2019-10-29 73 瀏覽
一直都知道,上環有很多有趣的餐廳,但礙於交通問題,甚少去這區找食。今日,剛巧有要事,經過上環,當然要找一間餐廳品嘗。最後,選了一間位於上環東街的西餐廳。店名叫Oldish。由上環站走去,大約需時10分鐘。餐廳門面,已經有種懷舊的感覺,餐廳內部裝修感覺更甚,因為每一個角落都有一些復古擺設,懷久有趣,以且環境亦相當整潔。食物,有套餐亦有小食。我一行兩人,就選了一份All day breakfast,一份冬蔭公意粉,以及一份薯條。薯條,68元/份,份量很大,薯條以粗身為主,薯味很重,即叫即炸的薯條,出品絶不會太差。All day breakfast,158元,有香滑的炒蛋,腸,不會太乾身的煙肉,牛角包,香脆的薯餅,煙三文魚,及菇,十分豐富,味道亦不錯。冬蔭公意大利粉,168元,入口偏辣,冬蔭公味明顯,意大利粉口感偏淋,味道開胃,我個人很喜歡。總括以言,可以在一個舊英式的環境下,品嚐晚餐,感覺悠閒,推薦大家來試試。Oldish (上環)人均消費244元上環東街53號地舖簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。抵玩指數最高為三星,所有不用自掏錢包者, 將不給予任何指數。

今日,剛巧有要事,經過上環,當然要找一間餐廳品嘗。

Oldish (上環)
人均消費244元
上環東街53號地舖

簡單的飲食隨筆,有興趣請follow~緣食魔宮。

2019-10-19
希望專登去咗上環食晚飯 聽朋友介紹呢間餐廳幾好 環境舒服 英國風嘅擺設 影相一流 再加埋食物質素好味點知朋友無講到一個重點 就係要行樓梯上山頂!累 死 我 啦🥺到咗餐廳 個環境真係幾好 因為時間尚早 6點幾 好少人 事不宜遲 叫嘢食 😋(以下有🎖為推介食物)主食:Thai Tom Yum Spaghetti一睇就知好足料 蝦大大隻 帶子粒新鮮 冬陰功唔會好辣 好惹味Seafood RisottoRisotto唔係我平時食開個texture 有驚喜 佢嘅料都係好豐富 海鮮帶子芝士 賣相一流小食:Avocado Toast 🎖個toast好脆 牛油果好新鮮 食完仲想encore ♥️Sauteed Cuttlefish in Japanese Sauce🎖十分彈牙嘅cuttlefish 係十分!加埋個sauce 好夾 salad 好新鮮 $108 好抵食 ♥️Oldish Chicken Wings雞翼大大隻 熱辣辣 🤤仲叫咗杯mint chocolate整體來講 食物嘅質素好好 餐廳環境都舒服乾淨 唯一要注意嘅係上來呢間餐廳要有心理準備要上樓梯上斜坡㗎!呢間餐廳適合旅行黎香港嘅遊客 亦適合放

(以下有🎖為推介食物)
主食:

