2019-02-06 48 瀏覽
九龍灣megabox Mee Lemongrass泰國菜館, 鋪內環境光猛整潔,座位舒適。招牌無骨海南雞, 色澤鮮味 ,雞肉嫩滑, 去骨後 肉質鮮味 ,配合醬汁美味無窮, 再配一碗雞油飯, 飯香爽口。馬來蔗蝦, 用蝦肉包住甘蔗, 炸的時間啱啱好,有蝦嘅鮮味 ,亦都有蔗嘅甜味, 鮮甜無比。馬拉盞通菜, 通菜配合馬拉盞的香味, 炒菜時間配合得啱啱好 ,菜鮮美味。炒金邊粉, 蝦夠大隻及彈牙, 食落口甜美多汁, 金邊粉酸甜度適中, 食後回味無窮。小食拼盤, 春捲皮脆肉嫩 ,餡料新鮮 ,咬落口卜卜脆,炸蝦餅厚身彈牙, 充滿濃郁蝦味, 雞翼醃製味道非常可口, 無骨鳳爪爽脆彈牙, 串燒豬牛,豬肉嫩口, 牛肉上環, 值得一試。爆仙芒果冰冰, 夠大杯 及芒果味濃郁, 飲落冰冰涼 , 满口芒果香味。

2019-02-05 62 瀏覽
同友人行完宜家傢私,肚餓想食星馬菜,見到有新開分店,就入左黎試下喇😬肉骨茶 ($78)大大碗 好多料 剩係食啲肉都有少少飽😂小食拼盤 ($148)呢個拼盤有齊雞翼,無骨鳳爪,串燒,炸蝦餅,春卷。好抵食飲啤酒食呢個就好夾無骨海南雞喇沙 ($76 )一set試齊兩樣嘢碗麵大大碗,有兩款麵,油麵同米粉。喇沙湯底香濃,海南雞肉質滑馬拉盞炒芥蘭 ($62)大大碟,有穫氣,好抵食青檸梳打大大杯泰國豆奶紫米冰 ($38)豆奶有啲似維他奶,同紫米都幾夾,大大杯好飽肚,一個人未必飲得哂總括,去Megabox行街想食星馬菜有多個選擇喇

肉骨茶 ($78)
大大碗 好多料 剩係食啲肉都有少少飽😂

小食拼盤 ($148)
呢個拼盤有齊雞翼,無骨鳳爪,串燒,炸蝦餅,春卷。好抵食
飲啤酒食呢個就好夾

無骨海南雞喇沙 ($76 )
一set試齊兩樣嘢

碗麵大大碗,有兩款麵,油麵同米粉。
喇沙湯底香濃,海南雞肉質滑

馬拉盞炒芥蘭 ($62)
大大碟,有穫氣,好抵食

青檸梳打大大杯

泰國豆奶紫米冰 ($38)

總括,去Megabox行街想食星馬菜有多個選擇喇
2019-02-03 77 瀏覽
MegaBox實在多野食選擇,行到攰要搵野食,mee...lemongrass 絕對係一個good choice。餐牌上有多款東南亞菜式,有喇沙、海南雞飯、串燒等美食。泰珠奶茶冰味道不俗,珍珠好有咬口,等一陣就有得飲。叫左碗mee喇沙,有非常多配料,有蝦、魷魚、蜆、魚蛋、豆卜等。我最欣賞係個湯,因為個味道好香濃,夾起嘅麵全部會湯痴埋,好好食。而豆卜亦都索哂個湯,好正。馬拉盞通菜亦都好好味,唔會話好咸,非常惹味。份量適中。燒豬扒撈檬粉都好正。塊豬扒即叫即燒,食落非常香口,肉質亦都好嫩滑,表面加左d蜜糖,甜甜地好好食。檬粉個份量亦都非常多,好抵食。甜品方面,我地叫左椰汁西米糕,好清新,唔太甜,好好味。

泰珠奶茶冰味道不俗,珍珠好有咬口,等一陣就有得飲。

馬拉盞通菜亦都好好味,唔會話好咸,非常惹味。
份量適中。

檬粉個份量亦都非常多,好抵食。

甜品方面,我地叫左椰汁西米糕,好清新,唔太甜,好好味。

2019-02-01 58 瀏覽
今天下午去MegaBox逛街,看到這裏有間新開的Mee lemongrass,差不到已經到了兩點,人客相對少了,便入去吃中午飯。這裏的午餐,包括主菜、小食、甜品,咖啡或茶秘製肉骨茶配飯$68,材料有腐竹、豆人、冬菇、肉排。藥材味道豐富,而不會太過濃烈,適合伴飯。無骨海南雞喇沙$72,雞肉夠嫩滑,而雞皮又夠爽口。喇沙湯底椰香味濃郁,加上油麵和米粉,感覺上是正宗星馬風味。凍咖啡,是由滴漏咖啡製作而成,咖啡味濃郁,不會太甜,我很喜歡這個味道。小食:是魷魚🦑,帶點嚼勁。甜品:是木糠布甸,味道不會太甜,是最佳的飯後甜品。

