2025-03-11 171 瀏覽
位於上環差館上街的 Nissa la Bella,環境舒適精緻,令人感受到一種悠閒嘅氛圍,以為時空交錯,以為自己入了一間法國的小餐館內。首先試咗佢哋嘅「Fresh octopus salad」,八爪魚非常新鮮,口感爽口,配上清新嘅沙律菜,味道清爽,係一個好好嘅開胃菜。跟住係「Catch of the day ceviche」,魚生新鮮,酸酸甜甜嘅醃汁令魚肉更加突出,味道清新。主菜方面,我哋點咗「Bavette (flap steak)」,牛扒煎得啱啱好,肉質嫩滑,味道濃郁,配上簡單嘅調味,已經非常出色。另外,Grilled seabass, creamy spinach & beurre亦係唔錯嘅選擇。鱸魚煎得外脆內嫩,配上忌廉菠菜同牛油汁,味道豐富而不膩。最後,甜品我哋揀咗檸檬撻,檸檬餡酸甜適中,撻皮鬆脆,整體味道清新,為呢餐畫上完美嘅句號。總括而言,Nissa la Bella 提供嘅菜式質素高,服務亦都非常好,我們留下了非常好的體驗。
位於上環差館上街的 Nissa la Bella,環境舒

適精緻,令人感受到一種悠閒嘅氛圍,以為時

空交錯,以為自己入了一間法國的小餐館內。

首先試咗佢哋嘅「Fresh octopus salad」,

新鮮,酸酸甜甜嘅醃汁令魚肉更加突出,味道清新。

主菜方面,我哋點咗「Bavette (flap

steak)」,牛扒煎得啱啱好,肉質嫩滑,味道

濃郁,配上簡單嘅調味,已經非常出色。

beurre亦係唔錯嘅選擇。鱸魚煎得外脆內嫩,

配上忌廉菠菜同牛油汁,味道豐富而不膩。

最後,甜品我哋揀咗檸檬撻,檸檬餡酸甜適

中,撻皮鬆脆,整體味道清新,為呢餐畫上完美嘅句號。

總括而言,Nissa la Bella 提供嘅菜式質素

高,服務亦都非常好,我們留下了非常好的體

驗。

2025-03-10 175 瀏覽
今日係星期日,約咗朋友去上環嘅法國餐廳 Nissa La Bella 試佢嘅 brunch menu。呢個menu只係逢星期六日同公眾假期先有,絕對值得一試! 餐廳環境好chill,陽光透過大玻璃窗灑入嚟,配埋柔和嘅法式音樂,整個氣氛好relax,好適合慢慢享受一個悠閒嘅brunch。 一開始有餐前特飲同新鮮法國生蠔。今日嘅特飲帶少少薑味,加上蜜糖嘅甜香,好清新,飲落好爽口,配埋生蠔重海水味嘅鮮甜,真係好夾!生蠔嘅質感好爽滑,真係開個好好嘅頭。 前菜方面有三款,檸檬汁漬魚生、蒜蓉牛油焗蝸牛同埋雞肝醬配脆麵包。檸檬汁漬魚生酸酸嘅,魚肉好鮮嫩,食完即刻覺得好開胃;蒜蓉牛油焗蝸牛又香又滑,牛油嘅鹹香味好出,加埋啲蒜味,真係一試難忘;雞肝醬配脆麵包係濃郁到不得了,麵包脆卜卜,夾埋一齊食,口感層次十足。 主菜方面我哋叫咗廚師是日魚精選,今日係煎三文魚,煎到表皮好香脆,魚肉嫩滑,菠菜忌廉汁帶少少鮮甜味,仲有三文魚子增添口感,好滿足。另外仲試咗法式生牛肉他他,牛肉切得啱啱好,帶有口感之餘又唔會太粗,加埋蛋黃拌埋一齊食,味道香濃,仲有即炸嘅薯條,熱辣辣又脆卜卜,好出色。 最後甜品試咗開心果G

