2018-11-12 2254 瀏覽
當晚,我跟男朋友走到旅行社林立又集中的旺角銀行中心,為了詢問到澳門自由行的資料!順道找找附近的餐廳醫肚!恰巧!找到一間新開的越南菜餐廳 <Le Viet>,門口仍有花籃! 印象中,尖沙咀 The One 也有分店!店員們都算多,好可能新開的關係,就算 7:00 入座,大約 8:00 埋單走,這裡大約三成客!絕對是傾計食飯的好地方!一座落,便送上餐牌及水!供應最正宗越南菜,價錢合理!落單後,上菜很快!比預期有效率得多!埋單時,女店員問我們,對食物有什麼意見?有需要改善的方面?我們主要讚上菜很快!店員稱,店方務求15分鐘內送上!依上桌次序!不過,食物送來的次序,如果沙律及蒸粉包這些小食先上會比較好!店方反而先上主菜!香茅豬頸肉湯河 $68豬頸肉及湯河分開上,好處是豬頸肉不會被湯浸腍,同時,其油份不會沾上湯,湯底味清夠味而少油! 店子細心的做法是以菜絲墊底吸油!值得一讚!豬頸肉大件又爽口,卻是邊位偏燶!河粉份量充足,雪白滑溜又掛湯!無骨海南雞飯 $72我選擇的無骨海南雞方便進食!雞油飯油潤富香氣,味道帶鹹鮮,雞肉好嫩滑,配上辣醬及看似豉油顏色而質感濃稠的醬汁,濃味帶甜,提升雞

順道找找附近的餐廳醫肚!
 印象中,尖沙咀 The One 也有分店!

一座落,便送上餐牌及水!
供應最正宗越南菜,價錢合理!
店員稱,店方務求15分鐘內送上!

依上桌次序!

香茅豬頸肉湯河 $68
豬頸肉及湯河分開上,好處是豬頸肉不會被湯浸腍,
同時,其油份不會沾上湯,湯底味清夠味而少油!
 店子細心的做法是以菜絲墊底吸油!值得一讚!
豬頸肉大件又爽口,卻是邊位偏燶!
河粉份量充足,雪白滑溜又掛湯!

香茅豬頸肉湯河
無骨海南雞飯 $72
我選擇的無骨海南雞方便進食!
雞油飯油潤富香氣,味道帶鹹鮮,雞肉好嫩滑,配上辣醬及看似豉油顏色而質感濃稠的醬汁,濃味帶甜,提升雞鮮美度!
無骨海南雞飯
扎肉蒸粉包 $72
一客四件,每件都好飽滿!
 餡料包括:豬肉碎、冬菇、木耳、沙葛...等,完全做到皮薄餡豐!
 調味亦恰到好處!粉包外層晶瑩透薄,入口煙韌!水準之作,
令他想到潮州菜式的粉果,因為以鄧麵製成的粉果皮,摺位超厚,他超不喜歡!

扎肉蒸粉包
柚子海鮮沙律 $78
這份沙律好辣!
 對於食不到辣的我,覺得辣味霸道,
海鮮有晶瑩帶爽的蝦、不算細隻的墨魚及蜆肉,還有酸甜多汁的柚子肉及香脆的腰果!落足料!整體口感豐富!
柚子海鮮沙律
2018-08-30
$159.5 (晚餐)
香茅豬頸肉湯河
無骨海南雞飯
扎肉蒸粉包
2018-11-11 62 瀏覽
今日難得同老公放平日。就出到旺角行下街拍下拖,未行街前先搵野食,就見到銀行中心有間越式餐廳,所以就入去試試。入座後,侍應給我們餐牌,有午市套餐,有單點的,而且有很多不同選擇,我跟老公都揀左一陣先揀到食咩🤣先來的是飲品,青檸梳打,是要自己將梳打倒入杯內,味道酸酸的很好喝!再來就是我點我越式全日早餐,有越式鮮雞粥、菜甫煎蛋、多士、越式柚子大蝦沙律、越式蒸粉包、生果、焦糖燉蛋,還有2杯飲品,真的很豐富,雞粥粥底夠綿、雞也很滑、越式蒸粉包也很好味,皮不算厚,也很足餡料,越式柚子大蝦沙律酸酸甜甜的,很開胃。整體都很好吃。青木瓜大蝦雞絲沙律 - 大蝦很爽口,再配合青木瓜與雞絲非常夾,酸酸的,作開胃前菜都不錯。越式咖啡軟殼蟹配法包- 這個咖哩不會很辣,而且很香濃,是邊吃邊滾著,再配法包及軟殼蟹也很好味,軟殼蟹是即炸的,所以很香脆,連老公也吃不停口。

