2020-07-05 151 瀏覽
米之蓮街頭小食,出名泡芙,次次嚟親都係食creme brulee。一嚟覺得佢係數一數二多人叫之外,其實係因為焦糖燒得好靚,咬入去入面嘅奶油係流心,依度嘅泡芙比出面一般連鎖店嘅要脆口得多,原因係即叫即整,需要等候。泡芙能夠做出脆皮微熱嘅外殼,入面奶油係微凍嘅口感,令到入口十分衝擊,所以要襯熱食最佳。而老闆遞俾每位客人都係會溫馨提示。$34蚊1個雖然比較細,但贏在用心。唔知係咪特登比較細,叫人食完回味無窮,想要多一口兩口才滿足。

外賣自取
2020-06-25 176 瀏覽
如果大家想堂食既話就至少要一人一個order。舖頭地方細,大約只係可以容納5個人。法式焦糖燉蛋泡芙 Crème Brulee泡芙係即叫即整,所以要等一段時間。首先泡芙外脆內軟,個個脆既程度係好似薯片咁,咬落去係脆卜卜。雖然外表係好乾爽好脆,但入面依然保持住鬆軟。然後就係泡芙既內陷,燉蛋香滑加上甜甜地cream完全無好heavy既感覺,反而係剛剛好。最後就係泡芙上面既焦糖,脆卜卜又無死甜既感覺。成個泡芙係好輕型,唔會有食膩既感覺,有別於平時大型既泡芙連鎖店。

2020-06-17
2020-05-21 392 瀏覽
一直都想試下泡芙要做到點先可以攞米之蓮~ 但次次經過都係約左朋友係附近食野,今日終於無人約可以試下係OpenRice 比較多人食嘅紅絲絨泡芙。本身食佢個雲呢拿雪糕就無咩特別,但估唔到食左幾啖後我唔理儀態,用手夾住成舊泡芙食,入面竟然有「汁」咇出黎,我估係士多啤梨醬仲有我早餐最愛的脆脆粟米片💕話雖如此,但都係唔明點解會有米之蓮🤷🏻‍♀️ 不過間野嘅服務超好,因為堂食關係我係要俾加一服務費,而佢地真係有Service:有一杯凍麥茶再加一個細嘅泡芙(都幾好味),食完仲會問你要唔要再飲,你好似可以係個度坐成日都無人會叫你走咁🤗

紅絲絨泡芙
紅絲絨泡芙
2020-04-09 488 瀏覽
<Owl Choux米芝蓮泡芙> 紅絲絨泡芙 ($58) 配伯爵茶雪糕,個皮炒鬆脆,伯爵茶味道好出🍵Créme Brulee ($34) 入口即溶,好香蛋味雲尼拿味❤️個皮都keep著鬆脆,係我最鍾意既item😊📍Mody Road, Tst💰$50-60 pp⭐️ 9/10
<Owl Choux米芝蓮泡芙>
📍Mody Road, Tst
💰$50-60 pp
⭐️ 9/10
2020-03-12 458 瀏覽
呢間主打手工Gelato同泡芙既小店曾獲米芝蓮街頭小食殊榮,老闆係法國藍帶廚藝學院畢業,一入到去老闆好親切介紹各種泡芙,感受到佢對甜品既熱誠。 法式焦糖燉蛋泡芙 Crème Brulee $34泡芙新鮮焗起,外層好脆,餡料係好軟滑既雲呢拿吉士醬,食落有好香既雲尼拿味。面層係用火槍燒過既焦糖薄脆,食落脆卜卜,配搭起來甜度岩岩好,好好味!榛子泡芙 Praline Noir $58 原味泡芙外脆內軟,夾住超濃既榛子果仁糖雪糕,仲有幾粒麥提莎脆脆係面,成個組合好夾好好食!

