2024-05-12
成日見到網上推介日本串燒,諗吓自己好耐都冇飛日本囉!好掛住日本風味的串燒,相約朋友到尖沙咀的 Mokumoku Yakiton 回味一下。餐廳位置在尖沙咀厚福街,交通好方便。食日本串燒最緊要睇吓師傅手勢,我哋今晚就坐吧枱。餐廳裝飾以木色為主,充滿居酒屋味道,所有串燒都係即叫即燒,耐心等候美食。Ginger highball 食串燒當然要飲酒啦!趁住串燒未嚟,飲番杯 Ginger highball ,酒味唔係好濃,啱晒女仔飲,清新冰爽!生蠔刺身幾款當日推介的海鮮都好吸引,豐儉由人,朋友特意點了生蠔刺身一試,冰涼的生蠔,旁邊配有蘿蔔蓉及酸汁,夠開胃。肥美厚身,入口 Creamy,海水味道豐富,配上新鮮檸檬汁,增加了味道層次。生蠔夠新鮮,確實超值。明太子醬珍寶大蝦餐廳的海鮮,確實不錯,很新鮮!師傅燒大蝦,火候掌握得相當好,生熟度剛好。生蠔刺身之外,加埋珍寶大蝦吃得更滿足,我本身都好鍾意食蝦,好彈牙好新鮮,明太子醬之下藏着鮮甜的蝦肉,色彩鮮艷,賣相吸引!串燒豬顎骨肉串伊比利亞豬肉味特別甜,餐廳很多特別部位可供選擇,師傅今晚推介豬顎骨肉,燒到剛好夠哂爽口彈牙,裡面肉汁非常鮮甜,完全係精粹!牛油果
豬顎骨肉串
牛油果是 superfood ,健康又好食,營養豐富,口感Creamy。平時超級市場買牛油果價錢都唔平,以伴芝士的烹調方式燒製,近一般串燒擁有不同風味,外面串燒店都確實很少見。
看見師傅串燒功序都不少,很有心思,口感非常彈牙,豬聲帶肉吃起來口感有少少嚼口,灑上了黑椒好香,好惹味!
有香香的焦糖味,菠蘿搽上糖再燒,焦糖面脆卜卜,酸酸甜甜,味道夠清甜又突出,作為今晚的甜品也很不錯。