2020-07-24 4007 瀏覽
疫情越黎趁嚴重,去街既意欲大減,留係家中係最安重既做法.留係家中唯有外賣享受美食,今次行過上環附近見到一間充滿東南亞特色既餐廳望落好吸引,見到外賣自取又有折扣優惠就決定買外賣返去試試.李派海南雞飯拼喇沙.海南雞望落皮薄肉嫩,雞肉入口嫩滑,雞皮與雞肉之間充滿啫喱狀既雞肉精華,配上帶甜既黑醬油同蒜或微辣既海南雞醬同相當配搭,同時食出2種風味.略嫌雞肉帶少少雪藏味.雞油飯相當入味,入口陣陣雞汁精華既香氣同香矛既味道十分惹味,米粒分明帶有咬口.喇沙湯底好香濃,內帶濃厚椰漿味以,喇沙醬混合多重香料香及蝦味,味帶濃郁既香辣感,入口富有層次感.豆卜充分吸入湯底既精華,米線雖然浸左係湯內一段時間但入口無糊口感仲帶有彈性.沙嗲雞串燒,唔會燒得過乾,火喉啱啱好,竹籤同雞肉之間又容易分開.雞肉面上帶少少香矛食落更香,沾上帶濃厚花生香同微微椰香既沙嗲醬入口令串燒雞肉味道昇華.斑蘭咖咉多士多士外賣返到去有少少焗到腍左但當中仍然帶少少脆口感.斑蘭味道濃郁,配上牛油令斑蘭味道更突出同香醇,斑蘭醬味道清香又唔會過甜膩.

• 沙嗲雞串燒
  • 斑蘭咖咉多士
2020-07-22 441 瀏覽
現在疫情嚴重,盡可能也是外賣回家吃今天回家途中看見還可以叫外賣下午茶決定叫兩個回家吃T05 新加坡喇沙 $62T06 檳城下面 $66每個餐包含一杯飲品,叫了香茅橙茶 和香茅青檸荔枝梳打回到家打開一看,擺放得很整齊,面和湯汁是分開的 喇沙味道非常香濃 椰汁味好香 附送豆卜,流心蛋和魚蛋絲吃 右面掛滿了湯汁非常正!檳城下面湯底比較刺激 喜歡吃辣的朋友不要錯過有四五隻蝦 芽菜甚多香茅橙茶非常清新好喝,炎炎夏天時喝這個非常透心涼! 現在外賣還做九折,值得一試呢!
現在疫情嚴重,盡可能也是外賣回家吃

今天回家途中看見還可以叫外賣下午茶決定叫兩個回家吃

T05 新加坡喇沙 $62
T06 檳城下面 $66
每個餐包含一杯飲品,叫了香茅橙茶 和香茅青檸荔枝梳打

回到家打開一看,擺放得很整齊,面和湯汁是分開的

香茅橙茶非常清新好喝,炎炎夏天時喝這個非常透心涼!

現在外賣還做九折,值得一試呢!
2020-07-17 304 瀏覽
最近政府又收緊的限聚令,18:00後外出吃飯的權利也沒了,只有外帶回家吃這家滿新的李氏叻沙,主打新加坡風的叻沙,以鮮椰漿做湯底,跟馬拉版本的不同未到18:00,室內已經只剩店員了。。。既然叫LAKSA,當然點一份叻沙,另加一份巴東牛肉食品很快便準備好了!新加玻叻沙$82同樣椰汁豐富的新加玻風叻沙,微辣,口感很豐厚,除了魚旦,蝦肉,芽菜,魚片,豆卜之外,還有通菜,而且用上米線,跟馬拉的略有不同米線非常煙韌,還加了通菜,蝦肉也還不錯,感覺比較健康呢!湯跟麵分開放,不用擔心拿到回家麵底會變太稔,不錯呢巴東牛肉飯$85帶輕微辣味,同樣有椰奶跟辣椒,再加上一些香料,甜甜的味道超好下飯,牛肉炆至軟稔,配上青瓜解膩,加飯吃很快就吃完了!香茅鮮橙茶$32 因為不是用檸檬而是用橙,加上香茅的味道,很清新

未到18:00,室內已經只剩店員了。。。

既然叫LAKSA,當然點一份叻沙,另加一份巴東牛肉

食品很快便準備好了!

新加玻叻沙$82

米線非常煙韌,還加了通菜,蝦肉也還不錯,感覺比較健康呢!

