2019-01-29 731 瀏覽
這天又來到了觀塘吃飯,是預先預訂了的餐廳,觀塘向來有很多工業大廈,不少工業大廈裏都有西式Cafe,雖然地區本身並不是很富裕的地區,但給我的印象就是,很多Cafe的價錢都比較昂貴,真是很多居民和在那區的打工仔都有能力吃嗎?🤔王子大廈在觀塘區應該算是有名的大廈,至少我是聽過的,看得出來大廈花了很多金錢去做裝潢,那麼多年的歷史,仍然保養得很好,上去時感覺也舒服。大廈的裝潢令人舒服,餐廳的裝潢更是,一進去便混合了粉紅色和灰色,卡位以灰色為主,看來很舒服。另外牆壁上有一些像化妝品品牌的射燈,還有些有著燈圍繞著牆身的鏡子,整體的感覺很有格調。早就說了觀塘的西餐廳普遍來說都不便宜,這裡的主菜也是我意料之中的價錢,由$160-$300不等,還有一些小食和伴碟。餐廳的飲品以啤酒為主,不太嗜酒的人只可以選擇booster。現今的西餐廳開始流行「有營」,沙律的款式愈出愈多,連小食類也開始趨向健康,雖然蕃薯條也是炸的,但至少比炸薯條多了一份營養。炸蕃薯條並不是很脆的質感,但裡面真的有很多蕃薯就連本身不太喜歡蕃薯的我也對它生了興趣。酸忌廉即是輕忌廉,相比起一般的忌廉,會令人感覺沒那麼膩,配上酸忌廉是很適合的開始

炸蕃薯條伴酸忌廉

開始留意到,有很多西餐廳也喜歡以水牛城雞翼為食店的其中一款小食,這裡也不例外。雞翼有4隻,醬汁還是有的,鮮味足夠。但缺乏辣味,刺激感不足
我個人偏好辣味十足的水牛城雞翼。
水牛城雞翼

如果一間餐廳有售賣黑毛豬,價錢大概也不會便宜到哪兒去了,黑毛豬$198,個人認為不太值這個價錢,男朋友說黑毛豬應該是有很多肥豬肉的,而這款則是全部瘦肉,喜歡瘦肉的人也許會覺得不錯,只能說不正宗。
慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴薯蓉

黑毛豬的味道很一般,還好海膽意大利飯還不錯,能蓋過黑毛豬的不足。有大量的忌廉芝士,也夠稠身,creamy的感覺十足!海膽的數量不是十分多,但和忌廉芝士、意大利飯撈勻後,每一口的意大利飯中都能吃到海膽的味道。
海膽意大利飯伴忌廉芝士

西班牙烤雞的香料味道很濃,就連滲出來的汁也是充滿香料味的,「重口味」的人會對這個菜式有興趣的。唯一要挑剔的是,雞肉不夠嫩滑,有點粗糙。而旁邊的烤薯仔跟平常的薯仔味道有點不一樣,烤味濃而且軟身,素來喜歡薯仔的我當然也喜歡這樣的薯仔。
西班牙烤雞配烤薯仔

聽這杯飲品的名字真的會以為是沙冰,但原來不是,喝進口其實有點像橙汁,但因為有蜜糖,口感變得沒那麼單調,感覺挺清新,又不會太甜。
Yuzu  Orange  Smoothie

2019-01-26
海膽意大利飯伴忌廉芝士
西班牙烤雞配烤薯仔
Yuzu  Orange  Smoothie
2019-01-29 31 瀏覽
今日帶媽媽去觀塘行街, 黎呢間Little Tipsy Restaurant & Bar食Dinner~環境好舒適~雅緻~西班牙烤雞($188)wow 都有半隻雞😍香脆又入味啲醬辣辣地好好食👍🏻-Lamp Chop 🥩 ($218)配中東米 有提子乾同花生碎口感好豐富🌟配料有黃青瓜同四季豆我叫7成 肉質有點熟過頭 5成都得😂但都保留到肉汁!羊味濃郁~肉質都好鮮嫩 ~Yummy~-忌廉菠菜($58)好creamy呢個真係要食!!-心太軟($68)味道👌🏻--📍 Little Tipsy Restaurant & Bar觀塘開源道71號王子大廈9樓A舖
今日帶媽媽去觀塘行街,
環境好舒適~雅緻~

