2021-09-28 188 瀏覽
☕️ Oldish周未拍拖好去處之上環真係有好多好懷舊既地方!包括復古的咖啡😋☕️Oldish是間好有stylish又好vintage的Cafe, 是一間好有英國「家的感覺」懷舊餐廳。平時去Cafe我一定要叫All day breakfast來試試真章,最簡單又最易食出心思😝😝😝而Oldish 既早餐小妹真係覺得好豐富的! 味道不錯☀️4粒星最愛係杯Rose Latte☕️香濃美味🥰而Tiramisu就係一定要既!第一次甘樣食😋😋😋好正!Oldish在室內設計方面花很多心思,有好多靚景靚物俾大家影相值得大家來打打卡!休息一下!😍
☕️ Oldish

• All Day Breakfast
2021-09-28 137 瀏覽
Last Sunday, my sister and I went to @oldishhk for brunch. We ordered the Black Truffle Eggs Benedict and Truffle Mushroom Risotto. For drinks, I ordered mocha (as usual) and my sis ordered rose chocolate. 🌹I’ve been here before and this time I’m happy to find that the food quality is still good! The dishes were well seasoned and the eggs Benedict were perfect! I don’t usually like rose chocolate. But I must say their rose chocolate is one of the best in town.😋@oldishhk#oldishhkFood

@oldishhk#oldishhkFood
  • Seafood  risotto
2021-09-28 162 瀏覽
🕰🎞📠時興vintage又點止著衫, 一直聽講Oldish 風評頗佳,內外兼備,終於可以體驗下佢復古嘅裝修,英倫風嘅食物~聞名不如見面,果然好食又好影,Instagram-able又budget-friendly🤤cp值爆燈呀🌟🌟🌟Black Truffle Egg Benedict🍳作為一個松露控我覺得可以再多啲再香啲🤭不過瑕不掩瑜,水波蛋嘅嫩同牛油果嘅滑,好突顯到煙三文魚嘅香濃,配埋brown bread 嘅口感簡直絕配🍞份量比想像中大!其實我同朋友兩個女仔食呢份都已經五成飽😵‍💫事關佢唔止擺心機喺Egg Benedict呢個主角度,sides嘅salad and chips 都好足料🍟油醋酸味適中,值得一提嘅係佢一上枱真係熱辣辣香噴噴!應該係即炸㗎❤️‍🔥Tom Yum Spaghetti🍝 我同朋友都係重口味人士,逢辣必點,有冬蔭功意粉當然不容錯過~雖然冬蔭功嘅pasta或者risotto 宜家喺市面上都越來越普及,但好食嘅就真係唔常見🤔食完oldish 嘅冬蔭功意粉就發現原來秘訣係在於要夠creamy,佢就100%做到喇😋好神奇地奶香味濃,口感順滑而唔黏口,仲要同時都夠辣,但又
🕰🎞📠

Black Truffle Egg Benedict🍳

Tom Yum Spaghetti🍝
我同朋友都係重口味人士,逢辣必點,有冬蔭功意粉當然不容錯過~雖然冬蔭功嘅pasta或者risotto 宜家喺市面上都越來越普及,但好食嘅就真係唔常見🤔食完oldish 嘅冬蔭功意粉就發現原來秘訣係在於要夠creamy,佢就100%做到喇😋好神奇地奶香味濃,口感順滑而唔黏口,仲要同時都夠辣,但又唔會麻🌶坊間嘅冬蔭功意粉通常都只係味道稍微沾邊而毫不神似,令人失望,呢碟就一致經過我同朋友兩個辣妹嘅認證喇💯

Oldish Chicken Wings🐓
食完個冬蔭功意粉開咗個胃就嗌多咗份小食,睇餐牌唔留意,但原來呢份雞翼都係微辣㗎,我同朋友嘅口水即係飛流直下三千尺🤤一碟共五隻雞翼,我好欣賞佢一碟小食都有唔少沙律,食翻啲菜好似健康啲咁🤣同埋有啲沙律清新啲都可以同佢嘅醬汁平衡一下🥗雖然佢嘅香辣主要係源自於濃厚嘅醬汁緊密咁包裹著每一隻雞翼😍但食得出佢本身都有落唔少香料腌肉入味,俾足心機~另外雞翼唔會太細隻,而係好有份量啖啖肉值得一讚🍖