湯跟麵分開放,不用擔心拿到回家麵底會變太稔,不錯呢

5 分鐘 (外賣自取)
2020-07-16 243 瀏覽
餐廳6點後禁止堂食,雖然係下午茶時間可以堂食,但我都係攞返屋企食安全啲舒服啲。去咗上環嘅LeeLaksa,新開張仍係試業中,但係非常多人幫襯。食物味道真係幾幾正宗👏食過香港嘅新加坡菜之中,呢間都算數一數二。叫咗兩個餐:星加坡喇沙同巴東牛肉飯。 味道真係拍得住新加坡當地水準,配料非常豐富,有豆卜,魚蛋,魚片,蝦,雞蛋,芽菜,湯底椰香味滿溢,小小辣好惹味。巴東牛肉非常香,肉質又唔會太乾💯飲品就有香茅青檸荔枝梳打同香茅橙茶。 香茅橙茶好清新,見到裏面有兩大片香橙。香茅青檸荔枝梳打都好好飲,荔枝嘅味道幾出。

2020-07-16
外賣自取
2020-07-12 287 瀏覽
👫最經常覓食嘅地方係中上環,呢度餐廳應有盡有,今日我經過呢間,新開嘅新加坡菜餐廳~Lasak,已經夜晚八點,仲係好多人,食飯氣氛好好😆就call老公一齊試吓先!.❤️招牌新加坡喇沙 ~材料豐富,用上新加坡米線,配料有通菜、大豆芽、魚片條、鮮蝦、魚蛋、豆卜,配料多到幾乎見唔到麵😆,湯底椰汁味香濃,果然係招牌😍令人食指大動,必食!.❤️檳城蝦麵~麵底用上粉絲+粗麵,兩款麵混合而成,增強口感,配料有蝦、肉片、通菜、紫洋蔥、豆卜、糖心蛋,蝦係切左一半嘅,有4大隻,目測每隻都有5cm,很爽口,湯底蝦味重,看見有粒粒蝦子和辣油,足料,適合愛辣人士!.❤️李派海南雞飯 ~黃色嘅油飯粒粒飽滿,海南雞份量唔算多,但係整得好幼滑,無骨(下次要帶小B過嚟試吓先),配上三款經典醬 - 蒜蓉辣汁、甜醬油、姜蓉,唯一要改善嘅地方係配上嘅冬瓜例湯偏咸,改善埋呢一點😁呢個餐就無可挑剔了!.❤️班蘭咖央多士~用上全麥包,多士烘得夠脆,班蘭咖央就類似我哋平時食嘅果醬,甜甜地,中間一塊牛油,增加滑溜口感🥰.❤️馬來街頭椰子雪糕~椰子味和奶味香濃,配料用上花生碎、粟米粒,最特別係店家用上半個椰皇裝住雪糕,吸引眼球之餘,連椰肉都可以食埋
❤️招牌新加坡喇沙 ~
果然係招牌😍令人食指大動,必食!
❤️檳城蝦麵~
❤️李派海南雞飯 ~
❤️班蘭咖央多士~
❤️馬來街頭椰子雪糕~
椰子味和奶味香濃,配料用上花生碎、粟米粒,最特別係店家用上半個椰皇裝住雪糕,吸引眼球之餘,連椰肉都可以食埋😋
2020-07-11 251 瀏覽
最近知道上環開咗間新嘅星加坡美食,夜晚收工就去咗試。餐廳喺路口位,招牌都好大個,好容易搵。餐廳入面枱同枱之間嘅距離都適中啦,唔太闊但都唔算窄嘅。除咗二人枱、四人枱、同六人枱之外,仲有一啲單邊面壁或向街嘅坐位,好適合一個人去食。裝修方面有啲南洋風味,顏色鮮艷,配合音樂,令人有一種輕鬆嘅感覺。食物質素很好,其實我好鍾意食星加坡嘢,但香港冇乜邊間做得好食。呢度尋晚第一次試,果然有驚喜。我地叫咗:喇沙海南雞飯雙拼,好開心有呢個組合,可以一次過滿足兩個願望。喇沙同海南雞飯都係half portion,兩個人share就可以再試其他嘢。喇沙好香椰汁味,材料都豐富,湯嘅濃稠度適中,我食完之後連湯都飲埋。喇沙的粉就係米缐,煮得啱啱好,好彈牙海南雞唔肥,肉質好滑,當然冇骨啦難得嘅係雞油飯係粒粒分明,同星加坡食到嘅一樣,連不嬲晚上唔太食飯的我地都食得曬蝦串燒,好有驚喜!上枱已經俾個擺盤吸引咗見到D蝦已經剝咗殼就更加心心眼。一啖咬落去,忍唔住叫咗聲,哇!好味呀。蝦好彈牙,調味好惹味,我估我哋下次都應該會忍唔住再叫馬拉盞椰菜苗,椰菜苗炒得適中一定要夠鑊氣,脆卜卜嘅椰菜苗又唔會苦,都係好味我地仲叫咗兩杯飲品,最
最近知道上環開咗間新嘅星加坡美食,夜晚收工就去咗試。

