2019-01-06 36 瀏覽
大除夕晚四處人迫人,朋友介紹一餐廳清靜用膳,有意外驚喜。位於商業大廈中,光猛企理。空間寬敞,除夕晚六時半竟可包場一會。食物亦無令區區失望。海蝦凱撒沙律菜爽脆,原塊奉上,蝦肉結實彈牙,煎得香口鮮味。白酒煮蜆雖然細隻,但肉厚結實,鮮嫩無砂,有接近三十隻,毫不欺場。簡單加上新鮮羅勒增添香氣,大推。三文魚柳表皮煎得香脆,肉身沒有全熟,保持鮮嫩。配上薯仔和加入茴香藏紅花的醬汁,香氣十足。另一道意粉主要有靈芝菇,加上黑松露醬香氣更濃郁,且有溫泉蛋增添滑稠口感。意粉咬下煙韌,有水準。希望這裏可保持水準,成為區區另一飯堂。
大除夕晚四處人迫人,朋友介紹一餐廳清靜用膳,有意外驚喜。

希望這裏可保持水準,成為區區另一飯堂。

2018-12-31
今日放工近近地想系觀塘搵野食,最後搵到呢間little tipsy restaurant & bar。地下入口唔似工廈,似系商業地方,大堂都幾靚🤣唔系open rice搵 基本上都唔知有呢個地方。環境優美,感覺好乾淨,位置仲好舒服黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋$168醬汁creamy ,黑松露味香濃。烤安格斯肉眼扒配返薯條及田園沙律🥗$268要左7成熟,野食一黎到,聞落去超香,肉質好嫩,一D都唔軔。蕃薯🍠條都幾多,炸得都好脆,但價錢就比較貴。法式炒薯仔及西班牙辣肉腸$58心太軟配雲尼拿雪糕🍦$68心太軟表面脆脆地,有流心效果😂,朱古力味香濃,唔會太甜👍🏻👍🏻 好食

環境優美,感覺好乾淨,位置仲好舒服

黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋$168

醬汁creamy ,黑松露味香濃。

烤安格斯肉眼扒配返薯條及田園沙律🥗$268

要左7成熟,野食一黎到,聞落去超香,肉質好嫩,一D都唔軔。
蕃薯🍠條都幾多,炸得都好脆,但價錢就比較貴。

法式炒薯仔及西班牙辣肉腸$58

心太軟配雲尼拿雪糕🍦$68

同朋友上網搵到呢間Little Tipsy,見到裝修得好靚,就好想去試下喇!約左朋友星期六放工去食lunch,餐廳係觀塘廣場斜對面的王子大廈,好易搵一入到去,裝潢同睇相一樣,好新呀!餐廳以灰色為主食,枱與枱之間的空間好闊落,坐得好舒服set lunch的餐牌種類都幾多,主菜由輕量級的沙律到重量級的牛扒都有而且餐廳仲好有心思,每個餐都有營養標記,朋友想變大隻仔,緊係要揀份有優質蛋白質的午餐喇午餐包括餐包,餐湯,主菜同餐飲羅宋湯配法包羅宋湯有少少蒜味同其他餐廳的有少少唔同味道更突出法包熱辣辣送湯一流香煎海鱸魚配甘筍汁及田園沙律海鱸魚很新鮮完全沒有腥味皮煎得脆魚肉十分滑第一次吃甘筍汁十分有驚喜酸酸甜甜很醒胃而且亦帶有creamy的口感好味沙律也是非一般的除了有沙律菜之外還有蕃薯紅菜頭健康之選慢煮肉眼扒配香烤薯仔及田園沙律肉眼7乘熟煎得剛好肉嫩而且很有牛味茉莉花茶飲品方面都好特別茉莉花茶很香飲落仲帶有少少蜜桃味而且完全唔係死甜是清甜好清新的感覺奶茶奶茶中帶有微微的朱古力味點解廚師咁有心思嘅?

