2025-02-04 454 瀏覽
上環特別多不同類型國家的餐廳,今次跟朋友到了這間無論裝修還是氣氛都很chill很有法國味道的法國餐廳。剛剛當天餐廳開party,更添氣氛🎉法國海鹽烤牛骨髓配酸種麵包 $158烤得金黃酥脆又噴煙的牛骨髓,每一口都充滿濃郁的香氣,加上些許海鹽的吊味,令油脂香味更突出!再搭配酸種麵包的微酸口感,中和了牛骨髓的油膩感,兩者很夾。嫩炒八抓魚配車厘茄、橄欖、洋蔥、檸檬汁 $158八抓魚肉質嫩嫩滑滑,火喉控制得剛好,還保留了海洋的鮮味。加上新鮮車厘茄、橄欖、洋蔥和檸檬汁,令八爪魚更美味😋千層焗薯批 $88層層疊疊的薯片,烤得金黃香脆之餘中間口感入口即化。薯味很香,每一層之間又夾雜著微微拉絲的半溶芝士🧀芝士迷必點!法式燴羊肉 $368燴羊肉經過長時間的燉煮,肉質軟熟多汁。香料和紅酒的香味完全浸透到每一塊羊肉中,不會很騷,如果配飯會更優秀🫕杏脯撻配開心果雪葩 $128酸酸甜甜的杏脯搭配香滑的開心果雪葩,冰火交融的口感和酸酸甜甜的味蕾,很享受👍🏼

法國海鹽烤牛骨髓配酸種麵包 $158

嫩炒八抓魚配車厘茄、橄欖、洋蔥、檸檬汁 $158

千層焗薯批 $88

法式燴羊肉 $368

杏脯撻配開心果雪葩 $128

• 杏脯撻配開心果雪葩
2025-02-02 413 瀏覽
Nissa la Bella位於上環差館上街,距離上環地鐵站幾分鐘步程,環境高貴、優雅、有格調,營造出法式餐廳一貫嘅浪漫氣氛😊食法國菜第一件事真係唔少得麵包,法包配自家制蒜蓉牛油😋麵包表皮香脆內裡鬆軟,非常之有特色😁菊苣沙律賣相擺盤好靚嘅沙律,配上車厘茄、核桃、藍芝士,多重口感豐富體驗🤭煙燻希靈魚 (配薯仔、紅蔥頭、番茜)平時食日本嘢食刺身就食得多希靈魚,但係呢一個係薯仔墊底版本嘅希靈魚😜一開始以為薯仔真係用嚟墊底,但係佢嘅存在的確令希靈魚口感更加豐富,多咗一份粉粉哋嘅口感🤪而煙燻過後嘅希靈魚仍然保留到鮮美嘅味道,番茜為呢一道菜增添咗一份清香😍鴨腿 (配炖菜,牛肉汁)鴨腿煮得好淋,輕輕一切已經可以處理😬鴨腿外皮香脆,啖啖肉而肉質非常嫩滑👍黑松露薯蓉賣相精繳,一塊塊黑松露毫不吝嗇🤩黑松露嘅香氣同薯蓉完美結合,薯蓉口感綿密,同時亦食到忌廉香味🤤朱古力慕絲朱古力甜度拿捏得幾好,味道濃郁,質感幼滑,大人細路都鍾意食😋
菊苣沙律
煙燻希靈魚 (配薯仔、紅蔥頭、番茜)
鴨腿 (配炖菜,牛肉汁)
黑松露薯蓉
朱古力慕絲
2025-01-27 393 瀏覽
朋友推薦左一間隱世的法國餐廳Nissa la Bella真係好適合同聚餐🥂 餐廳環境優雅彷彿置身於南法的街頭讓人感覺放鬆😌✨ Garlic Butter Snails Escargots rôtis au beurre persillé $128 每一隻蜗牛都浸透咗香濃的蒜蓉牛油口感滑順搭配香草味道令人回味無窮🥰✨ Ceviche de pêche du jour $178今日的海鮮Ceviche帶有微辣的口感搭配青檸汁和香脆的爆米花清新又開胃😋✨ Truffle Mashed Potatoes Purée de pommes de terre à la truffe $108 滑嫩的馬鈴薯泥中融入了松露的香氣吃完後令人心情愉悅非常適合搭配肉類主菜🍽️✨ Braised Lamb Shank w/ Seasonal Vegetables Souris d'agneau $368 羊膝肉燉得非常入味肉質軟嫩一刀就能切開搭配時令蔬菜讓人感受到法式料理的精髓👌✨ Profiteroles $108 法式泡芙裡面填滿了香滑的雲呢拿雪糕再淋上濃郁巧克力醬甜而不膩😍🎶🎶🎶 Indulge
朋友推薦左一間隱世的法國餐廳Nissa la Bella

