其實 owlschoux 好耐好耐之前一開我已經食過一次,當時係覺得普通冇咩特別,所以一直都無再食過🙊但見到好多人都推薦佢招牌焦糖燉蛋泡芙,所以今次特登再嚟試吓!所有嘢都係即叫即整,當日飯後時間去,所以小店都坐滿,而店主𝚘𝚗𝚎 𝚖𝚊𝚗 𝚋𝚊𝚗𝚍,所以要預番少少時間等~特別要讚一讚呢度嘅服務真係超級好🥳因為本身我想等齊兩個影相(雖然最後都係忍唔住食放棄咗😹),所以冇即刻食𝚐𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘,店主送上第二個𝚙𝚞𝚏𝚏嘅時候見我哋個𝚐𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘溶溶地,主動𝚘𝚏𝚏𝚎𝚛話幫我哋雪翻凍佢,𝚏𝚎𝚎𝚕到佢好有𝚑𝚎𝚊𝚛𝚝,想我哋有最好嘅體驗✨.actually tried @owlschoux before but thought it was average 😆 but saw a ton of good reviews on their signature creme bulee 😋 so had to try! & thank god we did 🤤 even though it was slightly expensive but the puffs were top notch! probably
actually tried @owlschoux before but thought it was average 😆 but saw a ton of good reviews on their signature creme bulee 😋 so had to try! & thank god we did 🤤 even though it was slightly expensive but the puffs were top notch! probably one of the best in hk 👍🏻 another thing to compliment was the service! definitely gunna try the other flavors 😊
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.7/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7/10 (只有少量座位)
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 8.2/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.5/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 7.5/10
🌟價錢偏貴 • 推薦招牌焦糖燉蛋泡芙✨

《𝙿𝚛𝚊𝚕𝚒𝚗𝚎 𝙽𝚘𝚛𝚒》$60🌟7.5/10🌟
呢個泡芙有特別嘅食法㗎!首先食咗面頭嘅𝚌𝚎𝚛𝚎𝚊𝚕同𝚐𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘先,等餡料冇咁爆嘅時候,再好似雪糕三文治咁,所有嘢夾埋一齊食!
𝙶𝚎𝚕𝚊𝚝𝚘嘅味道可以自己揀,我哋當日就揀咗𝚑𝚊𝚣𝚎𝚕𝚗𝚞𝚝!榛子味都幾濃但又唔會話太過甜,唔錯🥳
泡芙嘅表面有少少曲奇脆皮嘅感覺,整體感覺呢度嘅泡芙比起平時食嘅更加薄脆,另一種口感✨
泡芙同雪糕之間仲夾咗一層𝚋𝚛𝚘𝚠𝚗𝚒𝚎,令到整體甜度提升返少少嘅同時,亦都增加左口感層次~

《𝙲𝚛𝚎𝚖𝚎 𝙱𝚛𝚞𝚕𝚎𝚎》$36🌟8/10🌟
外層鬆化嘅𝚙𝚞𝚏𝚏再加埋表面燒過下嘅焦糖糖皮,成件事非常之香脆可口!而裏便唔係真係焦糖燉蛋,但味道真係做得好似!𝚌𝚞𝚜𝚝𝚊𝚛𝚍醬非常之順滑𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢,再加咗啲雲呢拿籽,令到成個味道層次又香又豐富!
呢個泡芙真係等咗15分鐘食咗唔夠2分鐘😹再加上$36呢個𝚜𝚒𝚣𝚎真係有少少貴🤏🏻(見佢不斷加價🥺)但我個人覺得絕對值得一試啊~
𝙾𝚠𝚕’𝚜 𝙲𝚑𝚘𝚞𝚡
2020-11-27 112 瀏覽
📌 Owl's Choux~尖沙咀前排朋友推介一定要試呢間嘅焦糖燉蛋泡芙就去試下😛之前經過都會留意呢間甜品店 有陣陣嘅烘焙香味😍原來係米芝蓮推介的甜品店 老闆喺法國藍帶廚藝學院畢業!佢會好親切咁介紹每一種泡芙 感受到佢對甜品嘅熱誠😆全部都係即叫即整 都要等一段時間~開放式廚房可以見到整甜品過程店內只有少量座位 但人流卻不多小店主要售賣泡芙同Gelato 仲有咖啡或茶提供服務態度友善 值得支持小店😋1️⃣ 𝗥𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗹𝘃𝗲𝘁 (𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅) $𝟲𝟬 (𝟳/𝟭𝟬)呢款賣相真係好靚 打卡一流🤩佢哋建議食咗一半Gelato➡️再將泡芙同Gelato夾埋一齊食表層仲有啲朱古力脆粒增加口感🍫有得揀Gelato口味 今次就揀咗伯爵茶味茶味好香 質地好滑🤤相反紅絲絨泡芙冇乜味道 質感偏脆身入邊仲有士多啤梨玫瑰醬 味道微酸🍓份量比我想像中大 味道整體幾夾不過價錢偏貴 可以同朋友share食(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)2️⃣ 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗕𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲 (𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲) $𝟯𝟲 (𝟴/𝟭𝟬)呢款泡芙反而有驚喜 原來係佢哋嘅signature😍泡芙係即叫即焗 表層有燒過嘅焦糖薄脆咬落去好鬆化脆口 外脆內
📌 Owl's Choux~尖沙咀

