2018-10-21 146 瀏覽
提及旺角,我腦海浮出的第一個影像就是西洋菜南街、曾經的行人專用區。我當日在這餐廳窗邊的位置用餐,一邊看着這條繁忙的街道、細味着香港的繁華,一邊品嚐着可口的越南菜,真是一件樂事!生牛肉湯河當然是必點的菜式。湯底美味,不會感覺到重味精。它是普通的牛肉湯河,但卻是十分的美味可口!咖哩炒大蜆中的大蜆是加大碼的。上菜時不禁被這個菜色的份量嚇了一下。朋友極喜歡這個咖喱汁,更認為配碗白飯便是完美!然而,我比較喜歡牛油雞翼。它的牛油香氣非常濃郁,但是入口卻不會覺得牛油味過重,亦不算十分油膩!這裡的食物質量很好,加上環境舒適,又能欣賞旺角的街頭,所以我覺得這裡值得再來!
2018-10-21 128 瀏覽
旺角Le viet都唔係第一次食,街境都唔錯架,今之同購友入黎忙裡偷閒。餐牌都唔少選擇,圖文並茂,好方便我地揀,有埋配圖去令人知道究竟食咩野。芒果糯米飯,有紫糯米、白糯米,上面淋滿甜椰漿,有少少膩,但芒果新鮮,入口清新,中和番糯米飯甜膩感。Le viet精選拼盤,上菜賣相比圖片更靚,而且鮮炸,熱辣辣,香氣撲鼻,春卷更係有肉汁從中爆出黎,炸蝦餅亦好彈那牙,配上甜酸汁,好味道。食越南菜當然唔可以執輸,一定要叫串燒。串燒雞、牛、豬,夠曬火喉,入口有炭香同汁香,配埋沙爹汁,更顯肉味。飲品方面有椰奶同椰皇,椰奶好飲到飲左一半先記得影相。雖然主打快、靚、正,但Le viet食物質素都唔差,以後就做我嘅「旺角飯堂」啦!

2018-10-21 160 瀏覽
這間Vietnam餐廳位置方便,位於旺角地鐵站旁,去完旅行社後決定黎新間餐廳試一試。 這兒最特別是供應傳統Vietnam style早餐,價錢非常抵,只需約100元已經有兩杯飲品和7款食物, 有齊吐司, 雞粥,柚子沙律,炒蛋,肉鬆,和甜品,全部都係即製,上菜時還很熱,亦食得出傳統味道,其他地方吃不到,一次過試齊多款美食,相當有驚喜 。  份量幾大,建議兩人分享一個早餐。 雖然已經有7成飽,但忍不住要叫多半隻雞,是這兒最人氣菜式,雞肉又滑又有雞味, 師傅細心去左骨,入口啖啖肉,相當滋味,愛食雞既朋友起碼要叫半隻。 呢度既午餐供應到下午六時,對想早吃晚飯的人來說,是非常好的選擇。

本人是非常喜欢的东南亚菜的,所以见到新开的东南亚餐厅一定要去试一试。这家店在尖沙咀The one也有分店。旺角店地理位置非常方面,旺角地铁站E2出口出来直接能看到银行中心2楼的招牌。空间很大,座位很多,用餐环境还是很舒适的。四个人点了8道菜,选最推荐的来说吧。海鲜酸辣汤酸辣鲜甜,与泰国冬阴功汤差不多,甜味比较重一点,有放菠萝。香茅烧牛仔骨腌的入味,肉质很嫩,端上来很快被一扫而光。特别火车头越南粉代表性菜式,牛腩新鲜软嫩,相比其他专门吃越南粉的餐厅质素算不错了。串烧拼盘泰式品牌,鸡肉,猪肉,牛肉串烧,搭配沙爹酱,香味四溢。

空间很大,座位很多,用餐环境还是很舒适的。

四个人点了8道菜,选最推荐的来说吧。

海鲜酸辣汤
酸辣鲜甜,与泰国冬阴功汤差不多,甜味比较重一点,有放菠萝。

香茅烧牛仔骨
腌的入味,肉质很嫩,端上来很快被一扫而光。

特别火车头

串烧拼盘
泰式品牌,鸡肉,猪肉,牛肉串烧,搭配沙爹酱,香味四溢。
2018-09-03
2018-10-18 78 瀏覽
今天非常幸福,竟然可以係旺角收工,又突然間好想食越南野,於是乎就上左去呢度開餐了。叫咗半打豬牛雞串燒、 椰青焗飯 、咖哩牛腩加印度薄餅、  半隻去骨海南雞 生牛肉河、  同埋檸檬梳打。 先黎一個椰汁椰青焗飯,呢一個菜色實在係非常之特別, 除咗上面係林曬椰汁之外,每食一口飯入面都充滿住椰香 ,入面仲有大蝦同埋其他海鮮 ,食落口好清新唔油利,呢一個菜我之前都從來冇喺越南舖頭食過。跟住要讚好就係生牛肉河 ,首先係佢牛肉有好多塊,半生熟實在係好爽口, 再要讚下佢個湯底非常之濃郁, 最後我係連湯都飲曬哈哈。然後要讚佢個海南雞, 唔知道佢用啲咩方法可以令到啲雞肉咁鮮嫰, 而且全部雞肉都去曬骨﹐啖啖肉實在係非常之滿足。

