2021-12-21 28 瀏覽
Oldish一向係早午餐口碑店,雖然街道比較安靜,店面有被棚架遮住,但不到一點已經全場爆滿裝修擺設有心思,一如點名Oldish,充滿懷舊feel-------------------------本身衝着All Day Breakfast而來,點知比其他主菜吸引,當中四重芝士Burger技驚四座,其他食物都有驚喜。絕對值得在訪!!海鮮意大利飯 有大蝦,藍青口蜆作主,香濃茄汁意大利飯美味,每啖都有不同配料,三文魚肉,帶子,魷魚和洋蔥。好鍾意加咗啲類似蔥油嘅汁,超級香..四重芝士Burger重頭戲,首先賣相已經好靚,夾喺漢堡包中間成隻碟咁大嘅parmasen 芝士薄脆,絕對唔只係賣弄個樣,香味口感🆙漢堡扒粉嫩Juicy,連麵包都唔簡單,竟然係提子包,似食緊麥記早餐鬆餅加果醬feel一句講晒,好食到癲👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻..Oldish Tiramisu 好出色,上枱個下先淋上Espresso,餅底唔會太淋。如雪糕半質感嘅cream cheese加上苦味十足嘅可可粉,榮升心中Tiramisu第一位..Ice Latte個杯偏細,正因為咁啡味夠濃,啱我口味手工啤- 最佳損友,好香柑味,有

Oldish

裝修擺設有心思,一如點名Oldish,充滿懷舊feel

-------------------------

海鮮意大利飯

四重芝士Burger
一句講晒,好食到癲👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

Ice Latte
個杯偏細,正因為咁啡味夠濃,啱我口味

手工啤
- 最佳損友,好香柑味,有苦澀after taste
當日好幸運,有幸獲得多一支發燒友手工啤,多謝晒!!

• Oldish Four Cheese Beef Burger
  • Seafood Risotto
  • Oldish  tiramisu
2021-12-16 121 瀏覽
見朋友之前食過評價幾好,bookmark左一段日子終於的起心肝嚟試下~星期六12:30左右到埗唔洗等位🧡店鋪走英倫復古風打卡味濃,座位闊落坐得舒服,幾適合同朋友/另一半慢慢食同影下靚相📸-🍝Thai Tom Yum Sauce Seafood Spaghetti $168醬汁份量剛好唔會過濕或過乾,食到冬陰功味道之餘都唔太辣同埋幾足料,海鮮有青口、魷魚圈、帶子仔、蜆肉、蝦。整體啱口味,如果份量再多少少就更滿足😋-🍝Chicken Spaghetti w/ Spicy Tomato Sauce $148估唔到呢個都幾辣下!應該有加左tabasco調味🤔加埋酸酸地嘅蕃茄醬開胃又惹味~配上雞肉同水牛芝士整體配合得唔錯。同樣希望份量可以再多少少,因為真心好食到覺得唔夠食😂-☕️Oldish Tiramisu $78加左espresso咖啡味超濃,上層cream cheese口感似雪糕,中和番咖啡味唔會好苦,幾啱我口味,果然係one of the signature。-🍇Grape Party $48大大杯soda仲有少量提子,解渴之餘又幾好飲😚-總結:出品有水準,配合埋環境係一間幾高質嘅cafe
☕️Oldish Tiramisu $78
🍇Grape Party $48
大大杯soda仲有少量提子,解渴之餘又幾好飲😚
總結:出品有水準,配合埋環境係一間幾高質嘅cafe,值得推薦🧡

