輕鬆自在享受韓國美食好去處我愛吃辣,韓國菜當然是我的最愛久聞OPPA大名,上星期終於和老公食到了果然名不虛傳收工過到去OPPA時已經9點,門口依然站滿等位的人們,埸面很是跨張幸好門口位置有足夠空間讓人坐著等,等上大約15分鐘就有位了OPPA入面畫滿有趣的圖案,美不美見人見志,但真的可以形造出年輕和輕鬆氣氛最吸引我是這一張KAKA,他們家有1664飲呢~大埔店空間感很大,即使全院滿座也不感到擠迫,而且抽風系統很強勁,沒有很濃烈的味道,也不會感到焗促,大聲傾計也不會怕打擾別人我們二人他們也安排了四人桌給我們,坐得很舒適韓式前菜是任食的,有泡菜、大豆芽和海帶泡菜味道很爽口,不知不覺就食了幾圈了海帶有清熱作用,食韓燒最佳的下火前菜開爐之際,店員為我們加入蛋漿,在燒肉之時同時燒蛋捲食韓菜點上一支真露真是一樂也~ 我們點上了日本A4和牛肩肉($238)一份有150G,雖然有點貴,但絕對值得肉沒有加入過任何的調味品細心的職員為我們烤肉不得了~香味撲鼻不需加油,直接就放上去燒牛肩肉一會兒就烤好了肉味香濃,牛脂在口入面吱開,入口即溶第一啖的和牛肩肉令我口腔充滿牛味,甚至不捨得吞下牛肉很傻嗎?他們提供了特

輕鬆自在享受韓國美食好去處

我愛吃辣,韓國菜當然是我的最愛

久聞OPPA大名,上星期終於和老公食到了果然名不虛傳

幸好門口位置有足夠空間讓人坐著等,等上大約15分鐘就有位了

最吸引我是這一張

KAKA,他們家有1664飲呢~

我們二人他們也安排了四人桌給我們,坐得很舒適
韓式前菜是任食的,有泡菜、大豆芽和海帶

泡菜味道很爽口,不知不覺就食了幾圈了

海帶有清熱作用,食韓燒最佳的下火前菜

在燒肉之時同時燒蛋捲
食韓菜點上一支真露真是一樂也~

一份有150G,雖然有點貴,但絕對值得

肉沒有加入過任何的調味品
細心的職員為我們烤肉

不得了~香味撲鼻

不需加油,直接就放上去燒
牛肩肉一會兒就烤好了

肉味香濃,牛脂在口入面吱開,入口即溶

第一啖的和牛肩肉令我口腔充滿牛味,甚至不捨得吞下牛肉

很傻嗎?
他們提供了特制醬料可供點食
之不過

如此美麗的牛肉,絕對不要加入任何醬料,原汁原味,就是最美味的食用方法~
五花腩($98)
我們還點了五花腩($98)
烤得香脆的五花腩配上生菜,加入小許他們家的特制醬料和蒜片,中和了五花腩的油膩感,口味更有層次,感覺好像在食燒肉般

五花腩雖然有點肥,但是真的很香呀!食韓燒必點呢!
食材好,味道當然好,看到美麗的食材,忍不住要拍照留念啦
我們還點上了泡菜豆腐湯 $68

我覺得一點也不辣,味道有點像羅宋湯,酸酸甜甜

識食當然要叫上一個白飯用來伴飯食啦

在烤肉的同時蛋捲也燒好了,蛋捲入面加入了泡菜和尤魚等配料,味道很香

二人食,實在很足夠啦~
這裡食飯,就是感到隨便自在,是高級韓國餐館比不上的

2015-04-01
10 分鐘 (堂食)
我們點上了日本A4和牛肩肉($238)
五花腩($98)
  • 日本A4和牛肩肉($
2015-04-04 1269 瀏覽
某天。等友人打完拳後共進夜宵。見餐廳夜宵時段有8折優惠。當然要試一試。餐廳面積不算大。於太和首爾韓燒旁邊我們約等了20分鐘才有位置。一坐下。店員就立刻把泡菜。茶。和處理好蛋漿。所點的醬汁也不錯。很香的甜麵鼓醬我們共點了1。泡菜煎餅煎餅十分脆口。應該加了少少糯米粉。不會硬實。反而外皮脆口。中間糯軟。所點的汁是酸酸甜甜的。和其他餐廳的不同。十分和味!正!唯一敗筆是煎餅似炸餅。偏油2。豬腩肉腩肉味道偏淡。點了甜麵鼓醬也覺得很淡。簡直沒有味道似的。如果包上生菜。我簡直不知道自己在吃什麼3。雞肉雞肉味道也是偏淡。但唯一好的就是雞肉不會像柴一樣乾。比豬腩肉好一點!而且份量大!4。m6牛肉員工落漏單!我們差不多吃完再問侍應。他才說還沒落單!我最期待的牛竟然沒落單!我就因整頓韓燒沒有了主角而覺得失落!5。movenpick有movenpick雪糕!買一送一!gd~~~~3款泡菜不好吃!!但任添!每張枱相隔距離不大。燒烤味也重。我寧願去遠一點貴一點等耐一點吃我最愛的喜來x肉!折扣後價錢尚算合理。沒折扣絕對不吃!
餐廳面積不算大。於太和首爾韓燒旁邊
我們共點了
1。泡菜煎餅
唯一敗筆是煎餅似炸餅。偏油
2。豬腩肉
3。雞肉
4。m6牛肉
5。movenpick
有movenpick雪糕!買一送一!gd~~~~

