2020-10-21 80 瀏覽
尖沙咀厚福街這裡素來美食如雲,今晚與朋友來了藍馬商業大廈16樓這間專門吃豬串燒的MokuMoku Yakiton大吃一番。前菜在吃大餐前當然要吃一碗蔬菜來開開胃,這個潤紅的大紅蕃茄正合我心意,灑上清爽香蔥及黑醋醬汁,令本身鮮嫩多汁的蕃茄添上更清新的味道,開胃醒神。君之井 山廢 純米吟釀來吃串燒的地方,最愛點一瓶醇香清酒,這款純米吟釀酒質干辛,酒香潛藏漸現,淡麗辛口回韻風格中有著淡淡的旨味。煙燻豬腩脂肪與豬腩肉層層分佈,吃落每一層均有無限滋味,鮮嫩肉汁加上香滑脂肪,令人一吃愛上。味增煮牛筋,魚餅,日本蘿蔔味增湯的湯底非常足料濃味,令蘿蔔及牛筋這些本身味道較淡的食材均變得香濃可口,而且炆得軟稔,非常入味。林檎紅薑豬肉卷林檎是日語,其實即是蘋果,香脆豬肉包裹著清甜的蘋果,感覺清新怡人,蘋果清爽的口感豐富了整體的層次感,點上紅薑醬汁,味道特別又去除肉膩感。厚切白金豚肉這款可算是必點串燒之一,肉質厚身之餘卻不會失去嫩滑口感,師傅只是灑上了少許鹽及黑椒調味已經足夠。秋葵豬肉卷肉加上蔬菜的平衡是這款串燒的特點,半菜半肉令整體口感不會太過油膩,既能感受豚肉之香味,亦能被秋葵清新一下味蕾,口腔內餘韻猶存

君之井 山廢 純米吟釀

煙燻豬腩
味增煮牛筋,魚餅,日本蘿蔔

厚切白金豚肉
秋葵豬肉卷
肉加上蔬菜的平衡是這款串燒的特點,半菜半肉令整體口感不會太過油膩,既能感受豚肉之香味,亦能被秋葵清新一下味蕾,口腔內餘韻猶存。
菠蘿雪葩
最後吃甜品的時間,當然要選顏值很高的雪葩,菠蘿形狀打卡一流,雪葩含有豐富的新鮮菠蘿汁,感覺像極了真的冰菠蘿一樣。
首先入到去坐低其實都幾驚訝。不同群組客人以一塊膠板隔開本來唔係問題,但因為每一位客人只有兩隻筷子長的空間,同隔離唔認識嘅人接近肩貼,椅貼椅。多次隔離都撞埋黎,完全可以語係零距離。塊膠板簡直係自欺欺人。本來作為居酒屋,有小小迫係無問題。但係只有兩隻筷子的闊度,唔單止好唔舒服,係疫症期間咁樣坐法(留意左邊隻腳已經係隔離檯)好快就有mokumoku群組。另外就係呢個地方嘈同雜到一個想像唔到嘅境界。後面檯一台4位國語人飲大兩杯大吵大壤,企上張椅度大叫大聲講野好幾次,完全無staff制止。騷擾其他客人程度簡直係難以致信。 呢餐飯食左$1000/位,又點會expect到差過茶餐廳座位,雜過廟街嘅環境。不過公道d講食物質素係唔錯,其中有啲好creative嘅菜串燒,例如豬腦卷,皮蛋豬肉卷都好有驚喜。可惜係呢個價位配呢個環境,不了,有大把好選擇。
首先入到去坐低其實都幾驚訝。

