2020-10-27 40 瀏覽
西環開了一間吃石板燒的餐廳,餐廳環境不算很大,有少量戶外座位。週末晚上香味四溢,吸引了不少客人!石上燒牛扒套餐 ,這個套餐有湯、沙律、焗時蔬任揀2個,意粉1份、石燒牛扒2份,還有甜品同埋飲品!餐湯為雜菜湯,味道夠酸,蔬菜份量也很多,很足料!野菌焗時蔬,有茄子、青椒、蕃茄等蔬菜,用上茄汁、芝士來焗,加上還有黑松露醬在面層,開胃又惹味!溫泉蛋煙肉忌廉汁配扁意粉,意粉都幾creamy,味道不會太濃,有淡淡的煙肉味,溫泉蛋汁令意粉食落更滑溜!石上燒澳洲肉眼扒,肉眼扒大概有10安士,上枱時廚師將牛扒整至3成熟,然後再給予我們自己再燒!用石板燒牛扒前用蒜油先搽在石板上,防止痴底!肉眼扒牛肉味濃,肉質都幾鬆軟!石上燒美國穀飼牛板腱,牛板腱也是10安士左右,肉質較肉眼扒鬆軟,不過牛肉味就較肉眼扒淡少少,非常厚肉,再點上附有的紅酒汁或者鹽,令味道更鮮更美味!自家法式焦糖燉蛋,燉蛋嫩滑,焦糖不會很甜,味道不錯!手打鴛鴦紅檸檬茶,檸檬茶用上普通黃檸檬和台灣香萃檸檬,飲落酸的味道層次有兩種,很特別而且能解膩!
餐湯為雜菜湯,味道夠酸,蔬菜份量也很多,很足料!
自家法式焦糖燉蛋,燉蛋嫩滑,焦糖不會很甜,味道不錯!
2020-10-23
2020-10-26 14 瀏覽
Holiday brunch @ LG Taproom堅尼地城站附近的LG Taproom,有啤酒🍻咖啡☕️仲有weekend holiday brunch!Hot cappuccino (set +$15) 拉花精緻,咖啡香充斥全店。Hand blend lemon tea (set +$15)鴛鴦檸檬特調的檸檬紅茶,有酸有甜有茶味。雞絲炒烏冬($88)微辣又飽肚。egg benedict with smoked salmon ($88) 流心蛋好誘人呢。燒春雞配薯角沙律($98)side dish比主菜好食
Holiday brunch @ LG Taproom

鴛鴦檸檬特調的檸檬紅茶,有酸有甜有茶味。

雞絲炒烏冬($88)微辣又飽肚。

燒春雞配薯角沙律($98)side dish比主菜好食

2020-10-25 16 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕西環有咩食?😳以前嘅我真係答唔到你,😣不過最近再去西環已經發現唔同晒,🤪多咗好多餐廳,😏仲有好多打卡位添!🥳經過依度附近我比依度嘅裝修同埋餐牌吸引住,🤩餐牌嘅選擇真係好多,😚而且價錢唔貴,😛就決定喺度食啦!😏入邊嘅裝修俾人一種好舒服嘅感覺,🤣好放鬆!😍坐低咗之後,🤤我哋就睇吓有咩啱食啦,😌坐低嘅時候已經係下午茶時段,😇所以選擇又多咗好多,😜不得不說依度嘅店員服務態度真係好好,🤓就算朋友有好多關於餐牌上嘅問題問, 😳店員都好有耐性好好禮貌逐一解答!😚最後我哋決定要,😚砵酒燴牛尾長通粉,😛飲依度嘅日月潭紅茶☕️,另外仲要咗個下午茶餐,😜松露芝士野菜香蔥餡餅🥙,因為朋友唔係好肚餓,😉所以我哋要咗一個午餐+一個下午茶餐就夠啦!😏呢度上菜速度都幾快,😛好快就已經有得食!🤤😋餐湯係紅湯,真係超級足料!🤤長通粉真係入晒味,🥰初頭會以為份量好少,🤭點知上菜嘅時候我同朋友都覺得份量足夠兩個人share食,😳牛尾嘅份量都幾多,😍除咗牛尾仲有啲菜蔬,😌令成個菜式豐富咗好多!🥳另外嗰個下午茶餐,🤩餡餅🥙,真係好特別,🤤份量都幾大份,😏餡餅附近仲有沙律🥗,沙律面有啲黑醋同埋橄欖油, 😜食
🌕Hello我係Moon🌕
經過依度附近我比依度嘅裝修同埋餐牌吸引住,
🤩餐牌嘅選擇真係好多,
😚而且價錢唔貴,
呢度上菜速度都幾快,😛好快就已經有得食!🤤😋
餐湯係紅湯,真係超級足料!🤤

