2021-05-22 133 瀏覽
餐廳個空間感都幾強,可以望住街景嚟食飯,都幾賞心樂事,餐廳主打南洋嘅食品,海南雞真係唔少得,成個set,份量都唔少黃油飯,金黃色嘅雞皮,冇骨嘅海南雞,仲配埋三色嘅醬料,一碗冬瓜湯,飲落去都feel到幾鮮甜,消暑,雞皮非常之q彈,點埋薑蓉一齊食,我最buy再加個青瓜,爽脆嘅青瓜,豐富咗口感,同雞肉一齊食,真係百感交集黃油飯非常的鮮香另外我朋友就食咗個喇沙,非常之惹味,辣辣地嘅湯頭,再加油麵配少量米粉,夠正宗,q彈嘅油麵再加非常之掛湯嘅米粉,非常滋味,非常的鮮香,再加上滑滑嘅蝦,整體真係不錯不錯

黃油飯非常的鮮香

2021-05-21 113 瀏覽
上環區有一間海南雞飯專門店主打星加坡風味海南雞。原來呢間野已經開咗超過半年但住喺附近嘅我居然發現唔到佢!我超鍾意食海南雞飯但香港好難搵到高質素嘅海南雞飯。今晚一於試吓呢間水準如何。我同友人點左兩個海南雞飯餐,可以選擇跟冬瓜清湯、叻沙或者肉骨茶。呢度嘅海南雞份量好多!而且肉質超級嫩滑完全係水準之上,好友驚喜!至於海南雞嘅醬汁方面,甜醬油味道偏鹹,如果甜番少少會更好;姜蓉同埋辣醬味道就冇得頂,辣得黎好香非常開胃!雞油飯淡淡都充滿着雞油嘅香味,同海南雞絕配。跟餐嘅叻沙都好好味而且配料都幾豐富,有雞蛋、豆卜、魚蛋絲同埋大蝦同埋米線底。個湯充滿香濃嘅嘢奶味,食落唔算辣。另外點左一份班蘭咖哋多士,多士口感薄脆。咖哋醬香滑而且椰子味香濃,中意班蘭嘅朋友一定要試!兩個人埋單都係二百幾蚊,呢個價錢有咁嘅質素,絕對係性價比之選!

2021-05-16
餐廳喺文武廟落樓梯山下面, 轉角位嗰度好顯眼。 餐廳裝修好有南洋風味,坐得亦舒服。我哋下午茶時段嚟就每人要咗一個餐。下午茶大概有五十幾到七十幾包一杯特色嘢飲。海南雞飯雖然係下午茶餐,但海南雞飯份量真係唔少,海南雞識落好滑,而家油飯都好香,再飲埋佢嘅冬瓜湯最啱夏天飲。烤馬來蔥餅配咖喱個蔥餅食落好足料,佢蘇香嘅味道再配上充滿椰香味嘅咖喱,咖喱醬料入邊有少少嘅蔬菜,佢嘅咖喱唔算太辣。串燒拼盤串燒拼盤有大蝦,魷魚鬚,同埋雞肉。佢本身串燒都己經有香料,另外再配上香辣惹味嘅沙嗲醬,仲要即叫即燒上到枱仲熱辣辣,好食!飲品可以揀多款嘅特色嘢飲,連啤酒都有。我哋呢次叫咗香茅橙茶,馬來拉茶,同埋香茅青檸荔枝梳打。

