2022-08-19 27 瀏覽
二度再訪位於佐敦既Mizu日間提供西日簡餐 晚上提供日式串燒 X酒吧真心好鍾意佢地既串燒 好高質Signature Cocktail 都好有特色Joanne’s picks 💕每一款都好好食 同大家分享一下我嘅Top 3冠軍一定係牛舌 $42 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️我個人對燒牛舌情有獨鍾一定要厚切 出面好多串燒店做厚切好多時都會有根 好靭或者唔夠爽呢一串真係完美 牛味重 油膩香有咬口得來好淋身 帶點爽脆 我真係點完又點 一定會為咗呢一串牛舌再返嚟😍日本燒蠔 $88/pc ⭐️⭐️⭐️⭐️.5日本運送刺身級生蠔 好大隻味道好Balance而且Creamy 唔會太重海水味 女仔一定鍾意爐燒雞泡魚乾 $78 ⭐️⭐️⭐️⭐️.5燒得好香 而且一啲都唔乾魚肉淋身 飲酒食佢真係冇得輸蒲燒鰻魚$78 ⭐️⭐️⭐️⭐️.5日本九州香草雞腎 $38 ⭐️⭐️⭐️⭐️紫蘇雞肉串 $48 ⭐️⭐️⭐️⭐️.5安格斯牛小排 $68 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️日本青椒仔 $33 ⭐️⭐️⭐️⭐️日本豆腐燒 $33 ⭐️⭐️⭐️⭐️.5明太子長芋燒 $38 ⭐️⭐️⭐️⭐️Chado $128 ⭐️⭐️⭐️⭐️Sparking Iced Tea $78咁高質素嘅串燒店一定會不斷回訪你哋有試左未呢?最近Mizu

二度再訪位於佐敦既Mizu

明太子長芋燒 $38 ⭐️⭐️⭐️⭐️
Chado $128 ⭐️⭐️⭐️⭐️
Sparking Iced Tea $78

咁高質素嘅串燒店一定會不斷回訪
你哋有試左未呢?
最近Mizu 推出咗幾個優惠
仲唔快啲Mark低日子book定位💕

🎁星期一、星期二
All Day Happy Hour
生啤 及 高球雞尾酒 買一送一

*每位客人必須惠顧一個BAR SNACK餐或一份炸雞以享生啤/HIGHBALL 全日買一送一優惠

🎁 星期四 Ladies' Night
女仕免費享用調酒或生啤一杯

❤️Smart casual dress code
❤️Check in Mizu on social media and tag us in the photo
❤️Minimum 2 pax
* A free cocktail or draft beer will be served for ladies who fulfilled the critieras listed above

Mizu (佐敦)
📍佐敦德興街3號地舖

2022-08-19 400 瀏覽
香港近年興起吃廚師發辦😆,除了因為可以吃到時令食材,也可以有滿滿的驚喜感✨,所以我也很愛吃廚師發辦呀! 常常吃壽司的廚師發辦?! 不如也試試串燒版本啦💕! 開業不久的• 🇯🇵 𝕄𝕚𝕫𝕦•是間主打日式串燒的餐廳,同時也有提供手工咖啡和玩味十足的調酒飲品。多種元素的影響下,環境也不像一般的串燒餐廳走傳統日式裝潢路線,反而是有點慢活咖啡店的風格哦~ 「 廚師和牛發辦🥩$688 」 包括: 2道前菜、6款串燒、1道和牛、2道和食、主食和湯,份量豐富☺️。 前菜是雞蛋沙律,調味不錯,也雪得夠凍😚。 6款串燒有 秘製雞肉棒棒、三黄雞腿肉🍗、雞皮蝦卷🦐、雞翼墨魚滑、白鱔 和 日本豆腐燒。招牌雞肉棒棒,肉質香軟,沾上蘭王蛋黄,更加好吃😍。三黄雞腿肉,肉嫩鮮美,皮脆肉嫩。雞翼墨魚滑非常特別,點廚師發辦才會有的哦~沒想到餐廳的串燒會如此好吃,每一款都值得追加!!! 鹿兒島A5和牛🥩是今晚我最愛的一道菜🤗,和牛肉又嫩又腍,脂肪甘香,配點芥末和蔥,更加美味。 2道和食是牛舌和炸雞,牛舌滷得入味,味道甘甜。不過炸雞炸得過久,有點點過火喉呀。 最後有明太子飯團🍙,大家更可以把飯團放入湯中,一飯兩食呀~
香港近年興起吃廚師發辦😆,除了因為可以吃到時令食材,也可以有滿滿的驚喜感✨,所以我也很愛吃廚師發辦呀! 常常吃壽司廚師發辦?! 不如也試試串燒版本啦💕!