餐廳喺路口位,招牌都好大個,好容易搵。

我地叫咗:

。喇沙的粉就係米缐,煮得啱啱好,好彈牙
海南雞唔肥,肉質好滑,當然冇骨啦

蝦串燒,好有驚喜!上枱已經俾個擺盤吸引咗
。蝦好彈牙,調味好惹味,我估我哋下次都應該會忍唔住再叫

我地仲叫咗兩杯飲品,最後食咗個椰子雪糕,呢啲就冇乜特別。

埋單四百廿幾蚊,以食物嘅質素,價錢合理,見到餐牌都有好多我好喜歡嘅食物,已經諗定下次食乜lu

特別一點係餐廳上菜速度超快,我地差唔多七點半左右去到,未係全滿。叫完嘢食十分鐘之內已經全部喺枱面 lu。
尋晚星期五,大約八點左右就開始滿座同排隊lu,大家可以預一預時間

服務員同經理招呼都好好,佢哋人手唔多個個都做到踢晒腳,難得係對住客人都好有禮貌同好殷切

我好少會寫食評,通常 ig post 一兩張相就算。但因為香港太少煮得好味嘅星加坡餐廳,真係想鼓勵下佢地,繼續努力
蝦串燒
星加波喇沙拼海南雞飯
海南雞
  • 喇沙拼海南雞飯
2020-07-08 262 瀏覽
今日同同事係上環做完野就去搵食,發現中環新開左間laksa餐廳,去完新加坡之後好鍾意食laksa既我,表示好幸福。🔅新加坡喇沙 ($82)我唔係好食得辣,呢碗laksa椰味好重,d米線幾彈牙,仲勁多蝦、豆卜同埋魚條。-🔅檳城蝦麵 ($86)朋友叫既,我飲過個湯,覺得幾鮮甜,以前食過d蝦麵覺得個湯會好腥,呢個完全唔會。d肉好淋,蝦都幾新鮮!-🔅李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 ($118)我試左幾舊雞,幾滑,同埋佢有三個汁可以比你點,滿足曬鍾意食濃味淡味既人。個肉骨茶唔會好重藥材味,反而白胡椒味幾重我幾鍾意!-🔅香茅青檸荔枝蘇打 (跟餐)唔好以為個支係飲管,原來係香茅,佢有荔枝令到成杯蘇打都好有蜜味。🔅香茅橙茶 (跟餐)酸酸甜甜幾醒胃,同埋佢又係有支香茅比你篤下篤下😆-🔅班蘭咖央多士 ($28)佢d斑蘭味好重,有埋牛油好邪惡,點會唔好味🤪

🔅新加坡喇沙 ($82)

🔅檳城蝦麵 ($86)

🔅李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶 ($118)

🔅香茅青檸荔枝蘇打 (跟餐)

🔅香茅橙茶 (跟餐)
酸酸甜甜幾醒胃,同埋佢又係有支香茅比你篤下篤下😆

🔅班蘭咖央多士 ($28)
佢d斑蘭味好重,有埋牛油好邪惡,點會唔好味🤪
2020-07-06 254 瀏覽
攸桐媽飲飲食食遊蹤!!其實攸桐媽每逢星期五都會同同事出去lunch, Happy Friday吖嘛~今個星期我地去咗一間新開嘅鋪頭試下!!呢間鋪食新加坡嘢架~所以我試咗喇沙!佢都好大碗下架, 有好多餸, 有蝦(好彈牙), 蛋, 豆卜(好多舊), 魚片(都好多), 魚蛋.......你地都知啦, 喇沙個湯底好緊要架嘛~佢個湯好香好重椰奶味, 正呀~仲有呀, 佢嘅座位都好寬敞, 坐得好舒服, 大家35知己聚一聚傾計都唔錯架~~
攸桐媽飲飲食食遊蹤!!

今個星期我地去咗一間新開嘅鋪頭試下!!

呢間鋪食新加坡嘢架~所以我試咗喇沙!