烤馬來蔥餅配咖喱

串燒拼盤

2021-05-07 186 瀏覽
上次在長沙灣吃完新加坡菜後,很想吃多一次,今日來到上班附近一間的馬來菜,第一次吃兩溝麵。位置:在中環街市中心附近,坐落挺顯眼的建築。環境:店內面積相當大,有落地玻璃窗的吧枱,也有卡座,座位相當寬敞,坐得舒服,天花板下吊有鬱金香花形的燈飾,配五六十年代的階磚,很有懷舊情調。服務:提供口罩袋和濕紙巾,乾淨衛生。午市:檳城蝦麵摻摻$86摻摻麵是相傳以前小販會將不同的麵放出來讓客人選擇,有挑剔的客人就要米粉和油麵兩種,於是這個食法就廣傳開去,成為一種經典麵食。而米粉盡掛湯汁,加上爽滑的油麵, 每一口有粗幼軟韌不同口感,層次感十足!第一次吃就愛上這種吃法了!麵以外是切開兩邊的蝦、四塊豆卜、豬腩片和芽菜等配料,湯頭是清甜的蝦湯,不濃烈,亦不會鹹,豆卜吸收湯水,是最好吃,其次是蝦和豬腩片。桔子話梅水(凍)這杯真是好清熱解渴,不酸,甜度已中和了其桔子酸,但不會過甜,很適合夏天飲!

位置:在中環街市中心附近,坐落挺顯眼的建築。

環境:
店內面積相當大,
有落地玻璃窗的吧枱,也有卡座,
座位相當寬敞,坐得舒服,

服務:提供口罩袋和濕紙巾,乾淨衛生。

午市:

檳城蝦麵摻摻$86

麵以外是切開兩邊的蝦、四塊豆卜、

桔子話梅水(凍)
2021-05-05
午餐
  • 檳城蝦麵摻摻
2021-05-05 141 瀏覽
位於上環呢一間馬來西亞餐廳,開咗都一段時間一直想試未有時間,今日終於嚟試, 六點鐘餐廳已經坐滿人, 而且有啲座位仲留咗座睇嚟餐廳生意一直唔錯。 餐廳整潔明亮,座位亦都十分舒適, 而且仲預備咗濕紙巾同信封畀客人裝口罩同抹手, 疫情防控方面做得十分充足。 睇完menu, 決定要試佢嘅海南雞飯同 新加坡喇沙, 而飲品方面就叫咗一個椰汁珍多冰。 先講海南雞飯,海南雞份量好充足,而佢嘅飯亦都好好食, 同出面嘅海南雞飯一樣佢都係有三個醬, 我亦都好欣賞佢嘅酸辣醬, 呢個溝得好好食。 至於新加坡喇沙呢個呢都做得好出色, 我最欣賞係佢啲料超多, 而且佢嘅喇沙湯亦都做得好好味。 至於佢嘅珍多冰椰汁味好濃,好香滑, 真係值得推介。

2021-05-04 177 瀏覽
朋友話呢度的tea 好抵食,今日專程早少少收工,趕係1800前食佢的至抵食tea set, 佢呢度的Tea set 有14個選擇,由至抵食的$46 「街頭雞絲湯粉」到至吸引的$78 「馬來炒貴刁」😍😍,還包特色飲品🥳🥳**馬拉無骨海南雞飯**今次我地叫左馳名的馬拉「海南雞飯」🐔🐔,除左我地,我們周圍三枱客人都不約而同地order 左「海南雞飯」,可想而知佢的搶手程度🤩🤩** 素牛油果五色米紙卷**🥑🥑持素者,嚟到呢間餐廳,也不愁冇野食😉😉五色米紙卷用了「青瓜、紅蘿蔔、牛油果、蘿蔔、紫椰菜」五種營養豐富的蔬菜作餡料,能夠滿足素食者均衡飲食的需要,認真抵讚👍🏻👍🏻** 香茅青檸荔枝梳打**遠處已聞到濃濃既荔枝香🍹🍹入口有濃濃既青檸,再配以微微既香茅同薄荷,飲完即刻精神百倍🥳🥳為辛苦工作一整天的自己充充電💪🏻💪🏻**半熟蛋配咖央多士**將半熟蛋及甜醬油塗上多士表面,蛋與甜醬油溝埋一齊,同多士一齊食,更加滋味滿滿😋😋