最後甜品試咗開心果Gelato、朱古力Mousse同檸檬撻,三款都好好食,開心果Gelato清香滑溜,朱古力Mousse濃郁又唔膩,檸檬撻酸酸甜甜,成個餐完美收尾
2025-03-08 221 瀏覽
之前嚟過食晚餐,氛圍感唔錯! Weekend 再黎試吓brunch 先有法國生蠔 N°3 ,海水味清甜唔腥,仲可以額外加點! STARTER TO SHARE🍴Sea Bass Ceviche 酸辣度平衡,魚肉彈牙有口感,帶點泰式風味,薄荷葉加分! 🥓Parma Ham 油脂香濃唔過鹹,蜜瓜清甜多汁,經典組合穩陣之選。 🍴Homemade chicken liver pâté 雞肝醬加上莓果醬,味道甜甜地。慕絲質地好香滑,配脆多士香香脆脆。🍴Traditional beef tartar with fries (+$28)牛肉他他 手剁粗粒有咬口,蛋黃混合酸豆洋葱好惹味,薯條即炸香脆Duck confit with ratatouille & gravy (+$38)油封鴨腿 皮脆肉鬆化,唔太台味道剛好。 下面既蕃茄、茄子、意大利青瓜吸晒鴨油香,Dessert platter Lemon tart 酸度明亮,撻皮夠牛油香;瑪德蓮外脆內軟;開心果雪糕堅果奶味濃,三款甜品細細件,配杯black coffee 剛好!
之前嚟過食晚餐,氛圍感唔錯!
Weekend 再黎試吓brunch

先有法國生蠔 N°3 ,海水味清甜唔腥,仲可以額外加點!

STARTER TO SHARE
🍴Sea Bass Ceviche
酸辣度平衡,魚肉彈牙有口感,帶點泰式風味,薄荷葉加分!

🥓Parma Ham
油脂香濃唔過鹹,蜜瓜清甜多汁,經典組合穩陣之選。

🍴Homemade chicken liver pâté
雞肝醬加上莓果醬,味道甜甜地。
慕絲質地好香滑,配脆多士香香脆脆。

油封鴨腿 皮脆肉鬆化,唔太台味道剛好。
下面既蕃茄、茄子、意大利青瓜吸晒鴨油香,

Dessert platter
Lemon tart 酸度明亮,撻皮夠牛油香;
2025-03-06 154 瀏覽
同情人拍拖先到上環吃個brunch,然後附近走走。Fresh oyster 非常新鮮,帶有鹹香的海洋氣息,是一個好的開端。Fish of the day魚肉質地鮮嫩,味道細膩,突顯了食材的鮮美。Burgundy snails in garlic butter蒜香蝸牛是經典之選,蒜味濃郁,口感軟滑,入口即化。Homemade chicken liver質地細膩,調味得宜,充分展現廚師的手藝。Bavette steak with fries 牛排配薯條煎得剛剛好,鮮嫩多汁,配上香脆的薯條,簡直是絕配。Duck confit with ratatouille and gravy 鴨腿配普羅旺斯燉菜和肉汁是這裡的亮點之一,鴨肉嫩滑多汁,燉菜帶來了清新的口感。Dessert palette 檸檬撻酸甜平衡得宜,ice cream為這頓美餐畫上了完美的句號。🦪🍤🍖🍷🍋
同情人拍拖先到上環吃個brunch,然後附近走走。