Grape Party
Grape Party
Oldish Tiramisu
  • Thai Tom Yum Sauce Spaghetti
2021-12-15 25 瀏覽
#我在食中感受旅行滋味英倫風cafe 食店座落係上環東街 晚上顯得有點冷清但又多左份寧靜😚絕對適合同朋友傾下計輕鬆下我地兩女仔 我叫左兩個主菜一齊share主菜一係蟹肉沙律🥗沙律做主菜證明好有份量😂再叫左個burger 中間夾住一大塊芝士超級好芝味😋🤤食完叫左個衝突過往感受既Tiramisu😳食落係凍!架! 有少少似雪糕食之前店員會淋上咖啡幾得意..但個感覺又怪怪地我都係鍾意普通既多d🤣..#唯有食是最治癒的
#我在食中感受旅行滋味
幾得意..但個感覺又怪怪地
我都係鍾意普通既多d🤣
#唯有食是最治癒的
2021-12-15 125 瀏覽
#📍 Oldish (上環)上環東街53號地舖🔸 Oldish Four Cheese Beef Burger $158🔸 Black Truffle Eggs Benedict $158🔸 Oldish Hot Wings $88🔸 Oldish Tiramisu $78🍒點評時間Bookmark左好耐嘅餐廳終於鼓起勇氣行長命斜上黎🤣餐廳好有歐洲小鎮啲家庭式小酒館feel🏠總算行嘅樓梯同斜路都係值得嘅🤣Four Cheese Beef Burger一改平日漢堡包轉用提子包食落去甜甜地好特別👍🏻上菜就比中間塊芝士薄脆吸哂睛🤩 超大塊超crispy😛 漢堡同出面唔同就係入面冇蕃茄生菜但入面牛肉超多肉汁 一啲都唔乾👍🏻Eggs Benedict加左黑松露超香😍隻蛋煮嘅時間恰到好處 切落去蛋汁流哂出黎😍面包配上牛油果同煙三文魚勁好食👍🏻兩份主菜都配左薯條🍟同沙律🥗即刻減卻左食薯條嘅罪惡感🤣 雞翼雖然叫hot wings但其實唔太辣唔食得辣嘅朋友都可以試下雞翼有6隻 size都幾大😜Tiramisu上菜前店員會倒espresso落去食嘅時候勁濃咖啡味☕️可能咖啡味太重就食唔出酒味中意咖啡味tir
#
📍 Oldish (上環)
上環東街53號地舖

抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-12-10 24 瀏覽
放假同男朋友去完大館,行到攰想食個early dinner,經過上環東街街口望到有間餐廳門口有棵幾靚既聖誕樹🎄就發現左門口好隱秘既Oldish,就決定入去試下入到去成個環境好舒服,小店裝修同佈置好vintage好靚,而且整體感覺乾淨整潔,店員有禮貌好niceThai Style Prawn 🥗 食物方面試左泰式蝦沙律,本身我朋友好鍾意食辣,所以見到餐牌寫左有🌶🌶就即刻order左😂泰式dressing好開胃,酸酸辣辣既感覺好開胃,而且蝦🦐份量都多,溫度微暖亦彈牙,食材本身好新鮮,沙律菜加埋蕃茄仔仲多左份清甜味Truffle French Fries 薯條係帶皮薯條,熱辣辣配上凍既松露醬,簡單但食唔停口🤭Deep Fried Camembert好有驚喜既一款小食!! 如果本身鍾意食炸鮮奶或者炸乳酪應該會好鍾意😆 炸粉唔厚,即叫即整好香口,芝士味道好濃郁,而且小店好細心用左柚子醬做dip,清甜既柚子醬配搭香濃既炸芝士,口感好有層次,呢款絕對推介💛Oldish Tiramisu相信呢款甜品係佢地signature! 上碟時店員會倒一小杯expresso 落triamisu 既中間,好似一個水

