2021-07-26 78 瀏覽
心思思想念日本🇯🇵 最簡單直接肯定係找間充滿日本風味的居酒屋🏮兩個人可以食到幾多?分享下埋單$1520,睇相就知因為實在太好食,加上店員好熱心,知道我不吃生的會為我推薦特色可口串燒,會細心幫我們想想份量,最後我地不期然食多了好多串🥰 🍅 新鮮蕃茄作為前菜🦪 生蠔刺身(老公說非常鮮甜)🐟 燒馬友魚(肉厚皮脆卜卜~)🐖 煙薰豬腩(油份高好嫩滑!)🐽 豚肉荔枝卷🐷 秋葵豬肉卷🐂 厚切牛舌(肉厚彈牙~)🦴 豬顎骨肉串🦢 燒鵝肝(正!)🥬 芫茜卷🧀 芝士翠玉瓜🍍 燒波蘿(好香甜~)🥚白金豚肉流心蛋捲(推介!)心動不如行動💓 心思思想念日本🇯🇵 最簡單直接肯定係找間充滿日本風味的居酒屋🏮兩個人可以食到幾多?分享下埋單$1520,睇相就知因為實在太好食,我地不期然食多了好多串🥰 🍅 新鮮蕃茄作為前菜🦪 生蠔刺身(老公說非常鮮甜)🐟 燒馬友魚(肉厚皮脆卜卜~)🐖 煙薰豬腩(油份高好嫩滑!)🐽 豚肉荔枝卷🐷 秋葵豬肉卷🐂 厚切牛舌(肉厚彈牙~)🦴 豬顎骨肉串🦢 燒鵝肝(正!)🥬 芫茜卷🧀 芝士翠玉瓜🍍 燒波蘿(好香甜~)🥚白金豚肉流心蛋捲(推介!)心動不如行動💓

🍅 新鮮蕃茄作為前菜
🦪 生蠔刺身(老公說非常鮮甜)
🐟 燒馬友魚(肉厚皮脆卜卜~)
🐖 煙薰豬腩(油份高好嫩滑!)
🐽 豚肉荔枝卷
🐷 秋葵豬肉卷
🐂 厚切牛舌(肉厚彈牙~)
🦴 豬顎骨肉串
🦢 燒鵝肝(正!)
🥬 芫茜卷
🧀 芝士翠玉瓜
🍍 燒波蘿(好香甜~)
🥚白金豚肉流心蛋捲(推介!)

🍅 新鮮蕃茄作為前菜
🦪 生蠔刺身(老公說非常鮮甜)
🐟 燒馬友魚(肉厚皮脆卜卜~)
🐖 煙薰豬腩(油份高好嫩滑!)
🐽 豚肉荔枝卷
🐷 秋葵豬肉卷
🐂 厚切牛舌(肉厚彈牙~)
🦴 豬顎骨肉串
🦢 燒鵝肝(正!)
🥬 芫茜卷
🧀 芝士翠玉瓜
🍍 燒波蘿(好香甜~)
🥚白金豚肉流心蛋捲(推介!)

心動不如行動💓
  • 燒菠蘿
  • 豚肉荔枝卷
  • 白金豚肉流心蛋卷
  • 生蠔刺身
2021-07-24 91 瀏覽
一向鐘情日本菜,這次就來尖沙嘴吃高級日本菜。餐廳日本居酒屋格局, 餐廳不算闊落,但座位舒服,配上柔和燈光,環境不錯。螺肉刺身首先賣相已是滿分,加上螺肉非常新鮮,吃落淡淡的觧味,充斥整個口腔,加上螺肉非常爽口,口感非常吸引。生蠔生蠔我普遍愛吃法國蠔,因為更為鮮甜。但這日本蠔也極級好味,觧味完全不輸法國蠔,加上非常大隻各厚肉,在口中慢慢咀嚼,觧味充斥整個口腔。烤肉串叫了幾款肉串,有豬小腸和豬肚, 它的肉串烤得一點也不乾身,而且肉質非常鮮嫩, 外香內柔,完全把肉汁逼出來。最讓我印象深刻的,就是豚肉荔枝卷,荔枝的清甜和肉香混為一體,是我吃過最好味的肉串。