Oldish Tiramisu🍩
睇佢個樣咁有特色就知,呢度嘅tiramisu 絕對係招牌菜~唔好以為中間無啦啦開個窿係喺度扮冬甩,其實係用嚟倒double expresso 㗎☕️表面滿滿嘅可可粉足料到好似放題咁,第一啖食噣親我🥴提醒大家一定一定要記得閉氣食😂不過食多兩啖就理解到佢用心之處喇,真係好濃好濃可可味!🍫中間嘅餅一開始雪得有啲太硬,不過慢慢咗吸收expresso之後就每一啖都享受到唔同嘅口感喇~香濃嘅咖啡配上順滑嘅芝士仲有鬆脆嘅手指餅乾,唔同嘅軟硬度係唔同嘅幸福🤎
傳聞tiramisu 係一位妻子為咗即將上戰場的丈夫做嘅,係一份充滿愛心的甜品,象徵咗「帶我走」,食完呢份甜品我就想打包一份帶走多啲喇🥺
Black  Truffle  Egg  Benedict  &  Tom  Yum  Spaghetti
Oldish    Chicken  Wings
Oldish  Tiramisu
Oldish    Chicken  Wings
Oldish  Tiramisu
  • Oldish Tiramisu
  • Thai Tom Yum Sauce Spaghetti
懷念當年喺英國生活嘅日子,所以走咗去間懷舊英式風味既餐廳Oldish度緬懷一下過去🤔💭💕「IN LOVE WITH THE GOOD OLD DAYS」💕🍝Thai Tom Yum Sauce Spaghetti泰式冬陰功醬意粉有蝦同帶子+自家製嘅冬陰功醬整成,唔會好酸,帶微辣🌶,好開胃😃🍳Black Truffle Eggs Benedict好豐富既層次: 黑松露-> 荷蘭醬->水波蛋->煙三文魚->牛油果🥑-> Brown bread今次既eggs Benedict係用brown bread而唔係muffin~個包有d穀物提升口感👅開頭擔心會好硬,點知非常之腍,可能因為吸收左啲醬汁。伴碟嘅有薯條🍟同沙律🥗,兩樣都唔錯👌🏼薯條新鮮~沙律配黑醋清新🍩Oldish tiramisu依個Tiramisu好特別,外型成個冬甩咁,同埋雪凍咗,質感好似雪糕,夏日炎炎嘅天氣食就最適合不過🥰餐廳員工會係你面前將一shot 熱既espresso 倒入中間個窿,espresso好快就完全地滲入整個Tiramisu。咖啡嘅味道係極極極極之濃郁😲岩晒咖啡愛好者!如果可

🍝Thai Tom Yum Sauce Spaghetti

🍳Black Truffle Eggs Benedict

好豐富既層次:

薯條新鮮~沙律配黑醋清新

🍩Oldish tiramisu

餐廳員工會係你面前將一shot 熱既espresso 倒入中間個窿,espresso好快就完全地滲入整個Tiramisu。咖啡嘅味道係極極極極之濃郁😲岩晒咖啡愛好者!如果可以比我自己慢慢倒,自己調較個濃度就perfect 啦😜
2021-09-09
2021-09-27 80 瀏覽
之前睇電視劇見到呢間餐廳已經覺得好有特色好 chill,咁啱今日出開上環所以就決定嚟試吓,入到間餐廳真係好有feel,又會諗起電視劇入邊嘅情景,幾得意。我同太太點咗一個意粉同兩個小食share,意粉點Thai Tom Yum Sauce spaghetti,好濃嘅冬陰公湯味加上海鮮配料真係絶配,醬汁掛滿意粉好惹味;Oldish Chicken Wings 好有驚奇,雞翼外脆內嫩非常Juicy,醬料好入味,太太食完話想encore 😂。最後加個Oldish Tiramisu 做甜品,又係一驚喜👍🏻有別於一般Tiramisu,佢係一個冬甩型,上枱嘅時候server會喺中間倒入一杯expresso,咁你一邊食就會一邊聞到濃濃嘅咖啡味~ 估唔到呢間餐廳唔止得外表,連「內涵」都一樣掂,值得推介~