個toast好脆 牛油果好新鮮 食完仲想encore ♥️

Oldish Chicken Wings

雞翼大大隻 熱辣辣 🤤

仲叫咗杯mint chocolate

呢間餐廳適合旅行黎香港嘅遊客 亦適合放完工想黎relax下食個晚餐嘅人~😌

Nice restaurant.
  • Avocado  Toast
  • Sauteed Cuttlefish  with  Japanese  sauce
2019-06-27 2456 瀏覽
走過長長的斜坡,終於來到這間走懷舊英式風格的餐廳Oldish。入面的裝潢佈置、枱櫈和餐具都充滿文藝復古色彩,好岩約埋朋友一齊嚟傾計影相。Bar 枱位置可以望到窗外景緻,一邊飲咖啡一邊看街景的感覺特別寫意。餐廳提供了不同種類的食物,燒雞、牛扒和意大利飯等都應有盡有,還有多種口味的小食和甜品,選擇都幾多。📍Peri Peri Grill Spring Chicken (Half) $178燒春雞火喉控制得宜,外皮烤得香脆,肉質嫩滑多汁。雞肉的調味亦恰到好處,腌得好入味,值得一讚。旁邊的青瓜酸酸甜甜味道清新,大大減輕油膩感,令人特別開胃,作為伴菜就最適合不過。📍 Seafood Risotto $168海鮮意大利飯面上鋪滿了各種各樣的海鮮,有青口、帶子及大蝦等非常足料。餐廳用上口感偏軟腍且帶咬口的米飯,比較貼合香港人的口味,再加上吸收了蕃茄醬汁的精華,每一啖都食到濃郁的茄香。📍 Oldish Tiramisu $68這款甜品特別要推介給鍾意咖啡的朋友們。在冰凍的Tiramisu圈圈中間淋上香濃咖啡,一冷一熱的口感非常特別,結實的質感有別於我們平常在蛋糕店吃到口感軟綿的Tiramisu蛋糕,

📍 Seafood Risotto $168

📍 Oldish Tiramisu $68
這款甜品特別要推介給鍾意咖啡的朋友們。在冰凍的Tiramisu圈圈中間淋上香濃咖啡,一冷一熱的口感非常特別,結實的質感有別於我們平常在蛋糕店吃到口感軟綿的Tiramisu蛋糕,與雪糕蛋糕相似。不過對於我這些愛甜的女生來說,它的咖啡苦澀味和酒香偏向濃烈,還是比較喜歡雲尼拿和奶香味重的Tiramisu呢!

• Oldish Tiramisu
奮鬥完一個星期,週末就想好好relax下,食餐好d ,同另一半或朋友或家人傾下計。今日黎到呢間走懷舊復古風格既英式小店食好西兼打卡,黎到門口已經覺得好正,好有vintage既感覺,店內播著懷舊英文歌,好似時光倒流置身幾十年前既英國🇬🇧小店內。餐牌上有主菜、意粉/義大利飯、小食、飲品等五大類。1️⃣oldιѕн egg вenedιcт ᴴᴷ$138見到個benedict切開流心個下好治癒,蛋漿好滑有少少蛋香,配煙三文魚同埋我最愛既牛油果🥑蓉好正!個包底有d似麥記既芝柳蛋漢堡個種,不過更煙韌。所有配料好match,大愛 ❤️ !除左兩隻Benedicts之外,仲有大量新鮮既沙律菜,雖然只係加左酸酸d既橄欖油醋同埋少少甜甜地既sauce(似熱情果或芒果口味),已經好好食,而且感覺refreshing d 健康d🥰🥰🥰,簡單的幸福!2️⃣ѕeaғood rιѕoттo ᴴᴷ$168一上檯已經聞到好香,海鮮有好多:青口夠新鮮口感彈牙,蝦都幾大隻可惜無咩鮮味,仲有帶子小八爪魚🐙,芝士都夠多,拉絲效果無難度。Risotto做的唔錯,義大利米煮得恰到好處,有咬口唔會太稔,而且飯係有濃郁既番茄🍅同埋海鮮味,正啊

餐牌上有主菜、意粉/義大利飯、小食、飲品等五大類。

1️⃣oldιѕн egg вenedιcт ᴴᴷ$138

2️⃣ѕeaғood rιѕoттo ᴴᴷ$168
一上檯已經聞到好香,海鮮有好多:青口夠新鮮口感彈牙,蝦都幾大隻可惜無咩鮮味,仲有帶子小八爪魚🐙,芝士都夠多,拉絲效果無難度。Risotto做的唔錯,義大利米煮得恰到好處,有咬口唔會太稔,而且飯係有濃郁既番茄🍅同埋海鮮味,正啊😍😍!