西班牙烤雞($188)

wow 都有半隻雞😍
香脆又入味
啲醬辣辣地好好食👍🏻

Lamp Chop 🥩 ($218)
配中東米 有提子乾同花生碎

口感好豐富🌟
配料有黃青瓜同四季豆
我叫7成 肉質有點熟過頭 5成都得😂
但都保留到肉汁!羊味濃郁~
肉質都好鮮嫩 ~Yummy~
忌廉菠菜($58)

好creamy

呢個真係要食!!
心太軟($68)

味道👌🏻

觀塘開源道71號王子大廈9樓A舖
2019-01-18
2019-01-24 41 瀏覽
今次呢間西餐廳就唔係工廈而係係商廈入面,大廈門口好細,好易就miss咗,唔睇住google map行真係睇佢唔到。餐廳嘅裝修佈置感覺都幾high class,係咁優雅嘅環境下同前世情人拍下拖,都唔錯呀食物價錢方面,一個lunch set百幾蚊,有湯有餐包有主菜有飲品,以西餐黎講都可接受呀!烤羊架配香烤薯仔及時令蔬菜($148)羊架嘅外表煎得很香, 內裡肉質鮮嫩,食到羊既鮮味而又唔羶, 羊既脂肪分佈亦都好均衡,比起放題食嗰d一係乾到似食香口膠一係肥到無肉食既羊架,呢個簡直係好食一千萬倍呀!!!北海道帶子意大利飯($118)呢個飯嘅濕度軟硬都恰到好處,帶子大大粒好厚肉,但真係.....太淡,雖然加咗芝士粉,但味道都係唔夠,雖然食到南瓜嘅清甜,但對比起平常食開嘅意大利飯,呢個真係唔夠味,或者因爲呢間餐廳都走健康路線嘅,所以調味料就唔會太多啦~凍蜜糖茉莉花茶(+$10)熱桂圓紅棗茶(+$10)食飽飽飲埋個餐飲呢兩杯特飲都比較清甜健康,唔會太甜,好岩消滯解膩,特別係桂圓紅棗茶,女士恩物呀~

烤羊架配香烤薯仔及時令蔬菜($148)

北海道帶子意大利飯($118)

凍蜜糖茉莉花茶(+$10)
熱桂圓紅棗茶(+$10)
食飽飽飲埋個餐飲
又來介紹觀塘的樓上CAFE,這次有點特別,因為來到較「靚仔」的王子大廈吃飯,而目的地就是Little Tipsy Restaurant & Bar。 餐廳的佔地非常大,裝修雅緻,感覺高檔時尚。 Lunch menu 選擇非常多,共有9款,價錢由HK$88至HK$158不等,而套裝已包括餐湯、主菜及咖啡/茶。 餐湯是南瓜忌廉湯,湯質濃稠適中,味道甜甜的,帶有濃濃的南瓜香味。 香煎香鱸魚配薯蓉及泰國露筍鱸魚煎得非常好,惹味得來又香口,魚皮入口香脆,而內層魚肉嫰滑,配上軟綿綿的薯蓉,以及清爽的泰國露筍,非常好吃。跟餐多補HK$20點了精選甜品Tiramisu,蛋糕味道不錯,甜度適中,咖啡味突出。 飲品方面,我點了熱桂圓紅棗茶,沒想到這麼西式的cafe,竟然有桂圓紅棗茶喝,不過,個人認為味道有點淡,如果桂圓紅棗能濃一點,或者以黑糖沖泡會更好。

