2022-06-13 61 瀏覽
炎熱既晚上黎到寧靜又舒適既Mizu食日本菜,Mizu既位置係一條小街,絕對唔會係大街咁嘈啱曬想享受下寧靜夜既朋友❤️串燒、和食、麵食、海鮮都好好味,下次黎試下佢既omakase先!爐燒乾物拼盤 $128有3種乾物,大澳花竹蝦乾、大澳瀨尿蝦乾、爐燒雞泡魚干,一個拼盤試曬3種乾物好抵!最仲意爐燒雞泡魚干,甜甜地又煙煙韌韌好有口感!魷魚一夜干 $128魷魚聞落好香食落更惹味,可以沾上美乃滋醬或壽司豉油食!爐燒明太子 $98明太子外表微脆,中間係粒粒魚子,又香又有口感!蒲燒鰻魚 $78鰻魚滑肉質又肥美!牛格斯牛肋肉 $68牛肋肉肉味香濃而且好有彈性!秘製雞肉棒棒 $58附上日本新鮮蛋黃,雞肉棒棒可以沾蛋黃食,滑滑蛋黃配上入味雞肉棒,正!紫蘇雞肉串 $48雞肉同秘製雞肉棒棒一樣美味,外面多左層紫蘇,味道好夾!煙肉蠔卷 $48煙肉惹味,包住肥美生蠔,一啖食,好鮮味!吉列廣島蠔(2隻) $48夠香脆,廣島蠔大大隻,一咬爆汁!純豚五花腩 $48五花腩油味肉味互相配襯,好味!日本華味鳥手羽先 $42兩隻雞翼都好滋味,醃得入味!雞心 $38雞心一向係我好仲意食既一part,香軟又美味!日本九州香草雞腎 $3

啱曬想享受下寧靜夜既朋友❤️

爐燒乾物拼盤 $128

魷魚一夜干 $128

魷魚聞落好香食落更惹味,可以沾上美乃滋醬或壽司豉油食!

爐燒明太子 $98

明太子外表微脆,中間係粒粒魚子,又香又有口感!

蒲燒鰻魚 $78
鰻魚滑肉質又肥美!

牛格斯牛肋肉 $68

牛肋肉肉味香濃而且好有彈性!

秘製雞肉棒棒 $58

紫蘇雞肉串 $48

雞肉同秘製雞肉棒棒一樣美味,外面多左層紫蘇,味道好夾!

煙肉蠔卷 $48

煙肉惹味,包住肥美生蠔,一啖食,好鮮味!

吉列廣島蠔(2隻) $48

夠香脆,廣島蠔大大隻,一咬爆汁!

純豚五花腩 $48
五花腩油味肉味互相配襯,好味!

日本華味鳥手羽先 $42
兩隻雞翼都好滋味,醃得入味!

雞心 $38
雞心一向係我好仲意食既一part,香軟又美味!

日本九州香草雞腎 $38
爽爽美味既雞腎啊!

牛肉烏冬 $88

烏冬好彈牙,牛肉香又厚身!

