2021-07-15 128 瀏覽
餐廳一共分左幾個區域,基本上每一區都有打卡位而且裝修風格好獨特枱同枱之間都有足夠空間,坐位都好舒服😌服務方面都唔錯,一入餐廳就已經有店員帶位,而且落單都快手👍🏽食物質素都幾驚喜,我地叫左沙律、小食同埋意粉各一客,全部都食晒冇剩~😆煙三文魚海鮮醬意大利麵 • HKD$132配料超豐富,有大量車厘茄、幼蘆荀等蔬菜~醬汁微辣,食落似xo醬但再咸香d,好惹味😋個汁仲好掛麵,而個麵又煮得啱啱好👍🏽肉食者沙律 (燒八爪魚) • HKD$128一上菜見到超大條八爪魚腳真係超驚喜🤩八爪魚彈牙得黎唔會韌到橡膠咁👍🏽沙律好清新,而且d雜莓好甜,完全唔酸,夾埋八爪魚一齊食好味🤤地瓜條 (話梅粉) • HKD$58炸到非常之脆~咬開入面d番薯勁淋同香,配話梅粉更加能夠將個甜味帶出🥰份量都好慷慨,兩個人食都覺得多🤣
枱同枱之間都有足夠空間,坐位都好舒服😌

煙三文魚海鮮醬意大利麵 • HKD$132
配料超豐富,有大量車厘茄、幼蘆荀等蔬菜~
醬汁微辣,食落似xo醬但再咸香d,好惹味😋
個汁仲好掛麵,而個麵又煮得啱啱好👍🏽

肉食者沙律 (燒八爪魚) • HKD$128
一上菜見到超大條八爪魚腳真係超驚喜🤩
八爪魚彈牙得黎唔會韌到橡膠咁👍🏽
肉食者沙律 (燒八爪魚)

地瓜條 (話梅粉) • HKD$58
炸到非常之脆~
咬開入面d番薯勁淋同香,配話梅粉更加能夠將個甜味帶出🥰
份量都好慷慨,兩個人食都覺得多🤣
地瓜條
煙三文魚海鮮醬意大利麵
肉食者沙律 (燒八爪魚)
地瓜條
2021-07-14 1830 瀏覽
早前經過此餐廳時被門口一大隻老虎頭像圖吸引,裝潢望落有趣,原來係城中以玩味見稱嘅Mamaday創辦人創立嘅另一概念店。星期五晚上五點半左右嚟到似乎仲係落場時間,喺商場內閒逛一圈六點準時入座。一貫Mamaday嘅作風,NMSL裝飾都好有特色,掛畫、擺設古靈精怪,令人目不暇給。貧窮是寂寞拼盤(小) $78拼盤有大有細夠flexible,細嘅可以揀三款小食:炸飯波入面係冬陰功飯,外面炸得脆口唔油膩,好驚喜;腐皮扎肉有少少似食鮮竹卷,香口惹味;秋葵蝦相對肥膩,秋葵炸乾,釀咗少少蝦膠,有心機但一般般。泰式肉碎豬頸肉Pizza $108肉碎用上新豬肉肉碎,素食產品但係又有豬頸肉,有點不明所以。Pizza食落超多芝士,蒜頭味道突出,餅底薄身脆口。酸辣豬肋骨(半份) $116豬肋骨略略燒過表面,上面淋咗泰式酸辣汁,賣相吸引。滿心期待放入口,面色一沉,嗰陣魚露味真係唔係人人接受到,濃到好似腳味,笑死哈哈。 幸而伴上嘅沙律甜甜酸酸,仲有我至愛嘅紅桑子,可以中和一下。見網上提及此店主打東南亞fusion菜色,特意揀晒有代表性的,出嚟效果未算令人深刻,或者有機會再試其他。
貧窮是寂寞拼盤(小) $78
泰式肉碎豬頸肉Pizza $108
酸辣豬肋骨(半份) $116
2021-07-09
說了整個星期,今天完成實習後終於與朋友兩人來到旺角TOP吃泰國菜,店員很有禮貌,餐廳位置十分寛闊,所以6:30pm到達時並不需要等就能直接入坐。這裡的裝潢風格與”MAMADAY”及”Little Vegas”有點相似,不過因為這裡空間較大,環境相對比較清靜,適合與朋友聊天敍舊。🍽 冬蔭公大蝦比薩 HKD 136微辣的pizza,只能吃小辣的人不用擔心,絕對可以接受。冬蔭公味還算重,pizza上菜前師傅已預先切開六塊,每塊都有一隻大蝦、車厘茄、紫洋蔥及菇,分配平均 (不用與朋友爭先恐後!) 餅底十分抵讚!十分香脆而不膩,中間還加了薯蓉增加口感,芝士份量適中,個人認為如果再加多一點,令pizza有拉絲效果會更完美!!評分:5/5🍽 啖啖蟹肉擔擔飯 HKD 138十分多人推薦的主菜!這個飯鋪滿了蟹子及蟹肉,上枱時已經聞到陣陣辣香味,放進口中時更感受到「啖啖肉」,十分滿足,而飯的軟硬度適中,建議一試!評分:5/5🍽 甜品師睡覺前想做的甜品 HKD 58其實就是「士多啤梨奶油蛋糕」,正確來說並不是蛋糕,而是「光酥餅」,一個挺有趣及FRESH的配搭。首先擺盤已經十分少女風,如果甜品是和朋友一起吃,