**馬拉無骨海南雞飯**

珈央多士

素五色紙米卷
珈央多士
2021-04-29 131 瀏覽
想食海南雞飯又想食喇沙?Why not both?嗌「李派海南雞飯拼喇沙」就啱曬你啦。海南雞肉質嫩滑。旁邊有三款醬汁可供調味,分別係甜鼓油、酸辣醬同蒜蓉,悉隨尊便~💁🏻‍♀️點埋醬汁食更滋味~😋喇沙雖然細細碗但用料足,有豆卜、蝦、溏心蛋等,湯底好香。同朋友一人一啖好快食完,重想食多碗!😩但少食多滋味~😌斑蘭咖央多士心間夾左塊厚牛油🧈,好邪惡呀!😍多士烘得又熱又脆,食嘅時候嚐到斑蘭香。馬來街頭椰子雪糕朋友同我都鍾意食榴槤就揀左榴槤同拉茶雪糕。除左雪糕,重有椰子肉、花生碎同粟米,口感豐富。
想食海南雞飯又想食喇沙?Why not both?

嗌「李派海南雞飯拼喇沙」
就啱曬你啦。
海南雞肉質嫩滑。

馬來街頭椰子雪糕
2021-04-22
10 分鐘 (堂食)
2021-04-23 203 瀏覽
-LeeLaksa🍽-上環高質新加坡菜🇸🇬😋店員安排左坐望街既Bar枱位望住出面條馬路食都幾chill🤣仲要d食物味道好正宗!-🥢斑蘭咖吔多士 $28呢個小食必點!之前阿坤開黎香港勁開心但而家執左了😕呢度既咖吔多都好正😍勁多醬個多士又夠脆😋-🥢新加坡喇沙 $62湯底同新加坡既味道一樣😍椰漿味好夠勁香但佢又唔會係好辣既喇沙岩香港人口味👍重點要介紹一下佢個粉係類似瀨粉個d個質感幾好又掛湯正😋而配料蝦🦐魚片魚蛋都唔錯😉而隻蝦仲要係新鮮虎蝦肉質勁彈牙😋-🥢 串燒拼盤 $88呢個拼盤好抵食💰$88有成8串平均$11抵到爛啦🤣海蝦係勁好食肉質彈牙再加埋個沙嗲醬冇得輸🤣另外雞同魷魚🦑就正常😂-🥢 香芒大蝦米紙卷 $68小編食食下先發現自己樣樣都有蝦食哂佢d蝦咁濟🤣米紙卷配芒果汁幾fresh陣味可以解腻😆-🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
LeeLaksa🍽

🌟評分:🏅🏅🏅🏅🏅
2021-04-17
  • 新加坡喇沙米線
2021-04-17 138 瀏覽
今日同朋友嚟到呢間新加坡餐廳,今次叫左烤馬來蔥餅配咖喱,串燒拼盤(雞肉、大蝦同魷魚鬚)同李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶。首先上菜既係烤馬來蔥餅配咖喱,咖喱既椰香味好重,帶少少香辣,再配上蔥餅,十分好味!之後係份量十足既串燒拼盤,3種串燒都抹上辣油,雞肉嫩滑,大蝦新鮮爽口,而魷魚鬚食落就非常有咬口,非常令人滿意!最後係李派海南雞飯拼白胡椒肉骨茶,肉骨茶充滿住白胡椒既香味,令人垂涎欲滴。而海南雞飯色香味俱全,雞肉嫩滑,份量十足,加上醬油等沾料,食落不油膩,令人回味無窮!

