1. Truffle Mushroom Risotto🥘 ($158)// risotto飯粒分明🤏🏼但食落偏硬~不過整得好入味😚而且配料多!不過太creamy所以會有啲太膩🙈//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑2. Oldish Egg Benedict 🌮 ($148)// Muffin幾鬆軟🥞配埋牛油果🥑smoked salmon同埋poached egg🥚係不死配搭😚流心蛋加牛油果真係好好食✨而且都有好多沙律菜🥗//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘3. Mocha🍫 ($55)// Mocha略嫌朱古力味唔係好重🙈不過幾鐘意咖啡味好濃☕️//Food:🌕🌕🌕🌕🌘🌑4. Kiwi juice🥝 ($42)// 好重奇異果香💚飲到粒粒奇異果!😳真係好足料而且濃稠度岩岩好💚//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘5. Oldish Tiramisu ($62)// tiramisu再倒埋暖暖嘅expression 一暖一熱冰火交融🤎✨而內裡嘅口感似雪糕🍦幾唔錯✨//Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘.🍮#aiiifoodie 🍔#aiiifoodie_sheungwan #aiiifoodie_上環 #手繪 #sheungwan
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌑

Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘

3. Mocha🍫 ($55)
Food:🌕🌕🌕🌕🌘🌑

4. Kiwi juice🥝 ($42)
Food:🌕🌕🌕🌕🌕🌘

5. Oldish Tiramisu ($62)

🍮#aiiifoodie
#手繪 #sheungwan #上環 #oldish #foodiegram #上環美食 #香港美食 #cafehoppinghk #sheungwancafe #sheungwancoffee #cafehopping_sheungwan #topcitybiteshk #topcitybites
  • Oldish Tiramisu
  • Tiramisu
  • Eggs  Benedict  with  Smoked  Salmon  &  Avocado
2021-06-14 0 瀏覽
最近到訪了這間懷舊風西餐小店,位於斜路之上,光是門面已很有英倫感覺!🇬🇧整體裝潢以木材為主,周圍擺放著懷舊海報和收藏品,還播放著不同經典英文歌曲,氣氛一流。食品上同樣感受到小店的用心,無論是擺盤或味道都很出色!💜🍝𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐨𝐦 𝐘𝐮𝐦 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢很驚艷的冬蔭功意粉!醬料十分濃郁,充滿香料的味道,不會過鹹,每條意粉都沾滿惹味creamy的醬汁,配上爽脆蝦肉和珍珠帶子粒,整體份量頗多,忍不住多吃幾口。🍔𝐎𝐥𝐝𝐢𝐬𝐡 𝐅𝐨𝐮𝐫 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫厚厚的牛肉很軟嫩,重點當然是four cheese!中間那圈是Parmesan 芝士薄脆,鹹香開胃,再加上半溶芝士,芝味滿滿🧀尤其喜歡他們用了提子包,微微的甜味與牛肉的香氣毫無違和感,很有新意的配搭!附配薯條和黑醋沙律,十分豐盛的Burger set。🍵𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞每道主食都可加$30配一杯無酒精飲品,抹茶牛奶茶香馥郁,沒有另外放糖,更突顯出抹茶的香氣。🌱𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐌𝐢𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞很有夏天感覺的薄荷朱古力,甜度適中,冰凍解渴!

