2019-10-14 63 瀏覽
我以前成日覺得韓燒一定係全部都係肉 😌 直至今晚同個健康朋友黎食好多菜🤣黎到旺角呢間OPPA燒肉店,的確係見到大家都夾住啲牛肉係度燒,但我呢位朋友唔食牛,又崇尚健康,所以我地叫左啲菜,原來都好好味😋菜籃有蓮藕、金菇、南瓜、雞脾菇。有埋盒牛油係上面,用黎整菇超正,因為個鑊夠油,整出黎有BBQ用錫紙包住牛油金菇既效果。除左菜,韓燒點都要食少少肉既,就揀左豬頸肉,醃左既豬頸肉份量好大,醃味又濃,同清清地既蔬菜就最夾。水冷麵係我韓式最愛,凍冰冰,酸酸地。冷麵又彈牙。韓啤而家買一送一,兩枝都係$20,抵!

水冷麵係我韓式最愛,凍冰冰,酸酸地。冷麵又彈牙。

韓啤而家買一送一,兩枝都係$20,抵!
4色什錦菜籃
豬頸肉
韓式4色冷麵
韓啤
2019-10-13 166 瀏覽
店內裝修好colourful 好fancy 。今晚早左收工,七點前入左,等朋友黎果陣,咁岩見到個早朝套餐,捉緊七點尾巴落左單,就有抵食餐食喇 😍呢個餐超抵,二人份量有一個和牛拼盤,一碟五花肉,石窩飯。五花肉好好味 😋 店員好helpful會幫手剪肉 😁😁 啲腩好正好肥 😍 和牛拼盤好多選擇,A4和牛,M6和牛,牛小排,牛肋肉,牛舌。 🐂 全部都好正。啲肉加埋醬放係生菜上面 🤤個餐既石鍋飯又係正,熱辣辣,痴邊既飯有少少結為飯焦,醬汁夠味,雞肉大大舊。

呢個餐超抵,二人份量有一個和牛拼盤,一碟五花肉,石窩飯。

啲肉加埋醬放係生菜上面 🤤

迷你和牛拼盤
石窩飯
迷你和牛拼盤
石窩飯
2019-10-09 57 瀏覽
上個禮拜五,約左朋友仔去旺角的Oppa 韓國燒肉店食晚飯。鋪頭裏的牆都畫上了色彩鮮豔的牆畫。當日店裏都幾多人,每枱都有抽煙機,油煙味吾算太勁。前菜方面有海帶、泡菜同芽菜, 可以任添。醬料則有4款,有粗鹽,蒜片, 韓式燒烤醬同韓式辣醬。迷你和牛拼盤 - $308有A4和牛、M6和牛、雪花牛小排、牛肋肉同牛舌,同埋一個牛、豬或雞肉既石鍋飯,都幾拾食。A4和牛入口甘香鬆化, M6和牛肉與油香平衡,肉味香濃。雪花牛小排肉厚多汁,雪花分布均勻。牛肋肉肉質鮮嫩,牛舌口感軟腍。五花腩層層分明,皮脆肉嫩。石窩飯 - 石鍋飯有飯焦,配料份量十足。煎韓式泡菜餅 - 味道酸酸辣辣,惹味又醒胃,口感煙韌。員工幫手燒烤,貼心服務,值得一讚。

石窩飯 - 石鍋飯有飯焦,配料份量十足。

煎韓式泡菜餅 - 味道酸酸辣辣,惹味又醒胃,口感煙韌。

員工幫手燒烤,貼心服務,值得一讚。
2019-10-05 46 瀏覽
好久沒去吃燒肉,好掛住韓燒,在旺角的Oppa好抵食,氣氛又夠地道。7點前落單有著數,早朝套餐 $380/2人份量,有迷你和牛拼盤、五花腩和石窩飯。前菜有泡菜、芽菜和海帶。 免費泡菜蛋漿A4和牛、雪花牛小排、牛舌三款,雪花分佈均勻,兩人夠晒食,而且幾有質素,A4和牛特別軟嫩juicy。五花腩也是韓燒必食。什錦菜盤($58)有蓮藕、南瓜、翠肉瓜、鮮菇、鮮鮑菇、金針菇,附牛油,蔬菜份量不少,翠肉瓜、蓮藕、南瓜都燒得好好食,亦可中和返肉肉油膩感。多春魚 ($48)好多春。雞肉石窩飯有鍋巴,脆脆的。韓國粒粒梨汁($15)提子汁($15)

