2021-08-20 282 瀏覽
同朋友😂千辛個萬苦上曬山終於都搵到呢間隱世西餐店😂多謝google😂呢間野叫 oldish @oldishhk入到嚟見到呢間野個環境其實都真係幾靚,有少少似我當年去意大利旅行嗰啲店仔咁😯跟住肚餓到爆就叫左一個risotto 同埋rib,我自己口痕就嗌左杯酒好彩呢間野冇令我失望,不枉我山長水遠行上嚟個risotto 係正宗起骨嗰啲🤩🤩,個sauce嘅海鮮味又幾足,當然本身個青口同蝦都新鮮好食啦🤓🤓然後個Rib都真心幾好🐷,姐係個肉係入味腍身離骨又鮮味,然後食到膩又有黑醋拌沙律去refresh返吓個口而酒鬼me🍷真係十分咁欣賞杯merlot😂好少table wine可以70蚊以下然後個果香同莓味咁厚咁濃推薦大家試吓喔🤓🤓👍🏼👍🏼
呢間野叫 oldish @oldishhk
好彩呢間野冇令我失望,不枉我山長水遠行上嚟
推薦大家試吓喔🤓🤓👍🏼👍🏼
今日收工,草子帶我去了上環英式工業風的OLDISH的晚餐店外看,已經覺得自己好似去左HARRY POTTER 年代的場景一入店,就見到懷舊英倫風的裝修和擺設,放著八九十年代的英文歌曲,非常有特色的小店Creamy Chicken Mushroom Spaghetti個汁好CREAMY ,意粉彈牙,好味!French fries truffle一上桌,我們心諗SIDE 都咁大份,雖然望落平平無奇,但是剛炸起薯條配松露醬無得輸Oldish eggs benedict份量幾多下。望住蛋黃爆醬,加上SMOKED SALMON 好好食~Oldish Tiramisu係一個冬甩樣tiramisu 質地有啲似雪糕,偏硬。 店員呈上時會淋上expresso 咖啡味好重呢個TIRAMISU 就做到TIRAMISU 的真諦~ BITTERSWEET!OLDISH 係一間難得裝修和食物都令人難忘的店,CHILL下又一晚。
今日收工,草子帶我去了上環英式工業風的OLDISH的晚餐

個汁好CREAMY ,意粉彈牙,好味!
Creamy  Chicken  Mushroom  Spaghetti

French fries truffle
French  fries  truffle

Oldish eggs benedict
Oldish  eggs   benedict

Oldish Tiramisu
係一個冬甩樣tiramisu 質地有啲似雪糕,偏硬。
店員呈上時會淋上expresso 咖啡味好重
Oldish  tiramisu

2021-07-30
French  fries  truffle
Oldish  eggs   benedict
Oldish  tiramisu
2021-07-31 302 瀏覽
上環一條小巷嘅盡頭有Oldish星期六日冇得book位 要walk-in裝修復古英倫風🇬🇧十分適合一個慢活嘅星期六晏晝Menu🍴Oldish All Day Breakfast🍴牛角包+煙肉+滑蛋+薯餅+大啡菇+煙三文魚+肉腸+蕃茄+茄汁豆份量好多 熱辣辣好吸引!!!!!薯餅脆卜卜 肉腸仲有芝士流出嚟 美中不足係冇沙律菜 同埋大啡菇只係得半隻🍴Rose Latte🍴🍴Oldish Lime Soda🍴咖啡真心好好飲!! 玫瑰味好出好濃!!!冇入座限時 同朋友傾咗3個鐘 過咗一個好relax嘅下晝❤️
上環一條小巷嘅盡頭有Oldish
星期六日冇得book位 要walk-in

裝修復古英倫風🇬🇧
十分適合一個慢活嘅星期六晏晝

Menu

🍴Oldish All Day Breakfast🍴

份量好多 熱辣辣好吸引!!!!!
薯餅脆卜卜 肉腸仲有芝士流出嚟
美中不足係冇沙律菜 同埋大啡菇只係得半隻

🍴Rose Latte🍴
🍴Oldish Lime Soda🍴

咖啡真心好好飲!! 玫瑰味好出好濃!!!

