2020-11-11 75 瀏覽
今日係旺角行街…經過西洋菜街見到Le Viet個招牌顏色好吸引…好colorful. 反正唔知食乜…越南野都係個唔錯既選擇上到去見到個場都有大半坐滿…呢個時勢都算係咁坐低望下餐牌…都幾多選擇…又望下周圍人地食乜…見到有蜆…又見到人地叫大蝦…就係menu搵下…應該係牛油焗大頭蝦…個樣幾靚仔…就點呢個…再加多個豬頸肉紙米卷同菠蘿炒飯…應該差唔多…加多杯青檸梳打先黎個豬頸肉紙米卷…份量都幾足…點魚露…味道都可以菠蘿炒飯走提子乾😂😂…呢個唔錯…上面仲有3隻蝦…仲要剝左身d殼…方便食…個飯夠乾身…呢個飯唔錯之後到主角黎啦…嘩…真係好大隻…成隻小龍蝦既size. 一黎到已經聞到好香牛油同蒜蓉味…未食都覺得好惹味…除左蝦…仲有跟薯仔。 個蝦d肉好爽口…加埋牛油蒜蓉好正…我仲就咁用羹食哂d蒜蓉…薯仔點汁食都好正青檸梳打…成支梳打水俾哂你…最正無加糖水…我覺得咁仲好飲除左食物唔錯…服務好有禮貌…仲好勤力幫手架水👍👍我仲睇左有本到會menu都唔錯…如果成班朋友唔出街都可以試下

上到去見到個場都有大半坐滿…呢個時勢都算係咁

青檸梳打…成支梳打水俾哂你…最正無加糖水…我覺得咁仲好飲
青檸梳打

除左食物唔錯…服務好有禮貌…仲好勤力幫手架水👍👍

2020-11-11 40 瀏覽
朋友喺旺角返工,收工就約咗佢去食晚餐,佢話見我之前食過銀行中心嗰間越南野,好似好好味,所以佢都好想去食,所以今晚我哋就食越南野啦。本來約咗六點,我早咗少少去到餐廳等佢,原來六點前仲有下午茶嘅,同晚餐差唔多款,以價錢會更加之抵食,所以我點定先等埋朋友嚟。特登點左生牛肉湯粉,而朋友就揀咗原隻大蝦菠蘿焗飯,雖然揀咗兩個下午茶餐,但呢度嘅招牌魚都想試吓,所以另外在點左一條香茅燒烏頭魚,再點多兩杯嘢飲就啱啱好啦。生牛肉湯粉好快就上枱,另外有個杯裝住啲生芽菜,香葉同辣椒等等,可以自己按照自己想要嘅辣度倒入湯粉裏面,個湯熱辣辣飲番啖真係好爽呀,生牛肉都好嫩滑,湯粉亦都好爽口彈牙,真係又好味又抵食。而呢一個原隻大蝦菠蘿🍍焗飯亦都係冇得頂,要賣相有賣相,要好味又好味。原隻大蝦有三隻鋪面,大大隻烤得好味,焗飯係炒飯底,混埋菠蘿香真係好香。特別要講嘅就梗係要講下呢條香茅燒烏頭魚啦,佢真係好好味,外皮香脆,內裏醃咗好多香茅,令到成條魚都充滿着香茅的味道,而且肉質鮮嫩,點上越式嘅醬料,真係別有一番風味。另外我哋再點左兩杯三色冰,邊聊邊吃邊飲,呢度嘅環境都好舒適,地方亦都很適合三五知己一齊食飯,朋友對呢間餐廳都讚
另外我哋再點左兩杯三色冰,邊聊邊吃邊飲,呢度嘅環境都好舒適,地方亦都很適合三五知己一齊食飯,朋友對呢間餐廳都讚好不絕,下次可以約多幾個朋友一齊來食啦。
2020-10-28
5 分鐘 (堂食)
2020-11-10 35 瀏覽
好耐冇去過旺角 ,今日無聊出去行咗一轉, 見到好多店鋪都面目全非 抬頭望左眼見到Le Viet, 記得網上睇過食評都吾錯, 朋友都話記得好耐以前食過都覺得佢都ok,今日餐飯決定一於就你啦裝修好有東南亞特色, 環境都算坐得舒服一望餐牌已經比呢個裝到滿哂既椰青吸引 *超載椰青焗飯* $98 淡淡椰香!! 超正撈檬 好足料精選拼盤 $108 食越菜 豬頸肉同蝦餅點可以錯過整體覺得 價錢又吾貴, 味道又吾錯, 坐得又舒服地點方便, 下次又要再黎越食越開心先

