2021-11-15 2312 瀏覽
走進上環東街小巷的盡頭 便會發現Oldish不論門口外觀 店內裝修 擺設 海報等都好復古回到60年代🇬🇧in love with the good old days陽光緩緩照到玻璃窗上 渡過一個懶洋洋的下午.Oldish Egg Benedict 🍳班尼迪蛋總令人牽腸掛肚 非吃不可的brunch明明只是一些簡單材料 組合起來卻讓人流口水因為澄黃色的荷蘭醬和流心蛋汁融合在一起再加上煙三文魚 酥脆鬆餅 牛油果蓉🥑完美!另外沙律好多 黑醋酸度適中 而且有提子肉.Seafood risotto 🦐 這裏的菜式擺碟都十分有心思 賣相吸引海鮮份量毫不吝嗇 有大蝦 青口 帶子 蜆 魷魚圈意大利飯米粒熟而不軟爛 咬起來有彈性嚼勁好creamy 還充滿了香濃海鮮🍅酸甜番茄味道.Oldish tiramisu 🍩被視為意大利國民甜品 有Pick Me Up的意思Oldish的提拉米蘇像個冬甩 好可愛 魅力沒法擋芝士雪糕灑上可可粉🍫按喜好加入特濃咖啡味道豐富 入口幼滑 底層的蛋糕更吸滿Espresso.Cappuccino ☕️每天都需要杯回魂咖啡 已經成為習慣雖然沒有拉花 但視覺味覺依然賞心悅目🍼奶泡細膩綿
走進上環東街小巷的盡頭 便會發現Oldish
不論門口外觀 店內裝修 擺設 海報等都好復古
陽光緩緩照到玻璃窗上 渡過一個懶洋洋的下午
Oldish Egg Benedict 🍳
班尼迪蛋總令人牽腸掛肚 非吃不可的brunch
明明只是一些簡單材料 組合起來卻讓人流口水
因為澄黃色的荷蘭醬和流心蛋汁融合在一起
再加上煙三文魚 酥脆鬆餅 牛油果蓉🥑完美!
另外沙律好多 黑醋酸度適中 而且有提子肉
🍼奶泡細膩綿密 同時牛奶沒有蓋過咖啡香
Seafood  Risotto
Seafood  Risotto
2021-11-15 36 瀏覽
Sunday brunch 同朋友亂入左間係上環既懷舊英式cafe成個feel都好relax❤️❤️ 特別中意個music playlist Four cheese burger 幾ju幾好食 賣相都好特別 又打卡able hahahaha😚然後幾中意個Thai Tom yum spaghetti 味道濃郁 fusion得黎好好食wings都啖啖肉surprisingly good👍🏻太飽試唔到個tiramisu :-( 好可惜唯有下次啦
Four cheese burger 幾ju幾好食
太飽試唔到個tiramisu :-( 好可惜唯有下次啦
2021-10-15
慶祝紀念
生日
  • Thai Tom Yum Sauce Spaghetti
  • Oldish chicken wings
2021-11-15 30 瀏覽
前幾日出城試食左呢間靚餐廳Oldish~裝修美式懷舊風~岩哂著得vintage d黎影相打卡食好西👍🏻Donut tiramisu可以話係signature,上枱時會係中間倒入一杯expresso,食落又好似雪糕咁,同平時食既好唔同,鍾意咖啡味既朋友仔可以一戰!
前幾日出城試食左呢間靚餐廳Oldish~
  • Oldish  All  Day  Breakfast
2021-11-15 288 瀏覽
走進上環小巷充滿新舊交替、滿滿藝術文化氣色的舊街道,末段有一間充滿懷舊復古味的餐廳。2014年的餐廳至今已7年, 友人介紹他們家的Tiramisu必須試試 🌟咖啡和酒味超級濃的Oldish Tiramisu($78)!先說Tiramisu,最令人深刻的一款,沒有之一。巨人版肚臍餅的造型,店員在圈圈中間倒進濃郁的espresso (一黎就倒左冇影到倒倒相添)。記得看過食評叮囑Tiramisu上的粉末甚多,我小心翼翼擺進口裡生怕嗆到。首先是濃濃的朱古力粉和咖啡味,咀嚼後一浸濃濃的酒味飄出~~ 唯一是手指餅比起mascarpone cheese的份量多,比平日食的口感有點不一樣😂Chicken Spaghetti w/ spicy Tomato Sauce($148)醬汁係蕃茄帶點Tabasco味微辣、雞肉及mozzarella cheese,松子仁鋪面好香!Egg benedict ($148)三文魚、hollandaise source、沙律菜配黑醋,醬汁夠曬多,食完好滿足!Latte ($30) 超級大杯的, 但注意只有skimmed milk的選擇~Drafted Beer($45)