Fresh oyster
非常新鮮,帶有鹹香的海洋氣息,是一個好的開端。

Fish of the day
魚肉質地鮮嫩,味道細膩,突顯了食材的鮮美。

蒜香蝸牛是經典之選,蒜味濃郁,口感軟滑,入口即化。

Homemade chicken liver
質地細膩,調味得宜,充分展現廚師的手藝。

Bavette steak with fries

Dessert palette

2025-03-05 195 瀏覽
今日又俾我發掘到一間好嘢,上環呢間復古而又浪漫嘅法式餐廳,由法國廚師主理。味道夠正宗。店舖裝飾以木質枱凳,梳化暗紅色配埋牆上嘅復古畫以及吊燈。感覺超浪漫💕我點咗幾道菜,首先係新鮮八爪魚沙律,八爪魚鮮嫩,搭配清新嘅沙律醬,口感非常爽口。接住係澳洲肉眼牛扒,配上藍芝士醬同薯條,肉質鮮美,藍芝士醬更係為牛扒增添咗獨特嘅風味!最後,甜品部分我選咗檸檬撻,配上法式蛋白霜,酸酸甜甜嘅味道,完美地為呢頓餐畫上句號。仲有一杯奶茶,味道濃郁。💖

[ Nissa la Bella ]餐廳位於差館上街嘅小街道,係一間好別緻法國小餐廳👨🏻‍🍳,遠離繁囂嘅鬧市,可以relax 一下🤗。✿ Set lunch (1 STARTER - 1 MAIN - 1 DRINK)STARTER ✿ Mushroom tart w/ garlic cream🍄‍🟫🧄🧄法式蘑菇撻加上秘製蒜蓉醬,外皮酥脆香口,內餡柔軟豐富。蘑菇嘅鮮味同洋蔥嘅甜味完美融合,係唔錯既開胃菜😋。✿ Catch of the day ceviche +$48醃製嘅三文魚刺身🐟,酸酸甜甜,醬汁有洋葱、番茄、香菜&辣椒🌶️混合而成,食落幾惹味‼️MAIN✿ Bavette (flap meat)🥩🥩 $208牛腹肉牛味比較濃郁,廚師燒得七成熟啱啱好,非常香口。✿ Grilled fish of the day🎣 $198三文魚煎得外脆內軟,配上菠菜🥬、三文魚子再加cream調制而成,入口好juicy👍🏻。總結🫦Lunch期間餐廳仲有60分鐘free flow紅白酒及啤酒,食個set lunch再加杯酒,啱哂假期前黎一個happy lunch🙌🏻。✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Nissa la Bella ]

STARTER

MAIN
✿ Bavette (flap meat)🥩🥩 $208
牛腹肉牛味比較濃郁,廚師燒得七成熟啱啱好,非常香口。

總結🫦
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
Nissa la Bella
地址: 上環差館上街10-14號地舖
電話: 95493882
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2025-03-03 152 瀏覽
【上環•Nissa la Bella】@ππππππππππππππππππππππππππππππ🌟濃郁系前菜三連擊- 煙燻沙甸魚|燻香綿密佐酒一流- 法式雞肝醬|慕斯質感抹脆包超罪惡- 牛骨髓x酸種|油潤膠質配酸包剛好解膩🍅小清新之選普羅旺斯雜燴|燉蔬菜清甜有層次🦐海鮮主菜擔當紅蝦意粉|龍蝦汁掛麵濃郁,蝦膏感爆炸🍮經典收結焦糖燉蛋|玻璃脆殼x冰涼奶香,法甜標杆餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1000✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#上環美食 #Nissa la Bella #web3上環Nissa la Bella (差館上街)差館上街10-14號地舖
【上環•Nissa la Bella】@