🍽 冬蔭公大蝦比薩 HKD 136

評分:5/5

🍽 啖啖蟹肉擔擔飯 HKD 138

評分:5/5

🍽 甜品師睡覺前想做的甜品 HKD 58

其實就是「士多啤梨奶油蛋糕」,正確來說並不是蛋糕,而是「光酥餅」,一個挺有趣及FRESH的配搭。首先擺盤已經十分少女風,如果甜品是和朋友一起吃,就需要用刀子切開。「蛋糕」味道正常,而奶油則打得不錯,沒有膩的感覺,士多啤梨十分鮮甜,進一步減輕了蛋糕的膩感。

評分:4/5

🍽夏威夷.洛神花.玫瑰.果粒茶 (冷) HKD 46

味道像酸梅汁,個人不算太喜歡,下次會試其他飲品!

評分:2/5

味道 ★ ★ ★ ★ ★
環境 ★ ★ ★ ★ ★
抵食 ★ ★ ★ ☆ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
  • 啖啖蟹肉擔擔飯
  • 冬蔭公大蝦比薩
2021-07-13 40 瀏覽
旺角Top商場出名多嘢食,見呢間餐廳啲位夠闊落所以就嚟朋友嚟咗呢度😋份menu 都幾盞鬼食物選擇都幾多叫咗個大阪章魚燒意大利粉😛😛材料有有蝦仔、魷魚、蜆肉、紫菜…🥰🥰意粉軟硬適中,魷魚味濃,口感豐富⚡️⚡️⚡️叫咗另一個主菜🤗係蜜味酸辣豬肋骨😇半份的份量超大,入口鬆化,內裏軟骨部份可食,釋出酸辣美味口感。😋😋😋有桑子、藍梅、生菜等伴碟。🤪🤪味道都有啲驚喜!又唔會太油膩🤣🤣食飯又點少得要叫甜品😗叫咗焦糖脆脆燉蛋芝士蛋糕✨✨芝士味濃,入口鬆化,餅底卜脆,有雜果、果仁伴碟😝😝飲品就叫咗石榴檸檬熱情果沙冰😊沙冰真材實料,果味濃郁,賣相不錯👍適合打卡😜
旺角Top商場出名多嘢食,見呢間餐廳啲位夠闊落
所以就嚟朋友嚟咗呢度😋
份menu 都幾盞鬼
食物選擇都幾多

叫咗個大阪章魚燒意大利粉😛😛

2021-07-11 114 瀏覽
慶祝生日的一餐變左大笑一餐。同朋友一早去到餐廳本身想睇下可唔可以早小小入去,點知安排唔到就唯有再行多陣。。諗住佢係MAMADAY同group餐廳應該都okay …. 點知都幾出人意表😂🥲 石榴檸檬熱情果沙冰 - 只有石榴味既沙冰🙂 朋友叫左一杯椰子芒果沙冰,實際上係椰汁加芒果鹹蛋黃&孜然味雞翼。送上黎時係黑色既以為又係古怪菜式 無為意點知係雞翼皮全燶🌚🌚🌚 其餘兩個都還可以…….. 但絕對唔會有下次既餐廳🥶
慶祝生日的一餐變左大笑一餐。

其餘兩個都還可以……..

