2016-07-12 1320 瀏覽
觀塘一向也有高質西餐,不要以為要食靚西餐一定要行入工廠區,少年你太年輕了!最近和朋友發現了這一家在APM旁邊的Manhattan,行三分鐘就到。實在是大熱天氣下一眾為食鬼的福音呢!餐廳不只有西餐,還提供不同的酒類飲品。也很適合放工後Happy Hour。見到場內客人也是女生為主,坐高枱,小斟兩杯,談談心事,明天才更有氣力應付工作吧。見室外也有地方,面積也很大!和朋友們都先點了一些Cocktail和生蠔,為我們這餐盛宴打響頭陣。整體餐廳的生蠔款式也很多,餐廳推介了兩款生蠔給我們,兩款各要了六隻。不過份吧?講明是蠔食之夜嘛!上枱賞心悅目!Taylor Pacific Rock ($48)夠哂creamy而且喜歡那飽滿的感覺,而且海水味不會太咸。簡單一少撮檸檬汁已經能帶出蠔的鮮味。Coffin Bay ($38)海水味重,我覺得入門級必食的Coffin Bay, 很多人不懂欣賞她的好,話Coffin Bay蠔肉單薄,但我卻鍾情那獨特的咸味。另一於面我覺得不太好蠔的人卻可用Coffin Bay作開始。這隻算價錢相對地入門級,那就算不太好吃也不會嘥。Sea Breeze,這個是我點的。甜度相當高
Taylor Pacific Rock ($48)

Coffin Bay ($38)

Sea Breeze,這個是我點的。甜度相當高,酒味不夠呢。不過好大杯,都只是五十多六十多元,在這個格調的餐廳來說十分抵飲!
Cosmopolitan,這是經理推介的!說這個是餐廳做得最好的cocktail!酒味恰到好處,而且有少少cranberry juice十分易入口的!
小食拼盤,有西芹,焗薯仔皮,水牛城雞翼及雞肉芝士Quesadilla!雞肉芝士Quesadilla只有兩塊,不過令人一試難忘。熱熱的,濃郁的芝士味配上雞肉,男朋友好鍾意!芝士又好香,整個小食送酒一流!薯皮一口吃完,也是我至愛!
威靈頓牛柳是我一直期待的菜之一,因為在外面不是太多餐廳有做。手工煩瑣而且火喉又要掌握得非常好,不是一個易做的菜式。
店員窩心提地要趁熱食,我們當然有照做吧!牛柳用酥皮包住,好多肉汁!而且點了五成也沒有overcook! 酥皮也很有牛油香,很鬆化,有著牛柳肉汁的滋潤,感覺好正啊!一切之下,牛柳仍保持嫩紅,加上在旁的洋葱照燒汁,吃到是酒店只能吃到燒牛肉的味道!原來好多人都因為這個威靈頓牛柳而來的,也有好多人預先用電話預訂,今日都成到都算好好彩!這個真的沒有令我失望!

