2021-11-08 54 瀏覽
仲未有得去日本旅行返鄉下 唯有喺香港思鄉先嚟到佐敦呢間新開嘅日式料理咖啡店#MIZU叫咗個燒鰻魚定食同埋明太子忌廉意大利粉個鰻魚係完全好大驚喜香港好多舖頭即使有原條鰻魚 都係急凍嗰啲呢度食得出係舖頭自家燒 厚肉焦香啖啖幸福🥰套餐本身有沙律前菜漬物同埋大蜆麵豉湯另外意粉雖然份量唔算好大 但係好滋味足料醬汁沾滿每一條意大利粉 自己一個K.O.好滿足午市套餐包埋沙律另外午市套餐加$15可以升級奶啡人均$150-200 食物有水準可以再訪😌

仲未有得去日本旅行返鄉下 唯有喺香港思鄉先

人均$150-200 食物有水準可以再訪😌
2021-11-08
  • 燒鰻魚定食
2021-11-07 53 瀏覽
有日經過佐敦,見到開咗間新餐廳,環境望落去好chill 好舒服,一於就約朋友試一試!我哋到達時侯係中午時間,都已經開始多人,見到有卡位,有吧枱,環境都幾寬敞👍午餐餐牌大概五六款,有日式同西式首先叫咗燒鰻魚定食呢個係要等一陣,因為佢哋師傅係即刻燒嘅,外脆內嫰,非常之Juicy❤️ 配上鰻魚汁相當好食白飯上邊還佈滿了蛋絲同紫菜絲,令到成個層次增加左🥰鰻魚定食仲附上非常足料味增湯,味增湯入邊有大蜆丶蘿蔔等等另外仲有小菜兩碟同沙律🥗,可謂相當之豐富!紅酒牛尾意大利飯賣相超級漂亮,意大利飯已經煮得非常淋,配上切成一塊塊的牛肉,再加上紅酒醬汁,令人忍唔住一啖又一啖咁食跟餐叫嘅咖啡都嚟埋~美式咖啡,簡簡單單飲得出最真實嘅味道,不會太酸,味道剛剛好!Cappuccino ,鮮奶味同咖啡味平衡得好好👍,每個人都會喜愛嘅口味飲完兩杯咖啡覺得呢度嘅咖啡相當有水準,決定再叫一個冰滴咖啡☕️用上自家製咖啡豆,好香,非常之有層次,一開始有少少 Brown Sugar嘅味道,香醇又順口呢間餐廳咖啡質素超高,食物亦都不錯👌,有時間可以過嚟飲杯咖啡傾吓計😁

午餐餐牌大概五六款,有日式同西式

首先叫咗燒鰻魚定食

白飯上邊還佈滿了蛋絲同紫菜絲,令到成個層次增加左🥰

鰻魚定食仲附上非常足料味增湯,味增湯入邊有大蜆丶蘿蔔等等
另外仲有小菜兩碟同沙律🥗,可謂相當之豐富!

紅酒牛尾意大利飯

跟餐叫嘅咖啡都嚟埋~

2021-11-07 41 瀏覽
見到啲間新開餐廳感覺吾錯❤️我同朋友就去試 我果次去係lunch去 聽講佢晏就同夜晚係完咗吾同 晏就主打西式風格 而夜晚主要日式 更加有廚師發辦 而且有Sake飲 搵次夜晚可以體驗下第二種風格🥳餐廳好靚 係我中意既型格路線 黑白灰色調🖤⚪️🌑不過最欣賞係佢位置好寬敞 我好少見一間餐廳兩個人都可以坐得舒舒服服-🧏🏻‍♀️溫馨提示:佢係佐敦E出口 一出係商場 上兩層之後離開商場就見到 超級方便路痴一定要收藏既餐廳🤣另外如果大家對佢日式料理有興趣 記得夜晚要book位-▪️ 燒鰻魚定食 $188▪️ 紅酒牛尾意大利飯 $148▪️ Dirty啡墨 $55▪️PourOver手沖咖啡 #燒鰻魚定食 鰻魚好大件鋪係面頭,白飯面頭鋪滿雞蛋絲同紫菜絲。醬汁係燒鰻魚時慢慢融入係鰻魚裡面,所以當鰻魚鋪係飯上面時,飯粒都吸曬鰻魚汁,鰻魚厚度岩岩好,食到炭燒香味。而且佢定食包埋沙律、前菜同埋麵豉湯一定好夠飽。#紅酒牛尾意大利飯 以炆燉紅酒牛尾煮意大利飯, 米粒吸收大量高湯、調味,黏而不軟,口感硬中帶稔,味道濃郁。洋蔥味偏重,而且食到好濃嘅牛尾味。#Dirty啡墨 加入日本進口的3.7牛乳,配合特濃咖啡,入口更濃滑醇厚。下
▪️ 燒鰻魚定食 $188
▪️ 紅酒牛尾意大利飯 $148
▪️ Dirty啡墨 $55
▪️PourOver手沖咖啡