廚師和牛發辦🥩$688 」

前菜是雞蛋沙律,調味不錯,也雪得夠凍😚。

最後有明太子飯團🍙,大家更可以把飯團放入湯中,一飯兩食呀~
2022-08-14
2022-08-17 31 瀏覽
📍 Mizu 海鮮沙律配甜橙醋汁 $118呢個沙律大推!食落酸酸甜甜 好開胃😍仲有唔少海鮮 有蝦、蜆、魷魚等 食落去鮮甜又彈牙沙律菜食落去爽口 再配酸酸甜甜嘅汁 好正😍日式咖喱漢堡定食 $188漢堡炸到超級鬆軟 外皮好脆 入面嘅肉就好軟淋雖然就咁食會有少少油膩感 但係佢哋另外配左一個醬汁點住食就唔會有呢個問題🙆🏻咖喱入面有紅蘿蔔、薯仔 食落去咖喱味道濃郁串燒雞定食 $188佢地點本身都出名食串燒嘢 所以小編就揀咗呢款定食😆有雞翼串燒、雞肉棒和煙肉菠菜卷三款雞肉棒咬落去有肉汁 仲好野味🤤 三款最愛仲配有沙律菜、麵豉湯等配料 好豐富😆朱古力咖啡 $36.4咖啡偏苦 朱古力味香 如果平時飲開甜嘅咖啡可能唔太啱你🤣椰香Latte $35呢一款咖啡都係偏苦 飲落去有淡淡的椰香 拉花都唔錯😎
📍 Mizu

海鮮沙律配甜橙醋汁 $118
呢個沙律大推!食落酸酸甜甜 好開胃😍
仲有唔少海鮮 有蝦、蜆、魷魚等 食落去鮮甜又彈牙
沙律菜食落去爽口 再配酸酸甜甜嘅汁 好正😍

日式咖喱漢堡定食 $188
漢堡炸到超級鬆軟 外皮好脆 入面嘅肉就好軟淋
咖喱入面有紅蘿蔔、薯仔 食落去咖喱味道濃郁

串燒雞定食 $188
佢地點本身都出名食串燒嘢 所以小編就揀咗呢款定食😆
有雞翼串燒、雞肉棒和煙肉菠菜卷三款
雞肉棒咬落去有肉汁 仲好野味🤤 三款最愛
仲配有沙律菜、麵豉湯等配料 好豐富😆

朱古力咖啡 $36.4
咖啡偏苦 朱古力味香
如果平時飲開甜嘅咖啡可能唔太啱你🤣

椰香Latte $35
呢一款咖啡都係偏苦 飲落去有淡淡的椰香 拉花都唔錯😎
餐廳設計風格結合西式及日式, 日間係 cafe, 夜晚就變成居酒屋🏮 餐廳環境好chill, 店員好有禮貌, service 好好👍🏻! Bar枱以型格黑色為主色🖤, 可以睇到廚師燒串燒, 而另一邊嘅 sofa卡位🛋就走小清新路線, 座位闊落又舒適, 空間感十足ꕀ晚市主打一系列串燒、和食同特色cocktail🍸, 全部都係即叫即燒𓌈⸝⸝ 日本豆腐沙律 賣相唔錯👍🏻 滑豆腐好香豆味, 配上新鮮生菜絲及蕃茄, 加埋日式胡麻醬, 清新又開胃~𓌈⸝⸝ 秘製雞肉棒棒月見雞肉棒配上蛋味濃郁嘅日本蘭王蛋🥚、秘製醬汁, 雞肉肉質鮮嫩又 juicy, 沾上蛋漿食真係好好味😋! 不過如果裏面可以釀入雞軟骨就更加正了~𓌈⸝⸝ 牛舌串燒牛舌夠厚身, 爽口彈牙, 調味剛好, 有咬口但唔乾唔韌𓌈⸝⸝ 明太子雞肉釀冬菇 冬菇好 juicy, 啖啖軟嫩嘅雞肉! 調味唔會太濃, 所以食到食材原本嘅鮮味𓌈⸝⸝ 花魚一夜干 肉質結實, 魚肉調味不錯, 送酒一流🍻!𓌈⸝⸝ 咖喱牛肉烏冬咖哩醬分量多, 足夠撈烏冬, 質地杰身, 咖哩汁充滿日式咖哩嘅濃味🍛, 帶有輕微辛辣; 牛肉肉味濃, 肉質好嫩; 烏冬煙韌彈牙, 好掛汁!𓌈⸝