食品上同樣感受到小店的用心,無論是擺盤或味道都很出色!💜
Tom  Yam  Spaghetti
Tom  Yum  Spaghetti

🍝𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐓𝐨𝐦 𝐘𝐮𝐦 𝐒𝐩𝐚𝐠𝐡𝐞𝐭𝐭𝐢

🍔𝐎𝐥𝐝𝐢𝐬𝐡 𝐅𝐨𝐮𝐫 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐁𝐮𝐫𝐠𝐞𝐫

Matcha  Latte

🍵𝐆𝐫𝐞𝐞𝐧 𝐓𝐞𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞

🌱𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐌𝐢𝐧𝐭 𝐂𝐡𝐨𝐜𝐨𝐥𝐚𝐭𝐞
很有夏天感覺的薄荷朱古力,甜度適中,冰凍解渴!
Tom  Yam  Spaghetti
Tom  Yum  Spaghetti
Matcha  Latte
2021-05-30 124 瀏覽
• 𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑•🐿🦦復古英倫風餐廳 裝修別具心思 門面店面都超適合打卡 餐廳有9成都係女仔😂-𝚂𝚎𝚊𝚏𝚘𝚘𝚍 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘 💰$168正宗risotto(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 飯粒咬落有彈性嚼勁口感硬硬地 絕對唔係俾醬浸到淋身個種飯上面佈滿邪惡芝士 以蕃茄醬為主調味海鮮有青口、帶子、鮮蝦 每款都鮮甜入味屬於近期食過水準較高既risotto!!-𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝙵𝚘𝚞𝚛 𝙲𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎 𝙱𝚎𝚎𝚏 𝙱𝚞𝚛𝚐𝚎𝚛 💰$158漢堡飽既配料唔多 有漢堡肉、熱溶芝士同埋比較少見既芝士薄脆 芝士味十足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)但漢堡肉既牛味唔算重 亦都唔算多汁厚切薯條用鹽同黑胡椒調味 味道唔錯-𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 💰$78上枱時 員工會親自淋上熱熱既espresso 同凍冰冰既tiramisu蛋糕冰火交融蛋糕上碟賣相特別 口感細膩 可以一試-炎炎夏日想飲啲消暑解渴既飲品所以我地揀咗mocktail🍹-𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝙿𝚒𝚗𝚔 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎 💰$48 (𝚂𝙴𝚃 +💰$30)由紅桑子同檸檬汁組成 味道酸酸味味🦦:呢個組合有啲奇怪既味道🐿:檸檬汁可以再岀啲 整體幾fresh -𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝙻𝚒𝚖𝚎 𝚂𝚘𝚍
• 𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑•

🐿🦦
復古英倫風餐廳 裝修別具心思
門面店面都超適合打卡 餐廳有9成都係女仔😂

𝚂𝚎𝚊𝚏𝚘𝚘𝚍 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘 💰$168
口感硬硬地 絕對唔係俾醬浸到淋身個種
飯上面佈滿邪惡芝士 以蕃茄醬為主調味
海鮮有青口、帶子、鮮蝦 每款都鮮甜入味
屬於近期食過水準較高既risotto!!
𝚂𝚎𝚊𝚏𝚘𝚘𝚍 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘

漢堡飽既配料唔多 有漢堡肉、熱溶芝士
同埋比較少見既芝士薄脆 芝士味十足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
但漢堡肉既牛味唔算重 亦都唔算多汁

𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝙿𝚒𝚗𝚔 𝙻𝚎𝚖𝚘𝚗𝚊𝚍𝚎

由紅桑子同檸檬汁組成 味道酸酸味味
🦦:呢個組合有啲奇怪既味道
🐿:檸檬汁可以再岀啲 整體幾fresh
𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝙻𝚒𝚖𝚎 𝚂𝚘𝚍𝚊 💰$48 (𝚂𝙴𝚃 +💰$30)
經典青檸梳打٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و 解渴首選 又開胃
📍上環東街53號地舖
𝚂𝚎𝚊𝚏𝚘𝚘𝚍 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘
𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞
2021-05-22 135 瀏覽
📍 中上環一帶 只要願意尋寶🗝️總能尋找到特色的咖啡廳➿➿💫 Oldish 外部裝修已經相當搶眼內部裝修更加Impress 會見到懷舊風扇 舊式海報主打復古懷舊感 很有英倫風🇦🇺🌀 All Day Breakfast全日早餐好豐富 而且高質素😍😍有齊煙肉 炒蛋 薯餅 大啡菇 香草豬肉腸 牛角包 茄汁豆番茄煙肉🥓煎得一d都唔乾 抵讚!❤️炒蛋夠香滑 大啡菇焗得夠多汁薯餅亦都煎得香脆 略嫌牛角包唔夠脆🌀 Chicken Mushroom Spaghetti意粉好creamy 而且好足料✌🏻有大大塊香烤雞肉 仲有好多蘑菇🌀 French Fries (Cajun/Truffle)薯條🍟真係超推介 一上檯見到超大盤用上新鮮切片薯仔 再微微一炸 完全唔油膩而且加上碎芝士同埋Cajun 粉係面 好惹味🌟我同朋友都忍唔住係咁食🙊🙊食物質素高 而且環境夠静 好舒服
📍