3️⃣oldιѕн тιraмιѕυ ᴴᴷ$68
呢度有個小surprise:就係上呢個甜品時會即時倒入一杯非常香濃既double espresso, tiramisu質感厚實,有非常濃郁既咖啡味,有d苦澀,咖啡控既人可能會愛上,因為我男友就超愛,我唔飲開咖啡既都覺得接受到,覺得幾特別,未試過咁樣既tiramisu,值得一試。

小提示:如果order左主菜或意粉或義大利飯就可以以ᴴᴷ$25加杯non-alcoholic drink 或ᴴᴷ$40加杯紅/白酒/啤酒🍻。

4️⃣pιnĸ leмonade ᴴᴷ$25
紅色既飲品好sharp ,見到人都開心d ,味道酸酸甜甜,有d似fruit punch 好開胃 。

5️⃣wнιтe cellιnι (glaѕѕ) ᴴᴷ$40
我無飲到。share唔到comment😂😂。

呢間餐廳絕對會encore再encore!輕鬆有個性既環境,好睇又好味既食物,內外兼備,性價比十分高既餐廳🍴,打卡絕佳 ❤️👍🏻❤️!
2019-05-24
  • Oldish Tiramisu
  • Eggs  Benedict  with  Smoked  Salmon  &  Avocado
  • Oldish Pink Lemonade
  • Seafood  risotto
2019-11-04 17 瀏覽
放咗工之後就同老公相約去上環隱世餐廳食好嘢去到見到門口裝修得好靚成間餐廳好有英式古典味道我哋尚算早到,所以未係咁多人我哋叫咗三樣嘢首先嚟咗大大份嘅黑松露粗薯條仲有適量嘅芝士碎灑咗喺上面正呀之後嚟左個魚香茄子飯見到喺呢個地方都有咁地道中國菜嘅名稱 好好奇一定要試一試個飯嘅感覺好特別有好濃沃嘅將醬汁帶有微辣有茄子同肉碎仲有少量嘅蔥花黎到嘅時候嗅到有陣陣嘅香味應該係飯嘅表面係用火槍燒過真係好難形容但係覺得好好味最後係叫左Tiramisu甜品賣相好特別成個冬甩嘅形狀另外會淋上香濃嘅expresso口感似雪條一樣啱哂鐘意飲咖啡既朋友簡直一試難忘
放咗工之後就同老公
相約去上環隱世餐廳食好嘢
去到見到門口裝修得好靚
成間餐廳好有英式古典味道
我哋尚算早到,所以未係咁多人
我哋叫咗三樣嘢
口感似雪條一樣
啱哂鐘意飲咖啡既朋友
簡直一試難忘

2019-10-29 36 瀏覽
上環呢間cafe裝修好文青 英式vintage風🇬🇧🍁仲要唔系剩系得個樣 野食好高質👍沙律用黑醋拌勻 全部都好新鮮又唔苦🌱主角egg benedict流心架 系poached egg 切落去蛋黃流曬出離 又唔會好生🐥煙三文魚鹹香十足又有光澤🐟蛋汁混合濃稠既hollandaise sauce再滲透入English muffin 加上牛油果中和 好幸福吖😋圓形tiramisu👏夠曬創新⏺Italian semi-frozen mousse cake topped with double shots of hot espresso💕平時tiramisu又甜又漏 食幾啖可能已經停曬手🙅但呢度既tiramisu好破格 用熱咖啡浸住凍冰冰既tiramisu 唔似平時淋patpat咁🙄💞話明double shots 真系好苦🤓但意外地同冬甩形 甜甜地既tiramisu好夾😍入口先黎濃烈既苦澀 再用甜蜜覆蓋你既舌頭😎奶味無比咖啡cover 中意tiramisu或者coffee既一定要試下😻🍵
Egg benedict with smoked salmon and avocado 🐣