前菜有泡菜、芽菜和海帶。

免費泡菜蛋漿

五花腩也是韓燒必食。

多春魚 ($48)好多春。

雞肉石窩飯有鍋巴,脆脆的。

韓國粒粒梨汁($15)提子汁($15)
2019-10-04 57 瀏覽
同舊同事聚舊, 佢話食過咁多間韓式燒肉, 就「OPPA韓國燒肉店」最深得佢心,😏 雖然要單點,比燒肉放題貴少少, 但勝在肉有水準, 有時仲會有套餐優惠,都算幾抵食喎! 每一張枱都會有麥茶和簡單醬料(燒肉汁、辣椒醬、生蒜、鹽), 三碟前菜:海帶、泡菜、芽菜 另外仲有一籃新鮮生菜,用黎包燒肉食, 係韓國🇰🇷燒肉傳統食法, 咁就會無咁油膩啦! 食完仲可以免費添加!😏 除咗前菜外, 仲有免費任加嘅爐邊蛋, 整爐邊蛋之前, Oppa會先加泡菜係底, 更增添口味和口感, 蛋香滑味美,正!😎 🌟推薦❗️黑毛豬拼盤($318) 有五花腩、西冷扒和豬鞍, 嘩,份量好足! 五花腩好厚肉,一層肥一層瘦,相間分明,幾靚, 燒得夠火候,#識食一定連皮食 ! 豬皮爽彈無比,香氣四溢,食落1d都唔會覺肥; 西冷扒厚切,肉質柔軟,肉味香濃,正! 豬鞍係超大件!😍 仲有原條骨,肉質爽嫩多汁, 最重要有個Oppa好主動咁幫我地燒, 每件都燒至金黃色, 再剪成一件件,方便食用,服務一流!👍🏻 美國Prime特級雪花牛肉($188)
同舊同事聚舊,
佢話食過咁多間韓式燒肉,
就「OPPA韓國燒肉店」最深得佢心,😏
雖然要單點,比燒肉放題貴少少,
但勝在肉有水準,
有時仲會有套餐優惠,都算幾抵食喎!

每一張枱都會有麥茶和簡單醬料(燒肉汁、辣椒醬、生蒜、鹽),
三碟前菜:海帶、泡菜、芽菜
另外仲有一籃新鮮生菜,用黎包燒肉食,
係韓國🇰🇷燒肉傳統食法,
咁就會無咁油膩啦!
食完仲可以免費添加!😏

除咗前菜外,
仲有免費任加嘅爐邊蛋,
整爐邊蛋之前,
Oppa會先加泡菜係底,
更增添口味和口感,
蛋香滑味美,正!😎

🌟推薦❗️黑毛豬拼盤($318)
有五花腩、西冷扒和豬鞍,
嘩,份量好足!

五花腩好厚肉,一層肥一層瘦,相間分明,幾靚,
燒得夠火候,#識食一定連皮食 !
豬皮爽彈無比,香氣四溢,食落1d都唔會覺肥;

西冷扒厚切,肉質柔軟,肉味香濃,正!

豬鞍係超大件!😍
仲有原條骨,肉質爽嫩多汁,
最重要有個Oppa好主動咁幫我地燒,
每件都燒至金黃色,
再剪成一件件,方便食用,服務一流!👍🏻

美國Prime特級雪花牛肉($188)
Prime等級嘅牛肉,確實不錯!
肉質爽嫩,油脂唔會太多,肉香味美,值得一試!

2019-10-03 49 瀏覽
今次食既哩間韓燒,之前係其他分店食過,有品質保證,今次再黎揀左個迷你和牛拼盤,哩個套餐除左跟牛肉外,仲跟個五花腩肉同一個石窩飯,兩個人食份量會有啲多,三個人食再加多個小食份量就最perfect。前菜當然唔少得韓國醃製小食。開爐等燒肉期間店員會加哩個泡菜蛋係邊邊,個蛋火喉要掌握得好先好食,燒得太耐蛋會老,要留意返。迷你和牛拼盤份量比想像中多,肉片來自唔同部位,肉質口感同味道各有不同,絕對高質。石窩飯有豬、牛,雞選擇,因為食左好多牛,所以就揀左個豬肉。石窩燒到夠熱,醬汁仲係邊邊翻滾,選用豬頸肉部位,肉質爽口,而且份量好多。見到隔離枱點左個人蔘雞湯,忍唔住都叫左個。哩個人蔘雞湯非常足料,大大舊滑雞,湯底加左少少飯,所以湯飲落唔稀,會有飽肚感。味道非常好,幾飽都要飲哂佢😋。