估唔到呢間餐廳唔止得外表,連「內涵」都一樣掂,值得推介~
  • Oldish chicken wings
2021-09-27 57 瀏覽
食過Oldish兩三次,食物高質又坐得舒服,今次去開上環,就再帶另一位朋友去食個lunch🤤好中意Oldish店內嘅佈置,有好多復古傢具同小玩意,隨意得嚟又好用心😻 餐廳有兩層,我哋坐樓上都幾寬敞,成班朋友嚟食飯傾偈好舒服🥰~~~~▫️ Creamy Chicken Mushroom Spaghetti ($148) ⭐️7.5/10意粉煮得剛好,有咬口👍🏻 雞肉同菇嘅份量都好足,醬汁好creamy,裹滿每條意粉,夠晒入味😋 不過略為重味咗少少,食耐咗會有啲咸,搭配fresh tea/ lemonade應該就ok🤣.▫️Oldish Eggs Benedict($148)⭐️7.5/10Oldish Eggs Benedict 用上smoked salmon,冇得輸嘅組合🤤 水波蛋一切開流出蛋汁,沾滿煙三文魚同muffin,搭配微酸嘅荷蘭醬,英式早餐嘅首選🥳 份量都唔少呀,有兩件,兩個人share就perfect🤩.▫️Oldish Tiramisu($78)⭐️8/10Oldish 招牌tiramisu,賣相可愛,望落似donut🍩 Tiramisu中央倒入一小杯expresso,濃郁嘅咖啡同雪

~~~~

▫️Oldish Tiramisu($78)⭐️8/10
Oldish 招牌tiramisu,賣相可愛,望落似donut🍩 Tiramisu中央倒入一小杯expresso,濃郁嘅咖啡同雪糕質感嘅tiramisu好夾,味道balanced,甜度啱啱好🤤 最特別嘅係,Oldish tiramisu係餅乾底架,食落唔會得cream咁膩,口感好豐富😚 推介😍
💟回頭指數:7.5/10
  • Oldish Tiramisu
放假遊車搵食有咩好推介?黎到上環呢間復古cafe,環境同食物同樣出色👍🏼 Eggs Benedict蛋生熟度剛剛好,蛋黃醬亦唔會太酸🤤All day breakfast份量多,沙律菜好fresh, 炒蛋唔會太熟又好香滑。雞翼超惹味,熱辣辣炸完再加埋甜甜地少少辣嘅醬汁,非常香口👍🏼午餐仲會有埋餐湯同餐飲優惠會比較抵食!番茄湯仲好足料添!而店內嘅打卡位都頗多,英倫風裝修充滿古典味,放假黎嘆下咖啡的確係唔錯嘅選擇❤️
All  Say  breakfast
雞翼
2021-09-20
All  Say  breakfast
雞翼
  • Eggs  Benedict  with  Smoked  Salmon  &  Avocado
/Finally spending some quality time in a decent vintage cafe☕️嘆完個靚 brunch 就要開 turbo 繼續做野啦💨極之推介呢間用 80’ 年代裝修嘅 oldish cafe 呢間隱藏喺上環嘅一個角落仔,靜中帶旺,估唔到都咁多人前來到訪,所以提提大家假日過嚟就要記得預先訂位啦!Oldish 嘅格調俾人一種好舒服嘅感覺,好有 home sweet home嘅溫馨感呀🏠All Day Breakfast🥗同 Cheese Burger🍔 呢兩個咁邪惡嘅選擇都好難分高下 全部都香噴噴👨🏼‍🍳 擺碟又精美 份量好多 超級滿足👅Cheese Burger嘅4 cheese芝士脆脆超級特別,勁大塊薄脆夾係中間,同熱辣辣又juicy嘅肉扒一齊咬,口感真係好豐富呀!不過甜品又係另一個胃又點少得 signature Tiramisu 淋埋 Espresso☕️ 簡直係去左另一個境界 極之推介!!!再配埋我次次都要叫嘅 Rose Chocolate🌹Super Perfect🤎