Oldish tiramisu 😍

圓形tiramisu👏夠曬創新⏺
Oldish tiramisu 😍
2019-10-27 29 瀏覽
Oldish稍舊既意思不經意地巧合地去了呢間Oldish係好幾年前其實去過一次之後都無再去或者同呢間野有著有啲緣份地再次遇上一直都覺得佢既古舊既感覺好似去左80年代甘環境都唔錯,好舒服,最岩係個到安靜地思考人生haha😂雖然係叫Oldish但環境係乾淨既😝由於未食早餐所以叫左個All-day breakfast,食完個早餐再食午餐好大食叫左個薯條黎到大大碟,之後再叫左個冬蔭功意粉果然係有驚喜無失望雖然係晏就但係都要啤啤佢佢既香港手工啤麥味剛好易入口最後大家都可以去打下卡放鬆下🙃 The good old days
Oldish稍舊既意思
不經意地巧合地去了呢間Oldish
係好幾年前其實去過一次之後都無再去
或者同呢間野有著有啲緣份地再次遇上
一直都覺得佢既古舊既感覺
好似去左80年代甘
環境都唔錯,好舒服,最岩係個到安靜地思考人生haha😂
雖然係叫Oldish但環境係乾淨既😝
好大食叫左個薯條黎到大大碟,
之後再叫左個冬蔭功意粉果然係有驚喜無失望
雖然係晏就但係都要啤啤佢
佢既香港手工啤麥味剛好易入口
最後大家都可以去打下卡放鬆下🙃
The good old days

2019-10-23
2019-10-22 52 瀏覽
一直想去Oldish,佢係中西區熱門cafe,今次終於有機會試下! 店內裝修行傳統懷舊工業風格,全場木製傢俬,加上懷舊特色擺設,令人目不暇給。係我最鍾意嘅vintage感覺!Four Cheese Beef Burger賣相精緻,漢堡包中間夾著一大塊芝士薄脆,可以一塊塊搣嚟食,有得食有得玩! 漢堡牛肉厚身味濃, 配合炸芝士溢出,非常吸引,芝士味偏微鹹!特別之處為用上了提子包,一甜一咸味覺平衡,恰到好處!Grilled US Prime Rib-Eye十安士肉眼扒,外層有燒烤嘅焦香,肉質嫩滑 juicy 夾雜 牛脂香味,啖啖肉令人 無法抗拒! 配合厚切薯角和沙律,份量十足!跟餐叫紅酒和橙汁有優惠,凍飲用舊式漱口杯,上面印著 oldish 嘅標誌,細節位也頗花心思!

Grilled US Prime Rib-Eye
Grilled US Prime Rib-eye (10oz)

Red Melot (glass)

Four Cheese Beef Burger
Red Melot (glass)
  • Fourcheeseburger
  • RedMelot(glass)
  • GrilledUSPrimeRib-eye(10oz)
  • FourCheeseBeefBurger
2019-10-22 38 瀏覽
中上環一直都有好多隱世餐今日走進了一間英國風的懷舊餐廳餐廳裝潢非常英式 攞了不少懷舊攞設就連播放的音樂都係80-90年代嘅歌 店舖雖然位置吾多但卻讓人坐得舒服 食物質素水準 👌🏻今次叫左 👇🏻👇🏻👇🏻👉🏻Creamy Mushroom Chicken Spaghetti 非常juicy 雞肉同菇都好足料 👉🏻Cajun Chicken Wings 就好夠味 配有少少Salad 一齊食好match👉🏻仲有Truffle French Fries 呢個一定無得輸 加上有芝士碎 好邪惡但真係好好食👉🏻Apple & Rose Tea 好香 真係有玫瑰花瓣 😍店內仲有HONG KONG BEERS 賣 飲住啤一啤chill下都幾正
中上環一直都有好多隱世餐