一入到去,裝潢同睇相一樣,好新呀!
餐廳以灰色為主食,枱與枱之間的空間好闊落,坐得好舒服

午餐包括餐包,餐湯,主菜同餐飲
羅宋湯配餐包

而且完全唔係死甜
是清甜
好清新的感覺

奶茶中帶有微微的朱古力味

點解廚師咁有心思嘅?

2019-01-05
蜂蜜茉莉花茶
  • 羅宋湯配餐包
觀塘越開越多食肆,也不乏高價位的選擇。往往只感覺觀塘食飯越來越貴,但其實只是未遇上一間物超所值的餐廳!這天走進一棟商業大廈,雖然這區也有很多cozy的cafe,但這次走進店內卻有一種高級餐廳的感覺。餐廳裝修傢俬時尚而不俗氣,營造高檔感覺,尤其喜歡它地方小小,環境比較清靜。雖然不會天天花百元吃lunch,但偶爾來獎勵自己也請人吃飯也絕不失禮。重點當然還是食物質素。點了兩個lunch set,微熱餐包、餐湯味道剛好不會太酸太濃味。先上主菜羊架,侍應推介點medium,吃下去非常軟熟,外脆內軟,肉質真的非 · 常 ·嫩(比起我自己屋企弄的實在好吃太多😅),連我沒特別好羊的人也不得不大讚!我點的香煎鱸魚外皮煎得非常地脆口,也很入味,肉質卻不會過老,配一個酸酸甜甜的醬汁也很搭;而分量對女生來說其實都很多。擺碟也是跟fine dining無異,非常吸晴。也看得出配菜也弄得很有心思,例如薯仔切都非常細粒,讓每一口也沾上醬汁。最喜歡配上大量沙律菜,讓肉類為主的主菜也能保持均衡飲食。甜品雖然要加錢,但我覺得也十分值得。因為質素並不像一般跟餐甜品,無論味道和擺碟也像在酒店吃甜品一樣。另外我們一杯跟餐飲品加

烤羊架配烤蔬菜及炒薯仔

精選甜品

另外我們一杯跟餐飲品加配了紫貝天葵青檸蜜棗茶,雖然我不太了解究竟是什麼,但喝下去味道很配搭,很特別,甜甜的也很容易入口,值得一試。

可能還算是比較新和在樓上的關係,沒太多人知道這餐廳,所以這天比較少客人。難得遇上一個觀塘好地方吃飯,希望能為持着這般高水準!
2019-01-03
烤羊架配烤蔬菜及炒薯仔
精選甜品
2019-01-05 23 瀏覽
新一年 LUNCH 食好啲! 聽同事講, 今次就試下王子大廈9樓啦!雖然係工廠大廈, 但係餐廳環境乾淨企理, 燈光柔和😍吧枱附近仲有啲紅酒杯同埋紅酒, 感覺好高雅😊叫兩個LUNCH SET同同事橕枱腳先前菜 有餐包同羅宋湯法式餐包配最愛牛油, 但餐包有少少硬, 所以淨食裡面軟林林啲麵包😋羅宋湯好足料, 裡面啲料仲要入晒味! 正!😎煙三文魚拿破崙意粉煙三文魚好似一朵玫瑰花咁, 賣相好靚! 味道仲好濃郁🤩麵條煙煙靱靭咁, 好有咬口, 夠飽肚😘其實好鍾意伴碟個粒小蕃茄😋烤羊架配烤蔬菜及炒薯仔😚羊架雖然有少少騷味, 但覺得可以接受但值得留意係粒炒薯仔, 少少脆仲好好食🤗蔬菜再配羊架汁特別可口😆最後配上熱咖啡, 熱檸茶圓滿❤
新一年 LUNCH 食好啲!
聽同事講, 今次就試下王子大廈9樓啦!
雖然係工廠大廈, 但係餐廳環境乾淨企理, 燈光柔和😍
吧枱附近仲有啲紅酒杯同埋紅酒, 感覺好高雅😊