Thai Style Prawn 🥗

Truffle French Fries
薯條係帶皮薯條,熱辣辣配上凍既松露醬,簡單但食唔停口🤭

Deep Fried Camembert

Oldish Tiramisu
相信呢款甜品係佢地signature! 上碟時店員會倒一小杯expresso 落triamisu 既中間,好似一個水泡咁貌相好可愛!🥰tiramisu texture好滑亦好冰凍,帶有超濃郁既咖啡香,作為飯後甜品覺得好滿足😍
今次同朋友去左間復古cafe😍環境都唔錯☺️坐得幾舒服 好適合chill下同朋友傾下計既地方🥰💕Black Truffle Egg Benedict🍳 見到幅相都回味緊🤤好豐富😍估唔到仲有薯條😋薯條都唔錯🤓熱辣辣 個Egg benedict真係好出色🤩個包上面鋪滿牛油果🥑同煙三文魚好夾😍啲煙三文魚完全唔吝嗇🤣然後egg benedict上面仲有黑松露🤤💕一齊放落口好正好滿足😛整體黎講份量都足夠既💕Seafood Risotto 同平時既risotto唔同 平時覺得啲risotto會好濕好滯 但呢個risotto完全唔會😍啲海鮮好新鮮🤤啲蝦好大粒 好爽口🦐仲有 青口 魷魚同埋細細粒既帶子🥰都幾足料🤓食極都有咁🤣飯粒唔會太硬太淋 吸曬啲蕃茄汁🍅仲會食到啲蕃茄肉🤤酸酸甜甜咁 好開胃💕Oldish Tiramisu 舖頭最signature既野食😍黎到緊係試下啦😎外觀係donut既形狀🍩跟左一杯仔espresso比你倒落去一齊食😍同平時食既好唔同 好似食極雪糕咁🤣食落去口感好豐富其實3樣野食都好值得去試😍😍好難得叫咁多樣 樣樣都好食😋經過上環既 不妨去試下😉

💕Black Truffle Egg Benedict🍳

💕Seafood Risotto

💕Oldish Tiramisu

• Seafood Risotto
  • Black Truffle Eggs Benedict
2021-11-23 96 瀏覽
之前去咗試呢間走復古英倫風嘅餐廳 🧡 好滿意嘅一餐 👍🏼 Worth to encore !! 環境靚 & 有特色就唔使講 食物都好好味 😋 我哋尤其欣賞個 Wild mushroom risotto 同埋個 Apple crumble 👍🏼👍🏼侍應哥哥們仲好 nice, 係咁同阿女say hello

環境靚 & 有特色就唔使講
侍應哥哥們仲好 nice, 係咁同阿女say hello
2021-10-23
  • Wild  mushroom  risotto
  • Apple  crumble
2021-11-21 69 瀏覽
位於上環的一間CP值高既英國菜🇬🇧 細細間但夠特式,餐廳入面都會有打卡位,岩曬一路打卡影相一路食飯飲野傾吓偈啦!⚠️ Oldish Hot Wings ($88): 雞翼有驚喜,外脆內嫩十分juicy, 而且醬料好入味,由於我係雞翼怪,食完一碟會再想encore 😂😂 ⚠️French Fries ($78)今次係揀左truffle醬既炸薯條,新鮮炸起,熱辣辣白噴噴脆卜卜,好食! ⚠️chicken spaghetti with spicy tomato sauce ($148): 內有新鮮蕃茄粒粒,小小酸得黎又有小小辣,好有口感⚠️ Seafood risotto ($168): 汁既比例唔錯,唔會好小水浸甘,但又會平均地痴住每一粒飯,而且飯既軟硬度都唔錯,有咬口同埋好多海鮮 好味指數: 😋😋😋😋😋😋😋😋😋(8/10)抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (7/10)推薦指數: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 (8/10) @oldishhk 上環東街53號地下

好味指數: 😋😋😋😋😋😋😋😋😋(8/10)
抵食指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (7/10)
推薦指數: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 (8/10)