紅豆燒年糕 $48

依個甜品推薦一定要試啊,好香甜又有咬口,係一個非常正既甜品
2022-06-12
  • 紅豆燒年糕
  • 煙肉蠔卷
  • 紫蘇雞肉串
  • 秘製雞肉棒棒
  • 爐燒明太子
2022-06-06 167 瀏覽
估唔到熱鬧嘅佐敦,喺後街入邊都有一個Chill嘅咖啡室。喺繁忙嘅彌敦道落咗車之後,向一條後街走,咁就會見到呢一間型格黑白色裝修嘅Cafe,出邊睇細細,入邊原來坐落都好寬敞,仲有一小小嘅戶外位置添。就算坐喺吧枱前面都好舒服㗎,睇住廚師喺度準備食材同埋調較我哋嘅飲品。黎Cafe梗係要叫咖啡飲啦。咖啡可謂我哋嘅精神食糧,呢杯鮮奶咖啡,你見到佢嘅拉花拉得好完整。鮮奶嘅奶泡打得足夠,咖啡味濃郁,10分醒神。佢呢度嘅午餐餐牌都好特別,除咗有日式串燒,亦都有西式嘅選擇,仲有素食添。可以話係符合晒唔同嘅人嘅需要。既然一場嚟到,梗係西式同日式都要試吓啦。燒鰻魚定食$188一碗燒鰻魚飯、味噌湯、醃蘿蔔前菜同埋椰菜絲沙律。呢碗鰻魚飯非常之吸引,有三大片厚厚嘅鰻魚肉p鋪左喺上邊。而且同飯之間就夾住咗切得好又細嘅蛋絲,飯亦都加入咗一啲鰻魚汁同埋日式嘅飯素,所以食起嚟特別充滿風味。佢個鰻魚啖啖肉唔怕有骨,而且面層燒得皮脆脆地咁,特別香口又充滿炭燒香味👍🏻西式全日早餐亦都當然豐富,有煙肉、腸仔、炒蛋、大啡菇、薯餅、沙律、酸種麵包同埋茄汁豆。話就話其實呢啲嘢好似好簡單喺屋企都煮到,但係又有邊個想咁早起身仲要下廚呢?仲
估唔到熱鬧嘅佐敦,喺後街入邊都有一個Chill嘅咖啡室。

黎Cafe梗係要叫咖啡飲啦。

既然一場嚟到,梗係西式同日式都要試吓啦。

燒鰻魚定食$188
一碗燒鰻魚飯、味噌湯、醃蘿蔔前菜同埋椰菜絲沙律。

話就話其實呢啲嘢好似好簡單喺屋企都煮到,但係又有邊個想咁早起身仲要下廚呢?仲有越簡單嘅嘢先係越複雜!煙肉佢可以整到焦糖化、脆脆,薯片咁。蛋非常滑,識得Sir咁。而且嗰個香腸亦都係充滿肉汁,配埋脆口嘅薯餅,真係一個完美嘅Good Morning!

好驚喜嚟到呢一間Cafe,食物選擇多。環境靚、坐得舒服,員工亦都好友善,好詳細咁樣介紹餐單而且亦都成日主動加水。下次要再嚟試吓佢嘅日式串燒先。
2022-06-06
3K
2022-06-01 95 瀏覽
佐敦德興街靜靜地進駐了一間 cafe,裝潢,環境非常寬躺,係三五知己聚會好地方。椰香咖啡熱飲好!☕️ 凍飲好!🧋猶豫之際,店員建議我凍飲。果然不錯,椰奶香味比較顯著,又不失咖啡的苦澀甘香。鮪魚二食🐟🐠廚師推介👍燒鮪魚,味噌鮪魚,二重味蕾的享受😎。鮪魚燒起來味道比較清爽,惹味香甜。蘸少許醬汁,酸酸地開胃。味噌煮味道比較濃厚,肉質相對軟滑。另有沙律🥗,前菜🥙,麵豉湯🫕,白飯🍚,份量十足。

椰香咖啡

鮪魚二食🐟🐠
廚師推介👍
燒鮪魚,味噌鮪魚,二重味蕾的享受😎。
鮪魚燒起來味道比較清爽,惹味香甜。
蘸少許醬汁,酸酸地開胃。
味噌煮味道比較濃厚,肉質相對軟滑。

另有沙律🥗,前菜🥙,麵豉湯🫕,白飯🍚,份量十足。

2022-06-01
2022-05-19 111 瀏覽
來到德興街,被這間黑色餐廳吸引!唔識形容,烹調方式好有心思,配搭特別,出面好少Cafe及餐廳食到,有fusion 效果!食完是滿足和滿意的!會再幫襯👍🏼佐敦多一個好選擇
  • 全日早餐
2022-04-04 148 瀏覽
佐敦文青cafe,有唔小打卡位〔 All Day Breakfast 〕 $128 .炒蛋/煙肉/宮崎腸/大啡菇/薯餅/沙律菜/焗豆/麵包, 非常豐富.〔 Cappuccino 〕 $48 .(好味指數: 9/10)
佐敦文青cafe,有唔小打卡位

〔 All Day Breakfast 〕 $128 .
全日早餐

〔 Cappuccino 〕 $48 .