前排朋友推介一定要試呢間嘅焦糖燉蛋泡芙就去試下😛
之前經過都會留意呢間甜品店 有陣陣嘅烘焙香味😍
原來係米芝蓮推介的甜品店 老闆喺法國藍帶廚藝學院畢業!
佢會好親切咁介紹每一種泡芙 感受到佢對甜品嘅熱誠😆
全部都係即叫即整 都要等一段時間~
開放式廚房可以見到整甜品過程

質感幼滑 但味道又唔覺得似焦糖燉蛋😂
味道幾有層次感 甜度剛剛好😎
食完都覺得好輕盈 唔會有膩嘅感覺
雖然細細粒價錢比較貴 但贏在用心製作😗
𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗕𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲 (𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲)

💡整體嚟講 泡芙的味道幾新穎好味
有時唔想食Choux Creme或Bread Papa’s 都算有另外一種選擇🤣
不過價錢偏貴 有少少唔抵食😔
不過作為飯後甜品也是不錯的 \(≧▽≦)/

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
整體味道😋: 7.5/10
性價比💵: 7/10
打卡指數😍: 7.5/10
環境服務🥂: 8/10
推薦指數👍🏻: 8/10
✄------------------------------✄
🍴: Owl's Choux
📍: 尖沙咀麼地道32號地下
🔍: 13:30-21:30(Tue-Thur, Sun); 13:30-22:30(Fri-Sat); *MON OFF*
𝗥𝗲𝗱 𝗩𝗲𝗹𝘃𝗲𝘁 (𝗚𝗲𝗹𝗮𝘁𝗼 𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅)
𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲 𝗕𝗿𝘂𝗹𝗲𝗲 (𝗖𝗵𝗼𝘂𝘅 𝗖𝗿𝗲𝗺𝗲)
2020-11-18 108 瀏覽
位處尖沙咀k11外既街角小店, 居然是米芝蓮推介既街頭小食晚飯後經過忍唔住入去😍店內專賣各式泡芙同飲品,款式選擇非常多我企左係門口睇左幾分鐘先揀到食咩😅classic vanilla choux由於泡芙口味太多唔識揀,揀個classic + limited既口味實冇死😌最後既成品果然冇令我失望,外皮脆暖,vanilla cream軟滑香甜唯一缺點係size有啲細🙁Honey coffee tea shake飲品選擇分別有茶類同咖啡類, 我又係揀左好耐😅因爲當時飯氣攻心想飲咖啡,但我又想飲茶🤪🤪睇左好耐終於俾我搵到兩者既結合體!評語係好飲!茶味同咖啡味好夾!個茶底偏酸,有檸茶既感覺十分喜歡💕
位處尖沙咀k11外既街角小店, 居然是米芝蓮推介既街頭小食
我企左係門口睇左幾分鐘先揀到食咩😅

