2020-12-12 32 瀏覽
無得去旅行 唯有周圍覓食👀滿足下去旅行嘅慾望🙈去過一次越南 對越南菜真係上晒癮😣無論係PHO (識唔識讀呢🧐佢係讀”fur”)串燒啦、米紙卷🥲都係我「飛佛」🥺越講越想食😂😂😂救命終於頂唔順去搵左間越南菜依下呢個相思病🥲 💁🏻‍♀️ 越式海鮮炒河粉(連餐湯) $69 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅好入味 味道亦都相當好🙆🏻‍♀️海鮮都好新鮮 出色啊‼️‼️加埋少少青檸汁🤤酸甜既感覺令到胃口頓時增加🤣只係咪太肚餓嘅關係😂以午餐黎講呢個份量多番啲就真係完美😌 💁🏻‍♀️ 串燒沙嗲(豬)配香辣炒飯(連餐湯) $69 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅個豬肉經烤過後 好香口🤤一上枱已經聞到浸串燒味😎我自覺都叫食得辣🤣 但呢個香辣炒飯真係唔惹少🙈佢嘅辣唔係辛苦刺激嘅辣 🌶而係慢慢滲出嚟🥲個炒飯係唔錯架 都係入晒味如果你本身鍾意食濃味同辣既呢個炒飯真係你嘅不二之選😈😈 💁🏻‍♀️牛油焗大頭蝦 $228 威威味蕾(👍🏻=👅x 6-10 👎🏻=👅x 1-5)👅👅👅👅👅👅👅👅重點推介嚟啦🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️見到好多人都推介呢款大頭🦐🦐我哋都決定叫一客嚟
無得去旅行 唯有周圍覓食👀
滿足下去旅行嘅慾望🙈

去過一次越南 對越南菜真係上晒癮😣
無論係PHO (識唔識讀呢🧐佢係讀”fur”)
串燒啦、米紙卷🥲

蝦肉好新鮮好彈牙😍😍
2020-12-07
  • 牛油焗大頭蝦
  • 越式海鮮炒河粉
朋友唔單止向我介紹過呢間餐廳,仲同我推介佢嘅「牛油蝦」話係必食,今日喺旺角,就專登去試吓😁原來全名係「牛油焗大頭蝦」$228,我仲叫咗$62嘅「鹹魚炒芥蘭」同$28嘅「椰汁紅豆冰」😄「鹹魚炒芥蘭」先上,芥蘭菜好新鮮,加鹹魚、蒜頭、薑絲一齊炒,簡單又美味😋「牛油焗大頭蝦」上枱嘅時候,我幾乎嘩咗一聲,仲以為上錯咗隻龍蝦俾我😆,真係好大隻😁,個presentation亦都非常立體,賣相係威係勢😆;呢隻越南大頭蝦喺炸過之後,加上牛油同大量蒜頭再烤焗,超級香口,大頭蝦肉質結實,仲有少少膏,亦好似食到有啲啲鹹蛋黃,真係極惹味😋非常滿足嘅一餐😋😆

非常滿足嘅一餐😋😆
午餐
2020-12-07 27 瀏覽
今天與家人來旺角辦事,正逢午飯時間,發現彌敦道昵間越南餐廳~因為之前在尖沙咀The One就想吃但是排隊人太多便作罷,今天剛好有機會嘗試!平日中午吃飯的人都不少,店鋪空間寬敞舒適,因為來得早,可以有window seats, 翻看lunchset選擇很多,且價錢大多都在70HKD以內,還包括餐湯和飲品~🐔去骨海南雞套餐:餐湯居然很好喝應該是慢火熬出來,海南雞賣相鮮美,食落来都不錯👍🏻油飯不油膩飯粒都爽身~🍚串燒沙嗲香辣炒飯:串燒包括雞肉、豬肉和牛肉各一串,燒得很香口,三種一次過滿足所有味蕾~我好仲意搭配嘅沙嗲醬,十分提味🐟香茅燒烏頭:魚很大條,伴有淡淡香草味,魚肉在魚皮保護下保留了肉汁,而且刺也很少適合我這種懶人🤣🧊椰汁紅豆冰&青檸蘇打🍋:加HKD8可以有特飲,大大杯好滿足~今天真的是時間有限,無法細細品嘗,下次邀朋友再來時定會多選幾種菜色嘗嘗看

