2016-05-13
最近扮工好大壓力,男友特意帶我去宜間餐廳食好西減下壓!餐廳掛滿籃色既小燈泡,營造出小星空既浪漫感覺!一入座店員就奉上餐包,十分窩心呢~有芝麻麵包同鬆餅...麵包十分軟熟,加上牛油更加香滑!至於鬆餅,未食已經聞到好香既牛油味喇!入口鬆化,非常滋味!無諗過一間西餐廳竟然會有咁多生蠔可以選擇!蠔痴既我order左2隻美國熊本蠔($42@)同2隻7美國泰勒太平洋石蠔。美國熊本蠔比較細小型,但非常鮮甜,一d腥味都唔會有!!即使唔中意食生蠔既男友都讚好味唷!!而美國泰勒太平洋石蠔肉質就比較肥大,蠔味會較重,岩哂蠔痴既我!!!另外,appetizer就點選左焗蟹肉海鮮餅($88)同水牛城脆辣雞翼($45)。微燶既蟹肉海鮮餅脹卜卜,十分吸引。再配上紅紅綠綠既沙律菜伴碟,睇見都已經令人心醉了!蟹肉海鮮餅外脆內軟,內裡既餡料十分豐富,入口啖啖蟹肉碎,口感十足!雖然經過煎焗,但一d都唔油膩!水牛城脆辣雞翼皮脆內嫩,本身雞翼上既醬汁都已然有d酸辣,再沾上藍芝士醬,更加係滋味無窮!Main course 方面,又點少得我最愛既牛扒呢?!美國一級肉眼牛扒($288@12oz) 有12oz 同16oz 選擇,而我就
牛扒上檯時已經聞到好香既炭燒味,牛扒外層焦香內裡滑嫩!而且牛扒既厚度十足,咬落非常有口感!!
值得一讚既係,Order左牛扒左五成熟,真係生熟度掌握得好好!切開牛扒可見內裡粉嫩,但又唔會有升水出現!配以厚切既薯條更加係我的最愛呀!!!!薯條香口,外脆內綿!!