螺肉刺身

生蠔

烤肉串
2021-07-22 3043 瀏覽
難得預訂一家居酒屋跟朋友下午茶,位於食街厚福街,方便易找,幽暗燈光加上悠和音樂,聊天暢快。餐牌選擇頗多,刺身壽司燒物炸物等還有廚師精選,店員貼心推介幾款,還有自家製酒供應。點了荔枝酒,荔枝味香濃帶甜味,酒味不過重,適合女生飲。乳酸味汽水夠清爽,配串燒一絕。😙先來一個蕃茄沙律,意想不到的開胃,酸酸甜甜的。👍🏻刺身盛頭盤先來一個五味,海膽鮮甜無腥味,元貝彈牙多汁,三文魚脂肪比例剛好夠肥美,油金魚肉質地厚實,蝦夠大隻鮮甜口感爽滑,份量剛剛好有甜有濃味。😍生蠔刺身限定北海道岩蠔,手掌大的份量肥美飽滿,海水味鮮甜不過濃,加上輕輕檸檬汁,口感滑溜。😜煙燻豬腩採用山形縣豬腩,夠肥美油香,燒得外脆內裡肉汁鎖住,juicy😙串燒串燒款式多,不得不得招牌豬肉串。豬皮一燒即食,外脆肉嫩,骨膠原一流。豬頭肉煙韌脂肪較多肥美,少許調味已夠味。月見免治豚肉串配生雞蛋,用微甜醬汁烤香加上日本雞蛋,肉汁鮮嫩滑口。茗荷豬肉卷,日本薑帶淡香不辣,口感爽脆不膩,健康之選。皮蛋豬肉卷夠特色,皮蛋濃郁不會搶過肉的香味。🥰蔬菜類,茄子加上味噌和蔥花,不會燒得乾身,咸香惹味。日本青椒仔加上木魚和醬汁,細細條口感微辣,過癮。😋最後來

先來一個蕃茄沙律,意想不到的開胃,酸酸甜甜的。👍🏻

刺身

煙燻豬腩

串燒
茗荷豬肉卷,日本薑帶淡香不辣,口感爽脆不膩,健康之選。
皮蛋豬肉卷夠特色,皮蛋濃郁不會搶過肉的香味。🥰

最後來一個燒波蘿結尾,加上薄薄一層焦糖,外脆內香甜多汁,大滿足,想念日本居酒屋時值得一來。🌸🌸🌸
  • 燒菠蘿
  • 前菜
  • 生蠔刺身
  • 煙燻豬腩
  • 刺身盛合五款
2021-07-22 313 瀏覽
好姊妹就快結婚,由於限聚令關係今次只請屋企人,所以決定提早跟她好好慶祝一番,希望她新婚愉快。當然要飲酒好好開心一下,畢竟大家已經相識二十年有多,心情特別興奮。自家製茘枝酒店員推介師傳自家釀製酒,入口有陣陣荔枝香味,味道比較清淡,非常適合女士們。自家製梅酒梅酒酸甜味香濃突出,香氣撲鼻,好好飲喔。蕃茄蒜子沙律一坐低,店員會提供餐前小吃,蕃茄清甜多汁,配上酸汁蒜子,更加滋味,頓時胃口大開。粒貝刺身原隻粒貝份量超多,入口爽脆鮮甜,近尾位置肉質特別爽彈,QQ 口感非常喜愛,沾上wasabi 豉油已經滋味無窮。豬顎骨肉串顎骨肉帶一點筋性,肉味香濃有咬口,非常惹味。月見免治豚肉串豚肉打成免治肉再製成串燒,配上新鮮日本生雞蛋同吃,先將雞蛋拌勻,再將免治肉串沾上蛋汁,味道鮮美又充滿蛋香,堅好食。蒜芯豬肉卷豬肉燒到有少少脆口,蒜心充滿水份,入口味道非常之夾,鮮甜味十足。芝士脆肉瓜脆肉瓜入口已經爆汁,而且非常清甜,芝士有微微咸香增添鮮味,不錯喔!三得利黑白啤黑啤比較苦澀溝上白啤可以中和甘苦味,麥味香濃,非常易入口,店員果然冇介紹錯👍🏻

