2022-08-03 34 瀏覽
今日放工約咗朋友食飯,太耐冇去東港城,原來好多地方裝修緊,仲有唔少新開嘅餐廳,呢間依然有咁多人,要排隊等位😆🌸紅酒燴牛肋條闊麵牛肋條牛味濃,用紅酒去煮成汁酸酸地,中和牛肋條既油膩感,麵條爽口,每條掛上肉汁,好食😋🌸德國腸拼盤款式多樣,有原味辣味、香草、黑椒,煙熏味突出,燒得脆皮可口🌸炸魚薯條外層酥脆,魚肉厚身,帶少少啤酒嘅麥香,同他他醬味道好夾🌸甘荀餐湯甘荀味道清新,沒有草青味,加上忌廉,口感滑溜

🌸紅酒燴牛肋條闊麵

🌸德國腸拼盤
款式多樣,有原味辣味、香草、黑椒,煙熏味突出,燒得脆皮可口

🌸炸魚薯條
外層酥脆,魚肉厚身,帶少少啤酒嘅麥香,同他他醬味道好夾

🌸甘荀餐湯
甘荀味道清新,沒有草青味,加上忌廉,口感滑溜

2022-08-01 37 瀏覽
Lunch set $75-118 包餐湯飲品❤️是日餐湯係甘筍忌廉湯🥕真係會食到紅蘿蔔蓉🤩真材實料!味道唔錯 不過面頭嘅忌廉整唔溶😂奥斯經典全日早餐$98入邊有窩夫餅、炒蛋、番茄、雞扒、芝士腸、帕爾瑪火腿、茄汁焗豆、薯條同沙律🥗組合超豐富😍條香腸入邊超多芝士🤩窩夫都好香脆😋香煎石斑柳伴薯蓉香草忌廉汁 $85佢哋個薯蓉超好食!入口軟滑 充滿薯香❤️係天然嘅味道🥰配埋香草忌廉汁真係超夾🤘🏻魚肉分量多 食完超飽🤣套餐仲會包埋$33嘅飲品✌🏻下次會想試意大利飯~好似好多人點😜

Lunch set $75-118 包餐湯飲品❤️

奥斯經典全日早餐$98
組合超豐富😍條香腸入邊超多芝士🤩窩夫都好香脆😋

香煎石斑柳伴薯蓉香草忌廉汁 $85
魚肉分量多 食完超飽🤣
2022-07-28 50 瀏覽
店內座位不少,是很舒服的木系設計加上有不少綠意盎然的裝飾,一踏進去立刻充滿了文青感💕 整體很舒服🥰 是日跟朋友各叫了份午餐~價錢由$75-$118不等~👉🏻磨菇湯套餐都配有餐湯,內裡有不少磨菇肉,味道也不錯😊👉🏻炭燒8oz肉眼配薯條 $118牛扒滿大一塊,而也有厚度,感覺不只8oz~面頭燒上漂亮的格紋,讓人賞心悅目🥰 切開後看到那完美的粉紅色,更是口水直流~雖然不血肉味很重,但肉質𣎴錯,絕對對得起這價錢,伴碟的薯條很脆𣎴油,吃得我很滿足👍🏻👍🏻👉🏻香煎石班柳伴薯蓉香草忌廉汁 $85魚柳沒有騙我,是真的石班柳~肉質厚實有口感😍魚皮煎得有點焦脆,伴著那如山高的薯蓉,整體好吃,忌廉汁牛油香滿明顯,是好吃的但最後會有點膩,而且不用怕不夠飽~薯蓉超多😂🙈🎈總歸一句: 店內舒適,食物不錯🙌🏻很適合跟閨密來聊天飯聚💕

