2020-11-09 34 瀏覽
今日同朋友嚟到堅尼地城搵食,去咗朋友介紹嘅LG Taproom食lunch。餐廳細細但係坐得好舒服,佈置有種置身外國嘅悠閑感覺 叫咗呢度招牌菜,石上燒美國穀飼牛板腱 10oz 套餐( $218)。 套餐包括脆薯角及沙律菜,好大份。廚房將牛板腱煮到三成熟,自己再喺石上面燒,牛板腱好冧,一啲都唔硬,牛味超香濃,可以配紅酒汁或者意大利鹽一齊食。另外加咗15蚊升級飲品做手打鴛鴦檸檬綠茶,味道好清新,真係好好飲呀😍綠茶味香醇,同青檸和檸檬好夾。炸蕃薯條$55 番薯條幼長,炸得香脆,味道香甜,食到唔停口😋

炸蕃薯條$55
番薯條幼長,炸得香脆,味道香甜,食到唔停口😋

2020-11-08 15 瀏覽
LG Taproom (西環).一直都覺得港島係特別多有特色小店,而呢一間小店裝修別緻,而且野食水準都好高!.. ⚜️石上燒澳洲穀飼牛板鍵10安士配香脆薯角及黑醋沙律🥗⚜️$218.呢個set我想講係非常之抵食,我哋本身以為份量唔係好多,點知上到枱發現好大份!首先上嚟嘅係熱辣辣嘅脆薯角同埋黑醋沙律🥗薯角啱啱炸起外脆內軟,黑醋沙律又可以中和熱氣!牛板鍵店員向我的細心講解,本身就已經三成熟,然後用蒜油喺石上游走,再輕輕煎一煎!我地坐對外街位置,好多人行過都覺得好吸引!的確味道好好賣相又靚,非常惗身!.⚜️溫泉蛋卡邦尼意粉⚜️.呢個意粉比我想像中濕左同惗身左,但溫泉蛋一吉蛋漿爆曬出黎好正ψ(`∇´)ψ.—————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.📌 LG Taproom (西環)西環堅尼地城爹核士街11號浚峯地下7號舖.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#fo
LG Taproom (西環)

首先上嚟嘅係熱辣辣嘅脆薯角同埋黑醋沙律🥗
薯角啱啱炸起外脆內軟,黑醋沙律又可以中和熱氣!

⚜️溫泉蛋卡邦尼意粉⚜️
—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 LG Taproom (西環)
西環堅尼地城爹核士街11號浚峯地下7號舖
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #hkfoodblogger#foodstagram#foodie#堅尼地城美食#LGTaproom
卑路乍灣海濱長廊係睇日落既好地方,附近仲有好多食店~ 喺樹牆打完咭見對面間餐廳好有feel,可以叫杯craft beer邊飲邊食stone grill,收工後放慢節奏嘆番下!石上燒系列都有多款菜式,揀左美國穀飼牛板腱,份量10安士夠晒兩人享用。店家先為客人預製到三成熟上檯,除了最薄薄的外層略煎至輕熟,其餘肉質仍然係鮮艷紅潤,尤其係紋理非常清晰細緻有光澤,單係睇見都開胃。店員先介紹一下食法,旁邊仲有兩款味料,我就比較鍾意簡單D加幾粒岩鹽去享受濃厚肉香既原味道,或者落幾滴自家製醬汁食又得!石板預熱左仲興烚烚ga~ 第一步先夾沾油既蒜粒搽勻板面保持油潤度,千祈唔好玩乾煎!腱肉放上去即刻發出吱吱聲,深藏既熱力即刻引爆出油香魅力、純香氣息,表層受熱後慢慢漸進變色,記得睇實唔好過火,咁就食到最Juicy又軟滑口感!叫埋杯充滿橘子果香既Pale Ale少爺手工啤酒降降溫,好正吖!食完牛之後,再加份香口XO醬炒海鮮意粉,用左帆立貝x蝦肉加埋蕃茄紅椒洋蔥炒香真係幾惹味,麵條吸收左XO醬油效果入口比較順滑,酸酸辣辣既texture食起上黎仲開胃。咀邊滲出辣既熾熱,最岩就黎返杯氣泡鴛鴦檸檬紅茶,飲一啖解解辣