法式焦糖燉蛋泡芙 Crème Brulee $34

榛子泡芙 Praline Noir $58
2020-03-03 347 瀏覽
Used eatigo to get a discount for the Mango Tango. The staff was really nice and friendly. I prefer this one over the red velvet I tried in the past as the red velvet was a bit too sweet for my taste. The fruity mango ice-cream went well with the soft puff outside. Whats more is that they actually added cornflakes inside so it gives an extra crunch when you bite into the puff and ice-cream.Given that some ice-cream shops can charge a hefty 40+ dollars for just one scoop of ice-cream, I think thi
Mango Tango

I prefer this one over the red velvet I tried in the past as the red velvet was a bit too sweet for my taste. The fruity mango ice-cream went well with the soft puff outside. Whats more is that they actually added cornflakes inside so it gives an extra crunch when you bite into the puff and ice-cream.Given that some ice-cream shops can charge a hefty 40+ dollars for just one scoop of ice-cream, I think this is a great deal even without the discount. Can't wait to try the rest.
2020-02-29
外賣自取
Mango Tango
成日經過見到依間泡芙店見到係米芝蓮都想試下,睇下點解賣泡芙都可以咁勁拎到輪胎人推薦🏅晏晝三點幾去到舖頭唔算多人,舖頭有幾個位比客人坐低食,人唔太多可以坐低慢慢睇menu,先再落order🧐**********<法式焦糖燉蛋泡芙> $34依個泡芙個餡係creme brulee,裏面會有白色嘅忌廉同黃色嘅吉士,吉士有雲尼拿籽嫁,一啖食落去會爆cream,最表層就用火槍燒焦左啲焦糖,食落脆卜卜,有幸福嘅感覺🤤**********<紅絲紱泡芙> $58見依個多人推薦就試埋依個,泡芙嘅表面係紅絲紱蛋糕,但有啲失望,食落其實同普通泡芙無咩分別😂裏面就可以揀一款口味嘅gelato,我地就揀左開心果味,雪糕都唔錯,不過mix埋泡芙就唔算好夾🤔

**********

紅絲紱泡芙
2020-01-23
法式焦糖燉蛋泡芙
2020-01-15 400 瀏覽
除夕提早收工,想食啲嘢就早啲返屋企。經過呢間轉個嘅甜品店就行咗入去。一入去,就聞到超香嘅烘培味道,聞到呢一種香氣,又點會捨得轉頭走呢?最後叫咗一個焦糖流心脆脆泡芙,同埋開心果味嘅gelato。一咬落去個泡芙度,就感受到佢有幾脆,而且滿口都係店內飄逸嘅烘培香味。而內餡方面,有焦糖醬同忌廉兩種層次,其實都幾溜,但因為佢細細一個,份量唔大,所以可以食完。開心果gelato食落軟滑,開心果味道也算香濃,但唔知係唔係同焦糖泡芙一齊食,所以越食越淡。下次都係唔好咁貪心,食一樣就算啦。

最後叫咗一個焦糖流心脆脆泡芙,同埋開心果味嘅gelato。

下次都係唔好咁貪心,食一樣就算啦。
2019-12-31
2020-01-04 314 瀏覽
Love this 米芝蓮小店!氣氛好好,服務又好,不過小店就真係比較小,唔坐得耐。.🍪Praline Noir原味泡芙脆軟口感兼備,夾住榛子🌰果仁糖雪糕,已經好正!仲要有幾粒麥特莎痴面,同伴住果仁糖漿,好好食啊!.🍨 gelato就唔洗講!口味就唔算多,但有我至愛開心果!😍😍好滑好濃!仲叫左cappuccino 🥰咖啡☕️愛好者!
🍪Praline Noir

2019-12-28 245 瀏覽
我有朋友一直話有間puff好好食,之前好多次都經過無緣試,今日終於都可以食到啦😚我一開始已經抱好高期望!味道好多選擇,個樣又好吸引,令人有種興奮莫名嘅感覺😆朋友介紹我食最簡單最基本果隻焦糖燉蛋泡芙😍 果然冇令我失望,真係好好食😋🥰 面頭有一層脆嘅焦糖,裏面啲餡多到咇晒出嚟🤣 一個真係唔夠哩🤭🤭🤭喺我哋間fitness studio附近, 可以做完運動再食…然後下次再做運動,然後再食😈🤣

2019-11-11 631 瀏覽
呢間店嘅裝修好特別,入邊有好多細公仔擺住,好得意啊!要咗個Mango tango外皮好脆好松化,中間夾住啲芒果雪葩朱古力,底層仲有粟米片,口感好豐富,仲有啲小泡芙一啖就一粒,全部都好好食,下次會再幫襯!
2019-10-28 479 瀏覽
店內以木為主調 有唔少貓頭鷹小擺設 充滿vintage風😊高質泡芙完勝地鐵站果間😂仲得到米芝蓮青睞!.🌟焦糖燉蛋泡芙 ($26)泡芙好脆 面層焦糖輕輕燒過 又脆又香😍一咬就咇曬吉士出黎 爆醬效果100分😨😰😱燉蛋同吉士香滑濃郁 好幸福!!!🌟Red velvet gelato choux ($58)紅色嘅脆皮好似菠蘿包咁酥脆鬆化 包住雲呢嗱雪糕 好邪惡吖😈👿粒粒深紅色嘅紅絲絨蛋糕散發住高貴嘅氣息 好似天鵝毛咁細滑 又夠濕潤 仲有好童真嘅粟米片 令層次更加豐富💋
🌟焦糖燉蛋泡芙 ($26)