但絕對唔會有下次既餐廳🥶
2021-07-10 87 瀏覽
最近同朋友試新餐廳,不過就有少少失望,因為價錢都唔太平,所以都最少希價價錢同食物水平是合理的。老實說食物的顏值是不錯的,但是味道同冷熱程度拿捏得不是太好,例結呢個蕃薯條配蜜糖芥末醬, 薯條是唔熱的,可以用凍來形容,沒點醬是食唔落口咁濟,果種感覺是餐廳連叮都冇叮番熱咁,或是沒有熱住食物,而且份量唔算好大,$58呢個係火山黃咖喱配唐揚炸雞,$198, 成200蚊,但雞粒細,只有6小粒,雖然肉質還好,不過唔以呢個價錢,就比較少,而且是用汁令你感覺濟,而唔係飽,旁邊的包,又乾又韌⋯食左片同朋友都唔想晒位,而且等了好耐,但餸菜卻冷得好快,口咖喱味唔夠,白色的醬只有脂肪味冇其他,絕不推薦整餐晚餐最好食是pizza ,呢個pizza是真心好食,$128 青咖喱石斑魚pizza,夠薄又脆,有少少辣,芝士同咖喱夾到,單純份量偏細,可以一試總結是,pizza可以一試,其它就相對一般,食物唔太熱(除pizza)份量較細,以呢個價錢,比較是食打卡多於食物質素,感覺一般。

老實說食物的顏值是不錯的,

2021-07-09 44 瀏覽
No Money No Lonely 旺角彌敦道彌敦道700號406-408號鋪鹹蛋黃香矛雞翼 $68香脆好味,價錢抵食,鹹蛋黃幾入味,鍾意鹹蛋黃嘅朋友可以試吓肉碎豬頸肉pizza $108佢啲肉係素肉食齋嘅朋友唔使擔心,個餅底又薄又脆,加埋啲芝士同埋豬頸肉,個人認為必食! 酸辣豬肋肉$116慢煮咗八個鐘嘅豬肋肉好嫩好易入口,有別於鋸扒係另一番體驗!
No Money No Lonely
旺角彌敦道彌敦道700號406-408號鋪

鹹蛋黃香矛雞翼 $68
香脆好味,價錢抵食,鹹蛋黃幾入味,鍾意鹹蛋黃嘅朋友可以試吓

肉碎豬頸肉pizza $108

酸辣豬肋肉$116
慢煮咗八個鐘嘅豬肋肉好嫩好易入口,有別於鋸扒係另一番體驗!
星期六同朋友想打下卡,就搵到呢間玩味fusion餐廳~仲要好近旺角地鐵站,B出口一出就係T.O.P商場💛 三點左右嚟到,唔使排隊就入得👌🏻 因為兩位朋友都未食午餐,所以就快快手落單,上菜速度都算快。薯條🍟 配蜜糖芥茉醬 💰58 (好味度:💛💛💛)鋸齒型薯條係我鍾意嘅形狀,薯條係新鮮炸起,入口差啲熱親🥵 不過略嫌唔夠脆口🤏🏻 同埋蜜糖芥茉漿偏稀同淡,同朋友食到一半就點完啲醬,然後同店員講咗加醬汁,但係轉個頭佢又唔記得😅 最後去到中場休息要埋數買單時,我哋再睇另外一個點完先至有一碟醬😣-煙三文魚海鮮醬意大利麵 💰132 (好味度:💛💛💛)呢碟菜式係今餐最正常嘅一道菜😂 上面的三文魚花都有三片煙三文魚,幾香。意大利麵係扁身,上面有少少香料同煙三文魚碎,醬汁係小辣,我接受到嘅辣度應該全部人都接受到🤓 -脆炸五花腩 💰158 (好味度:❌❌❌❌💛)呢道菜係「伏」‼️大家千其要避開❗️ 本身我哋係叫「蜜味酸辣豬肋骨」,但係店員轉個頭覆我地話賣晒🤯 下午茶時段就賣晒,晚市點算⁉️ 咁之後我哋先至轉左呢個五花腩,落單之前仲問過小店員會唔會好肥,點知佢話佢都唔知🥲 呢下就中左伏了。上枱時,見到已經覺得比較細碟
星期六同朋友想打下卡,就搵到呢間玩味fusion餐廳~
仲要好近旺角地鐵站,B出口一出就係T.O.P商場💛

