佐。.抹茶泡芙其實都係泡芙色唔同佐姐,味道唔係咁明顯,不過加佐咖啡味雪糕真係不得了。咖啡味雪糕好濃,微苦有少少拖肥中和,奶味唔太重,亦唔會話甜.雖然係米芝蓮之選,不過都係覺得甜過龍,個泡芙本身都已經好夠脆,加佐粟米片有少少脆過龍,而且都無分擔到太甜嘅問題。

紅絲絨泡芙。抹茶泡芙 ($58/1pc)
紅絲絨泡芙
配上雲尼拿雪糕,紅絲絨蛋糕同粟米脆片。
抹茶泡芙

2016-12-14
食飽飯後就一定要食甜品走呀走呀就到了一間食雪糕泡芙的地方而且聽到員工來介紹了一些雪糕及產品所以便試試入到去後想起了朋友都有來試過這一間就打電話給佢問問他的意見有很多很可愛的飾品及泡芙 我共叫了2個泡芙與細妹一人一個這是沒有在在menu 中的雪糕是士多啤梨雪芭來的會比雪糕更加凍而且味道會更加濃酸酸甜甜的的而且還有一些椰子餅在邊邊可以增加愛咬野及重視口感的的本來覺得不足夠的但原來餅底還有所以覺得很滿足而且雪糕球真的很大很大所謂不錯這個是hazelnut &scrunch you praline覺得很好味因為有香香的金莎味而且榛子的味道都很特出而且有脆脆送入口味很好味而泡芙的皮都很脆很香
食飽飯後

而且有脆脆送入口味

很好味

而泡芙的皮都很脆很香

2016-12-07 654 瀏覽
喺K11食完lunch,順便去Owl's食個甜品! 今次已經第二次黎Owl's啦,發現佢原來有芒果sorbet口味嘅choux。 唔知係咪新出,上次好似無見到! 之前食過佢嘅Red Velvet,今次點左個芒果Sorbet口味, 酸酸地嘅芒果味,食完好開胃,唔會有雪糕嘅飽濟感。 唔知係咪因為人大左,偏向喜歡酸味,所以非常喜歡呢個芒果口味!  Sorbet上有粒粒嘅椰子脆脆,食到底都仲有幾粒。 味道係好香濃嘅椰子味,同酸味嘅芒果Sorbet好夾! 食過雪糕Choux嘅朋友,可以可以點下Sorbet黎食,別有一番風味。 hazelnut味嘅雪糕,食落好香甜又軟滑。 hazelnut味濃到好似食緊繽紛樂嘅感覺,味道好相似! 雪糕面仲加左姆粒朱古力脆波,賣相更加精緻。
喺K11食完lunch,順便去Owl's食個甜品!

唔知係咪新出,上次好似無見到!
2016-12-04 702 瀏覽
愛吃泡芙的我,很早之前經過此店已經很想試,但可惜每次經過都已經吃飽,而且很夜,今日適逢假日經過此店,終於可以一嚐。以貓頭鷹做logo的小店,入面亦放滿貓頭鷹的小玩意,有兩行座位,約可容納五人,可以一面吃一邊欣賞街外的風景。一來到已經被雪糕櫃吸引了,店員說這個雪糕櫃是從意大利訂製運過來,全港只有四部,特別在於其油壓蓋,可以令到雪糕保存得更好。開放式的廚房讓客人可以看到甜品的製作過程,而泡芙是每日新鮮現場即做 。自家製雪糕有8款,店員亦很熱情,竟然讓我試過所有雪糕,才讓我決定泡芙選什麼味道,感覺有如貴賓的享受。比較特別的是Hazelnut & Crunchy Praline榛子味,味道就如在吃金沙一樣,而Banana Toffee的香蕉味亦很出眾。我比較喜歡的是Bloody Orange Sorbet,粉紅色的外觀,還以為是草莓味,入口卻是香橙味,感覺份外清新。本身已經有四款預設的組合給客人選擇,不過雪糕口味則可以隨意配搭。Red Velvet $58天鵝絨泡芙包著雲呢拿杏仁雪糕,內有士多啤梨玫瑰醬,還有天鵝絨蛋糕。先咬一口,泡芙外脆內軟,非常好吃,配上軟滑的雲呢拿杏仁雪糕,雲呢拿味香濃,

