2022-04-28 42 瀏覽
灣仔高質午餐推介❤️同大爺嘅撐枱腳午餐我哋去咗灣仔嘅 @mrcrabhk 之前都有嚟過晚餐見佢有set lunch又試下先☺️🦀Braised Ox Tail with Red Wine牛尾好淋身醬汁好香😋唔好睇佢細細碗入面有好多舊😄薯仔粒同紅蘿蔔粒吸哂醬汁味配白飯🍚一流👍🏻🦀Sautéed Mussels with White Wine & Butter Sauce Mussels有成筒咁多😂洋蔥🧅 牛油🧈同白酒嘅香味同Mussels夾到不得了☺️我冇揀白飯揀咗跟Baguette 可以逐啖點汁食好味😋😋😋午餐仲有跟沙律🥗 餐湯🍲 飲品☕️夠哂大份同豐富☺️食完之後好滿足❤️✨Mr. Crab by The Captain's House 📍灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖#heacookmama@mrcrabhk
灣仔高質午餐推介❤️

食完之後好滿足❤️

📍灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖

#heacookmama
@mrcrabhk
灣仔呢間蟹餐廳好似開左好耐,一直以為食海鮮應該幾貴,但原來有lunch set,都有意粉、意大利飯、漢堡,連all day breakfast都有,吸引左我去試一試🙈套餐包左沙律同餐湯,青蘋果沙律比較多醬,餐湯忌廉湯,幾滑好重奶味,應該加了不少cream🤣法式紅酒燴牛尾|$168主食可配飯或法包,我就揀左後者,食物黎到好香,好有新鮮焗豬扒飯味,因為加左不少芝士去焗,夾起牛尾時都有拉絲🤪牛尾數落都有5-6件,配上4片法包,我覺得size幾好,唔會太大件食唔哂,牛尾肉質軟嫩入味👍🏻不過骨比較大舊同埋膠質唔算豐富脆炸雞胸肉漢堡|$108配菜幾特別,係配搭薯片而非薯條,份量都幾多,略微偏咸,炸雞炸得幾靚😋原先都擔心會好柴好乾,但食落冇呢個問題,幾扎實同埋調味不錯,不過包因為太多醬所以腍左,配菜仲有黑椒coleslaw,可以解膩

法式紅酒燴牛尾|$168

炸雞胸肉漢堡|$108
2022-04-27
終於開放晚市,率先迎接我嘅就係呢一餐海鮮大餐!!!👍🏻二人餐海鮮拼盤可以有三款選擇,小編當日揀左海蝦、小墨魚仔、翡翠螺配上餐廳招牌醬汁(中辣)。職員會喺你面前shake 返兩下,然後一打開袋,海鮮味就撲鼻而來,醬汁濃郁,後勁凌厲,真係咀唇仔都紅哂,建議食得辣嘅朋友先好點中辣!海蝦爽甜;墨魚仔相對彈牙;翡翠螺肉帶點嚼頭,而且外殼沾滿醬汁,啜住食非常滋味,裏面更配有一整個薯仔、粟米同香腸粒,均是可口!主食呢碟蟹肉卡邦尼扁意粉超級好味,奶香好重,條條意粉都掛滿濃稠嘅醬汁,蟹肉嘅鹹鮮亦能夠作為天然調味!而且蟹肉份量好多,一絲絲的毫不吝嗇,更有一片片芝士刨係面~小食小食選擇好多,但小編鍾情於蒜香蜜糖脆炸雞翼,雞翼炸得香脆,不油不膩,咬落去特別滿足!五隻都夠哂多肉(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)套餐更跟兩杯酒 🍷啱晒星期五收工chill 下!👍🏻👍🏻用餐前餐廳職員已經非常細心,把手套和圍裙放在枱面!
終於開放晚市,率先迎接我嘅就係呢一餐海鮮大餐!!!

👍🏻二人餐

主食

小食

套餐更跟兩杯酒 🍷啱晒星期五收工chill 下!

👍🏻👍🏻用餐前餐廳職員已經非常細心,把手套和圍裙放在枱面!