餐廳的佔地非常大,裝修雅緻,感覺高檔時尚。

香煎香鱸魚配薯蓉及泰國露筍

2019-01-19
午餐
2019-01-23 54 瀏覽
今日約咗舊同事喺觀塘食飯,佢揀咗呢間係王子大廈嘅Little Tipsy。佢話環境唔錯,坐得舒服,而且食物質素有返咁上下。既然地頭蟲咁講,就一於去試試。餐廳格局時尚雅緻,座位與座位之間夠寬敞,可以舒舒服服坐低歎個lunch。Set Lunch有九款選擇,價錢約$100 - $150左右。我揀嘅係烤羊架,要七成熟,而同事就揀咗慢煮肉眼扒,五成熟。麵包外脆內裡煙韌,配上清清甜甜嘅洋蔥湯,味道不錯。主菜隨後上枱,賣相相當不俗。羊架配嘅係香烤薯仔同時令蔬菜,肉質相當嫩滑,夠羊味之餘又唔會太羶,配埋佢哋嘅自製醬汁,美味,讚!慢煮肉眼扒配嘅係香烤薯仔同田園沙律,五成熟啱啱好,外層略略煎過表面帶香脆,而慢煮方式,又可以保持肉質嫩滑,加埋個醬汁,滋味異常。而跟主菜嘅薯仔、時菜同沙律,都食得出係優質貨色。跟餐叫嘅飲品係咖啡同奶茶,維持一般水準。從食物質素就睇到大廚嘅烹調技術有番咁上下,火候掌控出色。食材亦都有用心挑選,唔會將貨就價,唔係下下賺到你盡,算係一間有心嘅食肆。而家百零蚊食過晏,話平唔平,話貴唔貴,但呢度無論環境、食物同服務,都有相當水準,我覺得值得支持。

麵包外脆內裡煙韌,配上清清甜甜嘅洋蔥湯,味道不錯。

跟餐叫嘅飲品係咖啡同奶茶,維持一般水準。

2019-01-23 36 瀏覽
星期五team lunch,同事發掘左尼間野,認真唔錯!環境超靚,又坐得舒服,幾適合business meeting~Lunch menu選擇都有成十款,價錢中上。慢煮肉眼扒配烤薯仔及田園沙律($158)連餐湯及餐包個南瓜濃湯甜甜地,南瓜味好濃郁!同個餐包勁夾!餐包上枱仲熱辣辣🥰正~主菜肉眼扒大大塊,陣牛味幾濃,d醬汁令成塊扒都勁香口~牛扒食落有口感但係唔會太韌😋食埋邊邊伴碟既薯仔都飽左八成 岩岩好同友人想試埋佢既甜品,叫左tiramisuTiramisu (+$20)rum酒味好出,但咖啡味又唔會俾d酒蓋哂飯後甜品黎講都唔會話好膩口,幾唔錯👍$20好值得一試😋凍蜜桃茉莉花茶(+$10)店員推介👍味道幾清新 飲落有淡淡既蜜桃既果味亦有茉莉既花茶味,甜度適中,可以一試。

Lunch menu選擇都有成十款,價錢中上。
慢煮肉眼扒配烤薯仔及田園沙律($158)連餐湯及餐包

同友人想試埋佢既甜品,叫左tiramisu
Tiramisu (+$20)
rum酒味好出,但咖啡味又唔會俾d酒蓋哂
飯後甜品黎講都唔會話好膩口,幾唔錯👍$20好值得一試😋

凍蜜桃茉莉花茶(+$10)
2019-01-22 82 瀏覽
之前在大坑營業的時候已經想試,可惜找不到時間,碰巧發現它在觀塘開分店,既然就在工作地點附近,於是立刻動身過來試試,餐廳位於商業大廈裏面,看得出花了心思在餐廳裝潢上。餐牌很簡單只有一張紙,但頭盤,主菜和甜品一應俱全,侍應亦都會過來細心介紹菜式和推介,服務不錯。先來home made ham croquettes,其特別之處是入面有椰菜花,令到這個菜式沒有這麼油膩炸番薯條配酸忌廉亦不錯,番薯條咬下去散發出番薯的香甜味主菜點了油封鴨腿和黑毛豬,由於很久未吃過油封鴨腿,來的時候有些感動皮煎得香脆,帶有鹹香的鴨肉和薯蓉蘭度豆一齊食,很滋味而黑毛豬是今晚的亮點黑毛豬的味道很濃,而且很肥美,伴菜是較為清淡南瓜蓉和薏米,兩者和黑毛豬形成一些對比,這個配合亦令這個菜式得以平衡是高水準之作。最後還叫了tiramisu 做甜品,這個tiramisu 可能是近期吃過最好吃的帶有少許酒香,配合紅莓做的醬汁增加酸度平衡口感,好吃