Red Velvet $58

天鵝絨泡芙包著雲呢拿杏仁雪糕,內有士多啤梨玫瑰醬,還有天鵝絨蛋糕。先咬一口,泡芙外脆內軟,非常好吃,配上軟滑的雲呢拿杏仁雪糕,雲呢拿味香濃,還有杏仁增加口感,天鵝絨蛋糕的味道淡淡的,還吃到士多啤梨醬的味道,而我最喜愛吃餅底,鬆軟無比。
Mango Tango $58

橙色泡芙再搭上椰子脆脆,雪糕我換了Bloody Orange Sorbet,與之前的泡芙味道不同,這個的味道是微酸酸的,Sorbet非常滑,味道很清新,橙色泡芙都是一樣很脆,又甜又酸的配搭恰到好處。
店員說,泡芙之所以這麼脆,是因為表面包了一層曲奇皮,可以增加鬆軟的口感。
熱朱古力奶 $45

吃完甜品再渴一杯朱古力奶,朱古力奶上都有一個心形的拉花,朱古力味道不算很濃郁,不過吃完兩個甜甜的甜品後,實在不應喝太甜的朱古力。

可隨着自己心意,配搭出屬於自己的泡芙,美觀又好吃。
題外話/補充資料: P.S. 店主幾靚仔,有那些年feel😂
用餐優惠
試食活動
2016-11-27 1434 瀏覽
首先要恭喜靚仔老闆努力有回報,得到米芝蓮推介!! 希望呢個唔好又係死亡之吻,良心小店可以繼續做落去。麼地道轉角舖位一直轉換,早前係食完令人後悔浪費quota食既雪糕(係,係竟然食雪糕都會後悔),一開始見到又係成行成市既choux,又係gelato,都有啲卻步。但對女仔黎講,有新甜品,始終都想試一下。食既時候,未獲米芝蓮推介,人流唔算多。老闆好好人,落力介紹每一種口味,無論係choux或者gelato,都親自研製,每一款都落足心思。見我食得咁開心,亦會主動問返同認真聽取食客意見。係香港,小本經營太困難,睇見店主既努力同認真製作,呢份心意實在值得推廣俾更多人知。再講食物,choux同gelato可以自由配搭,我就試左其中一款主打 - Red Velvet($58)。Choux外表係受女性歡迎既紅色,仿red velvet cake。同平時食到既泡芙唔同,係比較脆口,硬身。一般人(包括我)都食慣左坊間連鎖式既泡芙,但呢款係不同製法,加左好似apple crumble果啲脆脆粒而成。食落外層係酥脆既,更加有口感。中間係雲呢拿杏仁雪糕,十分香滑,有杏仁粒同雲呢拿籽以外,最驚喜既係雪糕入面仲藏有士

red velvet
Choux外表係受女性歡迎既紅色,仿red velvet cake。同平時食到既泡芙唔同,係比較脆口,硬身。一般人(包括我)都食慣左坊間連鎖式既泡芙,但呢款係不同製法,加左好似apple crumble果啲脆脆粒而成。食落外層係酥脆既,更加有口感。中間係雲呢拿杏仁雪糕,十分香滑,有杏仁粒同雲呢拿籽以外,最驚喜既係雪糕入面仲藏有士多啤梨玫瑰醬,可以話係點綴左整個甜品。所有用料都係自家製作,咁既價錢,都算合理。