多次隔離都撞埋黎,完全可以語係零距離。
塊膠板簡直係自欺欺人。

2020-10-20 71 瀏覽
很久沒有和朋友去喝酒聊天,於是想起了Mokumoku Yakiton 這家出名吃豬串燒的日本居酒屋,訂座今晚來吃晚餐。今晚十分熱鬧,不到八點已經全部满座,人頭湧湧。前菜 蕃茄沙律用上日本產的蕃茄,特別鮮甜多汁,蕃茄汁香甜,爽脆美味。君之井 山廢餐廳所有飲品都在做買一送一的優惠,我和朋友都點了一枝清酒,這枝味道很清醇,富有果香味,入口順滑,很適合女仔飲用。煙燻豬腩顏色鮮嫩,肉質軟稔香甜,肥瘦適中,帶有淡淡的煙燻味,入口油脂香味散發。味噌煮牛筋 日本蘿蔔和魚餅熱騰騰,湯底清甜入味,蘿蔔清甜爽脆,十分多汁。牛筋煙韌軟稔,富有膠質。魚餅嫩滑美味,吸收味噌湯味。月見免治豚肉串可以點上新鮮蛋汁來吃,滑溜香甜,蛋味濃郁。咬下肉汁緩流流出,帶有爽脆的軟⻣粒,口感豐富。厚切白金豚肉肉質偏瘦,肥肉較少,但油脂香味依然濃郁,肉汁特別充沛,香甜可口,豬肉味濃郁,一點也不騷。抱子甘藍鮮嫩清新,燒得剛好熟,爽脆香甜。豬肝醬釀雞翼材料豐富,雞翼入面釀了飽满的豬肝醬,皮脆內滑,惹味可口。芝士翠玉瓜芝士燒得惹味香甜,份量多,煙韌香濃,翠玉瓜爽脆多汁,和芝士的味道很配搭。秋葵豬肉卷秋葵爽脆清甜,再以薄薄的豬肉卷住,惹味而

前菜 蕃茄沙律
用上日本產的蕃茄,特別鮮甜多汁,蕃茄汁香甜,爽脆美味。

君之井 山廢

味噌煮牛筋 日本蘿蔔和魚餅

月見免治豚肉串

厚切白金豚肉

抱子甘藍
鮮嫩清新,燒得剛好熟,爽脆香甜。

豬肝醬釀雞翼
材料豐富,雞翼入面釀了飽满的豬肝醬,皮脆內滑,惹味可口。

芝士翠玉瓜

秋葵豬肉卷
秋葵爽脆清甜,再以薄薄的豬肉卷住,惹味而清新。

菠蘿雪葩
造型美觀,以整個菠蘿再釀入雪葩。果汁味道十分濃郁,好像在飲新鮮菠蘿汁,味道香濃而清甜。

2020-10-18 1593 瀏覽
尖沙咀厚福街的餐廳美食數不甚數。最近追求環境清靜而不要街邊的鋪頭。為了慶祝朋友順利升職,因此選擇樓上鋪頭好似日式串燒居酒屋之類。環境簡單,可以話是清靜。亦可能因為疫情期間客人稍微少,但食物質素見到隔離臺客人的品味已經足夠惹人側目。墻邊就有三得利生啤買一送一。見此不用多問就點酒先。三得利半黑半生啤三得利生啤啤酒或者清酒加串燒真的是絕配,因為啤酒買一送一,所以最後都是選擇啤酒。先後點左不少串燒。环境:餐臺之間有一定距離。安全感有。桌面的茶🍵好清適合惹味串燒。服务:服務大概有2-3個人,親切有禮,每份食物都會詳細講解,務求令食客有更好的用餐體驗。呢個是見到不少食客都有,樣子好似燒肉。的確咬落去系煙熏燒肉的味道,脆而煙熏濃烈味道好似食緊燻肉但加左豬腩的肥美。朋友話好想加多個飯,就咁食太浪費肉質肥美,味道如果再另外加海鹽(如果餐廳提供更美)豬大腸串,豬大腸本身有味道,另外餐台有配備檸檬,所以檸檬汁加落豬大腸串又有不同口感,狗脆。上等豬脷黑豚肉,黑毛豬的肉質厚實,之前睇賣相以為系豬大腸,但原來肉質不同。隔離的酸汁配備就去左肉重的味道,令人不太油膩酸酸甜甜。豬肉蠔卷,賣相好似一般。但咬落去蠔汁噴曬出
尖沙咀厚福街的餐廳美食數不甚數。

墻邊就有三得利生啤買一送一。

見此不用多問就點酒先。
三得利黑白啤
三得利半黑半生啤

三得利生啤

先後點左不少串燒。

[薄荷]环境:
餐臺之間有一定距離。安全感有。桌面的茶🍵好清適合惹味串燒。

[服务铃]服务:

煙熏豬腩

肉質肥美,味道如果再另外加海鹽(如果餐廳提供更美)

豬大腸串

上等豬脷串

上等豬脷

豬肉蠔卷

豬肉蠔卷,賣相好似一般。但咬落去蠔汁噴曬出來,一陣蠔味混合豬肉香味。呢個可以再叫又叫。

最後令人印象深刻是茶漬飯,明太子。
茶漬飯 明太子

因為之前食完串燒油膩的感覺,用完呢個,加上茶。好快就清左腸胃咁。
買單人均居酒屋價錢仲有七折。因此差不多都足夠肥美的一餐!

