2024-03-21 511 瀏覽
今日🐧 特登黎到上環,試下依間都幾多朋友推薦嘅平靚正新加坡菜餐廳🥰😘 入面環境渡假風滿滿😚 滕椅、木桌、加埋一片椰樹林嘅牆景,真係風情十足🤭 今日下午茶時段黎,本身想試下佢個超有特色嘅馬來街頭椰子雪糕同埋椰青☺️ 可惜太搶手一早賣曬🥲🥲🥲 🐧 最後㨂咗同樣出色嘅半熟蛋配咖央多士下午茶餐🤭 咖央多士勁香奶油味😋 蛋香滿滿,甜而不膩👍 加埋厚厚嘅一層牛油🤩🌟 超邪惡勁馥郁😚 多士烘得薄脆口感一流👍 整體非常高質🤭 另附上嘅半熟蛋超滑超嫩,入口鮮味十足,配搭醬油食用更添滋味😋 飲品㨂咗經典必飲嘅馬來拉茶🤩 甜奶味道出眾,飲落奶香濃厚,超滑超順口👍 加上恰到好處嘅茶香味道🥰 令人回味無窮🫶 還是口痕痕,就叫多咗個甜品🥴 㨂咗個椰汁芋圓❤️ 椰汁超香椰子味,同煙煙韌韌嘅芋圓神奇地合拍😳 食落甜甜地得黎帶點芋香,十分唔錯👍 裡面仲有綠珍多條條,口感一流👍👍👍

半熟蛋配咖央多士

馬來拉茶

椰汁芋圓

下午茶
半熟蛋配咖央多士
馬來拉茶
椰汁芋圓
2024-02-03 1186 瀏覽
同朋友🙆🏼‍♀️一齊諗住食個early dinner,路過呢度,見到大大隻字寫住 Laksa,朋友🙆🏼‍♀️話有興趣試吓,咁就決定入去開餐🤣入到餐廳仲未夠 6pm,原來仲有 Tea Set,咁叫咗 $62「新加坡🇸🇬喇沙 Singapore Laksa」,有幾款飲品可以選擇,揀咗「馬來拉茶 Teh Tarik」🤣「新加坡🇸🇬喇沙」:喇沙湯底幾濃郁,有啲椰汁香味😋;材料有 開邊蝦仁🍤、魚蛋、魚片頭、豆卜、芽菜 等,都算幾豐富😂;喇沙麵條似乎係米線,夠晒滑😁「馬來拉茶」幾滑,仲甜甜哋😁$150「李派海南雞(半隻)Hainanese Chicken Lee Style (Half)」:海南雞 皮黃肉白肉質幾滑,仲有星洲黑醬油,辣醬、薑蓉可以沾雞食😋$72「炒通菜(蝦頭膏/馬拉盞/參醬)Stir Fried Water Spinach (Shrimp Paste / Belacan Sauce / Sambal)」:揀咗參醬,辣辣哋幾惹味🤣;通菜新鮮幾爽脆,份量都相當多😁

「馬來拉茶」幾滑,仲甜甜哋😁

【$108雙拼雞飯+濃味喇沙🍜1個午餐夠2人飽】推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*📍HK #上環 - 𝗟𝗲𝗲𝗟𝗮𝗸𝘀𝗮近排天氣凍,特別想食啲湯麵類嘅嘢🍜暖吓身!位於上環呢間星馬菜專門店,主打惹味喇沙麵& 海南雞飯🥢 午餐時段仲可以雙拼(Laksa +雞飯)配嘢飲,啱晒咩都想試吓嘅人~【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】◐ 海南雞飯 拼 星加坡喇沙米線 $108|8/10 🌟一次過滿足晒兩個願望嘅午餐套餐 ✌🏻海南雞好白嫩,唔會太多肥膏,配上三色醬汁(蒜蓉、甜豉油、辣椒醬)份量多到一個人食都有啲挑戰性🌝竟然仲有多個「迷你喇沙米線」‼️認真覺得朋友好醒,一次過就可以試晒兩個招牌菜式💥◐ 星加坡喇沙米線 $82|8/10 🌟喇沙湯底非常之濃郁,個人覺得椰奶味偏重,對比起正宗星馬喇沙,辣到偏低,好適合BB班嘅我😂但食開馬來西亞喇沙嘅人,可能會覺得唔夠風味🥵🔥裏面有豆卜、蝦、魚片🥢 豆卜索晒湯汁非常之好食,米線煮得正常偏軟 ◐ 香茅青檸荔枝梳打(跟餐)午市跟餐,飲品可以揀啤酒、南洋咖啡、香茅橙茶、馬來拉茶、青檸紅茶、桔仔話梅水🥤選擇都幾多!
【$108雙拼雞飯+濃味喇沙🍜1個午餐夠2人飽】
推薦指數: 🌕🌕🌕🌖🌑