用心經營之餘,食物質素當然重要,呢間小店兩樣都絕對達標,米芝蓮係對老闆既一個肯定。希望有更多人識得欣賞。
red velvet
2016-11-23 1091 瀏覽
常常經過這小店也想試試,這次終於趁著要找甜品特地來試了!點了Red Velvet跟Praline Noir~這裡的puff看似是即叫即製的,要花點時間等一下......Red Velvet: 紅色的puff真的很吸引!而且非常脆口!跟我想像中的有分別,但也好吃!中間是vanilla gelato,這個跟紅色的蛋糕粒也沒什麼特別......不過裡面的strawberry rose sauce 味道就比較明顯~蠻不錯!Praline Noir: 店員跟我說Praline Noir裡的Almond gelato今天沒有,於是我就選了Chocolate Cookies~Chocolate cookies gelato裡面的榛子味很香濃,跟朱古力果然是絕配!裡面還有朱古力(?)脆脆,口感不錯,總結這個比Red Velvet出色!P.S.這裡附上的小紙盤底下四角也分別有個小洞的,這樣很容易讓餅碎/雪糕掉出來,弄污桌面/衣服也不好啦如果店家可以改善一下就更加好了~
常常經過這小店也想試試,這次終於趁著要找甜品特地來試了!

點了Red Velvet跟Praline Noir~

Praline Noir

如果店家可以改善一下就更加好了~
2016-11-13
Praline Noir
其實我怎少經過K11,更不要說K11背後的街道。今晚在附近的棉登徑食完一餐豐富的燒水產後,感覺不太完滿,正當步行去厚福街吃一個甜品,無意中發現轉角位一間裝修得舒服清新的甜品店,雖然內部只得兩三張Bar台,但感覺令人放鬆,還可以看到店主在開放式廚房內用心的準備甜品店內的手工雪糕,味道很清新,Earl Grey 雪糕一定要試!享受完,店主還追出來跟我們推廣活動,現在2-6pm內光顧一個雪糕泡芙,送冷/熱咖啡一杯!大家可以當Tea set食

2016-11-05
假日去左麼地道一間吃雪糕泡芙的店子,以可愛賣萌十足的貓頭鷹作招徠。初時見咁多人圍著,梗係鑽入人群堆睇下,原來不少路人駐足圍觀是被精緻度十足又香噴噴的泡芙所吸引...從店子名字「 Mega gelato Choux 」就能聯想到製成品有我最愛的...大大件脆卜卜的泡芙,想起就流口水!店子面積不算大,座位有限,覺得站著品嚐都沒關係的你可以一邊細味,一邊觀賞風景,也可以選擇外帶呢~另外在檯台前也見到有冰箱,原來一共有八種口味的gelato,所有均是手工雪糕,由店主親手製作,別具特色~雪糕泡芙預設四款招牌組合,即叫即做,感覺味道會更新鮮美味!店主製作完成後,會將雪糕泡芙送到手中和介紹一下特色。品嚐期間,還有提供濕紙巾予食客,亦見貼心之處。店中人氣銷量品之一是這個天鵝絨雪糕泡芙,採用了坊間少見的天鵝絨蛋糕。頭頂有個酥脆的蓋頂,可以沾上內藏的微酸的士多啤梨玫瑰醬一併食。打開脆皮蓋再沾上軟滑的雲尼拿杏仁雪糕,一脆一冷的口感讓人覺得很特別,粒粒杏仁更加豐富了整個味蕾!Mango Tango 芒果雪糕泡芙這個外型是一個橙色泡芙,食落芒果雪葩不會酸,反倒是有陣濃郁的亞熱帶芒果味,夾雜椰子脆脆和芒果熱情果漿
初時見咁多人圍著,梗係鑽入人群堆睇下,

所有均是手工雪糕,由店主親手製作,別具特色~

雪糕泡芙預設四款招牌組合,即叫即做,感覺味道會更新鮮美味!