全場令人失望的是心太軟,流心效果是有的,朱古力味也是有的。但嫌外皮太厚實,有朱古力蛋糕的感覺。還是需要改善的甜品!不過整體來說,酒啊生蠔的質素也是高,店員經理也很友善,多謝他們的有心推介!
  • 生蠔
  • 威靈頓牛柳
好久沒有同老公二人世界出街吃啦! 為左慶祝檬豬識得自己走番入去大大小小, 又為左令我忘卻公司既痛苦(不夠兩個月炒了6個人, 而且我被要求接收隔離大半TEAM 的工作), 我們去了吃我最愛的肉!曼克頓位置很就腳, 就是觀塘APM 行過2棟大廈, 真是汗都不用出已經到,夏天不想行太遠這先真是好選擇~~~這兒環境很不錯, 很有情調而且一入內就聽到工作人員唱生日歌, 之後全晚好像聽到6,7次, 原來是慶祝生日熱點先點杯Strawberry Kiss,士多啤梨的微酸,加上菠蘿汁的清新, 整個很提神開胃我就不要有酒精的, 而老公就點了這個有vodka 的Blueberry Mint我偷飲了一口, 真是那種一嚐就知是有酒精的飲品, 老公說那個藍莓竟意外地不酸!先來個生蠔吧! 欣賞店家的細心, 插上說明的小紙牌, 不用客人亂猜, ;而且每隻都是水潤飽滿, 非常新鮮兩隻是澳洲煙霧灣建議先吃澳洲煙霧灣的, 清淡而帶鮮味, 不用點醬, 只要少少檸檬汁已非常好吃美國泰勒太平洋石蠔這個比較濃味(果然來自美國), 也很厚身, 很有咬口小面包和蛋糕Rei要了小蛋糕,原來裡面有蘿蔔絲, 整個很鬆軟!老公的面包也外脆內
這兒環境很不錯, 很有情調
兩隻是澳洲煙霧灣
美國泰勒太平洋石蠔
這個比較濃味(果然來自美國), 也很厚身, 很有咬口
小面包和蛋糕
Rei要了小蛋糕,原來裡面有蘿蔔絲, 整個很鬆軟!
老公的面包也外脆內軟
肉來了~~~
我點了威靈頓牛柳
威靈頓牛柳是出名的西式功夫菜, 做法比較煩覆! 估不到只是二百多元可以吃到!而且很厚, 份量十足
砌開來, 酥皮很薄,而且就要7成熟,真是沒有過熟
而那個紅酒汁真是跟紅肉十分夾, 抵讚
薯條也很香脆, 跟牛柳超配
老公點了鵝肝剪牛扒
鵝肝煎脆了, 牛扒也很香很多汁!
他也很欣賞那個紅酒汁
再來當然要吃甜品! 是Apple crumble! 上邊還有雪糕, 很喜歡這種上冷下熱的甜點! 蘋果爽口, 玉桂味剛剛好,不太濃
食完這餐,我是捧著肚用”冷”我速度行去巴士站的
而且這樣飽, 這樣吃肉, 兩個人也不用一千, 非常化算~~~~
就此, 多謝收看(鞠躬)
2016-07-07
2016-07-08 778 瀏覽
室內Blue style, 柔和舒服。餐廳供應種類不少, 價錢合理, 如果新鮮高質的話。US Taylor Pacific Rock ($48/隻)好少食美國蠔, 一試無妨, 結果好失望, 件頭係大, 食味卻普通非常, 不新鮮, 蠔肉不爽又不 creamy , 唔知想點, 還附送少許蠔殼, 比$48食, 感覺自非常搵自己笨塔斯萬尼亞 ($38/隻)雖然細隻, 但新鮮! 蠔味濃, 爽口鮮甜, 帶海水鹹鮮, 好食焗蟹肉海鮮餅 ($158)少到機乎找不到蟹肉的蟹肉海鮮餅, 亦食不出蟹肉味, 我係蟹痴唔好呃我, 賣$158實在有點搶錢, 至於味道呢? 當海鮮餅食其實是可以, 餡料有蝦及魷魚海鮮等, 海鮮餅煎得香脆, 內裡香軟, 味道適中, 點些泰醬食, 甜、酸、辣夠醒胃。BBQ美國燒排骨 ($188)BBQ醬正常, 燒排骨就好出事, 完全無肉味, 像用來烠完上湯後再拿去燒似的, 既無味又嚡口, 未食過咁難食既 ribs, 廚師攬乜鬼呢朱古力心太軟伴雪糕 ($72)糊狀朱古力漿緩緩流出, 好流心, 朱古力漿濃滑, 甜度適中, 心太軟皮薄微脆, 稱得上皮薄餡靚, 好正伙計好似唔想做咁, 我要求好低
室內Blue style, 柔和舒服。
餐廳供應種類不少, 價錢合理, 如果新鮮高質的話。
塔斯萬尼亞 ($38/隻)
焗蟹肉海鮮餅 ($158)
焗蟹肉海鮮餅 ($158)
BBQ美國燒排骨 ($188)
BBQ美國燒排骨 ($188)
朱古力心太軟伴雪糕 ($72)
伙計好似唔想做咁, 我要求好低, 唔洗你服務貼身周到, 只求你有基本禮貌及提供基本服務 eg 坐低比杯水我飲.

2016-07-05 796 瀏覽
去觀塘一般都在APM食飯,否則便是到工廠區內吃飯。最近由朋友推介之下,在亞太中心有一間挺有氣氛,食物和環境也算不錯的西餐,最合我相約幾位朋友前相聚一刻之選擇。曼克頓餐廳環境寬敞,十分舒適。曼克頓夜景燈飾,把整間餐廳變得帶點浪漫和氣氛的情調。此外餐廳還有室外場地,座位充足,足以滿足吸煙人仕。 食物選擇也不算少,還有生蠔、甜品和酒類提供。原來中午以半自助式的午餐供應,晚上以晚餐或散點為主。收費也是和一般西餐收費相約,也較為大眾人仕可以選擇晚飯之選。*************************曼克頓餐廳位於觀塘的亞太中心,鄰近APM,常常路過也不會走進內吃飯,一般都會考慮到APM食飯,沒想到亞太中心都有些餐廳。走在餐廳門前,便放了餐牌,以給任何人細看有什麼食物提供。餐廳環境很優美,以藍色吊燈作為裝飾,還有以曼克頓夜景的作為牆上裝飾。 此外,餐廳還有室外的場地,地方也很大,讓吸煙人仕可安座享受晚飯,也算不錯。晚上提供2人晚餐,HKD568/2位,包括了小吃、餐湯、主菜、甜品和餐飲。不愛吃晚餐,也可以吃散點,牛扒還有12安士和16安士之選。生蠔也有多款選,由HKD38起。還有like

