2022-07-21 19 瀏覽
早上要外出工作,趁午餐時間,約了在附近上班的舊朋友見面😊 她推介了這間餐廳,我早到了,便點了一杯凍的Latte 在outdoor位置先等等她,真有忙裏偷閑的自在感呢!朋友到了,然後我們便轉到餐廳內了~幸好早一點點到達,因為過了一陣子便滿座了!那邊座位不多,因為每個卡位的空間都很大,不設搭檯,所以坐得很自在~ 我點了一個素午餐— 茄子塔,其實就是以茄子為主材的素千層麵🍆 很有新鮮感呢!除了茄子,還有黃椒、小青瓜,特別爽口,配上茄醬,尤其在夏天時吃,零舍開胃!😝我和朋友各點了一杯果茶:熱情果和桃,少少貴,但味道不錯,不是死甜那種,而是有淡淡茶味那種,正合我們口味!❤️

朋友到了,然後我們便轉到餐廳內了~
幸好早一點點到達,因為過了一陣子便滿座了!

2022-07-18
2022-07-19 42 瀏覽
今晚約了朋友,一早說好要找間好餐廳一邊食一邊傾偈。朋友知道在佐敦有一間日式串燒cafe 店,環境舒適得來又可以食到串燒,極力推薦。這間日式串燒cafe 店正正位於佐敦地鐵站旁邊,恒豐酒店對面,非常方便。餐廳叫做「Mizu 」,不要以為是普通咖啡店,Mizu 其實是一間日式串燒x西式風格的fusion 菜餐廳。環境非常舒服寬敞,餐廳不會為了放多餐桌而犧牲食客的舒適度,非常貼心。Mizu 晚市提供大量不同款式的串燒,值得一讚的是串燒並不是一般的豬牛雞肉,而是餐廳有自己創新的做法,用上本身的食材再混合並獨創的烹調方法,所以串燒的款式都算是獨一無二的。除此之外,Mizu 還有自家cocktail 提供,並不限於普通啤酒,看得出大多都是運用日本清酒作基調再加以調酒。❢ 1. Umeshu SourUmeshu Sour為酸梅梅酒,用以自家製酸梅、 Cointreau 君度橙酒、檸檬汁、苦橙和糖漿調製而成。好明題,Mizu 的Umeshu Sour 是出面不常飲到,事關餐廳用上私伙酸梅,而君度橙酒、檸檬汁和苦橙是完全互相配合,非常容易入口,完全不會苦澀或者濃酒味。自家酸梅更會將梅酒添加了一份酸酸甜
❢ 1. Umeshu Sour
Umeshu Sour為酸梅梅酒,用以自家製酸梅、 Cointreau 君度橙酒、檸檬汁、苦橙和糖漿調製而成。好明題,Mizu 的Umeshu Sour 是出面不常飲到,事關餐廳用上私伙酸梅,而君度橙酒、檸檬汁和苦橙是完全互相配合,非常容易入口,完全不會苦澀或者濃酒味。自家酸梅更會將梅酒添加了一份酸酸甜甜的清香味,慢慢飲一口準備之後的串燒。
Umeshu Sour
❢ 2. Sake Sangria
大家都知道Sangria 都是西班牙果酒來,但Mizu 卻以自製的方法來將日系風格融入於Sangria 之中。以日本清酒Sake再混上Cognac 白蘭地、Cointreau 君度橙酒、橙肉、鮮莓、荔枝糖漿和青檸汁,所以這杯Sake Sangria 是充滿果甜味,而且又有Sake 的清香,比起傳統的Sangria 更加容易入口,即使不常飲酒的朋友都絕對無問題。
Sake Sangria
❢ 3. 牛油果沙律
迎接串燒之前,先點一份牛油果沙律清新一下。即使是一份沙律,Mizu 都會認真對待。牛油果沙律擺盤精美,餐廳將牛油果切得一致厚度,再將其統一圍繞中間的沙律。而中間的沙律菜是用上日本的雜菜,非常有創意,外邊再放上新鮮蕃茄,整個感覺就是沒有多餘的醬汁,非常之Fresh。
❢ 4. 芝士酒盜
叫了兩杯Cocktail,先點一份小食來送酒飲。「酒盜」是一種「塩辛」,是高濃度的鹽醃漬海鮮內臟的發酵食品,其實就是鰹魚的內臟。濃香的芝士再配上鹽醃漬鰹魚,其鹹香味最適合配酒飲用。
芝士酒盜
❢ 5. 日本燒蠔
大過手掌的燒蠔,店員輕輕介紹了蠔隻是北海道產地,師傅要控制好力度地將蠔隻燒熟,上桌時見到蠔隻噴出香煙,然面蠔蓋底部卻沒有燒焦的痕跡,顯出師傅真的要逐隻逐隻慢慢處理,思毫沒有誤差。加上蠔肉大顆,燒過後亦有些湯汁滲出,鮮味爆登。
日本燒蠔
❢ 6. 新鮮白鱔 | 蒲燒鰻魚
如果說要在白鱔和鰻魚之間選一款,我會說 "why not both"。可以先每款點一串嚐嚐,覺得適合自己口味的再encore。Mizu 的白鱔沒有過多調味料,正正食到白鱔本身的魚味;而鰻魚就燒得非常惹味,各有各特色。
新鮮白鱔
蒲燒鰻魚
❢ 7. 秘製雞肉棒棒
這份秘製雞肉棒棒相信是Mizu 的獨家招牌菜。知道是由師傅手打雞肉,肉質經過捶打後變得彈牙厚實,再撈拌日本蘭王蛋以添上細膩口感,雞肉更加香滑濃郁。沾過生雞蛋後口感更佳,亦免除了本身的熱氣感,絕對值得一讚。
秘製雞肉棒棒
Mizu 還有其他串燒都是一等一優質,我亦推介以下幾款:
❢ 日本華味鳥手羽先
❢ 煙肉蠔卷
煙肉蠔卷
❢ 明太子雞肉釀冬菇
明太子雞肉釀冬菇
別以為Mizu 是一間cafe,在晚市的它就變身成為一間頂級的日式串燒fusion 餐廳,絕對比其他居酒屋更優勝。
MIZU
煙肉蠔卷
明太子雞肉釀冬菇
MIZU
2022-07-19 22 瀏覽
佐敦新開左間 串燒店同個friend 去 chill 下 環境好 relax , 燈光音樂都好有氣氛 整個用餐時間都好chill 好愉快 叫左多款助酒小吃 燒雞泡魚乾 不會燒到過乾.. 口感good 酒溜芝士 助酒一流 , 加多幾片梳打餅會更佳 豆腐沙律🥗~ 份量多, 醬汁清新, 清除串燒油膩剛剛好 燒鰻魚 ~ 厚身, 外脆內軟, 肉汁豐盛, 油香滿滿 炸廣島蠔 , 厚身 juicy 店長推介: 燒雞肉棒棒點 雞旦黃 確係滋味 鰻魚飯團 三吃 可以變茶漬飯 多重口感 呢個非常ok 👌🏻
佐敦新開左間 串燒店
同個friend 去 chill 下