石板預熱左仲興烚烚ga~
第一步先夾沾油既蒜粒搽勻板面保持油潤度,千祈唔好玩乾煎!
咀邊滲出辣既熾熱,最岩就黎返杯氣泡鴛鴦檸檬紅茶,飲一啖解解辣又消膩,泰國Lime撞埋西檸混合紅茶底湊合出好balance既酸甜比例果茶味道,so fresh !
2020-11-05 17 瀏覽
Cafe有牛排吃?可能只是那些所謂的廉價安格斯裝成prime吧?非也,看看店內的人潮,就知道非一般cafe開放式cafe,有室外座跟室內座,咖啡跟啤酒都是賣點食物:$258 石燒澳洲肉眼牛排套餐 10安士薯角 + 雜菜沙律配意大利黑醋汁薯角的份量夠多,口感爽脆,薯蓉鬆軟味香沙律的份量也不少,酸度足之餘又不會太甜,加上生洋蔥口感不錯石燒肉眼被煮成三分熟,我再下鍋把兩邊猛地烤一烤,五分熟正是我的目標,鎖住肉汁,適當熱力!肉質非常juicy多汁,牛排按得出水,鹽跟黑胡椒到時自己加,而且還有提供蒜頭以其蒜油防止黏底,還有牛排夾,結果烤出來效果極出色!餐飲只點了紅茶,茶味適中,去油消滯,也不會像中式茶那麼濃,不俗餐廳的食物質素不像一般Cafe,難怪晚上那麼多人

非也,看看店內的人潮,就知道非一般cafe

開放式cafe,有室外座跟室內座,咖啡跟啤酒都是賣點

食物:

$258 石燒澳洲肉眼牛排套餐 10安士

薯角 + 雜菜沙律配意大利黑醋汁
薯角的份量夠多,口感爽脆,薯蓉鬆軟味香

沙律的份量也不少,酸度足之餘又不會太甜,加上生洋蔥口感不錯

餐廳的食物質素不像一般Cafe,難怪晚上那麼多人
無聊嘅時候會行遠小小,「堅尼地城」絕對岩chill, 慢步轉入內街來到爹核士街,這條街由知名咖啡店 Winstons coffee 開始,但令我更注目的反而是隔離嗰 LG TapRoom ,weekday lunch hour 客人不多,岩哂我靜靜地食個晏,品嚐咖啡 。內裡裝潢沒有特別主題,以暖色為主調,開放式設計,只要主動要求店員,他們佷樂意為客人打開大窗,so friendly 。食完lunch 我可以坐喺窗台嘆咖啡。午餐共有七款選擇平均由$88-$158頭盤沙律或湯兩者也是以蔬菜為主,五色沙律菜以醋調味,簡單直接,蔬菜卜卜脆口感,新鮮的味道。雜菜湯就是以蔬菜和蕃茄煮出其甜味。先奉上是充滿蛋白質的主菜慢煮雞胸肉配溫泉蛋牛油果雙豆沙律 $108一般人也不愛雞胸肉,因為煎過後會超鞋口,但原來經慢煮出來的鷄胸美味得多,看上不特別吸引 ,但口感超乎想像的 juicy ,沒有太多調味,只以香草和海鹽帶出鷄肉的肉味,夾著牛油果同吃令口感更柔潤;以豆角、鷹嘴豆和車厘茄當拌菜,同樣以醋調味,整個感覺超健康,嫌蛋白質還未夠,餘下的溫泉蛋絕對可以滿足蛋控,而且這道菜式絕對適合正在操肌人仕。砵酒燴牛尾配