這裏的午餐,包括主菜、小食、甜品,咖啡或茶

小食:是魷魚🦑,帶點嚼勁。

甜品:是木糠布甸,味道不會太甜,是最佳的飯後甜品

2019-02-01 57 瀏覽
偶然行經megabox發現半價波士頓龍蝦喇沙😍 唔知係咪新開張先有嘅promo,原本賣百六蚊嘅龍蝦喇沙而家特價八十幾咋😱仲要唔係得半邊而係原隻咁上,波士頓種超大隻又好多肉同膏,食得勁滿足✨ 不過龍鉗雖然都有扑爆咗但冇工具嘅情況下都幾難拆🙈除咗隻龍蝦之外呢度個喇沙都比想像好,辣得嚟都幾有椰香,同埋我影完張夾麵相食多幾下先發現佢有埋幼麵唔記得撈勻佢😂另外叫咗個小食拼盤都唔差,沙嗲串燒泰式鳳爪雞翼春卷蝦餅,炸物系特別出色,鬆脆唔過火至於海南雞飯就有啲失望,雞肉唔夠嫩滑油飯又像白飯,都係食喇沙好了😗

2019-02-01 109 瀏覽
1️⃣招牌無骨海南雞飯雞肉鮮嫩滑溜,就算係雞胸肉唔會鞋口,連皮食亦唔會過肥🤤可能係我食過最好食嘅海南雞😚😚係咪好高評價🤣🐥🐣2️⃣Mee...海鮮喇沙好多海鮮呀,包括大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋豆卜、雞蛋、魷魚🦑兩隻大蝦好彈牙甜美🦐🦐😋湯底好重椰奶,好濃郁,不提不提佢嘅麵,粗、幼麵混合,更有口感😚😚3️⃣小食拼盤有蝦餅、串燒、雞翼、春卷、無骨鳳爪。至愛蝦餅,感覺都係真材實料,用新鮮蝦肉打出嚟嘅😚春卷都幾好,外皮香脆,裏面除咗有冬菇、蘿蔔絲、粉絲,仲有芋頭咖!點泰式酸辣醬或者咖喱醬食都好正😚😚😚至於串燒,我就鍾意食牛肉串🐂🐄🐃

1️⃣招牌無骨海南雞飯

Me...海鮮喇沙
小食拼盤
  • Mee...海鮮喇沙
2019-01-30 44 瀏覽
又到咗表姐嘆下午菜時間佢一開局就表明想食東南亞菜今次我就帶佢去Megabox搵食 餐廳有齊馬來西亞 泰國 越南菜式可以一次過滿足佢三個願望今次我地揀咗兩個招牌套餐一款係Mee喇沙 另一款係無骨海南雞飯套餐除咗主食 更包含前菜 飲品 同埋甜品 性價比可謂極高表姐試嘅Mee喇沙材料豐富 包括有大蝦 蜆肉 蟹柳 魚蛋 豆卜 雞蛋喇沙散發出濃郁嘅椰乳味 湯底帶微辣湯匙配有醬料 可自行調節濃淡度麵底以鴛鴦配搭 米粉混合油麵 麵底同材料都被喇沙湯底浸滲 夠晒入味 我就試咗無骨海南雞 隨餐更附有時菜同餐湯雞皮光滑 雞肉鮮嫩軟腍 雞件份量滿碟有兩款醬料可供點雞 不論甜豉油還是海鮮醬 一樣絕配飲嘅面層鋪有炸香蒜 令到油飯更惹味我地仲追加香葉蝦仁米紙卷 一碟有六件 抵食 每件都有大大隻鮮蝦 點埋醬汁夠晒開胃米粉加上香葉 帶淡淡薄荷味之餘又飽肚最後都忍唔住要試芒果糯米飯 糯米飯造型好似壽司咁一件件 碟上附有椰汁 芒果夠甜夠熟 糯米飯煙煙韌韌 淋上椰汁 香甜到令人停唔到口 飲品表姐試穩陣之選咸檸七 我就試Mee..魔法梳打 加入檸檬汁就會變紫藍色最值得一提係每款食物嘅擺碟都好靚 如果想係Megabox搵好食
又到咗表姐嘆下午菜時間
如果想係Megabox搵好食又IGable嘅餐廳
絕對可以黎呢間
2019-01-29
2019-01-30 29 瀏覽
同朋友仔喺九龍灣MegaBox睇完戲,就去咗隔離嘅 Mee…lemongrass食晏。見到門口個餐牌寫住波士頓龍蝦喇沙(原隻)做緊推廣只係$84,當然要叫嚟試下。隻龍蝦超大隻,仲長過筷子,有滿滿蝦膏,肉質爽口有蝦味,正!喇沙湯底味道均衡,口感細滑,加上豆卜、芽菜及烚蛋等配料,Yummy!馬來一品牛柳粒配白飯 ($72) - 以新鮮胡椒粒,洋蔥,黑椒炒嘅牛柳粒,香辣惹味,牛柳粒口感嫩滑,牛味濃郁,跟餐仲有螺肉沙律,例湯及甜品,推介!馬拉盞炒通菜 ($62) - 大大碟,通菜夠嫩,炒得惹味,再加上面頭滿滿嘅香口炸蒜粒,香口好食。熱杞子紅棗茶 / 熱檸檬柚子茶 - 跟餐每杯只係$6,兩杯都好足料,十分抵飲。