叫兩個LUNCH SET同同事橕枱腳先

前菜 有餐包同羅宋湯
羅宋湯好足料, 裡面啲料仲要入晒味! 正!😎

煙三文魚拿破崙意粉
煙三文魚好似一朵玫瑰花咁, 賣相好靚! 味道仲好濃郁🤩
麵條煙煙靱靭咁, 好有咬口, 夠飽肚😘
其實好鍾意伴碟個粒小蕃茄😋

烤羊架配烤蔬菜及炒薯仔😚
羊架雖然有少少騷味, 但覺得可以接受
但值得留意係粒炒薯仔, 少少脆仲好好食🤗
蔬菜再配羊架汁特別可口😆

最後配上熱咖啡, 熱檸茶
圓滿❤
2019-01-02
2019-01-04 33 瀏覽
🍽✨8折食觀塘高水準西餐😍✨工廈cafe真係食得多呢間係走高級d既路線環境優雅寧靜 食物擺盤精緻😍好岩成班女仔/情侶黎食☺️💭Openrice訂枱指定時段有8折✨Weekend仲有$88超抵semi brunch buffet!-🍝黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋($158)好香黑松露味🤤加菇係經典組合冇得輸 流心蛋黃好治癒-🥩烤安格斯西冷牛扒配蕃薯條($298)扒叫左五成熟 肉汁juicy但呢個價錢黎講size就細左d蕃薯條炸得香脆🍠-🍗西班牙烤雞配粗薯($188)烤雞包括雞胸同雞腿香料醃得幾入味 雞肉嫰滑-🐟香煎三文魚($188)三文魚外皮煎得香脆 魚肉滑但整體好清淡 個湯都冇乜味 可以唔叫😂-🍖水牛城雞翼($68)連我呢個譚仔清湯人都覺得只係少辣😂但醬汁酸酸地幾開胃既🤤炸得幾脆
🍽
✨8折食觀塘高水準西餐😍✨
工廈cafe真係食得多
呢間係走高級d既路線
環境優雅寧靜 食物擺盤精緻😍
好岩成班女仔/情侶黎食☺️
💭Openrice訂枱指定時段有8折
🍝黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋($158)
好香黑松露味🤤
加菇係經典組合冇得輸
流心蛋黃好治癒
🥩烤安格斯西冷牛扒配蕃薯條($298)
扒叫左五成熟 肉汁juicy
但呢個價錢黎講size就細左d
蕃薯條炸得香脆🍠
🍗西班牙烤雞配粗薯($188)
烤雞包括雞胸同雞腿
香料醃得幾入味 雞肉嫰滑
🐟香煎三文魚($188)
三文魚外皮煎得香脆 魚肉滑
但整體好清淡 個湯都冇乜味 可以唔叫😂
🍖水牛城雞翼($68)
連我呢個譚仔清湯人都覺得只係少辣😂
但醬汁酸酸地幾開胃既🤤炸得幾脆
2019-01-04 22 瀏覽
間餐廳位置好神秘 位於一間好商業形式嘅大廈如果唔係想OpenRice搵都唔知道入邊有間餐廳🙈平日夜晚六點半嚟到都唔算好多人 環境闊落 裝修幾靚 好舒服🌟蒜香白酒煮蜆 $138老闆話係岩岩馬尼拉新鮮送到好新鮮 的確幾鮮味 同埋好肥味 同蒜香白酒簡直係絕配 如果有埋意粉更加正😂🌟焗北海道帶子配蟹肉 $108兩粒大帶子 啖啖肉 mix 左啲香草同蟹肉 勁滿足❤️ 不如價錢平啲嘅話就好!🌟烤安格斯西冷牛扒會番薯條及田園沙律 $298成塊扒唔係好大塊,不過老闆話係用慢煮嘅烹調方式,所以會比較嫩滑,而的確係!軟林林又好有牛味❤️做得好出色,番薯條炸得好脆,份量都唔少,男仔一個人食都夠飽
間餐廳位置好神秘 位於一間好商業形式嘅大廈