• 海鮮袋
  • 蟹肉卡邦尼扁意粉
位於灣仔莊士敦道的「Mr. Crab by The Captain’s House」,係一間主打Shake Shake海鮮袋的西餐廳🍴店內裝修簡約舒適,讓顧客可以悠閒放鬆地用餐當晚點咗個價值$768的二人套餐,包括前菜、海鮮袋、意粉或意大利飯及兩杯House Wine黑松露薯條金黃香脆炸粗薯條沾上黑松露,散發着陣陣松露香,再配上黑松露沙律醬,好好食哦Shake Shake海鮮袋餐廳招牌Shake Shake海鮮袋,有10多款海鮮及三款醬汁可以選擇。而二人套餐則可以揀三款海鮮~我就揀咗藍青口、小墨魚仔及原隻去頭魷魚🦑配Mr. Crab Cajun Sauce🌶魷魚同墨魚仔好爽口彈牙;青口頗新鮮且鮮甜,吸收晒辣汁嘅精華,正呀蟹肉卡邦尼扁意粉扁意粉口感軟硬適中,每條意粉都掛滿濃厚忌廉汁,非常滋味!配上新鮮蟹肉、巴馬臣芝士片及煙肉粒,味道同口感都好豐富呀House Wine & 橙汁

黑松露薯條

Shake Shake海鮮袋

蟹肉卡邦尼扁意粉

House Wine & 橙汁
週末一定係由豐富既早餐開始,啱啱過去既週末就因為晏左起身,只好趕上食Brunch😅餐廳以海洋水手風裝修,沿着樓梯而上,二樓有半數係沙發卡位,坐得幾舒服🚬•🦀Mr. Crab All Day Breakfast ($128)啱晒大胃王食既All day breakfast有多士、薯餅、煙肉、香腸、煙三文魚、蘑菇、沙律菜等,最特別係蟹餅,小小一塊入面有頗多既蟹肉絲,口感好豐富👍🏻兩隻蛋可以自選,我揀左太陽蛋,方便我用多士沾蛋漿食😋大份得黎又啱多心既我😙•🦀Asparagus Black Truffle Risotto ($128)上菜時散發陣陣松露忌廉香,意大利飯有一定既硬度,配上creamy濃郁既醬汁啱啱好,上面仲有塊炸芝士,夠哂邪惡😈而大啡菇同露笋中和了Risotto既膩感,唔錯😉•整體黎講位置方便,坐得舒服,服務又唔錯🤓重點係食物質素同價位都合理,份量都幾大,跟餐仲有杯咖啡,下次會比較想試下食佢地Signature既海鮮Shake Shake包😝

2022-04-25 42 瀏覽
流心芝士牛肉漢堡 $128漢堡包係脆卜卜個一種 所以相對硬身 造型好得意有個窿😎 全部都係裝住芝士! 一咬落去芝士仲係熱辣辣 仲會流晒出嚟非常邪惡😋 味道方面芝士唔算太鹹 而牛肉好結實😚味道都唔錯 唔會太乾!呢個餐仲有薯片同小沙律絕對好夠食👍🏻👍🏻👍🏻蟹肉卡邦尼意粉 $128呢個價錢比嘅蟹肉份量都算有誠意啊🥰 意粉每一啖都食到個醬汁係行濃郁嗰種路線 食落去會仗着你個口 有種美國嘅style!不過食得多有少少濟😝 所以嗰日一齊分享食就會比較好啦~Apple juice/ pineapple juice +$20呢個餐加$20就有特飲 雖然細細杯 但係菠蘿汁都好鮮甜好飲 幾清新唔會太甜㗎😌嗰日去食咁啱係晏晝 所以係brunch set😳希望下次有機會食夜晚可以試到佢其他海鮮嘅餐啦!