薯條🍟 配蜜糖芥茉醬

薯條🍟 配蜜糖芥茉醬 💰58 (好味度:💛💛💛)

煙三文魚海鮮醬意大利麵

煙三文魚海鮮醬意大利麵 💰132 (好味度:💛💛💛)

脆炸五花腩

脆炸五花腩 💰158 (好味度:❌❌❌❌💛)
脆炸五花腩

上枱時,見到已經覺得比較細碟,而且外皮炸到好深色,感覺好似翻炸🤔 重點係!每一舊肉都超級😱 只有三分之一或者更少係瘦肉‼️ 同朋友都只能咬走d肥肉,食左兩舊都頂唔順咁肥膩🤢🤢 不如改名叫做「炸肥膏」😓

士多啤梨玄米🍓

士多啤梨玄米🍓 💰52 (好味度:💛💛💛)
喺Milkshake入面呢款好似係最正常,所以就叫咗😂 個樣都正正常常,但係味道真係好淡好淡好淡🥲 有啲失望
另外朋友仲叫咗「木瓜蜂蜜花椒」同埋「番薯愛話梅」(走話梅)🙈 原來唔止士多啤梨偏淡,呢兩杯嘢飲都係😑😑 所以俾定個心理準備大家啦,亦都希望店家會注意返飲品味道濃度👌🏻
雖然冇影到相,但係都想講吓「木瓜蜂蜜花椒」係幾特別,因為花椒浸味會令你覺得好似食緊火鍋🤣 但你係飲緊一杯嘢飲🧃

總括然而,呢間餐廳外觀係十分有特色🤙🏻🤙🏻🤙🏻 但菜式同飲品都令人失望❌ 相信都只係打卡熱潮🥲 如果能夠改善一下食物質素,會有更多回頭客。
人均消費: 💰185
環境:💛💛💛💛💛
服務:💛💛💛
推薦:💛💛💛

2021-07-03 118 瀏覽
因為見裝修靚 環境好chill所以就黎試試No money so lonely 6點半入坐 正正啲個時間 餐廳開門好多人都一早已book位 餐廳比我想像中大而且環境明顯係供一眾打卡友 打卡啖啖蟹肉膽膽飯$138如你所見 盤內有蟹肉花生蟹子意大利飯飯帶微辣 食出花椒味 意大利飯唔會過淋入口口感多層次 亦食得出有蟹肉味度可能我地另外order pizza 所以飯好夠我地食冬蔭公大蝦比薩$136有驚喜 pizza分成6片除有蝦多芝士仲有冬蔭味外最特別係pizza面上有一層薯仔蓉 薯蓉細滑入口豐富 蝦亦爽口 食出重重芝士味加入薯蓉格外飽肚烏龍茶熱情果接骨木花青檸梳打$48唔 個名有啲長 搖勻梳打 淡淡的烏龍茶味 而且唔酸 大粒冰 係一杯好夏日飲品 解渴滿意 又幾得意
因為見裝修靚 環境好chill