2019-01-30 27 瀏覽
專誠到訪MegaBox去影新年Sanrio有商場擺設,原本想買戲飛睇戲,後來決定先吃一餐豐富晚餐,就唔打唔撞入到這間星加坡餐廳!依稀記得銅鑼灣有一間,從未試過所以今次決定一試!星加坡菜唔吃海南雞就必定要吃喇沙湯麵,一試就知餐廳好唔好食和有無誠意!這裏的喇沙湯味風味真係十足,連我每次去星加波都必食就知我幾注重正宗程度最難忘係魚蛋好彈牙好味,而蟹柳、雞蛋都非常入味。另外同友人想食串燒,所以就叫左兩款串燒小食,分別係雞牛串燒和海蝦串燒。牛串燒的乾蒜令牛味更香,只係稍為有少許乾身。二海蝦開邊且釀上了喇沙醬,亦不怕醬過多,因為有附送的多士麵包,一併吃下麵包更可吸收蝦上面的精華,滋味萬分!兩款小食都以菠蘿、蕃茄仔作為伴菜,正正可中和濃味及肉類的膩意!另外又想吃點沙律菜,所以點了米卷(希望當吃了菜吧有啲勉強),一口吃下去不太感受到軟殼蟹的存在, 難道是我前菜的肉類吃得太多啖啖肉嗎?平時喜歡喝士多啤梨的特飲,而不是每間餐廳都有,所以非常興奮馬上點了士多啤梨沙冰!的確是性價比非常高,根本三個人也學不完, 因為沙冰一直在溶,溶得越飲越多⋯⋯若果愛吃沙冰上的冰,建議不要美食當前而遺忘了飲品啊!

最難忘係魚蛋好彈牙好味,而蟹柳、雞蛋都非常入味。

另外又想吃點沙律菜,所以點了米卷(希望當吃了菜吧

MEE  喇沙
軟殼蟹米卷
串燒海大蝦
MEE  喇沙
串燒海大蝦
2019-01-29 1487 瀏覽
前幾日去左Megebox 買野,經過見到原來Megebox 新開左間Mee... lemongras,一於入去開餐先!餐廳店面好大,有空間感,位置寬闊,環境潔淨企理,真舒適!睇睇餐廳,選擇幾多,有沙律、喇沙、 炒粉麵飯、咖哩、甜品等等,價格合理,很大眾化!呢度最出名係海南雞,咁一定要叫一個試下啦!招牌無骨海南雞(半隻)$118嘩!估唔到半隻都咁多?!一個人真係食唔晒!一睇啲肉色就知道係新鮮雞,外表表皮油潤肥美,真係見到都流晒口水,雖然好多人都會話雞皮好肥唔好食,但我個人覺得雞皮才是精髓一咬落去食到雞油既香,仲食到濃郁既雞味,肉質嫩滑,再點啲特制既醬,酸酸甜甜咁真係好好味!我仲另下叫左碗雞油飯,用黎送飯一流,一啲都唔會覺得膩!地道串燒 (4串) $62串燒可以揀牛/雞,而我就揀左半雞半牛,伴菜仲有番茄仔、青瓜、菠蘿!串燒醃得好惹味,肉質保持鮮嫩,配上那個白色既汁,帶點酸酸地,剛好中和左果份油膩感!印尼炒飯 $74印尼炒飯配有一串雞串燒、蛋,仲有我最愛既蝦片!炒飯內都幾多料,有蝦、尤魚、雞肉等等,味道都ok!椰汁西米糕 $28椰汁西米糕唔太甜,椰香十足,口感滑溜,底部有西米同栗米增加口感最

餐廳店面好大,有空間感,位置寬闊,環境潔淨企理,真舒適!