classic vanilla choux
唯一缺點係size有啲細🙁

Honey coffee tea shake
十分喜歡💕
Classic  vanilla  choux    And  honey  coffee  tea  shake
Owl’s Choux嘅主打係泡芙同gelato,另外仲有咖啡茶飲提供,款式唔算多,但由各方面都可以睇到小店對食物同服務嘅堅持~店員服務好好,會介紹有咩食同食法,又會推介gelato口味配搭,食完又有問我哋意見,仲叫我哋下次再試埋另一款無咁甜嘅gelato~另外,店員仲送上兩杯茶畀我哋解膩~整體而言,成個用餐體驗好好,亦都睇得出佢哋好有心去做!•🥢 Mango tango (Gelato Choux) $60我哋食嘅當天有3款gelato口味可以揀:牛奶、焦糖、芒果,但我哋呢款mango tango就當然配芒果味gelato~如果食其他口味嘅gelato泡芙,店員仲會推介最夾嘅配搭~😋芒果gelato上面有椰子脆脆作點綴,不過都係食完睇返門外介紹牌先知係椰子味😂🙈泡芙夾住芒果gelato,芒果味好濃,gelato質地亦都好滑😋佢哋嘅建議食法係先食一半gelato,再將gelato夾喺泡芙內大啖咬,一咬就見到入面原來有朱古力脆粒、粟米片同whipped cream ,口感豐富🤩但比起開頭單食gelato甜好多,可能因為仲加咗芒果熱情果醬~•🥢 Creme Brulee (Choux Cr

Mango  Tango

🥢 Creme Brulee (Choux Creme) $36
呢款係原個忌廉泡芙,入面擠滿吉士忌廉,有好香雲尼拿味,仔細睇仲見到一粒粒雲尼拿籽。面頭的焦糖好厚身,好似食緊焦糖脆脆😋燒得好香但未至於苦
加埋都有焦糖燉蛋嘅感覺🤤
泡芙用左紅色嘅天鵝絨泡芙,店員話會跟據當日有嘅泡芙而定,食落嘅味道分別不大,口感一樣酥脆👍🏼
Creme  Brulee
Creme  brulee
Creme  Brulee
Creme  brulee
2020-11-06 122 瀏覽
cap低呢間餐廳好耐,但總係遇唔岩開門時間。咁岩路過見到有位當然要入去。舖頭非常細,只有六個位。款式都唔多,只有四款雪糕泡芙同幾款忌廉泡芙。但朋友們,做得精,款式係唔使多架!超級超級好食啊!!!泡芙既鬆脆,加上海鹽焦糖既硬脆,有口感得黎又唔痴牙;焦糖甜得黎有少少鹽平衡返,加上伯爵茶雪糕,非常有層次。感覺好耐無食過咁令人印象深刻既甜品!問過店主,忍唔住買多個焦糖燉蛋泡芙隔日食。一樣好食到癲QQ雖然等得耐,但非常非常值得。而且兩位店主都非常禮貌同誠懇,會教每位客人點食個泡芙最好。尊重食物態度一百分!唔係打手,純粹被好味到感動到😭感覺以後只要行過尖沙咀都要去一次了🤣
Popcorn  &  rocks
感覺好耐無食過咁令人印象深刻既甜品
問過店主,忍唔住買多個焦糖燉蛋泡芙隔日食。一樣好食到癲QQ
2020-11-06
Popcorn  &  rocks
2020-11-06 69 瀏覽
係尖沙咀食完晚飯,想買個甜品返屋企填飽我第二個胃,係Openrice見到呢間好多正評既甜品店,去試下先,呢間店專賣泡芙,舖面雖少,座位得幾張,但好有coffee shop 既感覺,客人可以睇到甜品師傅整甜品。我買左一個creme brulee 同榛子泡芙,因為外賣泡芙,職員會問番車程幾耐,包裝左幾層,又盒又冷凍袋,再一個大膠袋,然後話你知返到去要雪返幾耐再食用。crème brulee($34):一定係我食過最好食既泡芙,經過一個鐘車程,再雪半小時,焦糖都仍然外脆內軟,內裡充滿蛋香,泡芙口感鬆脆,雖然比坊間買既泡芙細3分一,價錢貴1倍,但物有所值,食過之後真係唔想再食其他店既泡芙榛子泡芙:屋企人試完都大讚好食,我就無試