入口豐富 蝦亦爽口 食出重重芝士味
加入薯蓉格外飽肚

烏龍茶熱情果接骨木花青檸梳打$48

滿意 又幾得意
跟住我食唔中伏.在 #旺角 都有 #玩味重 餐廳🤭就係響 #新之城 隔離的 #top 商場呢度勁多 #打卡位 😎而且都幾靚✨.[select what you like]#我揀咗三樣 明太子手撕雞、薯仔火腿沙律、啖啖蟹餅配紫菜芝麻飯,我覺得個飯比較乾手撕雞&蟹餅香濃幾惹味😋但都有少少辣🤦🏻‍♀️寶寶全部都食唔到薯仔沙律正常味道,普通🙈.[日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯]炒飯好多飛魚子,食落幾爽😁日本雲丹醬油炒起來幾夾海鮮,成個飯食哂都唔會漏 #OK.飲品嗌咗[山楂蘋果茶(熱)]暖暖地飲落唔酸又唔會過甜 #好好飲.座位非常多,分佈有三個場地下次再同朋友來坐卡位嘆下先😍.....
跟住我食唔中伏
在 #旺角 都有 #玩味重 餐廳🤭
就係響 #新之城 隔離的 #top 商場
呢度勁多 #打卡位 😎而且都幾靚✨
[select what you like]
#我揀咗三樣 明太子手撕雞、薯仔火腿沙律、啖啖蟹餅
配紫菜芝麻飯,我覺得個飯比較乾
薯仔沙律正常味道,普通🙈
[日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯]
炒飯好多飛魚子,食落幾爽😁
日本雲丹醬油炒起來幾夾海鮮,成個飯食哂都唔會漏 #OK
飲品嗌咗[山楂蘋果茶(熱)]
暖暖地飲落唔酸又唔會過甜 #好好飲
座位非常多,分佈有三個場地
下次再同朋友來坐卡位嘆下先😍
2021-07-01 145 瀏覽
去過銅鑼灣間mamaday幾好味, 原來旺角 TOP 商場都有間姐妹店叫No Money So Lonely! 同事話好想試,平日收早一於食個early dinner! 餐廳裝潢型格與復古交集,每個角落都有打卡位!menu主打泰式fusion菜,樣樣都好吸引~價錢親民!🍝蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵 $138呢個意大利麵好驚喜,兩隻大大隻鮑魚夠哂睇頭!咬落仲要爽口彈牙!蒜片鹹魚茄子醬汁極濃郁惹味!啱哂重口味嘅我!薄薄嘅鹹魚肉香氣撲鼻,唔似中式嘅鹹魚但都好好味,意大利麵炒至乾身唔油膩,配菜有茄子粒同香蔥多重口感!🍝記得抹咀墨汁卡邦尼巴馬火腿意粉 $118   記得抹咀墨汁卡邦尼巴馬火腿意粉可揀意粉或烏冬,巴馬火腿夠咸香肉味濃,薄薄一片啱啱好!墨汁+卡邦尼汁,香口之餘仲好creamy, 烏冬掛哂湯帶點煙韌,滿滿墨汁食完真係要抹咀🤣 配菜有大量菇類同沙律菜,口感豐富份量足!

🍝蒜片鹹魚茄子鮑魚炒意大利麵 $138

🍝記得抹咀墨汁卡邦尼巴馬火腿意粉 $118
2021-06-30 87 瀏覽
窮得只剩下錢,又點會so lonely呢🤣有錢當然要拎去食餐好嘅🤤黎到呢間又食到西餐又食埋素餐嘅餐廳,點都要食佢個凍蜆🤤.👅記得抹咀卡邦尼配巴馬火腿認真呢個意粉好好食🤣係扁意粉加濃厚卡邦尼汁,唔好睇佢烏率率,實情係加左墨魚汁😋汁夠creamy,食完仲好飽肚🤤佢同mamaday似係姊妹公司,佢地有款卡邦尼又係好食到痴線🤣🤣🤣·👅青檸凍的蜆呢個蜆好好好好好好味呀🤤係泰國青木瓜沙律個個甜甜地嘅汁,加埋新鮮洋蔥嘅辣同刺激,估唔到同蜆係咁夾🥰唯一美中不足係有隻蜆有巨多沙,但整體我俾好高分佢🤤🤤🤤·👅貧窮是寂寞拼盆我地叫左個細嘅三款拼盆,有秋葵蝦,炸魷魚圈同腐皮扎肉☺️秋葵蝦膠炸完後仍然好有彈性,炸魷魚圈仲係勁脆,腐皮扎肉點埋個沙律醬食又另一個清新味道😋😋·👅熱情果石榴沙冰番石榴味道好出,同熱情果好夾,酸酸甜甜勁開胃🤤但可惜佢連埋番石榴啲核一齊打,啲核太硬啦,飲得好不爽🤣.👅菠蘿薑青瓜Soda 我鍾意薑嘅食物,鍾意佢味道清新,又帶啲辣味😆呢杯都唔例外,佢唔係好甜,帶有薑嘅辣味同好香嘅青瓜味👍🏻