自家製茘枝酒

自家製梅酒
梅酒酸甜味香濃突出,香氣撲鼻,好好飲喔。

蕃茄蒜子沙律

粒貝刺身

豬顎骨肉串
顎骨肉帶一點筋性,肉味香濃有咬口,非常惹味。

月見免治豚肉串

蒜芯豬肉卷

芝士脆肉瓜

三得利黑白啤

• 蒜子蕃茄沙律
  • 粒貝刺身
2021-07-22 1851 瀏覽
有朋友生日,同佢慶祝下相約去尖沙咀食下嘆下,始終因疫情關係唔可以太多人出來食飯,為有下次再約一班人食飯啦。【前菜】蕃茄沙律,非常新鮮,帶點酸酸未未的醬汁,食完真係好醒胃。【自家制果酒-梅味(上)、菠蘿味(下)】甜甜的梅味果酒,口感醇香,帶點香甜,又容易入口。微甜的菠蘿味果酒,口入有清新菠蘿味,酒味會比較突出。【岩手縣岩蠔】岩蠔非常大隻,又鮮甜肥美,仲帶點海水味,再配埋酸汁又另一番風味。【西班牙黑豚肩肉串】燒完出來的油脂非常香,肥瘦適中,好有咬口。【厚切白金豚肉】白金豚是腩位部份,但食落又不油膩,燒過非常香口,又腍身,不錯。【日本番薯仔】燒到個皮剛剛好,表面乾身得來,內裡又好香甜又濕潤。【露筍豬肉卷】有露筍既豬肉卷係我最喜愛的一種,燒過表面的豬肉,令豬肉的油脂浸入左露筍內,口感非常不錯。【豚肉荔枝卷】豚肉加荔枝真係不錯,好juicy,豚肉仲帶點荔枝香味。【燒菠蘿】食完串燒,叫了一個燒菠蘿黎消滯下,這個真係不錯,表面加了少許糖去燒,令表面有脆脆焦糖面,一起食令酸味減少好多,整體非常甜又多汁,值得推介。

【前菜】
蕃茄沙律,非常新鮮,帶點酸酸未未的醬汁,食完真係好醒胃。

【自家制果酒-梅味(上)、菠蘿味(下)】
甜甜的梅味果酒,口感醇香,帶點香甜,又容易入口。
微甜的菠蘿味果酒,口入有清新菠蘿味,酒味會比較突出。

【岩手縣岩蠔】

【西班牙黑豚肩肉串】
燒完出來的油脂非常香,肥瘦適中,好有咬口。

【厚切白金豚肉】

【日本番薯仔】
燒到個皮剛剛好,表面乾身得來,內裡又好香甜又濕潤。

【露筍豬肉卷】

【豚肉荔枝卷】
豚肉加荔枝真係不錯,好juicy,豚肉仲帶點荔枝香味。

【燒菠蘿】
2021-07-18
2021-07-20 69 瀏覽
厚福街超多餐廳,但原來樓上有間日式串燒專門店。叫返杯酒先,食串燒無理由唔飲。有我好鍾意飲嘅柚子檸檬🍋酒($65)月見免冶豚肉串($58)係日本串燒店基本上都會有既menu, 外面個面燒到好脆,入面好juicy, 點理蛋黃balance 返個味道。西班牙文豚肩肉肉厚而且好林,份量足白金豚肉林檎紅姜串蘋果配豬肉好夾,甜味解油膩,加埋紅姜sauce,清新得黎有少少刺激味道白金豚肉流心蛋流心蛋配埋豚肉又係一個絕配,仲加蝦米嘅脆脆口感,真係好特別。牛油果🥑伴芝士牛油角燒過個口感再順滑啲,芝士個味道十分配牛油果味道三文魚茶漬飯湯太少,變咗似粥😅湯底唔夠鮮
厚福街超多餐廳,但原來樓上有間日式串燒專門店。

叫返杯酒先,食串燒無理由唔飲。

有我好鍾意飲嘅柚子檸檬🍋酒($65)