#燒鰻魚定食

#紅酒牛尾意大利飯

#Dirty啡墨
加入日本進口的3.7牛乳,配合特濃咖啡,入口更濃滑醇厚。下面用凍奶,上面用double ristretto,分層狀態好明顯,睇出咖啡師嘅專業認真。飲第一啖,好濃咖啡香。平時我吾太好咖啡,因為有啲咖啡好澀,但啲款我試完有回甘香味。

#PourOver手沖咖啡
佢地每日有吾同咖啡豆既咖啡,價錢範圍係$70-$120左右,所以咖啡愛好者可以先問問佢地既咖啡烘焙師先。我果日飲咗哥斯達黎Costa Rica咖啡豆,飲落去有柑橘香味,而且微微有蜂蜜回甘香味,口感好飽滿,飲到好多層口感。佢會係我地面前手沖,而且介紹好詳細,咖啡師話希望可以令客人返到屋企都可以似飲到精品咖啡,不過太專業🤣我都係返嚟啲到飲好啦。
—————————————-——————-—————-
📍Location
佐敦德興街3號地舖

🕙Business hours
星期一至日 8:00-22:00
𝖂𝖊𝖑𝖈𝖔𝖒𝖊 𝖘𝖍𝖆𝖗𝖊 𝖞𝖔𝖚𝖗 𝖋𝖊𝖊𝖑𝖎𝖓𝖌𝖘 ✍🏻
佐敦開咁一間新餐廳 見佢個lunch Menu 幾特別有西式All day breakfast、意大利飯之類 又有日式串燒、鰻魚飯定食等仲主打手工咖啡 所以就入去食咗個lunch🎏燒鰻魚定食 ($188)定食包括了麵豉湯、沙律、前菜鰻魚燒得香口肉質厚身好肥美加埋個味噌汁、蛋絲、紫菜絲每一啖飯都好好味😋麵豉湯材料豐富鮮甜濃郁🎏冷香甘檸草本茶 (定食加$15)入口甘草味甘香帶微微甜味 令喉嚨好舒服😌🎏紅酒牛尾意大利飯 ($148)呢個set 包沙律及美式咖啡沙律菜十分新鮮爽甜廚師細心地把牛尾切碎混合粒粒煙韌嘅意大利飯內入口牛味香濃 口感層次豐富👍整體食物質素高加上餐廳座位寬敞舒適裝修有格調 以植物襯托 感覺清新如果唔食lunch嚟呢度嘆番杯手工咖啡都係不錯嘅選擇最後我都試咗杯掛耳包咖啡咖啡係選用哥斯達黎加咖啡豆入口溫和柔順、酸酸甜甜 幾啱我口味😋

佐敦開咁一間新餐廳
見佢個lunch Menu 幾特別
有西式All day breakfast、意大利飯之類
又有日式串燒、鰻魚飯定食等
仲主打手工咖啡 所以就入去食咗個lunch