環境好 relax , 燈光音樂都好有氣氛
整個用餐時間都好chill 好愉快

叫左多款助酒小吃
燒雞泡魚乾
不會燒到過乾.. 口感good

酒溜芝士
助酒一流 , 加多幾片梳打餅會更佳

豆腐沙律🥗~ 份量多, 醬汁清新, 清除串燒油膩剛剛好
燒鰻魚 ~ 厚身, 外脆內軟, 肉汁豐盛, 油香滿滿

炸廣島蠔 , 厚身 juicy

店長推介: 燒雞肉棒棒
點 雞旦黃 確係滋味

鰻魚飯團 三吃
可以變茶漬飯
多重口感

呢個非常ok 👌🏻

2022-07-18 28 瀏覽
星期一放假,當然要找個好地方放鬆放鬆。和老婆在喧嘩的彌敦道上,係恆豐酒店走進小街,世界當時變得平和。MIZU就靜靜地在那里等着。 門面簡潔,店內裝潢時尚。入門左面放着咖啡機,走進一點是酒bar 調酒區。日間,這是一間日系cafe,夜間,這里主打日西式酒吧串燒。雖然話係酒吧,但吾係嗰D好嘈,大聲猜拳劈酒的那種。MIZU 係够斯文,適合慢慢嘆cocktail ,傾下計。 點左兩杯cocktail, Yuzu Cream Brulee及Ordinary Story. Yuzu Cream Brulee 的特色係用了最上等所蘭王蛋的蛋白,柚子,再係cream上加入糖並燒成焦糖。飲落酸酸的又甜甜的。 Ordinary Story 以sake做底,加入青瓜,又以紫蘇葉及紫蘇花點聚。飲落好清新優雅,有股幽香幽香的味道。 佐酒小食叫了墨西哥粟米片,有三款醬,我覺得係牛油果,茄醬同芝士沙律知估得啱吾啱?另外要了日式脆脆炸雞。外層好酥脆,但內面好嫩滑多汁,送酒一流。 六時開始,大部分枱已被訂座。星期一晚己經係咁,星期五六一定要早D訂。

• Yuzu Cream Brulee 雞尾酒
  • Ordinary Story 雞尾酒
  • 日式脆脆炸雞
霸氣火焰榮螺🔥邪惡蛋漿雞肉棒🍳明太子長芋燒!-田中發現,朝啡夕酒嘅經營模式,越黎越流行,日頭同夜晚好似兩間唔同鋪頭咁。而呢到環境走和風簡約路線,座位之間有小樹隔住,日系感十足,真係要日頭黎試試Cafe。-🍗廚師發辦Omakase ($688 一份)2道前菜、6款串燒、1道海鮮、2道和食、主食和味蹭汁1️⃣極多非一般創新菜式,例如相中霸氣火焰榮螺,酒香濃郁又鮮甜,又有包住墨魚滑嘅「墨樂雞」,超級驚喜。2️⃣又例如有參考地道小炒王,以豚肉包住韭菜花同蝦仁,入口Juicy,都係出邊試唔到嘅款式。3️⃣經典嘅亦功架十足,例如慢煮牛舌、三黃雞腿肉,用料極鮮,鮮嫩多汁。4️⃣而廚師發辦可以單嗌,再另嗌串燒,仲有Menu上冇嘅隱藏菜式,例如雞皮蝦,必試。-🍗秘製雞肉棒棒 ($58)經典月見雞肉棒,比一般巨型,肉質鮮嫩Juicy,沾上日本鮮蛋漿,真係絕配。🍠明太子長芋燒 ($38)鋪上足料明太子,外形好似太陽一樣,入口爽滑,又有明太子濃鮮。🦐海鮮類:煙肉蠔卷 ($48)花魚一夜干 ($128)鹽燒新鮮白鱔 ($78)一向串燒必食嘅白鱔,切得非一般厚肉,皮脆肉嫩,散發魚油脂香,仲非常Juicy。🥒蔬菜類:日本甜薯 ($
霸氣火焰榮螺🔥邪惡蛋漿雞肉棒🍳明太子長芋燒!

🍗廚師發辦Omakase ($688 一份)
2道前菜、6款串燒、1道海鮮、2道和食、主食和味蹭汁

🍗秘製雞肉棒棒 ($58)

🍠明太子長芋燒 ($38)

🦐海鮮類:
煙肉蠔卷 ($48)
花魚一夜干 ($128)
鹽燒新鮮白鱔 ($78)

🥒蔬菜類:
日本甜薯 ($33)、洋蔥燒 ($33)、日本青椒仔 ($33)