👉🏻磨菇湯
套餐都配有餐湯,內裡有不少磨菇肉,味道也不錯😊
磨菇湯

👉🏻炭燒8oz肉眼配薯條 $118

👉🏻香煎石班柳伴薯蓉香草忌廉汁 $85
香煎石班柳伴薯蓉香草忌廉汁

🎈總歸一句:
店內舒適,食物不錯🙌🏻很適合跟閨密來聊天飯聚💕
磨菇湯
香煎石班柳伴薯蓉香草忌廉汁
  • 炭燒8oz美國肉眼扒配薯條
2022-07-27 52 瀏覽
朱古力布朗尼窩夫 Brownie Waffle🤌🏻朱古力做嘅窩夫加上面放咗Brownie ,夏天再放一球朱古力雪糕真係濃到入心😛不過Brownie質地比較鬆散,一切開就碎滿一地,呢個位扣啲分,而窩夫質地綿密同埋用朱古力做餅底就幾好😎鑊仔台灣鳳梨雪山熱香餅🤌🏻「期間限定」+每日限量12份100%台灣鳳梨使用同埋鑊仔賣相吸引咗我叫👍🏻一上枱已經聞到好香鳳梨味,熱香餅Q彈食落軟綿綿咁好鬆軟,有啲似海棉蛋糕咁,鳳梨甜甜地配埋雲呢拿雪糕夠晒滿足,不過略嫌鳳梨汁比較甜奥斯經典全日早餐 🤌🏻All Day Breakfast有waffle 、炒蛋 、香腸 、Parma Ham等等不過雞扒做得比較乾食,但佢Dinner set配嘅忌廉南瓜湯幾好味👍🏻👍🏻店舖以日系🇯🇵簡潔為主,空間開揚,甜品閒聊不錯😌Ocio (東港城) (將軍澳)將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖

朱古力布朗尼窩夫 Brownie Waffle🤌🏻

鑊仔台灣鳳梨雪山熱香餅🤌🏻
「期間限定」+每日限量12份
100%台灣鳳梨使用同埋鑊仔賣相吸引咗我叫👍🏻

奥斯經典全日早餐 🤌🏻

店舖以日系🇯🇵簡潔為主,空間開揚,甜品閒聊不錯😌

Ocio (東港城) (將軍澳)
將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖
2022-07-21
2022-07-26 42 瀏覽
最近屋企人想食窩夫甜品同西餐,諗起去屋企附近有間食西餐廳。餐廳裝修好日系風格,以櫸木為主。我地見晚市套餐都幾抵食,所以就決定試試😆餐湯係南瓜湯,味道有香香嘅南瓜味。🌸德國鹹豬手伴薯條E個豬手嘅皮炸到脆卜卜,保留到肉汁唔會太干,薯條係用新鮮薯仔整嘅☺️點埋d醬汁味道都幾有層次🌸水牛城單骨雞翼雞翼超香脆,感覺似炸雞😌味道辣辣地又酸酸地🙊🌸焦糖香蕉窩夫朱古力香蕉上面有薄薄嘅焦糖,口感都唔錯,窩夫🧇係即叫即整,有香香朱古力味。飲品係白桃紅茶。

我地見晚市套餐都幾抵食,所以就決定試試😆

餐湯係南瓜湯,味道有香香嘅南瓜味。

🌸德國鹹豬手伴薯條

🌸水牛城單骨雞翼

雞翼超香脆,感覺似炸雞😌味道辣辣地又酸酸地🙊

🌸焦糖香蕉窩夫朱古力

飲品係白桃紅茶。
一直都想試咗ocio好耐 終於的起心肝去試😆成間舖頭以白色同埋木系為主 好多位同埋坐得舒服☺️ 另外Menu有啲熊仔咁好得意🐻 我同男朋友心思思諗咗好耐食窩夫定係pancake最後決定兩個都叫晒😋 甜品真心幾好食值得試吓 我自己都想回訪🤤✻ 朱古力布朗尼窩夫 ($68) 🍫呢個超級推介!!呢個價錢有布朗尼 四塊窩夫🧇仲有朱古力雪糕性價比超高😻佢好香好濃朱古力味~~(*¯︶¯*)窩夫微脆同好厚身 食完都幾飽肚haha✻ 鑊仔台灣鳳梨雪山熱香餅 ($85)見到期間限定同每日限量12份所以叫嚟試吓😆佢係100%台灣鳳梨使用🍍佢成個鑊仔咁上賣相好吸引🥰一上枱已經聞到好香鳳梨味~~熱香餅Q彈食落軟綿綿咁好鬆軟 鳳梨甜甜地配埋雲呢拿雪糕冷熱交溶好正!✻ 奥斯經典全日早餐 ($118)All Day Breakfast 好大份同埋好豐富有waffle 炒蛋 香腸 Parma Ham 茄汁豆 薯條 沙律 同 雞扒😛 dinner set配埋是日餐湯 嗰日係忌廉南瓜湯我覺得都幾好味 不過唔記得咗影相🤣 隨餐仲包咗杯$33或以下嘅飲品 我補差價加咗$15叫白桃梳打🍑 甜度適中都唔錯~ 甜品控表示好滿意佢嘅甜