裝修好有東南亞特色, 環境都算坐得舒服

撈檬 好足料

精選拼盤 $108
食越菜 豬頸肉同蝦餅點可以錯過

• 超載椰青焗飯
2020-11-10 70 瀏覽
聽朋友介紹過呢邊幾抵食所以襯Lunch 去食一食🐮咖喱牛腩飯$6️⃣9️⃣呢個都幾抵食,係一個套餐嚟嘅🐷香茅燒豬頸肉$7️⃣6️⃣ 豬頸肉份量好多🐥海南雞飯$6️⃣8️⃣海南雞飯,都幾推薦!因為啲雞肉好滑飯會有少少油味🥗柚子海鮮沙律$7️⃣8️⃣呢度才會有少少辣辣地加埋柚子成件事會好清爽🥤青檸梳打$8️⃣ (跟餐)不過不失。呢個就係梳打水加兩塊青檸P.s. 呢間餐廳係lunch time嘅時間去食,會非常之多人,幾乎滿座,而佢哋嘅人手係有少少足夠嘅,野食Ok ,但就好難搵到人落order 要預多啲時間😘
聽朋友介紹過呢邊幾抵食
所以襯Lunch 去食一食

🐮咖喱牛腩飯$6️⃣9️⃣
呢個都幾抵食,係一個套餐嚟嘅
🐷香茅燒豬頸肉$7️⃣6️⃣
豬頸肉份量好多

🐥海南雞飯$6️⃣8️⃣
海南雞飯,都幾推薦!
因為啲雞肉好滑
飯會有少少油味

🥗柚子海鮮沙律$7️⃣8️⃣
呢度才會有少少辣辣地
加埋柚子
成件事會好清爽

🥤青檸梳打$8️⃣ (跟餐)
不過不失。呢個就係梳打水加兩塊青檸

2020-11-10 33 瀏覽
疫情至今,好耐都無約過朋友食飯喇。網上見呢間越南菜唔錯,又近公司,於是趁lunch約咗喺附近返工嘅好姊妹聚下,順便補祝佢生日。裝修環境都唔錯,富東南亞色彩。Menu都好多選擇,價錢中等<青木瓜大蝦雞絲沙律>醬汁另上,可按個人口味,鍾意倒幾多就幾多,都幾貼心。味道好清新,無平時喺泰國餐廳食嘅青木瓜沙律咁重口味,加埋大蝦&雞絲,口感好豐富。<大蝦菠蘿飯>份量都幾多,應該3個人都夠食XD炒飯都炒得夠乾身,又足料,有好多菠蘿&肉鬆!<香茅燒烏頭>估唔到燒完仲好juicy,唔多骨,啖啖肉,好正!配埋個醬汁,好香青檸&香草味,令魚肉更清新,食落更開胃。<越式咖喱軟殼蟹配法包>炸軟殼蟹&薯角香脆,咖喱好香濃,我同朋友都好鍾意。唔太辣,仲好重椰奶味,好惹味。配埋外脆內軟嘅法包,真係一流!
疫情至今,好耐都無約過朋友食飯喇。

裝修環境都唔錯,富東南亞色彩。

Menu都好多選擇,價錢中等

<青木瓜大蝦雞絲沙律>

<大蝦菠蘿飯>
份量都幾多,應該3個人都夠食XD
炒飯都炒得夠乾身,又足料,有好多菠蘿&肉鬆!