長通粉真係入晒味,
另外嗰個下午茶餐,🤩餡餅🥙,
真係好特別,🤤份量都幾大份,😏餡餅附近仲有沙律🥗,沙律面有啲黑醋同埋橄欖油, 😜食完之後真係好開胃,😌餡餅入邊係超級足料,
😋野菜嘅份量好多,😚雖然係香蔥餡餅🥙,但係一啲香蔥青草味都冇,😛就連唔鍾意食蔥嘅朋友都覺得呢個好好味😋,上面白色嘅應該係greek yoghurt?
🤭成個配搭好特別,🤗清新得來又唔會太dry,好好味😋
🌕最後,MoonMoon真係好滿意今次嘅西環用餐,尤其係佢嘅松露芝士野菜香蔥餡餅🥙,真係好特別啊,係第一次食但係完全冇令我失望嘅餡餅!🌕
一直都知道LG Tagroom但一直都沒有來過,因為想在下午時間邊看著石牆樹邊進餐,(看樹根思考人生不比看海邊差啊)就只有在周末日才能辦到。這個星期日剛巧朋友想去西環泳棚拍日落,不如就順道在這裡吃過下午茶吧。焗芝士雙花啡菇配溫泉蛋98雙花是指西蘭花和椰菜花, 大啡菇厚肉實在又juicy, 芝士焗得半溶可以拉絲, 配上剛熟的溫泉蛋, 蛋黃半流心, 整個配搭是很適中的味道,材料簡單,卻是奢華的享受。班尼廸蛋配菠菜78Egg Benedict 可以選煙肉, 菇菌 ,三文魚或菠菜等等配料, 任君選擇。 劃破蛋黃,是完美的熟度, 而且流出來的蛋黃的色澤, 一看就知是高品質的雞蛋。 菠菜 也是誠意十足的分量。配上烘烤過的muffin, 無可挑剔。紅酒黑椒牛肉粒58炒得半熟,看得出仍帶牛的紅嫰。咬下去鮮嫩多汁,好食。手打鴛鴦檸檬紅茶綠茶30這個必須要大推,無論是紅茶或綠茶都不會過甜, 檸檬酸甜清香, 喝一口悶氣全消。法式焦糖燉蛋40很喜歡這種的的骰骰的甜品, 分量剛剛好。用叉子篤篤,表層焦糖薄而脆,下層 燉蛋 蛋香味濃口感軟滑, 味道濃郁,雙重口感,為 整餐畫上圓滿句號。
一直都知道LG Tagroom但一直都沒有來過,

