2021-09-15 54 瀏覽
本人覺得去Outdark食飯最好是四人或以上較為適合, 因為每款食物分量較多. 今次二人行只叫了一個🧀🐔芝士炒雞已足夠, 一個圓形分格鐵盤內有薄薄一層蛋漿(煮熟變蛋皮), 少量偏鹹的泡菜, 幾件罐頭菠蘿, 少硬的紫菜飯, 中間是主角大量芝士配雞球, 韓式年糕&少量腐皮. 主角味道是好味的, 芝士溶埋辣醬內有少少辣, 亦做到拉絲效果...... 不過一直食落去就覺得單一味道有點單調😅 年糕軟硬度適中, 有咬口. 泡菜, 菠蘿&紫菜飯味道一般. 我當日五時半左右上去已坐滿三分一坐位, 至六時多已坐滿一半. 用餐時間個半鐘. 服務員質素可以. 餐廳環境較暗, 天花掛滿星星燈🌟🌟 都係嗰句, 多人去食可選擇多款食物會好一些🙃😉上枱時的一刻芝士溶後與雞球年糕撈埋一起的樣子. 另外自行將泡菜放在蛋漿中😬

上枱時的一刻

2021-08-21
2021-09-15 61 瀏覽
見到咁多笑笑,終於有機會同老婆黎呢到食飯。6點到唔洗等位,個環境好,正,暗暗地,有啲音樂又有星星吊燈,好有feel.我地2個人就只係叫左2樣野1. 芝士炒雞肉hkd328好正雞多芝士多,好好味呀。又有紫菜飯,蛋丫,好,想再食多次呢個炒雞,唔怪得咁full啦,爆場wor,真係遲少少黎都無得食2. 炸雞全隻hkd178雞,薯條,薯塊都多又好食。好食,但炸粉真,係好多,皮都好大塊,但對得著個價錢。埋單600 唔洗,我地都覺得係值既。
見到咁多笑笑,終於有機會同老婆黎呢到食飯。

我地2個人就只係叫左2樣野

1. 芝士炒雞肉hkd328

2. 炸雞全隻hkd178

埋單600 唔洗,我地都覺得係值既。

2021-09-15 51 瀏覽
💛黃店💛不斷encore既韓式餐廳😝😝每次黎到 門口外邊都有長長既人龍🐉就知幾受歡迎💛💛🐽 芝士炒雞鍋🐓 ($328)一級棒既拉芝🧀🧀🧀超長既水牛車打芝士拉絲🥢入面有炒辣雞肉 年糕😛😛面頭有滿滿既半溶芝士鍋邊有韓國雞蛋卷🥚香炒泡菜 紫菜飯🍙同 香甜菠蘿粒🍍🐽 泡菜煎餅🔥 ($98)份量十足既泡菜煎餅🤩🤩泡菜味超香濃😋邊邊煎得好脆口🤪入面有洋蔥 三色椒🧅🧅🐽 煎蛋飯捲🍳 ($98)軟熟香滑既蛋捲包住紫菜同飯粒😼入面仲有一層厚厚既蛋🥰🥰加埋上面既蟹籽同醬 perfect!💯👍🏻🐽 Blueberry Smoothie🍓 ($45/1)

💛黃店💛
不斷encore既韓式餐廳😝😝
每次黎到 門口外邊都有長長既人龍🐉
就知幾受歡迎💛💛

🐽 芝士炒雞鍋🐓 ($328)
一級棒既拉芝🧀🧀🧀
超長既水牛車打芝士拉絲🥢
入面有炒辣雞肉 年糕😛😛
面頭有滿滿既半溶芝士
鍋邊有韓國雞蛋卷🥚
香炒泡菜 紫菜飯🍙
同 香甜菠蘿粒🍍

