2018-08-12
平時行開沙田發現新開左間食馬來美食既餐廳。見佢的裝潢好簡潔,朋友又想食清d,我地就入左去Mimila食下馬來西亞美食啦。---見餐牌中的蝦虸撈麵好似好吸引咁,我就點了美國牛肉蝦虸撈麵($98)。呢個蝦子面以蔥油配上美國牛肉,芽菜和青菜。蝦子面沾上蔥油真係唔錯既配搭,蝦子面真係真材實料,好多蝦子,食落好香,成口都係蝦子味。牛肉分量都ok,因為要突出蝦子面既香味,所以湯底亦較淡。而麵既分量就剛剛好,食完都好飽肚。至於朋友就鐘意食蝦,見招牌馬來辣蝦湯麵($88)好似唔錯咁,佢就點了呢個湯麵試下。湯麵類可以配搭不同的麵類選擇,分別有油麵、米粉、河粉、檬粉、銀針粉、粗米粉及摻摻。選擇較一般馬來西亞餐廳多。👍🏻詢問了職員的意見後,發現油麵最為適合。湯底微辣,而且飲到有香濃既蝦味,食落頗惹味,如果可以選擇辣度就更好。手切海蝦大粒,芽菜和通菜新鮮。---朋友仲點了榴槤芝士蛋糕($58)芝士味較榴槤味突出,入口香滑,而且食到榴槤肉絲,幾清新。作為甜點恰到好處。如果榴槤味能再突出點就更好啦!---一般的湯麵店只會象徵式配以極少量的配菜,而Mimila 配菜分量足,十分符合香港人注重健康呢一點。👍🏻 加分!
---
蝦子面真係真材實料,好多蝦子,食落好香,成口都係蝦子味。
詢問了職員的意見後,發現油麵最為適合。
---
此外,我們都好鐘意呢度既裝潢,簡潔而且衛生。服務員禮貌亦非常好,呢點真係好值得讚。除此之外,餐廳播既音樂都非常悠閒舒服,同朋友一邊食一邊放鬆心情,估唔到餐廳連呢點都諗埋,真係周到。