前菜當然唔少得韓國醃製小食。

2019-09-25
2019-09-26 2310 瀏覽
住大埔咁耐都唔知道E頭有間韓燒🇰🇷🔥🤣, 好朋友👧🏻話之前食過oppa燒肉覺得唔錯🤔😋, 今晚就帶左我嚟試下😝, 因為我地早收工, 岩岩好食到佢個早割放題, 19:30前賣單$188位喳👏🏻👏🏻😆😆總共有4款醬比你蘸, 有粗鹽🧂, 蒜片, 韓式燒烤醬同韓式辣醬🌶前菜方面有泡菜, 芽菜同海帶, 可以任添, 味道唔錯😊真露蜆湯🍲, 有蘿蔔, 大蜆同大腸, 湯頭清清地帶有少許胡椒味, 蘿蔔幾清甜, 大腸可以用嚟燒下佢, 味道唔錯😊蜆肉鮮甜足量而且無沙😋牛肋骨湯🐂🦴, 奶白色嘅湯頭帶有微微嘅忌廉味, 牛肉味濃, 口感軟腍豬頸肉🐷爽口, 帶點微辣, 五花腩肥美, 層肥層瘦, 燒起上嚟好香, 加埋醬汁同生菜🥬一齊食無咁油膩, 惹味無窮😊牛小排, 有大理石嘅紋理, 油脂豐腴甘香, 一咬落去油脂爆哂出嚟, 口感軟熟, 唔錯😊牛肋肉肉質鮮嫩有口感, 牛味濃郁韓燒燒得太多肉, 可以食番d泡菜蛋中和一下肥膩嘅感覺先😆除左燒肉類, 仲有幾款蔬菜可以配搭, 有雞脾菇🍄, 南瓜, 翠玉瓜🥒, 洋蔥同蕃茄🍅, 食番d蔬菜就可以減低罪惡感啦😈🤭🤫😋 總結:食物質素ok, 店員服務態度良好, 環境幾大唔會好大油煙令人感

前菜方面有泡菜, 芽菜同海帶, 可以任添, 味道唔錯😊

蜆肉鮮甜足量而且無沙😋

牛肋肉肉質鮮嫩有口感, 牛味濃郁

韓燒燒得太多肉, 可以食番d泡菜蛋中和一下肥膩嘅感覺先😆

總結:食物質素ok, 店員服務態度良好, 環境幾大唔會好大油煙令人感到焗束👍🏻, $188就可以任食到飽, 非常唔錯😊😊
2019-09-25
  • 牛小排
  • 前菜
  • 真露煮蜆
2019-09-26 58 瀏覽
喺香港韓燒餐廳越開越多,食得多就梗係搵一些有特色嘅韓燒餐廳試吓啦,呢間Oppa燒肉其實我好幾年前已經嚟食過,印象中係好唔錯,呢日行過洗衣街又見到,於是就入去重溫一下啦!呢間oppa燒肉嘅特別之處係佢哋嘅燒爐同一般的韓式燒肉餐廳是不同的。佢哋係用一塊金屬版,打斜咁放,好似sir滑梯咁,讓你一路燒,啲油一路sir落去,咁你就唔會食到多餘嘅油啦!我哋叫咗一個迷你和牛拼盤,只係三百零蚊,就有齊一盤和牛,包括唔同部位嘅牛都食得到。另外仲有一個石鍋飯同五花腩,真係好抵食。和牛併盤包括A4和牛、M6和牛、雪花牛小排、牛肋肉和牛舌。基本上每款牛都係咁好食,唔單止有牛味,仲入口即溶,一食就食得出係冇花冇假嘅和黃牛。石鍋飯我哋揀咗豬,係豬頸肉泡菜石鍋飯,份量好多,又好味道。五花腩是厚切的,睇相都知係靚豬,我幾時都覺得五花腩厚切係最好味。呢度嘅服務態度好好,會有店員走埋嚟幫你燒嘢食同剪開一大塊嘅食物,真係好體貼。食完個餐其實都飽,但係又想燒多啲,於是我哋叫咗多春魚和蔬菜籃。燒多春魚好味就唔使多講,係人都知。蔬菜籃嘅食物都好豐富,有金菇、雞髀菇、冬菇、南瓜、翠玉瓜,我最欣賞嘅係佢俾埋兩舊牛油你,於是燒出嚟梗係