Egg benedict ($148)

Latte ($30)
超級大杯的, 但注意只有skimmed milk的選擇~

Drafted Beer($45)
餐廳提供酒類選擇
餐廳環境好chill,仲有2樓添

Egg  Benedict
Egg  Benedict
2021-11-15 16 瀏覽
In love with the Good Old Day🥂一向鐘意復古風、懷舊風嘅我,今次專程嚟到位於上環東街嘅Oldish,呢間以美國vintage風格裝修嘅餐廳,傢俬以木質為主,播著五六十年代嘅fook songs氣氛一流。今次食咗佢哋嘅熱門菜式Seafood Risotto,真係好好味,味道香濃、飯嘅質地亦好適中,小食Oldish Hot Wings都好正,Oldish Tiramisu亦好特別,會喺上面淋上咖啡,既香又不會太甜,good ar💕食完仲可以喺出面打卡影相添📸️
  • Seafood Risotto
2021-11-15 22 瀏覽
琴日放咗半日假約咗朋友去我最喜歡嘅中西區食飯,離上環地鐵站幾分鐘嘅路程,尚算方便。去到門口已經有濃厚既英式懷舊嘅味道😍入面既裝修,擺設,海報都睇得出店主十分鐘情英式"vintage"亦完美地符合番店名"OLDISH"´இ oldish allday breakfast $158 இ ´煙肉,炒蛋,啡菇,焗豆蕃茄,番薯,煙三文魚,香腸,牛角包(由於本人正在進食keto 所以叫餐廳走左牛角包)只係睇配搭都覺得豐富,老實講all day breakfast 真係食得多但呢一份確實感受到廚師係每個細節到都有花心機去烹煮,本人特別欣賞蕃茄,第一啖食落口已經有好香甜既蕃茄甜味,完全無我討厭既泥味!各方面既食材都覺得幾好。 ´ இ wild mushroom risotto இ ´食第一啖已經有好香濃嘅野生菇味,飯入面放咗大量芝士所以覺得好creamy ,亦都做到risotto 應有外軟內少少硬既狀態,整體滿意❣️இ ´oldish hot wings இ ´雞翼賣相吸引,甜中帶辣,做開胃菜/小食係個不錯嘅選擇。整體黎講,食物,環境都幾滿意,店員亦很有禮,仲可以同朋友慢慢傾偈,唔需要規限喺90分鐘

去到門口已經有濃厚既英式懷舊嘅味道😍

´ இ wild mushroom risotto இ ´

இ ´oldish hot wings இ ´
雞翼賣相吸引,甜中帶辣,做開胃菜/小食係個不錯嘅選擇。

整體黎講,食物,環境都幾滿意,店員亦很有禮,仲可以同朋友慢慢傾偈,唔需要規限喺90分鐘之內完成係件大幸福事😆

❤️大家都記住去享受食物,環境,跟朋友共餐既時光喇
2021-10-22
20 分鐘 (堂食)
2021-11-15 1007 瀏覽
人人都話好食又高質嘅餐廳,一直想試吓,但都係俾佢條爬山樓梯嚇親,今日心血來潮又真係好想食,當做吓運動啦,好彩今日天氣涼,行完咁多級樓梯都未身水身汗👣本身有expectation,所以行起上嚟比想像中好,冇想像中咁辛苦🤪呢度裝修同設計好有英倫feel,好適合打卡、同三五知己食飯、飲杯嘢、坐低慢慢傾吓計,都好chill好relax~一早做足功課睇吓其他人嘅評語,睇吓有咩好食,最後我哋幾咗2個main,1個dessert:🦐Seafood Risotto🍽💰$168賣相吸引,好多海鮮,蝦彈牙爽口,其他海鮮都好食,risotto方面好夠汁,軟硬度適中👍🏻份量啱啱好,最欣賞佢嘅裝飾,靚嘅擺盤真係好重要👍🏻🧀🍔Oldish Four Cheese Beef Burger🍟🥗💰$158呢個burger好趣致,有一大塊圓型芝士脆片放喺burger中間,係第一次見嘅配搭,當然芝士脆片係好脆,同burger一齊食口感係好得意新穎嘅,burger又係好好食,包烘到好脆,仲首次見有提子乾,應該係提子麥包做burger包,酸酸甜甜估唔到味道又好夾👍🏻入面都一樣有芝士,溶溶哋,配合埋牛十分好👍🏻薯條🍟新鮮炸起,好