<香茅燒烏頭>

<越式咖喱軟殼蟹配法包>

2020-10-05
  • 香茅燒烏頭
  • 大蝦菠蘿飯
2020-11-07 43 瀏覽
< 🇻🇳 Le Viet > 📍旺角中午同fd行街之前去咗呢間主打越南野嘅餐廳食lunch😛😛而家諗返都回味無窮✨🧈牛油焗大頭蝦🦞 $228呢個係必食😋😋 大頭蝦有一大隻 開邊都好大隻 長過我隻手掌🤣🤣 上面仲鋪滿蒜蓉同牛油 超級香😆 蝦肉爽口彈牙 肉質鮮甜 超好食😛 而且仲有好多蝦膏 啖啖甘香 而家諗返都好回味🤤🤤 另外仲有薯仔做配菜 薯仔炸過好香脆🥔 上面仲有炸蒜 好入味😋🐥海南雞飯 $68 例湯+熱檸茶海南雞有六至七舊 肉質嫩滑😋 呢間嘅油飯好香雞油味😛 雞肉本身都夠味 仲有海南雞必點嘅甜豉油酸辣汁 好開胃🤣 例湯係芫荽冬瓜湯 有驚喜!唔係味精湯 冬瓜清甜 好好飲😋🦐海鮮炒檬粉 $69 例湯+凍奶茶因為驚河粉太油嘅關係叫咗檬粉😛 入面有好多海鮮 有蝦仁、魷魚同蜆肉 份量都幾多😆 檬粉唔會炒到散晒 另外芽菜同韭菜都炒得好香🥰🥰 凍奶茶好大杯 味道似港式奶茶 唔太甜 幾好飲❤️❣️店內環境舒適 有窗口位 staff態度友善👍🏻 值得一去❣️
< 🇻🇳 Le Viet > 📍旺角

🧈牛油焗大頭蝦🦞 $228

🐥海南雞飯 $68 例湯+熱檸茶

🦐海鮮炒檬粉 $69 例湯+凍奶茶

2020-11-02 84 瀏覽
來Le Viet 一定要試它的海南雞香茅燒烏頭我本來不太喜歡吃烏頭魚,嫌它有陣泥味,但朋友喜歡就試試吧!這裏的烏頭魚有驚喜,不單止沒有泥味,而且還帶有香茅和南薑的清香。烏頭魚因為要燒烤的關係所以沒有打鱗,而且外面包裹上厚厚的粗鹽魚肚裹塞滿香茅、南薑增香,所以魚肉不但沒有「鞋」口,而且非常清甜,配上餐廳特製的香草檸檬蒜汁,超正。去骨海南雞:這個可以說是我最喜歡的海南雞,用皮爽肉滑多汁來形容,一點兒也沒有張。我們叫了半隻海南雞,起骨切件美美的上枱,全熟沒有一絲血水都能做到雞肉多汁滑溜,雞肉與雞皮之間夾了一層啫喱般的雞汁,師傅的功力果然厲害,所以這個海南雞真的超驚喜。
來Le Viet 一定要試它的海南雞

去骨海南雞:
海南雞
海南雞
2020-11-01 33 瀏覽
1. 無骨海南雞~店員推介話剛浸起,必試 一隻雞夠大隻可分兩碟, 但可惜冇雞味,有湯汁味 完全冇味冇下次。2. 咖哩牛腩煲~味道可以,我哋選配薄餅 但只有一小件,早知揀法 包。多叫一客$25只得 一小件,唔抵食。3. 香茅燒烏頭~唯一驚喜,贊4. 豬頸肉撈檬~肉烤得香口,得
1. 無骨海南雞~店員推介話剛浸起,必試
一隻雞夠大隻可分兩碟,
但可惜冇雞味,有湯汁味
完全冇味冇下次。
2. 咖哩牛腩煲~味道可以,我哋選配薄餅
但只有一小件,早知揀法
包。多叫一客$25只得
一小件,唔抵食。
3. 香茅燒烏頭~唯一驚喜,贊