2021-07-31
  • Oldish  All  Day  Breakfast
  • Rose  latte
2021-07-30 217 瀏覽
位置比較隱蔽,但門口同店內裝修都好靚好有feel,可以chill足成個下午😝🐽Seafood Risotto $168海鮮既份量都幾多同係新鮮既,有大蝦、青口、魷魚同帶子,而意大利飯既口感都岩岩好,軟硬適中,個汁係酸酸甜甜既蕃茄汁😋••••••••••••••••••••••••••••••🐽Creamy Chicken Mushroom Spaghetti $148個汁加埋啲cheese都幾creamy,有唔少雞肉,雞肉既肉質唔鞋的,幾嫩滑,意粉都好煮得好彈牙😝••••••••••••••••••••••••••••••🐽Garlic Prawn with toast $118呢碟係小食,但份量都唔細,大約都有10-12隻蝦左右,食極都仲有咁,粒粒都係彈牙爽口,配埋個蒜香忌廉汁,真係好重口味好惹味🤣旁邊仲會有4塊多士,可以沾啲汁食,個包都好鬆軟,唔沾汁都已經好好味🤗

🐽Seafood Risotto $168
🐽Garlic Prawn with toast $118
2021-07-24
作為一個鍾意打卡嘅Foodie 📷今次就嚟到上環呢間特色主題餐廳 ✨感受吓佢地復古英式style嘅佈置同嘢食 😌.🔸Peri Peri Grill Spring Chicken $188 | ⭐️: 4.0/5 材料豐富 ✨ 包括沙律, 烤雞, 烤粟米, 粗薯條雖然menu 標示🌶️ 但其實一啲都唔辣 🙉烤雞亦都鎖住好多肉汁 食落唔會覺得太乾👍🏻沙律薯條份量亦都多 超級🈵️足狸貓本身食開清淡 所以覺得調味啱啱好 💁🏻‍♀️如果係重口味人士 可能就點多啲伴碟個個Peri Peri 醬 ☺️.🔸Seafood Risotto $168 | ⭐️: 3.6/5 番茄醬義大利飯 番茄味好酸 🍅 好啱我口味另外飯入面加咗洋蔥 🧅 鍾意洋蔥個甜味海鮮包括青口, 蝦, 帶子, 魷魚仔食材都豐富 但食得有少少雪味 唔好expect 超級新鮮… 😂推薦試佢地其他非海鮮嘅Pasta & Risotto.🔸Oldish Tiramisu $78 | ⭐️: 4.6/5 推薦‼️ 佢地個tiramisu 唔係蛋糕質地比較似係凍餅底 有食冰/雪糕嘅錯覺waiter會快速淋 1 shot expresso 係中間 ☕️(佢完全無

作為一個鍾意打卡嘅Foodie 📷
今次就嚟到上環呢間特色主題餐廳 ✨
感受吓佢地復古英式style嘅佈置同嘢食 😌

材料豐富 ✨ 包括沙律, 烤雞, 烤粟米, 粗薯條
雖然menu 標示🌶️ 但其實一啲都唔辣 🙉
烤雞亦都鎖住好多肉汁 食落唔會覺得太乾👍🏻
沙律薯條份量亦都多 超級🈵️足
狸貓本身食開清淡 所以覺得調味啱啱好 💁🏻‍♀️
Peri  Peri  Grilled  Chicken

番茄醬義大利飯 番茄味好酸 🍅 好啱我口味
另外飯入面加咗洋蔥 🧅 鍾意洋蔥個甜味
海鮮包括青口, 蝦, 帶子, 魷魚仔
推薦試佢地其他非海鮮嘅Pasta & Risotto
Seafood  Risotto