🦐Seafood Risotto🍽💰$168

薯條🍟新鮮炸起,好脆,食唔停口啊🤣
沙律菜🥗落咗黑醋,好食好多!味道提升不少👍🏻平時我都食唔晒啲沙律菜,但落咗黑醋食晒👍🏻🉐推介🉐

🍫Oldish Tiramisu☕️💰$78
呢個Tiramisu同一般嘅唔一樣,佢中空嘅設計我開頭以為佢係一個Donut🍩,原來中間位置係for倒入一shot熱嘅expresso喺中間,佢嗰底係蛋糕,上面就係mascarpone cheese,呢個tiramisu texture同平時嘅唔同,佢係雪凍到好似雪糕咁,倒入咗熱嘅expresso可中和一下溫度,底嘅蛋糕吸收晒咖啡嘅香濃,好食,好impressed👍🏻幾欣賞佢嘅做法🉐推介🉐

呢間舖好高質,雖然要行好多級樓梯,但都值得過嚟食嘅👍🏻入面座位唔算多,但裝修都好有特色,環境令我好舒服同relax~~

💰$444.4/2ppl (已包10%service charge)
⭐️4.5星/5星🈵分
🚩Oldish (上環)
📍上環東街53號地舖

2021-11-08
  • Oldish  tiramisu
  • Tiramisu
2021-11-13 46 瀏覽
我們點了烤牛扒和全日早餐,牛扒🐂五成熟剛剛好,外焦內軟,鎖住的肉汁在切開的一刻流出來。薯條🍟沾上茄汁再也經典不過了,伴碟還有些烤蘑菇🍄、烤筍,都嫩嫩的超好吃。全日早餐可以試勻多種食材,最適合貪心的吃貨了😋不得不說說這裡的音樂🎵,播放的是“You’re My Everything”, “Waiting for a Girl Like You”, “Saving All My Love for You”, “I Don’t Want to Live Without You”等,滿滿的情懷呀🤤

全日早餐可以試勻多種食材,最適合貪心的吃貨了😋

2021-11-11 999 瀏覽
🌖Seafood Risotto  $168海鮮唔會有腥味,用上魷魚、蝦、青口、蜆等夠曬足料👍🏻,魷魚🦑尤其新鮮彈牙;意大利飯偏軟唔會「銀」胃,適合香港人口味;蕃茄🍅口味清爽易入口,又唔會遮蓋海鮮嘅味道。🌖Oldish Four Cheese Beef Burger 🍔  $158造型絕對係攞曬分,成個飛碟外型非常搶眼。造製擔當係由巴馬臣芝士煎製而成,夠曬鹹香有「芝」味得黎又香脆,另外三重芝士分別為車打芝士、Mozzarella cheese 同Ricotta cheese;漢堡油潤肉厚,食落夠曬滿足;麵包係甜包,仲有粒粒提子🍇乾,真係第一次食到呢個組合!除左漢堡之外仲有薯條🍟同沙律🥗,沙律好特別,竟然係配搭左新鮮提子係入面!呢個配搭新鮮得黎又幾Match 喎!連同漢堡嘅提子包,睇黎呢間舖嘅廚師好鍾意食提子,好想將提子推廣比大家😆。🌗Apple Crumble $78Apple Crumble 應該係以紅蘋果製成,味道唔會太酸,面頭仲有一球雪糕(?),我影相影左五分鐘都無乜溶🤔,食落有少少椰子味,溶化後滋潤左Crumble,令蘋果同Crumble 更加合二為一。食唔到最多人推薦嘅tir
🌖Seafood Risotto  $168

Apple Crumble
Apple Crumble
🌗Apple Crumble $78

食唔到最多人推薦嘅tiramisu 😭,唯有下次再黎過!