📍HK #上環 - 𝗟𝗲𝗲𝗟𝗮𝗸𝘀𝗮

【𝗥𝗲𝘃𝗶𝗲𝘄 食評 💬】

◐ 海南雞飯 拼 星加坡喇沙米線 $108|8/10 🌟

◐ 星加坡喇沙米線 $82|8/10 🌟

◐ 香茅青檸荔枝梳打(跟餐)
午市跟餐,飲品可以揀啤酒、南洋咖啡、香茅橙茶、馬來拉茶、青檸紅茶、桔仔話梅水🥤選擇都幾多!呢個「青檸荔枝梳打」味道清爽,唔太甜

◐ 椰青 (跟餐+$20)

◐ 椰汁芋丸 $46|7/10
本身想嗌椰子雪糕,結果冇晒貨🙁🥥🍨最後揀咗椰汁芋丸,椰汁發打到至起泡,再加入芋圓etc 唔好睇個杯細細地,但係塞得好滿,好飽肚

*・゜゚・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*
𝗟𝗲𝗲𝗟𝗮𝗸𝘀𝗮
🥢 @lee.laksa
🚶 上環站A2出口,步行約5分鐘
📍 上環皇后大道中302號地舖
🏷️

地區:#laymao_上環
分類:#laymao_星馬菜
*・・*:.。..。.:*・*:.。. .。.:* ・*:.。. .。.:*・゜゚・*

#hkig #hkigfoodie #hongkongfood #餐廳食評 #foodiehk #香港美食 #相機食先 #打卡推介 #週末假期好去處 #情侶好去處 #香港好去處 #上環好去處 #拍拖好去處 #外賣自取 #外賣推介 #香港打卡 #港女 #laksa #海南雞飯 #叻沙 #喇沙 #星馬菜
  • 新加坡喇沙
  • 椰青
餐廳:LeeLaksa地點:上環皇后大道中菜式:新加坡馬拉菜式餐牌:茶餐14選一,有多款飯粉麵,仲有多士同沙律小食,配冷熱飲品8選一。另收加一。星洲香辣炒飯 $76 另加一星洲香辣炒飯係用鑊仔上,熱辣辣上枱!雞肉串燒有兩大串,連少少皮,食落啖啖肉,沙爹味剛好。炒飯濕潤度剛好,唔乾唔濕,味道微微辣,唔算太辣,加左蝦粒,鴨肉,蒽花同炒。伴有肉鬆,青瓜,車里茄同洋蔥可解膩。新加坡喇沙 $62 另加一新加坡喇沙有去殼蝦兩隻開邊,炸魚蛋3粒,彈牙炸魚蛋絲幾條,吸汁豆卜4件,半隻糖心蛋,好多爽口芽菜同通菜,面頭灑上洋葱絲同脆脆,材料豐富。個喇沙湯好香滑,辣度剛好,梛汁又夠,好惹味。白色麵條滑溜都吸湯,唔錯。另上青檸一粒同參峇醬比你自己調味。參峇醬燒豬頸肉 $65 另加一參峇醬燒豬頸肉一客10片左右,半肥瘦所以食落爽口兼啖啖肉。個參峇醬少少辣,好惹味。伴有青瓜粒,洋葱絲同半粒車厘茄可解膩。呢個小食都跟飲品。大蝦青木瓜沙律 $68 另加一大蝦青木瓜沙律有去殼蝦兩隻開邊,下底係青木瓜絲,青瓜絲,紅蘿蔔絲,少量青豆角加紫梛菜絲,伴有兩粒車厘茄。面頭加上花生碎同脆脆,仲有薄荷葉。味道完全唔辣,酸酸甜甜好開胃
餐廳:LeeLaksa
地點:上環皇后大道中
菜式:新加坡馬拉菜式
星洲香辣炒飯 $76 另加一
星洲香辣炒飯
星洲香辣炒飯
新加坡喇沙 $62 另加一
新加坡喇沙
另上青檸一粒同參峇醬比你自己調味。
參峇醬燒豬頸肉 $65 另加一
參峇醬燒豬頸肉
大蝦青木瓜沙律