*************************

走在餐廳門前,便放了餐牌,以給任何人細看有什麼食物提供。
生蠔也有多款選,由HKD38起。還有like facebook,特選飲品可以買一送一。
散點餐牌,甜品和薄餅和沙律之選。
意粉、海鮮和烤食之選。
頭盤小吃和飲品餐牌。
生蠔拼盤,USA Taylor Pacific Rock 美國泰勒太平洋石蠔 HKD48/隻和 Tasmania 澳洲塔斯曼尼 HKD38/隻。
USA Taylor Pacific Rock 美國泰勒太平洋石蠔一般都較為大隻,一般都有5吋。
美國蠔肥大肉厚,口感清淡,味道鮮甜,肉質Creamy 。
Tasmania 澳洲塔斯曼尼蠔,細細隻約2吋多的長度。塔斯曼尼蠔是生長於南太平洋,天然潔淨,盛產美味海鮮,生蠔更見出眾。
塔斯曼尼蠔雖然細隻,帶少許海水的味道而不算很濃,肉質較為實一點,而又帶點鮮甜味。
巴馬火腿伴哈蜜瓜 HKD96,巴馬火腿份量也切的不少,伴上沙律和意大利醋,作為頭盤也是一個不錯的開胃菜。
巴馬火腿切的很薄片,巴馬火腿肉都幾通透還帶點油。就接把巴馬火腿而吃,柔軟鹹鮮,沒有油香滿溢的感覺。
伴著哈蜜瓜而吃,巴馬火腿鹹鮮味因著哈蜜瓜的甜變得溫和了一點,但又多了甜味出來,確實不錯。
香蒜欖油帶子扁意粉 HKD148,意粉份量也不算很大份,很簡單加入香菇、洋蔥、蕃茄粒和帶子製成,最後加入黑椒粒調味,賣相都幾清麗。
扁意粉口感都幾煙韌,味道也很清新,能吃出少許黑椒的清香味道,又不會過多,確實不錯。
帶子肉厚而又有鮮味,用上欖油而製作絶不影響到帶子本身的味道。
BBQ 美國燒排骨半條 HKD188,半條燒排骨也不少,排骨已滿滿醬汁,伴上薯菜而吃。
燒排骨都幾大條,切開都需要一點力度,排骨味道有點不太夠入味,醬汁感覺少了點惹味感覺,整體也算不差。
薯條都幾長身和大條,只可惜不是炸的很香脆可口。
焗蘋果酥餅伴雲呢拿雪 HKD68,是為曼克頓餐廳推介的甜品之一,單看賣相還以為是一個以雪糕為主,加了點生果的甜品,其實雪糕之下還有蘋果酥餅。
雲尼拿味雪糕都幾清香,配上熱熱的蘋果酥餅,蘋果的味道變得更加突出,而帶點酸味,再吃下雪糕的甜味,整個甜品即時酸甜十足,感覺很清新。
Strawberry Kiss HKD48,士多啤梨、菠蘿汁、檸檬汁打成的 Mocktail,紅粉的色調,還在杯邊加入鹽粒增加賣相都幾吸引。

味道較為清新的士多啤梨味為主,因為加入了檸檬汁,所以帶點酸味,酸酸甜甜都幾好飲。
  • Strawberry Kiss
  • 焗蘋果酥餅伴雲呢拿雪
  • 香蒜欖油帶子扁意粉
  • 巴馬火腿伴哈蜜瓜
  • 生蠔
2016-07-01 521 瀏覽
係觀塘區番工 放工後又想happy hour 雖然搭215x出尖沙咀都好快 但難免要塞一塞紅隧位 搭地鐵又迫到傻其實有另外選擇 Manhantan 為於亞太中心APM隔離 行過去5分鐘都唔使6點至8點 有happy hour 1664啤酒 紅白酒都買一送一 每次黎都唔使等位直入 小食亦有唔少選擇 水牛雞翼係每次必叫item 個汁調得好好 又跟埋sour cream 唔太鍾意食辣既我都抗拒唔到 其他小食 薯條蒜蓉包都係即叫即叫 又夠熱 又香! 送酒一流!今次同同事試埋隻洋蔥煮藍青口再加蒜蓉包青口好新鮮又入味 個汁調得好好用蒜蓉點埋一齊食一流😁總括黎講 呢度靜靜地 又可以傾下偈唔使等位 食物又好食 觀塘happy hour 首選下次會食埋晚飯 應該都會充滿驚喜😁
係觀塘區番工 放工後又想happy hour

水牛雞翼係每次必叫item
個汁調得好好 又跟埋sour cream
唔太鍾意食辣既我都抗拒唔到

其他小食 薯條蒜蓉包都係即叫即叫
又夠熱 又香! 送酒一流!