🍹飲品方面,呢到嘅Cocktail絕對係招牌,同樣創新,例如Sake Sangria ($108),Sake配上鮮果,非常清新。
2022-07-15 339 瀏覽
今日要同好🐢🍯食生日飯,仲要係補食嗰隻,梗係要食餐好啲㗎啦。估唔到喺佐敦嘅小巷入邊,會有間咁有格調嘅餐廳。佢有阿媽姑姐食,佢嘅阿媽姑姐有兩樣嘢揀,一係就海鮮一係就和牛。除左前茶之外,會包6樣燒物,兩樣和食同一個主食,都好豐富。如果坐吧枱仲可以望住廚師整嘢食,但係坐下邊一個個卡位,又好有私人空間。講緊$700有找一個頭,而樣樣嘢食都有好睇又好味,環境又咁好,絕對唔失禮。前菜除咗醃製品之外,仲有一個蛋沙律,呢個蛋沙律似乎係隱藏餐單,因為我哋喺Menu度搵唔到。然後第一個和食就係燉牛舌,呢個牛舌真係不得了,因為部位嘅關係,我原本對呢樣嘢都有少少抗拒,但係佢呢度真係燉得好林好入味,直頭想encore。然後就開始上燒物,首先係燒雞翼同埋燒鮮白鱔串。佢個雞翼真係燒得好靚,雞皮燒到脆卜卜,但係入邊啲肉仲好滑好Juicy。而個鱔都係不得了,魚皮燒到脆卜卜,但係啲魚肉仲係好Juicy,真係好好味。然後就係佢呢度嘅秘製雞肉棒棒,佢支棒棒會跟咗個蛋黃,佢個蛋黃真係好香好甜,俾你攞嚟沾串燒食,唔單止沾呢個雞肉棒棒,其他串燒都可以攞嚟點。食到中間又會上咗第二個和食,係炸蠔同埋薯餅。佢真係好好大隻,一咬開,超ju

食到中間又會上咗第二個和食,係炸蠔同埋薯餅。佢真係好好大隻,一咬開,超juicy勁爆汁,真係好鮮甜。而佢個薯餅係我鍾意嘅番薯餅,食落去甜甜地,好鬆軟,好味。

然之後就係隱藏餐單嘅麥樂雞,原來係墨魚滑包係雞翼入邊,佢啲墨魚滑好新鮮好彈牙,加埋燒到啱啱好嘅雞肉,真係一個完美嘅配搭。

另外一個隱藏餐單係呢個雞皮蝦,佢呢度嘅雞皮都係好出色,燒到完全冇晒油脂,雞皮脆卜卜,中間又係好彈牙嘅蝦,不過咁樣嘅配搭隻蝦會乾身咗少少,有少少美中不足。其實佢仲有個燒豆腐都好好味,仲有一個煮食分別係茶漬飯同埋烏冬,不過因為圖片上傳有上限,所以就唔特別講啦。

佢呢度除咗係食日本嘢之外仲有Cocktail。我自己揀咗杯Chado,日本Whisky底,味道酸酸甜甜,我覺得幾啱女仔飲。

🐢🍯因為唔飲酒所以佢就揀咗杯Mocktail。佢嗰杯叫Ko-Do-Mo(佢都冇),係蘋果汁做底,清清地啱佢呢種小朋友飲。

原來佢呢度逢星期三Cocktail可以買一送一,下次等我擲啱日子過嚟試埋佢嘅Cocktail先。

2022-07-12
慶祝紀念
生日
2022-07-15 164 瀏覽
香港人工作繁忙,壓力又大,一定要適當時舒舒壓,放鬆一下。最簡單的紓壓方法,就是找間有質素的餐廳,和朋友邊吃邊傾計。位於繁忙的佐敦道橫街~德興街,旺中帶靜,有一間裝修精緻的餐廳「MIZU 」,正是減壓的好去處。一步入「MIZU 」,見到很多綠色植物,原本繃緊的神經立即放鬆了,餐廳几明窗淨,寛闊的座位坐得舒服。《咖哩豬扒定食》$188大大碗咖哩汁飯加大大塊豬扒,就算男仕都一定夠飽。豬扒炸得香脆可口,入口外脆內腍,麵包糠是日本新鮮貨色,即叫即炸,所以order這款定食等待時間要長些。《燒鰻魚定食》$188每份定食都有沙律、麵豉湯、酸瓜、漬牛蒡,相當豐富。一人一個餐剛剛好。鰻魚飯的鰻魚份量多,燒得香甜,飯粒亦分明,水準頗高。《Cappuccino》吃飽後,喝杯泡沫咖啡享受慢活時光,非常滿足。《黃林蘋果汁》眾所周知,黃林蘋果比一般蘋果貴很多,套餐包一杯黃林蘋果汁真是少見,蘋果汁沒有再加糖已經很清甜好喝。餐廳逢星期四是Ladies' Night,女仕可免費享用cocktail 或生啤一杯,咁正的優惠,一定會再約埋3,5 知己來啊!