石鍋飯我哋揀咗豬,係豬頸肉泡菜石鍋飯,份量好多,又好味道。

食完個餐其實都飽,但係又想燒多啲,於是我哋叫咗多春魚和蔬菜籃。燒多春魚好味就唔使多講,係人都知。蔬菜籃嘅食物都好豐富,有金菇、雞髀菇、冬菇、南瓜、翠玉瓜,我最欣賞嘅係佢俾埋兩舊牛油你,於是燒出嚟梗係好味到暈啦!

食完之後就覺得佢哋嘅水準都keep到喎,下次再嚟食先!
2019-09-22 61 瀏覽
呢間燒肉店一直都好出名,見到有個早朝和牛燒肉套餐幾抵,所以決定試試!個早朝套餐有兩款和牛之外,仲有其他牛嘅部位,再加一項石鍋飯,抵呀👍🏻由於我地太肚餓,所以我地再嗌左部隊湯麵同煎韓式海鮮餅。前菜: 有泡菜,海帶,芽菜。好開胃!雞肉石鍋飯雞肉炸得唔錯,而且有好多件,而且配菜好豐富,配埋醬汁,仲要係熱騰騰,味道唔錯!五花腩牛肉套餐肉質新鮮,雪花紋明顯,睇落好吸引,而且份量啱啱好。店員服務好好,有時會過嚟幫我地燒。五花腩都幾厚身,多肉汁,面層煎到脆脆地,口感唔錯!和牛高質,肉同脂肪嘅比例啱啱好,牛肉都好香和牛肉味。如果嫌太油膩仲可以用生菜包肉!燒盤隔離仲有雞蛋可以食呢!😋部隊湯麵正喎呢個!係韓式麵,有口感!有小小辣,但係可以接受。配料仲有午餐肉,紫菜,芽菜,雞蛋,而且只係$58,好大碗!推介!煎韓式海鮮餅超大份!煙煙韌韌,有好多章魚粒係上面,仲有啲蘿蔔粒,口感豐富,味道清清地,可以配埋啲泡菜一齊食!整體來講環境都唔錯,好有韓式燒肉店feel,係食燒肉嘅好地方!😊

由於我地太肚餓,所以我地再嗌左部隊湯麵同煎韓式海鮮餅。

前菜: 有泡菜,海帶,芽菜。好開胃!

雞肉石鍋飯

牛肉套餐

肉質新鮮,雪花紋明顯,睇落好吸引,而且份量啱啱好。
店員服務好好,有時會過嚟幫我地燒。
五花腩都幾厚身,多肉汁,面層煎到脆脆地,口感唔錯!

燒盤隔離仲有雞蛋可以食呢!😋

部隊湯麵

煎韓式海鮮餅

2019-09-19
2019-09-19 1795 瀏覽
今日黎到旺角想搵高質韓燒食 朋友介紹之下黎到呢間oppa燒肉店 睇下係味有oppa先☺️一坐低店員好快拎左醬料同埋三碟前菜 分別係紫菜(咸香) 泡菜(唔會太辣適合香港人口味)同埋芽菜(爽口)另外仲有新鮮生菜 一陣用黎包肉食見到個迷你和牛拼盤勁吸引 有A4和牛 M6和牛 雪花牛小排 牛肋肉 同埋牛舌 另外仲包左三塊五花腩同埋一個你可以選擇牛豬雞肉既石鍋飯 都只係買$308 抵食呀A4同M6和牛: 油脂超級多 肉質鮮嫩 雪花牛小排:雪花好靚 油脂分明 肉質結實 筋位特別有嚼勁 牛肋肉:油脂燒透後散發出牛油香味 此時食係最美味的 肉質鮮嫩具有嚼勁牛舌:前端紅色色澤較深食起來比較硬 越往根部含油脂越多也越柔軟三大塊五花肉:瘦肉红白分明 厚度適中 油香十足 最貼心係真係有哥哥幫手燒烤 一口一條 燒出黎 皮脆肉嫩 仲用上生菜墊底生怕會整燶五花腩 石窩飯:我簡左雞肉石鍋飯 要趕緊拌一拌 趁熱可以令飯結焦 形成脆口既感覺 入面加左芽菜 紫菜 麻油 溫泉蛋同埋泡菜 十分豐富 雞肉有煎過但唔會太乾太鞋 十分好味素菜餃:兩面煎到金黃色 入面包左韓式粉絲 菜同埋加上胡椒粉 唔知點解口感好似食緊肉但係皮十分脆