(好味指數: 9/10)
午餐
2022-02-21 154 瀏覽
佐敦高質日式串燒店🍶[Mizu]之前係喺元朗結業再捲土重來佐敦😱餐廳設計風格結合左西式和日式朝早係日式cafe以夜晚就變成居酒屋🏮🌟爐燒乾物拼盤($128)大澳花竹蝦 賴尿蝦乾 雞泡魚干🐡特別一讚 雞泡魚干甜甜地又有咬口 簡直停唔到口鹹香可口 送啤酒一流🍺🌟鹿兒島A5和牛🇯🇵($688)油脂分布均勻🐮 每一舊都有入口即溶嘅感覺 而且唔會覺得好油膩 配上粉紅岩鹽 牛味提升🌟口岸灣蠔 🦪($88)蠔身飽滿 裙帶口感爽口 而且有少少海水味 配上海帶汁 鮮味突出 仲帶有浸清甜嘅味道🌟燒秋刀魚($188)燒到外皮香脆 肉質結實🐟同平時食落去嘅秋刀魚有啲唔同 魚身飽滿 仲帶有鮮味😋🌟赤鯛一夜干($388)燒到外皮脆身 雖然魚味唔算特別濃 但魚身好滑嫩 而且仲有一種特別嘅魚油香🐟🌟燒帶子($198)帶子鮮甜 肉質鮮嫩可口 帶子大隻到可以一粒可以分4份添 😱🌟雞肉棒棒($58)用雞軟骨同洋蔥整嘅免治雞肉串,肉質均勻,層次豐富,彈韌的口感混合著軟骨的脆和洋蔥的鮮在口中爆開😱配上日本蘭玉蛋🍳蛋味香濃食完啲蛋汁仲可以撈落個飯度添🌟雞皮蝦($68)外脆嘅雞皮 已經燒晒啲脂肪 完全唔會覺得油膩包住鮮嫩蝦肉 蝦肉
佐敦高質日式串燒店🍶[Mizu]
之前係喺元朗結業再捲土重來佐敦😱
餐廳設計風格結合左西式和日式
朝早係日式cafe以夜晚就變成居酒屋🏮

🌟爐燒乾物拼盤($128)
大澳花竹蝦 賴尿蝦乾 雞泡魚干🐡
特別一讚 雞泡魚干甜甜地又有咬口 簡直停唔到口
鹹香可口 送啤酒一流🍺

🌟鹿兒島A5和牛🇯🇵($688)
油脂分布均勻🐮 每一舊都有入口即溶嘅感覺
而且唔會覺得好油膩 配上粉紅岩鹽 牛味提升

🌟口岸灣蠔 🦪($88)

🌟燒秋刀魚($188)

🌟赤鯛一夜干($388)