嘆完個靚 brunch 就要開 turbo 繼續做野啦💨

不過甜品又係另一個胃
簡直係去左另一個境界 極之推介!!!
2021-09-26
2021-09-27 42 瀏覽
_*Oldish 🥗———————————————食物 😋:Creamy chicken Mushroom Spaghetti 🍝 依個菜式主要有雞、蘑菇、芝士,意粉嘅cream味雖然唔會太濃,但係每一條意粉都有汁包住,唔會好乾。另外,雞肉係有醃製過,而且見到雞肉都有煎過,所以調味方面都好足夠,成個意粉兩個人share都好滿足 😝Eggs Benedict 🍳Eggs Benedict 最近係我嘅最愛,每次去親有Eggs Benedict 嘅地方都一定會去食。今次完全冇失望,就算我哋食完個意粉先再食個Eggs Benedict ,個蛋黃仍然有流心效果。中間仲鋪咗一層鹹鹹哋嘅煙三文魚,同埋牛油果醬,整體有清新咗 🥑Snacks 🍮:Oldish Tiramisu 🍰反而個Tiramisu 可能我哋食唔慣,Tiramisu 裏面會比較硬身同脆,淋埋個Espresso之後,個味道方面會偏苦,同埋cream唔夠多 🙌🏻環境 🌟:依間餐廳嘅裝修都好有特色,係走靚靚嘅英倫風設計,打卡簡直係一流。雖然睇落舖面唔算大,但係坐落都唔會覺得好逼 🙈
_*

Snacks 🍮:

Oldish Tiramisu 🍰

環境 🌟:

2021-09-27 46 瀏覽
中學嘅時候去上環周圍影相,見到Oldish門口有架車好復古,當時已經好想試,6年後終於入左黎食❣️最近好迷戀燒雞🍗坐低二話不說叫左Peri Peri Grill Spring Chicken,好重bbq sauce嘅皮脆肉嫩。兩個人share半隻雞,再嗌左個Creamy Chicken Mushroom Spaghetti,意粉浸左菇嘅味,balance左忌廉嘅味,相對唔會咁膩🍟薯條就走唔甩啦🙊truffle fries is a must!💙藍色愛好者千祈唔好漏左Oldish Blue Moon!檸檬柚子疏打不倫味道同賣相都好值得叫💙其實Oldish除左「哇好復古」之外,細心留意下佢地有分中、西復古原素。有牛仔褸頭盔,舊時嘅黑白相,海報,但最吸引我注意嘅係一塊鐵牌仔寫住「屈臣哥喇」,你地估下係點解😜

Peri  Peri  Grill  Spring  Chicken  (Half)
Baby  Blue  Moon
French  Fries  with  Truffle
Baby  Blue  Moon
French  Fries  with  Truffle
2021-09-27 42 瀏覽
【Oldish 歡樂時光☕️】每逢週末我和B❤️都喜愛找一間特色cafe chill一下,過一個悠閑週末,而Oldish正是一間我們非常喜愛的cafe☕️非常喜歡這裡的裝修佈置,各式各樣懷舊裝飾,中間位置放了張長枱,感覺隨意、隨心,在這舒適的環境下享受一個悠閒的時光。特別推介這裡的幾款主菜及小食,有特色之餘味道亦十分出色:🌶Thai Tom Yum Sauce Spaghetti 泰式冬蔭功意粉 🍝 基本上我每次來必定order❤️用料豐富,大粒蝦仁配粒元貝,海鮮風味再配美味冬蔭功醬汁,酸辣度恰到好處,感覺一流,在此極力向大家推介👍🏻👍🏻👍🏻🍛Spicy Eggplants Beef Risotto 辣牛肉茄子Risotto 🌶由於我倆嗜辣😋這次特地order了一個試試,畢竟辣的Risotto還未試過,果然味道非常出色,濃香芝士配辣汁的效果出色!每一口飯都味道香濃!大愛之選,如果您都愛辣,可以一試👍🏻🦐Garlic Prawn with Toast 香蒜蝦仁伴多士條🥖和一般蝦多士不同,麵包多士條是伴碟,香蒜蝦仁配以香濃醬汁才是主角,吃的時候記得把多士條蘸多一點醬汁連同蝦仁一起吃,味道超juic