🌟濃郁系前菜三連擊
- 煙燻沙甸魚|燻香綿密佐酒一流
- 法式雞肝醬|慕斯質感抹脆包超罪惡
- 牛骨髓x酸種|油潤膠質配酸包剛好解膩

🍅小清新之選
普羅旺斯雜燴|燉蔬菜清甜有層次

🦐海鮮主菜擔當
紅蝦意粉|龍蝦汁掛麵濃郁,蝦膏感爆炸

🍮經典收結
焦糖燉蛋|玻璃脆殼x冰涼奶香,法甜標杆

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 1000
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#上環美食 #Nissa la Bella #web3上環
Nissa la Bella (差館上街)
差館上街10-14號地舖
呢間位於上環嘅法式小餐館 之前經過已經覺得好有格調💖綠色嘅門面配玻璃窗 透出內裏酒紅色為主調嘅牆身🍷整個設計簡約而精緻 好有小店好cozy好溫馨嘅氛圍感❤️‍🔥環境好舒服 而食物都幾正宗☺️今次有朋友生日 職員亦都好熱情咁影相同唱生日歌🥳係一間好適合慶祝嘅餐廳🎂✨️Pissaladière|尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅 $128個人認為幾有驚喜嘅前菜 亦都係網上比較多人推介嘅菜色💫底層的面包烤至微微焦香好脆身🥖洋蔥烤至焦糖化 帶出好香嘅甜味🧅配上鯷魚醃製後的咸香 整體味道平衡得好好💞✨️Tartare de boeuf|法式生牛肉他他配薯條 $248Beef Tartare基本係我每次都會嗌嘅菜色😋餐廳嘅Tartare而係放得比較多Dijon Mustard/蛋黃醬 取代生蛋黃🫗整體色調偏白 同埋醬汁多啲🤌食落味道偏酸少少 質感creamy啲啲😳面包薄片焗至香脆 好香口🥖而薯條係幼身嗰種 整體都不過不失🍟 ✨️Joue de boeuf confite au vin rouge|法式慢煮牛頰肉 $288慢煮牛頰肉係店員推介嘅主菜💫肉質燉煮得十分軟焾而帶點咬口🐮而牛味亦都幾濃郁😉牛肉同脂肪慢慢喺口中化開嘅

Tartare de boeuf

Fries

慢煮牛頰肉係店員推介嘅主菜💫肉質燉煮得十分軟焾而帶點咬口🐮而牛味亦都幾濃郁😉牛肉同脂肪慢慢喺口中化開嘅感覺好滿足😊而底層電嘅薯蓉牛油味亦好濃郁🥔吸埋牛肉汁嘅味道真的好好食🙂‍↕️

✨️Linguine aux gambas|大蝦意大利麵 $258
整體意粉係偏乾身🍝但扁意粉吸了蝦汁同蕃茄汁 味道都算濃郁🍅而大蝦煎至焦香 肉質就唔算好彈口好新鮮🦐而整體份量都偏細份一啲 share的話可能每人一啖就食完了😂
Linguine aux gambas
2025-02-09
慶祝紀念
生日
Tartare de boeuf
Fries
  • Jouedeboeufconfiteauvinrouge
  • Tartaredeboeuf
  • 尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅
  • 法式慢煮牛頰肉
2025-02-28 182 瀏覽
上環夜晚雖然唔算熱鬧,但係就造就咗好多装修靓、食物質素高、價錢唔貴嘅小餐館。今日特登带咗個friend嚟Nissa la Bella食法國菜,一齊享受呢個愉快嘅夜晚 🌙✨。煙燻沙丁魚配麝香葡萄、白蒜湯、意大利黑醋 (Smoked Sardines with Muscat Grapes, Ajo Blanco, Balsamic Vinegar) 🐟🍇雞肝醬 (Chicken Liver Parfait):呢道雞肝醬口感滑順好creamy,味道濃郁但係唔會好重內臊味,搭配香脆嘅法包,真係好特別好好食 👌。雞肝醬上面仲有煙肉乾🥓,更加增添咗一分風味。燜煮羊腿 (Braised Lamb Shank):羊腿煮得非常鬆軟,但係唔會太淋,肉質嫩滑。另外芡汁調配得好好,配上羊腿正好掩蓋住羊肉嗰陣臊味,味道亦唔會太濃。主菜仲有時令蔬菜同焗薯,吸滿晒羊肉汁,好入味 🍖🥦🥔。朱古力慕絲 (Chocolate Mousse):慕絲嘅質地非常絲滑,入口即溶,濃郁嘅巧克力甜度適中,唔會過於膩口,巧克力嘅苦味同糖嘅甜味達到咗一個好好嘅平衡。大人細路都鍾意食 🍫。侍應熱情有禮,感受到佢哋嘅真誠款待,令成個用餐過程