A4同M6和牛: 油脂超級多 肉質鮮嫩

雪花牛小排:雪花好靚 油脂分明 肉質結實 筋位特別有嚼勁

三大塊五花肉:瘦肉红白分明 厚度適中
油香十足 最貼心係真係有哥哥幫手燒烤
一口一條 燒出黎 皮脆肉嫩 仲用上生菜墊底生怕會整燶五花腩
素菜餃:兩面煎到金黃色 入面包左韓式粉絲
菜同埋加上胡椒粉 唔知點解口感好似食緊肉但係皮十分脆口 值得一試
煎韓式泡菜餅:佢既皮加左泡菜去整 食洛十分煙煙韌韌
佢既厚度比起出面既厚 所以食起黎更有口感 另外佢既表面加上墨魚粒 好彈牙 成件事好㚒好好味

最後叫左兩罐忌廉溝鮮奶 為呢餐韓式料理餐 畫上完美句號

聊天對話結束

輸入訊息……
2019-09-18
2019-09-18 274 瀏覽
去韓國食韓燒就必然,但係發現自己喺香港食韓燒都係第一次,好朋友生日就俾佢揸fit,佢話想食韓燒但我就冇係香港食韓燒嘅經驗,所以就跟住佢覓食,原來香港嘅韓燒都有返咁上下水準!呢間位於旺角洗衣街嘅Oppa Korean restaurant 地點就腳,行完街即刻坐低慢慢嘆今次我哋試咗呢個早朝套餐,三百幾蚊乜都有咁樣,決定睇下佢咩來頭,唔夠先再加餸,始終食肉都好易飽肚。坐低冇耐店員就會送上前菜同埋醬料,同韓國個模式一樣,唔洗餓住等,前菜有泡菜同紫菜,泡菜唔算太辣,酸酸地幾開胃,只在可以選擇就咁食或者包住啲肉食一樣咁正!嚟啦嚟啦!你睇吓夠五花腩幾大嚿脂肪分布得好靚,一層瘦肉一齊肥肉,但係其實燒起上嚟都唔係好肥,因為脂肪遇熱溶化,一陣陣香濃豬油保持住五花腩濕潤,就咁點燒肉汁加塊蒜頭冇得頂!店員好貼心,不時都會行埋嚟幫手剪下d大舊肉,反下兩邊幫燒靚佢至比你擺入口。so sweet,不過繁忙時段就體諒下啦,話晒韓燒自己揀,都係有責任自己燒既🤣爐邊蛋我大愛,而我就鍾意係半熟狀態食,夠晒滑夠晒滑溜又重蛋香!yummm 呢個就係迷你和牛拼盤,話就話迷你,其實二人份量都算幾多,不過我哋兩個食肉獸唔信k.o唔

嚟啦嚟啦!你睇吓夠五花腩幾大嚿

呢個就係迷你和牛拼盤,話就話迷你,其實二人份量都算幾多,不過我哋兩個食肉獸唔信k.o唔到

A4同M6和牛其實我就唔係太識分,不過入口即溶,牛味香濃,就係鍾意食佢淡淡油滲出嚟既口感!
怕肥嘅你可以食雪花牛小排同埋牛肋肉,呢兩個部位比較瘦,脂肪比例平均相比起和牛少,更come (趙)!
牛舌爽口又多汁,薄身好快熟👍🏻

睇到其實唔使落油都已經煎到,牛肉本身好新鮮好juicy!! 😋 delicious

而我就最鍾意咁樣食,用菜包住牛肉再加塊蒜頭,感覺健康啲之餘唔會啖啖入口都係肉,所謂泡泡龍話齋(吃肉不吃說香味少一半)

套餐包埋石頭鍋飯,有得揀雞豬或者牛,佢啲牛肉咁出色我冇理由唔揀牛,石頭鍋飯飯粒分明,仲有少少飯焦係底,味道比較淡,撈埋啲肉食同埋隻半熟蛋食就啱啱好!牛肉甜甜地,同本身提供嗰四隻燒肉醬有啲分別,似係中式牛柳嘅味道,唔錯,2個人share 都夠食。

事關我旁邊個牛魔王實在太鍾意食牛,最後決定叫埋佢嘅美國prime 安格斯肉眼扒,因為實在太抵食,250g先$168,就try try 佢!