2020-10-18
1 分鐘 (堂食)
三得利黑白啤
  • 西班牙黑豚豬肋骨
  • 明太子 茶漬飯
  • 豬肉
2020-10-15 76 瀏覽
星期五夜晚周圍都無位,打電話去呢間居酒屋,竟然話有位,上到去雖然full full地,但係都好快入座仲要坐窗邊位我諗主要係因為樓面做嘢好勤快,因為每次送到過嚟嘅食物都仲係熱辣辣一坐低店員就介紹Secret Menu,例如有咩魚生新鮮等等。佢講得都幾詳細,覺得佢幾有熱誠!前菜係蕃茄,佢一定要你點嘅,幾開胃,價值$28。跟住就嚟咗居酒屋必點嘅雞泡魚乾(第一次食雞泡魚乾唔使爭沙律醬😂),同朋友一致覺得好好食,好鬆化仲要熱辣辣放入口,送酒必備!呢間店最出名係食豬我哋自己就揀咗豬皮、黑豚肩肉串、免治豚肉。個店員即刻問我哋要唔要啱啱介紹嗰啲,我哋話唔要,想試吓豬先,之後佢就介紹黑豚肋骨肉。果然冇叫錯,好好食!外皮煎得好脆,裏面又夠爽口,但係同時又好juicy!唔知係點做到雖然貴啲但係都值得呢個時候,豬皮到咗。個店員叫我哋趁熱食,如果唔係豬皮凍咗會韌,搞到我心急即刻食差啲唔記得影相(張相少咗一舊)最後食埋芝士年糕就圓滿結束啦,芝士年糕外脆內軟,不過唔夠煙韌,芝士係夠多嘅免治豬同豬肩都好食,不過我覺得唔係必點最後埋單$690兩個人,有啲偏貴,但佢環境+食物真係好似去咗日本咁見到好多人都約埋朋友落嚟飲酒

前菜係蕃茄,佢一定要你點嘅,幾開胃,價值$28。
前菜

仲要熱辣辣放入口,送酒必備!
雞泡魚乾

呢間店最出名係食豬

我哋自己就揀咗豬皮、黑豚肩肉串、免治豚肉。
雖然貴啲但係都值得

呢個時候,豬皮到咗。

免治豬同豬肩都好食,不過我覺得唔係必點

見到好多人都約埋朋友落嚟飲酒傾偈,氣氛好好!

所以我依家都係返去賺錢再返嚟食

黑豚肋骨
雞泡魚乾
黑豚肋骨
2020-10-09 58 瀏覽
晚上朋友请吃饭,约了在尖沙咀的这间可喝酒的餐厅。我们先点了餐厅自家制的酒:柠檬酒和㗎啡酒。柠檬酒很清新,㗎啡酒浓㗎啡味,两样我都喜欢。我们点了烧大虾串:新鲜大虾烧好后肉质弹牙。我们看见厨师一面烧一面洒上调味,所以在咬虾壳时也把调味带进肉内,不错。我们也点了西班牙黑豚肋骨肉:同样是烧的,厨师把外面烧得有少许脆,加上厨师烧时的调味料,又好味又有口感。不想全是烧物,所以点了秋刀鱼刺生。之前没有吃过,所以有点特别的感觉。吃下去味道同熟了的差不多,分别是刺生肉质弹牙和滑,我觉得更胜一筹。我们也叫了烧松茸。同样是之前没有吃过的。松茸烧过后很爽口而且带有少少脆,口感不错,加上烧时的调味粉,味道也不错。除了上述的食物,我们也点了烧鸡翼,芝士翠肉瓜,白子刺身和日本青椒芝士猪肉卷,吃得饱饱。最后甜品吃了烧菠萝。烧菠萝外面是脆的,应该是加了沙糖后一起烧而变成作焦糖,很特别。
晚上朋友请吃饭,约了在尖沙咀的这间可喝酒的餐厅。