因為想在下午時間邊看著石牆樹邊進餐,
(看樹根思考人生不比看海邊差啊)
就只有在周末日才能辦到。

焗芝士雙花啡菇配溫泉蛋98

班尼廸蛋配菠菜78

紅酒黑椒牛肉粒58

炒得半熟,看得出仍帶牛的紅嫰。咬下去鮮嫩多汁,好食。

手打鴛鴦檸檬紅茶綠茶30

法式焦糖燉蛋40

西環是朋友的主場,所以幾乎西環的飯局都是由朋友安排。這次他帶了我來LG Taproom,細嚐這裡石燒牛扒和扁意粉,說真的這頓晚飯超驚喜呢。朋友首推石上燒牛扒套餐,無論石上燒澳洲穀飼牛板腱,或是配菜香脆辣薯角及雜菜沙律配意大利黑醋汁均完美無瑕,深得我心。雜菜沙律配意大利黑醋汁酸酸甜甜,每一口都是難以抗拒的開胃味美,大人小孩均愛這清爽。雖然香脆辣薯角及雜菜沙律配意大利黑醋汁是主餐的配角,但它們仍表現出色,熱呼呼的香辣脆薯角炸得金黃不油,不得不配服廚師的炸功,薯角外脆內綿,點點香辣味畫龍點睛,可口極了。泰式香茅雞中翼拼雞槌以香茅與其他泰式香料醃漬,然後再酥炸單骨雞中翼與雞槌,雞皮脆脆的,包覆香茅的郁香,雞肉滑嫩且保有雞汁,旁邊還有泰式辣醬醮點,泰式香茅雞中翼拼雞槌整體風味多變,令人意猶未盡。松露野菌溫泉蛋啡菇扁意粉麵條口感軟硬適中,醬汁味道和比例也調得恰到好處,既能夠呈現意粉本身扎實的咬勁,松露野菌與忌廉非常融洽,絲毫沒有油膩的感覺,吃起來輕鬆無負擔。原隻大啡菇和溫泉蛋擺盤美美的,光是視覺感也讓人食指大動。溫泉蛋水漾動人,在厚度十足的大啡菇激蕩著,濃郁的蛋黃遇到水嫩多汁的大啡菇,美味度破表。

大廚已經將厚切的石上燒澳洲穀飼牛板腱燒至三成熟,若喜歡吃三成熟的牛扒,可以直接享用。不過個人喜歡五成熟的牛板腱,故在石板上再烤一烤。

正式燒牛板腱前,可於石板塗上蒜頭油,確保牛板腱不會燒得過焦。牛板腱經我悉心地燒煮,五分熟的牛板腱外層燒至微酥,內裡的牛肉粉嫩鮮紅,保留牛板腱的鮮甜。

牛板腱油脂量均勻,肉汁非常豐沛,除了單吃外,亦可沾點大廚特調的紅酒汁和黑椒岩鹽品味。紅酒汁甘甜滋味與牛肉香混合後帶光澤,讓人忍不住一口接一口吃著,牛板腱實在太好吃了。

沒想到最後連手打鴛鴦檸檬茶都給我驚艷之感,茶底方面我選了綠茶,這非一般的鴛鴦檸檬茶,而是把青檸和檸檬打碎,再拌入綠茶。手打鴛鴦檸檬茶酸甜酸甜的,甚至有清爽的回甘,喝起來健康無比,重點是可以幫助消化,超讚呢。
2020-10-23 16 瀏覽
LG Taproom 堅尼地城位於港島嘅最西面,地鐵開通之後方便許多。C出口對面街食肆林立, 愛好小店的我就去左LG Taproom. 平日lunch menu幾抵,望見隔離枱碟意粉份量都大。外賣自取仲有八折。枱櫃桶有圍巾,有需要可以取用。決定試澳洲rib eye 石上燒牛扒套餐。套餐嘅配菜沙律薯角先上. Sidedish 都大份,薯角係現叫現炸。沙律用上我至愛的黑醋汁,酸香清爽。牛扒上枱排場霸氣,燒得火紅的石板,備有香草鹽,自家製紅酒牛肉汁,以及蒜油。廚師會將塊扒煎到3成熟先以蒜油抹上石板, 煎多幾下,再rest 幾十秒,塊扒質素水準高,不加任何調味都好夠味。亦試過連同蒜頭一齊食,試下!有一舊唔小心點得太多鹽,鹹咗少少。枱角有QR code掃一掃就可以俾錢,實行無接觸支付水吧哥哥一腳踢,辛苦晒
LG Taproom

枱櫃桶有圍巾,有需要可以取用。

決定試澳洲rib eye 石上燒牛扒套餐。

廚師會將塊扒煎到3成熟

亦試過連同蒜頭一齊食,試下!

