2019-02-12 274 瀏覽
「紅絲絨雪糕泡芙」可以選自己喜歡口味的冰激凌,我選了榛子味的。 不愧是米芝蓮推薦的,真的很好吃~ 小小一個,一個人的量,我們兩個人吃了一個,感覺意猶未盡,價格58蚊,小貴~ 榛子🌰冰激凌味道濃郁但不甜膩,當中還有果醬夾心的!配上紅絲絨蛋糕粒,冰冰軟軟的,外面的泡芙拿到手還是脆脆熱熱的,就是偏硬了點~總體好好吃,非常推薦~
2019-02-08
10 分鐘 (堂食)
  • 紅絲絨雪糕泡芙
焦糖燉蛋泡芙~由落單到食等左差不多15分鐘~ 原因無他~ 因為佢係即叫即整既~ 但絕對值得等唷~ 係鋪頭側邊~ 有個取外賣位~ 可以見到店員整泡芙~ 店鋪唔算大~如果堂食就可會要迫一下喇~ 講返個泡芙先~ 泡芙個皮係脆架~ 脆到都唔覺個焦糖脆~ 😂 一咬雲尼拿味佈滿口腔~ 吉士好滑~ 仲見到點點的雲尼拿籽~ 一食完就已經想食蛋個喇~ 以後泡芙個皮係脆架~ 一咬雲尼拿味佈滿口腔~ 吉士好滑~ 仲見到點點的雲尼拿籽~ 一食完就已經想食多個喇~ 以後後過都要食呀!😋淨係講個賣相都無得輸喇~
焦糖燉蛋泡芙~

淨係講個賣相都無得輸喇~
1K
2019-01-24 2072 瀏覽
仲記得上手係雪糕店,某日行過變左賣泡芙,講緊應該已經兩年半前,當時試左試左雪糕泡芙,估唔到小店而家係米芝蓮。有冇米芝蓮光環對我黎講就唔係好重要,最緊要好食。店鋪位於麼地道,角落位唔算好亮眼,但成名過後不時有人龍,遊客多,總會引起行人注意。店面小小,都有幾個位置堂食,開放式廚房,可以見到店員忙過不停。值得一讚,店主態度十分友善,我諗就算你唔鐘意佢地嘅產品,至少都會感覺受尊重。週日下午茶時間都有十個八個人等候,以遊客為主,我地等左十分鐘左右成功入座。餐牌主打泡芙,有原味、杏仁、紅絲絨等口味,配搭各款手工雪糕,例如朱古力、士多啤梨、芒果,加上果醬、脆脆等豐富口感嘅配料製作。亦都有比較創新、期間限定嘅口味例如焦糖燉蛋、榛子,定價$25起。飲品有氣泡飲、鮮奶類等。焦糖燉蛋泡芙 $30小小一個泡芙,性價比唔高,但好啱我口味,分分鐘行過又想整番粒過口癮。泡芙即點即燒,焦糖層香脆,有適量厚度,唔會好虛無。輕輕一咬就可以見到澎湃嘅餡料泡芙硬脆,蛋味吉士混合雲呢拿好香,滑溜兼涼涼地,食完一口又想食多口,名符其實係甜品開心果提拉米蘇忌廉泡芙 $35因為榛子黑泡芙賣哂,而換成開心果忌廉,提拉米蘇只係外觀上嘅形

焦糖燉蛋泡芙 $30
焦糖燉蛋泡芙

開心果提拉米蘇忌廉泡芙 $35
因為榛子黑泡芙賣哂,而換成開心果忌廉,提拉米蘇只係外觀上嘅形容,泡芙都脆嘅,但內餡冇咁飽滿,好在開心果忌廉味道明顯,整體相對焦糖燉蛋驚喜度唔高,價錢仲貴啲添。
開心果提拉米蘇忌廉泡芙
2019-01-20
10 分鐘 (堂食)
焦糖燉蛋泡芙
Cream Brûlée $30, Paris Brest $32聽聞過呢一間嘅泡芙好岀色~ 試吓就明白點解咁多人排隊😍佢係新鮮焗好,唔會因為濕氣而影響,外脆內軟!裏面再加入冰凍嘅忌廉,榛子味唔會太甜,Cream Brûlée仲有焦糖脆面,裏面嘅忌廉好香牛奶味。推介喔😋唯一係餐廳比較細,如果想坐低慢慢飲咖啡同嘆甜品就要睇人流嚛~Owl‘s Choux.Gelato.Coffee星期二至日15:30-22:30,星期一休息地址: 尖沙咀 麼地道32號地下電話: 96229342
聽聞過呢一間嘅泡芙好岀色~ 試吓就明白點解咁多人排隊😍