流心芝士牛肉漢堡 $128
而牛肉好結實😚味道都唔錯 唔會太乾!
呢個餐仲有薯片同小沙律絕對好夠食👍🏻👍🏻👍🏻

蟹肉卡邦尼意粉 $128
不過食得多有少少濟😝 所以嗰日一齊分享食就會比較好啦~

嗰日去食咁啱係晏晝 所以係brunch set😳
希望下次有機會食夜晚可以試到佢其他海鮮嘅餐啦!
2022-04-24
午餐
2022-04-24 23 瀏覽
餐廳佈置以湖水藍為主調, 海洋為主題, 特色有心思, 客人彷如置身於一艘船內用餐,環境還十分舒適。流心芝士牛肉漢堡配凍檸茶(brunch set)$128黑色的竹炭漢堡包, 造型特色, 份量還十分豐富, 鬆軟漢堡包皮,夾著熱燙燙的牛肉漢堡、 半溶芝士、新鮮蕃茄和生菜, 大口咬下去,牛肉軟稔,肉汁豐沛, 加上邪惡的半溶芝士及新鮮蕃茄,品嚐到多重層次口感,愈吃愈過癮。蟹肉卡邦尼扁意粉配凍奶茶 (brunch set) $128卡邦尼扁意粉口感煙韌、濕潤, 先拌勻所有材料後一起吃, 令每條意粉意粉掛滿稠密誘人忌廉汁,及香口的煙肉和火腿一起吃, 啖啖是幸福的滋味。

流心芝士牛肉漢堡配凍檸茶
(brunch set)$128

2022-02-21 74 瀏覽
一間好靚好有特色嘅西餐廳,同朋友敘舊所以就揀咗呢一間西餐去食下啦!我自己今次就叫咗一個全日早餐,成個套餐仲包括左沙律,湯,呢一度嘅南瓜忌廉湯真係好好飲,忌廉湯非常香滑,再加埋南瓜天然嘅甜味真係好吸引另外呢一度嘅全日早餐亦都非常豐富,有香腸,煙肉,炸薯餅,雞蛋,麵包,茄汁豆!當然唔少得要介紹嘅就係呢一度嘅蟹餅啦!蟹餅嘅味道好香!而且份量十足!

2022-02-19 97 瀏覽
灣仔的Mr Crab是Captain House的餐廳,這次和朋友逛完利東街便去食Lunch試試。因為只有兩人,又試過Captain House的海鮮袋,我們今次便點A la carte單點試試。招牌蟹餅有五件,炸得金黃香脆,而且食到一絲絲蟹肉,啖啖肉的口感很滿足,味道亦算鮮美香口,味道很好。而三文魚他他份量不大,但調味剛剛好,食得出三文魚很新鮮和肥美,亦加上酸汁中和,整體很清新。還有兩片烤多士,可以配上他他一同食,兩種口感很配合。主菜我們點了溶岩芝士牛肉漢堡,漢堡真是很大份,竹炭漢堡包烘得香脆,表面也有半溶芝士,賣相吸引。食起來更咸香惹味。而牛肉漢堡很足料,我們點了medium rare, 所以漢堡食起來很Juicy, 牛肉味香濃,油脂甘香,加上有不少薯條配菜,我食半個漢堡已經挺飽了。另一個主菜是黑松露海蝦忌廉寬條麵,寬條麵食起來有質感,掛滿濃濃黑松露忌廉汁,香濃又濃郁,充滿了黑松露香氣。而海蝦肉也不少,食起來彈牙,味道不錯。整體來說,除了海鮮袋以外,餐廳選擇亦很多,味道不錯,值得一試。

招牌蟹餅有五件,

而三文魚他他份量不大,

主菜我們點了溶岩芝士牛肉漢堡,

另一個主菜是黑松露海蝦忌廉寬條麵,

情人節同另一半黎到灣仔哩間食shake shake海鮮袋既餐廳。餐廳裝修有特色,行水手海洋風設計,而餐廳座位係第二層,入面有唔少卡位,座位係沙發凳,所以坐得舒適。店員會提供圍裙及手套,亦有提供兜仔俾我地放海鮮殼。餐牌上面好多唔同既套餐可以選擇。🌊Signature Combo 自選海鮮拼盤 $418 (可選三種海鮮)海鮮拼盤可以自選三種、五種或八種海鮮,分別三個唔同既價錢,我地就揀左三種個款。🐙🐚🦐有十多款海鮮可以選擇,幾經掙扎後,我地揀左八爪魚仔、翡翠螺同海蝦。而醬汁揀左比較熱門既卡薑蒜蓉汁,仲可以自己選擇辣度🌶️店員會係我地個位前面幫我地shake個海鮮袋,之後係我地面前打開。袋入面除左三款海鮮之外,仲有腸仔、粟米同薯仔。一入口真係不得了!個醬汁超惹味,配埋海鮮一齊食勁夾,翡翠螺彈牙爽口,味道一流!海蝦數量好多,亦彈牙新鮮,八爪魚仔質感腍身一啲,好入味,超級推薦翡翠螺👍🏻🍝黑松露海蝦忌廉汁寬條麵 $158寬條麵黑松露味濃郁,忌廉汁非常creamy,而且每一條麵都均勻沾上忌廉汁,寬條麵質感剛剛好,仲配有新鮮既海蝦同雜菌,非常好食,好食推介👍🏻整體黎講,餐廳環境舒適,食物非常高質素,超推