🌟燒帶子($198)
帶子鮮甜 肉質鮮嫩可口 帶子大隻到可以一粒可以分4份添 😱

🌟雞肉棒棒($58)
配上日本蘭玉蛋🍳蛋味香濃食完啲蛋汁仲可以撈落個飯度添

🌟雞皮蝦($68)
外脆嘅雞皮 已經燒晒啲脂肪 完全唔會覺得油膩包住鮮嫩蝦肉 蝦肉爽口彈牙 🦐 表面鋪咗一層味增醬味道層次昇華🤩

🌟日本豆腐燒($38)
嚴選左日本絹豆腐 豆腐香濃滑身🌾
外皮燒到脆卜卜口感對比強烈🤤

味道 9.5/10
環境 9.5/10
推介程度9.5/10

📍 Mizu (佐敦)
2022-01-19 115 瀏覽
🖤 黑色型格 Cafe + 日式燒鳥+調酒 集於一身 😎而家香港cafe、餐廳一籮籮,做飲食業真係唔花d心思都唔得,多元化係必需,一間非連鎖式嘅餐館要兼顧咁多範疇真係唔容易。今次為大家推介位於佐敦新開嘅西日fusion餐飲概念店。Mizu 日文為水「みず」餐廳以 Mizu 命名,用「水」的理念,分成3種形態:係一間型格cafe;另一方面可品嘗日式串燒;於晚間亦係一間精品酒吧,有多種日本酒提供。餐飲概念希望與「水」一樣展現3種不同形態,多樣化服務。當日係平日下午時份到店,店舖都近佐敦港鐵站E出口,一上到地面左轉入德興街即見 (即恒豐酒店的後街) 完全唔難搵。整間店採用黑色型格路線,我至鍾意😍❤️我選擇咗坐鄰近店門的打卡位,影食物相最靚👍😎午市套餐都多選擇,以下2款係極力推介 🤩. 🍱 Kabayaki Eel Set Meal 燒鰻魚定食 見到好多人嚟呢度都叫鰻魚飯,睇下係咪真係咁好味?原來個飯好大碗!🍚 鰻魚又大大條、又軟身唔會燒到硬哂 😋仲俾咗好多紫菜絲同蛋絲,配埋燒烤醬汁,啖啖香口,好滿足❤️👍. 🍳 Egg Benedict 班尼迪蛋 以酸種麵包為底,配Parma ham、火箭
🖤 黑色型格 Cafe + 日式燒鳥+調酒 集於一身 😎

今次為大家推介位於佐敦新開嘅西日fusion餐飲概念店。
Mizu 日文為水「みず」

整間店採用黑色型格路線,我至鍾意😍❤️

我選擇咗坐鄰近店門的打卡位,影食物相最靚👍😎

午市套餐都多選擇,以下2款係極力推介 🤩
🍱 Kabayaki Eel Set Meal 燒鰻魚定食
見到好多人嚟呢度都叫鰻魚飯,睇下係咪真係咁好味?
原來個飯好大碗!🍚 鰻魚又大大條、又軟身唔會燒到硬哂 😋
🍳 Egg Benedict 班尼迪蛋
以酸種麵包為底,配Parma ham、火箭菜、無花果、車厘茄及荷蘭汁,仲伴咗足料嘅煙三文魚,捲成兩朵🌹靚到丫💕 呢碟完全唔馬虎!味道豐富+超棒!😍🤤 食到好飽😆 👍 超讚!🥳

☕ Iced Mocha
☕ Dirty
2杯都採用日本進口的3.7牛乳,Dirty 配合特濃咖啡,入口感覺濃滑也較醇厚 😋
Iced Mocha 對於我嚟講,覺得奶味多咗dd,但因為我本身係奶茶控,所以好啱我口味😂😜
☕ Syphon 虹吸咖啡 🏆 推介必試 🌟
虹吸咖啡係最能夠傳達咖啡豆原有嘅風味 💕
碰巧當日幸運遇到資深咖啡師Nigel駐場,但佢勁忙,沖完呢個虹吸咖啡俾我哋之後,轉過頭已經走咗😂🙈
咖啡豆產地:Costa Rica
Variety: catuai, villa sarchi
Process: red honey
Roasting level: medium
Taste: Blackberry, brown sugar

個人感覺 (唔好意思,我自問唔夠知識🙏):
初段飲到咖啡最原本、好醇嘅黃糖風味,隨即感覺係fruity味,黑莓味酸甜平衡又清爽 💕
對於飲啡要偏向多奶d嘅我,覺得好特別,唔抗拒喎 😀👍