店主製作完成後,會將雪糕泡芙送到手中和介紹一下特色。

品嚐期間,還有提供濕紙巾予食客,亦見貼心之處。
打開脆皮蓋再沾上軟滑的雲尼拿杏仁雪糕,

一脆一冷的口感讓人覺得很特別,粒粒杏仁更加豐富了整個味蕾!
Mango Tango 芒果雪糕泡芙
這個外型是一個橙色泡芙,食落芒果雪葩不會酸,

反倒是有陣濃郁的亞熱帶芒果味,

夾雜椰子脆脆和芒果熱情果漿,充份體現夏日活力的感覺!
重點是雪糕的質感多元化,吃落有點軟綿綿但又帶點濃稠適中的口感~
店子也有售賣可愛的自製泡芙和飲料,下次有空要再去試試~
2016-11-11 526 瀏覽
之前經過都見到呢間甜品鋪,但睇報紙知道呢間owl's拎左米芝蓮推介,所以特登試一試!望見個menu,好多口味都想試,最終揀左mango tango!個泡芙係誠意之作,好香牛油味,好脆,底加左粟米脆片,絕對唔馬虎;芒果Sorbet好香好滑,好難得有咁既質素!Gelato 仲有好多口味,好想試咖啡同朱古力。不過價錢略貴,可能租金問題吧。🤔

不過價錢略貴,可能租金問題吧。🤔
5 分鐘 (堂食)
$58 (宵夜)
2016-08-22 3428 瀏覽
兩個月前到棉登徑嘅One Minden Tapas Kitchen食飯時,因為為咗食個素西班牙飯,所以,嗰餐都食得頗飽,最後,當然甜品都食唔落啦。不過,晌離開時,偶然發現走番出麽地道嘅街角,見到有家新開嘅泡芙店(當時認為喺泡芙),將泡芙夾雪糕,幾有點子,搵日過開嚟尖沙咀時會再到訪。是日下午,趁出開嚟,就同老婆齊齊到此嘆個下午茶。餐廳賣嘅都喺甜點,所以,午飯過後無耐嘅時段,客人唔多,我倆亦可以悠悠閒坐低品嚐。店子地方唔大,開放式廚房佔去大部份地方。而向窗、向牆嘅兩邊都設有木枱,不過,高椅就只有向牆嘅一邊枱至有,向窗嘅一邊就變成立食。裝修偏向簡約,較為突出嘅喺店內有好多以貓頭鷹為題嘅擺設,個個都樣子得意,貫徹店家嘅名字。食物方面嘅選擇,其實睇店名就知道店家嘅主打喺乜,Choux、Gelato、Coffee。之前,曾以為佢喺泡芙店,其實又唔錯得晒,喺賣法式泡芙(Choux),此外,店中另外主角仲有意大利雪糕(Gelato)及咖啡。晌門口嘅剪報,正正有好多關於佢哋嘅介紹!法式小泡芙分兩個份量,小盒$25及大盒$35,前者約有9粒,後者約有20粒,所有泡芙都喺現場即做,配上海鹽焦糖醬;而意大利雪
,配上海鹽焦糖醬;而意大利雪糕分一、二、三球,價錢定為$38、$68、$88,三球嘅更附送法式小泡芙,而雪糕亦喺自家由工場每日新鮮製作
,是日所見共有5款口味供應。
就因為賣泡芙及雪糕,就誕生兩者合體嘅巨型雪糕泡芙,暫有4款:Popcorn & Rocks、Mango Tango、Red Velvet及Praline Noir,每份賣$58。雖然,每一款都有其設定組合,但都會因應當日雪糕嘅供應而有所調整,又或可按你個人喜好而轉雪糕嘅口味
順道介紹埋飲品先,分兩大類,一喺就咖啡類,一喺就鮮奶類,前者都喺啲美式咖啡、拿鐵、意大利泡沫咖啡之類,然而,後者就頗特別,甚麼紫薯鮮奶、香蕉朱古力鮮奶……等等。雖然喺咁,小弟都喺喜歡揀杯咖啡嘆吓,老婆一向鍾意紫薯,所以揀咗鮮奶一試。
紫薯鮮奶 $45