今次同同事試埋隻洋蔥煮藍青口再加蒜蓉包
青口好新鮮又入味 個汁調得好好
用蒜蓉點埋一齊食一流😁

總括黎講 呢度靜靜地 又可以傾下偈
唔使等位 食物又好食
觀塘happy hour 首選

下次會食埋晚飯 應該都會充滿驚喜😁
2016-06-21
$180 (其他)
  • 水牛雞翼
  • 洋蔥煮藍青口
2016-06-30 587 瀏覽
和朋友2人叫了一個2人set dinner, 頭盤是煙三文魚沙律, 湯好像是牛肝菌湯,主菜有香煎石斑魚柳及8oz 肉眼扒, 最後甜品是奶凍.頭盤和湯無論味道,賣相都一流,可惜主菜食唔出石斑魚味,肉眼扒亦只是不過不失. 對甜品失望, 奶凍口感幼滑,沒有奶香. 埋單$707.個人認為同樣甚至更低價錢,可以食得更好

個人認為同樣甚至更低價錢,可以食得更好
2016-06-29
2016-06-29 1872 瀏覽
媽媽公司有生日假,每個同事生日都可以休假一天,就趁休假前一天,到她工作附近的地方晚飯慶生。******************************曼克頓位於觀塘一亞太中心,距離港鐵站僅兩分鐘路程,非常好找。門面以黑色為主調,使發光的店名更加突出。店內同樣以深棕色為主調,店面空間感十足,約可容納近百位食客而不覺侷促,玻璃窗上掛上藍色的小燈泡以作點綴,環境非常舒適。 Chocolate Banana($48)玻璃杯上用朱古力糖漿劃上不規則的花紋,再放上用香蕉和牛奶打成的飲料,賣相不俗,入口有淡淡香蕉味,但朱古力味不算太濃,勝在甜度適中。 餐前麵包麵包有款選擇。我吃了這個香蕉包,麵包質地像muffin,口感鬆軟,入面還有少量香蕉肉,有淡淡香蕉味,味道不錯。焗蟹肉海鮮餅($88)蟹肉海鮮餅一客有兩塊,旁邊還伴有少量沙律菜和泰式酸辣醬。海鮮餅一塊約有掌心大小,外表微脆,入面吃到有章魚粒,但就不大能嚐到蟹肉的味道。意大利巴馬火腿披薩($138)披薩直徑約10吋,餅底是屬於超薄型,共分八小塊,每小塊上都放有一大塊巴馬火腿。披薩芝士味香濃,調味適中,配上略帶鹹香的巴馬火腿非常美味,美中不足是餅

Chocolate Banana($48)
Chocolate Banana
麵包有款選擇。
餐前麵包
焗蟹肉海鮮餅($88)

蟹肉海鮮餅一客有兩塊,旁邊還伴有少量沙律菜和泰式酸辣醬。
焗蟹肉海鮮餅
焗蟹肉海鮮餅
意大利巴馬火腿披薩($138)
意大利巴馬火腿披薩
披薩芝士味香濃,調味適中,配上略帶鹹香的巴馬火腿非常美味,美中不足是餅底可能放久了有點變腍,如果餅底能保持脆口就非常完美了。
意大利巴馬火腿披薩
新奧爾良海鮮飯($158)
新奧爾良是美國南部一個港口城市,除了盛產海鮮,也因為濕地多所以容易程植稻米。這個海鮮飯濕中帶甜,口感有點像意大利飯,但飯粒不會過更。飯粒中間夾雜了鮮蝦、魷魚等海鮮,味道不賴。
新奧爾良海鮮飯
番茄肉醬意粉($118)
肉醬意粉上有幾片芝士片,意粉粗幼軟硬適中,但略嫌肉醬不夠多,令部份意粉有點過於乾身。
番茄肉醬意粉
特濃朱古力心太軟($72)
朱古力心太軟面層鋪滿雪白色的糖霜,旁邊還件有一球雲呢拿雪糕。
特濃朱古力心太軟
切開心太軟,入面的朱古力醬泉湧而出,流心效果一流。朱古力醬味道濃郁,蛋糕質地軟綿之不過乾,非常美味。
2016-06-24
特濃朱古力心太軟
本來想搵間環境好少少 & 西式餐廳諗住喺男朋友生日當日食個好啲既Lunch,見到佢既最新promotion介紹係Semi-buffet,前菜係自助形式就去左試下,點知原來係錯誤既開始...喺APM隔離既1亞太中心係商業中心,成幢有好多食肆,入面有泊車。行入去先知似細型商場入面既舖位,環境好黑,入面裝修一般,都幾舊,座位係普通既方型木檯櫈,有戶外座位係吸煙區,不過對面高高既石屎牆,坐戶外都係吸返工廠既廢氣。無影低Lunch Menu,有幾個選擇,我地要左Starter + Main + Drink $98,如果唔要Main Course $78,Main再要埋再加甜品$108。前菜3選1,Salad Bar/ Daily Soup/ Crab Cake,今日既餐湯係白蘿蔔忌廉湯......咁特別?😨所以我地叫左一個Salad Bar一個蟹餅。一行出去,先知原來Salad Bar就係門口果5盤野,一盤係長通粉沙律,兩盤生菜,一盤薯仔沙律,一盤青瓜,再加3-4款沙律醬....連粟米、生果、火箭菜都無,當堂好似被人呃左咁,不過生菜都幾新鮮既。但係,個蟹餅就唔多掂,成塊中式煎肉餅咁既樣,賣相真係