至於服務方面係值得一讚,咖啡師好細心又有耐性講解咖啡豆blend俾一個對咖啡係零知識嘅我😂🙈 好多謝佢!
個個員工都好有禮貌,會同客人良好交流 👍😊
感覺嚟到呢度唔會覺得係「你有你食」,會比較似一個美食體驗咁 😄 不錯 💕
2021-10-25
午餐
  • 班尼迪蛋
  • 虹吸咖啡
  • 燒鰻魚定食
2022-01-10 84 瀏覽
佐敦有間西式同日式元素Corssover既Cafe~中午就同朋友一齊食下嘢傾下計❤️店內最出名係虹吸咖啡,可惜當日冇左😭整體評分:6.9/10味道:6.9/10服務:6.8/10環境:7/10人均消費:$100-200地址: Mizu (佐敦)佐敦德興街3號地舖燒鰻魚定食($188):好有儀式感~擺盤好靚❤️鰻魚都大條同厚身,飯嘅份量偏細,上面有蛋絲,另外跟配一細碗麵豉湯,都好豐富😋😋😋紅豆牛油多士($88):多士脆脆地,啲牛油好香好好味,紅豆甜甜地好夾MIZU隨意窩夫($98):窩夫都幾好味同大份,有奶油係上面同生果,都唔錯

整體評分:6.9/10
味道:6.9/10
服務:6.8/10
環境:7/10
人均消費:$100-200
地址: Mizu (佐敦)

2021-12-19 71 瀏覽
Tried breakfast two weeks in a row. Let me start with good things:1. Nice deco with spacious tables at the front of the restaurant. Seats at back tables are shared so a bit cramped.2. Coffee is good, well balanced flavor Things are not so good:1. Service is poor. Waited for 5 mins no one served water, had to pour myself at the end.2. Food quality is alright but definitely not worth the price.3. Short of staff in the morning Overall not recommended given the poor service.

Things are not so good:

2021-12-19
$100 (早餐)
2021-12-05 1335 瀏覽
佐敦都有文青靚cafe,門口又係有靚打卡位📸🌞全日早餐💰$128平時都鐘意食all day breakfast,都會係屋企整吓,今次試呢個有薯餅、大啡菇、煙肉、宮崎腸、沙律菜、麵包、炒蛋... 好豐富😍全部嘢食都唔錯,最鐘意食西式腸仔,麵包仲要烘熱咗,係脆口嘅👍🏻🍱燒鰻魚定食💰$188鰻魚好食,份量多、厚身又多汁,飯嘅份量覺得啱啱好唔會太多,有埋蛋絲唔錯👍🏻仲跟埋一細碗麵豉湯,好豐富🍵冷香甘檸檬本茶💰跟餐+$15🍵焙火鐵觀音💰跟餐+$152款茶都好飲,又啱我,熱茶解油膩👍🏻冷香甘檸檬嗰款真係好回甘,本身唔係好飲得慣,但飲飲吓又唔錯,加咗2-3次熱水,2款茶都仲好濃味,呢到真係可以坐足大半日傾偈吹水🤣Staff service好好,好貼心,係咁幫我地嘅茶加熱水🍵本身我哋坐普通卡位,有少少迫,但當出面有張闊落打卡able嘅長枱,佢就主動話幫我哋轉過去,話等我哋坐得舒服啲👍🏻💰$381/2ppl (include 10% service charge)🚩Mizu (佐敦)📍佐敦德興街3號地舖
佐敦都有文青靚cafe,門口又係有靚打卡位📸