電話: 96229342
Paris Brest
Cream Brûlée
2018-12-29 314 瀏覽
甜品相信係唔少人唔可以缺少既食物(👧🏻都唔例外),但最怕就係食到啲太甜同太膩既甜品,今次要介紹既呢個泡芙個樣非常邪惡同甜,但食落完全唔會有過甜既感覺,反正有非常豐富既層次。今次嗌左佢地既焦糖燉蛋泡芙同埋巴黎榛子黑泡芙,因為泡芙係即叫即組裝既,雖然要等左一段時間,但等待係值得既,兩款都絕對有驚喜呀😆先講下個巴黎榛子黑泡芙啦,呢個泡芙真係口感十足,烤焗過既泡芙外皮微暖香脆,表面仲有砂糖脆粒,內餡夾住杏仁薄片、香甜既榛子蓉同軟滑既吉士,果仁既香味充斥住成個口腔,香滑既內餡配埋砂糖同杏仁脆脆,層次非常豐富。焦糖燉蛋泡芙係將泡芙皮挖空當做成裝住燉蛋既器皿,燉蛋滑溜溜而且蛋味十足,燉蛋表面既焦糖唔會令燉蛋過甜,反而帶有一陣微微既焦香味,最特別既地方係呢個泡芙雖然望落超甜,但食完完全唔覺得膩同唔需要飲大量水去沖淡番個口腔。每次都會透過以下6大方面試評分(滿分:30分)味道 : 3.75 / 5 環境 : 3.25 / 5 外觀 : 3.5 / 5價錢 : 3 / 5 服務 : 3.5 / 5回頭率 : 3.5 / 5總分 : 20.5 / 30性價比今次淨係買左泡芙外賣,無試下入去坐下,但係見住店

每次都會透過以下6大方面試評分(滿分:30分)
味道 : 3.75 / 5
環境 : 3.25 / 5
外觀 : 3.5 / 5
價錢 : 3 / 5
服務 : 3.5 / 5
回頭率 : 3.5 / 5
總分 : 20.5 / 30

性價比
今次淨係買左泡芙外賣,無試下入去坐下,但係見住店家一腳踢處理外賣同堂食既客人,每個泡芙都係客人落單先即刻組裝,雖然係需要等待一段時間,但店家非常有禮貌咁不停向我地解釋,而且之後可以食到咁好食既泡芙咩都值得啦😊
2018-10-28
15 分鐘 (外賣自取)
  • 焦糖燉蛋泡芙
  • 巴黎榛子黑泡芙
2018-12-27 240 瀏覽
有八種gelato可以揀選擇困難症患者嘅我試左幾款都幾好味,濃郁得嚟又幾清爽衝住個red velvet puff去,揀左伯爵茶味,果然很夾,伯爵茶嘅味中和左泡芙嘅甜味,食落唔會太制,十分中意。
有八種gelato可以揀
選擇困難症患者嘅我試左幾款都幾好味,濃郁得嚟又幾清爽
2018-12-13 482 瀏覽
響附近食飽飯經過聞到陣好香既味,原來係賣泡芙,有好多款味道供選擇,但最重要的是見到有我至愛的有吉士味(限定),立即雙眼發光。到手微微暖,25蚊勁細粒。外皮實在係鬆化到不得了,佢果個龜裂既外皮,脆脆口感好得意。入面雲呢拿cream食落凍凍地好滑,加埋吉士真係超好食,值5星星!三個字:武德書!不過食完真係唔夠喉同埋貴左d~~但如果你自認是吉士迷,無論如何應該至少去品嚐一次,你就會明白點解我咁手緊都會比五星星!