2018-09-06
2018-10-17 128 瀏覽
之前係尖沙咀食過呢間,記得自己講如果再食要叫更加有越南特色既野,呢日即管找個數🤪見佢係旺角開分店,唔知係咪開左無耐,人流明顯地比尖沙咀少🤔👁‍🗨 生牛肉河粉(7.5/10)💲68大片既生牛肉薄身軟腍,食落帶有牛味,蘿蔔清甜無渣,河粉依舊爽滑,所謂既牛骨熬製湯底無咩味精,有蔥、洋蔥、芫茜、芽菜等,飲完都唔會話口渴😍比起上次食既香茅豬扒河粉,絕對來得更有水準,相信如果有埋我鍾意既九層塔會好滿足🤭👁‍🗨 越式咖喱軟殼蟹鍋(配法包)(7.5/10)💲113呢度採取軟殼蟹另上既醒目做法,咁就唔會浸到濕曬腍身😳食落香脆得黎有肉,仲有微脆皮既炸薯仔係底🥔蘸上唔辣但夠曬香濃既黃咖喱,咖喱入面有青紅椒,配埋一條長長既法包,起碼有五六舊,絕對惹味👁‍🗨 蒜蓉炒椰菜苗(7/10)💲66就咁睇相都應該見到好多蒜頭粒,所以係夠香既蒜味,椰菜苗炒得新鮮爽口🤗👁‍🗨 香芒糯米飯(7/10)💲55唔少得飯後甜品,個芒果比較薄身,而且稍微熟透,但勝在入口幾甜😈佢有暖暖地既糯米同紫米,食落黏黏地不失煙韌,但係如果可以再淋多啲椰漿就更好🔛 整體評分(7.5/10)

👁‍🗨 生牛肉河粉(7.5/10)💲68

生牛肉河粉

👁‍🗨 越式咖喱軟殼蟹鍋(配法包)(7.5/10)💲113

👁‍🗨 蒜蓉炒椰菜苗(7/10)💲66
蒜蓉炒椰菜苗

👁‍🗨 香芒糯米飯(7/10)💲55

香芒糯米飯

🔛 整體評分(7.5/10)
生牛肉河粉
2018-10-15 100 瀏覽
店舖顏色以三原色紅黃藍作主調,三色相撞色彩奪目,裝修以大膽撞色設計,感覺年輕。一行幾個人開餐入到去火速坐低後打開餐牌,發現餐單內容選擇豐富,價錢幾實惠。餐廳上菜速度亦迅速沙嗲串燒 (可選豬、牛、雞)驚喜實屬呢味,賣相都唔錯唔會燒到過哂火喉,醬汁入味份量亦多,牛肉脂肪比例分佈平均,肉味濃郁,肉質結實爽口,味道香濃惹味。調味料香口惹味。先試了無沾醬的原味,入口巳經濃濃香料味,然後再試沾醬,果然沾醬更提味。蝦餅食到新鮮即炸,一碟四件,口感實在,不油不膩。炸得香口彈牙,春卷包住菜食就好juicy, 香味可口味道方面整體唔錯,特別超Like佢個蝦餅非常香口,裡面真係有蝦肉認真唔講得笑牛油雞翼未食已聞到好香蒜蓉味。雞翼醃得好夠味,無雪藏味,外皮炸得好香口酥脆,雞翼好重牛油味,令到雞翼好滑身,夾埋啲蒜蓉一齊食好邪惡,但就更加香!冬蔭公海鮮煲,個湯就咁飲好味,入面D料都幾多下咖喱牛腩煲好惹味,個汁配薄餅一流,薄餅烤製好出色個海鮮炒金邊粉賣相平平無奇,但係炒得好入味,唔油膩,清新之選,唔錯叫左椰汁冰綠豆冰、三色冰同咖啡,椰汁甜度恰好, 幾夠椰汁味,咖啡飲落口幾香。整體來說,位置處旺區商場,環境都算寬敞舒