𓌈⸝⸝ 日本豆腐沙律
賣相唔錯👍🏻

𓌈⸝⸝ 秘製雞肉棒棒

𓌈⸝⸝ 牛舌串燒

牛舌夠厚身, 爽口彈牙, 調味剛好, 有咬口但唔乾唔韌

𓌈⸝⸝ 明太子雞肉釀冬菇

𓌈⸝⸝ 花魚一夜干
肉質結實, 魚肉調味不錯, 送酒一流🍻!

𓌈⸝⸝ 咖喱牛肉烏冬

𓌈⸝⸝ 鳥雜坎
配料有雞肉、紅蘿蔔、鴻喜菇、青蔥, 啖啖都喝到高湯嘅鮮味, 充滿和式風味的⸝⸝ 𓆸

呢度平日夜晚仲有唔同嘅優惠㗎🥳! 例如: 逢星期一、二 All Day Happy Hour, 生啤🍺同高球雞尾酒🍹買一送一❗️
我叫咗 Tropical Cooler🏝, 加入菠蘿汁、檸檬汁、薄荷、糖漿, 飲落酸酸甜甜, 好 refreshing!
2022-08-16
  • 牛舌
  • 咖喱牛肉烏冬
2022-08-17 40 瀏覽
週末假日或者放工想Chill下,其實佐敦旺中帶靜都係一個唔錯的選擇。【Mizu】日頭會係有All Day Breakfast Coffee or Tea.入夜後會搖身一變可以日本串燒或者同朋友歡聚的好地方。地方上都相當闊落,有卡位又有吧枱之分。卡位的地方好舒適仲有唔少打卡位,吧枱亦有Bar Tender 同大家互動,與客人介紹合適嘅酒精或非酒精的飲品。The Secret Style crispy Fried Chicken秘方炸雞一客六件,炸得好香脆旁邊仲會有兩款醬汁好惹味;有BBQ醬及他他醬汁,大人同小朋友都會很喜歡。Nachos每次把酒談天説地,個人比較鍾意吃墨西哥脆片,餐廳都幾有誠意三款自製醬料:有香濃芝士、清新牛油果及甜酸蕃茄醬。頂層更有濃郁的芝士焗至金黃色,熱辣辣好滋味。Sea Breeze (Japanese Version)少女味濃的Sea Breeze 內有Voda peach Liquar grapefruit cranberry juice,顏色上相當吸引,容易入口如女仕們推介。Not your Regular Tea另外都有其他選擇,茶底又有新鮮感必定非它莫屬。
Nachos
Sea Breeze (Japanese Version)
Not your Regular Tea
另外都有其他選擇,茶底又有新鮮感必定非它莫屬。內有Mugicha Tea Infused Tequlia Honey dry vermouth orange bitters soda,唔太苦澀又有少少蜜糖味道,唔錯。

【溫馨提示宜家Happy Hour更有買一送一優惠。】
  • The Secret Style crispy Fried Chicken
3K
2022-08-15 20 瀏覽
一間好嘅餐廳隨了食物質素好之外,服務態度都好重要。呢間餐廳真係做得到,有詳細介紹,還與顧客有交流,讚!👍海鮮沙律配橙醋汁+ 西班牙海鮮凍湯建議先飲一兩口凍湯,吃完沙律,再飲凍湯。海鮮湯濃郁而不膩,感覺有菜蔬的清甜味。橙醋汁嘅配搭非常清新。微酸效果好開胃。日式咖喱漢堡定食日式咖喱豬扒食得多,以漢堡來做,外觀跟炸豬扒相似。我比較喜歡這個做法多一點。食漢堡沒有那種飽滯感。軟熟又帶有肉香,外脆內軟,肉汁滿溢。咖喱汁濃厚,正正是日式那種帶甜而不辣的味道。配白米飯一流。Cold Brew咪以為外國產的咖啡豆一定掂,產自中國雲南的也豪不遜色。味道帶著果香,酒香和杏桃味。感覺酒香味比較濃烈,餘韻慢慢滲出來,正。
一間好嘅餐廳隨了食物質素好之外,服務態度都好重要。
呢間餐廳真係做得到,有詳細介紹,還與顧客有交流,讚!👍