一直都想試咗ocio好耐 終於的起心肝去試😆
成間舖頭以白色同埋木系為主
好多位同埋坐得舒服☺️
另外Menu有啲熊仔咁好得意🐻
我同男朋友心思思諗咗好耐食窩夫定係pancake
最後決定兩個都叫晒😋
甜品真心幾好食值得試吓 我自己都想回訪🤤

✻ 朱古力布朗尼窩夫 ($68) 🍫
呢個超級推介!!
呢個價錢有布朗尼 四塊窩夫🧇
仲有朱古力雪糕性價比超高😻
佢好香好濃朱古力味~~(*¯︶¯*)
窩夫微脆同好厚身 食完都幾飽肚haha
朱古力布朗尼窩夫

✻ 鑊仔台灣鳳梨雪山熱香餅 ($85)
見到期間限定同每日限量12份所以叫嚟試吓😆
佢係100%台灣鳳梨使用🍍
佢成個鑊仔咁上賣相好吸引🥰
一上枱已經聞到好香鳳梨味~~
熱香餅Q彈食落軟綿綿咁好鬆軟
鳳梨甜甜地配埋雲呢拿雪糕冷熱交溶好正!
鑊仔台灣鳳梨雪山熱香餅

✻ 奥斯經典全日早餐 ($118)
All Day Breakfast 好大份同埋好豐富
經典全日早餐

甜品控表示好滿意佢嘅甜品🥰
下次會想試埋其他味嘅窩夫同pancake😽
鑊仔台灣鳳梨雪山熱香餅
經典全日早餐
2022-07-23 66 瀏覽
下午茶時段同閨蜜行開將軍澳,搵咗個地方坐下傾偈~呢個時段嚟到冇乜人,大家都好似我哋咁樣閑聊吹水,餐廳都冇表示我哋有用餐時限,所以都坐咗好一陣。嚟到之前已經睇過,俾佢個朱古力布朗尼窩夫吸引,成個組合每樣嘢都勁啱我口味。個窩夫嚟到都係熱辣辣,外脆內軟,好厚實嘅,足料!朱古力味淡淡地,不過好彩上面有一舊布朗尼,Brownie本身係朱古力濃味搭夠。連埋舊雪糕,$6x好收貨㗎啦~叫咗杯茉莉茶,沖一次再加水已經冇乜味🫣$3x其他款式嘅甜品都比起其他餐廳、Cafe算係收得好平,仲可以慢慢坐,都算係下午茶甜點之選👍🏻
下午茶時段同閨蜜行開將軍澳,搵咗個地方坐下傾偈~

朱古力布朗尼窩夫

叫咗杯茉莉茶,沖一次再加水已經冇乜味🫣
$3x

朱古力布朗尼窩夫
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 Cafe 在將軍澳 🇯🇵。Ocio。東港城2樓238號舖。奧斯午餐時段 Lunch Set香煎石斑柳伴薯蓉香草忌廉汁Seared Grouper Fillet with Mashed Potato。HKD85 + 10%奧斯經典全日早餐 Ocio Classic All Day Breakfast Waffle。Scrambled Egg。Tomato。Chicken Fillet。Cheese。Sausage。Parma Ham。Baked Beans。Fries。Salad。HKD98 + 10%🤫 好..今日開宗明義..想要談論吓我近呢一排食過嘅一間唔係咁啱口味嘅餐廳🤫 先嚟講下個Background先..話說Weekend想同媽媽撐枱腳..同佢去食佢最鍾意食嘅All Day Breakfast..但係樓下間Beans長期排長龍所以又再一次為咗快啲入座而幫襯Ocio..不過今次之後真係冇乜機會再有下次啦🤫 老實講All Day Breakfast其實看似簡單..都好需要廚師用心去煮每一個項目先至可以做到一個令人滿意嘅Big Brekkie..但係好可惜..
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 Cafe 在將軍澳 🇯🇵
。Ocio
。東港城2樓238號舖