🌞全日早餐💰$128

🍱燒鰻魚定食💰$188

🍵冷香甘檸檬本茶💰跟餐+$15
🍵焙火鐵觀音💰跟餐+$15

🚩Mizu (佐敦)
📍佐敦德興街3號地舖

2021-12-01
10 分鐘 (堂食)
  • 燒鰻魚定食
2021-11-30 106 瀏覽
橫街窄行想發掘地方行後街總比大街好Yes I love backstreet新餐廳坐落佐敦恆豐中心後街元朗國朋友表示係元朗好出名嘅居酒屋三品嘅rebrand店取名Mizu,店面舒適寛趟結合Café與居酒屋焼き鳥Yakitori及Cocktai當日tea time 嚟到,就先感受日光下嘅酒與啡/ Whisky Americano 開開口,威士忌Americano比預期濃兩三口,不至微醺,酒徒抗拒不了/ Braised Oxtail Risotto牛尾嘅厚重油脂融入到Risotto當中啖啖都係牛香,微酸蕃茄醬去膩,,愈食愈開胃./ Free flow窩夫X雪糕*鮮果In between傳來陣陣窩夫香忍唔住就叫了來淺嚐,standard發揮口感不錯

橫街窄行
想發掘地方
行後街總比大街好
Yes I love backstreet

新餐廳坐落佐敦恆豐中心後街
元朗國朋友表示係元朗好出名嘅居酒屋三品嘅rebrand店
取名Mizu,店面舒適寛趟
結合Café與居酒屋焼き鳥Yakitori及Cocktai
當日tea time 嚟到,就先感受日光下嘅酒與啡

Whisky Americano
開開口,威士忌Americano比預期濃
兩三口,不至微醺,酒徒抗拒不了

/ Braised Oxtail Risotto
牛尾嘅厚重油脂融入到Risotto當中
啖啖都係牛香,微酸蕃茄醬去膩,,愈食愈開胃.

/ Free flow窩夫X雪糕*鮮果
In between傳來陣陣窩夫香
忍唔住就叫了來淺嚐,standard發揮口感不錯
2021-11-30 613 瀏覽
📍 Mizu 佐敦有間新開張、環境乾淨又闊落嘅cafe😆 上星期小編就同朋友去打卡🤓 cafe 主打手沖咖啡同埋虹吸咖啡~-燒鰻魚定食 $188呢個餐除咗有鰻魚飯之外 仲有啲配菜同味噌湯🙆🏻‍♀️味噌湯入邊嘅配料都有唔少 飲落去鹹鹹地咁仲有蒜頭同沙律😜 鰻魚都幾大份 好香燒汁味🥰 撈埋啲飯一齊食一流👍🏻套餐+$15 可以轉 babyccino~ 飲落去奶味濃郁、口感順滑全日早餐 $128小編真係好鍾意食 All day breakfast😂 所以見到呢間餐廳有又叫咗一份佢哋嘅全日早餐有炒蛋、香腸、大啡菇、薯餅、煙肉、茄汁豆、酸種包😍 超多款配料!小編最鍾意茄汁豆再加酸種包一齊食 好少cafe有 所以都幾特別😆呢個套餐原本就包左美式咖啡 但係我哋就加$25 要咗杯3.7忌廉朱古力奶 飲落去朱古力味濃郁 朱古力控要試吓!-大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻另外佢哋仲有咖啡沖包賣~✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎綜合食評📝外觀:★ ★ ★ ★ ★回頭率:★ ★ ★ ★ ☆抵食指數:★ ★ ★ . 5✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎想睇相關食物?!?😋可以參考🙊⇊ ⇊#lo
📍 Mizu
佐敦有間新開張、環境乾淨又闊落嘅cafe😆
燒鰻魚定食 $188
燒鰻魚定食