大蝦青木瓜沙律 $68 另加一

大蝦青木瓜沙律有去殼蝦兩隻開邊,下底係青木瓜絲,青瓜絲,紅蘿蔔絲,少量青豆角加紫梛菜絲,伴有兩粒車厘茄。面頭加上花生碎同脆脆,仲有薄荷葉。味道完全唔辣,酸酸甜甜好開胃。呢個小食都跟飲品。
桔仔話梅水
桔仔話梅水(跟餐)
桔仔話梅水有大大粒青檸同話梅,仲有好多桔皮喺底,味道甜甜地。
科羅娜啤
科羅娜啤(跟餐)
科羅娜啤係玻璃支裝,仲有一件青檸比你加落啤酒度。

總括而言,食物質素保持一貫水準,主食價錢特別抵食。
2023-11-02
參峇醬燒豬頸肉
大蝦青木瓜沙律
2天前 0 瀏覽
首先要講嘅就係佢嘅海南雞。佢嘅海南雞嫩滑多汁,皮薄肉嫩,煮得剛剛好。雞肉嘅鮮味同嫩滑口感令人回味。而且佢嘅海南雞伴隨嘅醬汁都好特別,有三種唔同嘅醬汁。仲有一個令我印象深刻嘅菜式係新加坡拼喇沙米線。佢哋嘅喇沙汁好濃郁,帶有香料嘅香氣,令人食指大動。而且佢哋嘅米線煮得剛好,彈牙有嚼勁,非常飽足。如果你鍾意飲椰青,呢度嘅椰青一定唔可以錯過。佢哋嘅椰青新鮮,甜度適中,每一口都帶有濃濃嘅椰子香味,真係好解渴又開胃。飯後想飲杯涼爽嘅飲品,我推薦試下桔仔話梅水(凍)。呢杯飲品酸酸甜甜,有桔子嘅清新香氣同梅子嘅酸味,冰凍嘅口感更加令人愉悅,係一杯消暑又開胃嘅飲品。最後,如果你鍾意芽菜,呢度嘅怡寶芽菜絕對係你嘅首選。佢哋嘅芽菜爽脆,帶有微微嘅酸辣味道。

3天前 0 瀏覽
餐廳喺上環位置就腳,而且鋪面都大,係一間食新加坡以及馬來西亞食品嘅餐廳,我當日去就係食下午茶時間,所以以下價錢都係下午茶時間嘅參考🐔 海南雞飯 💰$68雞份量唔少,唔係切得大大嚿嗰種,包埋油飯同埋冬瓜湯🍳 半熟雞蛋配珈吔多士 💰$48珈吔多士有四件,牛油都夠厚身,半熟雞蛋有兩隻,另外亦有俾豉油🍢 串燒拼盤雞肉大蝦 💰$68拼盤原先仲會有魷魚鬚,但當日未有,職員就幫我哋加咗雞肉同大蝦嘅份量,雞肉夠腍,大蝦彈牙🥥 椰青 💰$20/跟餐另加嘢飲方面除咗有新加坡馬來西亞地道飲品之外,亦都可以加$20有椰青飲,椰青好夠凍,夠鮮甜

🐔 海南雞飯 💰$68
雞份量唔少,唔係切得大大嚿嗰種,包埋油飯同埋冬瓜湯

🍳 半熟雞蛋配珈吔多士 💰$48

🍢 串燒拼盤雞肉大蝦 💰$68

🥥 椰青 💰$20/跟餐另加
4天前 0 瀏覽
首先餐廳嘅環境唔錯,侍應嘅態度也不錯!order咗招牌嘅新加坡叻沙。首先賣相好,基本食材齊備。叻沙嘅湯美味,有椰子香味和蝦的味道。個人喜好會把小粒個「酸柑」擠D汁落湯,更加好味!碗底嘅芽菜爽口,正!三隻蝦都非常新鮮,最喜歡食豆卜,因為嗦晒D湯汁,好好味!整體評價唔錯!還配有一杯特飲,不錯!
首先餐廳嘅環境唔錯,侍應嘅態度也不錯!
新加坡叻沙