推薦‼️ 佢地個tiramisu 唔係蛋糕質地
比較似係凍餅底 有食冰/雪糕嘅錯覺
(佢完全無通知就淋咗落去, 影唔切 😂)
鍾意咖啡味濃嘅朋友一定好鍾意❤️
唯一佢無咩酒味 🍾 不過我無咩所謂 🙆🏻‍♀️
Oldish  Tiramisu

整體黎講, 狸貓覺得呢間好有特色 ✨
每一個角落都好適合打卡 📸️ 佈置好靚
位置略偏僻 但就好適合吹水chill 一chill ☕️
同朋友由6pm傾計傾到9:45pm 佢地落場先走
Oldish  Tiramisu
  • Oldish  tiramisu
  • Tiramisu
  • Seafood  Risotto
  • Oldish  tiramisu
  • Peri Peri Grill Spring Chicken (Half)
2021-07-24 157 瀏覽
今日大食妹約咗朋友去食晚飯之前喺IG見到好多人黎呢間Oldish打卡佢個甜品, 就有啲心郁郁, 好想快啲嚟食<Oldish Blue Moon (左) 及 Oldish Pink Lemonade (右)>天氣非常熱, 行到想黎Oldish有少少口渴見到佢嘅drink menu有幾特別嘅嘢飲, 一於試一試朋友嘅Oldish Blue Moon味道酸酸甜甜, 飲落好似檸檬梳打, 非常解渴大食妹嘅Oldish Pink Lemonade 喺紅莓汁混合Lemonade, 味道就比較酸, 但都唔錯<Thai Tom Yum Sauce Spaghetti>主食方面, 我哋就嗌咗個比較特別嘅冬陰功意粉冬陰功意粉味道酸酸辣辣, 帶子同海蝦嘅份量都唔少, 菜色幾特別<Grilled US Prime Rib-Eye>因為好想好想食佢個粗薯條, 我哋就嗌咗份Rib-Eye五成熟嘅Rib-Eye熟度啱啱好, 可惜廚房火候好似唔太夠, 未能做到外面燶燶哋, 同時內裏保住肉汁嘅水準但薯條係幾好食嘅, 金黃脆卜卜, 仲要有茄汁同蛋黃醬<Oldish Ch
今日大食妹約咗朋友去食晚飯

天氣非常熱, 行到想黎Oldish有少少口渴
見到佢嘅drink menu有幾特別嘅嘢飲, 一於試一試

主食方面, 我哋就嗌咗個比較特別嘅冬陰功意粉

<Grilled US Prime Rib-Eye>
因為好想好想食佢個粗薯條, 我哋就嗌咗份Rib-Eye
但薯條係幾好食嘅, 金黃脆卜卜, 仲要有茄汁同蛋黃醬

<Oldish Chicken Wings>
另外仲加咗份Oldish Chicken Wings
味道有些少辣, 大食妹食咗兩隻就不行了

<Oldish Tiramisu>
最後當然當然要食呢個招牌嘅Oldish Tiramisu
Oldish Tiramisu係凍冰冰嘅Tiramisu裏面加入濃縮咖啡, 冰火交融, 雙重享受
但夜晚食咖啡因有啲過重
2021-07-22 117 瀏覽
香港人2年幾冇去旅遊🛫,真係好想大叫:我想去旅行呀!✈️小編非常推介大家黎Oldish滿足一下先~因為入面既裝修好似去左英國咁架!餐廳播住70-80年代既歌曲🎺🥁好Chill🍃小編聽到好興奮🥰食完個心仲留左係70-80年代既國度!🤩😍—————————————Grilled Us Prime Rib-Eye🥩$258Rib-Eye真係一試難忘,小編仲係度回味緊🙈好大份,煎到外面乾身,配合埋香草,好香!內裏好Juicy😋將牛既香味同油脂佈滿左整個口腔😚 五成熟,岩岩好🥰正!👍🏻配菜係薯角,唔會好油,炸得幾乾身😉—————————————Chicken Mushroom Spaghetti 🍝 $148意粉個汁非常Creamy,意粉好彈牙,Mix埋煎香左既蘑菇同雞肉,好夾!好香🥰—————————————Oldish Tiramisu🍨$78雪硬左好似donut形狀既Tiramisu,食之前淋上熱既Espresso,冰火交融,食落冰冰地,好香濃既咖啡中和左Tiramisu 既甜,岩岩好👍🏻小編第一次食e個食法既Tiramisu,好新穎🤩—————————————🌟餐廳員工好貼心,裝暖水既玻璃
Grilled Us Prime Rib-Eye🥩$258
Grilled Us Prime Rib-Eye