• 西班牙產黑豚肩肉串
2020-10-07 49 瀏覽
秋刀魚刺身平時就咁食秋刀魚覺得比較多骨,但係今次食刺身感覺好好,味差唔多,但好滑好creamy😋芝士燒脆肉瓜這個出奇的好,多汁又有芝士燒溶咗的香滑味😉芝士燒青椒青椒燒過特別香,溶入芝士好惹味😗西班牙🇪🇸黑豚肉肋骨肉質鬆軟又彈牙,邊吃邊送酒😍一流👍🏻燒大蝦🍤由於蝦大隻,所以燒過仍不會乾,仲特別有蝦的香和甜👏舞茸🍄好特別,燒的時候加了調味料,變成佐酒小食,特點是吃完沒有任何飽肚感😅咖啡酒和檸檬🍋酒買一送一,自家釀制,咖啡☕️酒特別好,攪到我好想回家試釀😇😇$68/2一樣,十分值得試🤩燒菠蘿🍍食得多,但像這加上糖去燒,令有一層薄糖在外就未試過,好好好好食😋也是很不錯的甜點選擇除咗雞翼燒得乾了點,其他都滿意👌👌

芝士燒脆肉瓜
這個出奇的好,多汁又有芝士燒溶咗的香滑味😉

芝士燒青椒
青椒燒過特別香,溶入芝士好惹味😗

西班牙🇪🇸黑豚肉肋骨
肉質鬆軟又彈牙,邊吃邊送酒😍一流👍🏻

燒大蝦🍤
由於蝦大隻,所以燒過仍不會乾,仲特別有蝦的香和甜👏

舞茸🍄

咖啡酒和檸檬🍋酒

燒菠蘿🍍

除咗雞翼燒得乾了點,其他都滿意👌👌
2020-10-05 108 瀏覽
疫情那麼長, 懷念的食物那麼多, 今晚終於輪到日系的居酒屋排上了日程。尤其是入座的時候被安排坐在了吧檯位, 更加有feel。前菜先來了個番茄沙律。番茄被切成小小塊又碼回來原先的模樣, 配上底下的酸汁, 茄味突出又酸甜醒胃。豬肉蠔卷, 吃的時候真的要小心, 因為裡面的蠔會爆汁! 超級juicy又厚肉地! 外層的豬肉就帶點香脆, 如此兩極的配搭, 我只想問, 究竟是怎麼烤的, 可以傳授下秘訣嗎。然後又連續來了兩份串燒, 一份是豬肉紫蘇卷, 一份是芫茜卷, 看樣子長得很像, 都是肉包著綠色的菜的感覺。 店員會很細心地在上菜的時候給我們介紹菜名和所配的汁醬, 才知道店家真的很有心, 小小一串串燒, 就連汁醬也有用心尋找各自最佳的配搭。西班牙黑豚肋骨肉配酸汁, 店員特意叮囑我們記得要帶上肉塊上面的辣蘿蔔蓉和青蔥一起吃。啖啖肉香, 酸汁解膩, 。有趣的是, 當吃到最後肉已經放涼了的時候, 外層竟然變得焦脆, 熱的時候卻沒感覺到這一點, 這是什麼神奇的菜式。明太子茶漬飯, 看起來小小一碗, 其實飯量很多, 如果高湯再多點就更好了。黑松露牛油炒雜菌, 黑松露味道不太明顯, 不過菇菌的鮮味卻很突出, 嫩
尤其是入座的時候被安排坐在了吧檯位, 更加有feel。

蒜子番茄沙律

紫蘇豬肉卷

芫茜卷

明太子茶漬飯

黑松露牛油炒雜菌, 黑松露味道不太明顯, 不過菇菌的鮮味卻很突出, 嫩滑鮮甜。
黑松露牛油炒雜菌

牛油果伴芝士, 好奇之選。上桌時樣子不怎麼吸引, 像個皮蛋, 撥開了上層的木魚絲才看清了內裡乾坤。一勺子下去, 木魚絲加花生加芝士加牛油果...滑滑的, 像吃了什麼, 又好像沒吃到什麼, 十分新奇。