本身搬入上環區冇耐,作為一個街坊食客,有餐廳就去試吓啦,估唔到喇沙同埋海南雞飯都非常之有驚喜,好食到我3日內食咗兩次! 先講吓個喇沙,係用雪藏蝦㗎啦,但係湯底好香濃,豆腐卜同魚片非常之入味,不得不提佢個米線似乎係用雞湯去煮,所以唔會覺得淡茂茂完全唔入味。講埋個海南雞飯,雞肉夠亂滑,如果黃油飯係非常之出色!值得一題係叫咗一個海南雞飯夾喇沙嘅套餐,喇沙細細碗,兩樣加埋一齊,可以一次過滿足晒兩個願望,不過份量上相信比較適合男士。

講埋個海南雞飯,雞肉夠亂滑,如果黃油飯係非常之出色!

2020-07-03
5 分鐘 (堂食)
  • 海南雞飯
  • 喇沙
2020-07-05 284 瀏覽
讚1.蝦麵好足料,蝦肉多,豬肉片算滑溜,滲滲既比例都好;南洋咖啡好味道,好過大部份連鎖店2.環境好闊落同舒服彈1.湯底淡,雖然係辣身,但無左蝦既味道,似乎叫喇沙或者雞飯會好啲,望其他檯既野食,好對辦下

2.環境好闊落同舒服

2020-07-04 2873 瀏覽
最近,經過上環皇后大道中,在樂古道及皇后大道中交界,新開一間新加坡喇沙店 Lee Laksa!星期六中午來到,這裡出奇地 full! 我跟早一步踏進餐廳的外籍夫婦,各自找位入座!店內播放輕快的歌曲,裝潢充滿熱帶風情! 店方根據限聚令要求,附有夾板,跟其他食客保持距離!店員好忙!沒有安排入座之餘,亦無量度體溫! 係食客叫店員,才送上餐牌、放口罩紙袋、濕紙巾,這方面反而幾周到!加分!餐牌上桌次序:熱青檸茶 > 喇沙 > 班蘭咖央多士班蘭咖央多士 $28烘至金黃香脆溫熱的多士,夾雜鹹甜交雜的咖央醬及牛油,甜美的咖央醬配合厚切鹹味的牛油,也沒有違和感!簡單而美味的小食!我個人還會蘸喇沙湯食,別有一番風味㗎!星加坡喇沙 午餐 $82這價位配飲品,絕對抵食!配料相當豐富!包括:一開二鮮味的蝦、頗鹹富彈性的魚蛋、 大量柔軟的魚片絲、吸湯的豆卜、清爽的芽菜、入味的通菜、紫洋蔥...等,湯底以傳統新加坡配方,採用新鮮椰汁及秘製香料淆製而成,入口香濃惹味帶辣!米線煙韌滑溜又掛湯!熱青檸紅茶青檸比預期大個! 口味清酸開胃!亦有助解膩!由於,我昨晚胃痛及腸胃炎,仍食胃藥期間,還是點熱飲及沒有點

星期六中午來到,這裡出奇地 full!
我跟早一步踏進餐廳的外籍夫婦,各自找位入座!

店內播放輕快的歌曲,裝潢充滿熱帶風情!
店方根據限聚令要求,附有夾板,跟其他食客保持距離!

店員好忙!沒有安排入座之餘,亦無量度體溫!
加分!

餐牌

上桌次序:熱青檸茶 > 喇沙 > 班蘭咖央多士

班蘭咖央多士 $28
簡單而美味的小食!

我個人還會蘸喇沙湯食,別有一番風味㗎!

星加坡喇沙 午餐 $82
這價位配飲品,絕對抵食!

配料相當豐富!包括:一開二鮮味的蝦、頗鹹富彈性的魚蛋、

米線煙韌滑溜又掛湯!

熱青檸紅茶
青檸比預期大個!
口味清酸開胃!亦有助解膩!

熱青檸紅茶

由於,我昨晚胃痛及腸胃炎,仍食胃藥期間,還是點熱飲及沒有點到加奶的馬拉茶吧!
否則!我會點特色凍飲呢!

2020-07-04
2020-06-30 439 瀏覽
新店標榜買新加坡叻沙,海南雞飯,蝦麵等。我一個人坐對街一排位,枱Ek有膠板分隔,但有點窄。我點了叻沙 連香茅橙茶。麵用類似米線,湯頭濃椰汁,有不少䓤頭及其他味料,完全不辣,配料有蝦及魚片魚蛋。82元加一,不便宜,可以一試。