有一舊唔小心點得太多鹽,鹹咗少少。

枱角有QR code掃一掃就可以俾錢,實行無接觸支付

水吧哥哥一腳踢,辛苦晒
  • 石上燒澳洲肉眼扒
📍 LG Taproom📍 西環 • 堅尼地城科士街40號浚峯地下7號舖《LG Taproom》位於堅尼地城科士街,門口面對科士街石牆樹,開業大概一年。Social media的搞笑casual作風,吸引食客前來一探究竟。食物好吃,啤酒好喝,服務又好(還不用加一服務費!)💯因應疫情,他們推出了獨家流動啤酒桶,可以在沖泡啤酒的同時與二氧化碳接觸,讓大家可以安坐家中飲用同樣擁有細膩泡沫的啤酒!他們也售賣真空料理包,讓客人在家也可以烹調餐廳質素的美食🍴相當有商業頭腦,也非常方便客人喔!不過,最好吃的當然是在餐廳享用的廚師新鮮弄好的食物~YoungMaster Pale Ale ($42/330 ml)餐廳最有名的就是他們的手工啤酒,當然要試一下~這款Pale Ale來自本地「少爺啤酒廠」,柑橘香濃厚,容易入口🍺食物方面,餐廳主打石燒牛扒,也有提供多款特色美食。旁邊客人桌上的牛扒燒得滋滋作響,陣陣燒肉香味飄過來,真的很吸引🤩而這次我選的是他們的特色燒春雞,因為一道菜裡有肉(燒雞),有澱粉(薯角),也有菜(沙拉)XDLG 特色燒春雞配脆薯角、沙律 ($98/Half)LG style sprin
📍 LG Taproom
📍 西環 • 堅尼地城科士街40號浚峯地下7號舖

食物好吃,啤酒好喝,服務又好(還不用加一服務費!)💯

他們也售賣真空料理包,讓客人在家也可以烹調餐廳質素的美食🍴
相當有商業頭腦,也非常方便客人喔!

不過,最好吃的當然是在餐廳享用的廚師新鮮弄好的食物~

YoungMaster Pale Ale
餐廳最有名的就是他們的手工啤酒,當然要試一下~

食物方面,餐廳主打石燒牛扒,也有提供多款特色美食。

LG 特色燒春雞配脆薯角、沙律
LG 特色燒春雞配脆薯角、沙律 ($98/Half)
LG style spring chicken w/ spicy potato wedge and vegetable salad
春雞有半隻,燒得剛剛好,肉質保持鮮嫩多汁,連雞胸都十分滑溜😍
雞肉的調味本身已經很足夠,也很好吃;配上由腐乳、南乳、蜜糖混合而成的醬汁,令味道更上一層樓!
配菜有香辣脆薯角🥔以及新鮮沙拉,整道菜平衡得宜🥰
Affogato
Affogato 意式雪糕咖啡杯 ($78)
這個affogato融合咖啡、冧酒、雪糕,苦甜味道平衡,帶有濃厚意大利風情🇮🇹
咖啡與冧酒配搭得宜,倒在香草味雪糕上,冰火交融,他們微苦的味道跟雪糕的甜味互相融合,非常好吃!

Promotion:

Menu:
LG 特色燒春雞配脆薯角、沙律
2020-10-19 261 瀏覽
西環越來越多好嘢食 😋😋近堅尼地城站附近都有好選擇最近朋友問我呢個吃貨有乜好推介我都會極力推薦呢間西式餐廳 依家佢除咗手沖咖啡仲有鐵板石燒牛入到黎已經發現有好多打卡位 有個單邊窗可以對住街景飲杯咖啡談談天首先先點左香茅雞翅膀 外脆內熱點上甜酸醬 味道香口 是眾人所喜愛的小食還有香脆薯條伴黑醋沙律 沙律非常豐富吃下去新鮮多汁 而且沙律菜夠多樣化吃下去味道不會太寡 另外還有脆薯角邊吃邊點茄汁 非常吸引另外還有XO醬大蝦鮮茄意粉賣相相當吸引小蕃茄和黃椒伴隨一粒粒新鮮的瑤柱😍😍每一啖也令味蕾精神為之一振😋重中之眾當然要提及那個牛板腱 價錢非常實惠$218又可以自己燒 慢慢嘆職員好細心教我地先用蒜油爆香令石板上充滿油分 方便煮食 一塊塊把牛板腱切開 把它從一成熟烹調至自己心中的滿意熟度食完舔舔脷 下次可以upgrade加$30變西冷最後那個紅酒燴梨 外表相當精緻 製作需時燴梨中間刮至空心 切成一塊塊 配上雲呢拿雪糕 又暖又甜 為晚餐畫上完美句號。
西環越來越多好嘢食 😋😋

