2020-11-07
< 🇻🇳 Le Viet > 📍旺角中午同fd行街之前去咗呢間主打越南野嘅餐廳食lunch😛😛而家諗返都回味無窮✨🧈牛油焗大頭蝦🦞 $228呢個係必食😋😋 大頭蝦有一大隻 開邊都好大隻 長過我隻手掌🤣🤣 上面仲鋪滿蒜蓉同牛油 超級香😆 蝦肉爽口彈牙 肉質鮮甜 超好食😛 而且仲有好多蝦膏 啖啖甘香 而家諗返都好回味🤤🤤 另外仲有薯仔做配菜 薯仔炸過好香脆🥔 上面仲有炸蒜 好入味😋🐥海南雞飯 $68 例湯+熱檸茶海南雞有六至七舊 肉質嫩滑😋 呢間嘅油飯好香雞油味😛 雞肉本身都夠味 仲有海南雞必點嘅甜豉油酸辣汁 好開胃🤣 例湯係芫荽冬瓜湯 有驚喜!唔係味精湯 冬瓜清甜 好好飲😋🦐海鮮炒檬粉 $69 例湯+凍奶茶因為驚河粉太油嘅關係叫咗檬粉😛 入面有好多海鮮 有蝦仁、魷魚同蜆肉 份量都幾多😆 檬粉唔會炒到散晒 另外芽菜同韭菜都炒得好香🥰🥰 凍奶茶好大杯 味道似港式奶茶 唔太甜 幾好飲❤️❣️店內環境舒適 有窗口位 staff態度友善👍🏻 值得一去❣️
🧈牛油焗大頭蝦🦞 $228
🐥海南雞飯 $68 例湯+熱檸茶