🐽 泡菜煎餅🔥 ($98)
份量十足既泡菜煎餅🤩🤩
泡菜味超香濃😋
邊邊煎得好脆口🤪
入面有洋蔥 三色椒🧅🧅

🐽 煎蛋飯捲🍳 ($98)
軟熟香滑既蛋捲包住紫菜同飯粒😼
入面仲有一層厚厚既蛋🥰🥰
加埋上面既蟹籽同醬 perfect!💯👍🏻

🐽 Blueberry Smoothie🍓 ($45/1)
2021-09-15 47 瀏覽
原來打算去的餐廳忽然間內部裝修,暫停營業,匆匆忙忙的選擇時間餐廳。還好可以及時對情況作出修正,不然就乖乖不得了。由於不能點任何和牛肉有關的東西,所以點了一個清湯串燒關東煮、和豚肉炒烏冬。兩者也是平平無奇:關東煮的清湯不是用材料新鮮熬成的,而炒烏冬的醬汁有略嫌多了點、味道太重。正所謂過猶不及,如果可以清淡少許就完美了。至於飲品方面,我倒是第一次飲用這些用啤酒直接倒入果汁的飲品。剛開始味道是不足俗,但隨着越飲越多,啤酒和果汁的比例開有轉變,味道變得和剛開始不一樣……看起來還是固定比例的雞尾酒比較好。這間餐廳看來有很多食物值得去試,值得再來。

這間餐廳看來有很多食物值得去試,值得再來。
2021-09-13 72 瀏覽
上次同朋友兩個食完翻啅鑑於上次既經驗 我地今次三個人都係叫上次一樣既咗多野食⋯ 但都係⋯飽到行唔郁⋯⋯餐廳一如既往難book, so 朋友早左去等位,計計埋埋都等左九個字以上先入到坐如果唔係預先訂到枱就真係可以等下次不過食物真係好好食 抵讚我地嗌左個炒雞鍋、海鮮煎餅同蘋果芒果米酒炒雞煲芝士拉絲勁正 同埋小辣都好夠辣店員仲會幫手撈埋 唔洗郁勁正😂另外就係海鮮煎餅其實本人唔好澱粉 所以好怕呢類食飯會成舊粉咁但呢個入面撈左好多蔬菜 海鮮亦冇雪味 正👍🏻最後極推米酒! 米酒有水果冰係入面 易入口之餘就好似食緊yogurt咁 搞到我唔覺唔覺飲左勁多Encore指數100!
上次同朋友兩個食完翻啅

如果唔係預先訂到枱就真係可以等下次

不過食物真係好好食 抵讚

我地嗌左個炒雞鍋、海鮮煎餅同蘋果芒果米酒

雞煲芝士拉絲勁正 同埋小辣都好夠辣
店員仲會幫手撈埋 唔洗郁勁正😂

另外就係海鮮煎餅
其實本人唔好澱粉 所以好怕呢類食飯會成舊粉咁
但呢個入面撈左好多蔬菜 海鮮亦冇雪味 正👍🏻

Encore指數100!
2021-09-13 24 瀏覽
有去過韓旅行既人應該對呢間炸雞過江龍唔陌生!店內走光線比較暗,但配以好多星星等元素的裝飾,反而增加浪漫感覺。🔸雙拼炸雞 (原味+香蒜蜜糖炸雞) $192炸雞有多款味道,款款都令人好想試,係咁難選擇既情況下雙拼炸雞真係一個幫手!!因為好想試下原味炸雞既質素(往往最簡單基本既款式先可以試到餐廳既實力),所以就普通點叫原味雞同香蒜蜜糖。 炸雞嫩滑夠Juicy,原味炸雞雖然無配醬,但都唔會覺得單調。蜜糖炸雞係我最愛,甜甜地唔會膩,真係食多幾件都無問題,不過香蒜味道就唔明顯啦!除左炸雞,仲會配上薯條、薯塊同薯角,全部都熱辣辣炸到好鬆脆,非常高質,絕對可以額外變成一道小食。🔸海鮮煎餅 $118呢個煎餅真係好高質,因為菜同海鮮既份量實在係太多了,麵粉基本只佔一少部份,所以食落係滿滿蔬菜既甜味同海鮮。如果鍾意食麵粉較多/比較似煎餅的可能會覺得唔正宗,但我個人就好鍾意呢個比例。🔸海鮮辣炒麵 $108餐牌上寫住炒麵,但來到較似湯麵。麵質係嚼勁Q彈果種,湯底有少少似辛辣麵既感覺,湯底好夠熱,食落好滿足。佢既食物份量都好大,真心建議同一大班朋友一齊食share,除左唔會浪費,仲可以試多幾款唔同食物!
有去過韓旅行既人應該對呢間炸雞過江龍唔陌生!