把它從一成熟烹調至自己心中的滿意熟度
食完舔舔脷 下次可以upgrade加$30變西冷
最後那個紅酒燴梨 外表相當精緻 製作需時

燴梨中間刮至空心
切成一塊塊 配上雲呢拿雪糕 又暖又甜 為晚餐畫上完美句號。
2020-10-09
2020-10-17 14 瀏覽
男朋友鍾意食牛,不講係牛扒燒肉咩款式都鍾意,見佢呢個星期放假就搵倒間堅尼地城好chill嘅小店,唔洗人多擠逼食個晚飯。我地點左個$218嘅石上燒牛扒套餐,有牛板腱10安士,香辣脆薯角同雜菜沙律,另外叫左個溫泉蛋carbonara。脆薯角炸到香脆,配啤酒就一流,所以嗌左杯LG@YoungMaster Pale Ale (Draught/HK),侍應介紹話充滿果香,有荔枝味,未飲已經嗅到荔枝香,幾得意。沙律配意大利黑醋汁refresh 下。Carbonara 會比人感覺好溜,但加埋溫泉蛋撈埋食反而變得輕盈左,如果炒番乾身少少會更perfect!食下食下石板燒牛奉上,牛腱肉已燒到3成熟自行再係石板上燒,首先搽d蒜子油落石板,再放上牛板腱,見牛板腱咁瘦,諗住燒完會鞋口,但正正相反,燒完黎仍然充滿肉汁,牛油花很香!提提大家石板溫度會隨時間降溫,如果燒唔晒可以叫店員換石板架!小店經營9點就閂門,7點左右到慢慢坐慢慢食,稱心滿意。如果好彩仲可以揀倒向街嘅座位。

2020-10-15
  • 石上燒美國穀飼牛板腱
2020-10-14 15 瀏覽
很愛去這間cafe吃東西🤣🤣因為,除了東西好食外,份量又多,而且每枱還有叉電位提供❗❗無論是想急救電話,抑或等朋友下班,都是一間很好的休閒cafe~香脆魚柳配薯角雜菜沙律~魚柳脆漿十分香脆,而且還很薄,不會只吃脆漿也飽,也不會吸太多油,吃得舒服~而魚柳內裡還能保持水份感,好味道👍👍xo醬茄醬虎蝦帶子扁意粉~微辣,XO醬的蝦味很香濃,蝦及帶子都彈牙好吃,扁意粉的軟硬度也適中😋焦糖燉蛋~焦糖很足夠,能做到整塊脆焦糖在上面,不會有一些有,一試沒有焦糖,做得很平均~而燉蛋也很滑潤,不太甜😍

2020-10-14 14 瀏覽
一向都比較少去西環區食嘢,上星期六接朋友收工,行過見到依間cafe既氣氛幾chill幾舒服就試下☕️All day breakfast ($108) 份量比我想像中大好多👻 沙律同蕃茄既醬汁酸酸地幾醒胃。而飛碟入面既係茄汁豆,同樣對我而言都係前菜之一。入到去主角,首先三條香草腸好惹味😍 香草味重,同肉既鮮味並重。煙肉份量夠大,厚而有口感,煎得夠香。而我覺得全碟表現最出色既反而係炒蘑菇同炒蛋🍳 炒蘑菇juicy,而炒蛋上面既黑松露醬香味四溢😍俄羅斯牛肉粒配扁意粉($88)又係份量超大既主食,牛肉粒煮得十分軟淋入味,一咬即散,煮得一點都唔hea😚 上面有份cream cheese醬,撈埋晒之後為本來偏酸既意粉增添左份奶油香。忌廉芝士Bagel配美國漢堡肉,煙肉同煎蛋 ($98)第一次食到用Bagel做既burger😋 一次過滿足我幾個願望😛 Bagel配cream cheese相信唔洗我講都知幾吸引。漢堡肉重肉香,基本上喺香港好少可以食到啲又大份又高質既cafe🙈知道依間cafe招牌係石板煎牛肉,但無諗過佢其他既食物都一樣咁高質,下次會試埋佢地signature!