法式泡芙裡面填滿了香滑的雲呢拿雪糕
再淋上濃郁巧克力醬
甜而不膩😍

🎶🎶🎶
Indulge in a delightful journey through French cuisine at Nissa la Bella, where every dish tells a story of flavor and elegance. From the buttery escargots to the heavenly profiteroles, this hidden gem in Sheung Wan is a must-visit for food lovers.
2025-01-24 449 瀏覽
上次食過呢間「Nissa la Bella」法國餐廳,對佢地嘅食物記憶好深刻,今晚又再同同事黎食多次。話明第二次黎,當然試啲未試過嘅野。首先先食兩個頭盤。第一個係「Pissaladière」,中文介紹係「尼斯洋蔥鯷魚橄欖薄餅」,實際上係好似我地嘅多士而唔係Pizza,熟洋蔥配上唔會鹹嘅鯷魚,加上香酥多士底,特別得黎又好味。第二個頭盤係「Ceviche de pêche du jour」:法式魚生!切到一粒粒嘅魚肉加埋檸檬汁,調味好特別,唔係好似食日本魚生咁單調,口感比較豐富,值得一試。主菜試左「Souris d'agneau」,即係法式燴羊肉。睇落好似黑色一塊野以為今次大鑊叫錯野,試落先知食野唔可以只睇個樣。個羊肉煮到夠晒軟,完全冇羊「酥」味又夠晒嫩,而且份量好足,兩個人食都夠了所以最後都係叫左呢個主菜另加個Side dish「千層焗薯批」,呢個話係薯批但又係同我地平時食嘅唔同,佢其實係焗薯,濃濃嘅芝士醬,調味好正!今日冇叫甜品,試左個芝士拼盤,有齊4款法國芝士,冇特別介紹所以唔知佢地叫咩名,但唔似係出面餐廳或酒店食果啲,4款有淡有濃味,如果再配埋杯酒就更加正。餐廳係完全外國西餐fee

餐廳係完全外國西餐feel,外國人比較多但有中英餐牌所以叫野食都絕對唔係問題,可以放心試!
上環一帶都有唔少高質西餐,遇上anniversary 又見佢平日lunch menu 都唔貴,就揀左少食既法國餐黎慶祝。一早訂左枱,安排坐係L 型sofa 位,餐廳地方都唔細,用餐見到有一半都係外國人。餐廳上至經理下至服務員都笑容親切友善,成個用餐時間都好舒服愉快。Lunch menu 包starter +main+ drinkextra 叫左杯 procesco (+$50) , 原來都仲可以有餐茶。餐包雖然係凍,但中間都係軟熟。(+$35)微酸開胃,八爪魚唔算鮮甜,但都軟淋(+$48) starter 入面相對特別既選擇,都係好開胃既味道(+$88) 刺身希靈魚就食得多,但煙燻希就未試過,魚本身都帶咸味,配住下面塊薯仔兩個味中和返,都幾好食魚皮只有邊邊位係脆,魚身唔鞋,但未算嫩滑,少少失望,但個汁同菠菜都做得好味。呢個慢煮牛雖然睇落份量唔大。但底下既薯蓉食埋都飽肚,亦估唔到最有驚喜同最好食係佢!一切落去已經感覺到個淋滑,放入口可以用入口即融黎形容。本身牛既調味唔重,反而可以食到本身牛既原味。 薯蓉都非常幼滑,仲有少少牛肉香。同店員講呢個牛面頰好好味,一問之下原來slow cook

Proseco

Bread

餐包雖然係凍,但中間都係軟熟。

Fresh octopus salad

(+$35)微酸開胃,八爪魚唔算鮮甜,但都軟淋

Catch of the day ceviche

Smoked hearing

Atlantic seabass w/ creamy spinach & beurre blanc

Slow cook beef cheek w/ mashed potatoes

同店員講呢個牛面頰好好味,一問之下原來slow cook 左24個鐘! 絕對值得食!都好彩唔係叫牛扒,係叫左呢個!