🌟Red velvet gelato choux
🌟焦糖燉蛋泡芙
🌟Red velvet gelato choux
🌟焦糖燉蛋泡芙
2019-10-20 380 瀏覽
話說男朋友激嬲我,我要佢帶我食雪糕補數。 Open rice 一輪找了這家小店。 泡芙意式雪糕幾得意。$58 一個...感覺價高,止在食窮男友,就決定去試試了 。食完, 完全覺得值得, 仲可以回頭再幫襯。 到了店外,才發現它是2年米豬蓮,低調得很。 入店, 聽法式音樂, 聞住濃濃蛋香。點了2 個Mega Chuox 泡芙軟硬適中,蛋香味濃, 配上了意式雪糕,雪糕也沒有蓋過泡芙的味道, 泡芙也能hold 住雪糕的重量, 唔似方間的泡芙,食到一手都係cream / fillings 。意式雪糕夠滑。夠creamy 感覺好似係意大利🇮🇹的gelato 食雪糕一樣。Picky 的男友大讚好食, 用料足。 連泡芙的(看不到的) 邊邊位都充滿fillings 。希望小店繼續keep 住! 我會再唻嫁!
話說男朋友激嬲我,我要佢帶我食雪糕補數。

食完, 完全覺得值得, 仲可以回頭再幫襯。

到了店外,才發現它是2年米豬蓮,低調得很。

入店, 聽法式音樂, 聞住濃濃蛋香。

希望小店繼續keep 住! 我會再唻嫁!

2019-10-19
$58 (其他)
2019-10-09 410 瀏覽
晚上尖沙咀街頭上,人不多,走過這裡看到雪糕,很吸引喔,老闆立刻走出來,給了Menu我們,細心地介紹不同類型的意大利式雪糕,弄到我不嚐嚐不可唄。等待着「Red Velvet」($58) 的時候,從餐廳裡面可以看到外面的夜景,這裡比較遠離尖沙咀大街,你會看到有外國人跑步,遊客在散步,本地人下班後趕著回家,別有一番香港味唄。我們選了3.6牛乳雪糕,雪糕外面沾了一些紅絲絨粒粒,增加了口感,吃掉一半雪糕後,可以像咬漢堡一樣地,吃了整個泡芙,好吃喔。Owl's Choux Gelato Coffee地:尖沙咀麼地道32號地下電:96229342

Owl's Choux Gelato Coffee
地:尖沙咀麼地道32號地下
電:96229342

Red Velvet
Red Velvet
2019-10-07 397 瀏覽
係尖沙咀搵到食泡芙既小店真係好少.... 上網search左一陣,就試下呢間小店~一去到個店員好熱情,耐心向我介紹佢地出既泡芙有部分泡芙原來係要訂既,如果唔係食雪糕泡芙,即場揀既味道唔算多可能因為佢地通常接比較大既單🤔當時因為唔食得凍野,就試左個hazelnut 泡芙,坐左係度等期間留意到佢既裝修設計幾特別,因為佢大部分位置都係望窗坐高凳就算你一個人黎食,都唔會覺得尷尬~後來個泡芙黎到,味道係出乎意料地好食!!!出面係熱+脆既,而入面係凍既creamy既,仲要唔會覺得好膩😝如果個泡芙可以大舊D就好,因為真係覺得唔夠喉😂間舖頭既位置唔算旺區,所以唔係好多人經過,希望將來更加多人可以認識值得一試💕

一去到個店員好熱情,耐心向我介紹佢地出既泡芙
可能因為佢地通常接比較大既單🤔

就算你一個人黎食,都唔會覺得尷尬~

後來個泡芙黎到,味道係出乎意料地好食!!!
如果個泡芙可以大舊D就好,因為真係覺得唔夠喉😂

值得一試💕
2019-09-12