Chicken Mushroom Spaghetti

Oldish Tiramisu🍨$78

—————————————
🌟餐廳員工好貼心,裝暖水既玻璃杯有餐巾包住,唔會燙親手🥰
Grilled Us Prime Rib-Eye
Chicken Mushroom Spaghetti
Oldish Tiramisu
位於上環小街中嘅Oldish,英式嘅門面設計非常吸睛👀復古風格帶於濃濃嘅英倫感,彷彿去左倫敦嘅小巷🥶🥫All Day Breakfast ($158)Lunch set嘅All Day Breakfast 屬英國London嘅價格(可能更貴)第一印象非常豐富足料 充滿澱粉亦係基本全日早餐嘅配料🥐🍅🍳🥓水平亦不過不失 全部都係即叫即煎煙肉都好可口惹味 煎到好乾身份量多到大食嘅都一定會飽有突🤣雖然質素唔屬於好出色 而且食到尾仲有啲膩但都有少少搵返倫敦嘅味道❤️整體不錯,但就all day breakfast嚟講價錢又好似貴左少少,但勝在裝修好有英倫感覺,好似去左1個小時英國咁🥶

All  Day  Breakfast

🥫All Day Breakfast ($158)
Lunch set嘅All Day Breakfast
屬英國London嘅價格(可能更貴)
第一印象非常豐富足料 充滿澱粉
亦係基本全日早餐嘅配料🥐🍅🍳🥓
水平亦不過不失 全部都係即叫即煎
煙肉都好可口惹味 煎到好乾身
份量多到大食嘅都一定會飽有突🤣
雖然質素唔屬於好出色 而且食到尾仲有啲膩
但都有少少搵返倫敦嘅味道❤️

走上東街既長斜路 沿途都唔見有太多人只係7點鬆既晚上 呢度已經特別寧靜🤫經過一間酒吧 眼看左右都已經閂門既店舖起初都擔心自己行錯路 但原來行多幾步係東街既盡頭 就會見到呢個充滿懷舊英倫風的門口😍店舖內既裝潢同擺設十分有心思🤩感覺到店主對復古風係情有獨忠🤭牆上既海報 一枱一凳 都同充滿懷舊感🪵📻環境既配合 覺得自己已經置身於英國小巷內既餐廳一樣🇬🇧-🔸𝙶𝚊𝚛𝚕𝚒𝚌 𝙿𝚛𝚊𝚠𝚗 𝚆𝚒𝚝𝚑 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 唔好睇少佢 前菜黎講佢算係大碟😲淨係蝦都有十隻八隻 又大粒 而且都幾爽口👍🏼忌廉汁配上洋蔥粒同蒜香 每一啖都覺得好食唔單調🤤佢個多士烘得好脆 我仲食到有nuts係入面🥖沾埋個忌廉汁食就好完美 如果可以多少少汁仲好😋-🔸𝙵𝚛𝚎𝚗𝚌𝚑 𝙵𝚛𝚒𝚎𝚜-𝚃𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎 食薯條就係基本野喇 今次揀左黑松露味🍟佢唔係有兜黑松露醬俾你個隻 而係直接將黑松露放上去焗🧆佢一啲都唔油 幾乾爽既口感 呢個位都做得唔錯 好香口🤪-🔸𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝙰𝚕𝚕 𝙳𝚊𝚢 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 食英式野 唔少得既一定要嗌all day breakfast😌呢個all day都可以話係應有盡有 都幾大碟煙肉煎得唔乾係抵讚 食過一次硬到
走上東街既長斜路 沿途都唔見有太多人