PROFITEROLES

(+$48) 另外仲有朱古力醬俾我地影完相再自己淋落去,但覺得唔落仲好味。唔太甜既vanilla 雪糕,配上脆脆泡芙,完全唔會覺得好漏。

訂座個陣remark 左anniversary,都主動係碟寫左慶祝字眼,非常體貼。

Americano  /  Ice  Tea

餐廳服務同環境加上野食既質素,絕對值得推介同再訪。
2025-01-17
  • 煙燻希靈魚
  • Profiteroles
  • 法式慢煮牛頰肉
2025-01-23 419 瀏覽
位於上環嘅法國餐廳🇫🇷 餐廳入面嘅氣氛好好🥂 牆身嘅佈置都好靚✨ 可以好好咁享受豐富嘅晚餐🩷🔸 嫩炒八爪魚 ($158)八爪魚份量好多🐙 煮得啱啱好,好彈牙🥰 配咗唔少車厘茄、橄欖、洋蔥、配檸檬汁,成個配搭好refreshing✨💛 酸酸地幾開胃👍🏻🔸 煙燻希靈魚 ($128)希靈魚嘅煙燻味好香😍 魚嘅厚度同鹹味剛剛好✨ 配住薯仔一齊食,味道好夾💛 薯仔可以平衡返魚嘅鹹味,加上薯仔浸滿咗橄欖油嘅香味,非常好食😋🔸 千層焗薯批($88)薯批保留咗薯仔嘅口感🥔 一方面可以有原條嘅薯仔,另一方面又好creamy,忌廉嘅香味啱啱好😍 而且上面嘅芝士超香濃😎🔸 法式燴羊肉 ($368)個羊肉好大塊但超級腍,一切開佢裡面係軟綿綿😳🤩 食落去幾乎入口即溶,超級有驚喜!❤️ 羊肉嘅味道好香,但唔會過騷🤤 裡面仲有唔少蔬菜,同有幾塊焗薯;吸滿晒羊汁,好入味🔥✨🔸 杏脯撻配開心果雪葩 ($128)甜品都好好味,杏脯撻真係好少見,本身會擔心杏脯味可能好甜,但結果甜度剛剛好🩷 撻嘅外層好鬆脆,裡面嘅杏脯內餡好香果味🧡 上面嘅杏脯醬增添咗濕潤度😋 雪葩嘅開心果味都出💚 同個撻都出奇地夾😻 互相唔會搶味🫶🏻 好特

🔸 嫩炒八爪魚 ($158)
嫩炒八爪魚

🔸 煙燻希靈魚 ($128)
煙燻希靈魚

🔸 千層焗薯批($88)
千層焗薯批

🔸 法式燴羊肉 ($368)
法式燴羊肉

🔸 杏脯撻配開心果雪葩 ($128)
甜品都好好味,杏脯撻真係好少見,本身會擔心杏脯味可能好甜,但結果甜度剛剛好🩷 撻嘅外層好鬆脆,裡面嘅杏脯內餡好香果味🧡 上面嘅杏脯醬增添咗濕潤度😋 雪葩嘅開心果味都出💚 同個撻都出奇地夾😻 互相唔會搶味🫶🏻 好特別又好高質🤤