3款泡菜不好吃!!但任添!每張枱相隔距離不大。燒烤味也重。

我寧願去遠一點貴一點等耐一點吃我最愛的喜來x肉!
折扣後價錢尚算合理。沒折扣絕對不吃!
2015-04-03 1071 瀏覽
Rossana都幾多朋友住大埔早前去完朋友屋企,行左陣大埔食左碗阿婆豆腐花~就試下大埔既OPPA KOREA RESTAURANTOPPA既裝潢擺設真係勁有型呢個Road block堅想買個返屋企XDOPPA空間感十足,設有6部大電視OPPA用左半個場來給客人等候,有夠貼心OPPA都幾多人光顧架!記得book定位坐位與坐位間唔會好迫Rossana最like就係牆上既畫大伙兒聚會都無問題仲有一個小小既空間添OPPA既櫈可以放手袋外套坐低一會就有侍應準備泡菜蛋貓佬最愛XDOPPA真係充滿誠意架呢3小碟是可以無限refill架!!仲定時有人推住車仔自動refill!!服務真係好到爆燈OPPA既抽風效果強勁唔會整個餐廳都充滿油煙先拔頭籌既係安格斯肉眼 $148牛扒中間一大塊牛膏和充滿紋理細緻既油花!!OPPA係有侍應幫客人燒架完全無油煙 XD肉質幼嫩甘香,味道濃郁柔軟多汁超~~~好~~~~味!!!五花腩 $98老實說Rossana勁怕五花腩因說起五花腩就聯想到肥膏>.<不過貓佬就勁鐘意食,所以就叫左碟試下Rossana試過OPPA既五花腩後居然愛上左!!!啖落沒想像般油膩,反之
Rossana都幾多朋友住大埔
早前去完朋友屋企,行左陣大埔
食左碗阿婆豆腐花~
就試下大埔既OPPA KOREA RESTAURANT
OPPA既裝潢擺設真係勁有型
呢個Road block堅想買個返屋企XD
OPPA空間感十足,設有6部大電視
OPPA用左半個場來給客人等候,有夠貼心
OPPA都幾多人光顧架!記得book定位
OPPA既櫈可以放手袋外套
坐低一會就有侍應準備泡菜蛋
貓佬最愛XD
OPPA真係充滿誠意架
呢3小碟是可以無限refill架!!
仲定時有人推住車仔自動refill!!
服務真係好到爆燈
OPPA既抽風效果強勁唔會
整個餐廳都充滿油煙
先拔頭籌既係安格斯肉眼 $148
牛扒中間一大塊牛膏
和充滿紋理細緻既油花!!
OPPA係有侍應幫客人燒架
完全無油煙 XD
肉質幼嫩甘香,味道濃郁柔軟多汁
超~~~好~~~~味!!!
五花腩 $98
老實說Rossana勁怕五花腩
因說起五花腩就聯想到肥膏>.<
不過貓佬就勁鐘意食,所以就叫左碟試下
Rossana試過OPPA既五花腩後居然愛上左!!!
啖落沒想像般油膩,反之燒到好似燒肉咁
真係巧巧食呀~~~
呢個時候泡菜蛋食得喇!
貓佬整條夾起來獨佔囉XD
當然不少得最愛既原隻魷魚 $88
魷魚非常新鮮,仲有海水味添架
肉質澄澈透明,口感綿密柔軟富彈性
牛排骨 $128
將牛排骨切到一片片肥牛咁
再捲回骨上,淨係呢份心思已經值得加份
最後2個食肉獸食左$508 XD
2015-03-22
2015-03-31 1611 瀏覽
近年韓風在香港大行其道, 韓食越來越多選擇, 今次就去了位於大埔的OPPA食韓國燒肉店食晚飯.這裡的裝修幾特別.侍應先奉上醬汁, 生菜和三款前菜, 包括泡菜, 海帶和芽菜. 這些全部可以無限添加.當中我最愛食海帶, 酸酸地好醒胃, 又可以幫助消化.由於牛肉和豬肉款式也有不少, 我地又想試多幾款, 所以就點了什錦牛肉和什錦豬肉.什錦牛肉包括牛排骨, 牛肋肉, M6和牛肩胛肉和牛舌.除了食肉類外, 不要忘記鐵板旁邊有個位置有蛋食, 侍應先放泡菜混入, 再加蛋漿, 熟咗便可以食用.我自己鍾意食牛舌, 所以先燒牛舌和牛肋肉.牛舌比較薄身, 所以好快就熟, 對於我來講, 味道稍為淡了一點, 所以我會點醬汁食用.牛肋肉肉質幾稔身, 味道不錯.一見M6和牛肩胛肉就被吸引, 脂肪分佈平均. 即使我食全熟, 仍然是好軟身, 完全唔硬.我自己就最愛食牛排骨, 由於這個比較難燒, 所以可以請侍應代勞.牛排骨醃料夠味, 所以就咁食便可以. 這個好薄身, 又入味, 愛食牛的朋友要試牛排骨和M6和牛肩胛肉.不太食牛肉的朋友, 可以點豬肉. 什錦豬肉包括豬排骨, 豬頸肉, 五花腩, 同日本豬西冷.平日我一定唔食五花

這裡的裝修幾特別.
當中我最愛食海帶, 酸酸地好醒胃, 又可以幫助消化.

什錦牛肉包括牛排骨, 牛肋肉, M6和牛肩胛肉和牛舌.
我自己鍾意食牛舌, 所以先燒牛舌和牛肋肉.

牛肋肉肉質幾稔身, 味道不錯.

不太食牛肉的朋友, 可以點豬肉.

什錦豬肉包括豬排骨, 豬頸肉, 五花腩, 同日本豬西冷.
平日我一定唔食五花腩, 因為太肥, 但估唔到燒完後, 肥膩感覺比想像中少,
所以偶然一試也無防.

首次食日本豬西冷, 只是外邊較肥, 不喜歡的朋友可以剪走佢, 肉質唔會太硬.
豬頸肉肉質帶點爽身, 口感不錯.

這裡的鐵板設計不錯, 旁邊有個洞等多餘節油滴去碟上.
這真是豐富一餐.