2018-12-09
2018-10-18 946 瀏覽
經過就已經聞到好香既焗麵包味,明明未食飯都吸引左去食番個先繼續搵食。我地點左個爆米花焦糖味既,外皮夠脆,雪糕甜度剛好,重點佢中間原來真係有好大粒焦糖!整個泡芙都超甜呀,我鍾意👍🏼
外賣自取
2018-10-05 689 瀏覽
泡芙第一 - Owls Choux·說到吃泡芙香港第一,比無他選,必定為Owls Choux,外面脆身,內裡軟身,再配埋甜度合適既吉士同cream,實在無得頂。呢到更加有雪糕泡芙,泡芙中間夾住雪糕,可以自選味道,真的是非常邪惡。呢家中多左好多飲品,包括雪糕咖啡等等。甜品來說是絕對推薦此店的。•Owl's Choux.Gelato.Coffee (尖沙咀)尖沙咀麼地道32號地下
泡芙第一 - Owls Choux

尖沙咀麼地道32號地下
2018-08-15 889 瀏覽
第二次棒場,同樣美好。最愛的雪糕泡芙店,沒有之一。大大力推薦紅色Red Velvet 法式雪糕泡芙。外層是脆脆曲奇皮,內層是軟滑雪糕。絕對有驚喜,對得住價錢!樣貌和味道也平均地好!喜歡它們店鋪的歐式復古風格,猫頭鷹主題,雖然內裡空間有點細小,只有幾個堂食位置。不過我滿喜歡這個地方,就是站在馬路十字路口,然後對它一見鐘情,於是果斷決定想 入 去 食 野 的感覺❤️ˉ̶̡̭̭ ( ´͈ ᗨ `͈ ) ˉ̶̡̭̭ (不過第一次食果陣有更多裝飾擺設,第二件年就收埋左啲猫頭鷹公仔,可能因為驚太逼吧?
第二次棒場,同樣美好。
最愛的雪糕泡芙店,沒有之一。

大大力推薦紅色Red Velvet 法式雪糕泡芙。
外層是脆脆曲奇皮,內層是軟滑雪糕。
絕對有驚喜,對得住價錢!樣貌和味道也平均地好!

2018-08-14
15 分鐘 (堂食)
  • Red  velvet
2018-08-05 670 瀏覽
米芝蓮既泡芙專門店😍幾十蚊就食到米芝蓮Mango tango $58本身係配橙色泡芙但賣哂轉左red velvet外皮脆脆好鬆化中間芒果雪芭、朱古力brownies雪芭好滑好香甜Brownie個朱古力唔會太甜搶左芒果味底層有粟米片口感豐富😋加上芒果熱情果果醬好清新🌿好岩夏天食Crispy caramel $28外皮一樣脆脆個人覺得太甜另外仲有小泡芙 一啖一粒甜既有焦糖、朱古力 $35-40/10粒咸既芝士味🧀 $30/6粒
米芝蓮既泡芙專門店😍
幾十蚊就食到米芝蓮

Mango tango $58
本身係配橙色泡芙
但賣哂轉左red velvet
外皮脆脆好鬆化
中間芒果雪芭、朱古力brownies
雪芭好滑好香甜

一啖一粒
甜既有焦糖、朱古力 $35-40/10粒
咸既芝士味🧀 $30/6粒

2018-07-26 431 瀏覽
聽說尖沙咀有一間法式手工雪糕泡芙小店, 愛甜吃的我特意來覓食進入店內,經巳感覺到一股香噴噴的味道店員殷勤地遞給我最新的雪糕試吃,是淡淡的烏龍茶味道,原本想吃雲呢拿,但新口味也挺不錯,二話不說地選擇了烏龍茶雪糕店舖細小,大概可坐七至八個人店裡擺放了可愛的熊仔及貓頭鷹擺設,感覺頗愜意我選擇了紅絲絨雪糕泡芙,色澤相當獨特,真奪人眼目泡芙外層酥脆,內沾上士多啤梨玫瑰醬,雪糕幼滑且挺實,味道不會很甜還有粟米脆片在泡芙和雪糕的底部,層次感更顯豐富欣賞小店的泡芙雪糕,真的不同凡響,必定會再來光顧