月見免冶豚肉串($58)

西班牙文豚肩肉

肉厚而且好林,份量足

白金豚肉林檎紅姜串

白金豚肉流心蛋

牛油果🥑伴芝士
牛油角燒過個口感再順滑啲,芝士個味道十分配牛油果味道

三文魚茶漬飯
湯太少,變咗似粥😅湯底唔夠鮮
2021-07-20
  • 白金豚肉流心蛋卷
2021-07-15 67 瀏覽
聽聞 呢間嘅全消都相當高質所以決定同男朋友一齊試一下☺️ 揀咗閒日嘅下午時分黎食人流唔多 所以食得比較舒服🙂果日都試咗好多款串燒,其中,個人最推介嘅係 白金豚肉同埋季節限定嘅荔枝豚肉卷🫔 估唔到荔枝同埋豚肉個味係咁夾❤️!!!! 但係係季節限定 去到都要碰一碰運氣睇下仲有冇 同埋賣哂未🤫除咗串燒之外 , 呢個生蠔刺身都相當有驚喜 $78 @1個口感好豐富 個蠔亦都相當甜不過$78/1 所以都係叫左一粒 過下口癮就算!! 見好多評價都話(天下第一刀)好食..但我覺得 佢並唔係我喜歡嘅類型 (drydry地)而且價錢亦唔平 所以並非必食 (個人認為)🤫
聽聞 呢間嘅全消都相當高質
所以決定同男朋友一齊試一下☺️

揀咗閒日嘅下午時分黎食
人流唔多 所以食得比較舒服🙂

果日都試咗好多款串燒,
其中,個人最推介嘅係 白金豚肉同埋季節限定嘅荔枝豚肉卷🫔
估唔到荔枝同埋豚肉個味係咁夾❤️!!!!
但係係季節限定 去到都要碰一碰運氣睇下仲有冇 同埋賣哂未🤫

除咗串燒之外 ,
呢個生蠔刺身都相當有驚喜 $78 @1
個口感好豐富 個蠔亦都相當甜
不過$78/1 所以都係叫左一粒 過下口癮就算!!

見好多評價都話(天下第一刀)好食..
但我覺得 佢並唔係我喜歡嘅類型 (drydry地)
而且價錢亦唔平 所以並非必食 (個人認為)🤫
2021-07-15 56 瀏覽
放工一於relax下,同朋友飲酒食串燒!叫杯黑白啤🍺爽一爽!先叫咗個蕃茄前菜,refresh下個味蕾!食完好開胃!是日新鮮推介係粒貝刺身,豪一豪!又真係幾好味!一片片切好,爽口夠鮮!內臟都試咗幾款:豬脷、芝士豬耳、豬皮 豬脷用日式風味燒又幾好味。芝士豬耳夠香,口感爽有咬口。豬皮充滿骨膠原,燒完食又唔錯!蔬菜類就揀咁燒粟米、大啡菇。最鍾意食燒粟米甜甜地!大啡菇重菇味! 肉類叫咗好多豬🤤有叫鴨胸、有叫魚!荔枝豬肉卷甜甜地又juicy! 豬肉皮蛋卷好香好好食!蘋果紅薑豬肉卷夠新穎又爽口。煙燻豬腩有6件,燒到香口,肥肉脆脆!銀鱈魚臉頰第一次食,好正,肉質口感正又香!

放工一於relax下,同朋友飲酒食串燒!
叫杯黑白啤🍺爽一爽!

先叫咗個蕃茄前菜,refresh下個味蕾!食完好開胃!

內臟都試咗幾款:豬脷、芝士豬耳、豬皮

肉類叫咗好多豬🤤有叫鴨胸、有叫魚!
荔枝豬肉卷甜甜地又juicy!
銀鱈魚臉頰第一次食,好正,肉質口感正又香!