4. 豬頸肉撈檬~肉烤得香口,得
2020-10-31
2020-10-31 41 瀏覽
今日係中同聚會,定咗係旺角食晚飯,大家都好想食東南亞菜,見到呢間越南茶餐廳Le Viet望落幾吸引,於是就決定試吓呢間 ☺️越式咖喱軟殼蟹配法包(推廣價:$93)- 越式咖喱喺用明火煮住食,好正,喺今餐嘅亮點,同埋幾乎喺檯檯都叫- 咖喱香濃,微辣偏香甜,法包配呢個咖喱簡直係喺一絕- 軟殼蟹炸得都幾好香脆,味道一流串燒(雞、牛、豬) ($89)- 串燒好大串,肉質都唔錯,唔會太老,咬唔開- 串燒嘅香料同醬汁都配搭得幾好,令人食唔停手- 比較推薦牛肉,肉質都新鮮,食都好滋味牛油雞翼 ($72)- 五隻雞翼都大大隻,金黃鬆脆嘅表層望落超有食慾- 牛油味都幾重,食落啖啖肉,啲油逼曬出嚟,好邪惡椒絲炒通菜 ($62)- 通菜食落好爽口,炒得好香,唔會太軟- 椒絲提升咗呢碟菜的味道,食落好有層次,辣辣哋好惹味香茅豬頸肉炒金邊粉($72)- 賣相一般,唔似出面賣開的炒金邊粉- 味道正常,中規中矩,冇其他菜嚟得咁有驚喜四個女仔食啱啱好,平均$97就唇以試齊咁多款越南美食,啱晒一大班人聚會,好正 👍🏻

越式咖喱軟殼蟹配法包(推廣價:$93)
- 咖喱香濃,微辣偏香甜,法包配呢個咖喱簡直係喺一絕
- 軟殼蟹炸得都幾好香脆,味道一流

串燒(雞、牛、豬) ($89)
- 串燒好大串,肉質都唔錯,唔會太老,咬唔開
- 串燒嘅香料同醬汁都配搭得幾好,令人食唔停手
- 比較推薦牛肉,肉質都新鮮,食都好滋味

牛油雞翼 ($72)
- 五隻雞翼都大大隻,金黃鬆脆嘅表層望落超有食慾
- 牛油味都幾重,食落啖啖肉,啲油逼曬出嚟,好邪惡

椒絲炒通菜 ($62)
- 通菜食落好爽口,炒得好香,唔會太軟
- 椒絲提升咗呢碟菜的味道,食落好有層次,辣辣哋好惹味

香茅豬頸肉炒金邊粉($72)
- 賣相一般,唔似出面賣開的炒金邊粉
- 味道正常,中規中矩,冇其他菜嚟得咁有驚喜

2020-10-30
10 分鐘 (堂食)
  • 越式咖哩軟殼蟹配法包
  • 椒絲炒通菜
2020-10-30 132 瀏覽
收工黎旺角開餐😋餐廳就算喺閒日夜晚7、8點都幾full下,冇得坐窗邊位,不過安排坐中間既檯都算好闊落牛油雞翼好味😋出面層炸衣有驚喜,好酥脆又重牛油味,好香口,入面既肉就略嫌唔夠入味,不過都可以點返隻碟上面既汁幫佢補返啲味😂仲要5隻雞翼都大大隻,好抵食咖哩軟殼蟹鍋都好好味😋係好濃既咖哩,唔係水旺旺個種,食落唔算好辣,加埋索哂咖哩汁既軟殼蟹十分惹味👅軟殼蟹下面仲有啲薯仔同埋鍋入面本身都有紅椒青椒洋蔥,全部都好岩胃口。跟住揻左啲法包浸落咖哩汁度,食落竟然有軟殼蟹味同口感😂可能因為我地一路都煮緊啲軟殼蟹,連咖哩都變左有蟹味😂加上法包既皮比較脆,包入面就鬆軟,似軟殼蟹口感食完兩樣重口味野就食返呢個清清地既手撕雞撈檬中和下😂一開頭唔知係撈得唔好定唔夠多汁,覺得冇乜味,但後期食得多重口味既咖哩同食到多啲撈檬汁既位就覺得好味好多喇openrice訂檯有9折,岩岩好同佢既加一offset左
牛油雞翼