🎏燒鰻魚定食 ($188)
定食包括了麵豉湯、沙律、前菜
鰻魚燒得香口
肉質厚身好肥美
加埋個味噌汁、蛋絲、紫菜絲
每一啖飯都好好味😋
麵豉湯材料豐富
鮮甜濃郁

🎏冷香甘檸草本茶 (定食加$15)
入口甘草味甘香
帶微微甜味 令喉嚨好舒服😌

🎏紅酒牛尾意大利飯 ($148)
呢個set 包沙律及美式咖啡

嚟呢度嘆番杯手工咖啡
都係不錯嘅選擇

最後我都試咗杯掛耳包咖啡
咖啡係選用哥斯達黎加咖啡豆
入口溫和柔順、酸酸甜甜
幾啱我口味😋

2021-11-06 49 瀏覽
今日早放,同屋企人黎附近食個lunch見到呢間餐廳新開,主打日式fusion野食同coffee,感覺好chill,好岩hea一個晏就既感覺叫左個紅酒牛尾意大利飯($148)牛肉煮得好入味,咬落食到牛香同微微既紅酒,意大利飯煮得煙銀有口感,有蕃茄,炸芝士片同香草調味,味道豐富同濃郁燒鰻魚定食香飯係珍珠米煮的,煙銀有口感,上面佈滿煎蛋條,係日式煮法,所以超香甜,鰻魚燒得都算香脆,上面既燒汁都好惹味飲品加左杯虹吸咖啡,味道有層次,同埋唔同溫度味道有少少唔同
今日早放,同屋企人黎附近食個lunch

叫左個紅酒牛尾意大利飯($148)

燒鰻魚定食

飲品加左杯虹吸咖啡,味道有層次,同埋唔同溫度味道有少少唔同
2021-11-06 33 瀏覽
今日又係佐敦附近做野, Lunch time同埋同事搵食. 行行下就見到呢間叫Mizu嘅餐廳, 門口裝修幾文青下, 見到有其他人帶埋狗狗係門口飲咖啡, 都幾寫意. 我諗星期日都應該幾受愛狗人士歡迎. 我地去到3點, 零等候. 一入到去右手邊已經有大範圍嘅咖啡專區, 自成一角. 可能我地太遲, 已經冇左燒鯖魚同炒和牛肉定食. 我地叫左All day breakfast同埋紅酒牛尾意大利飯. 飲品就選了Cappuccino同當日Special(Costa Rica). 過左一陣, 咖啡先上. Cappuccino唔洗多介紹, 反而有專人介紹杯Special. 用左Costa Rica咖啡豆, 加入Red Honey同Dry Aroma. 飲落有少少蜜糖味, 比較滑和full taste. 很特別的一杯咖啡. 飲飲下咖啡, 點嘅食物就已經送上. All day breakfast唔洗多介紹, 材料豐富, 全部都係即刻整, 冇投訴. 反而個紅酒牛尾意大利飯幾好味, 紅酒汁配意大利飯, 易入口, 又可以去除牛尾的蘇味, 而且牛尾肉質軟滑, 當然廚師已經起晒肉, 唔洗我慢慢咬. 配菜有波菜, 同車

飲飲下咖啡, 點嘅食物就已經送上. All day breakfast唔洗多介紹, 材料豐富, 全部都係即刻整, 冇投訴. 反而個紅酒牛尾意大利飯幾好味, 紅酒汁配意大利飯, 易入口, 又可以去除牛尾的蘇味, 而且牛尾肉質軟滑, 當然廚師已經起晒肉, 唔洗我慢慢咬. 配菜有波菜, 同車厘茄. 應有的新鮮美味都有. 意大利飯做的時間也剛好, 不會太硬, 我比較不喜歡偏硬的Risotto.