煙肉煎得唔乾係抵讚 食過一次硬到咬唔開既煙肉之後🥓
唔多唔少都有d陰影 不過呢度就煎得好好👍🏼
我地大家都覺得個薯餅好好食 薯味好重🥔
炒蛋都夠滑🍳豬肉腸有d香草味 唔會太漏
雖然好多時all day breakfast都係d”現成”野🥐🥫
但都好睇個廚師點去處理 呢個all day就好得喇🤤

🔸𝙸𝚌𝚎 𝙶𝚛𝚎𝚎𝚗 𝚃𝚎𝚊 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎
🔸𝙲𝚛𝚊𝚏𝚝 𝙱𝚎𝚎𝚛

奶香味較為重啲既green tea lattle🍵
岩晒中意飲奶既人 但入口依然會品嚐到茶香😌
野飲選擇都唔少 咖啡 茶 果汁 mocktail 同酒都有齊☕️🍵🍺🍷🍹
手工啤酒都有 配薯條食真係好正🍻🥔
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2021-07-06
Garlic Prawn With Toast
French Fries Truffle
Truffle Mushroom Risotto
2021-07-10 78 瀏覽
一路沿着斜路行上黎,一開始唔為意Miss咗個門口OMG🙈 好彩book咗位,如果唔係撞正lunchtime應該要等上一陣子😌一入到餐廳感覺好復古,裝修好靚,特別係門口插左滿天星既大鏡🌺😍餐牌如下:今次我地兩個人order左2款主食+ 1個小食:Chicken Mushroom Risotto 🍛Beef Burger 🍔Oldish Chicken Wings 🐥Jasmine Tea 🍵Soap 個Risotto好creamy,我同個friend分黎食嘅時候仲見到飯粒與飯粒之間仲拉線添🤤 我個friend係為雞翼而生既人,而佢超級欣賞嗰Oldish Chicken Wings🤤 我就「膚淺」地覺得雞翼超大隻,味道偏甜甜辣辣,好好味👍🏻 整體黎講,Main、Set同Snacks都好好食😳 不過要唔趕時間既人先好去食,因為絕對適合慢慢嘆、Enjoy the moment🥰✨
一路沿着斜路行上黎,一開始唔為意Miss咗個門口OMG🙈

餐牌如下:
今次我地兩個人order左2款主食+ 1個小食:
Chicken Mushroom Risotto 🍛
Beef Burger 🍔
Oldish Chicken Wings 🐥
Jasmine Tea 🍵
Soap

2021-06-25
上環出名多特色cafe 而主打懷舊英倫風嘅oldish就係食物同環境都高質的靚靚cafe 🇬🇧 餐廳門面嘅紅色磚牆吸引咗好多人嚟打卡影相 而內部嘅裝修亦都好有特色🎞 鎢絲燈膽 懷舊海報 各式各樣復古擺設 帶你回到 good old days 🙂 除咗環境 食物方面都有驚喜!Four cheese burger 中間一大塊Parmesan frico好吸睛 香脆又充滿芝士咸香🧀 burger 同時用上多款唔同芝士 另外一樣特別之處係用烘得鬆軟的提子包 同半溶化嘅芝士加厚厚的牛肉出奇地夾 🍔 泰式冬陰功意粉有幾隻蝦同帶子粒 略嫌可以再辣啲🌶 份量都比想像中cafe food多 夠哂飽肚😋 去oldish就一定要食佢嘅招牌冬甩外型 tiramisu 🍩 凍冰冰好似雪糕咁 上甜品時店員會再淋上一小杯 espresso☕️ 一冷一熱 一甜一澀 口感層次豐富🤎 咖啡無得揀豆 試咗flat white同Americano正正常常 不過跟set加$30就有 都幾大杯抵飲 啱哂chill chill 地係呢間復古cafe hea下🦦