雖然只喺鮮奶一杯,但無論隻貓頭鷹茶杯,抑或杯面嘅小小心形拉花,都增加杯紫薯鮮奶嘅「顏值」。咪以為杯嘢得個樣,唔單只入口順滑,而且,紫薯味頗突出
焦糖拿鐵 $42

食甜點,小弟都喺偏向襯杯咖啡多啲,焦糖拿鐵就最心水,拉花雖然感覺店員手8勢仍好幼嫩,但奶泡撞入濃濃咖啡度手勢不俗,因為唔使攪,一小啖入口已覺得好均勻順滑,咖啡嘅香味順和,焦糖滲出陣陣甘香
焦糖拿鐵
4款雪糕泡芙已有預先設定嘅食材配搭,基本上唔使傷腦筋。
Praline Noir(前)、Mango Tango(後)
Praline Noir $58

依一款雪糕泡芙喺以原味泡芙、榛子果仁糖雪糕、榛子糖漿、麥提莎脆脆為配搭組合,但店員告之榛子果仁糖雪糕暫時未有貨,介唔介意試試花生醬朱古力石仔粒雪糕,依隻味我哋又OK喎。除咗雪糕外,麥提莎脆脆亦轉為M&M朱古力豆。
Praline Noir
而個泡芙咁巨型,梗喺唔可能將佢放入口啦,雖無指定食法,但可以先將雪糕滔上泡芙蓋夾埋一齊食,猶如菠蘿包皮嘅泡芙蓋好鬆脆,夾雪糕好好味
Praline Noir
再落嚟就喺淨食雪糕部分,啲雪糕好柔滑富奶香,而已,花生醬味超濃郁,咬落又有啲碎朱古力粒,混和咗少少榛子糖漿,真喺唔錯;
花生醬朱古力石仔粒雪糕
最後就輪到食個底啦,初時都意住同食個蓋無分別,原來內有乾坤,因為泡芙底加咗粟米片先落雪糕,所以,一啖咬入口,雪糕中添了幾分脆脆,過癮過癮!
Mango Tango $58

另一款雪糕泡芙則以橙味泡芙、芒果雪葩、芒果熱情果醬、椰子脆脆為配搭組合,真喺唔知我哋咗唔好彩定咁「橋」,當中嘅芒果雪葩又喺無貨,所以,大膽少少改試黑芝麻配烘焙芝麻粒雪糕,所以,原先應該一身鮮豔亮麗嘅Mango Tango則變成色澤對比強烈嘅姿態現身
Mango Tango
同樣,先以泡芙蓋配雪糕入口,不過,可能芝麻味嘅關係,泡芙嘅橙味真喺唔太食得出
Mango Tango
不過,雪糕部分真喺好正,芝麻味好濃唔在講,混入烘焙過嘅芝麻粒,就令芝麻香更上一層樓
;由於配芝麻雪糕,所以並未有淋上芒果熱情果醬,不過,啲椰子脆脆好好食,既充滿椰子嘅香甜,又極有咬口感
黑芝麻配烘焙芝麻粒雪糕
至於泡芙底再拼雪糕放入口,跟食Praline Noir時嘅感覺差不多,只喺換上黑芝麻味雪糕,內裡同樣加入卜卜脆嘅粟米片。
Mango Tango
上文都講過佢啲泡芙現場即做,啱啱見有一底小泡芙出爐
,所以,再試咗一份細嘅法式小泡芙。
法式小泡芙新鮮出爐
法式小泡芙 $25