無影低Lunch Menu,有幾個選擇,我地要左Starter + Main + Drink $98,如果唔要Main Course $78,Main再要埋再加甜品$108。前菜3選1,Salad Bar/ Daily Soup/ Crab Cake,今日既餐湯係白蘿蔔忌廉湯......咁特別?😨所以我地叫左一個Salad Bar一個蟹餅。一行出去,先知原來Salad Bar就係門口果5盤野,一盤係長通粉沙律,兩盤生菜,一盤薯仔沙律,一盤青瓜,再加3-4款沙律醬....連粟米、生果、火箭菜都無,當堂好似被人呃左咁,不過生菜都幾新鮮既。但係,個蟹餅就唔多掂,成塊中式煎肉餅咁既樣,賣相真係麻麻地,裡面係有蟹肉碎,但係薯蓉仲多,似乎85%都係薯蓉,一叉就散,未遞入口已經跌左...其實係煎薯蓉😓唔知點解要配泰式甜酸醬,Fusion菜?但做得一啲都唔fusion...
Salad  Bar &  餐包
Crab  Cake  煎蟹餅
Crab  Cake  煎蟹餅
而重點係配前菜既麵包,有一個圓餐包同一件小蛋糕,兩樣都凍既,硬到石頭咁,睇餐包既皺樣就知焗完再番焗可惜又係凍左...講真拎出黎獻醜搏彈返返去,不如唔好比!😓花園餐廳既牛油餐包都鬆軟過佢好多...

好,前菜都未食完就突然上主菜,唯有照擺低。由於咁多個選擇當中大部分都有牛肉,得2個選擇唔係牛,所以我叫左芝士海鮮焗飯,佢食牛柳絲闊條麵,嘩...個飯黎先,一見到就知後悔...賣相同味道根本同茶餐廳一模一樣,茶餐廳蛋炒飯底不過hea炒唔香,飯淋到不得了,海鮮即係魚柳蝦仁墨魚仔魷魚,無落其他底味,淨係食到一陣雪藏味......係啱啱焗起熱辣辣,不過成個飯唔好話香,連味道都無,食左一半已經投降,可以比喻佢係茶餐廳$48既焗飯。相反佢個牛柳絲闊條麵牛柳都有幾多,唔知牛柳好唔好食,不過有醬汁煮都叫有啲味道都ok,可惜闊條麵烚得太淋,比原來烚耐左好多,導致未至於講得上好食。最重要想講佢既餐廳相望落好高級好闊落,但一入到去完全係兩回事,只可以講圖片只供參考...
芝士海鮮焗飯
匈牙利牛柳絲配闊條麵  &  凍咖啡
附送的甜品
最後要提下餐飲,杯凍咖啡好淡淡到似水,飲左一啖佢已經想放棄,幸好另一杯熱檸茶就規規矩矩。星期一至三有免費甜品,今日係士多啤梨蛋糕,送既唔使講...

最後埋單連加一$240,唔係貴不過買過呢次經驗,汲取教訓唔會返轉頭😓我好少可比劣評,但佢既食物質素只能同茶記或連鎖式快餐店同級。
  • 沒有
2016-06-19 2881 瀏覽
跟男友慶祝紀念,選了這裡,男友喜歡吃西餐是朋友推介我來試試看地點跟地鐵站蠻近,行10分鐘就到了平日的7點,還有BOOK了位,不用等候就能入座了原來有happy hour...不過男友開車就沒喝酒雖然座位靠窗,但天黑了,只看到出面原來也有露天座位扒類很多選擇呢!也有SET DINNER,但我們想吃的SET DINNER沒有所以沒有選...我們ORDER了2款蠔,我是近年才喜歡吃的還沒能分別自己喜歡吃哪個種類2款都是店員推介的,拿來後叫我們先吃左手邊的澳洲塔斯曼尼極為鮮甜!!!右手邊的美國泰勒太平洋石蠔,屬CREAMY的總括來說,喜歡左手邊的味道,左手邊的質感世事看來沒兩全其美?餐前餐包我的位置剛好可以看到開放式廚房看到各位廚師在忙碌做出各種美食這裡有男友最愛的羊膝肉質很鮮嫩,是屬於鬆化的那個感覺男友喜歡羊的騷味,這個很足夠怕男友不夠飲多選了一個飯但是一個我喜歡的risotto這裡的risotto跟我在外面吃的有一點點不同飯心還保留了一點點的硬,很有咬口不像平常我吃的全是軟林林的飯...這個我挺喜歡蝦也很鮮,爽口彈牙不在話的了!本應我想試M6和牛,4百多實在有點貴看到這個威靈頓有M log
跟男友慶祝紀念,選了這裡,男友喜歡吃西餐
是朋友推介我來試試看
地點跟地鐵站蠻近,行10分鐘就到了
平日的7點,還有BOOK了位,不用等候就能入座了
原來有happy hour...不過男友開車就沒喝酒
雖然座位靠窗,但天黑了,只看到出面原來也有露天座位
扒類很多選擇呢!
所以沒有選...
我們ORDER了2款蠔,我是近年才喜歡吃的
還沒能分別自己喜歡吃哪個種類
2款都是店員推介的,拿來後叫我們先吃左手邊的澳洲塔斯曼尼
極為鮮甜!!!