食完lunch 我可以坐喺窗台嘆咖啡。

午餐共有七款選擇
平均由$88-$158

頭盤沙律或湯

雜菜湯就是以蔬菜和蕃茄煮出其甜味。

先奉上是充滿蛋白質的主菜

慢煮雞胸肉配溫泉蛋牛油果雙豆沙律 $108

餘下的溫泉蛋絕對可以滿足蛋控,而且
這道菜式絕對適合正在操肌人仕。

砵酒燴牛尾配長通粉$108

牛尾炆得夠鬆化,亦無痴牙, 可惜碎上睇落無咁靚。

喜歡有點咬口的長通粉,吸汁度不俗, 略嫌砵酒汁略淡,砵酒香不突出;但加了三色椒、車尼茄等令味道冇咁單調,層次更多。

吃完主菜就開始chill time

My cup of
Cappuccino

奶泡超級棉密,細緻厚身
咖啡有輕微果酸,nutty 為主,我喜歡

After selfie few mins , 杯咖啡仲係熱㗎,即刻加分。

老實講我覺得這杯咖啡真心唔錯,不輸給隔離間Winstons Coffee 。

No Service charge
2020-11-04 32 瀏覽
疫情以來,好耐無出街食飯,好耐無過正常社交生活,如今疫情暫時比較穩定,先敢同朋友一齊食個lunch 傾吓偈呢間餐廳門面不太起眼,但就有個大玻璃,望外望石牆樹,感覺都幾舒服。叫咗2個set lunch,分別叫配咗sweet corn soup 同沙律,食物質素非常不錯👍🏻馬來叻沙海鮮扁意粉- 上菜一刻已經聞到好香叻沙味,意粉上面放咗一條炸咗嘅枝竹, 濃濃嘅叻沙汁掛哂喺扁意粉度,甜甜辣辣仲有椰香,非常惹味。本身自己好喜歡叻沙,呢個意粉直接打入我comfort food XO醬茄醬虎蝦帶子意粉又係一道惹果嘅意粉,xo醬其實配大部分嘅都會好食,但呢個意粉值得讚嘅係👉🏻絶對唔油膩,而且配料非常豐富,多蝦多帶子多車厘茄餐廳本身主打craft beer, 但中午時段就無飲。呢兩個意粉確實令我喜出望外,下次夜晚再嚟,一定要試埋craft beer! 支持小店💪🏻💪🏻💪🏻

XO醬茄醬虎蝦帶子意粉

支持小店💪🏻💪🏻💪🏻
今晚小妹同朋友去左堅離地城嘅slowood買野, 順便食埋晚餐😋, E到附近一帶都有好多餐廳酒吧, 行行下聞到好香嘅燒牛排味🐂🥩就忍唔住望下👀, 見到E間餐廳好似唔錯咁🤔於是就同朋友入去試下🤗! 餐廳可以坐出面飲啤酒chill下🍻又得或者坐入面食野🍴又得, 環境乾淨企理, 坐得幾舒服, 情調亦不錯! 餐廳提供多款特色主菜🍝, 石上燒牛套餐🐂同手工啤🍺! 最後小妹同朋友就叫左個石燒牛set同一個意粉🍝, 當然唔少得就係手工啤🍺啦!😊 餐廳店員嘅服務態度良好, 而且食物一上枱嘅時候店員亦會好用心咁介紹!👍🏻LazzyGarden Hazy IPA🍺啤酒色澤金黃, 泡沫細膩, 口感清爽, 啤酒花苦澀味較重!手打陳年咸檸檬梳打水🍋🥛入面嘅咸檸檬肉被打到浮哂上面, 味道好出好清新, 由於佢無加到糖的, 如果覺得無味可以問店員拎糖漿, 不過小妹中意果種清新爽喉嘅感覺, 所以無加到!香脆辣薯角&雜菜沙律配意大利黑醋汁🌶🍟➕🥗E碟係跟set嘅薯菜嚟, 份量非常多, 薯角炸得幾脆, 熱辣辣, 沙律菜爽脆加埋黑醋汁幾開胃!XO醬茄茸虎蝦帶子扁意粉🌶🍅🦐🍝E個意粉係抱住試新野嘅心態點的, 估唔到XO醬同茄茸

LazzyGarden Hazy IPA🍺
啤酒色澤金黃, 泡沫細膩, 口感清爽, 啤酒花苦澀味較重!