海鮮沙律配橙醋汁+ 西班牙海鮮凍湯
建議先飲一兩口凍湯,吃完沙律,再飲凍湯。
海鮮湯濃郁而不膩,感覺有菜蔬的清甜味。
橙醋汁嘅配搭非常清新。微酸效果好開胃。

日式咖喱漢堡定食
日式咖喱豬扒食得多,以漢堡來做,外觀跟炸豬扒相似。
我比較喜歡這個做法多一點。食漢堡沒有那種飽滯感。
軟熟又帶有肉香,外脆內軟,肉汁滿溢。
咖喱汁濃厚,正正是日式那種帶甜而不辣的味道。配白米飯一流。

Cold Brew
咪以為外國產的咖啡豆一定掂,產自中國雲南的也豪不遜色。
味道帶著果香,酒香和杏桃味。
感覺酒香味比較濃烈,餘韻慢慢滲出來,正。

2022-08-15
2022-08-14 26 瀏覽
呢排愛上左食串燒,好似可以食少啲澱粉質,又夠重口味可以飲下酒傾下計朋友介紹呢間係佐敦既酒吧餐廳估唔到連串燒都有廚師發板😂😂__________________________🔹omakese $688👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑Keto friendly: ⭕️2道前菜,6串串燒,一道海鮮,2道和食,主食和味噌湯。如果唔夠食再叫串燒,師傅會omakese 選另外一啲組合俾你.先來一個薯仔沙律同酒盜芝士芝士配上醃魷魚,非常非常咸鮮,絕對岩叫返兩杯黎送酒.之後黎一份好香脆既流心芝士雞肉春卷,同埋日本豆腐燒,師傅燒到外脆內嫩,再加上無限咁多木魚絲,熱辣辣好食!.嚟到串燒嘅部份,唔係講笑,師傅發板嘅串燒同我原本想叫嘅真係大部份都不謀而合!免治雞肉配上蛋味濃郁既蘭王蛋同秘製豉油,都好難會唔好食,唯一就係雞肉串無混入雞軟骨,有啲可惜.三黃雞腿肉都令人好回味!雞皮燒得好脆,雞肉唔止嫩,仲要爆汁加上雞皮燒出黎既雞油,真係perfect match! .除左菜單上有得叫既串燒,仲有廚師既創意串燒,墨樂雞同雞皮蝦, 墨樂雞就係雞肉裏面釀左彈牙既墨魚滑,估唔到味道同口感都幾夾。雞皮蝦既雞皮又係燒到好薄脆,
呢排愛上左食串燒,
好似可以食少啲澱粉質,又夠重口味
可以飲下酒傾下計
朋友介紹呢間係佐敦既酒吧餐廳
估唔到連串燒都有廚師發板😂😂
__________________________
🔹omakese $688

🤵🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
先來一個薯仔沙律同酒盜芝士
芝士配上醃魷魚,非常非常咸鮮,絕對岩叫返兩杯黎送酒

唯一就係雞肉串無混入雞軟骨,有啲可惜

雞皮蝦既雞皮又係燒到好薄脆,有少少似雞皮雞肉燒賣😂
海鮮既部分係兩隻日本北海道厚岸產既蠔,兩隻都差唔多有一隻手掌咁大,蠔殼燒過,所以蠔汁好滾,但係蠔肉仲保有生蠔嘅口感。
厚岸蠔既海水味唔係好突出,口感非常creamy, 帶少少甘同鮮味。成個感覺幾新奇,唔係我最鍾意食嘅生蠔,不過值得一試
食到主食有明太子燒飯團,配茶漬。
同樣地飯團表面燒得好香脆,不過略嫌明太子味道唔係好出,但可以一物二食,配埋茶漬又幾好食

🔹蒲燒鰻魚 $88
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ⭕️

原本係想叫燒白鱔,可惜賣晒
不過嚟到鰻魚都幾驚喜,估唔到係咁大塊
好似將平時鰻魚飯上面嘅鰻魚就咁拎嚟串燒食,好有霸氣!
講真味道同口感正路,
不過size咁大,而且去骨去得乾淨,
都係不錯之選
🔹炸雞皮 $38

🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
平時一般嘅雞皮都係會燒到好乾脆
呢度係好似韓式魚蛋串咁一摺一摺串起塊雞皮
向外既部分燒得好脆,
摺係裡面既仍然保有雞皮嘅彈性,
口感非常特別!個人都幾喜歡呢個做法
✴️整體來講成餐飯既串燒調味都偏向輕手
係食食材原本既鮮味
同一般傳串燒既重調味非常截然不同
2022-08-06 51 瀏覽
All day breakfast好豐富薯餅好脆,大啡菇又香又juicy 額外叫咗椰奶咖啡同百利甜酒咖啡,好細心有酒精提示,椰奶咖啡椰子味好霸道,質地都比一般奶啡薄,配一片朱古力曲奇幾細心。百利甜酒咖啡甜味同酒精味都比較淡,唔係好突顯到baileys嘅味道,配送杏仁蛋白餅有驚喜,烘得鬆脆唔太甜,杏仁有咬口,配咖啡好夾餐廳主打日式串燒,當然要試下串燒雞定食,雞翼明顯係生燒,豚肉菠菜捲清新,餐廳主打燒嘅雞肉卷配蘭王蛋口感味道都好有層次,鰹魚汁浸南瓜都頗特別,整體精緻得嚟又好夠飽

All day breakfast好豐富
薯餅好脆,大啡菇又香又juicy

• 串燒雞定食
2022-08-04 60 瀏覽
☘️前幾日約左阿妹响佐敦下午茶,無意間發現這間Mizu, 響恆豐中心後面的德成街,驟眼看以為是普通日式cafe, 走近才發現佢係餐廳和酒吧二為一體,所以決定入去試試😉☘️餐廳比想像中大和寬敞,燈光挺有氣氛的,因為時間早吧,下午四點鐘所以人不是很多,我哋就坐在卡位上,很舒服😌 個靚女waitress 過來介紹話bartender 返緊來,差唔多到了我哋可以先點,話口未完佢就返到了👍 ☘️最後我哋各自叫咗杯cocktail 和兩個小食share, 環境都幾安靜,傾吓偈一流😊 cocktail 味道不錯,酒師偏日系,一系列Cocktail都加入日本酒的原素, 朋友叫咗Yuzu Creme Brulee, 有Gin, Yuzu, Lemon juice, Syrup及Egg White。柚子汁很香再帶上蛋白淡淡的香氣,是很清新的感覺,而且顏值也高👍而我點嘅Ordinary Story其實一點都不普通,是併了幾款不同的酒包括Gin, Sake, Shiso Liquor, Dry Vermouth,Tonic Water和Cucumber。雖然酒品種多,但味道卻很清爽。而且星期三雞尾酒也是買一送一

☘️最後我哋各自叫咗杯cocktail 和兩個小食share, 環境都幾安靜,傾吓偈一流😊 cocktail 味道不錯,酒師偏日系,一系列Cocktail都加入日本酒的原素, 朋友叫咗Yuzu Creme Brulee, 有Gin, Yuzu, Lemon juice, Syrup及Egg White。柚子汁很香再帶上蛋白淡淡的香氣,是很清新的感覺,而且顏值也高👍而我點嘅Ordinary Story其實一點都不普通,是併了幾款不同的酒包括Gin, Sake, Shiso Liquor, Dry Vermouth,Tonic Water和Cucumber。雖然酒品種多,但味道卻很清爽。而且星期三雞尾酒也是買一送一,值得一試