配咗杯cocktail同mocktail飲🍸🍹

真係非常推薦呢間餐廳💯 首先環境非常好,又可以享受咁高質咁好食嘅法國菜,值得一試❤️✨
嫩炒八爪魚
法式燴羊肉
2025-01-23 240 瀏覽
餐廳位於上環差館上街 店內散發着優雅的氛圍 燈光很有情調 ♡⃛諗起法國菜就當然唔少得鵝肝醬佢哋嘅鵝肝醬整得超級smooth面頭灑上香蔥碎作點綴可以配埋薄脆片一齊食小編同朋友覺得唔夠喉.ᐟ .ᐟ仲攞埋發包一齊配嚟食添🥹🫶🏻前菜叫了嘏炒八爪魚八爪魚超腍🐙 完全唔會韌 幾有驚喜~配上車厘茄、橄欖、洋蔥、檸檬汁 好開胃.ᐟ法式慢煮牛頰肉 煮得好腍好入味而且份量都幾多最後甜品叫了杏脯撻配開心果雪葩整體唔會太甜 開心果味濃郁雪葩口感比較清新 啱晒飯做後甜品😋𐂴 What we ordered:雞肝醬嘏炒八抓魚忌廉菠菜法式慢煮牛頰肉 杏脯撻配開心果雪葩
餐廳位於上環差館上街
可以配埋薄脆片一齊食
小編同朋友覺得唔夠喉.ᐟ .ᐟ
仲攞埋發包一齊配嚟食添🥹🫶🏻
前菜叫了嘏炒八爪魚
八爪魚超腍🐙 完全唔會韌 幾有驚喜~
配上車厘茄、橄欖、洋蔥、檸檬汁 好開胃.ᐟ
法式慢煮牛頰肉 煮得好腍好入味

嘏炒八抓魚
忌廉菠菜
法式慢煮牛頰肉
杏脯撻配開心果雪葩
同👦🏻🐖慶祝 揾左一間超有情調既餐廳💕這一間餐廳外國特色非常濃厚 好似真係去左歐洲既餐廳咁阿❤️超有氣氛而且餐廳既人仲勁熱情🤤法國菜好食✐Os à moelle法國海鹽烤牛骨髓配酸種麵包牛骨髓好好食 用左蒜蓉焗 完全唔會油膩🤤酸種包烤得香脆 👍🏻配埋好正✐Hareng fumé pommes a l'hulle煙燻希靈魚用左薯仔、紅蔥頭搭配個味道超有驚喜 👦🏻🐖係咁話好食🤤煙燻味突出💕魚鮮甜唔腥✐Gratin dauphinois千層焗薯批表面有焗芝士👍🏻脆脆既表面配左下面柔軟既薯粒這一個side 出色✐Joue de boeuf confite au vin rouge法式慢煮牛頰肉牛頰肉既材料揀得非常好 中間有少少牛油脂食落成個加曬分🤤有油香又有肉香牛油薯蓉係底部👍🏻正✐Tarte à l'abricot, sorbet pistache杏脯撻配開心果雪葩杏脯酸酸甜甜🤤個撻焗得好香脆 牛油味岩岩好而上面既開心果雪葩勁滑😚滿足
同👦🏻🐖慶祝 揾左一間超有情調既餐廳💕
而且餐廳既人仲勁熱情🤤法國菜好食

✐Os à moelle
法國海鹽烤牛骨髓配酸種麵包
牛骨髓好好食 用左蒜蓉焗 完全唔會油膩🤤
酸種包烤得香脆 👍🏻配埋好正

✐Hareng fumé pommes a l'hulle
煙燻希靈魚
用左薯仔、紅蔥頭搭配
個味道超有驚喜 👦🏻🐖係咁話好食🤤

杏脯酸酸甜甜🤤
個撻焗得好香脆 牛油味岩岩好
而上面既開心果雪葩勁滑😚滿足

2025-01-16
𓄳 𓄳 𓄳再訪上環的Nissa la Bella,這家優雅的法國菜館。這次坐到窗邊的卡座,燈光特別有情調,而且還可以望到差館上街街景,來兩杯Cocktails或Mocktails,份外moody。𓊕日本真姬蘑菇撻盒配沙律菜 $128先來一個精緻的前菜,蘑菇香氣馥郁,撻皮富牛油香,酥脆鬆化,令人眼前一亮。𓊕法國海鹽烤牛骨髓配酸種麵包 $158烤牛骨髓細膩的油脂香,伴隨濃厚的煙熏木味,味道甘香突出。用酸種麵包沾着吃,既惹味又有飽足感。𓊕法式慢煮牛頰肉 $288軟腍的牛面頰肉用湯匙一舀,配迷你胡蘿蔔及牛油薯蓉,宛如巴黎街頭法式小館的地道風味。𓊕忌廉菠菜 $78我們加了一個side dish是忌廉菠菜,簡簡單單不花巧。忌廉汁順滑香濃,菠菜的鮮嫩爽口,剛好可以平衡其他菜式的油脂感。𓊕檸檬撻配法式蛋白霜 $108這頓飯以檸檬撻作結。同樣是牛油味香濃的撻皮,甜甜的蛋白霜被火槍灼過,配上酸爽的檸檬餡,酸甜平衡得剛好。出色的法式料理配合有情調的氛圍,最適合疲累一天後叉叉電。Fill up your stomach, fuel up your day.𓄳 𓄳 𓄳