先來home made ham croquettes,
炸椰菜花火腿薯仔絲
其特別之處是入面有椰菜花,令到這個菜式沒有這麼油膩

炸番薯條配酸忌廉亦不錯,

番薯條咬下去散發出番薯的香甜味

法式油封鴨腿

皮煎得香脆,帶有鹹香的鴨肉和薯蓉蘭度豆一齊食,很滋味

慢煮西班牙黑毛豬

而黑毛豬是今晚的亮點
是高水準之作。
意大利芝士蛋糕

帶有少許酒香,

配合紅莓做的醬汁增加酸度平衡口感,好吃

炸椰菜花火腿薯仔絲
法式油封鴨腿
  • 慢煮西班牙黑毛豬配大蒜伴薯蓉
  • Tiramisu
2019-01-22 40 瀏覽
Had lunch at this venue with my friend, even though the food was good , the whole experience was ruined by the unprofessional and rude staff. Our waiter was forgetful, brought us a wrong meal and was not respectful. The time we went to the restaurant was not during the rush hour , therefore I can not blame such careless behaviour on the number of people. Please change your male staff , otherwise there is no point to come and be treated like that !
Lamb  Rack
Lamb  Rack
2019-01-22 45 瀏覽
聽朋友講觀塘新開左間小清新西餐廳新屎坑ge我當然過黎試下啦係王子大廈 就係APM隔離 食完飯去行街就perfect 啦果然冇講錯 餐廳採光度十足 走扑素路線仲有open bar 感覺更寬敞 而且座位好闊 坐得好舒服 傾計又唔驚隔離聽到野食選擇唔算多 但前菜主食甜品都好齊另外仲有唔少手工啤 一眾手工啤愛好姐不妨試下我地揀左蒜香白酒煮蜆西班牙烤雞配烤薯仔(半隻)烤羊扒配中東米心太軟蒜香白酒煮蜆份量都幾多 d蜆吸收晒d汁 好好食 又好肥美😍😍 我完全忍唔到口係咁食西班牙烤雞半隻份量都好多 雞肉好嫩好juicy 烤到岩岩好 薯角係厚切 好多薯仔肉 烤到金黃色 好食烤羊扒配中東米5成熟係最好 羊扒仲係好嫩 肥瘦均勻 而且唔係好so 中東米比較硬身細粒有口感 心太軟好特別係用咖啡雪糕 咖啡同朱古力不嬲都係好朋友 加上有少少紅莓 成個冇咁膩👍🏻
聽朋友講觀塘新開左間小清新西餐廳

野食選擇唔算多 但前菜主食甜品都好齊
另外仲有唔少手工啤 一眾手工啤愛好姐不妨試下
我地揀左
蒜香白酒煮蜆
西班牙烤雞配烤薯仔(半隻)
烤羊扒配中東米
心太軟

蒜香白酒煮蜆

西班牙烤雞

烤羊扒配中東米

心太軟

2019-01-20 50 瀏覽
因客人特如奇來的電話把我的時間都一改再改! 幸好有同事陪伴於是一同到附近吃晚餐啦! 環境舒服不錯,適合跟朋友聚會,食材也頗特別。黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋 HKD 168 又一健康系列,黑松露加入意粉內把味道提升了不少。所用菇類謂靈芝菇,口感潤滑,菌柄部有時會略清淡苦味,再加上溫泉蛋所流出的蛋黃更體現! 香煎法國鱸魚配茴香伴藏紅花醬 HKD 188 已起骨,岩哂怕麻煩吐骨,小許脂肪。食落沒雪藏味而夾起來魚肉也不易散 焗北海道帶子配蟹肉 HKD 108 用同樣鮮甜蟹肉放到帶子上再焗又晤錯配搭! Go banana Banana milk Weizen , heroes, 5.2% HKD 68

環境舒服不錯,適合跟朋友聚會,食材也頗特別。

黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋 HKD 168

香煎法國鱸魚配茴香伴藏紅花醬 HKD 188

焗北海道帶子配蟹肉 HKD 108
用同樣鮮甜蟹肉放到帶子上再焗又晤錯配搭!