進入店內,經巳感覺到一股香噴噴的味道

店舖細小,大概可坐七至八個人

店裡擺放了可愛的熊仔及貓頭鷹擺設,感覺頗愜意

我選擇了紅絲絨雪糕泡芙,色澤相當獨特,真奪人眼目

還有粟米脆片在泡芙和雪糕的底部,
層次感更顯豐富

欣賞小店的泡芙雪糕,真的不同凡響,必定會再來光顧
👉🏻❤️red velvet puff💲58呢間係2016米芝蓮榜上有名架✨可能我期望太高食落又唔覺真係咁好食 好普通🤔puff係就係好脆但就真係得個脆字😹上面啲crumble同puff入面啲corn flakes令個puff超級脆😲但我expect會係酥脆鬆化個隻😕red velvet蛋糕粒幾濕潤👍🏻vanilla gelato幾smooth同creamy😗入面加左士多啤梨醬但我就覺得唔太夾🙈如果加多啲red velvet嘅元素應對match d?(cream cheese/chocolate?🙈)
👉🏻❤️red velvet puff💲58
同友人喺K11食完晚飯,想搵地方食埋甜品就更完滿就諗起附近有一間曾獲米芝蓮推介嘅手工雪糕泡芙店:Owl’s Choux.Gelato.Coffee即刻帶朋友一齊去試下!店面雖然不大,但裝修亦見花心思。餐廳主要係木系,加上貓頭鷹的小擺設,帶有點簡約文青風格。店內亦有小量座位俾客人堂食。⭐️Praline Noir ($58)泡芙皮果然做得非常出色,保持香脆!雪糕的榛子味好香濃,加上內裡的麥提莎醬,整體味道更昇華!好好味!⭐️Popcorn & Rocks ($58)咖啡曲奇雪糕味好香,連平時唔太飲咖啡嘅友人都覺得好好味!配埋泡芙、同內裡嘅海鹽焦糖漿 & 爆谷一齊食,非常有層次!下次搵甜品店終於唔駛再周圍搵啦!
同友人喺K11食完晚飯,
想搵地方食埋甜品就更完滿

就諗起附近有一間曾獲米芝蓮推介嘅

即刻帶朋友一齊去試下!

店面雖然不大,但裝修亦見花心思。
餐廳主要係木系,加上貓頭鷹的小擺設,
帶有點簡約文青風格。
店內亦有小量座位俾客人堂食。

⭐️Praline Noir ($58)
Praline  Noir

泡芙皮果然做得非常出色,保持香脆!
雪糕的榛子味好香濃,加上內裡的麥提莎醬,
整體味道更昇華!好好味!

⭐️Popcorn & Rocks ($58)
Popcorn  & Rocks

咖啡曲奇雪糕味好香,
連平時唔太飲咖啡嘅友人都覺得好好味!

配埋泡芙、同內裡嘅海鹽焦糖漿 & 爆谷一齊食,
非常有層次!

下次搵甜品店終於唔駛再周圍搵啦!

Praline  Noir
Popcorn  & Rocks
2018-07-13 122 瀏覽
是晚係尖沙咀食完飯🍽食飽飽四圍行下👭👫👬食完咸野🍰想搵甜品食經過聞到香噴噴😚忍唔住🤦🏻‍♀️入左去點左🍮焦糖燉蛋泡芙🍮燒過嘅焦糖表面😉唔會太燶脆脆的☺️暖暖的裡面係冷冷的吉士😆濃郁香滑忌廉吉士香😌一咬😋吉士流哂出黎😋冰火交溶❄️🔥女仔點會叫一個甜品咁小呀🙈來多客雪糕泡芙啦🤣Praline Noir即叫即製嘅泡芙真心脆😜巨型榛子雪糕超香滑😌雪糕內驚喜🤩加左麥提沙脆脆架
是晚係尖沙咀食完飯🍽
食飽飽四圍行下👭👫👬