☘️小食特別要讚下個炸雞,真係炸得好香脆美味,五件大大件,皮脆但係里面又好juicy 👍 我見這里中午有午餐供應,下次一於再嚟試吓佢哋嘅午餐😊

炸雞
2022-07-26
下午茶
炸雞
2022-08-03 471 瀏覽
今日放工同朋友黎飲下野食下野chill下😆首先叫左兩杯cocktails 同Nachos Ordinary Story $118呢杯超推薦!我同朋友都好鐘意紫蘇葉味,呢杯mix得好出色,特別問埋bartender,佢話除左加Shiso Liquor,仲有加新鮮紫蘇先咁好飲🤣而且仲用左紫蘇花decorate❤️not Your Regular Tea $128Mugicha Tea Infused Tequila, Honey, Dry Vermouth, Orange Bitters. Soda呢杯都唔錯!個tequila based整得好好👍而且佢雖然加左dry vermouth 同orange bitter, 但都好易入口👍墨西哥玉米片 $88必叫!呢到嘅nachos 超正,芝士除左面頭有,中間都有! 而且仲比左三款醬,食到最尾都好夠點! 三款醬都好正,牛油果,芝士同蕃茄,nachos又夠脆,同朋友唔係好餓但都係咁搶住食🤣🤣呢到cocktail真係好正,再同朋友試多一round😆Chado $128呢杯飲落whisky味都幾濃,而且加左egg white, 個texture 厚身d,

今日放工同朋友黎飲下野食下野chill下😆

首先叫左兩杯cocktails 同Nachos

Ordinary Story $118
而且仲用左紫蘇花decorate❤️

not Your Regular Tea $128

墨西哥玉米片 $88
必叫!呢到嘅nachos 超正,芝士除左面頭有,中間都有!
而且仲比左三款醬,食到最尾都好夠點!

呢到cocktail真係好正,再同朋友試多一round😆
Chado $128
呢杯飲落whisky味都幾濃,而且加左egg white, 個texture 厚身d,但都好smooth, 唔錯!💓

Tokyo Iced Tea $118
呢杯係mixed左勁多款酒,無咩酒量嘅人唔好點🤣

除左cocktail仲叫左個日式脆脆炸雞$178 送酒😆
即叫即炸!又係比左好足量嘅醬點,分別有沙律醬同芥末醬。
脆雞大大舊,但炸得勁juicy!記得攤凍少少先食,唔係會辣親🙈
  • Ordinary  Story
2022-08-03 38 瀏覽
平時返工壓力咁大,放假真係要約朋友出來chill下,飲杯嘢傾下計放鬆一下好重要。星期日朋友帶我去位於佐敦德興街MIZU,原來佐敦有間咁正嘅日系餐廳,好適合放鬆充電嘅好地方。😊👍職員嘅招呼非常之殷切細心,店員好nice。order咗唔少串燒🍢🦪🌶️,整體嚟講都高質、好好食呀,特別喜歡秘製雞肉棒棒同燒白鱔。🔸秘製雞肉棒棒 🔸雞肉餅做成棒棒,燒完都保持到有肉汁,配上蘭王生蛋同燒汁撈勻做醬汁,超香既蛋味,口感同味道都一流。必試👍🏻🔸新鮮白鱔 🔸魚皮燒到脆卜卜,肉質肥美,勁讚👍🏻🔸明太子雞肉釀冬菇🔸🍄雞肉碎夾住明太子,冬菇燒到一點都唔乾,好感好豐富。🔸燒鰻魚飯糰🔸🍙飯糰煎過,帶少少焦脆,鰻魚夠大件又厚身,好有咬口又好肥美,仲可以連埋茶漬湯一齊吃。🔸鳥雜坎🔸😋用雞肉粒及蘑菇粒煮成的粥,味道較清淡,吃到原材料的鮮味。🔹兩杯Mocktail都幾好飲🍸,Tropical入面有熱帶水果嘅味道,酸味較重, Ko-do-mo味道比較甜,帶點清新的感覺,喜歡飲酒嘅朋友仲有好多款選擇。