𓄳 𓄳 𓄳

𓊕日本真姬蘑菇撻盒配沙律菜 $128

𓊕法國海鹽烤牛骨髓配酸種麵包 $158

𓊕法式慢煮牛頰肉 $288

𓊕忌廉菠菜 $78

𓊕檸檬撻配法式蛋白霜 $108

𓄳 𓄳 𓄳

2025-01-14
10 分鐘 (堂食)
  • 檸檬撻配法式蛋白霜
  • 法式慢煮牛頰肉
2025-01-16 299 瀏覽
上環呢一區夜晚雖然冇咁熱鬧,但係就造就咗好多裝修靚,食物質素高,但係價錢唔貴嘅小餐館,今日就特登帶個friend嚟上環Nissa la Bella食法國菜😁法式蒜蓉牛油焗蝸牛 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️勁鍾意食法國蝸牛🐌綠色嘅其實係香草蒜蓉,將咁香濃嘅調味掩蓋住蝸牛拎去焗,蝸牛吸收晒蒜香味,而且焗嘅火侯剛剛好,肉質keep到軟淋一啲都唔dry🤤日本真姬磨菇撻盒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️大推各位一定要試呢度嘅磨菇撻❣️首先曲奇批底做得好又香又脆,入面有大量真姬磨菇,食之前淋上忌廉醬汁增加濕潤感💦建議唔好貪心自私食,因份量好大㗎,同朋友2個share剛剛好呢~大西洋爐魚柳配忌廉波菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 食法國菜我好鍾意食魚,爐魚柳骨少魚肉滑,食落啖啖肉真係好正🤭底下有滑溜嘅忌廉波菜襯托,令呢度菜味道提升不少!千層焗薯批 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好好味嘅焗薯批,入面有大量芝士同埋牛奶,加埋少少焗焦嘅香味,食落香濃滑溜🩷杏脯撻配開心果雪葩 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️杏脯撻酸酸甜甜,食多2啖唔會有滯嘅感覺,配埋流量密碼開心果做嘅雪糕,真係冇得頂呀👍🏻
上環呢一區夜晚雖然冇咁熱鬧,
但係就造就咗好多裝修靚,
食物質素高,
但係價錢唔貴嘅小餐館,

法式蒜蓉牛油焗蝸牛 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
勁鍾意食法國蝸牛🐌
綠色嘅其實係香草蒜蓉,
將咁香濃嘅調味掩蓋住蝸牛拎去焗,
蝸牛吸收晒蒜香味,
而且焗嘅火侯剛剛好,
肉質keep到軟淋一啲都唔dry🤤

日本真姬磨菇撻盒 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
大推各位一定要試呢度嘅磨菇撻❣️
首先曲奇批底做得好又香又脆,
入面有大量真姬磨菇,
食之前淋上忌廉醬汁增加濕潤感💦
建議唔好貪心自私食,
因份量好大㗎,
同朋友2個share剛剛好呢~

大西洋爐魚柳配忌廉波菜 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
食法國菜我好鍾意食魚,
爐魚柳骨少魚肉滑,
食落啖啖肉真係好正🤭
底下有滑溜嘅忌廉波菜襯托,
令呢度菜味道提升不少!

千層焗薯批 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好好味嘅焗薯批,
入面有大量芝士同埋牛奶,
加埋少少焗焦嘅香味,
食落香濃滑溜🩷

杏脯撻配開心果雪葩 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
杏脯撻酸酸甜甜,
食多2啖唔會有滯嘅感覺,
配埋流量密碼開心果做嘅雪糕,
真係冇得頂呀👍🏻