2020-10-28
牛油雞翼
  • 越式咖哩軟殼蟹配法包
2020-10-27 74 瀏覽
早幾日同屋企人去旺角買野,屋企人話晚餐想食d無咁heavy既食物,於是就去左試呢間bookmark左好耐既越式餐廳😈 當日好彩6點鐘都仲可以係食評app📱度訂到檯兼有9折等於免左加一,而餐廳既菜式屬中等價錢但份量唔少,加上係正地鐵站隔離,非常適合一家大細家常便飯又或者朋友聚會🍻我地離開既時候餐廳係坐滿晒客人,以而家疫情既市道黎講佢既生意都算係唔錯😳******************************✨串燒雞、牛、豬🍢 (半打$89)由細到大最鐘意食沙嗲串,每次食越/泰菜都必定會點既item😋呢度既3款串燒食落唔會話好乾柴,個人比較喜歡雞肉同牛肉,兩者肉質食落幾嫩滑可口;唔錯既係每一串肉既份量都係大大串,自私食又得,好似我咁同屋企人share食亦得😬唯一失望既係個沙嗲醬雖然有花生粗粒🥜,但味道就唔係正宗個種;少左呢樣重要靈魂,食起上黎感覺總係差咁d😣-✨扎肉蒸粉包 ($72)一份四件夠晒大舊,上面有扎肉同炸蒜片點綴,而入面既餡料就有豬肉、洋蔥🧅、蝦米🦐、沙葛、木耳絲等,味道同口感都非常豐富😋值得欣賞既係餐廳細心咁將每件蒸粉包都放係蝦片🦐上面,所以蒸粉包夾起時就唔會因為外層黐住隻
✨串燒雞、牛、豬🍢 (半打$89)

✨扎肉蒸粉包 ($72)

值得欣賞既係餐廳細心咁將每件蒸粉包都放係蝦片🦐上面,所以蒸粉包夾起時就唔會因為外層黐住隻碟而夾到爛晒同跌餡,仲可以令我呢d怕熱氣既食客過下口癮🙈

✨春卷扎肉撈檬🥗 ($68)
呢度撈檬既份量同樣比平時出面食到既大份,春卷🌯同扎肉各有三件,3個人食就剛好每人一件🤣
炸春卷🌯包左木耳、紅蘿蔔🥕同粉絲,脆口得黎但唔會好重油味;除左春卷同扎肉之外,呢碗撈檬仲有生菜🥬、芽菜、紅蘿蔔🥕同青瓜絲🥒等新鮮又爽口既配菜,加埋酸酸甜甜既醬汁撈埋黎食,感覺清新,比較輕盈唔會咁有飽膩感🤗

✨咸魚炒油麥菜🥬 ($62)
唔知點解係街食到既油麥菜總係比較好食,不過就唔係度度都有得食🤔 同埋平時係越/泰餐廳多數都係得蒜蓉/蝦醬炒菜,呢度有咸魚炒油麥菜咁特別就叫碟黎試下
意外既係呢碟油麥菜既份量相對其他幾款菜式就細碟得多,感覺無咁抵食🤭,同埋食落完全無咸魚味,唔知係咪廚房搞錯還是呢度既「咸魚」炒菜係咁樣🙈
👧🏻人均消費:$100
😋味道指數:3/5
💰抵食指數:3.5/5
🪑環境指數:3.5/5
💁🏻‍♀️服務指數:3.5/5
👍🏻再訪指數:3.5/5
📍Le Viet
地址:旺角彌敦道636號銀行中心1樓101-106,108-109號舖
⏰營業時間:11:30–00:00 (Mon–Sun)
(📍尖沙咀亦有分店,營業時間有所不同)
2020-10-26 66 瀏覽
今晚約左好友一齊係旺角上堂, 上堂前係附近找野食,原來銀行中心上面都有越南野食,咁我地就決定座低食。⚛ 柚子海鮮沙律 ~ 份量好足,有蝦,鮮魷 加上大量爽脆的青木瓜絲和蘿蔔絲,味道酸酸甜甜,夠哂開胃。⚛ 越式咖哩軟殼蟹鍋(配法包)~ 驚喜之選咖哩夠香濃得來係開胃的辣,用爐煮滾, 軟殼蟹和薯仔炸好分開上, 食果時先沾上咖哩汁, 咁就唔會影響香脆的口感, 個法包都係一個精彩位,因為個包微熱的, 沾上咖哩汁超美味。⚛ 蒜蓉炒椰菜苗 ~ 好友超愛吃菜,所以一定點一碟菜來食, 剛好椰菜苗我都好喜歡,口感爽脆得來有咬口。⚛ 串燒沙嗲香辣炒飯 ~ 有齊雞,牛,豬各一串, 串燒燒得剛好,肉質鮮嫩沾一沾沙嗲醬好惹味, 而香辣炒飯只屬於微辣,所以怕辣的人都可以食到的。🍸 青檸梳打 ~ 成支chang 上,感覺真好。整體都幾豐富滿足,呢到座得舒服下次可以再來。如人多仲正可以叫多幾味 share 來食。