右手邊的美國泰勒太平洋石蠔,屬CREAMY的
總括來說,喜歡左手邊的味道,左手邊的質感
世事看來沒兩全其美?
餐前餐包
我的位置剛好可以看到開放式廚房
看到各位廚師在忙碌做出各種美食
這裡有男友最愛的羊膝
肉質很鮮嫩,是屬於鬆化的那個感覺
男友喜歡羊的騷味,這個很足夠
傳統繪紐西蘭羊膝
怕男友不夠飲多選了一個飯
但是一個我喜歡的risotto
這裡的risotto跟我在外面吃的有一點點不同
飯心還保留了一點點的硬,很有咬口
不像平常我吃的全是軟林林的飯...這個我挺喜歡
蝦也很鮮,爽口彈牙不在話的了!
本應我想試M6和牛,4百多實在有點貴
看到這個威靈頓有M logo餐廳推介
就試一下,外表很有趣...
威靈頓牛柳
用酥皮包著牛柳,保留肉汁
我們喜歡生一點選了3成熟
看起來全紅,但吃起來很軟很嫩
能控制自如很佩服這裡的廚師
感覺極幸福了!果然是餐廳推介~
吃飯還是要有甜點才是一個完美結局
這奶凍雖然沒有很滑,奶味濃,屬於我的口味
嘻...偷吃完男友的奶凍..
自己選了布朗尼,最喜愛他結實感
這個外實內綿,內裡的綿有點像過熟的心太軟
甜滋滋
題外話/補充資料: 我們散叫沒有餐飲,但這裡的職員很快為我們refill了水
傳統繪紐西蘭羊膝
2016-06-19 452 瀏覽
生日公司同事請食飯,帶我去左Manhattan食lunch set.lunch set可選要唔要前菜或甜品,除主菜要計錢外,其他逐樣加上去。無食bread&muffin, 同事話ok la...我叫左個南瓜湯,一般水平同事選了海鮮餅,試了一點,有濃濃的鮮蠔味,不差男同事叫了6吋海鮮pizza,無評語我叫了白汁三文魚意粉,賣相ok,感覺比較細份,但無所謂……因為超喊,食少少後就食唔落……女同事叫了fish&chips,賣相一流,碟頭大,試了一點,唔油利,炸得好,魚肉新鮮,正!