哇哇哇,塊扒長過佢塊面。
肉眼本身無調味料,有少少香料喺上面,原汁原味,燒到半熟就食得。牛味唔算重,脂肪都唔多,咬落啖啖肉,送飯就一流喇!
2019-09-17
  • A4和牛
  • 安格斯肉眼扒
  • 和牛拼盤
2019-09-16 273 瀏覽
今天放工約了朋友吃飯,我們選擇了途徑的韓式燒肉店。一坐下店員便立刻送上麥茶和小菜。小菜包括有泡菜、昆布和豆芽。我們都很餓,所以點了很多菜。早朝拼盤($308)迷你牛肉拼盤有驚喜,當中包括A4和牛、M6和牛、雪花牛小排、牛肋肉和牛舌。每款都各有特色,和牛的油脂味很香,而牛肋肉和牛小排的肉味很濃。每款肉都有二至四片,份量很足。值得推薦。A4和牛肉眼($138)我們另外單點了一份和牛。這份和牛的雪花分佈和拼盤的一樣很足,都很好吃。五花肉的油脂和肉層層分明,既漂亮又好吃。用生菜包豬肉塊,加上醬汁和泡菜,別有一番風味。雞肉石頭鍋飯份量足,而且溫度夠,很快便形成飯焦,添加脆脆的口感。炸雞粒($88)炸雞加上檸檬汁可以解膩。帶子($128)帶子新鮮,但要注意燒烤的時間。真露煮蜆($98)真露煮蜆有很多材料,包括蜆肉、蘿蔔、 魚蛋、大腸和大蔥。蜆肉沒有沙,而且肉質剛剛好。梨汁($15)忌廉溝鮮奶($12)飲品的選擇有很多,其中梨汁裡有果肉,好喝。最後值得一提的是店內的環境,兩邊牆壁都佈滿壁畫,而且長期播放Kpop音樂,很有氣氛。另外桶狀椅子的設計貼心,可以將袋放入內,防止袋占有燒肉的味道。總結來說,這
前菜

我們都很餓,所以點了很多菜。
早朝套餐:迷你和牛拼盤

早朝拼盤($308)
A4很牛肉眼

A4和牛肉眼($138)

石鍋飯

炸雞粒

炸雞粒($88)
炸雞加上檸檬汁可以解膩。
帶子

帶子($128)
帶子新鮮,但要注意燒烤的時間。
真露煮蜆

真露煮蜆($98)
梨汁

梨汁($15)忌廉溝鮮奶($12)
飲品的選擇有很多,其中梨汁裡有果肉,好喝。

總結來說,這間店的食物有質素和CP值。可以再戰。
2019-09-16
A4很牛肉眼
梨汁
2019-09-16 1203 瀏覽
過完週末連假,週一真的很不想上班,所以下班就約了朋友們一起聚餐,給自己打打氣!韓國烤肉餐廳坐下以後都有小菜,這裏有泡菜、豆芽菜和昆布。另外還有一籃子生菜,待會兒燒肉吃膩了可以吃,還挺新鮮的。店裏的牆都畫上了色彩鮮豔,活潑卡通的牆畫,很好看。而且店裏人也不少,很熱鬧,很適合三五知己一起喝喝酒,感覺真的很像在韓國呢。我們入座的時候才六點四十五,看見他們有個早朝套餐,有和牛拼盤、石鍋飯和五花腩,才$308,果斷點了。裡面有A4和牛、M6和牛、雪花牛小排、牛肋肉和牛舌。不得不說雪花很美,而且油脂很香,不用烤太久,入口香嫩。這其中我最喜歡吃雪花牛小排,除了油香,它的肉味最濃重,超級下飯的。石鍋飯我們選了雞肉的,還可以選牛或者豬的。石鍋飯有飯焦,雞肉份量也不少,還很大塊,配菜有豆芽菜、紫菜等。五花肉層層分明,大概兩厘米厚。烤到金金黃黃的,看起來超有食慾。店員看我們不太會烤還出手幫我們那一盤肉不夠我們四個人吃,所以就多加了一份A4和牛。原本以為100克只有很少,沒想到有四片,而且都不薄看這個雪花就知道肯定很好吃啦。吃太多肉可能會有點膩,所以我就用生菜包了肉,加上泡菜、豆芽菜和醬料,吃起來香香脆脆甜甜
前菜