店員會提供圍裙及手套,亦有提供兜仔俾我地放海鮮殼。

餐牌上面好多唔同既套餐可以選擇。

🌊Signature Combo 自選海鮮拼盤
$418 (可選三種海鮮)

🐙🐚🦐

🍝黑松露海蝦忌廉汁寬條麵 $158

整體黎講,餐廳環境舒適,食物非常高質素,超推介可以同另一半約會或者慶祝既時候黎食,係好滿意既一餐💕

午餐
自己本身好鍾意食海鮮,但係因為皮膚敏感唔夠膽成日食!見近排皮膚敏感情況有好轉,即刻約埋閨蜜食海鮮🐟🦐🦞閨蜜上次同佢老公食過Mr. Crab by The Captain's House覺得唔錯,所以帶咗我嚟食😊我哋叫咗個二人套餐,有前菜、海鮮shake shake袋、飯或者意粉,仲包兩杯紅酒或者白酒👍🏻海鮮shake shake袋:之前喺泰國夜市見到已經好想試,我哋揀咗小龍蝦🦞、馬尼拉蜆同八爪魚仔🐙, 除咗海鮮之外仲有香甜粟米🌽、腸仔粒同小薯仔🥔作為配菜,配上勁香蒜味嘅Mr.Crab Cajun Sauce,香辣中帶微甜,醬汁非常惹味!好味到想要碗白飯撈汁❤️❤️蒜香蜜糖汁脆炸雞翼:雖然係炸物但可能因為加咗蜜糖食落唔會覺得好熱氣,惹味嘅蒜香味加上香甜蜜糖🍯閨蜜勁鍾意,我食完一隻已經畀佢食曬成碟🤣蟹肉卡邦尼扁意粉:蟹肉份量都幾多,仲食得到鮮味🦀卡邦尼醬好creamy, 扁意粉掛汁有嚼勁,入面本身已經有柔軟嘅煙肉,再喺上面灑上香脆嘅煙肉,口感層次更加豐富😋

海鮮shake shake袋:

蒜香蜜糖汁脆炸雞翼:

蟹肉卡邦尼扁意粉:

好耐無出港島區行街街,今日黎到灣仔呢間特色主題餐廳,一入門口上樓梯個下以為自己去左外國咁CHILL,日頭去環境好寧靜,絕對岩晒慢活嘅人呀~😋 Cheese Lava Burger $128🧀芝士流心漢堡包🍔,黑炭包漢堡好少係出面見到,入口比平時嘅包脆口少少,咁當然唔會有木炭味啦,哈哈!牛肉漢堡叫左5成熟,唔鞋口鎖住晒D肉汁,大大淡入口超滿足!仲有就係好少見係用薯片伴碟,D醬汁配埋薯片一齊食,正呀!‼️好食指數8/10‼️推介指數8/10😋 Classic Egg Benedict (Bacon) $128經典煙肉🥓🥓Egg Benedict,流心蛋加埋荷蘭醬🍳中間有煙肉,香菇,仲有菠菜,口感相當豐富👍🏽而且有沙律🥗做配菜😇,整體黎講十分唔錯!‼️好食指數9/10‼️推介指數9/10😋 Ice Latte $40咖啡味道啱晒我心水,啡味唔會苦,唔會酸,慢慢飲慢慢傾~‼️好食指數8/10‼️推介指數8/10🍽️ Mr. Crab by The Captain's House📌 灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖☎️ 2328 8511⏰ 星期一至日 12:00 - 20:45
好耐無出港島區行街街,今日黎到灣仔呢間特色主題餐廳,

😋 Cheese Lava Burger $128

‼️好食指數8/10
‼️推介指數8/10

而且有沙律🥗做配菜😇,整體黎講十分唔錯!