2021-04-14 87 瀏覽
上環都幾多嘢食,要搵食一啲都唔頭痛。今晚忽然之間好想食辣辣地,粉麵之類,行了一個街口,眼前見到 LeeLaksa好大個招牌,行近望吓餐牌,原來是星加坡菜館⋯⋯哇啦!喇沙最合乎我要求啦!新加披喇沙湯的香味慢慢樸鼻而來。嚐了第一口,感覺椰香味重,再嚐,感覺辣味慢慢滲出,但又不是好辣那種,加了數滴青檸,又多了一層清新,好重口味。配料非常豐富,蝦,魚蛋,芽菜,糖心蛋,菜。麵條有彈性,吸收了湯底精華,滋味啊!拉茶色澤沒有港式奶茶的深,有一種好獨特的香味,有點似焦糖香,不是太甜,好飲。
上環都幾多嘢食,要搵食一啲都唔頭痛。

新加披喇沙
配料非常豐富,蝦,魚蛋,芽菜,糖心蛋,菜。
麵條有彈性,吸收了湯底精華,滋味啊!

拉茶
2021-04-14
2021-04-11 103 瀏覽
收工去食好野,食我最愛嘅星馬菜香芒大蝦米紙卷米紙卷下面超多料,有椰菜、青瓜絲、芒果、大蝦,再點埋芒果醬,感覺好清新同健康。米紙卷皮薄多料,做前菜好開胃。新加坡鹹蛋黃雞翼炸雞翼加上鹹蛋黃醬,好彩個雞翼個皮炸得好薄,唔會太油,加埋超邪惡嘅鹹蛋黃醬都冇咁內疚。海南雞飯拼白胡椒肉骨茶(推介)海南雞超嫩滑,我最鍾意就係呢個星加坡嘅白胡椒肉骨茶,藥材味較淡,但胡椒味同豬骨味好突出。另外油飯充滿椰香,令人忍唔住食多幾啖,都幾有surprise。甜品有斑蘭咖央多士(推介)厚厚嘅斑蘭咖央好香甜,味道好突出。加埋中間嘅牛油簡直係超級邪惡!外層係香脆麥包,配埋口感細滑嘅醬同牛油,簡直係perfect!野飲叫左馬來拉茶茶底好香,奶好滑,而且唔算太甜,同野食嘅味道幾夾。
收工去食好野,食我最愛嘅星馬菜

香芒大蝦米紙卷

新加坡鹹蛋黃雞翼

海南雞飯拼白胡椒肉骨茶(推介)
海南雞飯拼白胡椒肉骨茶

甜品有斑蘭咖央多士(推介)