餐廳上菜速度亦迅速
沙嗲串燒 (可選豬、牛、雞)
驚喜實屬呢味,賣相都唔錯唔會燒到過哂火喉,醬汁入味

蝦餅食到新鮮即炸,一碟四件,口感實在,不油不膩。

炸得香口彈牙,春卷包住菜食就好juicy, 香味可口
牛油雞翼
冬蔭公海鮮煲,個湯就咁飲好味,入面D料都幾多下

咖喱牛腩煲
好惹味,個汁配薄餅一流,薄餅烤製好出色

整體來說,位置處旺區商場,環境都算寬敞舒適,同朋友相聚傾計都唔錯架!價錢黎講,係旺角算係差唔多!環境乾淨利落,服務迅速,價格實惠,味道不錯,值得回頭。
2018-10-15 83 瀏覽
旺角銀行中心冇乜嘢食 (most of them are travel agency or small boutique ) 揀咗新開嘅一間Vietnam restaurant 叫咗一個小食拼盤,炒金邊粉同埋珍多冰五點鐘嚟到未係好多人但係嘢食都等左一陣侍應唔係幾理人Overall food is average , price is acceptable ( they have promotion for new store ) 希望下次可以試多些食物, 因今次只係2個人來食
揀咗新開嘅一間Vietnam restaurant
叫咗一個小食拼盤,炒金邊粉同埋珍多冰

五點鐘嚟到未係好多人
但係嘢食都等左一陣
侍應唔係幾理人

希望下次可以試多些食物,
因今次只係2個人來食

2018-10-14 97 瀏覽
約了好姊妹吃下午茶。選了越南菜,這裡裝潢蠻漂亮。想不到越南菜也有All Day Breakfast這麼有創意😲!有成10款食物及兩款飲品,很適合眼闊肚窄或樣樣都想試的女生😜。可惜當天早餐吃了粥,所以冇選到全日早餐。越式小食拼盤 — 有炸蝦餅、越式春卷、蒸粉包和燒豬頸肉。蝦餅和春卷十分香脆味濃,配上甜甜酸酸的魚露或甜辣醬,10分開胃😋。豬頸肉爽口、味道不錯;蒸粉包外皮軟林,內裏有豬肉碎、木耳。烤菠蘿配朱古力醬甜甜酸酸的新鮮菠蘿烤到表面脆脆的,香味特別誘人,配合微甜的朱古力醬,給人一種幸福的感覺😍。芒果雙色糯米飯芒果鮮甜多汁,糯米飯溫溫的配香濃椰汁,很快就吃光了😈。食東南亞菜又點少得清甜的椰青🤤
約了好姊妹吃下午茶。選了越南菜,這裡裝潢蠻漂亮。

芒果雙色糯米飯
芒果鮮甜多汁,糯米飯溫溫的配香濃椰汁,很快就吃光了😈。

椰青
食東南亞菜又點少得清甜的椰青🤤
椰青
2018-10-13 79 瀏覽
旺角銀行中心前有好多過海巴士站, 平時成日經過, 沒想到入面開左新越南餐廳。 餐廳地方夠大夠舒適,光線充足, 2人被安排坐闊落既4人枱。Le Viet提供越南菜選擇不少, 至愛海南雞, 雞肉相當嫩滑,沾上甜豉油更覺美味,油飯有油香,很有水準越南餐廳竟然有All day breakfast全日供應? 都係第一次見, 有凍鮮橙汁、越式柚子大蝦沙律、生果杯、crème brulee、肉鬆、熱飲、菜脯煎雞蛋、厚烘多士、雞粥和越式蒸粉包。蒸粉包好味道,內有好多餡料包括蔥粒、乾蒜片、扎肉,肉碎、蝦米、木耳。咖哩蟹唔算好辣,偏甜, 再order一大條法包, 法包外層略脆內軟好像新鮮出爐般, 正

2018-10-13 86 瀏覽
旺角周圍都好多人食飯...我都唔介意等一陣..叫咗個酸辣海鮮鍋、生牛肉河、生菜包、炒金邊粉、椰青焗飯👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻我係坐低叫餸嘅時候,落完單又唔覆單,之後有冇叫咗個生菜包半個鐘頭後未上菜,我再吹....原來係漏咗單!!!吹完之後都係冇,最後咪係要取消!店內好多泰國人有啲雞同鴨講嘅感覺,難溝通!希望餐廳可以正視一下溝通嘅問題如果唔係幾好食都係假
旺角周圍都好多人食飯...
我都唔介意等一陣..

叫咗個酸辣海鮮鍋、生牛肉河、生菜包、炒金邊粉、椰青焗飯

👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
我係坐低叫餸嘅時候,落完單又唔覆單,
之後有冇叫咗個生菜包半個鐘頭後未上菜,
我再吹....原來係漏咗單!!!

吹完之後都係冇,最後咪係要取消!

店內好多泰國人有啲雞同鴨講嘅感覺,難溝通!