小泡芙細細粒,的的骰骰,一啖一粒,面面黐住啲糖粉粒,裡面唧咗少少海鹽焦糖醬,入口無想像中咁過甜,外層又有少少脆口,感覺唔錯。
法式小泡芙
嘆住一杯靚咖啡,食啲甜點,喺種簡單叫人開心嘅方法。晌Owl's,無論法式泡芙,抑或意大利雪糕,都甚具素質,當然,仍有提升嘅空間!依家啲甜點店各出奇謀,不斷推陳出新,又睇睇Owl's憑着用料精良,製作用心,有無機會時勢造英雄
2016-08-04 1597 瀏覽
「貓頭鷹時間」,以我所知,是已結業的亞洲電視的前身「麗的電視」在上世紀70年代末到80年代初製作的深夜成人電視節目,我現在寫的,當然與這個陳年節目無關,之所以以「貓頭鷹時間」作為這篇文章的題目,完全是因為這間以售賣 Choux, Gelato和 Coffee為主的小店子,正是以貓頭鷹為名,而且店內也真的放置了不少貓頭鷹擺設,改這店做 Owl's Choux.Gelato.Coffee絕對稱得上是名副其實。我既在這間陳設骨子精緻的小店裡渡過了一段短暫的美好時光,還不是過了一段「貓頭鷹時間」嗎?這店子的主打既是 Choux, Gelato和 Coffee,我當然三樣都想試,但三者裡面,其實我真正有試的,只是 Choux而已,雖然店中那位待客殷勤有禮,令人有賓至如歸感覺的年輕女店員有把店中多款不同口味的 Gelato手工雪糕予我淺嚐,我也對當中不少味道印象深刻,始終每款口味我只是試了少許,也就不詳細說了,如果要我揀一款特別難忘的,那便是清新怡人的「石榴雪芭」吧!至於 Coffee,雖然同樣是店中的主打之一,但這天我也沒有喝,取而代之的,是一杯口感幼滑,奶味香甜突出,綠茶味稍嫌被奶味蓋過了的
貓頭鷹時間」,以我所知,是已結業的亞洲電視的前身「麗的電視」在上世紀70年代末到80年代初製作的深夜成人電視節目,我現在寫的,當然與這個陳年節目無關,之所以以「貓頭鷹時間」作為這篇文章的題目,完全是因為這間以售賣 Choux, GelatoCoffee為主的小店子,正是以貓頭鷹為名,而且店內也真的放置了不少貓頭鷹擺設,改這店做 Owl's Choux.Gelato.Coffee絕對稱得上是名副其實。我既在這間陳設骨子精緻的小店裡渡過了一段短暫的美好時光,還不是過了一段「貓頭鷹時間」嗎?
這店子的主打既是 Choux, GelatoCoffee,我當然三樣都想試,但三者裡面,其實我真正有試的,只是 Choux而已,雖然店中那位待客殷勤有禮,令人有賓至如歸感覺的年輕女店員有把店中多款不同口味的 Gelato手工雪糕予我淺嚐,我也對當中不少味道印象深刻,始終每款口味我只是試了少許,也就不詳細說了,如果要我揀一款特別難忘的,那便是清新怡人的「石榴雪芭」吧!
至於 Coffee,雖然同樣是店中的主打之一,但這天我也沒有喝,取而代之的,是一杯口感幼滑,奶味香甜突出,綠茶味稍嫌被奶味蓋過了的 「抹茶鮮奶Green Tea Latte
店中的「雪糕泡芙Gelato Choux共有四款,分別是 Red VelvetMango Tango, Praline NoirPopcorn & Rocks。後兩者的成份主要是榛子果仁糖雪糕和咖啡焦糖雪糕,我怕會太甜,所以都沒有揀。顏色豔麗嫣紅的 Red Velvet本是我的心水之一,但那位親切有禮的女店員告訴我因為昨晚生意太好,Red Velvet暫時未能供應。既然這樣,那我便揀最後的一款 Mango Tango吧!
這原本以橙色泡芙夾著芒果雪芭與芒果熱情果漿,再配以椰子脆脆來吃的 Mango Tango,店員建議以士多啤梨雪芭與士多啤梨玫瑰漿代替芒果雪芭與芒果熱情果漿,說效果也不錯,不妨試試。既然這樣,那便試試吧!鬆脆的泡芙與味道酸得來清新的雪芭和糖漿混合出來的效果果然不錯,雖未至教人感到驚豔,卻也清新可喜。
在眾多貓頭鷹相伴下在這小小的特色店子吃過雪糕泡芙和喝過咖啡後,又是時候到下一站了。
其他
2016-08-04 1201 瀏覽
23.7.2016自從畢業以來, 母女二人就很少機會一起去街. 在這個酷熱的周末下午, 我和媽咪先到了教堂參加婚禮. 然後, 步行到麼地道, 在一間新開的雪糕泡芙店, 享受兩母女嘆雪糕的時光.時為下午四時半, 太陽仍然猛烈, 在店內也感受到熱力. 店子以貓頭鷹為名, 店內也不乏貓頭鷹擺設, 想必是店主想貓頭鷹為店子帶來好運吧.  這裡是主打意大利雪糕泡芙, 也有咖啡及茶供應. 不用心急去揀選品嚐哪一款味道的雪糕, 因為店主會先讓你試一試各款雪糕的味道, 然後才下決定也不遲. 媽咪素來喜歡花生味道, 就揀這款新推出的Peanut butter with M&M Gelato($58)吧. 先說這個咖啡色的法式泡芙, 它是由店方每天自家焗製的. 質感並不是軟扒扒, 倒是脆口鬆化, 好像餅乾的模樣, 卻不會碎到一地都是餅碎, 味道亦不過甜. 而兩塊泡芙餅夾住的, 就是意大利雪糕. 其花生醬味道頗為強烈, 濃稠又不失柔軟的質地. 我們嘗試塗一點幼滑的雪糕在泡芙上吃, 再加上M&M朱古力豆, 發現了M&M朱古力豆不單止為這件泡芙增添色彩, 更為雪糕加強了口感, 效果不俗. 別忘記在雪糕底下還有粟
23.7.2016