2021-11-08
$222.5 (晚餐)
2021-11-01 179 瀏覽
今次去咗間復古英式餐廳食飯,其實我係俾佢嘅Tiramisu吸引住😆果然冇叫錯,真係好好食,好特別!裏面除咗係正常tiramisu,仲有雪糕,佢配埋一杯小咖啡,淋埋落去一齊食真係好正!好夾!超香咖啡味,值得一試😛仲叫咗個seafood risotto添,我係一向都好鍾意食risotto,佢一個都好好食,有海鮮味,味道份量都啱啱好,好好食😋另外都叫咗Cabonara Spaghetti ,意粉硬度、味道都啱啱好,不過啲肉有啲特別,平時食開嘅都係用煙肉或者火腿,我暫時未分到佢係咩肉,但係好好食😆不過Burger就一般,佢嘅肉唔夠Juice,不過整體來講都可以的,中間夾咗塊有芝士嘅薄脆,都幾特別,芝士味好重都好好食Seafood Risotto $168Caponata Spaghetti $148Four Cheese Burger $158Oldish Tiramisu $78

Seafood Risotto $168

Caponata Spaghetti $148

Four Cheese Burger $158

Oldish Tiramisu $78
2021-10-30
  • Seafood Risotto
2021-10-26 580 瀏覽
They are nestled in the old Sheung Wan with many antique and second-hand shops nearby. I guess that’s the perfect location for an “oldish” cafe. The ambience and decor here would definitely bring you back to the past. They are famous for the donut shaped 𝗢𝗹𝗱𝗶𝘀𝗵 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂. It was not only unique in the shape 🍩 but also the texture. It was semi-frozen. Just cool enough but without giving you sensitive teeth. A shot of espresso was also added in the hole. I would describe it as an adult tiramisu🧔🏻‍♂️
Oldish  Tiramisu

They are famous for the donut shaped 𝗢𝗹𝗱𝗶𝘀𝗵 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂. It was not only unique in the shape 🍩 but also the texture. It was semi-frozen. Just cool enough but without giving you sensitive teeth. A shot of espresso was also added in the hole. I would describe it as an adult tiramisu🧔🏻‍♂️ matching its style I guess. It was not sweet at all, just a hint of sweet mascarpone. The choco powder and espresso were aromatic and it’s all about the bitter-sweetness☕️
Iced Latte

Their savoury dishes are very promising as well. Their 𝗔𝗹𝗹 𝗗𝗮𝘆 𝗕𝗿𝗲𝗮𝗸𝗳𝗮𝘀𝘁 is very high quality that I love basically everything. My favourite was the hash brown. You know it is difficult to beat the you-know-which giant fast food chain but they did it nicely! So you can imagine how good it is.
Oldish  All Day Breakfast

But the highlight gotta be the 𝗙𝗼𝘂𝗿 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 🍔 The burger was insane🤯 Look at the amount of cheese and you will know what I mean🤣 It was crazily cheesy and delicious. The four cheese was not only about the quantity but also about the quality. It was just amazing!
Four  Cheese   Beef  Burger
Iced Latte
Oldish  All Day Breakfast
Four  Cheese   Beef  Burger
  • All Day Breakfast
2021-10-16 254 瀏覽
環境都算舒服,好可惜嘅係一個咁隔涉嘅位置啲食物質素咁差,要人返轉頭再幫襯就有啲難度囉。我同我朋友兩個人嗌左三樣野加一個甜品,一個seafood risotto(mussels食到有沙),一個set 嘅西冷牛扒,五成熟(乾到爆),個餐湯毫無誠意,完全似係金寶湯加熱。之後再嗌多左個hot wings,好普通。最慘係連杯咖啡都難飲,個americano 好苦好難入口。唯一一樣樣好食嘅野係個tiramisu,建議你唔好加佢比個個espresso,一加左直接將個tiramisu送入地獄。🥲至於服務態度,近乎係零。員公掛住傾計同玩電話,個水杯擺左係度好耐先有人同你加水。要唔要去幫襯就you諗you😂
之後再嗌多左個hot wings,好普通。
最慘係連杯咖啡都難飲,個americano 好苦好難入口。
2021-10-15
2021-10-05 318 瀏覽
對上一次嚟食都已經兩年幾前。去到餐廳門口,入去坐低,左右望吓,好似乜都冇變過咁。諗起上次食過餐廳經典all day breakfast,今次就試吓a la carte同小食,risotto超多海鮮,cuttlefish又勁fresh!點知就係太好胃口~都係叫多份benedict先填得飽個胃叫咗杯推薦嘅Blue Moon,以為普通味啦 點知有淡淡蜂蜜味 加啲類似椰果嘅咬口 幾啖就唔覺意飲晒😋總體嚟講呢個價錢食呢間餐廳係值得encore🤤