最近去了這間散發一股英倫復古味的餐廳,無論是店外的招牌和磚牆,還是店內舊電影海報和木餐桌,甚至背景音樂的𝚙𝚕𝚊𝚢𝚕𝚒𝚜𝚝也是精挑細選,讓人有種置身於英國的感覺🇬🇧♔ 𝚃𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘 $𝟷𝟻𝟾 + 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 $𝟹𝟶個人十分欣賞這款黑松露意大利飯,以松露、各類菇菌和巴馬臣芝士製作出𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢醬汁,配上軟硬適中的飯粒,即使沒有任何配料也足以令人回味,若果你是𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘愛好者絕對不容錯過哦!♔ 𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 $𝟿𝟸 外表看似普通,但吃一口便很驚喜的牛油果多士!牛油果上撒了一層以胡椒和鹽調味的辣粉,將其新鮮的草青味蓋過,加上脆口的燕麥多士,讓本身對牛油果沒有特別感覺的我也漸漸愛上( ˘ ³˘)♥︎♔ 𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 $𝟽𝟾這是一款特別的甜品,上菜時店員會在甜甜圈外型的𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞中間注入一小杯𝚎𝚡𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘,濃濃的咖啡完美地中和了𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞中的冧酒味,而且它的口感有點像雪糕,甜品愛好者絕對可以一試♡︎♔ 𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎的咖啡濃度也很高,所以咖啡味比牛奶味突出,而且份量也不少,吃飽後

𝚃𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘

𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝

♔ 𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝 $𝟿𝟸
外表看似普通,但吃一口便很驚喜的牛油果多士!

𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞

♔ 𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 $𝟽𝟾

𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 & 𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎

♔ 𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎 $𝟺𝟻
𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎的咖啡濃度也很高,所以咖啡味比牛奶味突出,而且份量也不少,吃飽後還可以慢慢嘆杯咖啡,𝚜𝚘 𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕~

整體而言今次用餐的環境及食物也相當高質,我們所點的三款食物也推薦大家試試看,期待再一次到這𥚃用餐(●’◡’●)

2021-06-29
$221.5 (午餐)
𝚃𝚛𝚞𝚏𝚏𝚕𝚎 𝙼𝚞𝚜𝚑𝚛𝚘𝚘𝚖 𝚁𝚒𝚜𝚘𝚝𝚝𝚘
𝙰𝚟𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝚃𝚘𝚊𝚜𝚝
𝙾𝚕𝚍𝚒𝚜𝚑 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞
𝙵𝚕𝚊𝚝 𝚆𝚑𝚒𝚝𝚎 & 𝙲𝚊𝚏𝚏𝚎 𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎
  • Truffle Mushroom Risotto
  • Avocado  Toast
2021-07-07 88 瀏覽
———📍上環💦落住雨嘅上環大街小巷特別有外國嘅feel 同朋友行下行下去左樓梯街 🌟見到呢間裝修帶有英式復古風格 就入左去食個lunch🤤@oldishhk💓呢間餐廳啲主菜都幾推介💓❏ 🅢🅔🅐🅕🅞🅞🅓 🅡🅘🅢🅞🅣🅣🅞 $ ①⑥⑧🌸一上枱賣相好吸引 都落左幾多海鮮✨有大蝦🍤大青口等等 食落都好有鮮味同爽口👍🏻 意大利飯個芯唔會太生 岩岩好⭐️ 個汁係帶有微微辣味嘅蕃茄海鮮汁❏ 🅞🅛🅓🅘🅢🅗 🅕🅞🅤🅡 🅒🅗🅔🅔🅢🅔 🅑🅔🅔🅕 🅑🅤🅡🅖🅔🅡 $ ①⑤⑧🌸牛肉漢堡超大份 用左Parmesan cheese 🧀 融左變成一塊大薄脆 打卡一流✨ 牛肉好厚五至六成熟 有肉汁 薯條🍟都唔錯🤤❏ 🅜🅐🅣🅒🅗🅐 🅛🅐🅣🅣🅔好重奶味 個人覺得可以再濃啲抺茶味🍵🥰🥰🔌環境座得幾舒服😌 下次會再黎試新野—————————Oldish (上環)上環東街53號地舖#winfat#winfat上環#winfat港島
———

