2018-11-21 68 瀏覽
今日嚟到觀塘上樓mini Friday ,晚餐都幾掋食叫完餐先嚟餐前小食,薄脆加埋啲醬幾好味再嚟餐湯,雜菜湯同蘑菇湯,菇湯足料夠香,啖咪菇粒,雜菜湯,甜甜酸酸,主菜前飲夠開胃“歐陸海鮮拼盤”每樣海鮮都夠鮮甜,仲有原隻鮑魚“咸蛋黃薯角”夠香口香脆,啖啖咸蛋黃香“田園沙律”&”巴馬火腿配甜瓜”清清嘅沙律,清新爽脆,巴馬火腿夠咸香,瓜夠香甜“意大利薄餅”,配小食”燒明太子雞亦”薄餅香脆料足,雞亦香脆,肉質夠滑“炭烤1855美國肉眼扒拼法國鴨肝”肉眼肉味香濃,鴨肝煎得香脆,份量十足“香烤波士頓活龍蝦配野菌雞脾扒”龍蝦新鮮香甜,雞脾扒煮得啱啱好,肉質香滑跟餐甜品,亦水準十足仲有大大杯餐飲

今日嚟到觀塘上樓mini Friday ,晚餐都幾掋食

叫完餐先嚟餐前小食,薄脆加埋啲醬幾好味

“歐陸海鮮拼盤”
每樣海鮮都夠鮮甜,仲有原隻鮑魚

“咸蛋黃薯角”
夠香口香脆,啖啖咸蛋黃香

“田園沙律”&”巴馬火腿配甜瓜”
清清嘅沙律,清新爽脆,巴馬火腿夠咸香,瓜夠香甜

“意大利薄餅”,配小食”燒明太子雞亦”
薄餅香脆料足,雞亦香脆,肉質夠滑

“炭烤1855美國肉眼扒拼法國鴨肝”
肉眼肉味香濃,鴨肝煎得香脆,份量十足

“香烤波士頓活龍蝦配野菌雞脾扒”
龍蝦新鮮香甜,雞脾扒煮得啱啱好,肉質香滑

跟餐甜品,亦水準十足

仲有大大杯餐飲
2018-11-20 70 瀏覽
今日,同一個又係新同事又係舊同事一起吃午餐。我之前轉了部門,她亦同期離職。两年後,她竟然回巢來到我部門同我又做同事。當然要食餐好吃的。呢間mini Friday係觀塘算係有水準西餐,而且扺食。午餐自助沙律吧加main course都係一百左右,仲包好味咖啡餐飲。自助沙律吧有田園沙律,薯仔沙律,cakes, 雞翼,湯,仲有橙汁蘋果汁任飲。主菜我叫咗pizza, 好食!餅底脆口,面料有海鲜加菠蘿,清新。朋友叫雞扒。肉質鮮嫩又多汁。水準之作!環境寬敞,客雖多但唔吵。傾計好地方。 傾下傾下,侍應竟提醒我地有餐飲未點。服務唔錯。抵讚!叫左咖啡,幾好飲。

2018-11-18 69 瀏覽
星期日一個人悶悶地,上open rice搵倒呢間mini Friday近觀塘,由我家去都方便,另外估唔到由工改裝有咁既食店在此,本來抱住食扒心態去呢間食店,估唔到有live band好驚喜,可以一邊聽歌一邊享受美食,晚餐我點了個肉眼扒食7成熟,水準可以,會再去的。
2018-11-18
用餐優惠
優惠券
2018-11-18 73 瀏覽
星期日和朋友在觀塘區想找間有質素的餐廳,經過The Wave 看見有很多展示架,最後決定上3樓試試這間Mini Friday西餐。整間餐廳用上的格調作主題,燈光偏暗淡,很適合和朋友聚會休閒小聚,餐牌有多款主菜,每款主菜都包含了半自助吧檯,也可只點半自助吧檯,都只是$78。餐廳算很大,可能時間都差不多兩點半,店內都不是太滿,我們分別點了香烤雞扒配黑椒汁 和 砵酒燴和牛面肉,跟餐餐包餐茶一杯。自助沙律吧 有DIY 沙律、薯仔沙律、意粉沙律、紅菜頭沙律、炸春炮、炸紫薯餅、南瓜忌廉湯、即煮意大利粉、甜品、果汁等......香烤雞扒配黑椒汁 黑椒汁很惹味,雞扒煎得很香口。砵酒燴和牛面肉 醬汁偏深色、配上薯蓉、牛面肉份量十足。自助沙律吧 個人比較喜歡沙律菜,蔬菜都很新鮮。總評:工廈空間感大,坐得特別舒適,下次會試試晚餐。