• 牛排骨
  • M6和牛肩胛肉
2015-03-29 1998 瀏覽
成班女仔一齊晚餐,到了這間裝修新穎的韓燒店,我以前都有去過旺角店,但這間分店大多了!A4牛扒牛肉味鮮,有咬口,六成熟(全靠服務員的熟手代燒)M6雪花和牛脂肪超級豐富,入口即化,油花溢出海鮮燒餅好香口,好脆,味道帶少甜,沾了為燒餅配的醬汁更加好味,但食唔出醬汁係咩成份八爪魚紫菜蒸蛋在斜燒板旁有一個部份,服務员在開爐前就先把蛋倒下,吃完兩款肉就可以食得,外面脆脆裡面半熟,很滑.虎蝦好大隻,蝦頭好多羔,肉爽甜弾牙,食完兩隻又再加多兩隻,加少少青柠仲鲜食完熱氣野,飲返蘆薈下火,同街買的不一様,哩個無咁甜喎!
成班女仔一齊晚餐,
到了這間裝修新穎的韓燒店,
我以前都有去過旺角店,
但這間分店大多了!
A4牛扒
牛肉味鮮,有咬口,六成熟
(全靠服務員的熟手代燒)
M6雪花和牛
脂肪超級豐富,入口即化,油花溢出
海鮮燒餅
好香口,好脆,味道帶少甜,
沾了為燒餅配的醬汁更加好味,
但食唔出醬汁係咩成份
八爪魚紫菜蒸蛋
在斜燒板旁有一個部份,
服務员在開爐前就先把蛋倒下,
吃完兩款肉就可以食得,
外面脆脆裡面半熟,很滑.
虎蝦
好大隻,蝦頭好多羔,肉爽甜弾牙,
食完兩隻又再加多兩隻,加少少青柠仲鲜
食完熱氣野,飲返蘆薈下火,
同街買的不一様,哩個無咁甜喎!
外賣自取
2015-03-25 2935 瀏覽
韓式自助燒就吃得多,和朋友聚會是一大抵食選擇不過吃來吃去也是那些,總會覺得有點悶~今次跟著朋友來到了OPPA韓國燒肉店,實在是太棒了~!PP不太會尋美食,經朋友介紹下,就來到了這間韓國燒肉店~興奮~店內位子亦很寬敞,而且牆上壁畫很有特色每個爐上方也設有一個抽氣喉,減少油煙的味道喔!其椅子一打開便是一個儲物盒,實在是慳位又安全OPPA韓國燒肉店的特色就是,會有服務員為你燒肉,不用自己動手,實在是享受!日本A4和牛肩肉($238)味道香濃,韌度十足,新鮮燒製,能夠突出本身的牛肉味澳洲M6和牛肩胛肉($188)牛蘇味比較重,比A4和牛肩肉韌,配合韓國特色吃法,生菜包一口飯,燒肉及配料,口感Juicy,又是另一種享受呢~五花腩($98)味道很香,因為不吃肥膏關係,我會把膏位去掉才吃~不過依然好吃~日本豬西冷($138)肉質鮮嫩可口,超級推薦!這兩碟是抵食之選,價錢平而且份量夠多!肉質相對易入口,吃著吃著都不覺飽xd海鮮方面,大虎蝦($138)和原隻帶子($128)燒得金黃色,而且很有鮮味,大家也吃得津津有味原隻魷魚($88)看著服務員為我們分魷魚的過程,感覺有點奇妙,魷魚燒後很脆身,而且乾乾的
韓式自助燒就吃得多,和朋友聚會是一大抵食選擇
不過吃來吃去也是那些,總會覺得有點悶~
今次跟著朋友來到了OPPA韓國燒肉店,實在是太棒了~!
店內位子亦很寬敞,而且牆上壁畫很有特色
每個爐上方也設有一個抽氣喉,減少油煙的味道喔!
其椅子一打開便是一個儲物盒,實在是慳位又安全
澳洲M6和牛肩胛肉
澳洲M6和牛肩胛肉
日本豬西冷
魷魚燒後很脆身,而且乾乾的,不過幾人分也夠抵食!銀雪魚扒($138)魚肉口感嫩滑,而且用上牛油燒,味道香得不得了熟食方面,點了泡菜豆腐湯 ($68)和煎韓式海鮮餅 ($88)
泡菜豆腐湯對我來說有點過辣,所以只吃了幾口,不過喜愛泡菜的朋友可以一試
煎韓式海鮮餅十分香脆,配其醬汁,帶點酸味,十分好吃!原本的油膩感完全吃不出呢~最後,當然少不了雪糕~這個雪糕有真的果肉,而且味道也濃,大家不妨一試!
建議先解一解凍再吃,口感滿分!!

• 煎韓式海鮮餅
  • Mövenpick雪糕
  • 銀雪魚扒
  • 原隻帶子
  • 豬肋肉醬腌
  • 無骨牛肋肉
2015-03-24 3091 瀏覽
話說她有friend子約一齊食飯咁小弟就俾人捉埋一份去食可能因為成班女士有個男士係到可以試多D唔同既野食掛..間野其實話遠唔遠,近唔近火車站十五分鐘左右路程反而係巴士方便D 去因為行出一條街就係74x/75x同大埔火車站D 轉駁巴士anyway講返間野其實個格調幾過癮大大間,牆上面畫晒好多塗鴉風格既畫仲有個金正恩係上面 XD另外,空間都幾闊下,張登同其他韓燒店一樣可以打開個蓋放個袋入面方便又省位,重點:唔洗望住個袋麻除左間餐廳既感覺,最重要當然係野食啦!!!基本上韓燒都離唔開肉食架啦首選當然係有牛肉!!!!呢到有日本宮崎既A4和牛@@仲有塊澳洲M6和牛肩胛肉雖然燒黎食好似好浪費但有得叫唔叫,罪大惡極呀食入口,正不過和牛羅黎燒好似真係浪費少少因為燒完個口感差少少,但係好食個人比較喜好個 澳洲M6和牛肩胛肉好食得黎,比較有口感 另外,叫多左塊安格斯肉眼扒燒黎食A4和牛肩肉M6和牛肩胛肉安格斯肉眼扒除左牛,呢間野都好多豬肉食有豬西冷同五花腩兩款既脂肪分佈好都好靚入口有豬油既甘香(罪過,罪過...)另外,仲有豬助肉醬腌,整得幾香成椅都係野食當然有豬同牛之外,仲有海鮮呢到帶子同蝦都好大隻的說燒完
話說她有friend子約一齊食飯
咁小弟就俾人捉埋一份去食
可能因為成班女士有個男士係到
可以試多D唔同既野食掛..

間野其實話遠唔遠,近唔近
火車站十五分鐘左右路程
反而係巴士方便D 去
因為行出一條街就係74x/75x同大埔火車站D 轉駁巴士
anyway講返間野
其實個格調幾過癮
大大間,牆上面畫晒好多塗鴉風格既畫
仲有個金正恩係上面 XD
另外,空間都幾闊下,張登同其他韓燒店一樣
可以打開個蓋放個袋入面
方便又省位,重點:唔洗望住個袋麻
除左間餐廳既感覺,最重要當然係野食啦!!!
基本上韓燒都離唔開肉食架啦
首選當然係有牛肉!!!!
呢到有日本宮崎既A4和牛@@
仲有塊澳洲M6和牛肩胛肉
雖然燒黎食好似好浪費
但有得叫唔叫,罪大惡極呀
食入口,正

不過和牛羅黎燒好似真係浪費少少
因為燒完個口感差少少,但係好食
個人比較喜好個 澳洲M6和牛肩胛肉
好食得黎,比較有口感
另外,叫多左塊安格斯肉眼扒燒黎食
A4和牛肩肉
M6和牛肩胛肉
安格斯肉眼扒