2018-10-31
悠閒的日期,最好相約姊妹午餐聚會,姊妹的話題總是離不開對食物的美味程度,味受精緻富有特色的午餐,享受慢活寫意的生活,當然感覺開心快活。 餐廳門前擺放食物的介紹,十分吸引,令人期待。地理位置方便,很有家的感覺,一個人來或幾個朋友一齊來都很適合。 餐廳的設計以木為主,品舖裝修簡約,店內空間感很好,環境整齊優美,乾淨整潔,氣氛輕鬆。 進入餐廳店內,我坐在窗口位置,看見窗外的風景,十分寫意舒適。 坐下後立刻點食物,餐牌選擇很多,分門別類,十分有心思的設計,詳細介紹越式全日早餐All Day Breakfast,食物質素良好,上菜速度頗快,享受越式美食的滿足滋味。 越式全日早餐 All Day Breakfast $108 我首次品嚐越式全日早餐,非常豐富的食材,包括鮮雞粥、越式柚子大蝦沙津、鮮什果杯、焦糖燉蛋、豬肉鬆、厚烘多士、煎雞蛋、蒸粉包、鮮橙汁或凍豆漿、咖啡或中國茶等,另外仲有幾款不同的配料,各有特色,我最喜歡鮮雞粥,肉質爽口彈牙,熱辣辣令味道更昇華,熟度拿捏得很好,十分惹味,蒸粉包細細咀嚼之下,肉質很鮮嫰爽滑,清新很開胃,口感層次豐富。總括來說越式全日早餐口感細膩,食材質素很

越式全日早餐 All Day Breakfast $108

我首次品嚐越式全日早餐,非常豐富的食材,包括鮮雞粥、越式柚子大蝦沙津、鮮什果杯、焦糖燉蛋、豬肉鬆、厚烘多士、煎雞蛋、蒸粉包、鮮橙汁或凍豆漿、咖啡或中國茶等,另外仲有幾款不同的配料,各有特色,我最喜歡鮮雞粥,肉質爽口彈牙,熱辣辣令味道更昇華,熟度拿捏得很好,十分惹味,蒸粉包細細咀嚼之下,肉質很鮮嫰爽滑,清新很開胃,口感層次豐富。總括來說越式全日早餐口感細膩,食材質素很好,芳香的味道仍在口中留戀許久,別有一番風味。

印式薄餅 $25

薄餅厚薄適中,功夫非常了得,外面脆内嫩,彈牙有咬口,入口不會太熱,口感很好,正合我的口味。

串燒沙爹三串 $56

串燒三串也是豬,不會太多油膩,恰到好處,配上沙爹醬調味的汁,配搭很好很惹味,賣相吸引很開胃,齒頰留香,值得推介。

大蝦菠蘿飯 $85

材料新鮮豐富,飯香有口感,味道剛好,菠蘿清甜,蝦味鮮嫰彈牙,新鮮滑口,肉鬆及青豆味道都不錯,菠蘿飯是我的至愛,每次食越南美食,我都會叫來食,這間味道都很好,必食之選。

例湯

午餐時段,大蝦菠蘿飯送例湯,湯入口濃度剛好,散發著清雅的味道,香氣四溢,味道可口。

檸檬茶

大蝦菠蘿飯仲送飲品,我叫了熱檸檬茶,熱檸檬茶容易入口,非常止渴,主餐後把油膩感一掃而空,任何日子都適合飲的飲品。

綠豆拉椰糕 $33

最後要叫甜品作為今晚的完美終結,我選了綠豆拉椰糕,香軟超細滑,我很喜歡食,幼滑芳香,容易入口,椰汁味道濃郁,不會感到很甜,充滿優雅不膩的滋味,令人唾涎三尺。

Le Viet (旺角)
地址:旺角彌敦道636號銀行中心1樓101-106,108-109號舖
2018-11-05
慶祝紀念
紀念日
2018-11-09 49 瀏覽
本身係商場買化妝品,見到同層有越南菜,唔使排隊價錢,就決定在這裏吃晚餐超級有睇頭的椰青焗飯賣相靚,食落亦很正先係陣陣超香的椰香,加在飯上又唔「漏」,還有內裡的蝦,豬肉等等,每口都很「豐富」又好吃,飽感一流!另外我們也點了蝦餅!熱騰騰的送到枱上,又是超香!蝦料頗多,而且炸皮薄,值得讚外皮非常趣,非常香口!油不算多,吃完蝦餅後只要吃一片青瓜,口腔裏已沒有油淋淋的感覺可惜只得四件,如果再有多啲都可以吃完最後是海南雞!這個特別之處是雞件已去骨所以每口都啖啖肉,而且雞肉嫩滑,口感一流!總括而言,食物質素不錯得讓我們喜出望外,而且環境亦很舒服,價錢亦不算貴,值得推介!