而兩塊泡芙餅夾住的, 就是意大利雪糕. 其花生醬味道頗為強烈, 濃稠又不失柔軟的質地. 我們嘗試塗一點幼滑的雪糕在泡芙上吃, 再加上M&M朱古力豆, 發現了M&M朱古力豆不單止為這件泡芙增添色彩, 更為雪糕加強了口感, 效果不俗. 別忘記在雪糕底下還有粟米片, 不能錯過哦.
吃雪糕的中途, 一杯Latte($38)就送到來. 店主說, 雪糕配咖啡, 是不錯的配搭. 的確, 他沒有騙我們. 這杯咖啡上的奶泡打得細密, 內裡的奶味挻滑溜鮮美, 咖啡部份醇厚香濃. 如此這般的一啖雪糕, 一啖咖啡, 一甜一澀, 一凍一熱, 更突顯出雪糕那特別的氣質. 不過, 建議咖啡可以再順滑一點, 也可以弄一些期間限定的咖啡, 以配合不定期推出的雪糕啊.
另一款雪糕泡芙是Red Velvet($58). 紅噹噹的紅絲絨泡芙, 包裹著雲尼拿杏仁雪糕, 雪糕的外面再綴以紅絲絨蛋糕屑, 令它的賣相更為紅粉緋緋. 雪糕內的杏仁味雖未算搶鏡, 但雲尼拿的清香卻很濃郁. 吃著吃著, 才發現雪糕中間還有士多啤李玫瑰醬的. 酸酸甜甜的味道, 為雪糕加添一份層次感, 很豐富的雪糕!
吃著雪糕, 媽咪大讚好吃, 可惜卻不能帶走回家吃哩. 其實幸運亦然, 大多數的幸運也不能帶去下一個階段, 有實力才是最重要. 這兒的雪糕都是很有心思的作品, 咖啡也不錯, 希望店子能保持水準之餘, 亦能夠不斷改良, 進步......加油啊!
2016-07-23
2016-07-30 1559 瀏覽
這是什麼?它的法文名字叫 Choux,類似 Puff (泡芙) 的食物,或許您比我更認識它,它常被加進忌廉當作甜食,如最近大熱的 éclairs 也是 Choux 其中之一。 熟悉我的朋友大概都會知道我不太愛甜食,可是我對雪糕卻擁有莫明的大愛。因此當天特意跑到尖沙咀,就是要一嚐 Puff 與 Gelato (意大利雪糕) 或 Sorbet (雪葩) 結合的甜品!Red Velvet HK$58首先想破解一下 Choux 的泡芙與意大利雪糕混合的結構是怎樣。先以這款 Red Velvet 作解構。用上如紅絲絨的泡芙配上招牌雲呢拿杏仁雪糕,白皙的雪糕中鑲有紅絲絨曲奇,整體桃紅襯白,清新奪目!招牌雲呢拿杏仁雪糕還注入士多啤梨玫瑰漿,原來不光是 Puff 與雪糕那般簡單!換句話店內的 Choux 均以這個結構組成:Puff + Gelato / Sorbet + Topping + Sauce我拿起了頂部的紅絲絨泡芙,將招牌雲呢拿杏仁雪糕連同士多啤梨玫瑰漿盛上泡芙,先咬一口,嘴巴感應到香脆鬆化泡芙的同時,又嚐到雪糕的冰涼和糖漿的甜美。發現 Choux 這種泡芙要比慣常吃到的泡芙組織更挺身及緊密
Red Velvet HK$58