French Fries
All day Breakfast
  • All Day Breakfast
2021-05-19 183 瀏覽
門口已經好有英式風格,入到餐廳,即刻覺得自己好似去左英國咁🇬🇧,周圍都係打卡位。餐廳人手唔多,所以點完食物都要預啲時間等下。Garlic Prawn With Toast 🦐話係前菜,但都幾大份。蝦好多,而且爽口又大粒,好正🤤👍🏻。白汁幾creamy,有少少蒜香味,幾好味,有少少鹹但送麵包味道就剛剛好。麵包焗得脆身,切成長身更易沾白汁。Truffle Mushroom Risotto 🍲一上枱就聞到好的松露味😍蘑菇份量都放得好足,同飯的比例近乎一比一。鐘意佢蘑菇切得比較大粒,好有口感。松露味道濃郁,加埋芝士同cream,每一啖的味道同口感都好豐富完滿。不過相對口味比較重,如果一個人食哂一碟都有少少膩。Oldish Four Cheese Beef Burger 🍔我最愛的Burger❤️ 第一眼見把刀插左係個包度嚇左下,心諗咁有殺氣嘅🤣🤣食落每一啖都係享受,誠意之作~🥩Burger肉都算厚身,多肉汁。🧀好鐘意佢將其中一款芝士加熱變成脆身(一大圈個個),好似食脆片咁,芝士味突出。講得係四重芝士,真係食得出幾種芝士的味道,加上芝士有半溶有脆身,無論味道定係口感都互相襯托,非常惹味,芝士控必試

餐廳人手唔多,所以點完食物都要預啲時間等下。

Garlic Prawn With Toast 🦐

Truffle Mushroom Risotto 🍲

🥩Burger肉都算厚身,多肉汁。
🧀好鐘意佢將其中一款芝士加熱變成脆身(一大圈個個),好似食脆片咁,芝士味突出。講得係四重芝士,真係食得出幾種芝士的味道,加上芝士有半溶有脆身,無論味道定係口感都互相襯托,非常惹味,芝士控必試!
🥯係提子包,拎嚟夾Burger都幾特別,會食到少少提子的甜味。
🥗沙律用黑醋調味,調得好好味~
🍟薯條脆身,厚切有口感,鐘意佢唔會好油。

整體環境有特色,坐得舒服,食物都好高質素,值得推薦👍🏻

2021-05-14 235 瀏覽
OldishChicken and mushroom risottoEgg benedictOldish tiramisu價錢💲: $158/ $148/ $78好味程度😋: 3.7/5服務🍴: 3.7/5環境🗾: 4.5/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 3.3/5-oldish的tiramisu好出名,今次終於去到。成間鋪真係好靚!😍係英倫復古風,內外都好打卡,好難係香港搵到呢啲設計😌 平日會有lunch set添,包餐湯飲品。-✅Chicken and mushroom risotto。雖然risotto個汁偏稀,食落有啲水,不過飯粒的軟硬度煮得啱啱好。忌廉底得來唔漏,因為主要係充斥住各種菇的香氣,菇同雞肉的份量都好多,什至多過飯咁🤣 -🆗Egg benedict都係我好中意食的!呢到的egg benedict蛋黃切開唔係叫太流心,不過配埋荷蘭汁都夠蛋香😋 底下有大塊煙三文魚同牛油果醬,絕配😎 最底的muffin烘得有啲乾,好難切🤭 但所有野一齊食又ok😬 沙律菜個汁好好食,唔會太酸。-🆗Oldish Tiramisu。我相信個個都一定叫架啦。個樣真係好靚,成個donut ba
Oldish
服務🍴: 3.7/5
環境🗾: 4.5/5
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 3.3/5