order咗招牌嘅新加坡叻沙。
整體評價唔錯!還配有一杯特飲,不錯!
4天前
新加坡叻沙
我今日約同好友去上環漫遊,順道去位於上環皇后大道中302號舖的LeeLaksa 食星加坡午餐,環境舒適開揚,坐得舒服,店員服務態度親切。我點左個李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶$118,好友點左個李派海南雞飯拼新加坡喇沙米線$108;另加斑蘭咖吔多士$28,餐飲係(凍)桔仔話梅水(跟餐),及椰青$20(跟餐)。海南雞的雞肉嫩滑好味,肉骨茶的肉夠淋好食,湯底好飲;喇沙配菜豐富好味,斑蘭咖吔多士香口好食;桔仔話梅水好清涼解渴,椰青好新鮮又好飲。

• 斑蘭咖央多士
  • 李派海南雞飯拼喇沙
  • 桔仔話梅水
  • 李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶
2024-03-17 111 瀏覽
呢間餐廳門口有好大個招牌,好吸睛,而且望入去裝修都好別緻。檳城蝦麵:是慘慘來的,有油麵和米粉,湯底很濃味,配料也多,除了蝦還有豬腩肉和溏心蛋。海南雞飯拼喇沙:如果一個女仔一定食唔晒,男仔就應該可以。佢個喇沙湯底好香椰汁味,我覺得比起蝦麵更加優勝,海南雞係無骨嘅,啖啖肉,油飯亦都好香。燒牛柳柚子沙律,店員說要等30分鐘,我哋覺得食住嘢等冇問題,所以照要。呢個超好食,牛柳一啲都唔韌,而且好香牛味。柚子很清甜,份量亦多。最喜歡他的焗蒜頭,配埋牛柳食好襯。值得等待,下次再去一定會再食呢一味菜。餐廳好多外賣單,店員雖然繁忙,依然維持住應有的服務和笑容。
呢間餐廳門口有好大個招牌,好吸睛,而且望入去裝修都好別緻。

海南雞飯拼喇沙:如果一個女仔一定食唔晒,男仔就應該可以。

餐廳好多外賣單,店員雖然繁忙,依然維持住應有的服務和笑容。

餐廳位於皇后大道中,就係香港區出名嘅樓梯街隔離,地點好易搵👍馬來炒貴刁 $128即叫即炒,用鑊仔上,一上枱就聞到香氣四溢,貴刁似比較幼身嘅河粉,搭配芽菜、鮮蝦、炒蛋、花生碎,啖啖都充滿口感,醬汁微辣香濃,帶甜味,入口好開胃。參峇醬燒豬頸肉 $85賣相誘人,豬頸肉經過燒烤後,表面呈現金黃色,帶微焦,肉質爽口有汁,最特別係個醬汁,酸酸辣辣嘅味道,好夾!百香果芒果沙冰$38冰沙質地細膩,入口即化,百香果和芒果嘅酸甜味道好夾,酸爽又清新。

馬來炒貴刁 $128

參峇醬燒豬頸肉 $85

百香果芒果沙冰$38
香芒大蝦米紙卷~顏色色彩繽紛,蔬菜夠晒豐富,每一卷都有一隻大蝦,沾上提供嘅芒果醬汁,入口好清新,啱晒作為開胃菜。班蘭咖央多士~多士充滿麥味,散發出淡淡香氣,夾心有椰香和凍冰冰嘅牛油塊,外鬆脆,內軟滑,口感一流!李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶~雞件色澤鮮亮,無雪藏味,質地柔嫩,飯粒帶有雞湯香氣。細碗嘅白胡椒肉骨茶,湯頭甘甘地,仲有豬肉塊嫩嫩嘅肉骨,每一口都充滿了濃郁胡椒味道,呷一口,成身都暖哂😆新加坡喇沙~湯底濃郁而濃稠,充滿椰奶香,辣得黎帶有甜味,材料豐富,有蝦、魚片、魚蛋、芽菜、豆卜,好吸湯,啖啖完美吸收濃郁嘅湯汁,份量好充足,一碗夠哂二人分享!
香芒大蝦米紙卷