野飲叫左馬來拉茶
茶底好香,奶好滑,而且唔算太甜,同野食嘅味道幾夾。

2021-04-10 2941 瀏覽
去完上環文武廟,正在想午餐的時候,一落樓梯就見到有一間非常搶眼的餐廳—「Leelaksa」。非常方便,我們就直接入去。Leelaksa環境相當舒適,採用橙色色調,的確有點星馬風味。我們坐在窗邊的座位,比較有feel。我們看看餐牌,就決定食與餐廳同名的新加坡著名美食,喇沙及雞飯。⧒ 1. 李派海南雞飯在香港食過不少海南雞飯,但始終都食不到新加坡的那種風味。不過,竟然被我這次誤打誤撞地食到非常有水準的海南雞。未食之前,一看到海南雞的金黃色表皮,就知道有返咁上下,嚐一口,雞皮順滑雞肉則入口即溶,不用多加咀嚼就幾乎可以直吞落肚。加上,餐廳還配上三款醬料供點用,我就覺得海南雞配薑蓉為最佳配搭,再食一口雞油飯,味道絕配。值得一提的是,海南雞的份量是絕對足夠讓兩人分享的。⧒ 2. 新加坡喇沙米線驟眼看,已被濃厚的蝦香湯頭吸引住,配上惹味芳郁的椰醬和香料,椰奶味濃好creamy,香甜得來又有辣勁,湯底出色!米粉份量都好充足,兩人分享都可以,口感爽口不易斷。配料都好豐富新鮮,去殼了的鮮蝦爽口,魚蛋夠彈牙,魚皮軟腍。豆卜非常厚身吸汁,把整碗喇沙的精髓吸收曬,一口咬下好過癮。⧒ 3. 班蘭咖哋多士要說星馬最
⧒ 1. 李派海南雞飯
⧒ 2. 新加坡喇沙米線
⧒ 3. 班蘭咖哋多士
要說星馬最有名的小食,相信班蘭咖哋多士(Pandan Kaya toast)都算是其中一款最經典的例子。Leelaksa 的班蘭咖哋多士用上麥包作飽底,熱辣辣的鮮烘出來,將多士內心的牛油慢慢融化,再混上豐富的班蘭咖哋醬,其香味非常濃郁,趁熱食才能品嘗出其最佳味道。
⧒ 4. 凍馬來拉茶 | 熱桔仔話梅水
馬來拉茶則比港式奶茶更為甜,亦是星馬的口味,平時少飲的話可以試試。想飲健康飲品的話,則可以點桔仔話梅水。桔仔話梅水的味道都相當濃縮,可以問店員拿一杯熱水,之後再中和一下,可能會更易入口。
凍馬來拉茶
熱桔仔話梅水
Leelaksa 位處於上環區,想像得到平日lunch 時段一定大受歡迎,而且亦適合不少外國人士的口味。
2021-04-04
凍馬來拉茶
熱桔仔話梅水
2021-04-07 106 瀏覽
發現咗最近有幾間新開嘅星馬餐廳 今日下午茶時間入去試吓 發現下午茶嘅餐牌都幾抵食㗎海南雞飯$68 連飲品雞嘅份量適中 同其他星馬餐廳一樣 海南雞都係跟三款醬料上嘅 個人就最鍾意甜甜地嘅醬汁 值得一讚嘅係呢度係用雞油飯 個人就好鍾意雞油果浸香味 不過減肥嘅朋友就要注意下啦 問返餐廳轉返白飯飲品就叫咗荔枝梳打 飲落去唔會太甜 健康得來又可以爽口巴東牛肉配白飯 $56同海南雞飯比呢個就更加抵食了 大大嚿嘅牛腩加上去自己配製嘅巴東醬汁 連埋側邊嘅配菜花生魚仔 好快就可以送晒成碗白飯呢個飯就跟咗馬來奶茶飲品 馬來奶茶可以話係個人嘅最愛建議大家如果要選一款飲品一定要試吓總括嚟講呢間新嘅星馬餐廳食物質素唔錯而且價錢唔貴 有時如果晏晝唔想食太貴又想食得有特色啲都可以選擇嚟呢度試吓㗎

海南雞飯$68 連飲品

飲品就叫咗荔枝梳打 飲落去唔會太甜 健康得來又可以爽口

巴東牛肉配白飯 $56

• 巴東牛肉配米飯
已經好一段日子沒有外遊,實在很懷念🇸🇬新加坡菜的味道,所以就特意到上環一間新加坡餐廳試試看。😄店員都穿上了綠色花恤衫,配上輕快節奏的音樂,令人感到很輕鬆。🥰店員很貼心的給了我們餐牌、水、信封、濕紙巾,之後我們就點了以下菜色:🐓🍚李派海南雞飯配以油飯、海南雞、醬汁以及冬瓜湯,海南雞很嫩滑,不會過肥或過瘦,配以上三種獨有醬汁,確是一絕!加上冬瓜湯,可以消除膩滯感。😀🐷🍵新加坡白胡椒肉骨茶配油飯配以油飯、肉骨茶、油炸鬼、醬汁,肉骨茶令人很有驚喜,白胡椒湯很入味,配以相當軟腍的肉,加上豬肚、大蒜🧄,就更惹味!將油炸鬼放進湯裡,吸盡胡椒湯的精華,正!😆👍🏻🍞班蘭咖央多士多士配上牛油🧈和斑蘭醬,甜而不膩,兩者配合得宜,絕對是輕食之選!😚整體來說,餐廳有中上水準,希望下次再來吃其他菜式!😋