無食bread&muffin, 同事話ok la...
bread & muffin
我叫左個南瓜湯,一般水平
南瓜湯
同事選了海鮮餅,試了一點,有濃濃的鮮蠔味,不差
海鮮餅
fish and chips
  • fish&chips
  • 海鮮餅
2016-06-19 464 瀏覽
啲人平時食開啲乜?點解可以比到正評?唔好害人啦!今餐真係中哂伏!個鵝肝伴牛柳,我真係第一次見鵝肝原來可以咁薄!又乾又黑!無哂油!真係好可怕!啲生蠔一啲都唔新鮮!又發黑又發黃!真係勁唔抵!
啲人平時食開啲乜?點解可以比到正評?
唔好害人啦!今餐真係中哂伏!
啲生蠔一啲都唔新鮮!又發黑又發黃!
真係勁唔抵!
2016-06-17 2072 瀏覽
又約咗觀塘放工嘅朋友仔帶我體驗鬧市之中嘅曼克頓環境輕鬆寫意又有happy hour一入門口有型有格嘅酒吧令我十分有衝動即刻坐低叫杯 cocktails經理推介呢個 oysters menu我覺得都真係幾抵食朋友鍾意食大大隻嘅 pacific rock我就緊係揀 Australia Smoky Bay出晒名海水味濃加上肉質肥美入口甘甜口感爽脆食完真係回味再回味頭盤係凱撒沙律伴挪威煙三文魚香氣撲鼻的牛肝菌忌廉湯我個人鍾意好creamy湯的菇味突出而且有粒粒牛肝菌~~~有口感主菜一樣豐富吃澱粉質的美男香蒜 欖油帶子扁意粉帶子分量都算多而且煮得很惹味~~~食欲大開喔扁意粉相對於普通的意粉更加煙韌彈牙而且每條扁意粉都沾滿了香蒜汁令人吃得好開胃我奉行食肉減肥法~~~哈哈所以叫咗個美國燒排骨BBQ汁口味適中更 juicyUS Baby spare ribs極軟熟肉質好嫩~~入口鬆化肉汁豐富~~~味道濃郁我見其他枱都有叫應該都係 Manhattan 的 signature dish 啦就連甜品都好有驚喜賣漂亮的Pana Cotta味道濃郁而且質感柔滑甜度又適中十分滋味最後以一杯香濃嘅凍咖啡作結見到有個
又約咗觀塘放工嘅朋友仔
  • oysters menu
  • 美國燒排骨
  • 香蒜 欖油帶子扁意粉
2016-06-16 1810 瀏覽
約左係附近收工既朋友飯局, 佢介紹呢間有得HAPPY HOUR又有飯食既餐廳 門口位置係飲野既BAR區, 再行入D就係用餐區, 見到OPEN KITCHEN, 㕑師煮緊食物時既香味都聞到 打開餐牌, 食物款式選擇都幾多, 頭盤, 小食, 沙律, 肉類, 意粉及甜品都有, 仲有新鮮生蠔, 岩晒呢到有酒類供應 侍應推介今晚呢2款同樣來自澳洲既生蠔, 塔斯曼尼亞及煙霧灣($38@), 咁就一於試下! 塔斯曼尼亞較煙霧灣為大隻少少, 兩款味道滿載海水鮮味, 餘味幾濃 之後想食埋個沙律, 最簡單對胃既當然選凱撒沙律 ($88) 份量頗大份, 二人分享岩晒, 沙律菜夠爽脆, 若然加埋有煙肉碎會香口D 呢款白汁蟹肉扁意粉 ($128) - 蟹肉份量唔太多, 配以甜椒入味, 意粉有口感, 個白汁做到可掛係D意粉上, 唯味道較為清淡 味道開始漸濃, 肉食類上場, 叫左呢款BBQ燒鷄 (半隻), ($138) 醬汁味道係食開既燒豬肋骨味道, 酸酸甜甜非常惹味; 鷄肉切開已感嫩滑, 一下就可以分成兩件, 食落果真係嫩滑, 配埋熱辣辣薯條, 滿足度大增 朋友熱烈推介呢款威靈頓牛柳 ($298), 事關呢款菜

之後想食埋個沙律, 最簡單對胃既當然選凱撒沙律 ($88)

朋友熱烈推介呢款威靈頓牛柳 ($298), 事關呢款菜式唔係好多地方有得食, 見呢到有就要試下啦! 外型有別於其他餐廳出品既長條型, 呢度做既似係一個面包, 侍應建議為五成熟, 切開見到肉汁已經流出黎, 仲見到有紅色, 熟成程度控制得幾好! 酥皮連埋多汁牛柳一齊食, 味道又幾夾喎! 份量岩岩好, 食完都唔會覺太膩!

埋單幾百蚊可食到咁多款食物, 都算價錢合理, 唔怪之得朋友回頭率咁高啦~
凱撒沙律
白汁蟹肉扁意粉
BBQ  燒鷄
2K
2016-06-13 506 瀏覽
朋友話係半個月前已經係曼克頓訂了枱與我相聚,所以今晚我地就來個至身於美國曼哈頓的環境一試美食。打開餐牌後,我點了曼克頓海鮮周打西湯,上菜時看見那個西湯係用上鮮蕃茄和海鮮打造而成,所以飲落唔似平時的西式餐湯,證明這裡的烹調方法係由食客而造。之後,我叫了美國牛柳拼大蝦,聽說這裡所用的牛扒全由美國入口,而用料亦用上USA prime,所以用料係拍得上五星級酒店的食才。首先,那塊牛柳不但多汁嫩口,而且肉質亦非常細滑,加上用大火燒製的牛柳已經把肉汁鎖死,食落有著滿口都是牛柳的味道。而那隻大蝦亦燒得金黃爽脆,蝦頭的蝦膏令人味覺十分抖震,因為有著鮮甜的海鮮味,而蝦肉亦非常嫩滑,確實係大蝦配牛柳心然之配。再者,朋友亦叫了美國一級西冷,聽講師傅係會用西冷那條肥講當油烤,所以食落都會有牛的味道,加上西冷肉味香濃比較突出,所以令口腔都有牛的鮮味。此外,我亦叫多了一客美國一級牛柳,本身牛柳已經非常鬆軟,在師傅的醃製下,更令牛柳本身的肉質更加軟滑,好似幫塊牛柳做了massage一樣,亦令我的舌頭食出牛柳最高的景境。再者,我地叫了一客紐西蘭羊架,羊架不但大塊,而且燒得非常乾透,加上用上大量香料醃製,更令羊架的肉質