牛油果伴芝士

牛油果伴芝士

酒精飲品正在做買一送一的優惠, 酸酸甜甜的梅酒好喝又解膩, 讓這一頓豐富的晚餐更顯圓滿了。
柚子梅酒
2020-09-29
2020-10-04 471 瀏覽
星期日同朋友到尖沙咀逛街,見到厚福街這間串燒店又有刺身食,便上來試試,餐廳佈置得像日本居酒屋,不能去日本,也可想像一下自己身處外國蒜子蕃茄沙律 | $28 蕃茄沙律夠凍,蕃茄夠新鮮,沙律汁酸酸的,加上少少蒜蓉,十分開胃蕃茄切開大約六份,方便分享秋刀魚刺身 | $298秋刀魚在每年秋季最當造,剛好餐廳有賣秋刀魚刺身,我們要了一條試試。刺身擺盤實在太吸睛了,裝飾得好有心思,中間的魚生放得好像一朵花秋天的秋刀魚刺身肉質厚,好肥美,好新鮮除了芥末外,還有醋味的醬汁可點,加有醬汁的刺身,更加鮮味。牛舌厚切 | $58牛舌串燒有好香的油脂味,燒得剛剛好,厚切但完全不韌,好腍,厚切咬落好有口感白膳 | $52 白膳燒過後魚油的香味四溢,魚肉厚身又肥美沒有骨,又可以加少少檸檬汁,試試另一個味道西班牙黑豚肋骨肉 | $188黑豚肋骨肉切成厚肉粒,表面香脆,但裏面仍然保持濕潤的肉質,燒得好腍,點上伴碟的醬汁,味道酸酸的,好開胃,而且用了蘿蔔蓉及蔥粒配襯,賣相很美。西班牙產夾心肉 | $38 夾心肉半肥瘦,肉質比較薄身,燒得香脆。肉味香濃,油脂的部份油香味重,與中間瘦肉的部份互相中和。山形縣產煙燻豬腩 |
星期日同朋友到尖沙咀逛街,
見到厚福街這間串燒店又有刺身食,便上來試試,
餐廳佈置得像日本居酒屋,
不能去日本,也可想像一下自己身處外國