呢度最出名係海南雞,咁一定要叫一個試下啦!

招牌無骨海南雞(半隻)$118
招牌無骨海南雞

嘩!估唔到半隻都咁多?!一個人真係食唔晒!

地道串燒 (4串) $62

最後飲返杯檸檬柚子茶先

招牌無骨海南雞
地道串燒
2019-01-29 1094 瀏覽
今晚放工來Megabox 睇戲和買年貨,順便吃個晚飯。平日晚上的Megabox 人流不多,可以好好享受閒暇,清空腦袋。晚餐選了在十一樓的這家東南亞菜餐廳,價錢相對大眾化。原來餐廳已經在香港擁有八間分店,最新的分店開設在香港仔中心。餐廳的碗碟似乎全都是自家設計,設計甚具南洋風格,並印上了餐廳名字。餐廳主打喇沙和海南雞,主推食物當然必吃了。喇沙湯麵喇沙有五款,有海南雞、素菜、雞絲、海鮮和大雜薈。我則點了海鮮,始終感覺海鮮跟喇沙最匹配。這碗海鮮喇沙配料包含大蝦、蜆肉、蟹柳、魚蛋、魷魚、豆卜和雞蛋,配料好豐富。麵底方面則一半米粉一半油麵,混合來吃雙重不同口感頗特別。喇沙湯底非常香濃,果然是招牌菜。海南雞飯海南雞飯加了$10 全要雞髀,又嫩又滑,超正!套餐除了雞和油飯外,還包括有菜和湯。湯是紅青蘿蔔湯,味道清清地不錯。清炒雜菜泰式風味清炒雜菜,比其他炒菜選擇更健康。雜菜有椰菜、芥蘭、紅蘿蔔、冬菇和粟米筍,新鮮好味。魔法梳打餐牌的飲品種類繁多,特色飲品都不少。這款魔法梳打含有蝶豆花和梳打,飲品本來的顏色為深藍色,在加入了青檸汁後,顏色即時變成了紫色,甚具魔法效果~椰汁千層糕椰汁千層糕一份四件,新鮮

喇沙湯麵

清炒雜菜

魔法梳打

魔法梳打

椰汁千層糕
椰汁千層糕一份四件,新鮮蒸好熱辣辣上桌。玫瑰造型的千層糕斑蘭和椰汁味很香,黏糯口感提昇整體食感。

椰汁千層糕
2019-01-28
今日同MegaBox樓上office返工嘅朋友lunch, 佢推介食11樓li間星馬泰料理, lunch hour都坐滿的, 好想食喇沙同海南雞飯, 完全合哂我地”合尺(何車)”呢! Lunch menu主菜包一個沙律🥗, 甜品仲有杯飲品🤤•L1- MEE...喇沙 (HKD72)先來馬來西亞名物喇沙, 有兩隻大蝦🍤, 新鮮爽口唔粉👍🏻, 幾粒蜆, 大條蟹柳, 兩粒超彈牙嘅白色魚蛋, 幾粒豆卜, 切半嘅烚雞蛋🥚, 食材嘅份量迫滿成個大碗, 隨碗有一大羹袐製海鮮醬, 加埋入湯底真係好惹味呢, 喇沙湯底唔太辣, 椰奶比例較重, 好馬來feel😋一啖油麵一啖喇沙湯底不知不覺見到碗底🙌🏻•L9- 招牌無骨海南雞飯 (HKD72)朋友嘅海南雞飯都好讚, 個人覺得雞肉嫩滑零雪味, 油飯嘅油份好均匀, 感覺上li個set較豐富, 有一碟淥菜心+ 一碗湯. 螺肉沙律好大粒👍🏻•甜品 (跟餐)細細杯正方形嘅緣茶布甸味道好清甜呢. •泰國豆奶紫米冰, 泰珠奶茶...冰 (+HKD18@)見到係”高纖之選”都毫不猶豫點黎試試, 本身貪佢menu造形呃Like, 原來勁好飲的🤤, 來自泰國嘅荳奶荳味非常香濃,

L1- MEE...喇沙 (HKD72)
MEE...喇沙

L9- 招牌無骨海南雞飯 (HKD72)
無骨海南雞

沙律

甜品 (跟餐)
甜品

細細杯正方形嘅緣茶布甸味道好清甜呢.