2021-07-14 59 瀏覽
日式串燒呢間食物高質,坐咗喺bar檯可以望住師傅燒🔥 大滿足嘅一夜!▶️前菜:蕃茄🍅有蒜蓉及酸汁,幾新鮮。▶️粒貝刺身鮮甜爽口,夠新鮮,點豉油wasabi 就ok 串燒叫咗好多款▶️林檎紅薑豬肉卷蘋果爽口,豬肉包住、食落串燒無咁油膩。▶️芝士鴨胸鴨胸食落味道似牛,幾特別!芝士夠香,溶哂喺面~▶️豬脷爽口夠厚,唔錯!▶️大啡菇夠juicy , 唔乾!▶️煙燻豬腩肥肥地,好香口,食落似厚火腿!▶️芝士豬耳煙煙韌韌,少少爽,都幾好食!▶️荔枝豚肉卷荔枝甜甜地,用紫蘇葉包住食更香。▶️豬皮 煙煙韌韌,有醬油味好食▶️銀鱈魚面好特別,燒得好香,有少少彈牙感覺▶️燒冬菇菇味濃郁,軟身口感▶️皮蛋卷皮蛋超香,估唔到配豬肉咁夾▶️燒粟米🌽甜甜地好香一邊飲巨峰提子梳打🍇一邊食,好爽!

▶️前菜:蕃茄🍅
有蒜蓉及酸汁,幾新鮮。

▶️粒貝刺身
鮮甜爽口,夠新鮮,點豉油wasabi 就ok

串燒叫咗好多款
▶️林檎紅薑豬肉卷
蘋果爽口,豬肉包住、食落串燒無咁油膩。

▶️芝士鴨胸
鴨胸食落味道似牛,幾特別!芝士夠香,溶哂喺面~

▶️豬脷
爽口夠厚,唔錯!

▶️大啡菇
夠juicy , 唔乾!

▶️煙燻豬腩
肥肥地,好香口,食落似厚火腿!

▶️芝士豬耳
煙煙韌韌,少少爽,都幾好食!

▶️荔枝豚肉卷
荔枝甜甜地,用紫蘇葉包住食更香。

▶️豬皮
煙煙韌韌,有醬油味好食

▶️銀鱈魚面
好特別,燒得好香,有少少彈牙感覺

▶️燒冬菇
菇味濃郁,軟身口感

▶️皮蛋卷
皮蛋超香,估唔到配豬肉咁夾

▶️燒粟米🌽
甜甜地好香

一邊飲巨峰提子梳打🍇一邊食,好爽!
2021-07-12 2222 瀏覽
星期日下午時間相約好久不見的朋友們到樓上居酒屋好好敘舊一番,座位寬躺舒適,點了滿桌食物非常滿足。先點了黑板上特別推介的岩手縣岩蠔刺身。岩蠔海水味濃,鹹味不算重,味道比較清甜,肥美肉滑,容易入口。刺身盛合五款賣相新鮮,質素上乘。海膽帶濃郁甘甜味,赤蝦爽口,蝦膏香氣突出,油甘魚鮮美沒有筋。豚肉荔枝卷,中間的荔枝清甜多汁,燒過的荔枝煙煙韌韌,減低燒豚肉的油膩感,味道更平衡。豬皮串煙韌有咬口,燒過後逼出豬皮的油脂香氣。日本青椒芝士豬肉卷是比較新穎的配搭,燒過的青椒很香口,和芝士及豬肉出奇地配合。豬肚串調味惹味,咬下去很爽口。點了三款豬肉串各有特色。厚切白金豚肉肥瘦適中,口感較為滑嫩。西班牙黑豚肩肉串肉味較濃,豬肉皮蛋串則帶點皮蛋獨特的香羶味,頗有特色。朋友愛吃蔥,分別點了兩款燒蔥串,蔬菜類最能解膩。九條蔥卷香蔥味較為濃烈,絕對能能滿足愛蔥人士。燒日本長蔥,一咬下去就釋出天然的甜味,蔥段細嫩沒有渣。汁燒白菌,鮮甜多汁,入口清新,配上日式燒汁份外滋味。最後意猶未盡再來一客燒菠蘿,即叫即燒,菠蘿面頭燒得焦糖化,非常清甜多汁,超級推介。飲品方面,分別點了巨峰梳打和京姬蘋果酒。蘋果酒入口甘甜,酒精味較淡