香烤雞扒配黑椒汁 黑椒汁很惹味,雞扒煎得很香口。

砵酒燴和牛面肉 醬汁偏深色、配上薯蓉、牛面肉份量十足。

自助沙律吧 個人比較喜歡沙律菜,蔬菜都很新鮮。

總評:工廈空間感大,坐得特別舒適,下次會試試晚餐。
2018-11-18
2018-11-18 50 瀏覽
其實佢啲嘢都幾好食不過係唔夠熱唔明白點解自助餐bar 選擇唔夠多不過幾十蚊仲想點佢嘅三文魚 夠曬脆身羊肉都啱啱好唔會過熟夠曬腍身雞肉捲都好好味好彩個pizza夠熱如果唔係今次真係 慢煮學堂咁嘅感覺唔知佢係因為慢煮嘅原因所以啲嘢唔夠熱定點樣服務麻麻地其實嗰個時間都唔係咁多人我哋有bb所以都係麻煩少少感覺上要將我哋趕去第二啲地方 都唔係咁好餐後嘅咖啡同茶都唔錯如果你冇bb嘅話不失為一個坐得耐嘅好地方地方夠大坐得幾舒服
其實佢啲嘢都幾好食不過係唔夠熱唔明白點解
如果你冇bb嘅話不失為一個坐得耐嘅好地方
地方夠大
坐得幾舒服
2018-11-17 49 瀏覽
觀塘呢區一到食lunch時間向來都好多人,今次黎到呢間餐廳好好彩仲有少少位,因為佢勝在地方夠大,坐得好舒服。今次我地每人叫咗一個set lunch,每個set lunch 都包咗自助沙律吧,真係幾抵食㗎!又有沙律,雞翼同魚蛋等小食,仲有埋泹4同甜品添。更加正嘅係佢有得橙汁同蘋果汁任飲,真係冇得頂。我地叫咗個羊架,兩塊都好大隻,而且煎得好嫩滑,食落去一d都唔韌,隔離個南瓜蓉仲好好味添!呢塊牛排仲大過我塊面,真係好抵食,五成熟,煎得好香口,佢個醬汁仲要係有黑松露。平時好少有黑松露同牛排嘅配搭,今次食落去都幾夾,佢份量都好多,食完好滿足呀!我去咁多觀塘區嘅餐廳,好少真係有semi buffet食,而仲要好高質,下次再黎試下先!

2018-11-16 60 瀏覽
今次同朋友食左依間,同fd慶祝生日。我地叫左個四人餐食到好飽😋😋個飯既味道好入味非常不錯。個耳粉都ok,唔會太淋或太硬。個牛柳,就熟過頭咁食落去淋淋地都可以,但有d”鞋”😂個蘇皮都不錯👍🏽最尾就食返個甜品心太軟😋非常好味。
今次同朋友食左依間,同fd慶祝生日。
我地叫左個四人餐食到好飽😋😋
個飯既味道好入味非常不錯。
個耳粉都ok,唔會太淋或太硬。
最尾就食返個甜品心太軟😋非常好味。
2018-11-16 4051 瀏覽
今晚籃球之夜,趁仲有d 時間先開波,打波前約埋個波友去球場附近揾好西食,佢帶左我去活化工廈Wave 3 樓既mini friday食好西!7 點幾去到,都已經坐滿7-8 成坐位,人氣極旺! 餐廳勝在地方大,位置選擇多,2人檯到十幾人檯都有供應,佈置都幾舒服!坐底無耐,單都未落,待應就拎左碟脆片俾我哋食,非常窩心! 餐廳主打西餐,食物款式選擇多,意大利,法國,美國餐都有供應!價錢豐儉由人!我哋先叫左個意式蕃茄薄餅食,份量足夠2人share, 熱辣辣送到,芝士濃厚,餅底香脆,蕃茄味十足,$98抵食!跟住到既係岩鹽燒極黑牛脷,賣相吸引,厚切牛脷份量有返咁上下,外皮燒做得恰到好處,肉汁完全鎖在入面!正宗外肥內嫩! 唔會太乾太韌!輕鬆切開香味出晒嚟,咸咸地既味道,口感有d似厚切午餐肉,不過呢件牛脷會嫩滑好多,肉汁多好多,味道惹味好多!推介!今晚最後出場既係 奥良爾燒全隻法國黃油春雞,賣相吸引,帶少少香蒜味! 雞肉食落嫩滑,蒜香味重,本來好油既黃油雞食落完全唔覺得油膩,反而啖啖既雞油令雞肉更香,更滋味!我再留意下個雞殼,原來入面釀入左大量既原粒蒜頭,怪唔得會唔油膩,因為多餘既油份都被蒜頭吸收了

坐底無耐,單都未落,待應就拎左碟脆片俾我哋食,非常窩心!