早朝套餐:迷你和牛拼盤

早朝套餐:石鍋飯(雞)

早朝套餐:五花腩

A4和牛肉眼100克

看這個雪花就知道肯定很好吃啦。

吃太多肉可能會有點膩,所以我就用生菜包了肉,加上泡菜、豆芽菜和醬料,吃起來香香脆脆甜甜,口感味道都超棒的!
爐邊蛋

吃烤肉都會有路邊蛋喔~
炸雞粒

炸雞粒屬於薄脆外皮,雞肉一點都不老,還有汁。
帶子

帶子很大顆,有四顆,口感彈牙。
真露煮蜆

原本以為裡面只有蜆,沒想到材料還挺豐富的,還有蘿蔔兩大塊、三角魚蛋、豬大腸和粉絲等。
蘿蔔很入味,魚蛋比較脆,豬大腸的油脂很香,是很出色的豬大腸。
忌廉溝鮮奶

梨汁($15)
飲料就沒什麼特別的,只是我比較喜歡忌廉溝鮮奶
2019-09-16
早朝套餐:五花腩
A4和牛肉眼100克
忌廉溝鮮奶
2019-09-11 45 瀏覽
今次抱平常心,因為本身唔知道呢間野,朋友約就去了,可能日前食過一家燒牛麻麻,所以去之前無乜期待唔期待。點知,d牛肉勁好味,肉質鮮美,肉汁豐富,真心一流。除了牛肉,也有其他食物,這裏就推介一下:1. 冬菇、金菇,塗上牛油好好味,必嗌的。2. 多春魚,我喜歡。3. 泡菜,不太酸,好正,是我喜歡的一種,夾牛肉吃好好味。4. 紫菜,也是伴牛肉吃5. 蒜片,放在冬菇上吃😍😍6. 五花肉,唔鞋,幾不錯,但豬一向不是我杯茶,但呢個確實幾不錯7. 墨魚!記得jit檸檬汁。沒有任何優惠,吃了人均二百多,最重要要是牛肉好味啊。

1. 冬菇、金菇,塗上牛油好好味,必嗌的。
2. 多春魚,我喜歡。
3. 泡菜,不太酸,好正,是我喜歡的一種,夾牛肉吃好好味。
4. 紫菜,也是伴牛肉吃
5. 蒜片,放在冬菇上吃😍😍
7. 墨魚!記得jit檸檬汁。

沒有任何優惠,吃了人均二百多,最重要要是牛肉好味啊。
2019-09-10
  • 金菇冬菇
2019-08-31 99 瀏覽
之前去過韓國旅行食過韓式燒烤,回味無窮。現在香港都有好多地道韓國餐廳🍴這間oppi仲大件又抵食。我們分別點了套餐一個黑毛豬拼盤,同單點了幾樣。韓風炸雞粒雞粒外皮酥脆,熱辣辣,肉質鮮嫩不油膩,忍不住食不停。🤤黑毛豬拼盤真係全部口切,而且好足分量,啖啖肉,油脂平均😍燒酒煮蜆蜆肉鮮甜,有粉絲腐皮同蘿蔔😍湯底加咗胡椒好好飲。牛肉拼盤牛肉都給多一盤兩人食都已經夠多,牛肉鮮味十足,再用生菜夾住肉汁鎖住在生菜🥬,一啲都唔油膩。

之前去過韓國旅行食過韓式燒烤,回味無窮。
現在香港都有好多地道韓國餐廳🍴這間oppi
仲大件又抵食。
我們分別點了套餐一個黑毛豬拼盤,同單點了幾樣。

韓風炸雞
雞粒外皮酥脆,熱辣辣,肉質鮮嫩不油膩,忍不住食不停。🤤

黑毛豬拼盤
真係全部口切,而且好足分量,啖啖肉,油脂平均😍

燒酒煮蜆
蜆肉鮮甜,有粉絲腐皮同蘿蔔😍湯底加咗胡椒好好飲。
牛肉拼盤
  • 黑毛豬拼盤