《咖哩豬扒定食》$188

《燒鰻魚定食》$188

《Cappuccino》
吃飽後,喝杯泡沫咖啡享受慢活時光,非常滿足。
《黃林蘋果汁》

2022-07-11
午餐
2022-07-13 36 瀏覽
近來佐敦成立咗好多咖啡小店,除咗喺廟街成之外,一間比較大間嘅咖啡店位置係德興街,樓底都幾高,室內佈置優雅,室外仲可以坐感受下夏天嘅氣息職員嘅招呼非常之殷切細心,午餐有好多種類,有全日午餐,定食等,最後揀咗一個串燒雞套餐午餐套餐仲包一杯咖啡我選了Americano, 美式的咖啡滋味更明顯,冰的一口喝下清爽醒腦惹味的日式串燒,真係諗起都流口水,絕對是lunch 不二之選。免治雞肉串燒,加上雞胸軟骨特別有口感,配雞蛋黃吃超正,單骨雞翼味道濃,肉質嫩,雞翼沾上鹹香的蛋黃味道, 口感香濃之餘盛載著雞翼的嫩滑,配上ice americano,誰可抗拒呢個邪惡嘅組合色香味全的煙肉菠菜卷,配上濃郁的醬汁,相當吸引,醬汁亦可中和肉的膩口感, yummy

免治雞肉串燒,加上雞胸軟骨特別有口感,配雞蛋黃吃超正,

2022-07-12 24 瀏覽
這餐廳值得一試,環境,裝修具格調,有板前在bar枱後面製作料理亦在咖啡師在調配咖啡。侍應具良好,專業態度,會先為顧客介绍menu, 亦會與不同的客人chit chat 。食物份量合理偏豐富,擺盤亦講究,食物送到顧客面前時看上去很豐富立即會想要手機食先最值得推介是咖啡; 精美,好喝,正!跟餐的話latte, mocha,都不用加錢的,只有一些較特色的才要另加收費。總之食物,招侍,環境都極佳只是價錢稍貴了一點但整體值得推介!

只是價錢稍貴了一點但整體值得推介!
2022-07-09 172 瀏覽
今日去開佐敦做完嘢,剛好又到食飯時間 ,經過就入去食個午餐 。店內有些酒吧風格 ,內裡有私人空間嘅卡位。午餐百零蚊都幾多選擇 ,叫咗個日式咖哩豬扒定。日式咖喱豬扒定食$188豬扒定食有湯、兩個漬物、炸豬扒伴有蔬菜絲及豬扒汁。蔬菜絲有椰菜、洋蔥、青瓜、紅蘿蔔,比起淨椰菜絲好食得多。叫咗少飯,咖哩汁又香又稠,紅色係漬蘿蔔蔔,爽脆又開胃,咖哩汁內有薯仔,拌勻飯嚟食厚厚豬扒外皮酥脆,內裡肉軟而有肉汁,一口豬扒一口蔬菜絲,好食又解膩。漬牛蒡超好吃餐飲揀咗冷美式咖啡,好飲喎朋友叫咗一個意大利飯,又係要求咗少飯。墨汁海鮮意大利飯$148套餐配有開胃沙律,意大利飯軟度適中,濕濕哋帶有墨香海鮮有八爪魚粒、蜆肉和蝦仁。佢餐飲揀咗泡沫咖啡,聽說都好飲。呢間店感覺舒服,有機會可以試吓Happy hour。
今日去開佐敦做完嘢,
剛好又到食飯時間 ,
經過就入去食個午餐 。
店內有些酒吧風格 ,
內裡有私人空間嘅卡位。
午餐百零蚊都幾多選擇 ,
叫咗個日式咖哩豬扒定。
日式咖喱豬扒定食$188
豬扒定食有湯、兩個漬物、
炸豬扒伴有蔬菜絲及豬扒汁。
蔬菜絲有椰菜、洋蔥、青瓜、紅蘿蔔,
比起淨椰菜絲好食得多。
叫咗少飯,咖哩汁又香又稠,
紅色係漬蘿蔔蔔,爽脆又開胃,
咖哩汁內有薯仔,拌勻飯嚟食
厚厚豬扒外皮酥脆,
內裡肉軟而有肉汁,