我拿起了頂部的紅絲絨泡芙,將招牌雲呢拿杏仁雪糕連同士多啤梨玫瑰漿盛上泡芙,先咬一口,嘴巴感應到香脆鬆化泡芙的同時,又嚐到雪糕的冰涼和糖漿的甜美。發現 Choux 這種泡芙要比慣常吃到的泡芙組織更挺身及緊密,不易被水份沾濕,亦不會因為待久了引致難受的糊糊口感。

平日雲呢拿雪糕對我的吸引度近乎零,今回放膽一試,豈料即是時找到了驚喜。細看白色的招牌雲呢拿杏仁雪糕,能輕易察看到雲呢拿的微細黑點,入口輕甜,令人容易接受,而盛香自然的雲喱拿味道,混雜香脆的杏仁,果然是令人吃得起勁的滋味!而香甜的士多啤梨玫瑰漿則成為當中的調劑品!

其後才得知此店店主為素食者,Choux 的泡芙和雪糕均在香港自家廠房製作,選用真正果肉、棄用香精等!對於原材料更是嚴格挑選,例如雲呢拿雪糕所用的雲呢拿豆、杏仁和糖等大多從法國入口,確保為客人帶來健康的出品,小店認真的精神確是難得!
好了,大家一定很焦急欲知道這家小店的名字,他正是「Owl's」!
店子不大,但店內擺放了不少可愛的貓頭鷹。
這是「Owl's」的開放式小廚房和收銀處。
Mango Tango HK$58

這是另一款 Choux — Mango Tango:Dazzling Puff + Mango Sorbet + Coconut Crumbs + Mango & Passionfruit Sauce
這款其實是 Red Velvet 的變奏,將當中的招牌雲呢拿杏仁雪糕換上了 Bloody Orange Sorbet 而已。

「Owl's」每日會維持八款不同口味的雪糕,喜歡的話,也可自創出不同的配搭!
剛剛又換上這款 Peanut Butter with Fruit Pebbles,富有香滑而濃郁的花生醬味道,喜歡花生醬的朋友一定要試啊!
非常欣賞「Owl's」店主的認真和熱誠,不單在食材和用料方面放上不少心思,Puff 亦會在客人下單後即時放風機翻製,令口感更加酥脆。然而新張小店存在改進空間是絕不為奇,例如增設凍飲、研製更令人忘懷的雪糕口味等,但相信假以時日,憑著其正面與積極的態度,必定有所成績,繼續努力啊!

2016-07-22
  • Red Velvet