🆗Oldish Tiramisu。我相信個個都一定叫架啦。個樣真係好靚,成個donut bagel咁😆 一來到店員會一下倒晒成個shot的espresso落去,而tiramisu就會慢慢吸😳 都係因為呢個原因,成舊嘢好濕,真係出水🙈 同埋好濃好濃好濃咖啡味🤯 真係幾苦,所以中意咖啡個啲會比較適合。苦得來食到有mascarpone cheese個啲位就會甜返小小。

跟餐加5蚊會有花茶,朋友叫個個玫瑰蘋果茶,好香花味,帶小小甜,正😙 整體環境贏晒,真係要來一次。個人就冇咁中意濕的tiramisu,但都係要叫一次😂 不過主食都唔錯!

2021-05-13 124 瀏覽
上環內街位置愈開愈多有特色嘅cafe,今次避開咗繁忙時間嚟試下呢間充滿懷舊風味嘅【Oldish】🙂估唔到非繁忙時間D座位都full晒,好好彩坐到吧枱,可以邊食邊望下街景過一個悠閒嘅下晝😌【Oldish Eggs Benedict】牛油果🥑+流心蛋🍳+煙三文魚簡直係我嘅至愛😍因為有流心蛋同埋醬汁嘅關係,令墊底嘅鬆餅唔會乾硬,夾埋一齊食實在perfect😋伴碟有大大堆沙律菜,加咗黑醋感覺好fresh好開胃👍🏼【Thai Tom Yum Sauce Spaghetti】意粉嘅冬陰公味比想像中突出😯每啖意粉都掛滿微辣嘅醬汁,愈食愈開胃😋👍🏼鮮蝦同帶子份量十足,以呢個價錢嚟講,個人認為意粉份量多番d就好喇😅【Caramel Latte】其他地方比較少見嘅焦糖 latte入口充滿焦糖香氣,唔會過甜👍🏼【Americano】表現中規中距,個人認為唔酸唔淡已經算合格😛

【Oldish Eggs Benedict】
牛油果🥑+流心蛋🍳+煙三文魚簡直係我嘅至愛😍
伴碟有大大堆沙律菜,加咗黑醋感覺好fresh好開胃👍🏼

【Caramel Latte】

【Americano】
表現中規中距,個人認為唔酸唔淡已經算合格😛
Oldish Eggs Benedict
Thai Tom Yum Sauce Spaghetti
Caramel Latte,Americano
Oldish Eggs Benedict
Caramel Latte,Americano
2021-05-10 222 瀏覽
Cafe嘅裝修以復古為主題 門口砌上紅磚牆 餐廳內掛上懷舊海報 並用上木製嘅枱櫈 充滿懷舊英倫工業風😍 Cafe亦都係寵物有善餐廳 可以帶埋毛孩一齊去chill番個下午🤣▫️Four Cheese Burger 漢堡包採用特別嘅提子包 甜香好食🙊 成個Burger最吸引嘅一定係中間隔左一塊又薄又脆嘅Parmesan cheese🤤 中間亦有啲半溶嘅Chedder & ricotta cheese 再加埋厚厚嘅Medium rare牛肉一齊食 芝味濃郁 十分juicy😋▪️ Seafood Risotto 海鮮足料新鮮 有青口大蝦墨魚帶子 仲有好濃郁嘅蕃茄醬🤣 Risotto軟硬度適中 食落好有口感 十分creamy🥰▫️Oldish Tiramisu 呢道嘅tiramisu好特別 外形好似一個冬甩🍩 蛋糕本身雪凍左 店員上菜嘅時候會淋上熱辣辣嘅espresso☕️ 食落一冷一熱有種冰火交融嘅感覺 咖啡味相當香濃 啱晒鐘意飲咖啡嘅朋友🤣▪️Iced cappuccino 深烘過嘅咖啡豆子 味道香濃帶點苦澀 再配上潤滑嘅奶泡 及撒上玉桂粉 香醇回甘😌▫️Blue Moon 柚子嘅清新同薄荷嘅清涼再加埋