• 香茅燒烏頭
  • 青檸梳打
  • 椰汁紅豆冰
  • 海南雞
2020-12-02 46 瀏覽
公司實行彈性上班時間,🕣但係一樣做到夜麻麻!靈機一觸,🐼去咗夜貓兒最啱的越南仔餐廳 Le Viet 擦翻餐勁!🇻🇳🍛亦因為食過呢度啲咖喱,一試難忘!今日我再接再厲,點左個越式咖喱軟殼蟹煱💪🏽!仲配上脆脆嘅越式法包,🥖烚下烚下;質地似油炸鬼浸粥,香濃似芝士火鍋🫕,真係無比正!🦀主角軟殻蟹大大隻,🥔咖喱薯已經炆到用一咬即溶化,怪不得係勁多人叫嘅推介菜!🤞🏾再嚟無骨海南雞飯, 🐔鷄唔肥但好滑;個油飯底有椰香~久違嘅爭飯食場面出現了!🍚🐟壓軸嘅係香茅燒烏頭~超大條,樣子幾壯觀!揭開個魚肚,內裡充滿好多好多唔同種類嘅☘️香料;味道複雜又獨特!🔥燒魚果然好香,而且條魚夠靚💡內有黃油;啖啖肉又食到魚香,美味哦!🌟
2020-11-27 46 瀏覽
旺角想避開人群!黎銀行中心嘆個lunch!lunch幾抵食!坐🉐️又舒服!😌仲有好多精選套餐!心大心細香茅豬頸肉撈檸$64叫咗呢個撈檸食!勁多豬頸肉😋!成樽汁比你撈!酸酸甜甜開胃醒神!熱檸茶 跟餐的香茅燒牛仔骨嘩!呢個牛仔骨燒到岩岩好!食落仲好淋,夠入味配埋個醬汁比你點!😋😋😋香茅燒烏頭呢條烏頭燒到外脆內軟,平時多數食明爐湯烏頭,呢個燒烏頭我第一叫,食落都唔錯wor!如果有啤酒送就更正🤤椰汁綠豆冰好多綠豆椰汁唔太甜good👍

香茅豬頸肉撈檸$64

熱檸茶 跟餐的

香茅燒牛仔骨

椰汁綠豆冰
好多綠豆椰汁唔太甜good👍
2020-11-26 45 瀏覽
朋友話帶我去試新嘢,原來是Le Viet ,Le Viet 2間分店,一間是尖沙咀,一間是今日朋友帶我去的位於旺角銀行中心廣場一樓。Le Viet 雖然位於商場,但位於單邊靠窗,感覺光猛,空間也很寛躺,而且裝修簡潔,坐下邊聊邊吃很舒服!而且每一檯都隔咗一層膠片,感覺更安全!越式酸辣海鮮火鍋$148真係估你唔到原來越式酸辣味道很像香港名菜咕嚕肉的味,酸酸甜甜帶小小辣味,很醒胃和而且是用菠蘿粒墊底,整鍋充滿了菠蘿的香味!菠蘿控必點🤗越式咖喱牛腩鍋 - 是套餐有飯,湯和一杯飲品...咖喱很香濃又滑,帶少許辣味,很開胃,牛腩牛筋夠淋$69👍🏻香茅燒烏頭$173 - 即叫即整,大約20-30分鐘...很香的香茅味,烏頭皮燒很很香脆,烏頭啖啖肉而且不會鞋,再點青檸蒜汁食,夠惹味!

越式酸辣海鮮火鍋$148

• 越式咖喱牛腩鍋
  • 香茅燒烏頭
2020-11-26 33 瀏覽
唔知係咪太耐冇去 轉左新menu少左野食 亦冇左我最鍾意食嗰個蒜蓉牛油焗青口 今次叫左個越南蒸粉包 燒牛肉撈檬同香茅豬扒撈檬 都keep到水準 除左個燒牛肉唔夠香之外 同埋個汁唔夠酸 抵讚係每次去職員都態度友善 有位男職員仲好殷勤 加分
唔知係咪太耐冇去 轉左新menu
2020-11-23 2569 瀏覽
琴日約咗個朋友喺旺角睇模型 順便食個靚飯 於是就行吓睇吓有咩揀 咁啱一出地鐵站就見到呢間餐廳 結果諗都唔諗就入去試吓啦😂入到去因為我哋早左食野 未到晚市 所以都仲有好多座位🤣坐低咗之後我哋就睇吓有咩食先🙈呢度嘅越南嘢種類幾多 無論係粉麵類 定係海鮮類都有我哋首先叫咗個米紙卷•越南米紙卷🌯•-呢到嘅餡料都幾豐富 基本嘅鮮蝦粉絲生菜都好足👍🏻配埋個越南醬汁 味道酸酸甜甜作為頭盤幾開胃🙈•生牛肉湯河🍜•-呢個湯底幾濃味 又唔會太多雜質加埋個牛肉放上去嘅時間唔長 熟度啱啱好👌🏻配埋啲芽菜等等嘅配菜一齊食 既爽口又鮮味🤤最後今晚嘅主角終於到啦!•香茅燒烏頭🐟•-雖然要等你一陣 但都唔緊要...因為係新鮮烤架!呢條魚嘅份量本身就好大條 出邊好少會俾咁大條烏頭 而且用咗好多香料去焗條魚 所以食落肉質鮮嫩之餘 仲超級香阿!而佢嘅熟度都啱啱好 唔會煮到太老搞到好韌🥰.餐廳嘅環境好闊落 如果同屋企人或者朋友嚟食可以叫幾個餸一齊share都幾好!