再者,我地叫了一客紐西蘭羊架,羊架不但大塊,而且燒得非常乾透,加上用上大量香料醃製,更令羊架的肉質滲入了調味料,所以唔會有膻的味道,更係稱得上肥而不膩。

最後,我地叫了朱古力心太軟做總結,在軟滑的蛋糕流出來的朱古力,配上雲呢那雪糕,兩者合而為一,絕對稱得上甜品中的主打。

最後,我都十分之滿意朋友的推介,因為這裡無論食才,服務,環境都可和五星酒店相比,絕對適合情侶拍拖的好去處。
2016-06-12 1144 瀏覽
上次來曼克頓是吃semi lunch buffet,而今次就係食晚餐。今次,因為想主打食牛扒,所以叫了這裡出名的幾款美國prime beef 來品嘗。果然,夜晚的環境在這裡相比的下午有天鴛之別,在昏暗的環境下配合每張桌上的精緻小蠟燭,仿佛造就了浪漫極致的情懷,唔怪得入來吃的都是一雙雙戀人。打開餐牌,我點了這裡出名的經典曼克頓海鮮周打,侍應和我說這是用海鮮和新鮮蕃茄打造而成,有別於一般店鋪只用蕃茄煲製。確實飲落有一陣陣新鮮濃香的蕃茄肉,加上蝦肉,令到鮮茄和海鮮的味道兩者合而為一,為味蕾歇開了敍幕。之後,我就點了美國一級西冷,在點的過程經理和我們講要等大約20-30分鐘,因為每塊牛扒都是即叫即用大爐而燒製。當西冷到來的時候友人與我都大叫一聲,因為真的很大塊,與此同時經理亦都很細心叫我小心碟邊很熱,因為佢地話將上菜碟整熱的目的就是讓牛扒能夠保持餘溫,令食客能夠以最佳的烹調時間享用美國一級西冷牛扒。他亦解釋我知佢地係首先用猛火將牛扒四邊封死,目的就要將肉汁鎮死就西冷中,讓食客食的時候能夠食到西冷內裡豐富的肉汁,加上我叫了medium,更加食到西冷嫩滑極至的質感。再者,友人叫了美國一級肉眼,由於
再者,友人叫了美國一級肉眼,由於亦都叫了medium,所以係肉與肉之間保留十分多的肉汁,而且肉眼的質感比西冷嫩滑得多,扒中的大理石紋,脂肪與肉的比例十分均衡,所以食落真係有入口即溶的感覺。
其間,我再叫多個紐西蘭羊扒,賣相十分吸精,而份量亦十分足料,羊的質感爽滑,而食落亦沒有太膻的味道,非常適合怕膻的朋友。加上,用上香草醃製,令到肉味更加突出。
與此同時,友人亦叫多客美國牛柳拼大蝦,由於係用上頂級US Prime牛柳所以口感與肉質都係頂級水準,入口時不但散發出牛肉本身的鮮甜味外,牛柳周邊的燒焦味道更令人有著炭燒的口感,加上牛柳係整隻牛中最名貴的一部份,所以食落係嫩滑細至,肉汁確實比西冷為高。
最後,我地點了一客白汁蟹肉扁意粉,由於用上了忌廉和香草製成,所以食落好creamy,而蟹肉亦用上新鮮蟹肉拆製而成,令人有著不停再吃的衝動。
甜品方面我地叫了特濃朱古力心太軟,隨著心太軟會有一客雲尼那雪糕,那個心太軟不但有著熱熱的朱古力流出,而心太軟的蛋糕亦焗特非常軟滑鬆軟,配上冰凍的雪糕,一冷一熱,令到口腔充滿著冰火兩極的感溫。
而言老細亦送多了我們一客法式焦糖布丁和美式芝士餅,那個焦糖布丁,由於在面上用火把糖燒溶,所以食落非常脆滑,而布丁亦已經雪凍了,所以又係創造出冷熱交融的口感,加上散發出很濃香的蛋味,真係必叫之選。而另一個芝士餅,不但散發出濃烈的芝士味外,脆滑的緊利餅底,亦係食得出師傅造功所在,加上士多啤梨的醬汁,令到整個甜品在酸甜之間帶出另一種韻味。
總括而言,這裡環境幽靜,氣氛浪漫,店員和老細親切的解釋,不但令到食客有著滿足的味蕾離開,而且在食才用料亦上了一堂尊貴的一課,對於我地這種門外漢,得到餐廳老闆細心的解答,又令我的美食字庫增添了不少知識。
曼克頓海鮮周打
美國一級西冷