泰國豆奶紫米冰, 泰珠奶茶...冰 (+HKD18@)
泰國豆奶紫米冰,  泰珠奶茶...冰

見到係”高纖之選”都毫不猶豫點黎試試, 本身貪佢menu造形呃Like, 原來勁好飲的🤤, 來自泰國嘅荳奶荳味非常香濃, 甜味適中, 絕對可以取代椰奶成為一杯健康飲品(畢竟arm arm個喇沙已經吸收左好多椰奶✌🏻😋). 紫米好腍勁好𡁻呢, 啖啖紫米+荳奶=高纖美味特飲. 溫馨提示就係移動杯特飲時要拎實黃色個bottle stand啊, 唔扶實佢會倒到一枱都係架🍹

香芒椰汁🥥糯米飯 (升級+ HKD28)
香芒椰汁🥥糯米飯

So cute!!! 之前食過一間蛋糕🎂造型嘅芒果🥭糯米飯, li個仲cute, 好似壽司🍣咁厚切芒果🥭喺浸滿濃香椰奶嘅糯米飯上面, yummy😋
2019-01-28
香芒椰汁🥥糯米飯
  • 泰國豆奶紫米冰
  • 香芒椰汁糯米飯
2019-01-25 344 瀏覽
今日黎開Megabox行街,順便係度食個午餐,經過見到依間馬來西亞餐廳坐滿哂人就決定排隊試下喇!我同朋友一人叫左一個套餐,佢叫左個海南雞叻沙🐔🐔我就叫左個肉骨茶套餐🐷🐷每份套餐都會跟個前菜🌿🌿,甜品🍧🍧同餐飲🍵🍵,今日既前菜係中華沙律😋😋😋個肉骨茶份量超大😱😱😱,入面有好多排骨同好大隻冬菇,肉骨茶藥材味都幾濃,岩哂依幾日天寒地凍黎食,食完個胃暖哂好舒服☺☺☺海南雞叻沙係用左無骨雞😲😲😲,雞肉本身已經好滑,沾少少海鮮醬食好夾😆😆😆鐘意食辣既可以點另外既酸辣汁,都好開胃👍👍叻沙既份量都好大,我朋友差d食唔哂😂😂😂叻沙湯底都好濃,少少辣,好香椰汁味,食完一啖會忍唔住即刻食第二啖😋😋😋最後食埋個小小既椰汁榚甜品😊😊😊荔枝冰都係加$6咋!😍😍😍兩個人最後$160埋單真係超抵食,下次會再黎試埋其他菜色😆😆😆 希望到時個半價龍蝦喇沙下次都仲有特價啦🙈🙈🙈見到隔離枱枱都食!超大隻龍蝦勁抵!!

最後食埋個小小既椰汁榚甜品😊😊😊

荔枝冰都係加$6咋!😍😍😍

2019-01-25
2019-01-25 37 瀏覽
呢間泰國菜 越南菜加馬來西亞菜既餐廳, 睇到個裝飾同埋個menu覺得好吸引呀。 肉骨茶呢個係會跟個飯既, 肉骨茶既料十分十分多, 幾乎係食個餸多少少汁, 岩哂食肉獸。 因為個湯真係好濃郁呀。 而入面仲有好多香菇,腐竹。 吸收哂湯既精華。。 湯汁份量老實講就唔多。 如果專門想飲湯就可能落order時講明多湯少渣會好d.秘製牛骨湯河目測呢個都1好出名好多人叫。 面頭有洋蔥。 牛肉片, 牛百業和牛丸。。食落河粉好滑。 呢個餐仲有甜品同沙律。。。飲品方面有好多選擇。。沙冰。。。熱飲。。各式各樣。。。我叫左咸檸七。。有好多咸檸肉。。。唔駛自己吉。。。好方便。。。

肉骨茶

秘製牛骨湯河

2019-01-24 34 瀏覽
睇完戲, 溜完冰, 梗係食個lunch. 九龍灣lunch time多人到爆。雖然不及中環金鐘同鰂魚涌咁多人。。但郁唔想同人迫。。。所以我都係2點後先去lunch好d...結果我係正確既。。因為去到可以即刻入坐唔駛等。。。而我脆到有人會等埋2點半既下午茶。。。聽講係差唔多既食物但就平10幾蚊。。。今次叫左個無骨酸辣鳳爪, 其實都唔會好辣。 係好易入口果種。。我覺得好okay。仲叫左碳燒豬扒菜飯。。有芒果布甸同沙律。。。飲品就加錢叫左紅豆豆漿。。 總體: 食身環境都唔錯
睇完戲, 溜完冰, 梗係食個lunch.

總體: 食身環境都唔錯