已經好一段日子沒有外遊,
實在很懷念🇸🇬新加坡菜的味道,
所以就特意到上環一間新加坡餐廳試試看。😄
店員都穿上了綠色花恤衫,
配上輕快節奏的音樂,
令人感到很輕鬆。🥰

店員很貼心的給了我們餐牌、水、信封、濕紙巾,
之後我們就點了以下菜色:

🐓🍚李派海南雞飯

🐷🍵新加坡白胡椒肉骨茶配油飯

🍞班蘭咖央多士

整體來說,餐廳有中上水準,希望下次再來吃其他菜式!😋
新加坡喇沙 $82評分:🌕🌕🌕🌕🌗個喇沙湯🍜好creamy好濃郁幾香辣🌶個辣度係啱香港人食😋個麵超彈牙!食到最尾都冇淋過!好勁!😍我呢啲平時煮辛辣麵淨係煮2分半鐘就熄火嘅超鍾意佢個麵!再加埋個豆卜吸收哂啲精華一咬落去成口都係啲湯汁💦😍李派海南雞飯拼喇沙 $108評分:🌕🌕🌕🌑🌑個雞🐔都幾滑同冇骨🦴點埋嗰三個醬都唔錯,不過差緊d雞味🥲但個飯好好食!🍚係食過最正嘅雞油飯🤤碗飯好有鹹香味,加埋少少薑味更突出佢嘅飯香🤤啲飯粒粒分明同好香,一啲都唔油膩,就咁齋啪都可以😈😋呢個餐可以拼喇沙/拼肉骨茶☕️一次過滿足又想食海南雞又想食喇沙嘅你🤤失策左,應該拼肉骨茶,但我地已經嗌左碗喇沙😂冇諗過個喇沙係迷你版嘅喇沙🍜以為淨係得湯,點知有埋麵!仲要勁足料!😍😍(有埋溏心蛋|豆卜|魚蛋|蝦)新加坡鹹蛋黃雞翼 $68評分:🌕🌕🌕🌑🌑好重鹹蛋🥚嘅香味不過就略為鹹咗少少同埋比較「溜」😣椰汁珍多冰 $36🌕🌕🌕🌑🌑一杯普通好飲嘅椰汁珍多冰😆題外話:因為喇沙個都實在太好食🤤埋單個陣問個店員係咩麵,然後佢話係米線😂😂跟住問佢個麵有冇咩特別,佢話冇呀,係米線嚟😂😂但食落同普通米線唔同,好彈牙🤤😍有冇人知個米線有咩咁特別🥺性
新加坡喇沙 $82
評分:🌕🌕🌕🌕🌗

個喇沙湯🍜好creamy好濃郁
幾香辣🌶個辣度係啱香港人食😋
個麵超彈牙!食到最尾都冇淋過!好勁!😍
我呢啲平時煮辛辣麵淨係煮2分半鐘就熄火嘅超鍾意佢個麵!
再加埋個豆卜吸收哂啲精華
一咬落去成口都係啲湯汁💦😍

李派海南雞飯拼喇沙 $108
評分:🌕🌕🌕🌑🌑

個雞🐔都幾滑同冇骨🦴
點埋嗰三個醬都唔錯,不過差緊d雞味🥲
但個飯好好食!🍚係食過最正嘅雞油飯🤤
碗飯好有鹹香味,加埋少少薑味更突出佢嘅飯香🤤
啲飯粒粒分明同好香,一啲都唔油膩,就咁齋啪都可以😈😋

呢個餐可以拼喇沙/拼肉骨茶☕️
一次過滿足又想食海南雞又想食喇沙嘅你🤤
失策左,應該拼肉骨茶,但我地已經嗌左碗喇沙😂
冇諗過個喇沙係迷你版嘅喇沙🍜
以為淨係得湯,點知有埋麵!
仲要勁足料!😍😍
(有埋溏心蛋|豆卜|魚蛋|蝦)

新加坡鹹蛋黃雞翼 $68
評分:🌕🌕🌕🌑🌑