【Oldish 歡樂時光☕️】

特別推介這裡的幾款主菜及小食,有特色之餘味道亦十分出色:

和一般蝦多士不同,麵包多士條是伴碟,香蒜蝦仁配以香濃醬汁才是主角,吃的時候記得把多士條蘸多一點醬汁連同蝦仁一起吃,味道超juicy兼口感豐富🥰推介👍🏻

🥤Pink Lemonade🍒

每次來也定必order🥰酸酸甜甜超解渴,尤其是在盛夏來一杯即時身心舒暢!

📍 上環東街53號地鋪. (港鐵上環站A2 出口, 步行約8分鐘)
📞2697 3313
🕰星期一至六: 12:00-22:00;星期日: 10:00-18:00
  • Seafood  Risotto
  • Seafood Risotto
2021-09-27 48 瀏覽
中秋節同朋友去上環逛,無意發現左一間CP值極高的英國菜🇬🇧,老闆對食材有要求,我哋所有既食物都好高質🤩雖然鋪位小小,但唔會要d客坐到好迫,裝橫用心營造出一種英國小鎮既氣氛,未食已經加分。1️⃣Oldish all day breakfast($158) ︰早餐身味道很好,煙燻三文魚🐟口感一流👍蕃茄🍅多汁又唔酸,夾埋嫩滑既黑松露炒,食落有驚喜。大啡菇超juicy 💦焗得岩岩好,但得半舊有啲唔夠喉🥲其實一焗通常就一舊,唔太明點解要切半比我😅Btw,食物嘅味道上面真係毫無瑕疵❤️2️⃣Tom Yum Spaghetti ($168)︰響餐牌見到佢幾特別所以嗌黎試吓,冬陰功味做到同泰國食到嘅差唔多,醬汁creamy,幾乎每一滴都掛住響意粉上面,辣度帶有後勁,鮮奶油與椰奶相輔相成。麵體富有口感嚼勁,相當Fusion的料理方式🤗5️⃣ 最後甜品Tiramisu,可以用「驚艷」來形容😂第一次食戒指型嘅trramisu,將咖啡豆喺中間,可以完美地鎖住咖啡嘅香響蛋糕入邊,忌廉入口香滑輕身,甜度適中且不過膩🥰最欣賞係佢個餅底係硬身,唔係手指餅咁比朗姆酒浸晒,口感再提升左一個層次,一試難忘👏🏻6️⃣Rose Latte &

6️⃣Rose Latte & Mocha: 前面嘅食物太好味,兩杯嘢飲反而顯得平平無奇,但都飲得出咖啡嘅品質優異,係悉心配搭過

好味指數:😋😋😋😋😋😋😋😋😋🤤(9.5/10)
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(6/10)
推薦指數:👍👍👍👍👍👍👍👍🤙(8.5/10)

店名:oldish @oldishhk
地址:上環東街53號地舖
  • All Day Breakfast
  • Oldish  tiramisu
<Seafood Risotto $168>有4款海鮮好豐富😆魷魚 青口 大蝦同帶子都新鮮(●´∀`●)大蝦彈牙🍤意大利飯掛上滿滿番茄汁🍅飯粒軟硬適中😙還有鮮茄粒😍最後拌上芝士更可口☺️.<Grilled US prime rib-eye(10oz) $258>牛扒烤得外脆內嫩🌟鍾意粗身薯條✨仲有清新黑醋沙律伴碟🥗.<#tiramisu $78>Doughnut形的Tiramisu形狀比較特別🤣可以自行淋上一shot espresso😊軟滑Mascarpone cheese撒上朱古力粉🍫下層還有沾上少量espresso的蛋糕🍰蛋香頗突出👍🏿值得一試😼
<Seafood Risotto $168>

牛扒烤得外脆內嫩🌟鍾意粗身薯條✨仲有清新黑醋沙律伴碟🥗

<#tiramisu $78>
Doughnut形的Tiramisu形狀比較特別🤣
可以自行淋上一shot espresso😊
軟滑Mascarpone cheese撒上朱古力粉🍫