蒜子蕃茄沙律 | $28
蕃茄切開大約六份,方便分享

秋刀魚刺身 | $298

秋天的秋刀魚刺身肉質厚,好肥美,好新鮮
除了芥末外,還有醋味的醬汁可點,加有醬汁的刺身,更加鮮味。

牛舌厚切 | $58

白膳 | $52
白膳燒過後魚油的香味四溢,魚肉厚身又肥美
沒有骨,又可以加少少檸檬汁,試試另一個味道

西班牙黑豚肋骨肉 | $188

西班牙產夾心肉 | $38

山形縣產煙燻豬腩 | $128
煙燻豬腩肉燒得好香,油脂與肉的比例均勻,伴隨的醬汁是蜜糖芥末,醬汁還有少少酒香味,味道突出,我很喜歡這醬汁,點了很多

月見免治豚肉串 | $58
月見免治豚肉串跟了一個生蛋黃,第一次食免治豚肉,肉質好鬆化,上面有些甜甜的燒汁,點了些蛋黃汁,串燒變得好滑,不會覺得乾身。

服務方面,侍應會主動介紹肉的部位及加茶
遲點有機會可以約朋友一齊來飲酒聊天。🍻
2020-09-27
  • 月見免治豚肉串
  • 西班牙夾心肉
  • 蒜子蕃茄沙律
  • 牛舌
2020-10-02 73 瀏覽
疫情下不能外出旅遊,只好留在香港。出去行下街支持下香港的商鋪。去到條橫街厚福街,搵左間食日本菜的餐廳。門口好多豬的圖案,進入餐廳牆壁有隻更大的豬圖案,比客了解豬的部位分解。去到食日本菜式,少不了叫了杯柚子梅酒,當日剛好買一送一,再叫了杯柚子檸檬酒。柚子酸酸的味道,配個前菜蕃茄真正!再黎個刺身,店長推介秋刀魚,因為時令季節,不得不承認真係好鮮美,我朋友仲連個配搭紫蘇葉都食晒,佢仲話用紫蘇葉包住個秋刀魚刺身點上個秘制汁,好味。見到餐廳以豬為主題,就叫了個豬的肋骨部位試試,佢係西班牙黑豚肋骨肉,口感果然好爽,不肥。還叫左幾樣都用豬肉卷住的串燒...令我特別深刻印象的其中一個就係用左萍果做餡料,外面豬肉卷住,咬落好爽甜,清新,店主仲介紹咗佢個汁係用紅薑加芥末醬磨成,個名叫林檎紅薑豬肉卷,真有趣。飯後甜品少不了叫左個菠蘿雪葩,成個菠蘿🍍內都係雪葩,滿足
飯後甜品少不了叫左個菠蘿雪葩,成個菠蘿🍍內都係雪葩,滿足
前菜蕃茄
  • 刺身拼盤
  • 雞泡魚乾
  • 紫蘇豬肉卷
2020-10-02 49 瀏覽
星期日友人邀約食串燒,疫情下難得鬆鬆秋刀魚刺身 $298 不時不食,秋刀魚在8月至10月比較肥美,一年之中就係呢個季節,就係最美味!餐廳廚師將秋刀魚處理得好好,魚肉切成薄片,非常鮮甜美味!西班牙黑豚肋骨肉 $188 煙燻豬蹄 $128厚切牛舌 $58 白鱔串 $52牛舌牛肉味濃,好juicy! 白鱔有驚喜,食落有魚脂香味!西班牙夾心肉 $38夾心肉半肥半瘦,咬落唔無筋,正!月見免治豚肉串 $116前菜 $28整體食物質素非常好,串燒調味岩胃口,最欣賞佢唔同串燒都有唔同sauce伴碟,碟碟上枱都有不一樣配搭,不一樣既驚喜!餐廳環境乾淨企理,每個座位之間都有膠板相隔,令人都可以安心用餐,餐廳店員亦很友善!下次會再同朋友來聚一聚!
星期日友人邀約食串燒,疫情下難得鬆鬆

秋刀魚刺身 $298

餐廳廚師將秋刀魚處理得好好,魚肉切成薄片,非常鮮甜美味!

西班牙黑豚肋骨肉 $188

煙燻豬蹄 $128

厚切牛舌 $58
白鱔串 $52

牛舌牛肉味濃,好juicy!
白鱔有驚喜,食落有魚脂香味!

西班牙夾心肉 $38
夾心肉半肥半瘦,咬落唔無筋,正!

月見免治豚肉串 $116

前菜 $28

下次會再同朋友來聚一聚!
  • 西班牙黑豚肩肉串
  • 西班牙夾心肉
上次嚟過呢間Mokumoku食完,一直念念不忘,今次嚟尖沙咀行街見到有間分店,二話不說就想去試吓,位於尖沙咀厚福街,好容易就搵到前菜小食-油漬蕃茄去皮切件嘅新鮮蕃茄,配上秘製醬汁,酸酸甜甜十分開胃刺身盛呢度嘅刺身好新鮮,帶子清甜,海膽味道濃郁,正丫安藝虎。純米吟釀食刺身串燒點可以唔叫返支酒飲下,啖啖蜜瓜既味道,入口嫩滑,配埋串燒簡直一流,而家做緊優惠,大支清酒仲買一送一,抵!煙燻豬腩呢個必點,真係好好味,濃郁嘅火腿味道,油而不膩,食唔停口雞翼串師傅嘅手藝好好,燒到外脆內嫩,鹹鹹甘香,將雞翼兩隻骨切開左,好方便食燒汁白菌第一次食呢隻菇,估唔到又幾好食,白菌好厚肉,爽口鮮甜😋豬生腸串呢度嘅豬內臟串燒都好出名,如果鍾意食內臟嘅朋友一定要點啊,配上少少柚子皮食更加一流豬皮串食落去嘅質感有啲似魷魚,好好咬口,一啲都唔會腥明太子茶漬飯食得太多重口味嘅嘢,點呢個茶漬飯黎食都唔錯,加埋啲明太子好清甜,解膩岩曬燒菠蘿食到最後點返個燒菠蘿都唔錯,又甜又多汁