一口豬扒一口蔬菜絲,
好食又解膩。
漬牛蒡超好吃
餐飲揀咗冷美式咖啡,
好飲喎
朋友叫咗一個意大利飯,
又係要求咗少飯。
墨汁海鮮意大利飯$148
套餐配有開胃沙律,
意大利飯軟度適中,
濕濕哋帶有墨香
海鮮有八爪魚粒、蜆肉和蝦仁。
佢餐飲揀咗泡沫咖啡,
聽說都好飲。
呢間店感覺舒服,
有機會可以試吓Happy hour。
2022-07-06
午餐
2022-07-06 163 瀏覽
第一印象係一間以灰白為主調嘅Cafe,裝潢簡潔清雅,主打西日Fusion。午市過後,咖啡廳搖身一變成酒吧居酒屋混合體。旁邊有寬闊嘅酒水吧,可以近距離欣賞bartender製作雞尾酒,門外亦有室外座位可以Shisha。餐牌有多款串燒、酒餚解饞伴酒,亦有西式雞尾酒、日本清酒隨客挑選。每到一間『酒吧』,我都會點選佢哋嘅signature cocktail,可以感受到調酒師嘅手藝風格。Tipsy Gypsy $118以清酒為主體,混合檸檬汁、薑、斑蘭、椰子利口酒,竟勾出一陣綠茶香。如茶般滑順清新,無酒精嘅苦澀,反倒帶淡淡草香,解渴順喉,呷幾口、轉眼間已經清哂一杯,係新手入門之選。Yuzu Cream Brûlée $138引起無限遐想嘅甜品名,係用琴酒同柚子為主導嘅Whisky Sour變奏。第一口能嚐到Gin獨特嘅酒香,隨之而來係柚子嘅橘甜,表面灑上檸檬屑增添些少微酸,充滿夏日嘅活力感。日本脆脆炸雞 $178有下場嘅關係,我哋只點咗一份店員力推嘅自家製炸雞作伴酒物🍗 配tartar & hot barbecue sauce。每件都有半隻掌心大,皮薄香脆,啖啖肉好juicy🥴 肉瘦而不柴,個人