侍應熱情有禮,感受到佢哋嘅真誠款待,令成個用餐過程更加完美 😊🍽️。

今次去上環法國餐館食晚餐,Nissa la Bella與港鐵站有少少距離,但又唔算遠。餐廳的紅、綠、木系主調元素,強烈呈現了典雅復古嘅感覺。加上中庭位置的酒吧位,大量酒瓶、懷舊相片點綴,氛圍感一下子就上來了。個人覺得環境寫意得來帶點浪漫,節日慶祝用餐一點都不失禮!Chicory salad $148菊苣沙律配富士蘋果、核桃及藍芝士菊苣清新中帶有微苦、富士蘋果片鮮甜、核桃有堅果香氣、加上藍芝士奶香和鹹香,味道層次豐富。作為Starter, 先讓人開開胃。Grilled Bone marrow$158法國海鹽烤牛骨髓配酸種麵包烤製後的牛骨髓散發出濃郁油脂香氣,加上海鹽吊味,骨髓顯得更鮮美。配上酸種麵包進食,中和了骨髓絲微的油膩感。Duck Confit$288法式燉鴨腿配燴豆蓉及牛肉汁經過長時間烹調的燉鴨腿,肉質仍保持軟嫩,可以用叉輕鬆分開,鴨香濃郁。燴豆蓉和牛肉汁用以主要調味,酸酸甜甜,令菜式更可口。最後加上蔥花點綴,呈現出法式講究。Creamy Spinach$78忌廉菠菜菠菜很有脆嫩感,最喜歡的是忌廉醬汁,質地綿密,又有強烈忌廉奶香。Chocolate Mousse$128法式朱古

Chicory salad $148
菊苣沙律配富士蘋果、核桃及藍芝士

Grilled Bone marrow$158
法國海鹽烤牛骨髓配酸種麵包

Duck Confit$288
法式燉鴨腿配燴豆蓉及牛肉汁

Creamy Spinach$78
忌廉菠菜

Chocolate Mousse$128
法式朱古力慕絲
慕絲的質地輕盈、順滑,入口即化,帶有綿密的空氣感。上面鋪滿杏仁片,增添香烤氣。朱古力口味突出,甜味濃烈,甜食愛好者值得試試。
2025-02-26 172 瀏覽
餐廳位於上環差館上街,墨綠色門面散發低調法式風情、復古掛畫、懷舊海報同暖黃燈光營造巴黎小酒館嘅氛圍有少少Emily in Paris 嘅Feel ,坐窗邊位,望住街景享受陽光,成個Vibe真係好Chill,店員都好nice,價錢都抵食brunch($358/pp)Baguette 🥖鐘意佢打發過嘅牛油,口感輕盈StarterOyster 🦪肥嘟嘟好飽滿,海鮮味濃郁,帶住淡淡礦物回甘,正到犯規Shooter 🍊除咗可以清走生蠔嘅味道仲瞬間Refresh味蕾,胃口即刻醒哂Fish of the day ceviche 🐟撈埋青檸汁醃嘅魚生酸香交織,仲有脆脆洋蔥粒加口感Burgundy snails in garlic butter🐌田螺好食肉質有彈性,最好食係個邪惡嘅香草牛油汁,蒜香爆炸級濃郁,拎法包「索」汁,勁樂食Homemade chicken liver pate 🐔味道比想像中容易接受,味道較為濃郁,但係一啲都唔會蘇,仲有少少酸甜嘅果醬,,油潤同清新Perfect match!Grilled fish of the day 🐟煎三文魚,熟度拿捏得好好外皮好脆,而且中間個熟度啱啱好好