法式蒜蓉牛油焗蝸牛
日本真姬磨菇撻盒
大西洋爐魚柳配忌廉波菜
2025-01-15 134 瀏覽
之前朋友試過覺得呢間幾好食,今次終於有時間試下!餐廳好闊落坐得好舒服款式唔算太多但好特別!首先叫左雞肝醬配薄脆 ($128),鵝肝就食得多,雞肝真係好少,食落一啲都唔漏,鹹鹹甜甜咁,另外配橄欖油沙律菜解膩另外叫左煙燻希靈魚($128),希靈魚口感同刺身完全唔同,魚嘅鮮味配合洋葱同薯仔一齊食幾開胃仲叫左忌廉菠菜 ($88),上嘅時候熱辣辣,淡淡嘅忌廉香同菠菜原來好夾,入口好滑主菜揀左法式慢煮牛頰肉 ($288),牛頰肉好軟熟,連刀都唔駛用就分得開,配埋個入口柔滑嘅薯蓉,都好飽!甜品叫咗檸檬撻配法式蛋白霜 ($108),放喺枱面嘅時候已經聞到淡淡嘅檸檬味,食落酸酸甜甜,唔會好濟飲品方面叫左杯辣嘅cocktail,入口唔算好辣住但after taste就好勁!好特別嘅味道依間真係又好食又幾特別

款式唔算太多但好特別!

依間真係又好食又幾特別
平日經過這間法國餐廳被它的透明玻璃窗吸引🪟,因為很有法國的小店風格🇫🇷。進去餐廳更加會感覺自己身處於法國餐廳的氛圍。店員很有禮貌介紹菜式而且會建議選那一款飲料比較配合菜式。這次點了下面的菜式 :Mocktail Pineapple , Lime, Lemon Juice 🍸🍋‍🟩🍋🍍非常開胃的果汁配搭,顏色非常鮮豔,可以解膩。煙燻希靈魚配薯仔、紅蔥頭及番茜 🐟 $128Smoked herring,steamed potatoes,shallots & parsley 以法國傳統方法煙燻希靈魚,讓希靈魚更入味,更特出味道,另外配薯仔及洋蔥一起吃不會有腥味,是一個很開胃既菜式。法式蒜蓉牛油焗蝸牛 $128 🐌🧈Garlic butter snails這個是法國最經典菜色,另外配了麵包,這家做法用了Parsley醬來做主要醬料,但香料並沒有掩蓋牛油味,還有蒜蓉味,蝸牛的口感煙韌有嚼感,味道鹹鮮可口。法式燉鴨腿配普羅旺斯燉菜及牛肉汁另外配左菠菜$268 🦆🌟🌟🌟🌟Duck leg,homemade ratatouille & beef jus這個菜式有驚喜,因為廚師把鴨腿煎香表皮,鴨皮非常

這次點了下面的菜式 :

Mocktail
非常開胃的果汁配搭,顏色非常鮮豔,可以解膩。

煙燻希靈魚配薯仔、紅蔥頭及番茜 🐟 $128

法式蒜蓉牛油焗蝸牛 $128 🐌🧈
Garlic butter snails

這個菜式有驚喜,因為廚師把鴨腿煎香表皮,鴨皮非常脆身及可口,另外燉的時間也剛好,鴨肉非常鬆化,很易切開,燉菜及牛肉汁能夠中和鴨腿本身的油膩感💯。

法式泡芺配雲呢拿雪糕、鮮忌廉及朱古力醬 🍮🍩$108
Pastry puff filled with vanilla ice cream, whipped cream & chocolate sauce
泡芙外層鬆脆, 內裡則有飽滿吉士忌廉,淋上朱古力醬非常之邪惡。

總括來說,這個價格可以食到法國菜是非常超值,因為份量也不少✨✨。

• 法式燉鴨腿
2025-01-13 164 瀏覽
放工嚟到朋友屋企附近食個飯,呢間之前成日經過,附近環境寧靜,餐廳裝修氣氛都不錯😋一嚟就嗌左兩杯spicy nissa, 酒精味唔重,辣辣地幾得意幾好飲😎食得法國菜又點少得法式蒜蓉牛油焗蝸牛,呢到已經幫你拆哂殼,非常方便🤣Starter就嗌左個日本真姬蘑菇撻盒,初頭見個賣相平平無奇,點知出奇地惹味,個撻皮好脆!至於Main就嗌左個法式燴羊肉再配左個green salad, 一邊食肉一邊食菜,冇咁膩同滯🙂‍↕️最後係我成晚最鍾意嘅法式泡芙,佢夾住個雲呢拿雪糕然後再倒啲朱古力醬落去,有啲似chocolate fountain, 最鍾意食雪糕配住啲硬左嘅朱古力🫶🏻