▫️Four Cheese Burger

柚子嘅清新同薄荷嘅清涼再加埋藍色嘅syrup 又靚又清爽💕
Blue  Moon
Oldish  Tiramisu
2021-05-07 146 瀏覽
🔻All day breakfast $150香脆薯餅有成2塊,好開心🤣蛋香滑,牛角飽鬆脆,大啡菇多汁價錢唔平,但份量相應地多,整體水平不俗***🔻Seafood Risotto $168海鮮好豐富,全部都新鮮彈牙,特別係魷魚🦑飯既口感就少許偏硬,茄汁香濃惹味,不錯👌🏻***食完main course已經飽到不行,下次再嚟要試埋招牌tiramisu🤣——————————————————(8/10) by C#sissyfoodie
🔻All day breakfast $150
香脆薯餅有成2塊,好開心🤣
蛋香滑,牛角飽鬆脆,大啡菇多汁
價錢唔平,但份量相應地多,整體水平不俗

***
🔻Seafood Risotto $168
海鮮好豐富,全部都新鮮彈牙,特別係魷魚🦑
飯既口感就少許偏硬,茄汁香濃惹味,不錯👌🏻

***
——————————————————
(8/10) by C
#sissyfoodie
  • Seafood Risotto
2021-05-06 105 瀏覽
作為Tiramisu的愛好者,專門四出尋找特別的Tiramisu。這次跟朋友找到這間充滿復古英倫風格的CAFÉ。 Four Cheese Burger - $158 漢堡包用上多款芝士,最搶眼的是那一大片Parmesan Frico,香脆可口略為厚身,充滿香濃郁的芝士咸香,其他芝士更有半溶化和拉芝的效果。中間的漢堡扒也很鮮嫩多汁,入口鬆軟帶點牛脂香。特別用上提子乾麵包,質地柔軟,又增添香甜口感。配清盈的意大利黑醋沙律及粗薯條。 Seafood Risotto - $168 意大利飯吸滿了酸甜滋味的蕃茄湯汁,咬起來有彈性有嚼勁,又有黃油帶來的奶油般的口感好Creamy。各兩隻的青口和墨魚仔鮮嫩彈牙,還有少許帶子粒,增添鮮味。碟邊有少許清新的青醬,油而不膩,略為裝飾之餘,又可用來調味。 Oldish Tiramisu - $78 (Italian semi-frozen mousse cake topped with double shots of hot espresso) 水泡形的Tiramisu內圈及外圈充滿濃香的espresso。裡面的Mascarpone Cheese帶有微微的甜

Four Cheese Burger - $158

Seafood Risotto - $168

Oldish Tiramisu - $78
水泡形的Tiramisu內圈及外圈充滿濃香的espresso。裡面的Mascarpone Cheese帶有微微的甜味與新鮮的奶香略為中和咖啡的甘味,整個口感冰涼透心。
Iced Rose Chocolate & Pink Lemonade

Iced Rose Chocolate +$30
香醇濃郁的朱古力充滿奶香,面頭略帶奶泡,入口順滑之餘,又帶淡淡玫瑰花的高雅清香味。
Pink Lemonade +$30
以一些莓類調配出天然的粉紅色,入口酸酸甜甜,帶點氣泡感。
2021-05-05
2021-04-27 208 瀏覽
the vintage london design- antiques, old movie posters and classic music spontaneously prompt a “ good old days” vibe. appreciate the effort. 🤍 not only does the ambience add colour to my first visit to @oldishhk , they also offer high quality food! but imo a lil bit overpriced🥶 ______________________________𝙀𝙂𝙂 𝘽𝙀𝙉𝙀𝘿𝙄𝘾𝙏 $𝟭𝟰𝟴 classic egg benedict with smoked salmon, avocado and poached egg. have to say the poached egg is v well done 🥰 ( swipe for egg porn!) cant go wrong with this set🤍水波蛋 煙三文魚 牛
but imo a lil bit overpriced🥶
𝙀𝙂𝙂 𝘽𝙀𝙉𝙀𝘿𝙄𝘾𝙏 $𝟭𝟰𝟴
cant go wrong with this set🤍
水波蛋 煙三文魚 牛油果這個組合總唔會令人失望 水波蛋更煮得無懈可擊 流心超正🥰