Baguette 🥖
鐘意佢打發過嘅牛油,口感輕盈

Starter
Oyster 🦪
肥嘟嘟好飽滿,海鮮味濃郁,帶住淡淡礦物回甘,正到犯規

Shooter 🍊

Fish of the day ceviche 🐟
撈埋青檸汁醃嘅魚生酸香交織,仲有脆脆洋蔥粒加口感

Homemade chicken liver pate 🐔

Grilled fish of the day 🐟
煎三文魚,熟度拿捏得好好外皮好脆,而且中間個熟度啱啱好好嫩滑,有菠菜同個忌廉三文魚子醬汁

Bavette with fries 🐮
牛魔王必食之選!五成熟嘅Bavette粉嫩pink pink 五黑椒蘑菇汁個黑椒味道好出眾,薯條夠脆又唔油膩

Selection of desserts🍨
甜品三重奏,有檸檬撻,朱古力慕絲同埋開心果雪糕
2025-02-14 415 瀏覽
來到上環這間隱世的法式餐廳,雖然要行小斜路才能上到去餐廳,但食到這麼美味的食物也是值得的,服務員的態度也很好,雖然是外國人也樂於跟我們說廣東話👍👍👍❇️法式雞肝醬配脆麵包 雞肝醬細膩柔滑,入口即化,帶著濃郁的肝香和奶油的綿密感,而脆麵包外皮酥脆,內里鬆軟,帶來絕妙的口感對比❇️法式蒜容油焗蝸牛把歐芹打成醬,除了顏色鮮綠很吸引,為了不浪費這麼健康的醬汁,我們還把脆麵包點醬汁來食,原來味道都很夾。蝸牛肉質緊致彈牙😋😋😋❇️法式檸檬汁漬鱸魚魚生檸檬汁的酸味滲到鱸魚魚生中,帶來很清爽的酸道,配上有很酥脆的爆米花,口感豐富❇️大西洋鱸魚柳 配忌廉菠菜鱸魚鮮嫩多汁,用整條墨魚製成的麵條,非常有口感,又可以減少澱粉質的吸收,配上忌廉菠菜汁,風味十足❇️法式焦糖燉蛋蛋口感細膩嫩滑,入口即溶,薄脆的焦糖殼,用匙羹敲落去發出清脆的聲音

❇️法式雞肝醬配脆麵包

❇️法式蒜容油焗蝸牛

❇️法式檸檬汁漬鱸魚魚生

❇️大西洋鱸魚柳 配忌廉菠菜

❇️法式焦糖燉蛋
𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔🔸𝑺𝑬𝑨𝑩𝑨𝑺𝑺 𝑪𝑬𝑽𝑰𝑪𝑯𝑬新鮮而鮮嫩既海鱸魚刺身,搭配酸酸的檸檬汁,酸味適中,令人食得好開胃☺️ 拌埋少許三色椒同紅洋蔥,增添了層次感,口感上既清新又唔會過於油膩,非常適合作為前菜😍🔸𝑪𝑯𝑰𝑪𝑲𝑬𝑵 𝑳𝑰𝑽𝑬𝑹 𝑷𝑨𝑹𝑭𝑨𝑰𝑻呢道雞肝parfait口感滑順好creamy,味道濃郁但係又唔會好重內臟味,搭配香脆既法包,真係好特別好好食🥹 Parfait上面仲有煙肉乾(食落有啲似臘腸嘅味道),令到食嘅時候唔會太漏😋😋𝑴𝒂𝒊𝒏🔸𝑫𝑼𝑪𝑲 𝑪𝑶𝑵𝑭𝑰𝑻|beans fricassee|veal jus|鴨腿經過慢火烹調,肉質非常嫩滑,外皮金黃香脆,咬下去時,肉汁四溢,味道非常夠味。而且個蕃茄豆汁配搭鴨肉,亦都好夾😌𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕🔸𝑪𝑯𝑶𝑪𝑶𝑳𝑨𝑻𝑬 𝑴𝑶𝑼𝑺𝑺𝑬慕絲的質地非常絲滑,入口即溶,濃郁的巧克力甜度適中,不會過於膩口,巧克力的苦味和糖的甜味達到了很好的平衡。
𝑺𝒕𝒂𝒓𝒕𝒆𝒓𝒔
🔸𝑺𝑬𝑨𝑩𝑨𝑺𝑺 𝑪𝑬𝑽𝑰𝑪𝑯𝑬