❏ 🅜🅐🅣🅒🅗🅐 🅛🅐🅣🅣🅔
好重奶味 個人覺得可以再濃啲抺茶味🍵🥰🥰

🔌環境座得幾舒服😌 下次會再黎試新野

—————————
Oldish (上環)
上環東街53號地舖

#winfat#winfat上環#winfat港島
2021-07-07 74 瀏覽
呢間位於上環嘅café一直都好高人氣,都食過一至兩次。今次適逢平日放假,可以好好享受下café復古、舒適嘅環境。平日真係無人,夠哂舒適,環境真係十分唔錯~今次無試到佢地既signature甜品tiramisu, 但就初嘗試左佢地既lunch set嗌左Duck Wellington 同埋 Chicken Mushroom Risotto Set配有前菜 湯或者沙律,因為我地嗌2個set所以就各選一款~粟米忌廉湯唔會太稠 細細碗 唔會飲到好飽沙律都好fresh 同樣都係細細碗 Duck Wellington威靈頓牛就食得多,威靈頓鴨都係第一次食切開有驚喜! 鴨既熟成度岩岩好,唔會太生但同時有肉汁流出黎配左Onion jam,肉同飽既膩感即刻無左,好夾! 配菜沙律好大碟~ 不過食完舊威靈頓鴨之後,食番多D沙律,會無咁濟,perfectmatch! Chicken Mushroom RisottoRisotto飯粒較硬身,但醬汁好似有點太多同稀身,但都好香好入味!最後當然要嗌番杯咖啡黎飲~咖啡既豆味偏向比較苦 未必人人中意啊~相反Iced Americano個苦味無咁重 可以不妨一試~
平日真係無人,夠哂舒適,環境真係十分唔錯~

粟米忌廉湯唔會太稠 細細碗 唔會飲到好飽
粟米忌廉湯

沙律都好fresh 同樣都係細細碗
沙律

Duck Wellington
威靈頓牛就食得多,威靈頓鴨都係第一次食
Duck Wellington

切開有驚喜! 鴨既熟成度岩岩好,唔會太生但同時有肉汁流出黎
配左Onion jam,肉同飽既膩感即刻無左,好夾!
match!

Chicken Mushroom Risotto
Chicken Mushroom Risotto

最後當然要嗌番杯咖啡黎飲~
咖啡既豆味偏向比較苦 未必人人中意啊~
Latte

Iced Americano
2021-03-19
2021-07-04 134 瀏覽
呢間餐廳真係知左好多年,但一直都未有機會認真試試,今個weekend特登同H先生黎chill下😎-餐廳分左2層,無論外面既裝修定內部既擺設都好vintage,有一種去左英國既感覺,同時都有好多打卡位📸好有特色,幾靚😍-🍳Oldish All Day Breakfast $158材料包括: 炒蛋、香腸、煙肉、薯餅、蕃茄、茄汁豆、三文魚、菇同牛角包,非常豐富,包你實飽😋當中蕃茄好好味,牛角包牛油味非常濃🤤-🧀Oldish Four Cheese Beef Burger $158呢個burger係用4種芝士,當中仲加入一塊芝士薄片,令到形狀好似架UFO咁,好搞笑同超芝士😍而包係用左提子麥包,非常新奇,口感層次十足,真係好驚喜,芝士控一定要試,H先生麻麻地芝士,佢都大讚話要encore🤩-🍰Oldish Tiramisu $78到左W小姐最期待既環節,係一個賣相好似donut既tiramisu,好可愛😚員工會將1 shot熱熱既espresso倒落去凍冰冰既tiramisu到,食落質感好似雪糕,雖然酒味唔算太濃,但咖啡味就真係超濃☕️都好好味道😋-☕️Ice cappuccino $30

🍰Oldish Tiramisu $78

☕️Ice cappuccino $30