2019-08-30
OPPA韓國燒肉店 (旺角) 📍旺角洗衣街117號建煌華廈地下今次朋友帶左我地黎食韓國🇰🇷燒肉🐖,店鋪細細,好似身處於韓國🇰🇷既感覺。每枱都有抽煙機,入到去油煙味吾算太勁。坐下不久,店員就送上色彩繽紛的前菜、生菜和醬汁等。而燒烤盤外圍會放上泡菜蛋汁,蛋烤一陣就食到脆皮香濃味道又香又滑的蛋,爐邊蛋真心好味。黑毛豬拼盤:黑毛豬拼盤包括有五花腩、西冷扒和豬鞍。件件都咁厚切好吸引重點係懶人既我,多得店員細心地一件件燒烤🐖,表面燒至金黃色然後再剪成細細件,方便我地食。黑毛豬食落好多肉汁,價得一讚係無肉羶味,而且清爽。黑毛西冷扒的肉味好濃郁,配合生菜🥬,泡菜,紫菜,一點醬油,甚至加埋爐邊蛋,一啖咬落去,完全中和曬油膩感。五花腩油脂較豐富,識食一定連豬皮食,豬皮爽彈無比,香氣四溢。韓式海鮮湯:上枱時石鍋都是熱辣辣的,好滾動。味道鮮甜的海鮮味,辣辣地,令人非常醒胃。而且真材實料有魷魚、蜆、蝦等材料。部隊湯麵🍜:材料好豐富,有雞蛋🥚、午餐肉係靈魂,仲有辣辣地既湯,好韓式的泡菜公仔面,簡單的食物,但又好美味,好滿足食左咁多野要飲下野解膩,叫左杯哈蜜瓜沙冰:啖啖充滿哈蜜瓜味,仲要有蜜瓜溶係入面,沙冰已變成碎
旺角洗衣街117號建煌華廈地下
黑毛豬拼盤:
黑毛豬拼盤包括有五花腩、西冷扒和豬鞍。
件件都咁厚切好吸引[色]重點係懶人既我,多得店員細心地一件件燒烤🐖,表面燒至金黃色然後再剪成細細件,方便我地食。
韓式海鮮湯:
部隊湯麵🍜:
材料好豐富,有雞蛋🥚、午餐肉係靈魂,仲有辣辣地既湯,好韓式的泡菜公仔面,簡單的食物,但又好美味,好滿足[爱心]
食左咁多野要飲下野解膩,叫左杯哈蜜瓜沙冰:
啖啖充滿哈蜜瓜味,仲要有蜜瓜溶係入面,沙冰已變成碎冰,好有質感,而且重點吾係人工藥水味既糖,好解膩🥤
西瓜🍉沙冰:濃濃西瓜味,飲得出本身個西瓜🍉係天然既甜,一流📍
總結:服務一流,環境氣氛好好,大推黑毛豬🐖
#hk#hkig#hkfood#hkfoodlover#mongkok#oppakoreanrestaurant #黑毛豬#韓國燒烤#韓國料理#部隊鍋 #燒烤#旺角