職員嘅招呼非常之殷切細心,店員好nice。

🔸秘製雞肉棒棒 🔸

🔸新鮮白鱔 🔸
魚皮燒到脆卜卜,肉質肥美,勁讚👍🏻

🔸明太子雞肉釀冬菇🔸🍄
雞肉碎夾住明太子,冬菇燒到一點都唔乾,好感好豐富。

🔸燒鰻魚飯糰🔸🍙

🔸鳥雜坎🔸😋
用雞肉粒及蘑菇粒煮成的粥,味道較清淡,吃到原材料的鮮味。

2022-08-02 28 瀏覽
突然好想食串燒🍡,上網搵到呢間位於佐敦嘅Mizu Cafe,呢間餐廳除咗有吧檯之外,其他檯都係面向吧檯位置,可以比客人望住師傅烹調食物同調製飲品。 我哋揀咗個和牛Omakase,有2道前菜、6款串燒、1道和牛🐮、2道和食、主食以及味增汁。職員會先問下你有無啲咩唔食,所以唔使太過擔心會食到啲唔啱食嘅嘢。 前菜係一啲沙律小食、蕃茄,可以先清新下口腔。 吉列廣島蠔:表面酥炸香脆,廣島蠔鮮肥飽滿,蠔味十足!濃濃香味撲鼻,食起來肉質肥美,鮮嫩多汁。  日本豆腐燒:豆腐好滑,加少少木魚一齊食已經好好味。 燒牛舌:食串燒必點菜式,果然無令我失望,牛舌軟嫩,牛味濃郁。 燉牛舌:除咗燒牛舌,亦都有另一個煮法就係燉啦,牛舌好嫩。 和牛係鹿兒島A4 和牛🐮:有香又嫩,雖然不至於入口即溶嘅感覺,不過脂肪分佈均勻,牛味濃郁。加少少海鹽可以提升和牛嘅味道。 雞皮蝦:呢個夠晒特別呀,用脆香嘅雞皮包住爽口嘅蝦肉,入面仲有好多蝦子。 墨落雞🦑🐔:職員送上嚟話呢碟係[麥樂雞],我橫睇掂睇都唔似麥當當嘅[麥樂雞],後尾一食落去原來係將墨魚肉釀落雞皮度,墨魚肉又好爽口彈牙,雞皮脆口,整個感覺都好特別。 日本華味鳥手羽先:表面

前菜係一啲沙律小食、蕃茄,可以先清新下口腔。

日本豆腐燒:豆腐好滑,加少少木魚一齊食已經好好味。

燉牛舌:除咗燒牛舌,亦都有另一個煮法就係燉啦,牛舌好嫩。

日本華味鳥手羽先:表面燒得好乾身,但保持住肉汁。

秘製雞肉棒棒:呢度嘅招牌菜,食落去雞肉好爽口有質感。

蒲燒鰻魚:香味濃郁撲鼻,食起嚟肉質肥美,表面微微焦香,肉質鮮嫩多汁,非常美味!

味增汁油揚烏冬🍥:烏冬煙韌爽滑,配合埋甜甜嘅味增汁食就最好不過。
2022-07-20
2022-08-01 29 瀏覽
佐敦呢間餐廳望落似Cafe,又似酒吧,一望menu發現原來係食日式串燒🍢不過原來我同朋友都無估錯,因為除咗晚市係食串燒,佢下晝係café,再夜啲係酒吧‣ 串燒餐廳主要食雞既串燒,咁多款串燒之中其中好推薦既係「墨樂雞」、「雞皮」、「雞皮蝦」同「豆腐燒」墨樂雞 - 雞肉包住墨魚滑,爽脆又彈牙,雞肉加上墨魚滑既味道非常夾雞皮 - 同出面既好唔同,唔係干柴柴而係有一定既juicy口感雞皮蝦 - 雞皮包住蝦肉,兩者本身就好食,加埋有1+1>2既感覺豆腐燒 - 口式豆腐,真正既外脆內軟,入面既豆腐仲好滑‣ 火焰粒貝 ⋆ $168原隻粒貝,上面仲有火焰真係睇得又食得。粒貝已經切成細片,入口好爽,入面既汁仲好鮮甜,會飲到酒既香味。‣ 雞肉棒棒 ⋆ $58 佢既免治雞肉棒軟熟好多,軟骨比較少,反而更着重雞肉嘅口感。另外仲配咗蘭王蛋,更加香‣ 爐燒乾物拼盤 ⋆ $128拼盤分別有雞泡魚干、大澳花竹蝦干同大澳瀨尿蝦干。三款乾物都好適合配酒~花竹蝦干好特別,帶少少咸香。