呢個一定無得輸 加上有芝士碎 好邪惡但真係好好食

店內仲有HONG KONG BEERS 賣
飲住啤一啤chill下都幾正
2019-10-16 79 瀏覽
Oldish # 上環呢間餐廳以英式復古格調為主題,賣嘅有英式典型早餐 all day breakfast, egg Benedict,仲有各式各樣嘅肉食, pasta, risotto,雖然位置有少少偏遠,但係無論係食物、環境定係服務態度都好好。Peri Peri Grilled Spring Chicken (half) $178嗌之前有少少擔心燒春雞啲肉質會比較乾,點知原來半隻燒春雞係成隻大脾,所以肉質非常之嫩,再配埋peri peri嘅醬汁,少少甜甜辣辣咁樣,的確唔錯。佢嘅醬料如果唔夠嘅話仲可以再添加。有趣嘅係佢嘅伴菜都幾特別,居然有腌制咗嘅蜜瓜同埋青瓜,味道清新。Crab Meat Gem Salad $148其實自己本身唔太鍾意非常爽脆嘅菜,本身expect沙律應該用沙律菜,第一眼見到一嚿嚿生菜的確有啲驚,點知出乎意料地我居然可以食得晒成碟沙律!啲生菜非常新鮮,絕對唔會有草青苦味。蟹肉方面分量多就不在話下,連調味都做得好好,用咗sesame mayo,同埋一啲橄欖油,我反而嫌佢啲醬料仲多過菜添,令到成個沙律鹹咗少少。Oldish Tiramisu $68呢個都可以算係佢哋嘅
Oldish # 上環

Crab Meat Gem Salad $148

Oldish Tiramisu $68
呢個都可以算係佢哋嘅signature,好特別嘅外型,其實係將平時嘅Tiramusu變成一個冬甩形狀,店員仲會即場幫你加啲咖啡,味道有少少似affogato,因為佢個tiramisu質地有少少似雪糕,同平時食開用mascarpone 整嘅TIramus有少少唔同,中間再夾住浸左咖啡酒嘅手指餅,味道偏苦,如果平時冇飲開咖啡嘅建議叫店員加少啲咖啡。

食到一半侍應仲會過嚟問吓啲食物o唔OK,即刻令我諗翻起之前係英國exchange嘅生活,嗰度嘅侍應好friendly,真係會行過嚟問你食物嘅質素點樣。

味道:4.2/5
性價比:3.7/5

Peri  peri  grilled  chicken
Crab  meat  gem  salad
Tiramisu
Peri  peri  grilled  chicken
Crab  meat  gem  salad
Tiramisu
Oldish位於上環東街嘅斜路上,唔細心留意,未必發現呢間舊式嘅懐舊café。紅磚建成嘅牆身,微黃嘅色調,店內嘅一椅一凳、一碟一叉,都有濃厚嘅復古格調,感覺餐廳嘅座上客都係有品味嘅人。 照舊點左我最鐘意嘅Oldish All Day Breakfast,包括炒滑蛋、兩條煎香腸、兩塊煙肉、煙三文魚、大啡菇、茄汁豆、烤蕃茄,薯餅同牛角包,連薯餅都有兩塊,真係好豐富。成個早餐唔會太油膩,滿滿嘅牛油香真係好吸引我。Avocado Toast嘅牛酒果係原個切片放上去,好fresh好健康,下面嘅麵包都好香脆。晚餐點都要點返個主食:Seafood Risotto有濃郁嘅蕃茄味,海鮮都算多,加上馬蘇里芝士,令人飽滿又有記憶點。Oldish Chicken Wings就酸酸辣辣,建議當頭盤食,非常開胃。 呢度嘅果汁都係新鮮榨出黎,Kiwi Juice健康又好飲。鐘意飲返2杯嘅朋友可以叫一支House Red – Red Merlot,一枝都係$320,澀中帶香,都易入口。係咁有feel嘅地方飲返2杯,完全覺得自己變左一個藝術家。最後叫返個招牌嘅Oldish Tiramisu,甜甜圈造形好特別,仲可以自己