如果唔係想OpenRice搵都唔知道入邊有間餐廳🙈
平日夜晚六點半嚟到都唔算好多人 環境闊落 裝修幾靚 好舒服

🌟蒜香白酒煮蜆 $138

🌟焗北海道帶子配蟹肉 $108

🌟烤安格斯西冷牛扒會番薯條及田園沙律 $298

2019-01-03 11 瀏覽
經曆了一年的工作、今天終到了2018 年的最後一天,係時間坐下來靜靜地回想這一年的人和事,最後選了這西餐店為2018 作一個結.這食店離mtr 1 min 十分方便易找.座位十分舒服、裝潢更是正,並不似在工廈內的,十分有氣氛,慶祝食反,吹下水,一定係首選,價格都算經濟.先點一個沙津開下胃先,菜十分爽口,加上美味的大蝦.燒雞份量十足,所有油都燒出來了,必叫之選.這鴨腿十分香脆香口.這心太軟為2018 作了一個美好的完結,十分有水準,大家新年快樂.🎊
這食店離mtr 1 min 十分方便易找.
先點一個沙津開下胃先,菜十分爽口,加上美味的大蝦.
燒雞份量十足,所有油都燒出來了,必叫之選.
這鴨腿十分香脆香口.
2019-01-02 26 瀏覽
今日同朋友一齊去到觀塘呢間Little Tipsy Restaurant & bar.. 聽聞呢間餐廳開左3、4個月咋,所以我地決定嚟試新野🤩🤩Order左焗北海道帶子配蟹肉:帶子一上枱就好香,同蟹肉芝士菠菜好夾味,咸香味令人胃口大開🤤🤤廚師推介意大利飯:大蝦野菌意大利飯係今期廚師推介,即叫即製,粒粒飯都好入味,軟硬適中👍👍烤安格斯西冷牛扒配蕃薯條🍟及田園沙律🥗:五成熟牛扒嫩香好味,不過最抵讚嘅係用蕃薯條做配菜,有新意又健康,甜甜地咸咸地居然出奇地好味,絕對想encore😋最後甜品點左朱古力心太軟配雪糕🍦:心太軟配vanilla ice cream,組合看似無驚喜,但餐廳好花心思地選配粒粒冰凍紅莓做擺盤,每啖有齊朱古力、雪糕、紅莓,酸甜配搭好加分😍😍😍
聽聞呢間餐廳開左3、4個月咋,所以我地決定嚟試新野🤩🤩
Order左焗北海道帶子配蟹肉:
廚師推介意大利飯:
烤安格斯西冷牛扒配蕃薯條🍟及田園沙律🥗:
最後甜品點左朱古力心太軟配雪糕🍦:
2019-01-02
  • 慢煮西冷牛扒配香烤薯仔及田園沙律
2019-01-02 20 瀏覽
今日同朋友行經觀塘就上網睇下有啲咩好食見到有一間幾高質嘅西餐所以我哋就決定去搵呢間餐廳可能因為太早嘅關係 所以我哋係第一台客餐廳亦都安排左一個好舒適嘅座位俾我哋首先我哋就叫咗個水牛城雞翼雞翼夠脆 而且醬汁夠辣 十分開胃之後就叫咗個牛肉他他仲配埋一啲多士嚟食 勁好食之後就叫咗個廚師推介嘅意大利飯係大蝦意大利飯 而侍應介紹嘅時候話係加咗啲蘋果蓉所以口感都幾特別 而且大蝦都好食之後就叫咗個溫泉蛋黑松露意粉成碟野好似藝術品咁靚 而且都好香黑松露味最後叫咗佢柚子沙冰 好有日本嘅柚子雪芭嘅感覺 所以清一清喉嚨好舒服
今日同朋友行經觀塘