奧斯午餐時段 Lunch Set
香煎石斑柳伴薯蓉香草忌廉汁
。HKD85 + 10%

。HKD98 + 10%

🤫 老實講All Day Breakfast其實看似簡單..都好需要廚師用心去煮每一個項目先至可以做到一個令人滿意嘅Big Brekkie..但係好可惜..佢呢度嘅Scrambled Egg媲美麥當勞嗰啲早餐炒蛋..實的的而且完全冇味道..然後腸仔同蕃茄睇張相都見到係煎燶咗嘅..Waffle都唔例外..燶咗之餘硬轟轟同埋只係室溫一啲都唔熱..唯一係塊雞扒煎得正常不過都幾油冧冧..可憐我媽媽要起晒腸仔同蕃茄啲燶咗嘅部份..每樣嘢剩返少少咁樣食..然後佢最鍾意食嘅Waffle都只係食咗兩啖就唔想食啦
🤫 至於我叫嘅石斑柳伴薯蓉..表面睇條魚好似好靚仔..但係其實一拮開就散晒..應該係雪藏得好緊要嘅魚..而且又係完全冇味道..但係平心而論佢哋嘅薯蓉配忌廉汁就幾好味嘅
🤫 至於跟餐嘅菜湯..係好多雜菜料嘅..但係對我嚟講就偏酸..呢個可能係個人口味嘅問題
🤫 Ocio好似係有幾間分店..唔知係咪淨係將軍澳呢間嘢食出品比較求其..定係話我真係咁黑仔..試咗幾次都係覺得唔係幾對路..先至好忍心咁樣出呢類型嘅Post ..希望餐廳睇到呢篇文可以跟進一下..又或者喺餐廳度問吓其他食客嘅意見
🤫 老實講..我又唔係啲乜嘢金舌頭又有咩資格去負評人哋呢..我只係想誠實地帶出自己嘅體驗同埋觀感..所以以上完全係個人嘅口味同埋感受..學我表妹話齋..就算係麥當勞炒蛋加咗鹽同埋胡椒粉都可以好好味..而且俗語都話鹹魚青菜各有所愛..希望以上呢一篇Post唔會帶嚟大家嘅反感
。。
翻兜指數:🤭(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:5次💮
午餐
2022-07-21 67 瀏覽
天氣咁熱都冇咩胃口食野,接埋2個化骨龍放學去食tea仲好, 今日就去左坑口站既東港城食好西,疫情前黎過記得有間餐廳,有窩夫食好正,今次決定再黎試下。講緊既係東港城2樓既Ocio,上次有食過 期間限定哈密瓜窩夫,今次就試佢地既招牌朱古力布朗尼窩夫,另外再加錢加左2球雪糕,咁就一人一個雪糕球唔駛爭喇。熱辣辣既朱古力窩夫,朱古力味唔算好濃,不過配埋香濃既布朗尼蛋糕,加上蛋糕入邊果仁,真係又好味又有唔同既口感,加埋凍冰冰既雪糕,真係勁滿足,本來冇胃口都充滿晒食欲。加多個全日早餐,茄汁豆、香腸、雞扒、沙律菜、滑蛋、薯條加窩夫超級飽肚,樣樣都咁好食,可惜食唔哂,我叫呢個係lunch set黎,仲有餐湯加飲品,食完連晚餐都可以唔駛食,本來諗住食tea, 估唔到可以咁飽,下次要黎試埋其他野食先得。