呢度嘅果汁都係新鮮榨出黎,Kiwi Juice健康又好飲。
係咁有feel嘅地方飲返2杯,完全覺得自己變左一個藝術家。最後叫返個招牌嘅Oldish Tiramisu,甜甜圈造形好特別,仲可以自己淋上espresso,食落去有少少木槺布丁,加上外面帶甘嘅可可粉,味覺完勝。
2019-10-14 47 瀏覽
輕鬆英式小店,放了很多懷舊英式擺設和傢俱,燈光柔和,再配上英文舊曲,令人心情放鬆Avocado toast $92麥包上放上很多牛油果、很足料,麥包外脆內軟,牛油果上也撒上少許黑椒和調味料,更添美味Truffle mushroom risotto $158Risotto芝士味濃陏,磨菇汁超香口也很creamy,義大利飯有咬口亦不會太淋,這個真的太美味Apple rose tea $45清新果味加上少許花香,不會太甜Rose latte $50美美的拉花,淡淡花香,味道不會太濃Pink lemonade $48紅色這杯飲品甜甜酸酸的,不錯

Avocado toast $92

Truffle mushroom risotto $158

Apple rose tea $45
清新果味加上少許花香,不會太甜

Rose latte $50
美美的拉花,淡淡花香,味道不會太濃

Pink lemonade $48
紅色這杯飲品甜甜酸酸的,不錯

2019-10-11 43 瀏覽
Bookmark了這家餐廳很久!因為環境上打卡一流🤪原來食物也不錯😆🍔Oldish Four Cheese Beef Burger HKD$158超巨型漢堡包 外表非常吸引 🤩一來用刀在漢堡包插著定型 代替竹籤二來 漢堡包中層有一大片焗到整片乾身脆口的起司🤪有像起司薯片此外 內部還有熱融超司 芝味爆登😍漢堡扒非常多汁、厚肉 口感豐富🤤🍩Oldish Tiramisu HKD$68貴為外貌協會的Oldish這個Tiramisu也有別於一般的😮冰凍而又是甜甜圈形狀🍩 浮在還是溫熱的espresso之上☕️味道比一般的較苦澀 酒香也濃烈而且不太甜一冷一熱、一硬一流質的口感 特別創新🤭
Bookmark了這家餐廳很久!
因為環境上打卡一流🤪
原來食物也不錯😆

超巨型漢堡包 外表非常吸引 🤩
一來用刀在漢堡包插著定型 代替竹籤
此外 內部還有熱融超司 芝味爆登😍
漢堡扒非常多汁、厚肉 口感豐富🤤

🍩Oldish Tiramisu HKD$68
Oldish Tiramisu

貴為外貌協會的Oldish
這個Tiramisu也有別於一般的😮
味道比一般的較苦澀 酒香也濃烈而且不太甜
一冷一熱、一硬一流質的口感 特別創新🤭

Oldish Tiramisu
  • Four cheese Wagyu Beef Burger
2019-09-29 188 瀏覽
Certainly a good place to have a chill brunch or tea and take some nice pictures for social media. This place seems to reassemble those old vintage shops you see selling antiques and their food is of resonable standard. If you drive and is able to park outside their entrance it also makes a good photo spot. I would love to come again with my car.
2019-09-27 183 瀏覽
前2年响上環返工,都知道有好多環境好舒服嘅小店,不過一直都冇特別去試(一個鐘lunch hour 試乜鬼吖)果然離開咗一個地方就會想返去試啲之前試唔到嘅,成日見到ig 有人去呢間 oldish,我又試下坐底一陣老公話個環境好舒服,佢想瞓一陣先,哦,咁瞓啦,我叫嘢食先🤣Garlic prawn toast/all day breakfast/slow cook pork chop/tiramisu 我平時都all day 可以eat breakfast 嘅, 夜晚會食炒蛋多士火腿通粉😂所以個all day breakfast 係我叫嘅,條(香草豬肉?)腸好好味,仲要腸仔煙肉薯餅全部打孖,正😍😍老公就好鍾意prawn toast ,同埋個tiramisu, 呢個tiramisu 係雪凍咗好似雪糕咁,個sauce 係一杯freshly brew 嘅double espresso ,完全唔會過甜,一口咖啡香