2022-08-23 49 瀏覽
今晚重臨坑口呢間日式小清新cafe店,除咗性價比高之外仲好高質,仲有甜品亦一直念念不忘,好想再食🤩🌟龍蝦汁海鮮燴飯$148龍蝦汁味濃,每一啖都食到龍蝦汁香味,海鮮好爽口彈牙,上面仲有芝士粉點綴,完美配搭👍🌟紅酒燴牛肋條闊面$128牛肋條口感鬆軟,瘦得來好冧又厚肉,紅酒燴得好入味,闊條麵煮到啱啱好,不會太硬或太軟身,配埋醬汁食不會乾,果然冇揀錯👍🌟精選蛋糕(蘋果芝士蛋糕)跟餐+$19建議一定要試,大大件,扎實口感,蘋果加芝士估唔到咁夾,又唔太甜🫶🏻🌟跟餐仲有蘑菇湯同餐飲,好滿足呀

🌟龍蝦汁海鮮燴飯$148

🌟紅酒燴牛肋條闊面$128

🌟精選蛋糕(蘋果芝士蛋糕)跟餐+$19

🌟跟餐仲有蘑菇湯同餐飲,好滿足呀

2022-08-20
第n次食呢間餐廳,每次同朋友想食文青少少嘅cafe都諗起呢間,環境舒服價錢又合理。炭燒美國封門柳伴薯條 $1897成熟 朋友唔鍾意食太生,於是揀咗7成熟,不過感覺上7成熟太熟了,令到啲肉有啲乾,不過呢個部位嘅肉好鮮嫩又肉味重。搭配醬汁仲有薯條,可以兩個人share食。餐湯麻糬雪山 $78加朱古力雪糕 $8個鑊仔裝住上枱,好得意適合打卡用,搭配雲呢嗱雪糕,原本唔知有雪糕仲額外加咗朱古力雪糕,旁邊仲有杏仁碎可以點住pancake食,pancake好香又軟綿綿,充滿蛋香味,裡面仲有加咗好多麻糬。熱情果檸檬梳打(少甜少冰) $15(跟餐價)個人鍾意呢杯多啲,熱情果加檸檬梳打好夾,飲落好清新,味道酸酸甜甜,但又唔會太甜,好適合夏天飲。岩鹽荔枝椰果梳打(少甜少冰) $48少甜之後都係偏甜,椰果份量都多,搭配荔枝梳打令口感更有層次。

炭燒美國封門柳伴薯條 $189
7成熟

餐湯

麻糬雪山 $78
加朱古力雪糕 $8

熱情果檸檬梳打(少甜少冰) $15(跟餐價)

岩鹽荔枝椰果梳打(少甜少冰) $48
2022-08-21 23 瀏覽
難得同媽咪行街,行完梗係要去食好西!估唔到坑口都開咗間木系嘅cafe~小清新路線👀三文魚柳青醬手工意粉 $158😍青醬做我好出色!Creamy得嚟又唔膩~三文魚勁大塊😍外皮脆脆的👍🏻👍🏻意粉煙韌有口感,我媽強烈大讚🤣🤣👀泰式炸魚冬陰公飯配自家製泰醬 $158😍魚都多嘅!但係都仲食到啲魚腥味🥹(我媽話冇,可能我對魚味太敏感😂個飯第一啖覺得好好食,之後越食越甜😂😂酸酸甜甜咁🫣🫣👀水牛城單骨雞翼 $48😍跟套餐加~識落有啲似韓式甜辣炸雞嘅味道😻外皮炸到香脆,有啲啲辣,不錯👍🏻👀熱情果檸檬梳打 $15😍都係好岩夏日嘅飲品~非常清爽!我最愛😋