班蘭咖央多士

李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶

2024-03-07 36 瀏覽
帶媽媽來吃上環的新加坡菜,簡潔舒適的用餐環境,店內裝潢設計以木質為主,桌椅整潔舒適~壁報也很漂亮~首先是他們招牌的海南雞飯,上菜速度非常快!雞肉滑嫩,搭配著香氣四溢的飯及冬瓜湯食,每一口都帶來濃郁的口感和美味的風味。醬料的配搭恰到好處~另一道推薦的菜品是新加坡喇沙。湯底濃郁而香醇。蝦和魚蛋魚片的加入帶來了鮮美的口感,配合湯底的風味,喇沙的辣度適中,不吃辣的人也可以吃得到。另外點了一道小食,香芒大蝦米紙卷,用蝦肉和大量蔬菜,搭配香甜的芒果,卷裹在米紙中。口感清爽而多汁,給人一種輕盈感覺。飲料點了一杯凍的馬來拉茶,口感順滑,香氣四溢

飲料點了一杯凍的馬來拉茶,口感順滑,香氣四溢

2024-03-04 38 瀏覽
呢間餐廳好近公司,所以如果想食東南亞食物都會諗起呢間餐廳,價錢唔算太貴,而且上菜快,座位寬坐得&食得舒服。⭐️烤馬來蔥餅配咖哩烤馬來蔥餅有兩大塊,蔥餅超級脆,好香口,好香蔥味,點埋濃郁嘅咖喱醬汁,好正😊。咖哩汁都幾大碗,好香椰香🥥味,唔會好辣。⭐️新加坡鹹蛋黄雞翼有4隻雞翼,雞翼炸得香脆金黃,鹹蛋黃醬汁好濃郁而滑順,包裹在每一塊雞翼上。鹹蛋黃愛好❤️者會鍾意呢個邪惡食物。推薦👍🏻。旁邊仲有青瓜🥒沙律可以解一解油膩。

⭐️烤馬來蔥餅配咖哩

⭐️新加坡鹹蛋黄雞翼

2024-02-21 41 瀏覽
以前返工返上環成日都過嚟食,轉左返其他區就食唔返咁好食嘅喇沙了😭😭今次放假特登返嚟食🥹呢間餐廳除左喇沙,其他主食小食飲品都好高汁‼️個人特別推咖央多士、星洲香辣炒飯(少辣但炒得好入味)~午餐同下午茶都包餐飲,餐飲有得揀馬來拉茶(唔洗加錢架!).新加坡喇沙米線 $82 (午餐包餐飲,有加一)係我食過湯底最濃最好食,但又唔會因為太辣而蓋過湯底嘅味。材料都好足,幾隻大蝦,豆腐卜,魚片,魚蛋,通菜,半隻糖心蛋。真心食完絕對會覺得好滿足!唔係連鎖店嘅味道😤餐飲我每次都會揀馬來拉茶(凍熱都不用額外收費),唔甜之外仲好仲拉茶味🤤
新加坡喇沙米線 $82 (午餐包餐飲,有加一)
2024-02-19 45 瀏覽
位卡上環主打新加坡菜式嘅餐廳,招牌係海南雞飯同喇沙。李派海南雞飯 $88招牌菜之一嘅海南雞飯,跟餐有齊黃油飯同冬瓜湯,雞肉肉質夠嫩滑,食落油香十足同黃油飯十分之夾,冬瓜湯味道清甜.新加坡喇沙 $82招牌菜之二,配料有蝦、豆卜、魚蛋、魚片同芽菜,喇沙湯香甜之餘帶微辣,質感濃郁,麵身彈牙有口感。香芒大蝦米紙卷由米紙卷起青瓜絲、甘筍絲、芒果同大蝦,清新又開胃嘅小食,食落酸酸甜甜又夠清涼。美綠恐龍新加坡特飲,用冰凍美綠加上美綠粉製成,甜上加甜非常好飲。LeeLaksa (上環)上環皇后大道中302號地舖
位卡上環主打新加坡菜式嘅餐廳,招牌係海南雞飯同喇沙。

李派海南雞飯 $88

新加坡喇沙 $82

香芒大蝦米紙卷

美綠恐龍
新加坡特飲,用冰凍美綠加上美綠粉製成,甜上加甜非常好飲。

LeeLaksa (上環)
上環皇后大道中302號地舖