之前同朋友都食過一次呢一間喺上環嘅cafe雖然位置唔近地鐵站 位置比較隱蔽😂但好彩呢間野冇令我失望 不枉我地山長水遠行上嚟🤩今次lunch都專登嚟食💓 門口已經係一個打卡位😻一入到去間餐廳好似HARRY POTTER 年代的場景🥰播緊八九十年代嘅英文歌曲加埋懷舊英倫風嘅裝修同擺設 非常之整潔🥰除咗門口位之外 餐廳設有兩層 上面嗰層都有好多隱藏嘅靚靚打卡位😍鍾意英倫復古風 或者英式工業風嘅朋友錯過啦👧🏻 #feiching_foodiecafe👦🏻🌟Crab Meat Risotto $168意大利飯軟硬適中 份量都算大💓食材都豐富 飯入面加咗洋蔥 幾香🌟Four cheese beef burger $158呢一個有驚喜到 估唔到burger 會配左芝士脆脆其實係一大塊Parmesan frico 吸睛之餘食嘅時候有淡淡的芝士香味 😚之前喺其他餐廳都未食過 脆卜卜幾好食 值得一提嘅係佢地嘅麵包烘得好鬆軟 同埋佢地係用提子包 推薦👍🌟Oldish chicken wings $78呢一碟雞翼 配咗好多沙律菜 buffalo wings 都做得唔錯😉📌 Oldish (上環) @oldis
之前同朋友都食過一次呢一間喺上環嘅cafe

🚇港鐵上環站 A2出口 步行約7分鐘

等候時間🕰 0 mins
📍#上環
2021-09-27 29 瀏覽
上環有好多間好靚既打卡cafe,今次我就揀左呢間帶有英倫風既復古cafe,初嚐偽文青既一日😆有時想同朋友悠閒咁chill翻個下午,呢間cafe就好適合啦!得閒要同朋友打卡放空下💛紅磚外牆令到cafe復古風味更濃厚!呢間cafe唔單止睇得,野食都非常得!-ᴍᴀɪɴs-🍔 ᴏʟᴅɪsʜ ғᴏᴜʀ ᴄʜᴇᴇsᴇ ʙᴜʀɢᴇʀ $158呢個Burger好特別,食落好有驚喜😋打卡必點😛一上檯,眼球已經被大大塊既巴馬臣芝士脆片吸引住!個包每啖都係濃郁既芝士味😍中間仲要有多塊半溶芝士,塊牛肉質嫩滑,夠juicy!薯條份量都多,係粗薯條,好味😋-sɴᴀᴄᴋs-🍗ᴏʟᴅɪsʜ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢs $78味道有點似Buffalo雞翼,但唔會好辣!而且仲酸酸甜甜,好開胃!一碟5隻仲配埋有沙律🥗,夠晒健康!-ᴅᴇssᴇʀᴛ-🍮ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ $78呢個係我食過最特別既Tiramisu😍佢同平時食開既Tiramisu口感不一樣!食前仲有個儀式~倒cappuccino落去,食落口感好豐富,上層薄薄地綿綿既口感,下層較多都係餅既口感😋有好香濃既咖啡味,好特別,而且又好味!-ᴅʀɪɴᴋs-☕️ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ

-ᴍᴀɪɴs-

-sɴᴀᴄᴋs-
🍗ᴏʟᴅɪsʜ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢs $78

-ᴅᴇssᴇʀᴛ-
🍮ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ $78

-ᴅʀɪɴᴋs-
☕️ʜᴀᴢᴇʟɴᴜᴛ ʟᴀᴛᴛᴇ $30
由於叫左一個MAINS,加$30就可叫一杯非酒精飲品啦!比本身Menu單點一杯平左$20!好香濃既榛子味,完全無苦澀味😍配埋奶,令到成杯Latte口感都好綿滑👍🏼
2021-09-22
下午茶
  • Oldish Four Cheese Beef Burger
  • Oldish chicken wings