除左牛,呢間野都好多豬肉食
有豬西冷同五花腩
兩款既脂肪分佈好都好靚
入口有豬油既甘香(罪過,罪過...)
另外,仲有豬助肉醬腌,整得幾香
成椅都係野食

當然有豬同牛之外,仲有海鮮
呢到帶子同蝦都好大隻的說
燒完仲好好食@@
其實重點係有人幫你燒,唔驚自己唔識燒
浪費左大大隻既帶子同蝦!!!
另外,一路食,個燒盤上面仲有D蛋,一路燒一路煮
可以中間食下蛋
另外,有友人教落可以將D 肉用菜包住
加D 飯,右D 泡菜(食完會有人加返俾你)
基本上就係菜包肉包飯包泡菜
幾過癮,同埋無咁油
除左要燒既野食,佢另外仲有個韓式海鮮餅同泡菜豆腐湯
個泡菜豆腐湯幾好飲,可能加埋白飯一齊食
至於個海鮮餅就要點佢個汁,唔係可能會覺得有D 油
但幾脆同香口
最後真係過你份,佢竟然有MOVENPICK雪糕
食完咁多熱氣野,無可能唔食雪糕降火既 ; )
食晒三隻味,雲呢拿、士多啤梨同朱古力
講到MOVENPICK雪糕,唔洗我講你都知幾好食啦

• 澳洲M6和牛肩胛肉
  • 帶子
  • 安格斯肉眼扒
今天在大埔放工便約了一班朋友去OPPA韓國燒肉店^^話時話,原來這種樣式的韓式燒肉,我在香港還是第一次去~這是韓國很常見到的烤肉店模樣~ (可以止一下韓遊的幻想癮啊!)牆壁上有些塗鴉式卡通畫,在等吃同時可以"頭岳岳"欣賞下。我們人多,所以在這邊自成一角的大枱~店內的大電視都non-stop地播著K-Pop, 非常有Fu啊^^枱上放了可以不停refill的生菜籃、麥茶和三小碟:泡菜、大豆芽和海帶❤ 3款我都超喜愛呀^^去韓燒,當然是"肉"字當頭,朋友們點了很多"出名"的肉:- 澳洲 M6牛肩胛肉 $188/150g- 日本 A4和牛肩肉 $238/150g- 安格斯肉眼扒 $148/250g- 日本豬西冷 $138/150g- 五花腩 $98/150g- 豬肋肉醬腌 $108/200g- 無骨牛肋肉 $138/150g我也喜歡自己動手燒的,不過拿筷子的手往往會被燻上濃濃的油煙味,非常難頂。其實"Oppa"店員是可以代勞的呀!為大家主理燒烤及分件,非常細心呢!這位"Oppa"還很會搞氣氛^^ 大家傾得興高彩烈!數目字牛令我頭昏了,反正我是不大會分的。M6牛肩胛肉和日本 A4和牛肩肉都很有牛

今天在大埔放工便約了一班朋友去OPPA韓國燒肉店^^
話時話,原來這種樣式的韓式燒肉,我在香港還是第一次去~
牆壁上有些塗鴉式卡通畫,在等吃同時可以"頭岳岳"欣賞下。
我們人多,所以在這邊自成一角的大枱~
去韓燒,當然是"肉"字當頭,朋友們點了很多"出名"的肉:
- 澳洲 M6牛肩胛肉 $188/150g
- 日本 A4和牛肩肉 $238/150g
- 安格斯肉眼扒 $148/250g
- 日本豬西冷 $138/150g
- 五花腩 $98/150g
- 豬肋肉醬腌 $108/200g
- 無骨牛肋肉 $138/150g
這位"Oppa"還很會搞氣氛^^ 大家傾得興高彩烈!
數目字牛令我頭昏了,反正我是不大會分的。
M6牛肩胛肉和日本 A4和牛肩肉都很有牛味,但又不會很"蘇",口感是很有彈性,比較chewy的。
個人比較偏好嫩肉口感,安格斯肉眼扒煎得剛剛好,看得見有一層粉紅肉呢!
豬肋肉醬腌
反而令我有驚喜的是日本豬西冷及豬肋肉醬腌呀~
我一向對食物上的肥膏脂肪有敏感的,不過間著脂肪的日本豬西冷卻令我很驚喜,豬肉燒得很香口,脂肪沒有肥膩感,反而很爽脆,油香混合juicy肉汁,很讚呢❤
豬肋肉醬腌調味很不錯,小口肉條size剛剛好,出奇地有叉燒感覺>D<
燒肉包菜是常識吧,可以消減油膩,口感更淸爽健康。
我喜歡加入泡菜配料~ 原來加入米飯才是正宗的韓式食法呢!
原粒帶子 & 大虎蝦
從來不是食肉獸的我,其實也放肆不了太多,好在還有我最喜愛的海鮮類啊❤
大大粒原粒帶子,自從下鐵板後,我的目光從來未有移開過>D<
面層燒得焦香甘脆,內裡軟滑juicy❤一口吃下爆汁帶子,非常滿足呀^^
大虎蝦可以見到蝦頭有很多膏,肉質非常爽滑彈牙,蝦味鮮甜,不用沾任何醬汁呀!
原隻魷魚^^~
無論是魷魚圈或者魷魚鬚我也喜歡吃, "OPPA"將魷魚燒得表面焦香,有烤魷魚的Fu,內層軟嫩能輕易咬斷(最怕如橡筋般咬不斷的局面)。
銀鱈魚扒
而健康的銀鱈魚扒,加上了牛油煎烤,簡直香氣迫人呀,啖啖肉的^^是天使與魔鬼的結合❤
泡菜豆腐湯 & 煎韓式海鮮餅
在等食的空檔,咀巴當然不能閒著,熟食類也很不錯啊!
- 泡菜豆腐湯 $68
- 煎韓式海鮮餅 $88
泡菜豆腐,配料滿滿的,湯味不錯,泡菜味不會太酸,而且微辣度剛剛好。
韓式海鮮煎餅很香口,內容其實不大吃得出來,味道不錯但比較油膩,沾上特製微酸醬汁吃可以中和膩感,不過吃一片已經夠了。
蛋捲
差一點忘記了爐邊燒的蛋捲呀,好像混合了泡菜、魷魚等配料~ 每爐都有一條,如要encore只需加$18便可以了^^
在開爐一會後,"OPPA"已提醒我們有得食了^^ 這條爐邊蛋底部焦香,還有點流心❤,吃著有像章魚丸子,不錯呀!
這裡有很多韓國米酒呀~
為了消除熱氣,我們叫了大支裝的蘆薈汁!而甜品句號,就有Mövenpick 的軟滑雪糕呢^^ 吃罷有果肉粒的士多啤梨味Mövenpick,燒肉之旅很完滿啊!