之後就叫咗個溫泉蛋黑松露意粉
成碟野好似藝術品咁靚
而且都好香黑松露味

2018-12-31 64 瀏覽
早前在大坑分店吃過一頓性價比甚高的午餐,發現原來觀塘也有分店,二話不說便過來試試。這家餐廳裝潢大方淡雅,燈光明亮,淺色的木質地板,配搭淺灰色和粉紅色的沙發椅,適合多人聚會。前菜有不少選擇,例如生蠔、小食、沙律等,主菜有意粉、牛扒等。⭐️生牛肉他他配銀魚柳蛋黃醬$118我很喜歡吃生牛肉他他,但不是每一間西餐廳都有。將生牛肉、雞蛋和蛋黃醬攪拌,塗在烤多士上,送入口,生牛肉特別可口,嚼起來特別有勁,軟軟糯糯的,溜溜的口感特別棒!⭐️炸蕃薯條伴酸忌廉$48蕃薯切得很幼,炸得非常香脆,蘸酸忌廉一起吃,蕃薯口感比薯條紮實一點、香一點,所以我更喜歡吃蕃薯條呢!⭐️黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋$158黑松露意粉配雜菌,意粉上面還放了一顆溫泉蛋,一戳下去,蛋黃緩緩流出,伴起來吃使意粉更濕潤可口呢!⭐️燴和牛臉頰肉配薯蓉$208牛頰肉份量適中,切起來很輕鬆。入口軟嫩,牛肉鬆軟香濃,伴上薯泥吃更添風味!▫️菜式烹調認真,而且部分菜式比較少有,價錢合理,有機會會再光顧!

⭐️生牛肉他他配銀魚柳蛋黃醬$118
生牛肉他他配銀魚柳蛋黃醬

我很喜歡吃生牛肉他他,但不是每一間西餐廳都有。

炸蕃薯條伴酸忌廉

⭐️炸蕃薯條伴酸忌廉$48

⭐️黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋$158

⭐️燴和牛臉頰肉配薯蓉$208
燴和牛臉頰肉配薯蓉

$292.5 (晚餐)
炸蕃薯條伴酸忌廉
2018-12-30 15 瀏覽
蝦子餅要返工,等小女生上完堂就在附近食晚飯才回家。今次去左好方便既王子工廈食飯,其大廈裝修如商廈一樣,電梯大堂還有美美的聖誕樹,感覺和一般的工廈大為不同。六時許就來到,時間尚早,我們是第三枱食客。餐廳的裝修很新,很整潔,環境不錯。食物的選擇不算很多,我們點了兩個small plates 和一個main dish, 當然少不了甜品吧!炸蕃薯條無錯是蕃薯,不是薯仔,炸得很香脆,入口有蕃薯的香甜!水牛城雞翼帶點辛辣,可接受的辣,惹味開胃。喜歡喝酒的$128 就可以任飲,飲足全晚,其實都幾抵啊!黑松露溫泉蛋靈芝菇意粉好creamy和juicy.入口有淡的松露味,又不會太濃烈,意粉軟硬恰到好處,不錯的菜式啊!甜品是小女生最愛的心太軟,濃郁的朱古力蛋糕,配上咖啡味的雪糕,及冰冰的raspberry,三種味道混合起來又有別一番的風味啊!總括來說,食物很精緻,可見廚師的用心,環境寧靜舒適,合適三五知己來歡聚啊!
蝦子餅要返工,等小女生上完堂就在附近食晚飯才回家。

炸蕃薯條
無錯是蕃薯,不是薯仔,炸得很香脆,入口有蕃薯的香甜!

水牛城雞翼
帶點辛辣,可接受的辣,惹味開胃。

喜歡喝酒的$128 就可以任飲,飲足全晚,其實都幾抵啊!

黑松露溫泉蛋靈芝菇意粉

2018-12-30 18 瀏覽
Just entered the restaurant, you can feel the restaurant is so grand and delicate. It’s quite nice for couple coming here for a romantic meal. The seat is also comfortable here. In such crowded Kwun Tong, it’s rare to have a fine dining place. Here you don’t have many lunch sets to choose, but not too hard to pick one.Ordered Pink Prawn risotto with roasted Apple puree. Risotto with rich flavor and three prawns comes quite good. It’s not the best risotto I’ve ever tried, but still acceptable. Bu

Ordered Pink Prawn risotto with roasted Apple puree. Risotto with rich flavor and three prawns comes quite good. It’s not the best risotto I’ve ever tried, but still acceptable. But it would be better if the risotto can have stronger flavor.
The portion is fine for a girlie, but a bit less for a boy, haaa.
Pink Prawn risotto
Come first is the onion soup, I think it’s just so-so, no strong flavor, but smooth, only onion for ingredient seems so weak and a bit tasteless.