👀三文魚柳青醬手工意粉 $158

😍青醬做我好出色!Creamy得嚟又唔膩~

👀泰式炸魚冬陰公飯配自家製泰醬 $158
個飯第一啖覺得好好食,之後越食越甜😂😂酸酸甜甜咁🫣🫣

👀水牛城單骨雞翼 $48

👀熱情果檸檬梳打 $15

😍都係好岩夏日嘅飲品~非常清爽!我最愛😋
2022-08-18 1553 瀏覽
@ocio_kitchent|坑口抵食晚市西餐除晚市外之前都幫襯過幾次午市,雖然價錢更平但滿曬座環境比較嘈吵,食得比較趕急就覺得還好,有少少高級茶記Feel,今次再訪都係覺得晚市體驗有好D,意粉類真心幾出色~(☆-v-)晚市套餐均連1️⃣餐湯🥣、2️⃣飲品🫖一落單就好快送上南瓜餐湯,不過碗邊有少少崩口個觀感就還好~幾夠熱但無咩南瓜味反而帶點有啲咖哩味,不算太啱我口味。🥲🥲野飲嗌咗Americano飲落比較似雀巢罐頭咖啡嘅味,不太似Cafe出品~可能飲反其他特飲會好少少。🤣🥢食物:三文魚柳青醬手工意粉 🥩 $158- 有驚喜!~雖然望落醬料顔色較淺但頗爲濃厚,不似平時食開羅勒和菠菜味更重的青醬。💪店家的青醬則是松子仁、腰果的堅果味更爲突出,反而覺得幾特別地好食!~而闊身的手工意粉煙靭有咬口又嗦滿醬汁,比起平日的青醬意粉堅果香更濃又令整體不太膩口,不錯!🥘- 而三文魚柳烹飪得恰到好處,熟度剛好,雖然無咩額外調味,😚不過食落嫩滑至极又帶魚油香。實在好味~💕紅酒燴牛肋條手工闊麵 🐟$128- 肉眼可見燉煮到上色又入味嘅牛肋肉鋪係面,入口肉質糯軟不乾柴,而筋膜又帶點嚼口~係幾不錯的紅酒燴牛肋條。紅酒醬汁
@ocio_kitchent|坑口抵食晚市西餐

晚市套餐均連1️⃣餐湯🥣、2️⃣飲品🫖

🥢食物:
三文魚柳青醬手工意粉 🥩 $158

紅酒燴牛肋條手工闊麵 🐟$128
- 肉眼可見燉煮到上色又入味嘅牛肋肉鋪係面,入口肉質糯軟不乾柴,而筋膜又帶點嚼口~係幾不錯的紅酒燴牛肋條。紅酒醬汁混合了燜煮到蓉狀的洋葱粒和蒜蓉粒,整體調味適中,不算重口味,雖然肉感十足,但手工闊麵未到非常挂汁,所以成個搭配食起來不算油膩~幾正常好味。

🦐其他:
- 晚市Openrice訂座有折扣,比較抵食✅

📝比較推薦晚餐時段,之前幫襯過兩次午市都實在太多人太Full所以會容易覺得好嘈,😊晚市雖然多人得黎都未算太過嘈吵,不過隔離台有細路仔就要自求多福。而食物方面,質素都算穩定,主餐表現有驚喜幾有水準,非常值回票價~反而係餐湯和飲品比較失色,有點扣分,但總括來講人均百頭,係坑口不錯的平靚正西餐選擇。(6/10)

📍Ocio - 將軍澳坑口重華路8號東港城2樓238號舖/鑽石山荷里活廣場2樓283-284號舖
2022-08-15
不嬲都知道呢度嘅甜品好出色,所以食甜品之前,順便喺度食埋個主食。😎😋〈龍蝦汁海鮮燴飯〉🦞🦑🐙🥘龍蝦汁嘅嘢食係特別吸引,但係唔係度度都煮得咁有龍蝦味,呢度嘅就整得好出色,每一啖飯都有好濃嘅龍蝦味,仲有好多切到細細粒嘅海鮮,所以成個口感好豐富,仲有兩隻大蝦同青口,食得好滿足。〈水牛城單骨雞翼〉🔥🍖單骨雞翼就適合女仔可以好有儀態咁食雞翼,水牛城醬汁超多,味道比出邊嘅稍為辣少少,酸酸辣辣,非常開胃。〈朱古力麻薯窩夫〉🍫🧇嚟到今餐飯嘅重頭戲,果然冇令我失望,朱古力味好濃烈,但係一啲假朱古力味都冇,入面麻薯嘅質感好軟糯, 仲有一大球朱古力雪糕,多重口感,值得下次再encore。〈岩鹽荔枝椰果梳打〉🍒🍹椰果一粒粒令到飲起上嚟好有咬口,可能加咗岩鹽嘅關係,令成杯嘢飲都唔會太甜,荔枝味好香,好快就飲晒成杯。