豬肋肉醬腌
原粒帶子 & 大虎蝦
銀鱈魚扒
蛋捲
  • 原粒帶子
  • 日本豬西冷
  • 爐邊燒蛋捲
2015-03-16 3651 瀏覽
好久沒韓燒了! 哈韓的三人組, 決定一試大埔新開的OPPA韓肉! 門面寬敞, 中間有一大張長枱和BAR枱凳, 左邊有一個尤如專業酒吧的水吧坐陣, 感覺好像前半是酒吧, 後半才是餐廳一樣~樓底甚高, 光線充足, 很有活力 <-有點奇怪的形容詞, 但我真這麼覺得~訂了晚上八點枱, 限時個半鐘, 到了等上20分鐘左右才有枱. 終於坐下來了, 價格和尖吵咀的一般韓燒店差不多價錢.但酒單令我目瞪口味, $18支韓啤?! 哪裡找?!可惜餐廳未有酒牌...不過餐廳可以讓客人自帶酒!我們立即到了附近買了啤酒和韓國米酒, 更爽! 前菜前菜只有三款, 但勝在任添唔嬲! 泡菜 : 味道算不錯, 夠辣, 夠蒜, 只是略甜~芽菜 : 沒有吝嗇的芝麻油! 鹹度剛好, 我自己一個都吃了兩碟!海帶 : 比較少吃得到, 軟硬剛好, 帶甜, 不錯.  爐邊蛋看到侍應一大手泡菜放進去, 味道應該會夠吧~ 果然, 味道非常之好! 比我上次在韓國吃的還好味!因為原來裡面不只有泡菜, 還有少量海鮮, 很香啊!五花腩  $98每次韓燒都離不開的五花腩!看到它的肥肉分佈吧! 很美, 有沒有!!豬肉只要稍微有點不新鮮, 就很易
好久沒韓燒了!
哈韓的三人組, 決定一試大埔新開的OPPA韓肉!

門面寬敞, 中間有一大張長枱和BAR枱凳,
左邊有一個尤如專業酒吧的水吧坐陣,
感覺好像前半是酒吧, 後半才是餐廳一樣~
終於坐下來了, 價格和尖吵咀的一般韓燒店差不多價錢.

但酒單令我目瞪口味, $18支韓啤?! 哪裡找?!
可惜餐廳未有酒牌...
不過餐廳可以讓客人自帶酒!
我們立即到了附近買了啤酒和韓國米酒, 更爽!
伴菜
 前菜
前菜只有三款, 但勝在任添唔嬲!
泡菜 : 味道算不錯, 夠辣, 夠蒜, 只是略甜~
海帶 : 比較少吃得到, 軟硬剛好, 帶甜, 不錯.
 爐邊蛋
看到侍應一大手泡菜放進去, 味道應該會夠吧~
果然, 味道非常之好! 比我上次在韓國吃的還好味!
因為原來裡面不只有泡菜, 還有少量海鮮, 很香啊!
五花腩  $98
每次韓燒都離不開的五花腩!
看到它的肥肉分佈吧! 很美, 有沒有!!
豬肉只要稍微有點不新鮮, 就很易有酥味... 我很怕..
但這個五花腩, 很香的豬肉味,
加上泡菜, 生蒜, 大醬一起吃, 太棒了!
安格斯牛肉
 安格斯牛肉 $148
沒想到是這麼一大塊的送過來!
光看就知道好吃了吧!
就算我們外行人, 燒出來還是充滿肉汁,
它本身已灑上了鹽和胡椒, 所以跟本不需要調味~
全晚至愛!
牛排骨
 牛排骨 $138
看起來份量好像沒有很多,
但其實也卷了三大片~
肥瘦的分佈再一次令我們唾涎!
這是薄切, 所以大火輕輕一燒就可以吃了!
肉片上有韓式帶甜的醬汁,
加上本身美味的肉汁,
再飽也吃得下呀!!

就這樣, 三人吃到撐, 埋單才每人$140左右!

再值得一讚的是, 場內的員工!!
首先, 員工數量非常足夠, 所以要任添伴菜, 任添生菜都非常方便~
另外, 限時個半鐘, 到過了鐘五分鐘左右, 員工彎腰小聲, 帶有歉意地和我們說 :
"唔好意思呀, 因為限時, 以家時間差唔多啦, 唔知你地可唔可以讓張枱俾我地呢?"
真係第一次遇到咁有禮貌提我地交枱既員工! (拍手!!!) 我地即刻9秒9收拾行裝埋單走人!

*唯一, 抽風煙囪好像沒怎麼抽到, 記得不要穿吸味衣物去喔~
2015-03-14
20 分鐘 (堂食)
安格斯牛肉
1K
2015-03-15 3230 瀏覽
韓國烤肉一向是我們的最愛前陣子經朋友講說大埔有間還不錯的餐廳所以找一天特地還去試試看位置不算便利如果不是朋友跟我講說,我也不會找到這邊來店裡走塗鴉風格,很特別限時二小時,當日人也非常多每張桌子都有獨立的抽氣管可抽走油煙免的一身油煙味長方形的燒烤爐,有別於一般的餐廳採用環狀設計跟我在韓國吃八色烤肉的烤爐差不多呈斜身角度,可以排走食物的多餘油份爐邊更有滑嫩的泡菜烤蛋前菜一共有三款,包括海帶、芽菜和泡菜,都可以添加食物種類也非常多除了烤肉,也有海鮮,飯、麵,泡菜餅等等的醬料什錦牛肉$338有牛排骨、牛肋肉、M6和牛肩胛肉、牛脷適合愛吃牛肉的人分量多而且也夠兩個人食 牛排骨 表面灑上芝麻跟預先醃好,卷成蛋卷形把牛排骨翻出來,分成2片,脂肪分佈平圴入口又嫩又滑M6和牛肩肉,肉味豐富甘香,肉質柔軟夾上生菜蒜頭來吃,實在有夠享受牛脷很有咬口,而且牛味重,很好吃五花腩沒醃製,味道非常淡五花腩的肥瘦分佈平均,還好豬皮也不像其他的店會幫你用少許醬油醃好,還好沒有豬臭味吃起來沒有味道,太可惜了,下次可以不點最。最。最可惜的是店家還沒有酒牌烤肉沒啤酒真的很失落吶....牛肉拼盤的確蠻好的,但豬的部份就比較普通
韓國烤肉一向是我們的最愛