2022-07-21 28 瀏覽
即整窩夫熱辣辣,係淋身嗰隻睇你鐘唔鐘意😜,雞扒同炒蛋夠大份,啱鐘意口味清淡人士👻,最好味係荔枝冰茶🤣🅾🅲🅸🅾 🅰🅻🅻 🅳🅰🆈 🅱🆁🅴🅰🅺🅵🅰🆂🆃 全日早餐 HK$89
Ocio呢間舖係大圍都聽過 不過今次特登出到TKO搵frd子去食佢tea 呢間入面setting行文青休閒風 啲佈置彷似西式cafe露天茶座 坐落心情都好啲🤭不愧迎合到佢店名Ocio嘅西班牙文意思「休閒」☺️嗰熊仔好似睇動畫嗰啲係森林焗年輪蛋糕嘅公仔咁得意🐻好match嗰theme再令我幸福嘅係連播嘅bgm有aespa、bts嗰啲 就連非主打歌都播 認真有taste!。。。🦔👉鑊仔法式吐司 配楓糖漿 $65估唔到佢啲散叫甜品咁高質!比起平時食開嘅waffle 當下更想食下啲厚toast 結果上枱真係幾grand🤩唔好睇少佢份法式吐司 巨型的厚 包控表示很興奮!! 外脆內軟 好香雞蛋味 每啖襯杏仁片+雪糕咁食好滿足 入面似浸咗蛋黃汁嘅分層 但食落係奶黃般的甜、有焗蛋白咁soft嘅質感😋吐司邊唔算硬 都易入口。。。🦔👉香煎石班柳伴薯蓉 $85睇落裝飾真係幾artistic! 好鍾意薯蓉質感夠綿 份量都幾多🤭撈埋香草忌廉汁食感覺不錯!條石斑柳外表好夠香煎但又唔油膩 肉質不過不失 係陣皮真係難離難捨啲 雖然係主角 但我喜歡薯蓉多啲^^🥣是日餐湯龍蝦湯 忌廉滴落嘅線條幾講究的靚 味道不太濃 唔係濃

👉鑊仔法式吐司 配楓糖漿 $65

👉香煎石班柳伴薯蓉 $85
🥣

是日餐湯龍蝦湯 忌廉滴落嘅線條幾講究的靚 味道不太濃 唔係濃稠嗰種 幾啱呢個天氣🤪飲完又唔會頂胃阻住我開大餐

👉鮮奶咖啡☕跟餐送$33餐飲
補咗差價要咗杯latte 拉花尚可 味道真係令人熟悉得百感交集😂flavor that so accessible!

👉芝士薯條 跟餐+$48
下午茶小食真係唔少得薯條🍟聞落真係有金拱門咁香 但平均每條都長啲粗啲 同樣係脆口但擺耐咗會腍啲 不過重點梗係落咗唔少熱溶芝士+芝士醬 要拉絲其實都做到 凍咗又真係更硬咗地 不過少少地蘸芝士醬食味道已不錯
2022-07-18 43 瀏覽
呢日去開東港城買野,順便響商場食晚飯。今次俾呢間好清新,走日系木色設計嘅餐廳吸引到,望見餐牌選擇好多,價錢幾抵食,一於試吓先。​🐷🐷香煎美國保濕豬鞍伴蘋果燒汁套餐($168)- 分量十足,肉質好滑,配合蘋果燒汁,好香口惹味。薯條亦炸得好脆好乾身。特別要讚一讚,不愧為「保濕豬鞍」,相信一定有獨門秘方先可以保持到肉質咁juicy,真係好難得食到咁鮮嫩嘅豬扒。推介👍🏼👍🏼🍷🍷紅酒燴牛肋條手工闊條麵套餐($128)- 牛肋條好入味,肉質好鮮嫩,有入口即溶嘅感覺。手工闊條麵好煙韌彈牙,吸收咗牛肋條嘅汁,味道十分濃郁。🎃🎃套餐包埋餐湯(南瓜忌廉湯)同$33以下嘅飲品,我哋叫咗甘菊薄荷茶,另一杯榛子咖啡要另加$12,要讚下佢熊仔拉花好有心思。另外佢出名嘅甜品選擇唔少,賣相好靚,可惜今次太飽,搵日要再嚟食吓甜品先。