希望餐廳可以正視一下溝通嘅問題
如果唔係幾好食都係假

2018-10-13 115 瀏覽
呢個星期日黎到旺角,一於試下呢間開業不久既Le Viet!上openrice見comment都唔錯 。今日黎食午餐 ,週末都有lunch set喎!比起正常餐牌平幾蚊,仲有野飲。我地叫左海南雞飯,生牛湯河,仲有係越南餐廳必叫既牛油雞翼(散叫的)!最先黎係跟海南雞飯既湯,味道夠哂濃,唔會淡如水喎,仲有大大舊冬瓜跟埋!海南雞飯黎喇!雞肉算喎,味道好食,雞油飯味道調得剛好又帶少少薑味,岩岩好!雞下面仲有好多椰菜,好食既海南雞飯!牛肉湯河都好好食,因為朋友太肚餓,來不及影相就食左喇😅所以只係影左跟湯河黎既香葉同芽菜😂用小小玻璃瓶盛住出黎太別緻喇😍!朋友話好好食嘅,湯底夠濃,牛肉夠鮮,可惜牛肉只得四片咁話。牛油雞翼製作需時,食完個河粉就到喇!好油炸呀!上面鋪住蒜蓉,食到少少牛油味既,算係唔錯嘅牛油雞翼!值得一試!總括來說,環境唔錯,食物唔差,可能係樓上鋪,就算星期日午餐時間都無咩人,易搵位👍🏻有下次既越南餐廳!

海南雞飯餐湯

海南雞飯
2018-10-07
海南雞飯餐湯
海南雞飯
2018-10-11 51 瀏覽
今日約左2個朋友食晚餐, 想揾間坐得舒服d 既餐廳。新開張地方好乾淨,座位寬敞 ,服務態度亦不錯!食後感:椰青焗飯必試!賣相有特色,海鮮堆滿椰青頂部,海鮮有鮮味!每一口飯都充滿椰汁味,飯仍然保持應有既口感!蒜蓉炒椰菜苗炒得翠綠惹味,好香蒜蓉味,唔油膩,但份量略嫌少左D!串燒肉質鮮嫩夠味,燒得岩岩好不會太燶!越式咖喱雞鍋配薄餅賣相不錯,點火一路熱住食幾過癮! 咖喱汁好香濃好夠椰香同香茅味又唔算辣!薯仔、雞肉煮得幾入味,雞肉都滑 怕辣嘅朋友都會好岩!配埋牛油味既薄餅點D咖喱汁一齊食…味道好夾!椰汁綠豆冰椰香奶滑,綠豆份量充足,但甜左少少!整體幾好,會成日黎
食後感:
2018-10-11 64 瀏覽
The food here is great, curry shrimp is yummy with French bread. Also the Indian pizza is great even though it's too small
2018-10-11 65 瀏覽
今日係西洋菜街行街之後,朋友話有間泰國野新開,於是我就跟佢帶路,原來好近,就係銀行中心,地鐵唔駛1分鐘去到餐廳座位分得好開,特別舒服,menu都好多野揀,有鍋,有粉麵我地2個大叫左6串串燒,豬牛雞,特別火車頭,超載椰青飯,香芒糯米飯串燒豬牛雞各2串,肉質好好,燒火喉岩岩好,唔會乾,沙爹醬味好濃。特別火車頭,好大碗,料超級多,辣椒青檸配料自己加,先飲一啖湯,好清甜,店員話每日用20斤牛骨淆八個鐘頭飲得出果然高質素 美味, 配料有牛丸,牛腩,牛柏葉,生牛肉,蘿蔔,好入味,生牛肉一睇粉嫩粉紅色,就知靚牛。超載椰青飯,唔駛多講大家一睇,就知超載既情形,椰漿流出黎,頂放在海鮮,蝦,魷魚等飯粒每一粒都有椰漿,仲好濃味,飯既份量好多,2知人都差d食唔曬芒果椰米飯,經典既泰式甜品,芒果肉鮮甜,糯米飯粒粒軟硬適中
今日係西洋菜街行街之後,

餐廳座位分得好開,特別舒服,menu都好多野揀,
有鍋,有粉麵
我地2個大叫左6串串燒,
豬牛雞,
特別火車頭,超載椰青飯,香芒糯米飯

串燒豬牛雞各2串,
肉質好好,燒火喉岩岩好,唔會乾,
沙爹醬味好濃。

特別火車頭,
好大碗,料超級多,辣椒青檸配料自己加,
配料有牛丸,牛腩,牛柏葉,
生牛肉,蘿蔔,好入味,生牛肉一睇粉嫩粉紅色,就知靚牛。

超載椰青飯,
唔駛多講大家一睇,就知超載既情形,
椰漿流出黎,頂放在海鮮,蝦,魷魚等

芒果椰米飯,
經典既泰式甜品,芒果肉鮮甜,糯米飯粒粒軟硬適中