Go banana
在王子大廈上面,有間同事介紹的餐廳,裝修一流但收費卻十分平民,每位約$300就有交易了~在門口外就感受到它的高級餐廳感覺,餐牌也很平民我就選了一個西班牙烤雞配烤薯仔,西班牙式烤雞除了外皮要烤得香脆,醃漬的功夫也不能馬虎,要入味而不會令雞肉太老,而當然雞肉也要嫩滑有肉汁,這餐廳全部都做得很好,再加上用的是走地雞,雞味濃郁,但這主菜只收$188!超抵吃~另外這菜還附沙律跟焗薯,吃完就已經很飽了囉~香煎鱸魚伴番紅花醬,魚肉意想不到的鮮嫰,而且外皮還煎得很香脆,又沒有魚鱗,清得很乾淨,好厲害!下面的番紅花醬清甜細緻,還有一些水煮薯仔,吃完就飽飽了~

在門口外就感受到它的高級餐廳感覺,餐牌也很平民

另外這菜還附沙律跟焗薯,吃完就已經很飽了囉~

下面的番紅花醬清甜細緻,還有一些水煮薯仔,吃完就飽飽了~
2019-01-17 35 瀏覽
有時真係估唔到,原來官塘工廈區都有好多美食地方,不過要留意一下先知喺邊度,例如呢間little tipsy 就位於開源道王子大廈九樓,朋友就在官塘工作,佢今日就帶我第一次嚟咗呢度食午餐,原來地方好企理!門面同座位佈局一D唔差!中午供應套餐,方便附近上班族用餐,見選擇亦多,我地各點一個香煎鱸魚配薯蓉及泰國露笋($138)另一個慢煑肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律!($158)忌亷湯及餐包都好正!鱸魚上碟擺放同色香味有水準,煎香的魚皮甘脆,魚肉已經全部起骨,放心品嚐!果塊肉眼扒份量好大,肉質鮮嫩,亦好有口感!伴碟沙律同薯角亦係做得好出色,一點唔馬虎!餐茶就加$10升級叫咗一杯凍蜜桃茉莉花茶,同一杯熱桂圓紅棗茶!夠哂滋潤了!呢度除咗午餐外,晩餐都有好多食品供應!仲有多款餐酒同手工啤添!下次會再來試下佢地D晚餐先!

另一個慢煑肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律!($158)

忌亷湯及餐包都好正!
夠哂滋潤了!

下次會再來試下佢地D晚餐先!

2019-01-17
  • 慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律
2019-01-17 42 瀏覽
喺觀塘apm,人又多要搵食係需要等好耐時間! 但出到apm附近有好多工廠區,入面其實都會有好多好食的野,原來王子 大廈都有。地點,唔好以為係工廠大廈入面,其實係商業大廈來的,感覺高級好多。入到去好闊落,比人好舒服的感覺, 雖然得一個waiter,但冇影響到服務態度, 問咩都會回答。焗北海道帶子配蟹肉: 帶子大隻好新鮮,配上蟹肉好味。蒜香白酒煮蜆:蜆多,每隻都有肉。香煎海鱸魚:鱸魚煎得好好,好脆但又唔會過火。慢煮西班牙黑毛豬:第一次試慢煮,果然無甘老同硬,保留住肉汁。waiter 好友善, 會推介菜式同問你對食物既意見,贊!
焗北海道帶子配蟹肉: 帶子大隻好新鮮,配上蟹肉好味。
蒜香白酒煮蜆:蜆多,每隻都有肉。
香煎海鱸魚:鱸魚煎得好好,好脆但又唔會過火。
waiter 好友善, 會推介菜式同問你對食物既意見,贊!