@oldishhk
上環東街53號地下
放假過黎中環街市行街,想搵間靚靚餐廳打卡就搵到呢間懷舊英式餐廳 @oldishhk 。店舖門面已經充滿濃濃英式味道,店內擺左好多懷舊裝飾,配合木製椅桌,進店已有時光倒流的感覺🥰我地點左Four Cheese Burger 同埋Truffle Egg Benedict。我嘅burger單睇賣相已經非常吸引,果塊大大嘅芝士薄脆芝士味香濃,加入漢堡除左豐富口感更令手打漢堡牛肉牛味更突出。另外值得一讚嘅係用左提子包,香甜的麵包配上鹹香芝士,出奇地配合🥰朋友嘅Egg Benedict 又係水準之作,一上枱已經松露味撲鼻,賣相無從挑剔,仲要加埋我嘅最愛牛油果🥰🥰🥰大滿足🥰🥰我地仲額外點左一個Tiramisu, 上枱時先倒上咖啡酒,環形造型影相一流👍🏻蛋糕芝士非常輕盈,加埋咖啡酒蛋糕底越食越開胃,本身我地已經超級飽竟然清到碟😋

• Four cheese burger
今日同圓圓去咗一間充滿英國復古風嘅cafe😍喺疫情之下冇得去旅行,唯有去住Oldish扮下去旅行啦🤣 ⭐Oldish Four Cheese Beef Burger⭐呢個Burger真係冇得彈,中間夾左一塊好大塊嘅芝士薄脆,咸咸地,脆卜卜,超好味😻塊漢堡牛肉都好juicy,成個包食落唔會好乾👍🏻👍🏻⭐Black Truffle Eggs Benedict⭐呢個黑松露班尼迪蛋,一上枱就已經聞到超級香嘅黑松露味😻,poached eggs 嘅時間啱啱好,一切落去個蛋黃就流曬出嚟,Muffin 好鬆脆,仲有牛油果同煙三文魚,所有嘢夾埋一齊食真係好夾😋😋⭐Mocha⭐仲有呢杯mocha嘅拉花好靚呀😻你睇下圓圓笑得幾開心🤣🤣🤣朱古力味同咖啡好夾,值得一試💕推介指數:(10粒⭐為滿分)⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐📍地址:上環東街53號地舖....
今日同圓圓去咗一間充滿英國復古風嘅cafe😍
喺疫情之下冇得去旅行,唯有去住Oldish扮下去旅行啦🤣

塊漢堡牛肉都好juicy,成個包食落唔會好乾👍🏻👍🏻

⭐Black Truffle Eggs Benedict⭐

⭐Mocha⭐

推介指數:(10粒⭐為滿分)
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐

📍地址:上環東街53號地舖
2021-10-18
2021-11-16 64 瀏覽
忙裹偷閒,搵到一晚可以同老公去撐枱腳真係好難得🥲星期六晚嚟到 上環尼間小店,嘆咗左飽飽既晚餐,鍾意佢哋個Avacado tomato toast🍅🥑餐廳又有氣氛,播住懷舊嘅Country Music。食完慢慢散步落中環,行一陣就返屋企。真係好珍惜可以兩公婆可以出嚟拍拖嘅時間。維繫感情都好重要哦💕
忙裹偷閒,搵到一晚可以同老公去撐枱腳真係好難得🥲
星期六晚嚟到 上環尼間小店,
嘆咗左飽飽既晚餐,鍾意佢哋個
Avacado tomato toast🍅🥑
餐廳又有氣氛,播住懷舊嘅Country Music。
食完慢慢散步落中環,行一陣就返屋企。
真係好珍惜可以兩公婆可以出嚟拍拖嘅時間。
維繫感情都好重要哦💕
2021-10-31
慶祝紀念
生日
【上環Oldish|英式懷舊風餐廳】📍上環東街53號地下📞可電話預約上星期五晚收工去chill下~比想像中少人黎打卡 訂7點入到去都係得2枱🐮Grilled US Prime Rib Eye 10oz - Medium真係岩岩好Medium 無overcooked一入口就係濃烈嘅牛油香同rosemary香味邊位有小小肥膏 我全單照收 啲脂肪係口入面爆香嘅油香味真係無得頂
(一啖起兩啖止除左塊扒 仲有多到滿出黎嘅薯條同沙律菜沙律菜入面有爽甜嘅提子🍇 我幾鐘意Frech Fries (Truffel) $78份量都多 醬就細醬兜 但足夠我地點曬全部薯條因為點小小醬就已經好香好有味個黑松露醬好好味啊!!!!!!!!!!!!叫多左杯white wine(偏酸埋單$4XX/2食Rib Eye嘅記得唔好再叫薯條TT成餐D薯條多到好似食緊放題咁食薯條食飽左 無叫甜品啊佢個Oldish Tiramisu幾出名大家如果試過話我知好唔好味啊!
【上環Oldish|英式懷舊風餐廳】