美食+咖啡都算係人生樂事. 尤其試到特別的咖啡. 下次有機會一定再試其他咖啡.
前排在佐敦上堂試過兩間特色咖啡店,最近又發現一間新開業的 Mizu,主打日本菜式和精品咖啡,裝修有型都坐得幾舒服架!咖啡店在恒豐酒店後面,搭地鐵或巴士都好方便,唔會好難搵。一入門口先見到牆上有個藍色霓虹大圓圈,近門處灰色沙發位適合飲咖啡。入面空間好闊落,大部分係私隱度高的一格格卡位,家人朋友坐埋傾密偈都唔怕隔離檯聽到。一路行到最入面還有更多座位,店內還有很多燈飾和畫作裝飾。一個人來吃飯也可以坐吧檯位。平日午市有供應套餐,主打和式定食(鰻魚和串燒3點後暫停),其中有一個沙律可以轉素食。飲品以咖啡為主打。也有些非咖啡類和甜品。下午茶想吃甜食也有附咖啡的套餐。烤雞肉沙律(轉素食) HK$108 / Latte (+HK$15)我仲驚個素食沙律會唔夠飽,點知都幾多料幾夠蛋白質喎,有諗過唔係去左舊雞就算!中間有半個牛油果和烤大啡菇,叉落隻菇度先發現入面有隻蛋,開心!沙律除了菜還有三色椒、車厘茄、蘿蔔、鴻喜菇和杏鮑菇,沙律汁亦夠多夠好味,整體來說是一個令人吃完會滿足的沙律。這天比較空閒,吃完中餐就想試試手沖咖啡。咖啡師介紹一個帶黑糖香氣的 Costa Rica 咖啡豆。紐約芝士蛋糕 HK$78順便

咖啡店在恒豐酒店後面,搭地鐵或巴士都好方便,唔會好難搵。

一路行到最入面還有更多座位,店內還有很多燈飾和畫作裝飾。

一個人來吃飯也可以坐吧檯位。

飲品以咖啡為主打。

也有些非咖啡類和甜品

下午茶想吃甜食也有附咖啡的套餐。

這天比較空閒,吃完中餐就想試試手沖咖啡。

咖啡師介紹一個帶黑糖香氣的 Costa Rica 咖啡豆。

紐約芝士蛋糕 HK$78
順便叫多件芝士蛋糕再搬去外面打卡位 Chill 一 Chill,蛋糕就正正常常唔算好特別,正好有點甜配咖啡而已。

不管你是肚仔餓想要醫肚,或是想補充每日咖啡因,經過 Mizu 可以入去一試喲。
2021-11-03
2021-11-03 71 瀏覽
呢一間位於佐敦係新餐廳主打日本同西式餐廳我哋食咗一個全英式早餐 份量10分多有焗豆香腸炒蛋 同埋冬菇加沙律 仲有佢哋嘅麵包配上薯餅 仲有煙肉 真係好好食同埋10分飽 仲有我哋嗌咗日式鰻魚炒蛋飯 鰻魚10分厚身 好好食配上炒蛋夠晒入味好唔錯的同埋亦都覺得好正佢哋嘅環境亦都好靚 夠晒高級 坐得10分舒服都幾推薦大家去同埋佢哋嘅服務人員都幾好的每一日都有佢哋嘅指定菜式 好唔錯仲有佢哋嘅咖啡都零瀉好飲用靚嘅豆 配上奶 仲有吧枱的 去食
呢一間位於佐敦係新餐廳主打日本同西式餐廳
都幾推薦大家去
同埋佢哋嘅服務人員都幾好的
每一日都有佢哋嘅指定菜式 好唔錯
仲有佢哋嘅咖啡都零瀉好飲用靚嘅豆 配上奶 仲有吧枱的 去食
佐敦新開高質咖啡店☕️ Mizu🌱佐敦最近新開左一間人氣工業風cafe, 以手沖咖啡為主打,由咖啡烘焙師吳子濠Nigel作為顧問為客人提供唔同種類既高質咖啡。身為咖啡迷既我今日就約左朋友黎試下啦👯‍♀️Mizu 日文解水既意思,Cafe 當然都有唔小日式菜式,今日我點左佢地既日式定食試試☺️🇯🇵炒牛肉定食(和牛)誠意十足嘅一款定食,用炒日本和牛做定食再配埋日本蘭王雞蛋,更帶出和牛香味😍 令人一啖接一啖✨💛全日早餐 炒蛋十分香滑,沙律🥗十分新鮮,而且份量十足,唔怕餓肚仔😋Mizu Cafe 主打高質咖啡我地當然都有試唔同咖啡☕️Dirty 一杯有層次既凍咖啡,濃度由上至下,小小苦澀味道到奶味,而且咖啡味甘甘地,岩曬鐘意特別既你地✨Latte 咖啡豆係Cafe自家炒的,味道獨特而且帶甘味但又唔會酸,好好飲。手沖咖啡咖啡師用上Costa Rica 用中火炒成咖啡豆,味道帶有淡淡芝麻同埋黑糖味,香濃而且容易入口✨Cafe 唔止空間感十足坐得舒服。我地試左三款咖啡都各有特色,鐘意咖啡既你地一定唔好錯過💗Mizu (佐敦)佐敦德興街3號地舖
佐敦新開高質咖啡店☕️ Mizu