午市過後,咖啡廳搖身一變成酒吧居酒屋混合體。

Tipsy Gypsy

Tipsy Gypsy $118

Yuzu Cream Brûlée

Yuzu Cream Brûlée $138

日本脆脆炸雞

日本脆脆炸雞 $178

每件都有半隻掌心大,皮薄香脆,啖啖肉好juicy🥴
肉瘦而不柴,個人偏愛蘸配燒烤醬,微微香辣起到解膩作用,更香口惹味。

驚喜位係餐廳居然有專業packer😳 輕輕講咗我嘅要求同喜好,已經調配到啱心水嘅口味。

Melon + watermelon 配搭花香,花果香剛柔並重,清甜不膩,按我要求加入薄荷,好refreshing🥰

2022-07-05
Tipsy Gypsy
日本脆脆炸雞
今次去佐敦嘅呢一間餐廳日頭係ℂ𝕒𝕗𝕖 提供𝔸𝕝𝕝 𝕕𝕒𝕪 𝕓𝕣𝕖𝕒𝕜𝕗𝕒𝕤𝕥、咖啡、意粉等食物☕️🍝夜晚就變身成酒吧餐廳,食串燒同飲酒 今次食咗唔少串燒🍢,全部都即叫即整 上碟仲係熱到燙口♨️大部份味道都唔錯 .📍黑松露薯條($68) 𝔽𝕣𝕖𝕟𝕔𝕙 𝕗𝕣𝕚𝕖𝕤 𝕤𝕖𝕣𝕧𝕖𝕕 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕓𝕝𝕒𝕔𝕜 𝕥𝕣𝕦𝕗𝕗𝕝 𝕞𝕒𝕪𝕠 啱啱炸出嚟,分量唔少,外層香脆唔油膩 配上蕃茄醬同黑松露醬,食落好香口🍟抵食! .📍秘製雞肉棒棒($58) 𝕊𝕚𝕘𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕖 𝕔𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕤𝕜𝕖𝕨𝕖𝕣 雞肉味道唔錯再配上蘭王蛋🥚不過冇加軟骨口感爭咁啲👉🏻👈🏻 .📍日本燒蠔($88) 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝕠𝕪𝕤𝕥𝕖𝕣 燒蠔冇想像中咁大隻🦪,不過肉質嫰滑,好鮮甜 .📍純豚五花腩($48) ℙ𝕠𝕣𝕜 𝔹𝕖𝕝𝕝𝕪 五花腩燒到表面乾身有咬口,食落油脂甘香好惹味🐖.📍紫蘇雞肉串($33) ℙ𝕖𝕣𝕚𝕝𝕝𝕒 & ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 🌿紫蘇葉包住雞肉,表面落咗鹽調味,中間雞肉軟腍.📍安格斯牛小排($68) 𝔸𝕟𝕘𝕦𝕤 𝕣𝕚𝕓 牛肉雖然只有2件,不過質素好高肉質軟嫩,極重牛味🐃,推薦❣️ .📍煙肉蠔卷($48) 𝕆𝕪𝕤𝕥𝕖𝕣 𝕨𝕣𝕒𝕡 𝕨𝕚𝕥𝕙
今次去佐敦嘅呢一間餐廳日頭係ℂ𝕒𝕗𝕖
夜晚就變身成酒吧餐廳,食串燒同飲酒
今次食咗唔少串燒🍢,全部都即叫即整
上碟仲係熱到燙口♨️大部份味道都唔錯
啱啱炸出嚟,分量唔少,外層香脆唔油膩
配上蕃茄醬同黑松露醬,食落好香口🍟抵食!
雞肉味道唔錯再配上蘭王蛋🥚
不過冇加軟骨口感爭咁啲👉🏻👈🏻
