1K
2020-10-13 154 瀏覽
最近因為放寬限聚令,多咗同朋友出街是常識吧?但多咗出街相對又夜咗番屋企,搞到日日都好似好攰咁😩西環已經系我近排成日去嘅地區。除咗打卡cafe多之外,仲有好多bar同埋西餐廳,真系好啱一大班人去chill吓😍今次發現到一間喺爹核士街嘅西餐廳,一於去chill吓先🤤同一班三五知己去啤一啤都幾正🍻吾想食咁多牛想食吓其他野嘅話,可以叫呢個石上燒牛扒套餐,有前菜、沙律、飲品,都系講緊$218 up,算系咁~獨樂樂不如眾樂樂,想試吓多啲牛扒嘅款式又想同人開心些牙吓嘅話,呢個套餐有齊曬沙律/ 湯、主菜、飲品、甜品,好豐富呀!見到個沙律咁colourful,個人心情都會好啲🤪酸酸哋咁樣好開胃呀。裡面有青瓜、黃椒、紫椰菜等等,好味又有益,同一般淨系得一片綠色戈啲截然不同。套餐有份溫泉蛋卡邦尼意粉,溫泉蛋個樣雖然好似有小小肉酸,不過味道都好正💕質感滑溜溜咁,同埋意粉本身都好多cream,溫泉蛋配忌廉意粉系絕配😍跟住煙肉嘅數量都毫不吝嗇,好多。成個意粉食曬都吾會覺得漏。店員先為我哋呈上一份石燒澳洲肉眼扒,個盤有埋各款調味料:生蒜片、燒汁、海鹽,佢教我哋先用生蒜片將石板整熱,整熱之後就可以擺牛扒上去燒。肉眼嘅

同一班三五知己去啤一啤都幾正🍻

溫泉蛋卡邦尼意粉

店員先為我哋呈上一份石燒澳洲肉眼扒,個盤有埋各款調味料:生蒜片、燒汁、海鹽,佢教我哋先用生蒜片將石板整熱,整熱之後就可以擺牛扒上去燒。肉眼嘅質感偏向軟稔,平時食開戈啲都系咁,不過當然都吾會話太淋,同埋入面有好多肉汁好juicy☺️
石上燒澳洲肉眼扒

跟住系石上燒美國牛板腱,牛板腱比人嘅感覺不嬲都系結實,喺呢度當然都吾例外。牛板腱比起肉眼嘅顏色更粉嫩💖同埋size黎講系大份啲,食落口系滿足啲😋不過其實肉眼都好食。仲有一樣野,因為呢度嘅牛扒事先都經過醃製,吾洗點樣點調味料都可以了。
石上燒美國穀飼牛板腱

飲品系隨餐附送的,手打鴛鴦檸檬茶個feel真系似似哋我地平時飲戈啲紙包檸檬茶🤣🙊甜度over了,希望店主可以喺飲品方面改善吓。
手打鴛鴦紅檸檬茶

手打鴛鴦綠茶會好啲,飲落有啲似薄荷綠茶?綠茶味嘅茶香味道清新,但甜度都系over,淡啲會好好飲。
手打鴛鴦綠茶

最後就系我最中意嘅西式甜品焦糖燉蛋🤩睇個樣以為麻麻哋,實際上又吾系喎。首先試吓表面戈層焦糖,焦糖脆卜卜,吾會硬到篤吾開,好正❣️然後燉蛋嘅質感真系啱啱好,吾會話太水。稍微挑剔嘅系蛋香味好似爭敢啲,應該系品種問題,但成個食落都好好味呢😋
自家法式焦糖燉蛋
2020-10-07