All day breakfast ($108)

俄羅斯牛肉粒配扁意粉($88)

忌廉芝士Bagel配美國漢堡肉,煙肉同煎蛋 ($98)
一向都很喜歡放假到西環這個比較寧靜的社區,經過見到這間黑白格調的小店,感覺很舒服,就入去吃個brunch。餐廳除供應西餐食物和甜品外,原來還有特色的石上燒🔥🐮,還有到17:30的brunch set!午後陽光滲入餐廳,感覺很悠閒舒服。🌟溫泉蛋卡邦尼意粉:一向都非常喜歡吃卡邦尼意粉,上面還有溫泉蛋和鋪滿的芝士粉,好吸引呢!流心蛋的蛋黃加上carbonara醬和芝士的味道,令意粉creamy得來有多重味蕾享受。🐮石上澳洲肉眼扒:肉眼扒整到3成熟的,用蒜頭點些油上石板上後燒,肉眼扒很厚身,而且texture軟軟的放在板上燒起上來傳來陣陣香味,牛肉肉質嫩得來油脂分佈均勻,燒至7-8成熟剛剛好,嚼感很好,而且肉質鮮嫩多汁😋🍸氣泡鴛鴦檸檬綠茶:這裡的飲品也頗有心思,青檸和檸檬的味道很fresh,還有綠茶的茶香味,非常refreshing!坐在餐廳內,感覺很舒服,有機會真的要來喝一下手工啤酒,應該又是另一番風味!

氣泡鴛鴦檸檬綠茶

氣泡鴛鴦檸檬綠茶
2020-10-13 18 瀏覽
難得放假,約咗好朋友到西環食Brunch再走走,嚟到依間高質小店,享受優質的美食,渡過左一個美好的中午。Cream Cheese Bagel 🥯 with Smoked Salmon & Avocado $88配搭多多的 Bagel,每次上枱都充滿驚喜與新鮮感,口感煙韌,數上了香濃軟滑的cream cheese,再加上牛油果和大塊的煙三文魚,讓你一啖咬下時,同時體會三種口感層次!伴碟還配上黑醋的沙律,健康又開胃。石上燒美國穀飼牛板腱 🥩🐂 $178這絕對是必食推介,餐廳會呈上三成熟的牛扒,客人可以根據自己的生熟喜好調整燒的時間。餐廳服務還很周到,會遞上圍裙給我們穿著,以免給油彈到衣物。廚師建議我們燒牛之前,可以先用蒜頭塗在石板上,既可預防痴底,煎出嚟嘅牛,仲會帶有微微蒜香。廚師笑説蒜頭唔單止好味仲可以幫我地殺菌。牛肉質感非常嫩口,香而不膩。灑上鹽粒,食出最原味嘅牛肉😋😋依個餐仲附送配餐-沙律&薯角,同樣高質。薯角即叫即炸的,皮脆多肉,沙律裡面有青椒、洋蔥、火箭菜、小蕃茄, 配上油醋汁十分醒胃。