榛子泡芙:屋企人試完都大讚好食,我就無試

• 焦糖燉蛋泡芙
入左米芝蓮指南嘅甜品小店,位於麼地道嘅呢個角落,喺K11嘅後面。舖頭入面冇咩位坐,選擇都唔多,真係估佢唔到入左推介指南! 🍴 榛子泡芙 Praline Noir ($58) ⭐️⭐️⭐️⭐️店員即叫即製,其實係原味泡芙,配上特濃榛子雪糕同埋朱古力榛子漿,面頭加左朱古力可可球。賣相幾獨特,食落好有層次,雪糕味好濃,泡芙外脆內軟,加埋脆卜卜嘅朱古力波波一齊食,好味! .............................. Owl's Choux 地址📍: 尖沙咀麼地道32號地下 總評分: 7.4/10 .............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 環境👀: ⭐️⭐️⭐️💫 服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️💫 衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️ 抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫

榛子泡芙 Praline Noir

環境👀: ⭐️⭐️⭐️💫
服務👨🏻‍🍳: ⭐️⭐️⭐️💫
衛生🧹: ⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️💫
$58 (其他)
榛子泡芙 Praline Noir
  • Praline Noir
2020-10-25 71 瀏覽
想吃Owl’s Choux好久了~但每次經過都太飽/時間有點趕🤫前排終於一試👐🏻·😻Créme Brûlée ($34)必須試的人氣款❣️❣️即點即焗,一路等一路吞口水🤣面層焦糖薄脆,咬開後..中間香草吉士醬爆出😋好好味!外脆內香滑❤️❤️唔係大食仔係度阻住哂會點多一件😻·📍Owl’s Choux尖沙咀麼地道32號地下

📍Owl’s Choux
尖沙咀麼地道32號地下
2020-10-23 44 瀏覽
呢間米芝連小食店主打泡芙同gelato🍦開店時間比較隨心🤡當日遲咗半個鐘先開舖🤣但店家好友善👍🏼認真咁介紹食用方法👅店內擺設好精緻❤️.✨Red Velvet Puff (8/10)泡芙外面超級鬆脆☺️雖然上邊沾滿紅絲絨❣️但依然食得出蛋香🍳雪糕方面揀咗開心果味😆食得出果仁香🌰但有少少偏甜奶味重🍼紅絲絨本身冇咩突出的味道🤣但視覺效果極佳👀比想像中細個👶🏼當飯後甜品食絕對冇問題!!
✨Red Velvet Puff (8/10)
2020-10-23 36 瀏覽
今日試左佢既紅絲絨泡芙配雪糕小店手工製果然同出面連鎖店有明顯分別外脆內軟既泡芙配上濃濃牛奶味既雪糕係完美既配搭,價錢合理,性價比高。未去過既朋友值得去一試!位於尖沙咀,行完街去食個tea 休息下一流
今日試左佢既紅絲絨泡芙配雪糕
小店手工製果然同出面連鎖店有明顯分別
2020-09-20
2020-09-28 107 瀏覽
I always want to go to Owl's to try their ice cream puffs, because it is recommended by Michelin in 2017, 2019 and 2020. Since I have an extremely poor sense of direction, I gave up in finding out the exact location of it after knowing it is not inside a mall. After my random visit to TST, I finally realised how close it is to a shopping mall! Owl's offer a small variety of choice, but I do think it is enough as long as they serve the ice cream puffs! Order the mega gelato choux. It is a red vel

Order the mega gelato choux. It is a red velvet puff stuffed with Earl Grey gelato of my own choice. The puff was super crunchy, and the gelato had a rich flavour of Earl Grey tea. Love this combination.

Will get the praline noir in the next visit!
2020-09-16 145 瀏覽
Popcorn & Rocks 咖啡爆谷 脆脆泡芙 $58Red Velvet 紅絲紱泡芙 $58Caramel & Praline Candy Latte焦糖榛子脆脆 拿鐵 $46 Rose Tea Latte玫瑰鮮奶茶 $45套餐 ice-cream + tea/ coffee =$90冇我想像中咁吸引 。 但好多人去食 (多次獲得米芝蓮獎)。你又會唔會想食呢?
Popcorn & Rocks 咖啡爆谷 脆脆泡芙 $58
Red Velvet 紅絲紱泡芙 $58
Rose Tea Latte玫瑰鮮奶茶 $45