前菜小食-油漬蕃茄
去皮切件嘅新鮮蕃茄,配上秘製醬汁,酸酸甜甜十分開胃

刺身
呢度嘅刺身好新鮮,帶子清甜,海膽味道濃郁,正丫

安藝虎。純米吟釀

煙燻豬腩
呢個必點,真係好好味,濃郁嘅火腿味道,油而不膩,食唔停口

雞翼串

燒汁白菌
第一次食呢隻菇,估唔到又幾好食,白菌好厚肉,爽口鮮甜😋

豬生腸串

豬皮串
食落去嘅質感有啲似魷魚,好好咬口,一啲都唔會腥

明太子茶漬飯

燒菠蘿
食到最後點返個燒菠蘿都唔錯,又甜又多汁

2020-09-18 54 瀏覽
今日去咗朋友介紹的一間在尖沙咀厚福街上樓的日式串燒店食飯,點內裝修有日本居酒屋風味,氣氛十分之好,見到好多年青人幫襯。坐低唔使問先來一杯日本生啤,佢哋嘅生啤有白啤,黑啤或者兩溝嘅生啤,非常窩心。飲品仲有其他果酒梅酒清酒,選擇甚多,每一種清酒餐牌仲會有文字介紹,令到你唔會揀錯。我鍾意飲嘅山廢清酒,呢度都有提供,完全估佢唔到!我地叫了個魚生拼盤,上枱有紅蝦油甘魚帶子三文魚及海膽,以居酒屋水準來說完全超乎想像的好,帶子及紅蝦甜度非常好,夠大隻,又彈牙爽口,油甘魚油分足又十分厚身,入口非常滿足。此店出名豬的串燒,所以點了白金豚肉留心蛋卷,是此店入口的日本豚肉,有油脂,肉味又不燥,入口彈牙,包住流心蛋一齊燒,外面再加少少櫻花蝦點綴,口感豐富,再加上醬汁,非常惹味。豚肉壕卷-豚肉包住爽脆的壕肉一齊燒,肉的鮮味加上壕的海鮮味,兩者在口中混合,擦出火花,親身食過才可以領悟的滋味。厚切白金豚肉-入口好似食緊五花腩,豚肉經過燒烤之後,逼出油份,只食到肉的香味,非常爽脆,口感一點都唔油膩,加上店內提供的柚子胡椒,將豬的味道再提升另一個層次。西班牙黑豚肩肉串-肉質柔軟,最重要調味剛剛好,廚師只係用少少黑椒及鹽