豬皮串煙韌有咬口,燒過後逼出豬皮的油脂香氣。

燒日本長蔥,一咬下去就釋出天然的甜味,蔥段細嫩沒有渣。

汁燒白菌,鮮甜多汁,入口清新,配上日式燒汁份外滋味。

飲品方面,分別點了巨峰梳打和京姬蘋果酒。蘋果酒入口甘甜,酒精味較淡,味道不會太刺激,非常適合女生小酌一下。
2021-07-11
2021-07-09 1891 瀏覽
下雨天,去樓上餐廳吃串燒。已過午飯時段,餐廳只餘下坐在窗邊的食客,到餐廳的一角坐下,點了一些串燒。由於已過繁忙時段,可以每款點一串串燒,試到更多特別的食物。店員會先上前菜蒜子蕃茄沙律($28),如不需要前菜,可告知店員。少量蒜蓉放在蕃茄頂上,蕃茄底下是開胃的醋汁,其微酸的味道令人期待接下來的各種串燒。首先是主角生蠔刺身($78),日本岩蠔大如手掌,沒有鐵锈味。蘸點檸檬汁,在檸檬的微酸中更嚐到岩蠔本身獨有的奶滑。再蘸點帶着幼蔥的汁,帶出其生蠔的鮮味。 先點一些蔬菜類,蔬菜類的串燒在味道和口感上頗出色。牛油果伴芝士($48)有一個很特別的做法。滿滿的木魚絲蓋滿半個牛油果,從外表上看不到內裏是甚麼,吃了一層木魚絲,又是另一層果仁,最後才看到燒得外脆內滑的牛油果,近牛油果皮的部分燒得香脆,內裏則是熱燙的香軟和滑溜牛油果肉。芝士翠玉瓜($28),芝士鋪滿翠玉瓜面,芝士的煙韌和翠玉瓜的爽脆成一對比,多汁的翠玉瓜也令串燒帶點濕潤。從蔬菜走到肉類,九條蔥卷($38)不單是由九條蔥組成,看看餐單上的英文名,九條蔥是來自日本的。青蔥香脆的味道在燒過後變得更明顯。再來是花生苗卷($38),外型如幼白蔥,口感

蒜子蕃茄沙律

芝士翠玉瓜

花生苗卷

再來是花生苗卷($38),外型如幼白蔥,口感是花生和蔥之間的混合感,當然味道也是兩者的混合,尤以花生味為主。

豚肉荔枝卷

豚肉荔枝卷($58)是眾多串燒中最出色的。温熱的荔枝被薄豚肉片包裹,外層是燒得香郁的豚肉,內層是熱而多汁的荔枝肉。

豬皮

豬頭肉串

然後又嚐一些肉類串燒,豬皮($28)豬頭肉串($28)比較厚實,非常煙韌。

豬顎骨肉串

豬顎骨肉串($38)的口感甚佳,不單有肉類厚實的纖維感,肉上的黑椒碎和鹽加強豬肉的味道和燒肉香氣。

燒飯團(明太子)