手打陳年咸檸檬梳打水🍋🥛

香脆辣薯角&雜菜沙律配意大利黑醋汁🌶🍟➕🥗

XO醬茄茸虎蝦帶子扁意粉🌶🍅🦐🍝
E個意粉係抱住試新野嘅心態點的, 估唔到XO醬同茄茸🍅幾夾, 酸酸辣辣好開胃☺️, XO醬本身已有乾貝嘅味道所以加埋落虎蝦🦐同帶子就會令整體更惹味, 意粉軟硬度適中, 推介👍🏻😋!

石上燒澳洲穀飼牛板腱(10安士)🐂🥩
餐廳設有圍裙提供所以唔洗怕會彈到自己件衫, 廚師一開始就會將牛扒煮至3成熟, 而店員就叫我地先用蒜油燒香石版, 之後再將牛扒放上去煎至自己理想熟度😊! 餐廳提供左3款調味嚟沾牛扒, 分別係鹽🧂, 黑椒同自家製嘅紅酒汁🍷, 小妹中意食5成熟所以煎一陣就好快食得😋, 牛扒外層焦香, 咬落去肉汁多, 牛味濃郁, 肉質鮮嫩, 口感軟腍, 油脂甘香, 沾上自家製紅酒汁, 令味道更加突出👍🏻!
2020-10-30
  • XO醬茄茸虎蝦帶子扁意粉
  • 石上燒澳洲穀飼牛板腱
2020-11-01 28 瀏覽
星期六去左堅尼地城呢間小店食brunch,之前經過已經好想試下,有個窗口位出面望入去好文青feel,打卡一流。忌廉芝士貝果🥯配煙三文魚、牛油果🥑貝果烤得外層微脆,內裏厚實,麵粉韌度好有咬口,塗上幼滑綿綿cream cheese,搭配著充滿煙燻香的微咸煙三文魚和富有蛋黃香的綿綿牛油果,味道囗感一流。伴碟仲有橄欖油黑醋沙律,蔬菜新鮮爽脆,配搭貝果整個很清新的感覺。石上燒澳洲肉眼扒10oz🥩咖啡店竟然有石燒肉食,梗係要試。牛扒已經預先煎到三成熟,客人可以再按喜好用高溫石燒成自己鍾意嘅熟度。我鍾意五成熟,用高溫石煎封兩邊至焦香,切開粉嫩粉嫩的,澳洲肉眼扒牛肉味香濃,肉質鬆軟得來又有咬口,沾上燒汁、鹽或者蒜粒食,有3款口味,各有特色。去咖啡店當然要飲番杯咖啡☕️,呢度嘅咖啡都唔錯,非常香濃,慢慢嘆番杯熱咖啡,好chill。見到呢度仲有手工啤酒,下次可以再約朋友來試試。

忌廉芝士貝果🥯配煙三文魚、牛油果🥑

石上燒澳洲肉眼扒10oz🥩

2020-11-01 32 瀏覽
每日回家都會經過這家小店,都好想試下,這天媽不煮飯,我和她就決定去試下!可以看到科士街街景!這裡有手工啤,喜歡手工啤的朋友可以試一下!聽街坊說這裡的石上燒不錯!我們點了一個石上燒和pasta~石上燒澳洲殼飼牛板腱厚厚的牛板腱,有10安士,牛板腱中間有條幼幼的筋,肉質結實但又不失嫩滑!口感豐富!燒到很熱很燙的熱石,加上蒜油,就可以燒!一邊燒,一邊發出吱吱聲,還有令人流口水的香氣!這個方法烹調更能鎖住肉汁!配以2款醬料,岩鹽和燒汁!如果熱石涼了可以再叫店員安排加熱!馬來叻沙海鮮配扁意粉很精緻的意粉,上面是炸過的腐竹,鬆脆,好特別!口味非常創新,但又出奇地夾到意粉!甜甜地辣辣地,好惹味!還有蝦,蜆肉等,不錯的配搭!想不到小小的店都有驚喜!