📍日本燒蠔($88) 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝕠𝕪𝕤𝕥𝕖𝕣
燒蠔冇想像中咁大隻🦪,不過肉質嫰滑,好鮮甜
📍純豚五花腩($48) ℙ𝕠𝕣𝕜 𝔹𝕖𝕝𝕝𝕪
五花腩燒到表面乾身有咬口,食落油脂甘香好惹味🐖
📍紫蘇雞肉串($33) ℙ𝕖𝕣𝕚𝕝𝕝𝕒 & ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟
🌿紫蘇葉包住雞肉,表面落咗鹽調味,中間雞肉軟腍
📍安格斯牛小排($68) 𝔸𝕟𝕘𝕦𝕤 𝕣𝕚𝕓
牛肉雖然只有2件,不過質素好高
肉質軟嫩,極重牛味🐃,推薦❣️
📍煙肉蠔卷($48) 𝕆𝕪𝕤𝕥𝕖𝕣 𝕨𝕣𝕒𝕡 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕓𝕒𝕔𝕠𝕟
蠔肉有鮮味,個𝕤𝕚𝕫𝕖都幾大隻
加上用厚身煙肉包住🥓,都唔錯
📍新鮮白鱔($78)𝔽𝕣𝕖𝕤𝕙 𝕨𝕙𝕚𝕥𝕖 𝕖𝕖𝕝
外皮燒得香脆,厚肉而且口感彈牙,油花豐富
📍蒲燒鰻魚($78) 𝕂𝕒𝕓𝕒𝕪𝕒𝕜𝕚 𝕖𝕖𝕝
鰻魚比較薄身,但口感柔滑加上濃味嘅甜燒汁都幾惹味
📍三黃雞腿肉($48)ℂ𝕙𝕚𝕔𝕜𝕖𝕟 𝕥𝕙𝕚𝕘𝕙
外皮燒得香脆,三黃雞特別肥美🐓
雞腿肉非常嫰滑,嚟到一定要食❤️‍🔥!
📍燒明太子($98)𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝕞𝕖𝕟𝕥𝕒𝕚𝕜𝕠
外面薄脆,中間全部都係一粒粒嘅明太子
充滿鹹香,重口味之選😍
📍紅豆燒年糕($48) 𝔾𝕣𝕚𝕝𝕝𝕖𝕕 𝕣𝕚𝕔𝕖 𝕔𝕒𝕜𝕖 𝕨𝕚𝕥𝕙 𝕣𝕖𝕕 𝕓𝕖𝕒𝕟 𝕤𝕒𝕦𝕔𝕖
年榚外層較硬身,中間口感煙韌
紅豆唔會過甜🫘,不過2者關連唔大
📍年榚 ($42) ℝ𝕚𝕔𝕖 ℂ𝕒𝕜𝕖
用紫菜包住,年糕燒過外脆中間口感煙韌
不過冇加醬油食落真係冇乜味,呢款真係要改良下🫣
📍𝕋𝕣𝕠𝕡𝕚𝕔𝕒𝕝 ℂ𝕠𝕠𝕝𝕖𝕣 ($78)
加咗菠蘿🍍檸檬汁🍋薄荷🌿同糖漿
飲落酸酸甜甜,味道突出
📍𝕊𝕡𝕒𝕣𝕜𝕝𝕚𝕟𝕘 𝕀𝕔𝕖𝕕 𝕋𝕖𝕒 ($78)
混合咗接骨木花、檸檬汁、梳打水、茶同糖漿
味道較前一杯溫和,以甜味為主🍹
2022-06-22
2022-06-30 30 瀏覽
和同事去開佐敦見客,經過Mizu見到餐廳門外可以有outside座位,攰攰地大家都想坐低Happy Hour Chill吓!餐廳設有bar枱,卡位和outside位置,光潔整齊又企理,令人心情放鬆。Nichos$88~墨西哥玉米片表面加上大量芝士,芝士和玉米味十分香濃,配牛油果醬,莎莎醬和茄汁各有特色,但同樣滋味。店自慢炸雞$168~雞翼炸到啱啱好,表面香脆, 肉質嫩滑多汁, 配蛋黃醬和蜜糖芥末醬,十分美味。Tropical Cooler$78~濃郁的薄荷香味,有菠蘿和檸檬酸酸甜甜的味道,十分清新。Ordinary Story$118~有Gin酒,Sake和Lillet Blanc的酒味,亦帶花香和果香,清爽甜美。