👅記得抹咀卡邦尼配巴馬火腿

👅青檸凍的蜆

👅貧窮是寂寞拼盆

👅熱情果石榴沙冰

👅菠蘿薑青瓜Soda

2021-06-29 80 瀏覽
「No Money So lonely」係一間鬼馬嘅Café🤪.欖菜香煎帶子扁意粉🍝欖菜加上辣椒🫒🌶️香辣惹味🤤帶子鮮甜彈牙😆扁意粉掛汁入味👍🏻😝😝.咖央椰絲麻薯窩夫🧇窩夫嘅牛油味同蛋味都好濃🧈🥚窩夫內有麻薯夾心😍咖央醬椰子味較重🥥加上椰絲就更加重椰子味😋不過略為甜少少🥺配上一球雲呢拿雪糕🍨.夏威夷洛神花玫瑰果粒茶🍹淡香嘅玫瑰花味🌹加上酸甜嘅洛神花🌺好清新💦💦
  • 咖央窩夫
2021-06-28 72 瀏覽
早兩日食完mamaday都好好評,所以今日心血來潮同同事放工去同集團No money so lonely (NMSL)食個early dinner, 位於T.O.P. NMSL既裝修好有特式 ,周圍好多金句打卡位。🍕泰式肉碎豬頸肉比薩Pizza加食得多啦,泰式pizza咁特別一定要叫黎食下,唔好睇佢個樣同普通pizza冇分別,佢一咬落去成食到泰式肉碎既口感,有少少辣辣地,夠哂惹味,而且熱辣辣即叫即焗,外皮焗到好脆口,皮薄餡靚,仲要超多芝士拉絲,重口味之選。🍟地瓜條配蜜糖芥末醬蕃薯條外脆內軟,而且蕃薯好甜,咬落去「soksok」聲,佢有幾個味醬汁,我哋揀左比較穩陣蜜糖芥末味。🧇NMSL waffle 咖央椰絲麻糬至於依個窩夫我期待咗全日,本身勁鍾意食咖央多士,雖然依個窩夫未算好濃咖央味,但佢重有椰子味加乳酪味,酸酸美美咁又估唔到幾夾,重點係入面既麻糬餡,係Q彈狂熱粉之選,順帶一提,面頭既雪糕球係雲呢拿雪糕,香滑滿足。 坐得舒服闊落服務好又多打卡位,一定有下次!

🍕泰式肉碎豬頸肉比薩

🍟地瓜條配蜜糖芥末醬

🧇NMSL waffle 咖央椰絲麻糬

坐得舒服闊落服務好又多打卡位,一定有下次!
2021-06-25 73 瀏覽
今日約咗個半年冇見嘅朋友出街。餐廳環境好靚,裝修好特別,好多打卡位!今次我哋嗌左兩個lunch set加個小食。唐揚魷魚鬚 $28依個小食有四個圓轆轆嘅魷魚鬚。一嚟到嗰陣我同朋友都聞到好香,當然都炸得好香脆。魷魚圈一啲都唔韌, 好惹味。沙甸辣魚比薩 $116Pizza好大份,切開咗6塊。Pizza好薄、好脆,我朋友話佢係真正嘅「薄餅」!Pizza有沙甸魚、芝士、薯蓉、洋蔥、菇等等嘅材料,好豐富。我覺得加咗薯蓉係底好特別,洋蔥好脆,芝士仲可以拉絲!日本雲丹醬油海鮮黃金炒飯 $128炒飯真係好吸引,大大份,擺盤又靚。裏面有蟹肉、八爪魚粒、蜆肉、雞蛋、西芹、洋蔥等材料。食落去仲會有少少辣,非常惹味。海鮮嘅份量都唔少,食咗好多粒八爪魚粒。西芹同洋蔥為個飯加咗唔少口感。雞蛋份量都好多,成個飯食落好香。Lunch set仲會跟一個沙律/ 餐湯,同埋一杯免費嘅蜂蜜紅茶/ Americano。今天的沙律沙律好新鮮,加埋黑醋汁,食落好開胃。除咗沙律菜,仲有幾粒藍莓同紅桑子,色彩非常繽紛,食都食得開心啲。蜂蜜紅茶蜂蜜紅茶好清甜,大大杯,好清爽!我記得蜂蜜紅茶仲有美容同保健嘅效果,啱晒我哋飲。

唐揚魷魚鬚 $28

沙甸辣魚比薩 $116