Cream Cheese Bagel 🥯 with
Smoked Salmon & Avocado $88

伴碟還配上黑醋的沙律,健康又開胃。

石上燒美國穀飼牛板腱 🥩🐂 $178

牛肉質感非常嫩口,香而不膩。灑上鹽粒,食出最原味嘅牛肉😋😋

2020-10-13 157 瀏覽
最近因為放寬限聚令,多咗同朋友出街是常識吧?但多咗出街相對又夜咗番屋企,搞到日日都好似好攰咁😩西環已經系我近排成日去嘅地區。除咗打卡cafe多之外,仲有好多bar同埋西餐廳,真系好啱一大班人去chill吓😍今次發現到一間喺爹核士街嘅西餐廳,一於去chill吓先🤤同一班三五知己去啤一啤都幾正🍻吾想食咁多牛想食吓其他野嘅話,可以叫呢個石上燒牛扒套餐,有前菜、沙律、飲品,都系講緊$218 up,算系咁~獨樂樂不如眾樂樂,想試吓多啲牛扒嘅款式又想同人開心些牙吓嘅話,呢個套餐有齊曬沙律/ 湯、主菜、飲品、甜品,好豐富呀!見到個沙律咁colourful,個人心情都會好啲🤪酸酸哋咁樣好開胃呀。裡面有青瓜、黃椒、紫椰菜等等,好味又有益,同一般淨系得一片綠色戈啲截然不同。套餐有份溫泉蛋卡邦尼意粉,溫泉蛋個樣雖然好似有小小肉酸,不過味道都好正💕質感滑溜溜咁,同埋意粉本身都好多cream,溫泉蛋配忌廉意粉系絕配😍跟住煙肉嘅數量都毫不吝嗇,好多。成個意粉食曬都吾會覺得漏。店員先為我哋呈上一份石燒澳洲肉眼扒,個盤有埋各款調味料:生蒜片、燒汁、海鹽,佢教我哋先用生蒜片將石板整熱,整熱之後就可以擺牛扒上去燒。肉眼嘅

同一班三五知己去啤一啤都幾正🍻

溫泉蛋卡邦尼意粉

店員先為我哋呈上一份石燒澳洲肉眼扒,個盤有埋各款調味料:生蒜片、燒汁、海鹽,佢教我哋先用生蒜片將石板整熱,整熱之後就可以擺牛扒上去燒。肉眼嘅質感偏向軟稔,平時食開戈啲都系咁,不過當然都吾會話太淋,同埋入面有好多肉汁好juicy☺️
石上燒澳洲肉眼扒

跟住系石上燒美國牛板腱,牛板腱比人嘅感覺不嬲都系結實,喺呢度當然都吾例外。牛板腱比起肉眼嘅顏色更粉嫩💖同埋size黎講系大份啲,食落口系滿足啲😋不過其實肉眼都好食。仲有一樣野,因為呢度嘅牛扒事先都經過醃製,吾洗點樣點調味料都可以了。
石上燒美國穀飼牛板腱

飲品系隨餐附送的,手打鴛鴦檸檬茶個feel真系似似哋我地平時飲戈啲紙包檸檬茶🤣🙊甜度over了,希望店主可以喺飲品方面改善吓。
手打鴛鴦紅檸檬茶

手打鴛鴦綠茶會好啲,飲落有啲似薄荷綠茶?綠茶味嘅茶香味道清新,但甜度都系over,淡啲會好好飲。
手打鴛鴦綠茶

最後就系我最中意嘅西式甜品焦糖燉蛋🤩睇個樣以為麻麻哋,實際上又吾系喎。首先試吓表面戈層焦糖,焦糖脆卜卜,吾會硬到篤吾開,好正❣️然後燉蛋嘅質感真系啱啱好,吾會話太水。稍微挑剔嘅系蛋香味好似爭敢啲,應該系品種問題,但成個食落都好好味呢😋
自家法式焦糖燉蛋
2020-10-07
石上燒澳洲肉眼扒
石上燒美國穀飼牛板腱
自家法式焦糖燉蛋
2020-10-12 12 瀏覽
一個休閒嘅星期日,最好就係去搵一間好似Cafe咁嘅餐廳,又可以享受下中午嘅美好時光,又可以影下靚相,堅尼地城就有一間符合呢個條件嘅酒吧。石上燒牛扒套餐呢個套餐非常抵食,一開始有黑醋汁沙律俾你開胃,醬汁酸甜度啱啱好,再加上啱啱炸好嘅薯角,外脆內軟,口感度十足,份量又多。之後就黎到呢個套餐嘅主角,碟牛一放上枱,估唔到佢份量會咁多,一個套餐已經足夠兩個人食,牛板腱已經煮咗三成熟,之後就可以俾我哋自己放上石板調校嘅熟度,牛汁味非常之濃,咬落去啲汁出晒嚟,真係食到停唔到口。另外,佢杯手打鴛鴦檸檬茶,估唔到青檸同檸檬可以咁夾,又大杯又好飲,係必飲之選。野菜茄醬配篇意粉麵質軟硬度適中,口感一流,每一條麵都沾有濃濃嘅新鮮蕃茄味,愛食蕃茄嘅朋友一定要試吓

石上燒牛扒套餐

野菜茄醬配篇意粉