可以看到科士街街景!
這裡有手工啤,喜歡手工啤的朋友可以試一下!
聽街坊說這裡的石上燒不錯!
我們點了一個石上燒和pasta~
石上燒澳洲殼飼牛板腱

燒到很熱很燙的熱石,加上蒜油,就可以燒!

馬來叻沙海鮮配扁意粉

想不到小小的店都有驚喜!
2020-10-26
2020-10-31 312 瀏覽
話說早前到堅尼地城打卡石牆樹到真係影左張相就走左心血來潮決定同朋友再次去堅尼地城探索一下探索前緊係要醫下肚係地鐵站C出口對面成條街都係餐廳大多都比較暗唯一一間用黑白格調為主餐廳吸引左我視線入到去被安排係近窗口位置, 一望對面就係石牆樹要左個石上燒牛扒套餐.. 猶豫到底要肉眼定牛板腱店員解釋牛板腱比較多筋, 肉眼就比較稔我同朋友都決定要肉眼+$25要氣泡手打鴛鴦檸檬綠茶另外再點麻辣豬肉醬焗芝士墨西哥脆片同一杯Lazzy Garden薯角勁脆又夠熱, 黑醋沙律夠新鮮兩者配搭唔會太膩店員解釋Lazzy Garden會比較重啤酒花朋友話有花香味同唔會苦我杯氣泡手打鴛鴦檸檬綠茶就用左普通檸檬同台灣嘅香水檸檬真係好香同綠茶夾埋好清。望住咁多檸檬肉感覺充滿維他命C 麻辣豬肉醬焗芝士墨西哥脆片, 微微香辣好惹味到左澳洲肉眼廚師煮到三成熟我地可以再用石燒燒到自己想要嘅程度首先用蒜頭油搽上熱石再放牛扒上去煎可以選擇點鹽, 黑椒 或者紅酒汁牛扒真係好稔我地兩個傾傾下先發現已經煎到全熟都唔會韌好食嘅牛肉真係唔駛點任何野食飽飽就開始係附近行下喇
話說早前到堅尼地城打卡石牆樹到真係影左張相就走左
心血來潮決定同朋友再次去堅尼地城探索一下
探索前緊係要醫下肚
係地鐵站C出口對面成條街都係餐廳
大多都比較暗唯一一間用黑白格調為主餐廳吸引左我視線
入到去被安排係近窗口位置, 一望對面就係石牆樹
要左個石上燒牛扒套餐.. 猶豫到底要肉眼定牛板腱
店員解釋牛板腱比較多筋, 肉眼就比較稔
我同朋友都決定要肉眼
+$25要氣泡手打鴛鴦檸檬綠茶
薯角勁脆又夠熱, 黑醋沙律夠新鮮
兩者配搭唔會太膩
店員解釋Lazzy Garden會比較重啤酒花
朋友話有花香味同唔會苦
我杯氣泡手打鴛鴦檸檬綠茶就用左普通檸檬同台灣嘅香水檸檬
真係好香同綠茶夾埋好清。望住咁多檸檬肉感覺充滿維他命C
麻辣豬肉醬焗芝士墨西哥脆片, 微微香辣好惹味
到左澳洲肉眼
廚師煮到三成熟我地可以再用石燒燒到自己想要嘅程度
首先用蒜頭油搽上熱石再放牛扒上去煎
可以選擇點鹽, 黑椒 或者紅酒汁
牛扒真係好稔我地兩個傾傾下先發現已經煎到全熟都唔會韌
好食嘅牛肉真係唔駛點任何野
食飽飽就開始係附近行下喇
2020-10-29
2020-10-29 178 瀏覽
環境:👍👍👍👍服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:😍😍😍😍😍影相:📸📸📸📸📸Encore:98%📝進入前要度體溫 ➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖十月最後一個三連假決定同肥🐑去一去堅尼地尋找一下隱世小店,係人流吾多嘅環境下過一個慢活嘅晏晝.揀呢間嘅原因其實係被佢嘅簡約又有Chill嘅環境所吸引價錢貼心仲免加一添🙆‍♀️.🔸山賊汁雞絲炒烏冬 $88「山賊汁」究竟係咩味呢?🙈其實係黑椒燒汁混合蒜蓉同碎鹽而成醬汁依附係每條烏冬上黑椒同蒜蓉混合而成嘅香氣令味道更富層次感味道少少辛辣帶點酸甜,非常開胃!加上彩椒,蒜粒,洋蔥,雞絲等,口能豐富.🔸松露芝士野菜香蔥餡餅 $78呢到嘅餡餅,其實有D似手抓餅外層酥脆帶陣陣蔥香裡面嘅餡更係不得了🥳有芝士,紅蘿蔔,雜菌,最後當然仲有黑松露啦!輕輕一切開,仲有拉絲效果添😘餡餅表面再淋上一層乳酪無論係口感定層次感都勁豐富🥰旁邊仲有沙律做伴碟架~.🔸泰式香茅雞中翼拼雞槌 $58拼盤有雞翼同雞槌兩者用香茅醃入味再酥炸咬落吾單止香脆,更有陣陣特別香茅味雞肉嫩滑吾會過嚡,配搭上雞醬,大滿足💕.🔸Latte。手打鴛鴦檸檬紅茶 $15本身Holiday Bunch已包左美式咖啡同餐茶想飲特飲
環境:👍👍👍👍
📝進入前要度體溫
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
十月最後一個三連假
決定同肥🐑去一去堅尼地
尋找一下隱世小店,係人流吾多嘅環境下
過一個慢活嘅晏晝