🔸𝑪𝑯𝑰𝑪𝑲𝑬𝑵 𝑳𝑰𝑽𝑬𝑹 𝑷𝑨𝑹𝑭𝑨𝑰𝑻

𝑴𝒂𝒊𝒏

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
🔸𝑪𝑯𝑶𝑪𝑶𝑳𝑨𝑻𝑬 𝑴𝑶𝑼𝑺𝑺𝑬
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️食物質素:🌮🌮🌮🌮服務質素:☺️☺️☺️☺️消費指數:💰💰(TTL $1170,人均消費$585)環境質素:☘️☘️☘️☘️位於上環差館里嘅Nissa la Bella人氣法國餐廳,氣氛優雅,而且價錢親民。Garlic Butter Snails ($128)係經典法國料理菜式 - 奶油大蒜香味濃郁,蝸牛口感嫩滑,十分推薦👍🏻。Ceviche of the day ($178)呢道菜非常特別,將切成小塊嘅生魚浸泡係檸檬汁度醃製,食落酸酸甜甜,非常開胃,未食過嘅朋友值得一試。Braised Lamb Shank ($368)羊腿燉煮得非常鬆軟,但係唔會太淋,肉質嫩滑。另外芡汁調配得啱啱好,配上羊腿啱啱好掩蓋咗羊嘅臊味,味道亦唔會太濃。Side。Potato Graun ($88)馬鈴薯千層批,小妹一開始以為係普通薯蓉,點知食落真係好似千層麵咁,一層薯蓉奶油一層薯仔片,味道非常唔錯。Dessert。Apricot Tart ($88)牛油㓟皮鬆脆,杏脯肉鮮甜多汁,味道會偏甜少少。Drinks。 Spicy Nissa同類餐廳 #cocofood_法國菜同區餐廳 #cocofood_上環如

回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物質素:🌮🌮🌮🌮
服務質素:☺️☺️☺️☺️
消費指數:💰💰(TTL $1170,人均消費$585)
環境質素:☘️☘️☘️☘️

。Garlic Butter Snails ($128)

。Ceviche of the day ($178)

。Braised Lamb Shank ($368)

Side
。Potato Graun ($88)

Dessert
。Apricot Tart ($88)
牛油㓟皮鬆脆,杏脯肉鮮甜多汁,味道會偏甜少少。

Drinks
。 Spicy Nissa

同類餐廳 #cocofood_法國菜
同區餐廳 #cocofood_上環
如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既 update
2025-02-07 370 瀏覽
今次尼到尼間法國餐廳食brunch原來幾抵食😙三百幾有生蠔、三樣前菜、主菜加甜品雞肝醬配餅乾雞肝嘅質感同鵝肝差唔多味道都唔錯😚三文魚他他🐟三文魚好新鮮仲有啲爆谷做伴碟幾得意🍿法國田螺新鮮出爐嘅法國田螺熱辣辣好食😚配上香草都好夾油封鴨🦆外皮好香脆肉質鮮嫩,好容易切開牛肉他他配薯條🍟牛肉他他都好新鮮不過食到呢個時候已經好飽🤰🏿甜品有Lemon Tart、Chocolate mouse普遍偏甜
今次尼到尼間法國餐廳食brunch
原來幾抵食😙
三百幾有生蠔、三樣前菜、主菜加甜品

雞肝醬配餅乾

新鮮出爐嘅法國田螺熱辣辣好食😚
配上香草都好夾

油封鴨🦆
外皮好香脆
肉質鮮嫩,好容易切開

牛肉他他配薯條🍟
牛肉他他都好新鮮
不過食到呢個時候已經好飽🤰🏿

甜品有Lemon Tart、Chocolate mouse
普遍偏甜