• 香煎美國保濕豬鞍伴蘋果燒汁
約了朋友放工後來到這cafe聊聊天想不到平日夜晚只是七點幾將軍澳這餐廳是這樣的旺場 滿滿都是食客我們沒有訂位 好在也只是稍等了一會就有位嚕 •自助下單 想食什麼自己襟 看了一會 最抵食依然是dinner set 包湯包野飲 •點了紅酒燴牛肋條手工闊麵 $128 看openrice有好多人都點了這個應該不差吧 餐湯不用多等就端出來了紅蘿蔔蕃茄🥕湯 ?不夠濃郁 但這價錢來說不過不失 等了一會兒主菜才到 看到歪歪曲曲的意粉 禁不住笑了 一看就知是手工意粉的模樣😂牛肋條頗多 份量足 麵粉汁的味道濃郁得來不會過咸好食😋 •友人點了煎紐西蘭羊架羅勒鮮茄手工意粉 $168羊架看起來煎得香口 試了一口 很有羊特有的羶味 愛吃這特有的羶味真要試試意粉乍看以為和我的那碟一樣 🍝吃上去才發覺兩者好像不太一樣 個人覺得牛肋條的麵條更有嚼頭 •🍫朱古力麻薯窩夫 $68 來到這餐廳不能不試甜品吧首選朱古力麻薯窩夫 🧇看起來非常吸引!份量十足 窩夫底焗很香脆不會太厚身也不會太甜 配上朱古力雪糕簡直是絕配反倒麻薯份量不算多 如能更多會更煙韌更好食😛 Overall每一口都是享受🤩 推介•價錢合理 還有好幾款甜品好想試
約了朋友放工後來到這cafe聊聊天

點了紅酒燴牛肋條手工闊麵 $128
看openrice有好多人都點了這個
應該不差吧
餐湯不用多等就端出來了
紅蘿蔔蕃茄🥕湯 ?
不夠濃郁 但這價錢來說不過不失
餐湯  (dinner  set)

等了一會兒主菜才到

煎紐西蘭羊架羅勒鮮茄手工意粉

🍫朱古力麻薯窩夫 $68
來到這餐廳不能不試甜品
首選朱古力麻薯窩夫 🧇
看起來非常吸引!
份量十足 窩夫底焗很香脆

Overall每一口都是享受🤩
推介

價錢合理

還有好幾款甜品好想試
下次會再encore!!!

As usual, menu for ref

餐湯  (dinner  set)
紅酒燴牛肋條手工闊麵
煎紐西蘭羊架羅勒鮮茄手工意粉
2022-07-17 37 瀏覽
今日好開心~有機會同老公豬一起食下坑口的西餐廳。價錢相宜又精緻。餐牌上面上唔同主菜都已經包括餐湯同埋$33以下嘅飲品🙈🙈🙈德國鹹豬手配薯條:薯條炸得好鬆脆,而且份量極度之多。豬手外皮脆卜卜,肉質嫩滑,入口肉汁豐盈。好抵食。份量真係好大~三個人都幾好食紐西蘭羊架羅勒鮮茄闊條麵:外表煎得很香, 內裡有豐富既肉汁, 食到羊既鮮味, 而且唔羶⋯⋯而且熟度到恰到好處。闊條麵煙靭得來有咬口。配上蕃茄醬汁~我再食多一碟都仲得是日湯粉是南瓜湯:🙈味道10分鮮甜~10分滑~好味。
今日好開心~有機會同老公豬一起食下坑口的西餐廳。

是日湯粉是南瓜湯:🙈味道10分鮮甜~10分滑~好味。

講起食好野,通常都會諗到旺角尖沙咀等等嘅熱門地方,但其實將軍澳都有好多好嘢食嫁🥳今日同朋友放咗工之後過咗嚟坑口度行街,發現東港城開咗一間文青cafe💝 裝修好有日本style,每一個位都可以打卡,而且食物質素好高,價錢都好抵食,性價比首選😆✌🏻我哋晚餐過到嚟仲有set dinner🥘 有餐湯、主菜,仲有嘢飲,都只係$150內😜紅酒燴牛筋條意大利麵🍲必食推介!絕對係抵食又好食嘅首選😛牛筋條超級林同埋好香牛肉,食落口好鬆軟,絕對唔會好難咬/好難吞,而且餐廳用過紅酒來調製,所以唔會有牛嘅蘇味🥳藍芝士牛肉漢堡🍔又係另一樣嘅必食之選,漢堡係手工制,超級口同埋超級大塊!配埋藍芝士一齊食,口感就更加豐富同埋有層次😜

紅酒燴牛筋條意大利麵🍲
必食推介!絕對係抵食又好食嘅首選😛