𝘼𝙇𝙇 𝘿𝘼𝙔 𝘽𝙍𝙀𝘼𝙆𝙁𝘼𝙎𝙏 $𝟭𝟱𝟴
scrambled egg was particularly impressive,
hash brown was crispy n hot when served🥰
yet the sausages were a bit too oily n salty
portion-wise, it’s probably large enough for two people.
薯餅炸得香脆 炒蛋嫩滑
腸仔有嚼勁 但過於油膩

𝙇𝘼𝙏𝙏𝙀 +$𝟭𝟬

𝘾𝙍𝙀𝘼𝙈 𝙊𝙁 𝙈𝙐𝙎𝙃𝙍𝙊𝙊𝙈 𝙎𝙊𝙐𝙋
thickness was alright.
delectable with nice aroma of mushrooms
( i still don’t like mushrooms but the aroma wasn’t strong when blended in the soup)

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 7/10 +10% service charge
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8.5/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 7/10
2021-04-25 163 瀏覽
呢一條街道隱藏住一間好靚好多擺設好歐陸風嘅餐廳!忍唔住狂影相打卡,點一杯咖啡與朱古力🥰再點咗個all day breakfast同人氣嘅海鮮risotto!呢個all day breakfast我鐘意,因為有兩塊薯餅,我覺得要有豆豆蕃茄菇抄蛋就係我理想嘅all day breakfast🤤再試人氣推薦嘅seafood risotto,飯粒軟硬度呢個偏淋,risotto應該硬身少少!味度好濃嘅芝士蕃茄汁底,其他海鮮配菜全部都煮得剛剛好,果然係推介👍
🍝🍔 很久之前🐷已經被這家——走懷舊英倫風🇬🇧的𝐂𝐚𝐟𝐞吸引到✨紅色磚牆、鎢絲燈膽、舊式海報、原木餐桌...這裏的格局和氛圍...令我一度以為它是由外國人所主理的終於在去年12尾跟同事到訪了! (〃´∀`) #latergram 🎄🎅🏻-▪𝗢𝗹𝗱𝗶𝘀𝗵 𝗙𝗼𝘂𝗿 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲 𝗕𝗲𝗲𝗳 𝗕𝘂𝗿𝗴𝗲𝗿 ($𝟷𝟻𝟾) 🍔🧀𝘛𝘩𝘪𝘤𝘬-𝘊𝘶𝘵 𝘍𝘳𝘦𝘯𝘤𝘩 𝘍𝘳𝘪𝘦𝘴 & 𝘔𝘪𝘹𝘦𝘥 𝘚𝘢𝘭𝘢𝘥 夾了一大片巴馬臣芝士脆片、半熔的芝士和厚厚的水牛芝士 相當”芝”味ლ(´ڡ`ლ); 牛肉非常柔軟juicy!! 🤩 ; 另外特別的是用了提子包🍇 微甜的麵包體中和了🧀🥩的油膩感 如果再烘乾一點會更好 因為🥩的肉汁實在太多以致麵包都吸了不少💦😆▪️𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 ($𝟷𝟼𝟾) 🥘🍅𝘔𝘶𝘴𝘴𝘦𝘭𝘴, 𝘚𝘤𝘢𝘭𝘭𝘰𝘱𝘴, 𝘚𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱, 𝘊𝘶𝘵𝘵𝘭𝘦𝘧𝘪𝘴𝘩 & 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦 海鮮很足料🦪🦐🦑 淺嘗了一口🍚 米煮至煙韌不會太黏口 而用芝士番茄醬煮得十分creamy & fresh😋 值得一試✨✨▫️ 𝗢𝗹𝗱𝗶𝘀𝗵 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 ($𝟼𝟾) 🍩☕️是直接從冷凍櫃拿出來🧊 上菜時他會
🍝🍔
很久之前🐷已經被這家——
走懷舊英倫風🇬🇧的𝐂𝐚𝐟𝐞吸引到✨
紅色磚牆、鎢絲燈膽、舊式海報、原木餐桌...
這裏的格局和氛圍...
令我一度以為它是由外國人所主理的
終於在去年12尾跟同事到訪了! (〃´∀`)
#latergram 🎄🎅🏻