體嚟講呢個價錢食呢間餐廳係值得encore🤤
Black Truffle Egg Benedict
Sauteed Cuttlefish
Blue Moon
  • Seafood risotto
  • BlackTruffleEggBenedictwithfries
2021-10-02 1246 瀏覽
其實依間餐廳bookmarked咗好耐 但因為要爬上山 所以一路都卻步今日本身想食另一間 但full晒 機緣巧合之下 就終於嚟嚕好在啲食物正 無嘥到行上嚟嘅腳骨力餐牌選擇都大路裝潢走復古風 都幾有feel 嗌咗一個risotto, 一個egg Benedict shareBlack Truffle Egg Benedict $158有驚喜嘅感覺🥺底層麵包好鬆脆 牛油果 煙三文魚 同隻蛋 所有嘢夾埋一齊食 好正黑松露味係點啜 原來同egg Benedict係咁夾Spicy eggplant beef risotto $158辣辣哋 配埋啲肉肉 好惹味 一啲都唔會膩不過略嫌太多茄子😂有時候會搶咗少少fo🤏🏻Oldish Tiramisu $58一舊好似雪糕咁嘅tiramisu味道同質感 都唔錯Ice Apple Rose Tea +$30唔好飲🤭有啲人工甜 奇奇怪怪 仲要$30😢食物質素唔錯 價錢合理雖然幾好 但應該都真係好少機會爬到上嚟😵‍💫
今日本身想食另一間 但full晒 機緣巧合之下 就終於嚟嚕

雖然幾好 但應該都真係好少機會爬到上嚟😵‍💫
2021-07-15
  • Oldish  Egg  Benedict
2021-09-29 269 瀏覽
-同老公去左夜遊上環夜晚嘅上環好安靜😌好啱兩口子去cafe 撐枱腳👩🏻‍❤️‍👨🏻拍下拖遠離繁囂嘅鬧市經過一間好特別嘅餐廳 "Oldish" 如其名好vintage 甘入到去發覺入面好特別播著老歌、掛著有關經典電影嘅畫、海報等等好似時間停頓左一樣、感覺好浪漫😍Seafood Risotto落得好足料、勁多海鮮有🐙魷魚、蝦 🦐、青口等等個意大利飯好惹味、好有口感😍Oldish Tiramisu呢個必食😍外觀似donut 好可愛、冰凍嘅Tiramisu ,配上熱辣辣嘅咖啡唔會太甜、冷熱口感溶在口中☺️呢到嘅Black Truffle Eggs Benedict 都好出色、份量都大🍟薯條整到好香口☕️咖啡cp 值好高、勁大杯
同老公去左夜遊上環
夜晚嘅上環好安靜😌
好啱兩口子去cafe 撐枱腳👩🏻‍❤️‍👨🏻
拍下拖遠離繁囂嘅鬧市
入到去發覺入面好特別
播著老歌、掛著有關經典電影嘅畫、海報等等
好似時間停頓左一樣、感覺好浪漫😍

Seafood Risotto
落得好足料、勁多海鮮
有🐙魷魚、蝦 🦐、青口等等
個意大利飯好惹味、好有口感😍

呢個必食😍
唔會太甜、冷熱口感溶在口中☺️

都好出色、份量都大
🍟薯條整到好香口
☕️咖啡cp 值好高、勁大杯