2019-01-12
2019-01-16 788 瀏覽
要去觀塘辦點事情,順道與太太午膳。她帶我去的餐廳就在她公司附近的王子大廈,恰巧亦是我要辦事情地方的樓上。王子大廈是商業樓宇,比起區內以工業大廈改成食店的,環境上自然好得多。餐廳有六十多個座位,環境舒適雅緻,座位排列整齊,不覺擠迫。原來餐廳以健康食材為目標,新張時更曾經提供沙律吧。見廚房內最少有三位穿黑衣的廚師,但樓面就只得一位年青男士,由知客、擺枱、落單、傳菜、收餐具以至結帳,甚至水吧都是由他一個人做,認真厲害。我們是最早的兩枱客人,但很快就已經坐了三、四十人,都是由他一人來招呼,所以我們都是要早些落單。我們點了兩客午市套餐,有主菜加精選餐湯及咖啡或茶。太太要的是烤羊架配香烤薯仔及時令蔬菜($148),我就要慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律($158)。今天的精選餐湯是南瓜忌廉湯,湯略帶天然的微甜,稀稠適中,溫度夠熱,飲落舒服,另外附上的小豬仔包也很鬆軟,味道不錯。太太的烤羊架配香烤薯仔及時令蔬菜,有兩件羊架,七成熟,調味適中,而且煎得剛剛好,腍滑不韌而保留肉汁。配料有薯粒、沙律菜、蕃茄、黃色及青色的瓜及四季豆等。慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律本來是要五成熟的,看來是熟了一點,味道倒還不

我們點了兩客午市套餐,有主菜精選餐湯咖啡或茶。太太要的是烤羊架配香烤薯仔及時令蔬菜($148),我就要慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律($158)。

今天的精選餐湯南瓜忌廉湯,湯略帶天然的微甜,稀稠適中,溫度夠熱,飲落舒服,另外附上的小豬仔包也很鬆軟,味道不錯。
精選餐湯: 南瓜忌廉湯

小豬仔包

烤羊架配香烤薯仔及時令蔬菜

慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律本來是要五成熟的,看來是熟了一點,味道倒還不錯,美中不足的是所用的餐刀是沒有鋸齒的刀,切起來比較費力。配菜有薯角、蕃茄及沙律菜。
慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律

最後,叫餐茶時服務員推介熱桂圓紅棗茶,我們就依他所說。桂圓紅棗茶是用三角茶包載著切了粒的桂圓、紅棗及茶葉,算是健康的飲品。
熱桂圓紅棗茶
精選餐湯: 南瓜忌廉湯
烤羊架配香烤薯仔及時令蔬菜
慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律
2019-01-16 29 瀏覽
今次呢間係朋友介紹位於觀塘工業區既一間樓上餐廳,環境舒適寧靜,座位間隔寬闊,同三五知己一齊食飯傾計就最好不過。Lunch Set Menu都好多選擇,跟餐既餐湯係雜菜湯,材料豐富,酸酸甜甜好醒胃,加上熱辣辣既法式餐包,唔硬之餘咬落非常鬆軟。大蝦意大利飯配蘋果蓉 $118好大隻既大蝦,肉質鮮甜,意大利飯亦煮得非常好味,軟硬適中,最特別既係加左蘋果蓉令意大利飯有少少清甜既味道,食哂成個飯都唔會有太飽滯感覺。香煎海鱸魚配甘筍汁及田園沙律 $138鱸魚煎得好香,皮脆肉嫩,嫩得滑溜,仲要成塊都係魚肉無骨,啖啖肉已經好滋味,最特別既我覺得係個沙律,除左雜菜,裡面有紅菜頭同蕃薯,有別於一般既沙律,味道清新,配襯鱸魚食簡直一流。

大蝦意大利飯配蘋果蓉 $118

香煎海鱸魚配甘筍汁及田園沙律 $138