「山賊汁」究竟係咩味呢?🙈
其實係黑椒燒汁混合蒜蓉同碎鹽而成
醬汁依附係每條烏冬上
黑椒同蒜蓉混合而成嘅香氣令味道更富層次感
味道少少辛辣帶點酸甜,非常開胃!
加上彩椒,蒜粒,洋蔥,雞絲等,口能豐富

🔸松露芝士野菜香蔥餡餅 $78
呢到嘅餡餅,其實有D似手抓餅
外層酥脆帶陣陣蔥香
裡面嘅餡更係不得了🥳
有芝士,紅蘿蔔,雜菌,最後當然仲有黑松露啦!
輕輕一切開,仲有拉絲效果添😘
餡餅表面再淋上一層乳酪
無論係口感定層次感都勁豐富🥰
旁邊仲有沙律做伴碟架~

🔸泰式香茅雞中翼拼雞槌 $58
拼盤有雞翼同雞槌
兩者用香茅醃入味再酥炸
咬落吾單止香脆,更有陣陣特別香茅味
雞肉嫩滑吾會過嚡,配搭上雞醬,大滿足💕

🔸Latte。手打鴛鴦檸檬紅茶 $15
本身Holiday Bunch已包左美式咖啡同餐茶
想飲特飲,加$15就可以upgrade~

🔸法式焦糖燉蛋 $40
最後,食埋個甜品
如玻璃般薄脆嘅焦糖
底下係柔軟娛嫩滑嘅燉蛋
雙重口感,仲吾會好甜😍
2020-10-25
2020-10-29 23 瀏覽
Stonegrill Australian blade $178A generous portion of 10ozLove how they have already sliced it in bite sizeIt’s served at rare to medium rarefeel free to heat it at any level you wantPersonally suggest a higher level, say medium ,cause the blade contains certain tendons and becomes very difficult to chew when undercookedHand blend lime and lemon red tea $28Decided to stay sober and ordered a non alcoholic drinkThe taste is slightly too mild I will sayBut good to balance with the beefPs.Love how
A generous portion of 10oz