前陣子經朋友講說大埔有間還不錯的餐廳

所以找一天特地還去試試看
位置不算便利

如果不是朋友跟我講說,我也不會找到這邊來
店裡走塗鴉風格,很特別

限時二小時,當日人也非常多
每張桌子都有獨立的抽氣管可抽走油煙

免的一身油煙味
長方形的燒烤爐,有別於一般的餐廳採用環狀設計

跟我在韓國吃八色烤肉的烤爐差不多

呈斜身角度,可以排走食物的多餘油份
爐邊更有滑嫩的泡菜烤蛋

前菜一共有三款,包括海帶、芽菜和泡菜,都可以添加
食物種類也非常多
除了烤肉,也有海鮮,飯、麵,泡菜餅等等的
醬料
什錦牛肉$338
有牛排骨、牛肋肉、M6和牛肩胛肉、牛脷
適合愛吃牛肉的人
分量多而且也夠兩個人食
牛排骨

表面灑上芝麻跟預先醃好,卷成蛋卷形
把牛排骨翻出來,分成2片,脂肪分佈平圴
入口又嫩又滑

M6和牛肩肉,肉味豐富甘香,肉質柔軟
夾上生菜蒜頭來吃,實在有夠享受
牛脷

很有咬口,而且牛味重,很好吃

沒醃製,味道非常淡
五花腩的肥瘦分佈平均,還好
豬皮

也不像其他的店會幫你用少許醬油醃好,還好沒有豬臭味
吃起來沒有味道,太可惜了,下次可以不點
最。最。最可惜的是店家還沒有酒牌
烤肉沒啤酒真的很失落吶....
牛肉拼盤的確蠻好的,但豬的部份就比較普通
所以特地來的我們的確有點失落

2015-03-07
5 分鐘 (堂食)
  • 什錦牛肉
來到大埔...當然要靠地膽們帶我周圍遊啦,晚餐時份,好友們帶我來到OPPA Korean Restaurant~聞說這家的服務跟食物也不錯的,所以來到門口的時候,饞嘴Wing已經遮掩不住心入面那種興奮啦~XD這個位置也蠻舒服的啦,Wing好奇問過店員啦,原來用來等位用的~!!媽的,怎麼等位也有這種座位.....下次要等一等位才行喔XD相比起平日百多二百元任食的韓燒,這家OPPA Korean Restaurant的位置寬敞得多啦~這是我們的位子喔,真的很喜歡牆上的壁畫,藝術感超高的啦~爐上面設有抽氣喉,這樣子韓燒的味道就不會停留在房內久久不散了~至於椅子嘛,打開頂層以後,下面就是一個可以擺放隨行物的儲物位啦。這個設計超貼心的,既安全又衛生~桌面上還放著生菜跟泡菜、海帶、芽菜~三款配菜均是我超愛的食物喔~對喔,這些都是可以叫店員添加的丫,所以丫,大家都不客氣地吃了幾轉配菜耶~XD——————————————————————————————好啦,事不宜遲,看看我們點了甚麼吧~!!!日本豬西冷 ($138/150g)五花腩 ($98/150g)這個五花腩煎完以後,肥膏變成透明,放入口的時候一

好啦,事不宜遲,看看我們點了甚麼吧~!!!
日本豬西冷 ($138/150g)
五花腩 ($98/150g)

這個五花腩煎完以後,肥膏變成透明,放入口的時候一點也不覺得油膩,「肥是甚麼耶?」,管不了啦,吃完再說吧XD
日本A4和牛肩肉 ($238/150g)
澳洲M6和牛肩胛肉 ($188/150g)

不論是A4還是M6,也吃得出其用料超好的,肉味濃,而且煎的時候有夠Juicy的,加上其入口後慢慢溶化的口感,人生一大享受呢~!!!
安格斯肉眼扒 ($148/250g)

煎完以後有很香的黑椒味,安格斯肉眼扒夠厚夠大件,食落夠淋,很讚丫~
無骨牛肋肉 ($138/150g)
豬肋肉醬腌 ($108/200g)

這兩碟嘛,本來就是被店員切得細細的,吃著吃著,不知不覺吃得多了,味道超香啦,加上這些位置均是相對林身的地方,煎完以後香得要命....叫人愈吃愈起勁呢~!!!
OPPA Korean Restaurant的工作人員會為我們主理我們今晚的晚餐啦~XD

就是說丫,工作人員會為我們弄好所有的食物啦,幾乎都不用親自落手弄啦,乖乖坐著等食就可以了~

這個在烹調的是日本豬西冷,在油份都全部逼出來了,基本上就是用豬肉上面的肥膏在日本豬西冷煎熟的,很香很吸引的,怕吃下去的時候感覺油膩嘛,還是有方法的,是好友教的,在文章小記跟大家分享一下喔~
太香了吧,單是看相片也想再吃呢~!!!

除了肉以外,還有海鮮啦~
原粒帶子 ($128/4pcs)

肉超厚,煎的時候看到它十分Juicy啦!!!!入口鮮嫩,叫人一試難忘~
大虎蝦 ($138/2pcs)

店員早就為大家把大虎蝦剪開兩邊呢~!!!超厚肉呢,而且蝦膏很多的~!!!!
原隻魷魚 ($88/1pc)

原隻上台的感覺也蠻不錯的~沒想過煎完以後竟然帶點爽脆,魷魚又夠厚身~正!!!
銀雪魚扒 ($138/150g)

加上牛油煎,魚煎完以後,外皮香脆魚肉嫩滑,愛魚的朋友一定要食丫~!!
店員為我們煎海鮮呢~!!!煎得十分金黃,又夠香,料又靚,叫人十分難忘~!!
蛋卷 (每爐一卷,另外每卷$15)

這是每個爐上面都有的蛋卷,隨著爐愈來愈熱,蛋漿慢慢凝固,一小口就吃到蛋漿跟入面的泡菜、紫菜...好像還吃到點魷魚的,口感非常豐富~!!!大愛喔~!!吃完以後可以再添的,額外再付$15就可以了~

我們還點了兩個熟食~
泡菜豆腐湯 ($68)

帶點點的香辣,香而不刺激,豆腐又夠滑,吃完之後身體暖笠笠的~
煎韓式海鮮餅 ($88)

這個超香脆,海鮮都藏在薄餅裡面,每一口均能找到海鮮的蹤影,但.....略嫌有點過油,一件起兩件止啦~

小記:
有店員為我們服務真好~他是一個很nice的OPPA喔XD

眼見每一台都有一位店員為食客服務的,看似四圍的人都很滿意的樣子喔~我們當然也不例外啦,懶人動口不動手嘛XD
最後當然要首尾呼應一下啦,之前Wing說過會跟大家分享一下不怕油膩的食法嘛,玩在就跟大家分享一下囉~