‼️好食指數9/10
‼️推介指數9/10

😋 Ice Latte $40

咖啡味道啱晒我心水,啡味唔會苦,唔會酸,慢慢飲慢慢傾~

‼️好食指數8/10
‼️推介指數8/10

📌 灣仔莊士敦道74-78號一樓及地下C號舖
☎️ 2328 8511
⏰ 星期一至日 12:00 - 20:45
2022-02-07 85 瀏覽
Singapore的旅行回憶🥺人生唯第一次食shake shake海鮮袋就係新加坡次次喺香港食都會諗起去旅行。第一次嚟灣仔依家冇咗晚餐堂食,下午茶都食得咁豐富😍揀左3種海鮮 Shrimp, clam, squid 之前試過Garlic butter sauce今次想試吓cream sauce不過原來海鮮都係重口味或者辣味好食啲!海鮮幾新鮮,唔錯👍🏻Carbonara醬汁味道好豐富每一條意粉都沾滿醬汁肥美😋雞翼配蜜糖汁 夠哂sweet🥰House wine有紅白酒同埋sparkling正常質素,不過Sparkling wine唔夠凍。
Singapore的旅行回憶🥺
人生唯第一次食shake shake海鮮袋就係新加坡
次次喺香港食都會諗起去旅行。

第一次嚟灣仔
依家冇咗晚餐堂食,下午茶都食得咁豐富😍

揀左3種海鮮
Shrimp, clam, squid
之前試過Garlic butter sauce
今次想試吓cream sauce
不過原來海鮮都係重口味或者辣味好食啲!
海鮮幾新鮮,唔錯👍🏻

Carbonara醬汁味道好豐富
每一條意粉都沾滿醬汁
肥美😋

雞翼配蜜糖汁 夠哂sweet🥰

House wine有紅白酒同埋sparkling
正常質素,不過Sparkling wine唔夠凍。
2022-02-02 79 瀏覽
Mr. Crab難得既放假當然就係同老婆食好野啦,佢同事介紹有間唔錯既餐廳當然要試下啦Meat Carbonara 食西餐必點既菜式,佢地煮得都唔錯,奶油味香而且唔會太水,岩岩好,意粉都煮得軟硬剛好Egg Benedict 竟然有我最愛既egg Benedict, 都唔係間間餐廳煮得好,佢地就真係做到流心效果,而且蛋黃醬入味,絕對難得🤭整體來講價錢合理,食物水準都幾高,下次要再食佢地既海鮮包晚餐,真心推薦😆😆😆
Mr. Crab

Meat Carbonara

Egg Benedict

【Mr. Crab by The Captain’s House 】主打美式海鮮Shake Shake袋 🇺🇸⭐️Seafood Combo | 海鮮拼盤Step1. 海鮮拼盤有3類Combo,客人可選擇3/5/8款嘅海鮮ComboStep2. 可以揀選喜愛嘅海鮮(由於太好食嘅關係,嚟咗兩次叫咗兩個Combo,以下就係我試過嘅海鮮)· 扇貝· 海蝦🦐· 蜆· 阿拉斯加蟹腳· 麵包蟹· 鮑魚仔 Step3. 揀口味 (我就揀咗新奧爾良卡疆醬)餐廳煮好海鮮後就會放入招牌海鮮袋,職員送過嚟時就會喺我哋面前Shake。海鮮肉質好肥美,蜆無沙,辣辣地幾惹味,唔食辣嘅朋友要留意返啦⭐️Crab Meat Linguine Carbonara | 蟹肉卡邦尼扁意粉 🍝成個意粉好Creamy好Juicy,蟹肉份量唔多,煙肉就好煙香,外皮角邊有脆口感⭐️Slow Cooked Barbecue Baby Back-Ribs|慢煮燒烤汁豬肋骨肉質鬆嫩,薯條略為普通⭐️Fairy Lady 🍸⭐️Devil Chocolate 🍹⭐️Classic Mojito 🍸

⭐️Seafood Combo | 海鮮拼盤
· 扇貝
· 海蝦🦐
· 蜆
· 阿拉斯加蟹腳
· 麵包蟹
· 鮑魚仔
Step3. 揀口味 (我就揀咗新奧爾良卡疆醬)

肉質鬆嫩,薯條略為普通

⭐️Fairy Lady 🍸
⭐️Devil Chocolate 🍹