Onion soup
We used dessert as our closing course. Caramel cake is so sweet and delicious, haaa, with very smooth texture.
 It’s quite full for a girlie to finish both the main dish and dessert.
Munu:
Fine and grand setting bring the meal into another level. Though the dishes are just average.
2018-12-29 20 瀏覽
一踏入門口就睇得出店面的裝潢設計落足心機成間餐廳的感覺好grand 令人感覺好舒服呢個環境影相一流菜單方面晚餐不是set 的要散叫 不過mains 的價格不算太貴 是可接受範圍最貴的都是安格斯西冷排今次食了一入 烤安格斯西冷排和黑松露意粉伴靈芝菇及溫泉蛋西冷排烤得好香 點了7成熟度 廚師拿捏得好好 真的做到7分熟西冷的肥瘦合適 份量亦對得起個價錢配菜有炸紅薯 好好食甜甜脆脆的 不用加茄汁已經好好食黑松露意粉很好食入口黑松露味香濃 配上靈芝菇一流 吃了成碗也覺得不夠喉 值得一試甜品點了焦糖啤梨蛋糕一入口焦糖味好濃郁 加了啤梨在蛋糕中可讓蛋糕不會咁膩 食完整件蛋糕也不覺膩蛋糕甜度適中 不會過甜飲品方面點了iced jasmine tea 同 iced begonia fimbristipula 2杯飲品也各有特色 其中begonia fimbristipula 味道酸酸甜甜的很開胃 健康首選最後值得一讚的是老闆的態度好好 樣樣都親力親為 將店面打理得井井有條 很好👍🏿
一踏入門口就睇得出店面的裝潢設計落足心機

蛋糕甜度適中 不會過甜

2杯飲品也各有特色

• 慢煮西冷牛扒配香烤薯仔及田園沙律
2018-12-29 15 瀏覽
觀塘工廈真係好多好野食,今日朋友帶左我黎試新野。呢度既環境比睇相靚,有種寧靜清雅既感覺幾舒服。✨星期六有set lunch~~✨餐湯係蘑菇忌廉湯,蘑菇打到好溶,菌味濃郁之餘,幾驚喜佢個湯質地好滑身,飲之前仲可以加d 黑椒。✨小法包黎到仲係暖笠笠嫁,外皮微微脆,麵包質感帶少少煙韌,送湯唔錯。不過朋友話舊牛油太細唔夠佢食😆✨慢煮肉眼扒配香烤薯仔田園沙律($168): 塊扒size 都唔細,雖然叫左七成熟,但食落唔會韌幾juicy。塊扒簡簡單單用黑椒同鹽調味, 邊位有肥膏既位置真係幾香。✨薯仔烤過帶少少脆,食落好香,點埋酸酸地既汁醬真係好好味。✨香煎爐魚配甘荀汁田園沙律($148): 賣相好靚好精緻,成個擺盤好colorful 見到都好開心😍。個魚真係幾好食,外皮薄薄煎到好脆,真係食到有魚鮮味,唔係果d無味急凍魚黎。✨沙律用甘荀汁都幾特別,配埋清甜蕃薯同紅菜頭感覺幾新鮮,開胃又好味。✨食西餐慣左一定要食飯後甜品先可以劃上完美句號~加$20 可以追加。✨tiramisu: 個cream 好滑,雖然酒味唔係好濃~但反而食到陣焦糖味😳,點埋個酸酸地ge 莓醬真係好飽好滿足lu~~呢度無論食物同環境

✨星期六有set lunch~~

忌廉蘑菇湯

✨薯仔烤過帶少少脆,食落好香,點埋酸酸地既汁醬真係好好味。
慢煮肉眼扒配香烤薯仔田園沙律

香煎爐魚配甘荀汁及田園沙律

✨tiramisu: 個cream 好滑,雖然酒味唔係好濃~但反而食到陣焦糖味😳,點埋個酸酸地ge 莓醬真係好飽好滿足lu~~呢度無論食物同環境都唔錯,最啱放假黎relax 下~~

忌廉蘑菇湯
慢煮肉眼扒配香烤薯仔田園沙律