就是丫,把菜包著肉、飯跟點點配菜一起食,這樣可以大減進食時的油膩感的啦~!!!大家下次不妨一試耶~

題外話/補充資料: 不得不提的是.....聽上去價格好像貴了一點,但當吃過以後,不論是食材還是服務,都會是物有所值的啦~
  • 銀雪魚扒
  • 豬肋肉醬腌
  • 原粒帶子
  • 原隻魷魚
  • 泡菜豆腐湯
上次同姊妹探完旺角OPPA後,其他朋友又說要去探OPPA!但今次一行7人,旺角OPPA則地方細了一點!所以今次入了大埔,搵大埔OPPA!這次人多,叫左很多不同食物 (真係很多的)!第一Round:上圖是日本A4和牛,下圖是澳洲M6和牛!單獨來看,2塊都好味道!真是頂級的,看看油份分怖便知了!但當有得比較時,我喜歡A4多一點,有入口即溶的感覺!牛之後便是豬了!上圖是豬西冷,第一次食!都OK的,勝在新鮮,無什麼調味都吃不用雪味!OPPA燒得剛好!下圖是五花腩,肥瘦適中既腩肉,燒烤到金黃令有少許香口,但因為油份都出來了,不會感覺很油的!第一Round還有海鮮類除了上次介紹,好吃X100次的帶子外,還有虎蝦! 看著OPPA弄虎蝦,很輕易地將肉身和蝦殻分開,蝦肉鮮味十足!還有一大隻魷魚,看著OPPA將佢剪開,同行朋友即笑話下次BBQ,一定要搵埋OPPA啦!第一Round除了韓燒,還有2款韓色熟食!泡菜豆腐湯同煎韓式海鮮餅!泡菜豆腐湯都幾辣,但很惹味!煎韓式海鮮餅其實油了一點,但當點了醬汁後,甜甜地好食左!在等第2Round時,OPPA告訴我們蛋捲已經OK了!OH!原來是這樣流心的才正確,我上次是
這次人多,叫左很多不同食物 (真係很多的)!

第一Round:
上圖是日本A4和牛,下圖是澳洲M6和牛!

牛之後便是豬了!

第一Round還有海鮮類

泡菜豆腐湯都幾辣,但很惹味!
煎韓式海鮮餅其實油了一點,但當點了醬汁後,甜甜地好食左!

在等第2Round時,OPPA告訴我們蛋捲已經OK了!OH!原來是這樣流心的才正確,我上次是太熟了!
這樣流心食,實在好好味!

餐牌上還有很多推介,我們就來個第2Round了!
第2 Round先來安格斯肉眼,上次在旺角店已經吃過,大埔店水準同樣地高,新鮮牛肉味好濃,但不會羶,不會好油,瘦肉與脂肪比例剛好!
再來是銀鱈魚!是很肥美的,油脂極多!OPPA用牛油來燒,燒到個外層微焦,已經色香都有齊了!加上味道很好,入口更即溶,真是色香味加口感俱存!

之後是無骨牛肋肉。牛肋肉食落肉質豐盈,肉質鮮嫩好。

最後是醬醃豬肋肉,醬醃味比較濃,不用醬料已經好吃了!

這裡還有雪糕買一送一,明眼人都知這個是上等牌子了,我叫左朱古力味,好滿足的一餐!
大家有沒有發覺我經常提著OPPA呢?因為這天OPPA真的全程招呼我們,我們不用動手自己燒!可能是因為當天轉冷同落雨,客人不多!我們11時左右離開,可以影到這張相片啦!
但聞說平時很多人的,所以還是訂位為上喲!

2015-03-14 2001 瀏覽
今日同朋友一起係大埔踩完單車,超肚餓,去到大埔墟既食街,見到有間應該新開既韓牛喔,啱哂胃口,hehe一入到去,已經見到大大枝既獨立抽氣扇~小貼士:每一張櫈下面都有位俾你放袋或者衫,咁就唔怕成件衫都係油煙味啦。櫈都未坐暖,侍應姐姐已經送上三碟既前菜,分別係海帶、芽菜同泡菜。我自己好中意呢度d 芽菜哦,味道腌製得剛剛好,而且爽脆有口感。p.s. 呢度D店員好勤力問你使唔使加前菜,我自己芽菜refill 左起碼四次lol,for free哦!正式開餐!!!OPPA我來了!!!!打頭陣既係燒原隻魷魚($88) 超impress!!當是我無想象過原來88蚊有呢個超大份既魷魚,好抵食!!而且好新鮮,燒完後係啖啖肉,超香,但入面仍然保留住魷魚既鮮甜味!!好好食!!!!!!!!雞腎($68 150g)本來以爲分量會好少,我對150g 有幾多無概念lol然後見到D雞腎堆到成座小山,我又以爲下面鋪左好多菜hahaha但原來,分量真係超多,滿滿一盤哦!燒完後質感脆脆地,好有口感,而且都算幾爽口~食到一半,爐邊蛋熟lo~~~蛋入面材料好豐富,有泡菜魷魚等等哦,食落去係微辣,幾開胃!五花腩($98 150g)五
今日同朋友一起係大埔踩完單車,超肚餓,去到大埔墟既食街,
見到有間應該新開既韓牛喔,啱哂胃口,hehe
一入到去,已經見到大大枝既獨立抽氣扇~
正式開餐!!!OPPA我來了!!!!
打頭陣既係燒原隻魷魚($88) 超impress!!
原隻魷魚
當是我無想象過原來88蚊有呢個超大份既魷魚,好抵食!!
好好食!!!!!!!!

雞腎($68 150g)
雞腎
本來以爲分量會好少,我對150g 有幾多無概念lol
但原來,分量真係超多,滿滿一盤哦!
燒完後質感脆脆地,好有口感,而且都算幾爽口~
食到一半,爐邊蛋熟lo~~~
蛋入面材料好豐富,有泡菜魷魚等等哦,食落去係微辣,幾開胃!