西班牙黑豚肩肉串-肉質柔軟,最重要調味剛剛好,廚師只係用少少黑椒及鹽去提鮮,沒有蓋過肉味,吃得出食材優良。

雞翼串完全係我嘅最愛,雞翼已經剪開,雞皮被慢火燒烤後變得十分香脆,一啲都唔油膩,雞肉又保留了肉汁,全靠師傅懂得控制火候。

煙燻豬腩-豬肉經過煙燻處理,入口有煙香味,豬肉味變得更濃縮,我上次喺日本都發覺佢哋開始流行好多煙燻處理過嘅食物。

食飽之後發覺佢廚房上有一樽樽自家製的梅酒,所以都唔客氣,叫咗兩杯!梅酒有啲杏脯味道,甜味一啲都唔假,最重要沒有化學味。

今晚完全飲飽食醉,食咗好多新奇嘅美食,加上酒類選擇又多,在居酒屋的熱鬧氣氛下,令人放鬆哂,清酒唔覺唔覺都飲多枝-仲要720ml囉!
2020-09-16 56 瀏覽
尖沙咀日式串燒店滿街都是,如果還要是上樓舖,更加要有殺手鐧才能殺出重圍。今天試了口福街一間上樓舖Mokumoku Yakiton,是朋友介紹,有別於一般日式串燒店,是以燒豬肉為主打的。而且酒類選擇非常豐富,啱哂酒鬼一族嘅我😍一坐低即刻飲番杯生啤,通常响日本的居酒屋都是這樣的。接着就叫了前菜日本生蕃茄及刺身盛,刺身共有五款最肥美的是油甘魚厚切,另外的牡丹蝦亦十分鮮甜。啤酒過後當然是飲Sake啦,這裏的Sake有十分多不同size的選擇,可以隨喜好試很多不同款式👍第一道上的串燒是白金豚肉流心蛋卷,豚肉用薄切的方式包着流心蛋一齊燒,從來未試過的口感,腩肉的鹹香配以淡淡的留心蛋,出奇地好味😘接着是店員推介的豬肉蠔卷,又是一個出奇的新嘗試,蠔雖然細隻,但味道超濃郁,喜歡食蠔的不要錯過。再來是厚燒白金豚肉,肥瘦相間又爽口,而且調味剛剛好,不會過鹹。接著是西班牙黑豚肩肉串,口感有點像雞頸肉,十分特別。再來是上等豬脷串,是日本來貨的,豬脷除咗煲湯之外,都是第一次吃串燒,由於是以薄切方式,不會太韌。但說到日式串燒,雞中翼是不能沒有的,單看外表色澤,就知燒得十分對路,而且肉汁豐富,未食完已經想encore

接著是西班牙黑豚肩肉串,口感有點像雞頸肉,十分特別。

但說到日式串燒,雞中翼是不能沒有的,單看外表色澤,就知燒得十分對路,而且肉汁豐富,未食完已經想encore👍
還有亦是店員推介的煙燻豬腩,煙燻味很濃,而且表皮燒得香脆,油粉極豐富。

最後是我的最愛下酒妙品,燒明太子,中間夾了青瓜片,中和了鹹味😋

整體來說串燒非常出色,酒類選擇多,店員見我們飲得高興,還奉上自家釀製的梅酒,十分窩心。
而上枱時已奉上的柚子胡椒醬,就能大大提升味道及層次,亦是一讚👍
價錢來說,由於飲酒太多,所以人均消費都過$1000,但如果單以食物來說,算是合理😊
2020-09-15
2020-09-16 2092 瀏覽
放假同朋友嚟咗呢度食串燒飲酒前菜係醋漬蕃茄,酸酸甜甜勁開胃刺身盛有五種刺身,賣相好靚全部都好新鮮最鐘意牡丹蝦同帶子夠曬大隻,而且爽口又鮮甜烏龍茶燒酎茶底加燒酎呢個組合好清新啱曬送串燒芫茜豬肉卷同埋花生苗豬肉卷第一次食花生苗,口感清爽帶少少了清甜配埋豬肉好夾好惹味芫茜口味嘅串燒第一次見,比較特別鍾意食芫荽嘅朋友一定好鍾意茄子同日本銀杏茄子上面加咗d甜味噌,味道唔錯左邊係皮蛋豬肉卷,呢個超好味裡面仲有紫蘇葉同紅姜係入面,味道層次好豐富,非常香濃惹味推薦!右邊係大腸,處理得好乾淨冇乜豬騷味白金豬肉流心蛋卷上面放咗d桜花蝦,多咗陣咸香味豬肉又甜又嫩,包住流心蛋真係勁正大推薦!燒菠蘿,好甜好多汁上面仲要有焦糖面脆脆地咁好食
放假同朋友嚟咗呢度食串燒飲酒

前菜係醋漬蕃茄,酸酸甜甜勁開胃

刺身
有五種刺身,賣相好靚

全部都好新鮮

最鐘意牡丹蝦同帶子

夠曬大隻,而且爽口又鮮甜

烏龍茶燒酎
茶底加燒酎呢個組合好清新
啱曬送串燒

芫茜豬肉卷同埋花生苗豬肉卷
第一次食花生苗,口感清爽帶少少了清甜
配埋豬肉好夾好惹味

芫茜口味嘅串燒第一次見,比較特別

鍾意食芫荽嘅朋友一定好鍾意

茄子同日本銀杏
茄子上面加咗d甜味噌,味道唔錯

左邊係皮蛋豬肉卷,呢個超好味

裡面仲有紫蘇葉同紅姜係入面,味道層次好豐富,非常香濃惹味
推薦!
右邊係大腸,處理得好乾淨冇乜豬騷味

白金豬肉流心蛋卷

上面放咗d桜花蝦,多咗陣咸香味

豬肉又甜又嫩,包住流心蛋真係勁正

大推薦!

燒菠蘿,好甜好多汁