入到去因為我哋早左食野 未到晚市 所以都仲有好多座位🤣

•生牛肉湯河🍜•
呢個湯底幾濃味 又唔會太多雜質
加埋個牛肉放上去嘅時間唔長 熟度啱啱好👌🏻
配埋啲芽菜等等嘅配菜一齊食 既爽口又鮮味🤤
最後今晚嘅主角終於到啦!

•香茅燒烏頭🐟•
雖然要等你一陣 但都唔緊要...因為係新鮮烤架!

而佢嘅熟度都啱啱好 唔會煮到太老搞到好韌🥰
2020-11-23 37 瀏覽
次次去旺角都會見到呢間餐廳嘅招牌,想食依間餐廳好耐啦,今日終於有機會試吓。牛油焗大頭蝦,大頭蝦勁巨型,大到有我手臂咁長,同龍蝦一樣咁大隻真係估佢唔到啊!牛油味味香濃、蒜蓉勁多🤩,大頭蝦非常新鮮,肉質夠彈牙鮮甜。越式咖哩軟殼蟹配法包,咖哩調教得好啱香港人口味,有咖哩香味而唔會太辣,餐廳好細心,咖哩有小火爐熱住,而且軟殼蟹另上,咁就唔怕玄學蟹就買咖喱太耐而淋咗,價錢只係$93重會配左半個法包添!牛油雞翼大大隻,雞翼外層炸得非常香脆而且包層滿滿蒜蓉,係我食過咁多次牛油雞翼之中數一數二好食😋

• 牛油焗大頭蝦
  • 牛油雞翼
🐈:平時經過都成日見到好似好大間好好食咁😍,雖然佢寫到明係Viet,但唔知點解成日覺得佢係泰國菜🤣,今日終於可以嚟試吓!———————————————🌟香茅燒烏頭 $𝟷𝟽𝟹超好食😳!雖然都真係要等成20-30分鐘,但完全係值得!條魚好大條好多肉,燒得好香,佢個香料唔會好鹹好重口味,係好清新而且唔會蓋過烏頭本身既鮮味。加埋酸酸辣辣既汁👍🏻👍🏻,推介!𓂀推介度:10/10_🌟串燒雞中翼 $𝟺𝟼雞翼睇相都知燒得幾脆幾香🥳,入面啲肉都好嫩滑,差啲想叫多份添😄!𓂀推介度:9/10_🌟青木瓜大蝦雞絲沙律 $𝟽𝟻賣相已經好吸引,仲有個甜酸汁俾你自己落😆!全部野都好新鮮,尤其是隻蝦,蝦肉彈牙👍🏻👍🏻,都正!𓂀推介度:8.5/10

———————————————

🌟青木瓜大蝦雞絲沙律 $𝟽𝟻
𓂀推介度:8.5/10
串燒雞中翼
青木瓜大蝦雞絲沙律
🦐牛油焗大頭蝦及🍢豬肉串燒配炒飯午餐焗大蝦鮮甜美味,蝦肉仲好味過波士頓龍蝦,焗芝士蒜香🧄🧀芬香撲鼻,蝦頭有膏,伴碟薯塊以 香葉調味十足❤️串燒有炭燒味及肉嫩多汁,午餐set包餐湯飲品超抵食!串燒方面可以嗌大份,另外嘢食都可以到會,方便唔鍾意出街或者係屋企開party嘅時候!餐廳環境乾淨企理,店員有禮貌,食物嘅選擇又多,下次都仲想試吓佢個海南雞飯添!Le Viet📍 旺角彌敦道636號銀行中心1樓
🦐牛油焗大頭蝦及🍢豬肉串燒配炒飯午餐

串燒有炭燒味及肉嫩多汁,午餐set包餐湯飲品超抵食!