📍上環東街53號地下
📞可電話預約

上星期五晚收工去chill下~
比想像中少人黎打卡 訂7點入到去都係得2枱

Frech Fries (Truffel) $78
份量都多 醬就細醬兜
但足夠我地點曬全部薯條
因為點小小醬就已經好香好有味
個黑松露醬好好味啊!!!!!!!!!!!!

叫多左杯white wine(偏酸

埋單$4XX/2
食Rib Eye嘅記得唔好再叫薯條TT
成餐D薯條多到好似食緊放題
食薯條食飽左 無叫甜品
佢個Oldish Tiramisu幾出名
大家如果試過話我知好唔好味啊!
2021-11-15 53 瀏覽
帶點懷舊風情既Oldish餐廳🍴難得見到有薯餅既All day breakfast ,真心好吸引😍牛角包🥐又香又脆,未食已經聞到好香。放假想食啲開胃既野,咁岩見到有Chicken Spaghetti with Spicy Tomato Sauce🤤,岩晒我。想重點推介佢地個Oldish Tiramisu!!外形好似個donut咁雪到好似雪糕咁,中間個窿係俾我倒杯Espresso 落去。有啲似我鐘意既affogato ,但又加上tiramisu 既組合係特別好味!下次會再嗌呢個😋
帶點懷舊風情既Oldish餐廳🍴
2021-11-15 106 瀏覽
位於上環的英式復古咖啡店Oldish,無論在裝潢、佈置,還是菜單都充滿英倫風格。店內擺滿了經典的電影海報和充滿時代氣息的擺設。木製傢具和微黃的柔和燈光令人感到份外溫暖。最近天氣陰沉寒冷,最適合在店內喝一杯溫熱的咖啡。Capearse SaladOldish Egg Benedict Creamy chicken with spicy tomato sauceOldish Tiramisu一口氣嘗了四種菜式,每一款的賣相和味道都令人回味,可見店主對餐點的用心。我最喜歡經典的Egg Benedict,hollandaise sauce的濃度恰度好處,水波蛋的質感更是完全。而Oldish Tiramisu是咖啡愛好者的必點小食。雖然造型似donut,但口感似雪糕,和我們平日吃慣的蛋糕質感不同。雪硬了的Tiramisu遇上熱騰騰的expresso,濃郁的苦澀在口腔蔓延,隨後迎來一陣幼滑的香甜。先苦後甜的滋味,令人一試難忘

Capearse Salad
Oldish Egg Benedict

Oldish  Ehh  Benedict
Carpearse  salad
Creamy  chicken  with  spicy  tomato  sauce  pasta
2021-10-23
Oldish  Ehh  Benedict
Carpearse  salad
  • Oldish  Egg  Benedict
2021-11-15 40 瀏覽
Sunday brunch 同朋友一齊係上環行行下亂入左間懷舊英式cafe🥰🥰成個feel都好relax 🎶特別中意個music playlist Four cheese burger 幾ju幾好食 😋賣相都好特別然後幾中意個Thai Tom yum spaghetti ❤️❤️味道濃郁 fusion得黎好夾好好食👍🏻wings都啖啖肉surprisingly good太飽試唔到個tiramisu :-( 好可惜 唯有下次
Sunday brunch 同朋友一齊係上環行行下
亂入左間懷舊英式cafe🥰🥰