🔸雙拼炸雞 (原味+香蒜蜜糖炸雞) $192

🔸海鮮煎餅 $118

🔸海鮮辣炒麵 $108

2021-09-11 33 瀏覽
約左友人出旺角食飯, 我想食下炸雞飲下啤酒, 佢介紹左去#outdark ,我未曾食過呢間,當然奉陪。呢度嘅環境好正,暗黑的燈火四處都掛滿燈飾,感覺好有氣氛。🐙海鮮炒粉絲, 韓食我一定會點的其一是炒粉絲,材料有魷魚、海蜆、蝦🦐⋯⋯,這間炒得濕潤不乾身,入口滑溜煙韌,有麻油味同醬油的咸甜味,都不錯啊😊。 🧆海鮮煎薄餅,入面有好多唔同材料, 包括韮菜、鱿魚、蝦、洋蔥🧅、青、紅椒…,煎得底部脆卜卜,好多味道併在一起很好食😋。💚必食之選炸雞加啤酒🍻,原味炸雞🍗半份,炸皮超脆,冇骨啖啖肉,拌碟有炸薯格、薯條同薯角,伴啤酒🍻超夾😊。見隔離枱的海鮮芝士鍋同飯卷都好正咁,下次再食過🥳。

見隔離枱的海鮮芝士鍋同飯卷都好正咁,下次再食過🥳。
2021-08-24
2021-09-11 65 瀏覽
我都想食炸雞,等到依間良心韓國餐廳,我哋6:30嚟到已經好多人排隊,想來食嘅朋友應該要早啲嚟攞位啦。香蒜蜜糖炸雞$178上枱嘅時候嘩一聲,分量超級巨型,有炸雞有薯條有薯塊。全部都香脆可口,有蒜香調味粉,炸雞外皮香脆,入面juicy。配上蜜糖,咁就冇咁熱氣。烤豬梅頭肉(韓式調味醬)$188韓式醬汁甜甜地,梅頭肉林身,鐵板上菜好惹味。DIY飯團 $45有得食又有得玩,一大盤飯上面有紫菜又有蟹子,十分豐富,鍾意整大嚿啲又得細嚿啲食有得。藍莓smoothies $45啖啖藍莓的乳酪飲品,食咁多炸嘢,中和一下啱晒。見到好多人都食嗰隻芝士炒雞,超級大盤,可以捲着大量芝士食。下次搵多兩個朋友嚟再試下。

香蒜蜜糖炸雞$178

烤豬梅頭肉(韓式調味醬)$188
韓式醬汁甜甜地,梅頭肉林身,鐵板上菜好惹味。

DIY飯團 $45
有得食又有得玩,一大盤飯上面有紫菜又有蟹子,
十分豐富,鍾意整大嚿啲又得細嚿啲食有得。

藍莓smoothies $45
啖啖藍莓的乳酪飲品,食咁多炸嘢,中和一下啱晒。

2021-08-17
2021-09-10 44 瀏覽
今天約朋友食韓國菜,餐廳掛滿小星星燈飾,真充滿浪漫💕氣氛,門口旁掛有好多愛情鎖。主打炸雞、炒年榚、飯捲、煎餅等⋯我們點左忌廉海鮮$328,魷魚🦑、年糕、魚糕、高麗菜等⋯嘩!原隻的魷魚造型夠霸氣,店員幫手剪成小段,方便我們進食,炸得好鬆脆的魷魚不油膩,鬆化香脆又可口,鍋邊有紫菜飯 、粟米🌽芝士、甜美菠蘿粒、泡菜,很好吃👍👍👍蕃薯芝士條 $38甜甜地蕃薯,包住芝士炸到外脆內軟,芝士重可以拉絲,美味爆燈😘😘😘烤牛肉飯捲$88,牛肉略帶少許甜味,正宗韓式味道。