▪️𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼 ($𝟷𝟼𝟾) 🥘🍅
𝗦𝗲𝗮𝗳𝗼𝗼𝗱 𝗥𝗶𝘀𝗼𝘁𝘁𝗼

▫️ 𝗢𝗹𝗱𝗶𝘀𝗵 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂 ($𝟼𝟾) 🍩☕️
是直接從冷凍櫃拿出來🧊 上菜時他會在中間倒入1 shot Espresso♨️ 建議大家先等5mins再享用🙌🏻 不然就會出現切不開情況(笑🥄💫 微苦的☕️加上雪糕質感的Tiramisu 冷熱交融好滋味🤤 (假如Tiramisu Cream的比例比起手指餅多 會更加滿足(*˘︶˘*)♡
𝗢𝗹𝗱𝗶𝘀𝗵 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂

✨大推 #芝士控 #burger控 來試試這款🍔🧀
✨打卡一流 食物有水準 適合節日和紀念日慶祝🥂🤎

..............................
☕️ Oldish
📍53 Tung Street Sheung Wan
🕘 Mon to Sat 1200-2200
Sun 1000-1800

聖誕節
𝗢𝗹𝗱𝗶𝘀𝗵 𝗧𝗶𝗿𝗮𝗺𝗶𝘀𝘂
2021-03-28 358 瀏覽
Oldish all day breakfast $158Scramble eggs sausage bacon hash brown smoked salmon wild mushroom tomato, Bake beansand croissant這個英式早餐好豐富,最欣賞就是個薯餅,非常香脆,煙三文魚好用心地捲了一朵花,牛角包無特別,烘得暖暖的。Creamy chicken mushroom spaghetti$148 芝士濃郁,雞肉份量都幾多。味道還可以。French fries $78 (truffle) 粗切炸薯條,松露的份量不算多,炸得很香脆。

Oldish all day breakfast $158

芝士濃郁,雞肉份量都幾多。味道還可以。

French fries $78 (truffle)
粗切炸薯條,松露的份量不算多,炸得很香脆。

2021-03-13 558 瀏覽
識我既人都知好小地方會令我再想回頭,唯獨以一間位於上環東街既oldish,復古味超濃,店內充滿懷舊風味既裝修同擺設,播住懷舊既英文歌,彷彿至身80年代,係非常特色既一間小店,但重點有啲難搵。當日叫左一個 seafood risotto 同 oldish four cheese burger 😆Seafood Risotto $168Risotto用蕃茄醬做base,幾fresh 唔會太油膩,海鮮有青口、墨魚仔、帶子粒同蝦 海鮮份量都幾足,加埋上面既青醬錦上添花,意大利飯有少少咬口,但比較淋唔係正宗,但比較適合香港人口味。-🍔Oldish four cheese burger $158上台個時覺得,嘩!衰鬼幾靚喎!芝士控必叫🔥中間有一塊好大嘅巴馬臣芝士脆片,再加上半溶芝士,漢堡厚身,相對尼講肉汁夠足,但係就重口味,因為好芝味啊😆❤️-當日太飽啦,仲未有機會試佢嘅tiramisu ,希望下次有機會再去多次品嘗以間野好味😋您好野😘
識我既人都知好小地方會令我再想回頭,

Seafood Risotto $168

上台個時覺得,嘩!衰鬼幾靚喎!芝士控必叫🔥
以間野好味😋您好野😘
2021-03-09