🍸 青檸梳打 ~ 成支chang 上,感覺真好。

2020-10-20 65 瀏覽
今天嚟到旺角LE VIET食晚飯,地鐵站出口旁,交通實在太方便了。牛油焗大頭蝦:很大很大的大頭蝦,侍應剛拿上枱時,朋友還以為是龍蝦😅。大頭蝦開邊油泡後,再用蒜蓉牛油爆炒。侍應上枱時,蒜蓉牛油香味直撲入鼻,而且擺碟非常精美,打卡指數爆燈。大頭蝦非常新鮮,鮮甜味美,混合牛油,簡直是齒頰留香,極力推介。Le Viet 拼盆:這個拼盤裏有燒豬頸肉粉皮包炸蝦餅和炸越式春卷。我最喜歡炸蝦餅,爽滑彈口,外酥內鮮。咸檸梳打

牛油焗大頭蝦:

Le Viet 拼盆:

咸檸梳打
  • 牛油焗大頭蝦
  • LE  VIET拼盤
2020-10-19 65 瀏覽
整體性價比高👍🏻▪️香茅豬頸肉撈檬粉豬頸肉入口、燒得香口惹味、厚薄適中🤤一碗有八大片,啖啖肉🥰檬粉配泰式酸醋醬汁,開胃解膩。▪️原隻大蝦菠蘿焗飯原隻菠蘿🤩焗飯超足料,有菠蘿粒、肉鬆、紅腸、雜豆粒等,味道帶點甜,開胃之選。▪️香茅燒牛仔骨濃味之選,香茅味非常突岀!牛仔骨肉不會韌、易咀嚼。▪️咸魚炒油麥菜香但略嫌油膩。▪️青檸梳打整瓶Chang梳打水奉上👍🏻
整體性價比高👍🏻

▪️香茅豬頸肉撈檬粉

▪️原隻大蝦菠蘿焗飯

▪️香茅燒牛仔骨
濃味之選,香茅味非常突岀!牛仔骨肉不會韌、易咀嚼。

▪️咸魚炒油麥菜
香但略嫌油膩。

▪️青檸梳打
整瓶Chang梳打水奉上👍🏻

2020-10-15 104 瀏覽
今日又黎到哩度食越南菜嗌返友人最愛嘅海南雞飯同上次一樣 海南雞非常嫩滑超級好味!然後嗌左個咖喱軟殼蟹配法包法包上臺嘅時候仲係熱辣辣而且外脆内軟 點埋咖喱汁一齊食真係好正另外軟殼蟹都幾好味表面炸得香脆 肉質都算有鮮味鐘意食軟殼蟹嘅朋友千祈唔好錯過!最後梗係要嗌返個椰汁糕同上次一樣都係又煙靭 又熱辣辣應該係我食過最好味嘅椰汁糕
今日又黎到哩度食越南菜

法包上臺嘅時候仲係熱辣辣
而且外脆内軟 點埋咖喱汁一齊食真係好正
另外軟殼蟹都幾好味
表面炸得香脆 肉質都算有鮮味
鐘意食軟殼蟹嘅朋友千祈唔好錯過!

最後梗係要嗌返個椰汁糕
同上次一樣都係又煙靭 又熱辣辣