Le Viet
📍 旺角彌敦道636號銀行中心1樓
牛油焗大頭蝦
豬肉串燒配飯
牛油焗大頭蝦
豬肉串燒配飯
之前都食過尖沙咀分店,原來旺角都有,印象中啲野食都好高質好地道泰式mix越南野🤤.去骨海南雞飯 $68海南雞一望到個樣已經知好食😋雞皮厚薄剛好,雞肉嫩滑,份量算多,雞油飯又香,好正呀!!!.牛油焗大頭蝦 $228來奢侈一下,一隻開邊大頭蝦,巨型以為係龍蝦,好大隻😱頸多膏,一般龍蝦一啖就冇,呢隻食左好耐都搵到肉同膏食,撈埋炸蒜香到不得了,仲有好多好脆嘅薯仔,唔怕唔夠飽~.青檸梳打 $28.凍奶茶 跟餐
去骨海南雞飯 $68

牛油焗大頭蝦 $228

青檸梳打 $28

凍奶茶 跟餐
午餐
2020-11-16 27 瀏覽
上次同同事嚟食佢個lunch,我叫咗個招牌飯,有豬扒有雞翼,好豐富!所以今次再嚟,重點係餐廳好寬敞,坐得好舒服。今次嚟本來想試吓佢個咖喱牛腩鍋,因為次次黎都見到勁多人食。點知我個朋友叫豬頸肉炒金邊粉,聽落勁吸引,所以我又轉呔,哈哈。好欣賞佢嘅金邊粉炒得好乾身,唔油膩,又唔會太鹹,好香口、好好食!另外叫咗杯越南咖啡,咖啡味唔算濃,但都幾滑幾香。跟住我好想介紹吓呢條香茅烏頭,雖然我唔知呢個係咩醬,但係勁提鮮,酸酸地、辣辣地,勁開胃。我哋見到枱面仲有一份party Menu,入面有啲嘢食係餐廳冇嘅,但嗌到會就有,啲嘢食都幾吸引,聖誕節可以試吓。
今次嚟本來想試吓佢個咖喱牛腩鍋,因為次次黎都見到勁多人食。
另外叫咗杯越南咖啡,咖啡味唔算濃,但都幾滑幾香。
2020-11-13 66 瀏覽
好冇食越南菜,所以星期日夜晚就同友人試吓呢間越南餐廳,可能係疫情關係,餐廳得好少客,唔會覺得迫香茅豬頸肉撈檬 $68份量足,而且豬頸肉又香又冧鮮蝦紙米巻 $42米紙薄,蝦唔算好新鮮,不過整體都唔錯越式咖喱軟殼蟹鍋 配法包 $98咖喱唔太辣,就算係我唔食得辣都覺得handle到,而且咖喱好香,軟殼蟹夠脆,只係整體太重味越南綠豆千層糕 $34熱辣辣,好煙韌,口感幾好,適合二個人sharecp值都幾高,下次可能試吓尖沙咀分店

香茅豬頸肉撈檬 $68
份量足,而且豬頸肉又香又冧

鮮蝦紙米巻 $42
米紙薄,蝦唔算好新鮮,不過整體都唔錯

越式咖喱軟殼蟹鍋 配法包 $98

越南綠豆千層糕 $34
熱辣辣,好煙韌,口感幾好,適合二個人share

cp值都幾高,下次可能試吓尖沙咀分店
2020-09-20
2020-11-11 73 瀏覽
好開心早放有得休息下,疫情稍為好返少少,就同朋友行吓旺角,行到攰就去咗銀行中心,系好耐冇食既越南餐廳🇻🇳今次有多啲時間就叫咗個香茅燒烏頭,好彩一坐低我就點左呢道菜,因為佢係即整,都要等大概30分鐘。香茅燒烏頭超香,魚皮燒得好脆裏面啖啖肉,再配埋佢哋嘅特色醬,辣得好過癮🥰讚讚讚生牛肉河呢個set最抵食 $59😋勝在夠大碗,胃口大都食到好飽湯底有越式風味,個人會落好多辣椒🌶️ yum yum越式咖喱軟殼蟹配法包軟殼蟹同個咖喱汁分開上,食嘅時候點一點咖哩,食果陣軟殼蟹就keep住脆口😋

裏面啖啖肉,再配埋佢哋嘅特色醬,辣
得好過癮🥰讚讚讚

生牛肉河呢個set最抵食 $59😋
勝在夠大碗,胃口大都食到好飽
湯底有越式風味,個人會落好多辣椒🌶️ yum yum

2020-11-11
  • 生牛肉湯粉