Ps.Love how they pay attention to details by serving herbs water on tap!
Pss. Very cozy environment with semi open space
2020-10-28 26 瀏覽
最近和友人發現,我們很少到西區覓食,所以這次我們上網搜尋了一些值得嘗試的餐廳。而這次我們來到了位於堅尼地城的餐廳,該餐廳名為LG Taproom,餐廳的選址非常方便。從地鐵站起步行大概1分鐘便到達,我們當天去剛好有位可以即時入座,但事後想起我們應該預先訂座,因為餐廳也很受歡迎人數也很多。從食物方面我很喜歡該餐廳的食物和飲料。先從前菜談起我很喜歡餐廳的沙律,因為餐廳沙律額外加了意大利黑醋和橄欖油,相當符合經典西式餐廳的做法,還有他的雜菜湯也很好喝,還有他的薯角薯角炸得相當鬆脆,而且份量也十足。餐廳中最令我滿意的菜式絕對是店舖推介的石上燒牛扒套餐。我們點了最經典的澳洲穀飼牛板腱,以200多元來計有10安士的澳洲穀飼牛真的相當物超所值,而且味道也一流透過香蒜的味道,絕對能令牛板腱提升一個層次,推介大家來這餐廳試試!!
2020-10-28 24 瀏覽
一間裝修小清新的cafe, 一坐低,店員即刻比多張櫈我同朋友放袋,好細心,值得一讚。all day breakfast $108食cafe 既試金石,佢同其他cafe 最唔同之處係佢整左個包住茄汁豆既飛碟,口感幾好。另外,炒蛋上有好多黑松露,每一啖都食到。再者,腸仔都好出色,有肉汁又好有味。Truffle, cheese & vegetable spring onion pastry $78有d 似台灣既蔥油餅,由於係veggie, 食上來又唔會覺得油膩,好多芝士加埋sour cream 正! 幾特別。red wine pear w/ice-cream $68第一次食,好fresh, 唔會太重酒味又唔會太甜,個balance 做得好。latte$36 + dirty coffee $42dirty coffee 係兩層既coffee, 上熱下冷,口感幾得意。latte 都唔錯

all day breakfast $108

latte 都唔錯
all day breakfast
dirty coffee
2020-10-27 25 瀏覽
Lunch經過堅尼地城站附近見到呢間餐廳,有靠窗既bar台位,感覺好chill,一於去試下😆✨week day係有lunch set,每個set可以揀餐湯或沙律,仲配一杯飲品,都幾抵食~✨餐湯係蕃茄湯,蕃茄煮到熔哂落個湯到,口感濃郁但味道清新✨沙律菜都好新鮮,配埋意大利黑醋味道微酸,口感清新✨砵酒燴牛尾配長通粉牛尾煮得非常淋身,牛肉質嫩滑,仲有濃濃既牛味,值得一試🤤 ✨XO醬茄醬虎蝦帶子扁意粉xo醬同意粉味道好夾,微辣又帶點香口,而且非常足料,有煎香左既虎蝦同帶子,一啖海鮮一啖意粉,食得好滿足飲品加錢轉為特飲,試左該店既特式飲品:✨手打鴛鴦檸檬綠荼,即係檸檬加青檸,味道清新,酸酸甜甜好解渴,一解油膩既感覺同埋發現呢間餐廳係dog friendly😍下次放假我可以帶埋🐶黎食

✨餐湯係蕃茄湯,蕃茄煮到熔哂落個湯到,口感濃郁但味道清新
✨沙律菜都好新鮮,配埋意大利黑醋味道微酸,口感清新

✨砵酒燴牛尾配長通粉
牛尾煮得非常淋身,牛肉質嫩滑,仲有濃濃既牛味,值得一試🤤

✨XO醬茄醬虎蝦帶子扁意粉