〈龍蝦汁海鮮燴飯〉🦞🦑🐙🥘

〈水牛城單骨雞翼〉🔥🍖

〈朱古力麻薯窩夫〉🍫🧇

〈岩鹽荔枝椰果梳打〉🍒🍹
2022-08-13 76 瀏覽
呢間坑口嘅cafe一直都幾出名食下午茶同甜品🥳.朱古力麻糬窩夫🧇 $68呢度其中一樣最出名就係雪糕麻糬窩夫🌟,口感上果然同一般窩夫唔同😗,有少少麻糬嘅煙韌感覺好特別😝,而且配上超級濃郁嘅朱古力雪糕同醬汁更加滿足❤️.炭燒8oz美國肉眼配薯條(5成熟) $118另外主食方面都想試下佢地嘅牛排😝,肉眼扒牛味更加香😜,叫左五成熟生熟度都控制得好好🔥,牛扒鮮嫩多汁,點少少燒汁都好搭配😋.凍檸檬茶
呢間坑口嘅cafe一直都幾出名食下午茶同甜品🥳
朱古力麻糬窩夫🧇 $68
炭燒8oz美國肉眼配薯條(5成熟) $118
凍檸檬茶
2022-08-13 45 瀏覽
平時多數同朋友去ocio食甜品,今次就試吓午餐,選擇都幾多,見到隔籬枱食all day breakfast好似幾豐富就叫左。🍴全日早餐 $98真係好大碟呀,通常外面嘅全日早餐都冇咁豐富,最開心有窩夫食,仲有蜜糖可以點,薯條沙律份量都好多。仲有芝士腸,巴馬臣火腿, 烤蕃茄,茄汁豆,煎雞扒。煎雞扒都好滑,肉類同蔬菜類嘅比例都幾適合,同朋友一路食一路吹水就最啱啦。飲品就飲凍齋啡,咖啡味好香濃。而餐湯就係南瓜湯,入面都有南瓜嘅口感。

🍴全日早餐 $98
2022-08-12 36 瀏覽
東港城就喺地鐵坑口站a出口。開頭係商場都有啲難搵,原來就係商場2樓,萬寧、 Optical 88、紅蘿蔔附近,譚仔三哥對面。之前去過油麻地分店,第一次黎東港城嘅分店。呢度係走木系 、可愛、清新、光鮮路線,餐廳亦寬敞、舒適好多。連個pepper and salt樽都好可愛cute cute.除咗環境舒適,呢度落單都好方便,自己掃 QR code落單就得。lunch set 包餐湯&33蚊以下既飲品。香煎石斑柳伴薯蓉香草忌廉汁$85煎石斑柳唔錯!驚喜佢係連皮既,而皮煎得香脆完整!個薯蓉都食得出煮有心思,幼滑既薯蓉入面,撈咗一粒粒好細嘅薯仔粒,令到口感豐富,層次提升。本來諗住減肥low carb,但好味到令人忍唔住食曬啲薯蓉。飽到連碗湯都飲唔落。至於飲品,佢包嘅係33蚊以下嘅飲品,我加咗十蚊試下呢度既hot cappuccino,還算不錯,鍾意偏甜嘅應該會like。
東港城就喺地鐵坑口站a出口。
開頭係商場都有啲難搵,

之前去過油麻地分店,
第一次黎東港城嘅分店。
呢度係走木系 、可愛、清新、光鮮路線,
餐廳亦寬敞、舒適好多。

除咗環境舒適,
呢度落單都好方便,
自己掃 QR code落單就得。

lunch set 包餐湯&33蚊以下既飲品。
香煎石斑柳伴薯蓉香草忌廉汁$85
煎石斑柳唔錯!
驚喜佢係連皮既,而皮煎得香脆完整!
個薯蓉都食得出煮有心思,
幼滑既薯蓉入面,
撈咗一粒粒好細嘅薯仔粒,
令到口感豐富,層次提升。
本來諗住減肥low carb,
但好味到令人忍唔住食曬啲薯蓉。
飽到連碗湯都飲唔落。

至於飲品,
佢包嘅係33蚊以下嘅飲品,
我加咗十蚊試下呢度既hot cappuccino,
還算不錯,鍾意偏甜嘅應該會like。
2022-08-11 44 瀏覽
已經食過呢間Cafe好幾次,到而家先的起心肝打食評🤣 通常過去食都係下午茶,除左因為下午茶本身有套餐好抵食, Cafe地方好大好闊落,坐得好舒服,有時都會約朋友一齊chill下🥳呢度嘅窩夫真係重點推介,每次食嘅水準都好穩定,每次送上嚟嘅時候都係脆卜卜熱辣辣(淋左嘅窩夫真係好難食㗎),配埋雪糕同咖啡真係最完美嘅下午茶😍不過就算唔好甜食都唔緊要,下午茶套餐仲有啲沙律同埋其他輕食~ 呢個牛油果煙三文魚沙律我都成日食✨