babyccino

全日早餐 $128
全日早餐

飲落去朱古力味濃郁 朱古力控要試吓!
大家睇完我哋嘅食評之後 想試嘅話可以參考下面嘅地址😚👇🏻
另外佢哋仲有咖啡沖包賣~

綜合食評📝
燒鰻魚定食
babyccino
3.7忌廉朱古力奶
2021-11-30 71 瀏覽
<Hong Kong 🇭🇰•Jordon>“咬我唷!!!日式串燒雞定食”平時去開西式咖啡店多,間唔中都會想試吓其他風格😗早排喺佐敦發現呢間有日式串燒Cafe😚不論環境抑或食物都IG able 😍嘢食仲幾好味唷!▪️ 日式串燒雞定食自家製免治雞肉捧|燒鳥羽|麵豉湯|沙律|醃橋頭|白飯飲兩口日式麵豉湯暖暖胃,再咬一片橋頭,特別醒胃!即叫即燒嘅串燒係特別好味,跟何況係自家製免治雞肉捧😍肉嫩多汁!配上日本蘭王生蛋黃,香濃蛋味嘅蛋汁令免治雞肉捧味道更突出,更香滑!開邊雞翼燒得剛好,皮脆內嫩,惹味!我再將多餘嘅蛋汁拌上白飯,簡單又好味!▪️全日早餐大啡菇|全麥酸種包|脆皮雞腸|煙肉|煎太陽雙蛋|茄汁豆|薯餅碟上佈滿各式各樣嘅食物,顏色豐富!除咗啱晒IG打卡,仲好適合大胃王😍因為份量真係超級多!特別鍾意用茄汁頭薯餅在夾上全麥酸種包😙口感好豐富而且咁配搭簡單又好味!▪️是日甜品芝士蛋糕餐廳自家製芝士蛋糕,餐廳每日都會供應唔同口味嘅芝士蛋糕,咁啱今日就係原味!芝士蛋糕厚實,入口香滑芝士味濃!▪️美式咖啡配埋芝士蛋糕一齊食一流!
<Hong Kong 🇭🇰•Jordon>
“咬我唷!!!日式串燒雞定食”

平時去開西式咖啡店多,間唔中都會想試吓其他風格😗

▪️ 日式串燒雞定食
自家製免治雞肉捧|燒鳥羽|麵豉湯|沙律|醃橋頭|白飯

飲兩口日式麵豉湯暖暖胃,再咬一片橋頭,特別醒胃!

▪️全日早餐

▪️是日甜品芝士蛋糕

▪️美式咖啡
配埋芝士蛋糕一齊食一流!

2021-11-29 126 瀏覽
最近我細佬迷上左咖啡,佢話佐敦新開左間型格既咖啡店想去試下,所以就陪下佢😙😙去到門口就比佢深深吸引住🤩🤩店內有幾個打卡位🤗🤗一入門口就有個藍色圈打卡位,仲有黑色風格既吧枱等,餐廳外面位置仲可以帶埋狗仔🐶黎添😝😝而且餐廳夜晚係居酒屋,有串燒,廚師發板等🤤🤤佢地既Lunch Menu有日式定食同西式午餐可選擇,每個套餐都已包沙律同冷熱美式咖啡😉😉All day breakfast每次我都必點,份量十足👍🏻有炒蛋、煙肉、腸仔、大啡菇、薯餅等。薯餅炸得好香脆,腸仔又皮脆肉嫩😋大啡菇厚肉多汁,超滿足🥰🥰明太子忌廉墨魚麵 明太子既海鮮咸香配上忌廉汁,食落有驚喜😍而墨魚麵好彈牙,食到最後連汁唔放過,而且一啲都唔覺得膩😋😋紅豆牛油多士香脆既多士配上紅豆同雲呢拿雪糕🍦口感層次幾豐富,食落又甜而不膩🤤做甜品一流😍另外店內仲有多款特色手工精品咖啡,例如虹吸、手沖、冰滴咖啡😚😚今次就試下手沖咖啡,咖啡師先詢問用咩咖啡豆😆如果唔明白嘅話會細心講解咖啡豆嘅來源以及味道☺️☺️依杯手沖咖啡用左宏都拉斯既咖啡豆,帶有酒香同熱帶水果既香味😎😎口感較甜,酸度平均,值得一試👍🏻