五花腩($98 150g)
五花腩
五花腩的肥瘦分佈平均,但最可惜係之前沒有經過少少調味,
導致燒完沒有什麽味道,要靠醬料吊味。

P.S. 呢度D服務相當唔錯哦,店員好勤力,無論係加前菜,定係幫你燒野食,
連爐都幫我地整乾淨幾次,真係好周到哦,令我對OPPA加分唔少,果然員工係公司最重要既資產
2015-03-12
雞腎
2015-03-13 1527 瀏覽
咁岩朋友仔去開大埔個邊單車遊, 大病初癒既我, 就冇去join單車, 但病完個人好想食番d好野, 同埋個口淡淡, 堅想食D香口食物, 一谷歌就搵到OPPA係大埔開左新分店, 由大埔既地膽既朋友帶路, 要不然我這路痴又迷路啦! 地方都有D僻, 係大和同大埔墟中間, 係火車站行去都要10~15分鐘架!我地超早就去, 五點半去到, 暫時包場啦 (哈哈~)入面好多韓式塗鴉圖畫, 明顯係裝修有花點心思, 街場仲播放有韓國電視節目同韓song~拿....首先冇自由神先啦!呢到地方都幾大, 不過人多應該仲可以安排到間房俾一大班朋友tim~最特別係呢到d抽風系統超好, 成條抽油管對住個爐, 可以伸縮架, 隨意調教, 唔止咁呀! 好怕d衫會吸哂d味, 佢地d椅可以打開, 將d手袋呀, 外套呀, 放哂入去, 之後蓋回就可以....咁就包保冇味每個位, 都放有一份醬料, 唔辣的, 應該用來沾肉食會更惹味的起爐個時, 旁邊會由店員加上蛋漿, 當中是混有泡菜碎等材料, 等陣熟左就可以食, 不過只是free一次, 再添一次要加錢, 味道是不錯的, 起碼不是過熟到鞋口, 泡菜碎令普通的蛋漿特別得多食得韓國野, 當然
我地超早就去, 五點半去到, 暫時包場啦 (哈哈~)
食得韓國野, 當然不少得開胃的配菜, 有三款的, 當中海苔是最好吃, 直情是食過不停呀, 海苔有助減低油膩感之餘, 更有咬口之勁 , 芽菜也不錯的! 泡菜是根據港人口味而調整, 是微辣不酸, 這三款小吃比想像之中好吃得多, 最重要是無限添加, 只需跟店員說就可以加, 我跟朋友們加了五次咁多!!! (佢地仲要冇黑面架wor)
連飲品也是FREE的, 是玄米綠茶呢.....絕對可以減低呢餐既罪惡感, 哈哈! 食完D熱氣野, 飲番杯冰涼凍飲, 有助降溫, HEHE~
另有一款飲品, 我們見每張桌也叫了一枝, 1.5L只需$42, 是韓國的米漿, 飲落有少少甜, 味道似豆漿同豆奶, 飲悶左玄米綠茶, 不妨叫下呢枝米漿試下丫
講左咁耐, 點解仲未有得食架?? 基於個爐需要時間去warm up, 同埋我地叫左幾款肉類, 分別有安格斯肉眼扒($148, 250g), 有入廚既朋友, 都知道平時買一塊安格斯肉眼扒都過百,
所以呢個價錢不算貴, 燒完之後好正, 加上以黑椒調味, 肉厚肥美, 少食牛既我, 都忍不到口食了一小件呀!

另外, 仲order一份什錦豬肉($298, 450g), 入面有豬排骨, 豬頸肉, 五花腩, 同日本豬西冷, 唔食得牛既朋友, 呢個拼盤岩哂樣樣想試既為食鬼
冇諗過五花腩係最正!! 經燒過後, d油出哂來, 加埋肥瘦分明, yummy!!! 豬頸肉亦都啖啖肉, 不過燒肉既時候, 要小心睇火丫 (最後仲encore多一份五花腩$98, 150g, 肥都唔理得咁多, 食左先算XDDD)
呢到既店員服務都好nice, 佢地見d客人雞手鴨腳既同時, 會幫手燒埋, 仲好貼心將肉剪成細份, 呢份主動性, 依家好難係食店搵到啦....真心要讚下佢地!
食完頭先個D, 仲係覺得唔夠喉, 我地叫左牛排骨($128,250g), 上桌個時, 成舊肥豬肉咁, 不過見到d醬汁, 已經流哂口水, 講咁多, 就啦啦聲燒來食啦
我地想睇下呢個牛排骨點燒, 點知店員兩三下就燒得完, 睇相就知有幾利害啦~
快手將牛排骨張開....一邊燒, 一邊剪細, 感覺有點似cooking mama, 要跟時間比賽似的
差D唔記得講呢個爐, 側邊會有個位流走D油, 當然燒完肉後, D油要點處理? 其實好簡單, 每張桌都放有生菜 (超新鮮同好大塊架!!! 又係無限添加的!!), 除左可以用來夾肉食, 仲可以用來整走D油,咁就唔駛下下換爐啦
四個人, 叫了四樣食物, 有無限生菜, 前菜小吃, 飲品添加.....食到好飽呀!!!! 而且7點前埋單, 仲有全單8折, 每個人也只是$160左右, 抵食!! 未夠7點已經全場爆滿丫, 到走個時, 已經有唔少人等緊位, 建議打去左book位如果係假日去既話
  • 五花腩
  • 安格斯肉眼扒
自從繼承者們係j2播出之後又燃起我對oppa的慾望好想去食燒肉Kimchi 啤酒尤其是happy Friday所以做完 treatment 之後返到大埔都要拉著我 oppa 去食 late dinnerOppa 上 openrice 見到大埔終於有一間較為出色嘅燒肉哥哥韓式餐廳 OPPA Korean Restaurant給我選差唔多成十點鐘先至去到門口見到仍然係 滿座 full house咁應該都幾好食嘅望咗一陣餐牌有人埋單我哋就有位坐啦近門口位置旁邊好似有bar枱食物價位 reasonable我們倆點了4樣東西安格斯肉眼扒 only 148之後每有新客人行過見到都話要 order我喜歡 medium所以係咁易煎二下就反轉見到脂肪分佈好平均店員幫我剪開見到外面熟中間紅∼食得真係入口即溶肉汁多Oppa 讚美不斷仲要有oppa店員幫我剪埋有人 serve 最好Medium / 七成熟絕對係心水推介之選side dishes OK!豬肋肉醬腌 108味道好好好入味熱辣辣放入口直情好似食緊果汁味脆脆豬肉一樣煎韓式海鮮餅 88呢個覺得太多油粉太厚而且似炸rather than 煎石鍋拌飯牛肉
自從繼承者們係j2播出之後

Oppa 讚美不斷
仲要有oppa店員幫我剪埋
有人 serve 最好
Medium / 七成熟絕對係心水推介之選
side dishes OK!
味道好好
勁抵食
抽氣管 setting 跟 韓國一樣的
設計十分好唔會有油煙味
因為我跟 oppa 都好驚件外套會吸味
題外話/補充資料: 9.30 後有原來8折~勁抵食!
2015-03-06
5 分鐘 (堂食)
$200 (宵夜)