我再留意下個雞殼,原來入面釀入左大量既原粒蒜頭,怪唔得會唔油膩,因為多餘既油份都被蒜頭吸收了唔少,而且增加了唔少蒜香味! 我都忍唔住食左幾粒帶雞油香好稔既蒜頭,真係做得好出色!

呢個就係我哋兩個麻甩今晚既晚餐!勁豐富

埋單5百幾,每人2百幾,以質素嚟計都幾合理! 下次可以再食

• 岩鹽燒極黑牛脷
2018-11-05 112 瀏覽
慶祝生日,朋友推介試下呢間,一上到去一半場是雞㷛,一半場西歺,環境第一感覺麻麻地,雞鍋氣味太濃,光缐比較暗(mean 有情調)可惜太噪,年青人比較多,星期五晩都滿座。食物都0k,最 like 意大利飯(如果無咁𣺉就更加好),味道好好。最差是個樽XL特飲$1XX,歺牌相+描述都好靚好特別,德國豬手都好味,可惜飲落無味(味道像凍檸茶走甜一樣. Too bad😓)希望可改進一下及份量大小小,因吾夠吃要再叫 round 2。漏提甜品寫字比朋友,又有打卡位
漏提甜品寫字比朋友,又有打卡位

2018-11-02
慶祝紀念
生日
用餐優惠
信用卡優惠
2018-11-04 83 瀏覽
山竹襲港 星期日雖然放假 也要待在家千辛萬苦 返到工司放工真係要約齊朋友食返餐靚飯 填補返心靈黎到觀塘區既工業大廈樓上餐廳餐廳一邊係好有情調既西餐 而另一邊就係打邊爐我地揀左食西餐 Nuts 巴馬火腿配甜瓜火腿咸香 哈密瓜夠曬甜 沙律有的甜甜地既爆珠 好得意咸蛋黃薯角每塊薯角都沾滿咸蛋香口又野味 意大利薄餅 可以自選四種配料薄身批都幾大份 多人分享就最岩海鮮拼盤可以樣樣試少少Summer Fanta 酸酸甜甜咁 又有睇頭香烤波士頓龍蝦醒雜菌雞脾扒原隻半份既龍蝦雞扒又煎得幾香喎美國牛肉眼扒配鴨肝鴨肝皮脆肉滑食到一半 格離仲有live band show 添
山竹襲港 星期日雖然放假 也要待在家

食到一半 格離仲有live band show 添
2018-09-17
3K
2018-11-02 122 瀏覽
觀塘真係好多好野食,是日黎左新開嘅商場The Wave食個半自助brunch,主菜一款,配沙律吧,餐湯,即煮意粉,甜品等,好豐富呀沙律吧,雖然細細,但乾淨衞生。即煮意粉同冷盤區,選完配料店員就會即刻炒熱,香噴噴。甜品同果汁機點完主菜就出去拎下沙律先啦,菜新鮮,仲有芝士片,正。意大利雜菜湯,酸酸地幾好飲。甘筍湯,呢款都係酸酸的,但感覺有啲怪…炭烤澳洲羊架配紅酒汁($128)主菜要了羊架,賣相好吸引呀~羊仔肉十分嫩滑,脂肪位煎得甘香,勁好味配上紫薯蓉,甜甜地幾得意。黑松露素菜薄餅($98)另一樣要左薄餅,素食者都啱食。餅底勁薄勁脆,超多芝士同菇菇,正冷盤區有螺絲粉沙律,薯仔沙律,同煙三文魚,太飽了,只試了少少。是日炸物係粟米薯餅,即炸熱辣辣,好香口。餐茶要左熱咖啡同熱檸茶。甜品係另一個胃梗係要拎哂三款,有泡芙,芒果慕絲,意式奶凍,微甜不膩,正。好味又抵食,大滿足

沙律吧,雖然細細,但乾淨衞生。
即煮意粉同冷盤區,選完配料店員就會即刻炒熱,香噴噴。
甜品同果汁機
點完主菜就出去拎下沙律先啦,菜新鮮,仲有芝士片,正。
意大利雜菜湯,酸酸地幾好飲。
甘筍湯,呢款都係酸酸的,但感覺有啲怪…
炭烤澳洲羊架配紅酒汁($128)
配上紫薯蓉,甜甜地幾得意。
黑松露素菜薄餅($98)