身為咖啡迷既我今日就約左朋友黎試下啦👯‍♀️

🇯🇵炒牛肉定食(和牛)

💛全日早餐
炒蛋十分香滑,沙律🥗十分新鮮,而且份量十足,唔怕餓肚仔😋

Mizu Cafe 主打高質咖啡我地當然都有試唔同咖啡☕️

Dirty

Latte

手沖咖啡

Mizu (佐敦)
佐敦德興街3號地舖
2021-11-02 72 瀏覽
我選擇一間最近新開既cafe去慶祝我地既週年紀念熱愛咖啡既另一半好滿意環境好舒服 座位好寛敞 座位之間有好多植物隔開同朋友傾計唔會咁易俾其他人聽到餐廳設計風格好有心思尤其係牆上面幫左幾幅本地藝術家既掛畫畫出店名Mizu至於食物方面 中午佢哋係供應西日簡餐今次我地lunch試左幾樣都覺得唔錯♥️燒鰻魚定食- 鰻魚好juicy, 份量好多♥️烤雞肉沙律- Salad dressing好出色 ♥️signature juice- 日本蘋果汁x 乳酸 酸酸甜甜♥️ Cappuccino- 咖啡豆香濃 很不錯而夜晚就會搖身一變主打日本串燒期待試佢地酒店級嘅大廚👍🏻
我選擇一間最近新開既cafe去慶祝我地既週年紀念
餐廳設計風格好有心思
尤其係牆上面幫左幾幅本地藝術家既掛畫畫出店名Mizu
至於食物方面 中午佢哋係供應西日簡餐
今次我地lunch試左幾樣都覺得唔錯

♥️燒鰻魚定食- 鰻魚好juicy, 份量好多

♥️烤雞肉沙律- Salad dressing好出色

♥️ Cappuccino- 咖啡豆香濃 很不錯

而夜晚就會搖身一變主打日本串燒
期待試佢地酒店級嘅大廚👍🏻
2021-10-30 143 瀏覽
#佐敦Mizu嘅日與夜🌞🌛去佐敦區揾食 只要細心發掘 往往禾稈冚珍珠 好似今日食lunch呢間西日咖啡店 夜晚變身型格居酒屋 日頭嘆咖啡☕️ 夜晚品清酒🍶 兩種氛圍 兩種感覺-☕️虹吸咖啡 餐廳入口有幾個虹吸式咖啡壺一字排開 視覺效果十足 我第一時間點虹吸咖啡😍 駐場咖啡師按我喜好 精選哥斯達黎加咖啡豆 經過過濾同浸泡 再用精緻瓷杯上枱 咖啡熱度夠 味道純淨甜美 醇度唔高偏向淡雅 唔錯‼️-🍱炒和牛定食 $178和牛炒至剛熟 肉質鮮嫩 牛肉味濃亦有油脂豐腴 珍珠米飯粒分明 碗裏面有炒洋蔥絲炸蒜片 餸飯一流-🥗烤雞肉沙律 $108烤雞肉質柔嫩 加咗cajun香料 味道唔單調 雜菜沙律以外 有半個牛油果 份量十足-🍹Mizu signature beverage $68每日款式唔同 蘋果乳酸梳打用上王林蘋果 香甜多汁 同乳酸好搭 薄荷葉令味道更清新-📍Mizu佐敦德興街3號地下
#佐敦Mizu嘅日與夜🌞🌛
☕️虹吸咖啡