2022-08-08 337 瀏覽
🧇朱古力麻糬窩夫 $68好 大 份!一份有四大塊,入面仲要包左麻糬餡😱 麻糬份量如果可以多少少就更好😂佢唔係外脆內軟,而係偏向軟身既口感💁🏼‍♀️窩夫既溫度會融化左上面既朱古力片,令成個朱古力味更濃郁🍫🐷炭燒慢煮保濕豬鞍配薯條 $108豬鞍旁邊連住肥肉既部份真係超級正🤤中間既肉都唔會乾柴😌份量偏大,我地兩個人share一份岩岩好😋沙律菜上面既汁酸酸甜甜咁,好fresh🥬同大家分享一個我最鐘意既薯條食法,番茄醬:蛋黃醬 3:2 🍟🥖鵝肝多士伴黑醋焦糖蘋果 $78(跟餐加配)多士有微微烘過,鵝肝豐腴軟嫩😚最畫龍點睛係佢既蘋果片,令成個多士既味道更有層次🍎☕️玫瑰咖啡 $45好香玫瑰味,但咖啡味淡左d🤔估唔到商場入面都有間咁文青既Café,而且性價比幾高,Lunch set有齊餐湯+主菜+飲品🤩如果大家會嗌甜品,記得食到差唔多先落單,或者提早同店員講後上‼️今日店員將主菜同甜品同時上…搞到我要鹹甜鹹甜咁隔住食😂😂服務方面,呢樣可以改善下😢
🧇朱古力麻糬窩夫 $68

🐷炭燒慢煮保濕豬鞍配薯條 $108

🥖鵝肝多士伴黑醋焦糖蘋果 $78(跟餐加配)

☕️玫瑰咖啡 $45
好香玫瑰味,但咖啡味淡左d🤔

• 朱古力麻薯窩夫
2022-08-07 38 瀏覽
♥將軍澳區商場少有的小清新日系餐廳西餐CP值高吸引了我來二訪晚餐只需百多元有齊餐湯、餐飲和主菜可以優惠價加蛋糕和小食❥ 是日餐湯-南瓜湯 🍲 南瓜蓉足料、味道香濃❥ 奥斯經典全日早餐 🍳🧇🥗🥓🍅有窩夫、炒蛋、番茄、雞扒、芝士腸、帕爾瑪火腿、茄汁焗豆、薯條和沙律大大碟材料非常豐富招牌窩夫有水準❥ 紅酒燴牛筋條闊麵 🍝 牛筋條非常軟身、入口即溶手工闊條麵好煙韌配以紅酒牛肉汁好滋味❥ 餐飲- 蜜桃紅茶 🍵 ❥ Brownie Cheesecake 🍰 +$19朱古力和芝士味好夾鹹甜剛好、值得推薦