是日炸物係粟米薯餅,即炸熱辣辣,好香口。
餐茶要左熱咖啡同熱檸茶。
甜品係另一個胃
梗係要拎哂三款,有泡芙,芒果慕絲,意式奶凍,微甜不膩,正。

好味又抵食,大滿足
2018-10-21
2018-11-01 76 瀏覽
本人睇左好耐唔知想食咩,見到呢間啲相片同評語都ok,於是嘗試電話預約。接線男員工態度奇差!講完系Mini Friday,我話想book今晚7點兩位,請問有冇位,佢講完有就冇講野,好似等我講野咁,之後先用好差嘅語氣問電話號碼,之後未講完曬野就收線,又冇講到時見或拜拜,好巴閉???
2018-10-31 121 瀏覽
星期五晚約了姊妹們,來到觀塘THE WAVE這間MINI FRIDAY,原來跟「米走雞LIVE」是同一個場,所以也聽到駐場唱手的歌聲,氣氛挺不錯的餐廳安排了角落卡座位給我們,非常適合我們GIRLS TALK! 哈哈! 先吃個小食脆片,看看餐牌選定晚餐吧前菜來一份腐皮蟹籽沙律,沙律菜幾新鮮,而且沙律醬汁份量調較得很好,攪拌均勻後剛剛好。皇牌威靈頓牛柳,值得大讚!外層酥皮鬆脆,一切開就聞到菇菌香味,牛柳煎得剛好,又嫩又有肉汁,正!配菜的紫薯蓉亦很特別!好好吃!西班牙海鮮飯,雖然海鮮份量亦不少,有大蝦、帶子、青口等,但個人認為米飯中缺少了海鮮鮮味,有種飯還飯,海鮮還海鮮的感覺,有點失望。蟹肉蟹羔PIZZA,是脆薄批STYLE的PIZZA,不過不失,算合格啦!最後還有甜品雪糕梳乎厘班戟,但忘了拍照班戟能做到梳乎厘鬆軟口感,意外地也很不錯哦!

最後還有甜品雪糕梳乎厘班戟,但忘了拍照
班戟能做到梳乎厘鬆軟口感,意外地也很不錯哦!
2018-10-26
2018-10-30 63 瀏覽
平時成日聽人講官塘好多好野食,今日過左工廠區一轉,去左間叫Mini Friday 既西餐廳餐廳佈置以黑色格調為主,有d浪漫氣氛。一坐低,侍應先奉上chips做小食,可以一邊食住chips邊揀野食今次點左既係5成熟既肉眼扒同夏威夷薄餅,原來加少少錢可以升級做套餐點左個salad 加個餐湯Salad既黑醋汁,酸酸甜甜正好開胃而餐湯係白蘿蔔湯,味道溫和而清甜到主菜既肉眼,大塊而牛味濃,五成熟剛好帶出肉眼既嫩。肉汁係口入面溢出,豐富既口感,正好滿足饞食既我。而且配上香港人熱愛既紫薯蓉,令我食唔停口而夏威夷薄餅,好足料!每塊都有大蝦,加上千島醬及脆口既餅底,真係一件又一件甘食。每樣食物份量都好夠,基本上都食到好飽總括黎講,味道方面都不錯,不過係自己個胃唔夠大,如果唔係我都想試埋佢地個豬手

餐廳佈置以黑色格調為主,有d浪漫氣氛。
一坐低,侍應先奉上chips做小食,
可以一邊食住chips邊揀野食

今次點左既係5成熟既肉眼扒同夏威夷薄餅,
原來加少少錢可以升級做套餐

點左個salad 加個餐湯

Salad既黑醋汁,酸酸甜甜正好開胃
而餐湯係白蘿蔔湯,味道溫和而清甜

而且配上香港人熱愛既紫薯蓉,令我食唔停口

2018-10-28 114 瀏覽
星期六又是跟朋友出動吃好西的好日子。現今觀塘很多工業大廈已經改革,The Wave 算係最成功既一個,逢星期六日都會有不同小手作既檔攤供香港既本地設計師售賣佢地既自家作。同朋友行完之後就上左位於三樓既Mini Friday食午餐,呢度既特別之處係有Semi Lunch Buffet,而且價格非常親民,$78 至 $138,相比起出面閒閒地都二百幾蚊來得化算。自助沙律吧甜品吧個人推介流心朱古力冬甩飲品吧有蘋果汁同橙汁現煮意大利麵有普通意粉同墨汁意粉揀,配料有火腿、海鮮、牛肉...醬汁都有蕃茄同白汁主菜1:香煎龍利柳配香檳忌廉汁魚柳煎得十分香口,仲有大大舊紫薯蓉忌廉汁好creamy,如果可以配埋白飯就一流主菜2:炭烤澳洲羊架配紅酒汁羊扒份量挺大,煎得香口,肉質嫩滑

自助沙律吧

甜品
個人推介流心朱古力冬甩

飲品吧
有蘋果汁同橙汁

現煮意大利麵

主菜1:香煎龍利柳配香檳忌廉汁
魚柳煎得十分香口,仲有大大舊紫薯蓉
忌廉汁好creamy,如果可以配埋白飯就一流

主菜2:炭烤澳洲羊架配紅酒汁
羊扒份量挺大,煎得香口,肉質嫩滑
2018-10-27