🍱炒和牛定食 $178

🥗烤雞肉沙律 $108

🍹Mizu signature beverage $68

📍Mizu
佐敦德興街3號地下
今次黎到佐敦新開張既新派日式Cafe餐廳 Mizu日文有「水」意思💧。呢度日頭係間Cafe有手工咖啡,夜晚就變身有Cocktail及Omakase 三種截然不同的呈現方式✨。環境走向型格風,野食同環境都相當高質,特別係夜晚有omakase食,非常創新的想法服務態度值得一提,當時我補緊妝諗住影相,隻手唔小心hi到唇膏,佢地即刻拎濕紙巾比我,觀察入微好窩心🥰好大頭蝦咁倒瀉咗少少咖啡,都即刻拎紙巾比我,好留意客人需要👍🏻👍🏻👍🏻
今次黎到佐敦新開張既新派日式Cafe餐廳

全日早餐
2021-10-19
午餐
全日早餐
2021-10-29 74 瀏覽
佐敦E出口一出,就見到一間好有型既新開cafe,門面以黑色為主調。🖤呢間cafe好特別,主打手工咖啡☕,但就有個放滿酒既吧檯,混合cafe及🥂酒吧元素。你都試一試佢嘅冰滴咖啡 用上看nba咖啡豆,入口先係輕柔微酸,隨後係清甜後韻,口味多層次,香醇順口。💕❤️朋友就點咗🍏蘋果乳酸梳打,口感清新。🐔燒雞烤雞肉沙律烤雞肉肉質唔會太乾,配上沙律菜同牛油果 ,份量大夠飽肚。🐮炒牛肉定食定食配有前菜,沙律及味噌湯。牛肉用上和牛,口感嫩滑,底下嘅日本米飯吸收咗牛肉嘅香氣,與日本生蛋撈勻食,特別軟熟美味。

朋友就點咗🍏蘋果乳酸梳打,口感清新。

🐔燒雞烤雞肉沙律

烤雞肉肉質唔會太乾,配上沙律菜同牛油果 ,份量大夠飽肚。

🐮炒牛肉定食

2021-10-29
  • 炒牛肉定食
估唔到佐敦橫街,都有一間勁Cozy & 勁Chill 既Coffee Shop☕️,早午餐主打手沖咖啡 & 西日Fusion Menu Set,質素都滿有驚喜呢😍。環境寬敞,卡位好大枱 坐得好舒服,播住輕快音樂🎶🎵,置身其中聊那天,感覺真係好舒服。ll $188Kabayaki Eel Set Mealserved with miso soup, pickles, rice鰻魚🐟 嫩滑肥美,有炭燒香,醬汁燒得香甜。ll $178Stir-fried Wagyu Beef Set Meal牛味🐮 香濃有咬口🖤 牛脂香滲入每粒米飯。2款主打菜式都好有水準,真心推薦呢。ll $70-$120ll $40ll $50而Coffee Shop 當然唔少得咖啡☕️。招牌主打手沖咖啡唔少得既Iced Drip🖤,來頭不少喔,來到不妨一試呢。而其他咖啡類同煩香醇濃厚,午後來一杯咖啡確是捨意吧。另外不得不提,每杯咖啡附送餐廳既homemade chocolate 餅餅🍪,配上咖啡確一絕喔。..×××××ש佐敦德興街3號地舖,.

l[燒鰻魚定食]l $188
Kabayaki Eel Set Meal

鰻魚🐟 嫩滑肥美,有炭燒香,醬汁燒得香甜。

l[炒和牛定食]l $178

牛味🐮 香濃有咬口🖤 牛脂香滲入每粒米飯。

2款主打菜式都好有水準,真心推薦呢。

l[Ice Drip 冰滴咖啡]l $70-$120

l[Long Black 醇黑咖啡]l $40
l[Coffee Mocha 朱古力咖啡]l $50

而Coffee Shop 當然唔少得咖啡☕️。

而其他咖啡類同煩香醇濃厚,午後來一杯咖啡確是捨意吧。

×××[Mizu]×××