燒飯團(明太子)($38),飯團燒得香脆而不硬實,飯團中間的明太子的軟脆和飯團的硬脆有微對比,帶點燒過的米香。

燒菠蘿

最後是甜品燒菠蘿($38),想不到甜品也是驚喜。菠蘿已被切成五件,整齊置於菠蘿殼上,熱燙的菠蘿沒有渣滓,咬下去是滿滿的暖菠蘿汁。
題外話/補充資料: 加一服務費,18:00前有七折,非繁忙時段可單點一串串燒
2021-07-06
蒜子蕃茄沙律
芝士翠玉瓜
花生苗卷
豚肉荔枝卷
豬顎骨肉串
燒飯團(明太子)
2021-07-08 1118 瀏覽
突然好想食下日本居酒屋,食左當去左日本旅行。行街見到呢間居酒屋,所以就上去食晚餐。餐廳環境不錯,好有日本氣氛,有啲似去咗日本旅行。天氣咁熱,一定要點返一杯凍飲先慢慢再點餐。我叫了一杯水蜜桃梳打,冰涼透心,水蜜桃味香濃,消暑佳品。刺身盛,有牡丹蝦、元貝、三込魚腩等等,全部都好大件,又新鮮。元貝好大件,一啖都食唔晒,我鍾意一啖原味,一啖加芥辣👍🏻👍🏻豬皮串,好特別的口感,平時食嘅豬皮係淋的,燒豬皮比較爽口,加上燒汁,好好味,好似食咗好多骨膠原嘅感覺豬頭肉串,口感同一般豬肉差不多,但佢脂肪比例比較多,入口比較香。月見免治豚肉串,呢個我好鍾意食,入口唧溶的感覺,肉味又濃,加上燒肉汁,好味,兩條都唔夠食,要再加單👍🏻秋葵豬肉卷,豬肉包住秋葵去燒,秋葵健康去油,食多幾串都唔怕油膩👍🏻豚肉荔枝卷,呢個好有創意,荔枝的甜味滲入豚肉裏面,又同豚肉嘅味道幾夾,當成甜品去食也不錯👍🏻👍🏻餐廳啲食物品質不錯,食下傾下咁就10點。如果大家都想食到咁特別嘅日本嘢,快啲去試下。

餐廳環境不錯,好有日本氣氛,有啲似去咗日本旅行。

2021-07-02
2021-07-08 74 瀏覽
星期天放假的最後一天,來到尖沙咀樓上的居酒屋好好享受一下,好好放輕鬆。下午時段人流不多,座位寬躺之餘服務也非常周到。這是每次必叫前菜,蒜子蕃茄沙律。黑蒜醋淋上去皮蕃茄,甜甜酸酸,份外開胃。跟好友喝兩杯也不算過份吧。有期間限定的紅石榴及荔枝果汁酒,味道清新易入口,令神經得以放鬆好好享受這一頓豐盛下午茶。先來豪華粒貝刺身,新鮮切片沾上芥末豉油,鮮味十足,貝肉口感彈牙,一片接著一片停不了口。之後也是期間限定的豚肉荔枝卷,非常有驚喜的新嘗試,想不到豚肉包著鮮甜荔枝會如此合拍,燒過後份外香口鮮甜。之後有豬肚串,即叫即燒加上椒鹽粉十分惹味。肚肚厚身韌度十足,燒得香口簡直送酒一流。然後有出色的飛魚籽昆布,同樣用薄切豚肉包著飛魚籽,爽口又美味。還有厚切白色豚肉,肥瘦乎合黃金比例,肥肉佈滿每個角落,油脂充裕,每一口都感受到那份邪惡。而且還有豚肉韭菜泡菜卷,香口爆汁,而且不會辣,十分適合我。還有西班牙黑豚肋骨。每一塊都厚度十足,肉質鮮嫩又惹味。甜品方面也是驚喜萬分,燒波蘿被一層蜜糖包圍著燒焦後外脆內軟,不會太甜放心吃。同場加映有正文魚及明太子的燒飯團,外皮香脆內裡十分足料,為這一頓畫上完美句號。
下午時段人流不多,座位寬躺之餘服務也非常周到。
而且還有豚肉韭菜泡菜卷,香口爆汁,而且不會辣,十分適合我。
還有西班牙黑豚肋骨。每一塊都厚度十足,肉質鮮嫩又惹味。
上網見到呢間餐廳嘅食物好似好好食咁,平日下晝六點之前埋單加上喺OpenRice訂座,單點可以有七折,所以專登揀咗平日去食。上到去一枱客都冇,訂咗座主餐牌有七折,飲品有買一送一,不過冇叫飲品,七折優惠需要喺六點之前埋單。首先,一坐低,就放低咗舊蕃茄話係前菜。舊蕃茄酸酸甜甜,還好。燒雞泡魚乾少得可憐,佢真係好意思放上枱。而且非常淋好似冇燒過咁。刺身拼盤蝦唔夠新鮮,蝦頭非常腥帶子還好,有口感,有少許鮮味海膽正常,不算太腥三文魚有d淋,但也有少許鮮味呑拿魚一般豚肉石頭鍋飯食食吓開始懷疑自己係咪叫咗蘑菇石頭鍋飯,唔係好覺得有豚肉囉,成個石頭鍋都唔知有冇三四舊。而且個飯好甜,亦好蘑菇。串燒牛舌不錯的豬肉香不過比較肥燒鱔都幾多骨,食得唔自在總結食物質素只係非常一般,價錢唔算平,但係以平日七折左來講還可以,但質素真的一般,環境比較狹窄,但是還好,服務態度亦不錯。最後必須一提結帳的時候才發現那個前菜蕃茄需要收錢然後發現原來餐牌寫着好,我明白,餐牌有寫,是我自己沒有向店舖職員提出,也許是我自己的問題,但是店員在我坐下之後已經放上蕃茄,客人根本連餐牌還沒有打開。而且在中文版本中,沒有寫過蕃茄是要收錢的,英文