蕃薯芝士條 $38

烤牛肉飯捲$88,牛肉略帶少許甜味,正宗韓式味道。
2021-09-09 35 瀏覽
聽朋友講呢間韓國餐廳又正宗、Cp值高,今日放假專特嚟試下。上到二樓,見到一隻好大嘅熊放係招牌前面。餐廳門口有一大幅心鎖牆,同埋有個郵筒可以寄信俾未來嘅自己,入到去更加浪漫,有好多星星吊燈,氣氛十足。🥰我地兩個人叫咗海鮮炒年糕、海鮮煎餅同埋兩杯梳打,超級飽!😋海鮮炒年糕🍲嚟到嘅時候有一隻好大隻嘅炸魷魚,店員會剪開一嚿嚿,之後先會開火。海鮮當然唔止一隻大炸魷魚,仲有蜆、魚糕、蝦、年糕,鍋嘅側邊仲有芝士、菠蘿、紫菜飯、泡菜,非常豐富。炸魷魚非常好食,加埋韓國醬汁同埋拉絲芝士,甜甜地又夠辣,炸衣非常薄,而且好脆,就算食到最後都係可以keep到脆脆地。海鮮煎餅🍤超大份!呢個海鮮煎餅比較厚,但絕對唔係粉多,而係有好多嘅餡料,有蝦、魷魚、青椒紅椒絲等等,煎得非常脆口,而且唔會油膩,加埋韓國醬汁口味更加好食!Mango Ade (non-alcohol)🍹甜甜地嘅梳打,而且有啲芒果茸,冰冰涼涼,配辣海鮮鍋又可以解辣。Mojito Ade (non-alcohol)🍹可以見到杯入面放咗好多薄荷葉,感覺非常清新,如果你係薄荷愛好者,絕對會鍾意呢一杯。
聽朋友講呢間韓國餐廳又正宗、Cp值高,今日放假專特嚟試下。

我地兩個人叫咗海鮮炒年糕、海鮮煎餅同埋兩杯梳打,超級飽!😋

海鮮炒年糕🍲

海鮮煎餅🍤

Mango Ade (non-alcohol)🍹
Mojito Ade (non-alcohol)🍹
  • 海鮮煎餅
  • 海鮮炒年糕
2021-09-08 68 瀏覽
食極唔厭既outdark炸雞🥰 之前食過佢既香蒜蜜糖炸雞好正 今次encore同時試埋辛辣味😇香蒜蜜糖拼辛辣炸雞💛 $192一開頭食好甜辣feel 之後辛辣味先滲透出黎都幾過癮🤣 炸雞香脆嫩滑啖啖肉 今次面頭雖然感覺上冇上次咁多醬 但依然好夠惹味同keep到夠脆🤣 一大堆薯格薯角薯條先係重點 勁脆身飽滿 仲充滿蜜糖粉味道😍😍🥩韓式烤牛肉 $188見到menu新出~ 啖啖肉 冇乜肥膏好入味!😋 雖然有少少肥膩 但年糕金菇洋蔥絲等配料吸收曬醬汁精華真係好惹味 友人瘋狂食曬d年糕好癲🥲🍹Iced Peach/Blue Lemon $34