All day breakfast

明太子忌廉墨魚麵

紅豆牛油多士

2021-11-26
2021-11-26 93 瀏覽
꧁𝗠𝗶𝘇𝘂꧂位置非常便利的新cafe 距離佐敦地鐵站出口只有一條馬路之距面口望落幾型格 中間幾張卡位空間非常寬闊 感覺能坐五六人Bar枱後面亦見到不同sake 猜想是走朝啡夜酒的路線吧Menu有西式pasta 又有日式串燒、鰻魚飯等等而且連weekend都有lunch set 不過日式的兩款定價有點進取所以就沒有試了但我們點的兩款其實亦做得不錯☘︎︎ 紅酒牛尾意大利飯 (𝑠𝑎𝑙𝑎𝑑 & 𝑎𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐𝑎𝑛𝑜 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑑𝑒𝑑) $𝟙𝟜𝟠起初被頂頂的菜心嚇到 將菜心作西餐伴碟有點創新😂😂但吃起來其實是可以的醬汁味道非常濃郁 甜、酸、鹹味平衡得幾好每粒飯都吸盡菜蔬和牛尾的精華牛尾份量不算多 不過燴到好軟冧 仲帶點膠質添扣分位是作擺碟的芝士薄脆 完全不脆 口感味道都有點奇怪☘︎︎ 烤雞肉沙律 (𝑎𝑚𝑒𝑟𝑖𝑐𝑎𝑛𝑜 𝑖𝑛𝑐𝑙𝑢𝑑𝑒𝑑) $𝟙𝟘𝟠出奇地有人話要食沙律LOL份量比想像中多 十分飽肚雞肉醃得非常有風味 落重spices 而且不會嚡口Avocado超creamy🥰🥰🥰 油醋汁都調得好好而且已經拌匀!欣賞!係連唔喜歡食菜的🦦都讚好味的沙律!☘︎︎ 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 +$𝟙𝟝原本見有賣siphon以為咖啡應該

꧁𝗠𝗶𝘇𝘂꧂

位置非常便利的新cafe
距離佐敦地鐵站出口只有一條馬路之距
面口望落幾型格 中間幾張卡位空間非常寬闊 感覺能坐五六人
Bar枱後面亦見到不同sake 猜想是走朝啡夜酒的路線吧

Menu有西式pasta 又有日式串燒、鰻魚飯等等
而且連weekend都有lunch set
不過日式的兩款定價有點進取所以就沒有試了
但我們點的兩款其實亦做得不錯

起初被頂頂的菜心嚇到 將菜心作西餐伴碟有點創新😂😂
但吃起來其實是可以的
醬汁味道非常濃郁 甜、酸、鹹味平衡得幾好
每粒飯都吸盡菜蔬和牛尾的精華
牛尾份量不算多 不過燴到好軟冧 仲帶點膠質添
扣分位是作擺碟的芝士薄脆 完全不脆 口感味道都有點奇怪

出奇地有人話要食沙律LOL
份量比想像中多 十分飽肚
雞肉醃得非常有風味 落重spices 而且不會嚡口
Avocado超creamy🥰🥰🥰
油醋汁都調得好好而且已經拌匀!欣賞!
係連唔喜歡食菜的🦦都讚好味的沙律!

☘︎︎ 𝐿𝑎𝑡𝑡𝑒 +$𝟙𝟝

原本見有賣siphon以為咖啡應該會ok
但見到個拉花知乜料啦 小失望...
再飲一口...hmmm只能說無樣貌又無內涵...
當日的咖啡師看來是新手上路呢~

💬 近年新cafe實在開得有點多和密 基本上放棄追新LOL 而且多到有點想不到cafe以外還有什麼好餐廳可以去… 就連post都有點懶得寫🙈 (語無倫次自我放棄mode)

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦7/10 👱🏻‍♀️: 7.5/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 Mizu (佐敦)
#cty_cafehopping
#cty_佐敦