冇我想像中咁吸引 。 但好多人去食 (多次獲得米芝蓮獎)。

你又會唔會想食呢?
2020-09-05 202 瀏覽
講唔停平時都好鐘意食泡笑😝不過成日食嚟食去都係食beard papa🤣而近排聽到係尖沙咀有間比米芝蓮推薦嘅泡芙 講唔停梗係即刻捉埋嗰friend 去試吓啦🤤Créme Brûlée $34呢款係佢哋嘅signature💫講唔停見住店員係即叫即焗 所以本身以為佢係會熱辣辣嘅🤔 但係好神奇地 攞到上手竟然會喺凍嘅🤭不過除咗呢樣有啲unexpected 之外 佢確實好高質🥰 嗰外皮係超級酥脆😆 而裏邊嘅吉士好幼滑👅 而且有好重嘅雲呢拿香👍🏻 面頭仲燒咗層薄薄嘅焦糖同cream 真係超级正😚講唔停同朋友幾啖就清唒😛Popcorn & Rocks $58呢個講唔停就覺得麻麻😬個杏仁泡芙有啲太硬身 🙇🏻‍♀️而海鹽焦糖醬嘅味比較淡 唔係好食得出🙈側面嘅popcorn亦都淋咗🤢 反而中間夾住嘅gelato幾有驚喜😍本來佢係配咖啡曲奇gelato 不過去嗰日賣哂😭所以店員就用伯爵茶味代替 gelato嘅茶味好夠濃😋 茶控可以一試👍🏻整體黎講 講唔停覺得呢間餐廳嘅泡芙稱唔上世界級好食🤭不過個焦糖燉蛋泡芙真係值得一試🤩 特別得黎 個味道都好出色😋 而且唔係好需要排隊 啱晒啲又懶又想食好西嘅朋友🤣

Créme Brûlée $34

Popcorn & Rocks $58

2020-08-19 250 瀏覽
大熱天時,嘆一杯gelato當然最適合不過,但如果嫌單調想搞搞新意思,可以試下哩度嘅gelato choux🍨今次一口氣試左其中三款口味($58/each)!排名分先後:🌰榛子泡芙:最喜歡佢嘅榛子雪糕,超級濃郁!配上朱古力榛子醬,仲有朱古力可可球同蛋糕等配料,口感豐富之餘,味道仲好似食緊金莎!連埋泡芙一齊食就可以中和雪糕嘅甜味👍🏻👍🏻👍🏻好match😙🍓紅絲紱泡芙:中間嘅係北海道3.6嘅牛奶雪糕,幾重奶香🥛,咬開泡芙中間有啲草莓玫瑰醬,驚喜係面頭嘅紅絲紱蛋糕好綿滑😋🍿爆谷脆脆泡芙:賣相最浮誇嘅係呢一款,但感覺上味道反而比較遜色,一來面頭嘅爆谷已經唔脆,二來欠缺焦糖味,係中間伯爵茶雪糕幾香茶味,泡芙底部都會食到朱古力蛋糕,但整體配搭冇以上兩款咁出色🤔店員服務好親切有禮,仲主動幫我地打包放喺盒度,方便我哋拎去其他地方食👍🏻

• Red Velvet Gelato Choux
  • Praline  Noir
2020-08-17 158 瀏覽
紅絲絨泡芙$58(8.3/10)配vanilla雪糕呢個見到好多人都點!!其實我地等陣二十幾分鐘,因為泡芙真係即叫即焗,上手仲係熱辣辣架🥰上面有紅絲絨蛋糕,入面就有滴士多卑梨玫瑰醬,微微酸,整體食落去還可以,唔會好甜,泡芙出面仲有小酥皮,豐富左果口感,泡芙本身比較鬆疏微脆,紅絲絨不太食得出,不過口感豐富,影相紅色超級上鏡搶眼,打卡真係一流🤣🤣開心果脆脆泡芙$58(8.3/10)配開心果雪糕呢個整體同上面果個係同一系列,大致上相同,不過今次出面係原味泡芙同酥皮,上面有麥提莎脆脆,入面係開心果雪糕,底層有果仁醬,開心果雪糕味都係偏清新,食得出開心果味,一啖一啖食又幾好味,雪糕口感軟滑,泡芙都係暖暖地,可謂冰火兩重天😂😂老闆叫我地拎起成個泡芙夾住雪糕一齊食,不要先挖完雪糕,這樣吃才能食到真正豐富的口感,可見老闆設計上面花足心思!!😍😍

紅絲絨泡芙
紅絲絨泡芙$58(8.3/10)配vanilla雪糕