‣ 串燒
豆腐燒 - 口式豆腐,真正既外脆內軟,入面既豆腐仲好滑

‣ 火焰粒貝 ⋆ $168

‣ 雞肉棒棒 ⋆ $58

‣ 爐燒乾物拼盤 ⋆ $128
2022-07-31 51 瀏覽
佐敦嘅Mizu,早市係一間Cafe,晚市係一間串燒酒吧!星期三 所有調酒全日可享買一送一優惠 (收費以價格較高的調酒為準)極抵飲!ko-do-mo $78Tropical Cooler $78ko-do-mo - 甜酸平衡嘅一杯Mocktail,仲幾清爽!Tropical Cooler - 充滿夏日氣息嘅Mocktail,酸酸地又有薄荷味,同串燒好夾!漬物拼盤 $48蟹籽沙律 $784色漬物同埋清新嘅沙律,係好好嘅開胃前菜!秘製 雞肉棒棒 $58/串日本華味鳥手羽先 $42/串日本九州香草雞腎 $38/串Mizu嘅串燒種類有好多,點生蛋食嘅秘製 雞肉棒棒濃郁香甜!而雞翼同埋雞腎用料上乘,值得一試!明太子雞肉釀冬菇 $48/串腐皮雞肉卷 $48/串好有特色嘅釀製類,明太子嘅咸香,同冬菇嘅香意想不到咁夾!腐皮雞肉卷帶一點脆口,都幾惹味!安格斯牛小排 $68/串牛舌 $42/串純豚五花腩 $48/串豬牛方面,安格斯牛小排軟嫩可口!牛舌夠香口而且味道濃郁!純豚五花腩極為肥美甘香!蒲燒鰻魚 $78/串日本豆腐燒 $38/串蒲燒鰻魚醬汁香郁,鰻魚滑嫩!豆腐燒乾身夠香口,豆香出眾!牛肉烏冬 $88烏

ko-do-mo $78
Tropical Cooler $78

漬物拼盤 $48
蟹籽沙律 $78
4色漬物同埋清新嘅沙律,係好好嘅開胃前菜!

秘製 雞肉棒棒 $58/串
牛舌 $42/串
純豚五花腩 $48/串

蒲燒鰻魚 $78/串
日本豆腐燒 $38/串
蒲燒鰻魚醬汁香郁,鰻魚滑嫩!豆腐燒乾身夠香口,豆香出眾!

牛肉烏冬 $88
烏冬滑溜,鰹魚清湯帶出了鮮味,唔錯!
佐敦轉角口有間特色串燒酒吧,聽聞幾正,於是呢晚就去食吓裝修好靚,地方寬闊舒適🍢串燒Omakase $688🥗前菜 x 2-薯仔蛋沙律 + 南瓜 + 紅酒蕎頭-雖然精細 但味道豐富🌊海鮮 x 1-鮑魚+ 蜆 + 螺-鮑魚極之彈牙 肉質嫩又新鮮-蜆微辣 多汁 鮮味-螺肉爽口彈牙 鮮甜味道驚人🍢串燒 x 6-日本華味鳥手羽先燒雞翼外皮勁脆 淡鹽吊起肉味-煙肉蠔卷煙肉嘅肉汁加上蠔的肉汁 甜香味爆燈-煙肉芫荽 煙肉多肉汁 芫荽味道極之重 -雞皮蝦香脆嘅雞皮包裹住彈牙嘅海蝦 美味-雞肉釀墨魚滑外軟內彈嘅組合 肉汁多-秘製雞肉棒棒🍲和食 x 2-吉列炸蠔+紫薯餅+青椒仔炸粉香酥又唔厚 完全鎖住蠔嘅肉汁紫薯餅非常之甜 又香口-牛脷牛脷炆得好腍 夠哂入味 有少少關東煮嘅甜道主食 x 1-燒飯團(明太子醬)飯團外層微微燒至飯焦 脆口 伴茶漬一齊食更加美味追加散嗌串燒x4-明太子雞肉釀冬菇 $48個感覺有少少似食緊燒賣 口感唔同幾得意-日本九州香草雞腎 $48爽口彈牙 而且嫩口唔會咬唔開三黃雞腿肉 $48-雞肉好嫩口 肉味重安格斯牛小排 $68-牛肉味重 燒得好香又有多肉汁仲要有星期三Cocktail優惠C
佐敦轉角口有間特色串燒酒吧,聽聞幾正,於是呢晚就去食吓
裝修好靚,地方寬闊舒適
🍢串燒Omakase $688
紫薯餅非常之甜 又香口
-牛脷
牛脷炆得好腍 夠哂入味 有少少關東煮嘅甜道
主食 x 1
-燒飯團(明太子醬)
飯團外層微微燒至飯焦 脆口 伴茶漬一齊食更加美味
安格斯牛小排 $68
-牛肉味重 燒得好香又有多肉汁
仲要有星期三Cocktail優惠
Cocktail全日可享買一送一優惠
嗌返杯再嘆住串燒真係好正!

總括嚟講,食物係出色嘅,地方環境服務都好好,非常滿足,朋友聚餐一流!