♥將軍澳區商場少有的小清新日系餐廳
西餐CP值高
吸引了我來二訪
晚餐只需百多元有齊餐湯、餐飲和主菜
可以優惠價加蛋糕和小食

❥ 是日餐湯-南瓜湯 🍲
南瓜蓉足料、味道香濃

❥ 奥斯經典全日早餐 🍳🧇🥗🥓🍅
大大碟材料非常豐富
招牌窩夫有水準

❥ 紅酒燴牛筋條闊麵 🍝
牛筋條非常軟身、入口即溶
手工闊條麵好煙韌
配以紅酒牛肉汁好滋味

❥ 餐飲- 蜜桃紅茶 🍵

❥ Brownie Cheesecake 🍰 +$19
朱古力和芝士味好夾
鹹甜剛好、值得推薦

2022-08-06 48 瀏覽
早排去將軍澳發現呢間食肆,無咩地方見過,所以試下佢,點知都有驚喜🤩叫咗兩個午餐加個甜品意式煙腩肉白菌忌廉意粉伴溫泉蛋見到餐牌,呢個多數都會叫,因為老公、亞女都鍾意食忌廉意粉,味道、份量都唔錯,配埋溫泉蛋,感覺更加飽肚😙香煎石班柳伴薯蓉香草忌廉汁驚喜就在這個餐,雖然等耐咗,不過原來係即叫即煎,石班柳好香脆,個薯蓉配上香草汁好好味,估唔到咁好味,推薦👍👍👍焦糖香蕉朱古力窩夫因為當日都幾肚餓,所以叫埋呢度嘅甜品試下呢度甜品先至係主打,呢個焦糖香蕉朱古力窩夫,都係即叫即整,所以預早少少叫就唔洗等咁耐,焦糖脆,香蕉軟,口感特別,窩夫再配朱古力雪糕,絕配呀😋好滿足嘅一餐,原來鑽石山都有間分店😍😍,下次再去試下先😝

叫咗兩個午餐加個甜品
意式煙腩肉白菌忌廉意粉伴溫泉蛋

香煎石班柳伴薯蓉香草忌廉汁

焦糖香蕉朱古力窩夫
因為當日都幾肚餓,所以叫埋呢度嘅甜品試下

好滿足嘅一餐,原來鑽石山都有間分店😍😍,下次再去試下先😝
午餐
  • 焦糖香蕉朱古力窩夫
  • 香煎石斑柳伴薯蓉香草忌廉汁
2022-08-06 34 瀏覽
Ocio既招牌甜品🍈奧斯蜜瓜雪山熱香餅 ($98),非常吸睛👁️👀, 女女想食好耐😋😋日前終於係東港城分店食到😍, 半個蜜瓜好有份量, 上面仲有熱香餅同雲呢拿雪糕。😍呢個甜品又靚又好食,蜜瓜中心原來仲有蜜瓜啫喱,女女好似發掘到寶藏,好開心❤️💗。💜 另外呢度嘅lunch set 都幾好食,價錢合理,選擇不少。🐟香煎石斑柳伴薯蓉 $85價錢已經包餐湯南瓜湯,同一杯飲品🥤,石斑煎得香脆,配香滑既薯蓉香草忌廉汁,味道豐富。
Ocio既招牌甜品🍈奧斯蜜瓜雪山熱香餅

🐟香煎石斑柳伴薯蓉 $85

2022-08-04
2022-08-05 41 瀏覽
Ocio!Ocio!Ocio!我女兒喺呢間餐廳嘅FANS午餐大概$120內一份,着住校服還有學生優惠,店員服務非常好對小朋友有愛心午餐南瓜湯很足料,唔會開到好水牛扒對得住價錢,大大份抵食!肉質也唔錯,七成熟剛剛好盲曹魚+薯蓉,每次必點質感好滑!一啲都唔腥!我女食到舔舔脷略嫌免費咖啡差少少,但我記之前試過升級其他咖啡係好OK的!另外商場提供免費泊車優惠,仲有可以叉電動車,所以真係好方便!一定會再幫襯西貢區 將軍澳東港城 Ocio
Ocio!Ocio!Ocio!
我女兒喺呢間餐廳嘅FANS
對小朋友有愛心
午餐南瓜湯很足料,唔會開到好水
牛扒對得住價錢,大大份抵食!肉質也唔錯,七成熟剛剛好
盲曹魚+薯蓉,每次必點
質感好滑!一啲都唔腥!我女食到舔舔脷

西貢區 將軍澳東港城 Ocio
  • 炭燒8oz美國肉眼扒配薯條
2022-08-04 31 瀏覽
奧斯經典全日早餐🥣最鐘意佢有窩夫,好脆身😍話明炒滑蛋,就更係滑啦⋯⋯脆皮腸🤩粗身薯條好脆呀⋯⋯煎雞扒一d都唔油,仲有Parma Ham沙律🥗,好豐富🥳台灣鳳梨窩夫🧇鳳梨好甜好好味😋窩夫脆脆地又香蛋味,夾埋雪糕一齊食超正👍🏻慢煮雞胸肉香檳醋沙律🥗雞肉簡直用健康黎形容,沙律菜又新鮮加咗醋,食多多都唔怕肥✌🏽泡沫咖啡☕️面層奶泡超棒,咖啡味又香濃。雜莓乳酸梳打🥤莓味清新好飲,又解渴。

泡沫咖啡☕️面層奶泡超棒,咖啡味又香濃。

雜莓乳酸梳打🥤莓味清新好飲,又解渴。
2022-08-03