首先,一坐低,就放低咗舊蕃茄話係前菜。
舊蕃茄酸酸甜甜,還好。

燒雞泡魚乾
少得可憐,佢真係好意思放上枱。
而且非常淋好似冇燒過咁。

刺身拼盤
蝦唔夠新鮮,蝦頭非常腥
帶子還好,有口感,有少許鮮味
海膽正常,不算太腥
三文魚有d淋,但也有少許鮮味
呑拿魚一般

豚肉石頭鍋飯

串燒
牛舌不錯的
豬肉香不過比較肥
燒鱔都幾多骨,食得唔自在

最後必須一提

結帳的時候才發現那個前菜蕃茄需要收錢
然後發現原來餐牌寫着

好,我明白,餐牌有寫,是我自己沒有向店舖職員提出,也許是我自己的問題,但是店員在我坐下之後已經放上蕃茄,客人根本連餐牌還沒有打開。而且在中文版本中,沒有寫過蕃茄是要收錢的,英文才有寫着,是不是有誤導成份呢?
此舉令我對餐廳的印象非常差,以為就酒樓、大排檔,放下紙巾、濕紙巾、花生等等要收錢,沒有想過日式餐廳也有此舉的。
2021-06-28
2021-07-05 69 瀏覽
懷念家鄉嘅味道就唯有喺香港食下日本嘢啦其實香港而家都有好多好地道嘅日本餐廳今次就同朋友嚟呢度傾吓計,食吓串燒同飲吓清酒餐廳會奉上前菜,前菜係凍蕃茄, 個番茄好甜,加埋酸酸甜甜嘅醬汁好開胃另外我哋仲叫咗一支安藝虎 純米吟釀, 呢一款好容易入口,各方面都好平均,女士都幾適合我哋叫咗一個刺身盛, 總共有五款唔同嘅刺身,包括三文魚、牡丹蝦、帆立貝、油甘魚同埋海膽刺身全部都新鮮美味跟住就叫咗一個生蠔刺身,生蠔好大隻,而且蠔肉飽滿肥美之後我哋叫咗幾款唔同嘅串燒月見豚肉免治串, 甜甜地嘅醬汁再混合蛋漿, 味道好夾,而且口感彈牙秋葵豬肉卷外面嘅豬肉燒到少少脆口,再配上爽口秋葵厚切白金豚肉及豬皮串呢個豬皮串有啲特別,俾我哋平時食嘅唔同,佢嘅口感彈牙而口切白金豚肉口感好滑,油脂味香最後就叫咗芝士翠玉瓜同埋汁燒白菌估唔到芝士同翠玉瓜嘅組合係咁夾
懷念家鄉嘅味道就唯有喺香港食下日本嘢啦
其實香港而家都有好多好地道嘅日本餐廳
今次就同朋友嚟呢度傾吓計,食吓串燒同飲吓清酒

刺身全部都新鮮美味

跟住就叫咗一個生蠔刺身,生蠔好大隻,而且蠔肉飽滿肥美
之後我哋叫咗幾款唔同嘅串燒

秋葵豬肉卷
外面嘅豬肉燒到少少脆口,再配上爽口秋葵
厚切白金豚肉及豬皮串
呢個豬皮串有啲特別,俾我哋平時食嘅唔同,佢嘅口感彈牙
而口切白金豚肉口感好滑,油脂味香
最後就叫咗芝士翠玉瓜同埋汁燒白菌
估唔到芝士同翠玉瓜嘅組合係咁夾