香蒜蜜糖拼辛辣炸雞💛 $192

🥩韓式烤牛肉 $188

🍹Iced Peach/Blue Lemon $34

2K
2021-09-08 33 瀏覽
韓國風在香港已經有多年歷史,歷久不衰,今晚便來到這裏吃晚飯。這裏大部份都是年輕的美女,除了美食之外,又是另一風景點。烤豬梅頭肉(鹽味)$188,鹽味令到豬肉味道更香甜,配合大量蔬菜及蒜香味道十足的醬汁,可以減少油膩感。烤牛肉炒粉絲$98,烤牛肉味道香濃,加上爽口彈牙的粉絲和蔬菜的甜味,配合香濃的醬汁味道,非常有韓國特色。半份炸雞$118,有三種醬汁,甜辣、醬油、香蒜蜜糖及酸蘿蔔。加炸雞外脆內軟,香脆無比,點些不同類型的醬汁,可以增加層次感。另外薯寶和薯條都很香脆,雖然是半份炸雞,不過都夠二人享用。Strawberry yogurt Smoothie $45,乳酪味道十足,加上士多啤梨的酸甜味道,非常美味。

這裏大部份都是年輕的美女,除了美食之外,又是另一風景點。

另外薯寶和薯條都很香脆,雖然是半份炸雞,不過都夠二人享用。

2021-09-08 35 瀏覽
這天和朋友相約一同前往旺角吃東西,餐廳位於旺角的中心地帶,鄰近地鐵站,地理上十分方便快捷 。餐廳主打的就是韓式美食,我和朋友挑選的食物如下:甜辣炸雞韓式,年糕,炸芝士條,炸番薯芝士條烤牛肉飯卷芒果Adeblueberry smoothie最喜愛的就是他的炸雞,外皮香脆可口,內裏肉汁鮮嫩,絕對是高水準之作,加上餐廳自家配製的甜辣汁,令人十分開胃又惹味。飯卷方面,看起來平平無奇,但實際用料十足,分量豐富,最重要味道經過精心調製,味道正宗又適合香港人口味。
餐廳主打的就是韓式美食,我和朋友挑選的食物如下:
甜辣炸雞韓式,年糕,炸芝士條,炸番薯芝士條
烤牛肉飯卷
芒果Ade
blueberry smoothie

2021-09-08 35 瀏覽
新式韓菜體驗難得收早,口痕痕試下人氣韓菜~有驚喜!門面漫天星的佈置,令人感覺好似置身於韓國,座位空間夠。menu多選擇,仲附上食物簡介,有選擇障礙嘅我樣樣都好想試😍食物海鮮煎餅:咬落去有肉質口感,食落去唔會好淋,正!香蒜蜜糖炸雞,好大份,雞肉好嫩,好重蜜糖味,好抵食。送酒一流!烤牛肉粉絲:味道濃郁,粉絲口感彈牙。牛肉飯捲,牛肉配合青瓜同黃瓜,唔會覺得太飽~Grapefruit飲品 飲落酸甜適中。好freshStrawberry smoothie濃郁奶昔味,奶滑和有士多啤梨香味,好香整體環境好適合一班朋友聚舊!推薦!
新式韓菜體驗

難得收早,口痕痕試下人氣韓菜~有驚喜!

門面
漫天星的佈置,令人感覺好似置身於韓國,座位空間夠。

menu
多選擇,仲附上食物簡介,有選擇障礙嘅我樣樣都好想試😍

食物

整體環境好適合一班朋友聚舊!推薦!

2021-08-16
2021-09-07 52 瀏覽
聽就聽左好多次!終於試到來自韓國釜山的過江龍分店由釜山遍佈全韓國嘅outdark啦門口有隻大啤啤熊!🙈🙈入到去仲有好大幅情人鎖牆,柔和嘅燈光加埋掛滿星星嘅天花板,都幾chill架😜影相打卡一流🤤紫菜包飯黎講韓國餐廳好少有炸蝦飯捲,有青瓜蘿蔔絲炸蝦依然香脆整體都好夾另外當然唔小得微辣嘅韓式海鮮面,個辣湯勁正!有去韓國個陣飲嘅感覺!主角雙式炸雞!😃我地叫左兩隻味,一個甜辣一個蜜糖,兩個都唔漏,幾正!炸粉唔會勁厚,如果唔夠味,佢仲有得再點醬添!