2025-01-09
  • 法式蒜蓉牛油焗蝸牛
  • 法式燴羊肉
  • 法式泡芙
2025-01-12 160 瀏覽
🌟上環- 精緻法式餐館Brunch🌟去完旅行回來,趁週末同老公去嘆返個Brunch,呢間法式餐館隱藏喺上環嘅小街內,環境舒服裝修典雅,恍如置身法國小餐館。食物精緻美味,店員服務態度亦很Nice。週末Brunch好豐富,有生蠔、幾款前菜、主菜選一款、仲有甜品&飲品,有需要還可以加$ 享受freeflow🥂。💟新鮮法國生蠔🦪 及餐前特飲生蠔肉質豐滿多汁,充滿海洋風味,食完再飲杯shooter清清味蕾。前菜:💟法式蒜蓉牛油焗蝸牛💟法式雞肝醬 配 脆麵包💟法式檸檬汁漬魚生焗蝸牛肉厚,入口香味濃郁。雞肝醬質地絲滑香味濃,配脆麵包很夾。漬魚生肉質鮮嫩,配搭檸檬汁很開胃。主菜:💟香煎牛腹肉 配薯條💟廚師是日魚🐟精選牛腹肉煎到五成熟剛剛好,粉嫩顏色很吸引,肉質鮮嫩多汁,配搭的醬汁令牛肉吃起來更香,薯條也是脆脆的。三文魚煎得剛好,魚皮煎到很香脆,魚肉細嫩帶點油香,拌菠菜牛油醬汁也是很搭配。甜品& 飲品:💟是日甜品💟Hot Tea ☕️ 甜品拼盤三款都各有特色,為這餐畫上完美的句號。
🌟上環- 精緻法式餐館Brunch🌟

香煎牛腹肉配薯條

甜品& 飲品:
💟是日甜品
💟Hot Tea ☕️
甜品拼盤三款都各有特色,為這餐畫上完美的句號。

午餐
香煎牛腹肉配薯條
2025-01-12 140 瀏覽
這間法國餐廳很有致身在法國的感覺,員工也是外國員工,親切有禮,裝潢中掛滿法國風情的畫.我們周末到訪,有brunch 食,價錢相當抵食,$358起,因為包了很幾款前菜,有主菜和甜品飲品🤭💠 新鮮法國生蠔 -N°3(France)生蠔的鮮味濃郁,肉質滑嫩😚食完再配一杯🥃果汁酸酸甜甜,用來辟走生蠔的味道.💠 是日法式檸檬汁瀆魚生味道清甜清爽又不油膩💠法式蒜蓉牛油焗蝸牛充滿蒜香和牛油的濃郁味,醬汁濃厚,蝸牛肉質彈牙,吸收了調味料的香氣,相當好食😍😍💠法式雞肝醬搭配法包食,鮮嫩的雞肝醬質地細膩,口感順滑,仿似在吃鵝肝🤣🤣💠帕馬森芝士蔬菜奄列奄列煎至剛好熟透,內部保持柔軟滑順的口感🥰帕馬森芝士增加了豐富的口感層次🤗按個人喜好,可以加上黑椒和茄汁增加味道🤭💠法式生牛肉他他配薯條(+$28)使用新鮮的生牛肉,肉質的鮮美味道十分突出🤩加入洋蔥、黃瓜、青瓜,醬汁,增添了鹹香和微酸的味道,配上生蛋黃,增添了濃郁的口感😎💠咖啡及甜品來到最後,一人叫了杯咖啡,甜品有3款,紅莓布甸,泡芙和蛋糕,紅莓布甸很推薦,味道很特別,奶香很重😎

💠 新鮮法國生蠔 -N°3(France)

💠 是日法式檸檬汁瀆魚生
味道清甜清爽又不油膩

💠法式蒜蓉牛油焗蝸牛

💠法式雞肝醬

💠帕馬森芝士蔬菜奄列
奄列煎至剛好熟透,內部保持柔軟滑順的口感🥰

💠法式生牛肉他他配薯條(+$28)
使用新鮮的生牛肉,肉質的鮮美味道十分突出🤩

💠咖啡及甜品