2022-06-14
其他
  • Nachos
  • 店自慢炸雞
為了鰻魚而來,味道好吃,煮得有點過淋但好食,骨可用筷子挑出,沒有太痴骨,沒有腥味,但小骨頭還是很多,相信全香港貨源也是這樣了。想飲品轉熱朱古力但要7折點有點貴,於是放棄了飲品。佢附送一個湯都幾得意,有d彩色既粒粒好似小爆谷/芝麻係湯面。服務是想表達得親切的,不過細節可以做得更好。因腸胃不可吃生蛋,點了signature雞串才知道它是附在生蛋上 (因餐牌無圖,平時食開其他食店是生蛋分開上) 於是叫佢掉左隻蛋幫我再燒一燒掂到蛋既位置,但佢地既第一反應係掉左隻蛋換個碟(雞串轉到新碟並沒有燒過)比你。我要再講腸胃問題真係唔可以掂到生蛋佢地先拎返去燒一下,要客戶講晒出黎先get到,但個汁有冇換過就唔知了🤔不過感覺到這店是想做得高檔d。

不過感覺到這店是想做得高檔d。

🙆🏻‍♀️清新打卡系Café🙆🏻‍♀️🥰日式咖哩豬扒定食$188吉列豬排炸得香脆可口,配上酸酸甜甜的醬汁特別開胃,咖哩飯也非常美味,咖哩份量足夠伴勻整碗飯,味噌湯都正常,不會過咸🙆🏻‍♀️😊串燒雞定食$188店員推薦串燒定食,所以一試,有雞翼串,豚肉包菜和雞肉棒,最愛雞肉棒,十分juicy,可以點上蛋汁,也可以將蛋汁加到飯吃,因為白飯的份量都偏多,配菜都有幾個款式所以luch set都蠻豐富的😘鮮奶咖啡(SET)味道香濃😍蘋果汁 (SET)十分清甜,推薦🙆🏻‍♀️推薦菜: 日式咖哩豬扒定食蘋果汁😍𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘睇更多😍@Nevergetfat
🙆🏻‍♀️清新打卡系Café🙆🏻‍♀️

🥰日式咖哩豬扒定食$188

😊串燒雞定食$188
串燒雞定食

😘鮮奶咖啡(SET)
味道香濃

😍蘋果汁 (SET)
十分清甜,推薦🙆🏻‍♀️

推薦菜: 日式咖哩豬扒定食
蘋果汁