超級有睇頭的椰青焗飯
賣相靚,食落亦很正

另外我們也點了蝦餅!
熱騰騰的送到枱上,又是超香!
蝦料頗多,而且炸皮薄,值得讚

外皮非常趣,非常香口!
可惜只得四件,如果再有多啲都可以吃完

最後是海南雞!
這個特別之處是雞件已去骨

所以每口都啖啖肉,而且雞肉嫩滑,口感一流!

2018-11-08 50 瀏覽
宜家我幾鍾意平日時間外出食早餐,今朝起身想食越南野,就黎呢到食左越式三文治同生牛肉湯河。 <正宗越式三文治$48> 香脆法包,烘得金黃香脆嘅法國麵包,咬落鬆化,內餡多料,有札肉,洋蔥、青瓜,蕃茄同酸白紅蘿蔔等配菜,加埋芫荽,包內塗上一層豬肝醬,加埋大量配菜及蔬菜,真係好fresh,令人好滿足。<生牛肉湯粉 $52>牛肉嫩滑,肉味不錯,河粉掛湯,配上洋蔥同吃,好香,加左九屠塔,青檸汁同芽菜,特別有越式風味。

2018-11-08 37 瀏覽
之前已經係尖沙咀食過今日行街經過見到原來旺角都開咗喎即刻上去回味一下呢度嘅環境絕對坐得非常舒服又大又乾淨越式拼盤 非常適合做前菜嘅小食有齊晒越南野必食嘅蝦餅豬頸肉春卷同埋粉卷椰菜苗嘅蒜蓉味好香出街食菜好怕太油 呢度炒得啱啱好香茅燒木棉魚好新鮮 店員話係即叫即燒 份量好足 嫩滑嘅魚肉 唔會燒到乾爭爭 配上佢酸酸嘅醬汁非常惹味不得了呀呢個甜品係芒果糯米飯唔係度度都食到糯米飯好煙韌芒果亦都唔會得幾粒 椰汁糕好夠椰汁味超級香 焦糖燉蛋都好有驚喜食落好有口感 亦都唔會過份甜來了一個開心滿足嘅結尾
之前已經係尖沙咀食過

不得了呀呢個甜品係芒果糯米飯
唔係度度都食到糯米飯好煙韌
來了一個開心滿足嘅結尾
2018-11-06 38 瀏覽
本身係尖沙咀食過呢間覺得超好食,所以見到旺角開左分店就唔駛諗咁多跑去試下~鋪頭算幾大,而且幾開揚,係幾舒服~睇完餐牌我地就叫左幾樣招牌野試下~海南雞海南雞好香雞肉味,然且肉質好嫩滑,唔會覺得hai口,必試!沙嗲串燒串燒嘅賣相可能無咁吸引,不過個串燒燒得好香,醮埋個沙嗲汁食,好有東南亞美食嘅味道。菠蘿海鮮炒飯個炒飯有三隻大蝦伴碟,炒飯都幾有獲氣,啲炒飯唔會太油,每粒米平均都有少少油,非常均勻,令到成個炒飯生息不少~咖喱雞排煲啲咖喱超級香~然且熱住個煲唔會令野食凍哂無人要~炸軟殼蟹軟殼蟹炸得十級香脆,極度香口,而且調味恰到好處,好食~呢間餐廳必定再食過!

鋪頭算幾大,而且幾開揚,係幾舒服~

睇完餐牌我地就叫左幾樣招牌野試下~
海南雞

海南雞好香雞肉味,然且肉質好嫩滑,唔會覺得hai口,必試!

沙嗲串燒

菠蘿海鮮炒飯

咖喱雞排煲

啲咖喱超級香~然且熱住個煲唔會令野食凍哂無人要~

炸軟殼蟹

軟殼蟹炸得十級香脆,極度香口,而且調味恰到好處,好食~

呢間餐廳必定再食過!

2018-11-04 65 瀏覽
>>>Le Viet<<<早陣子在旺角開了新分店。 位置是銀行中心一樓,非常方便。 周末在旺角做完facial,隨即過來午膳。 各款午市套餐很吸引,但最搶眼的是豐盛全日早餐(HKD108),而且是越式 all day breakfast! 雖然價錢比其他套餐略高,然而我覺得物有所值。先是飲品,一個餐竟然提供兩杯:橙汁/凍豆漿、香濃咖啡/普洱/香片。這次選擇了凍豆漿及香濃咖啡,前者甜度恰到好處,後者名副其實香濃,帶著淡淡苦澀。 冷盤越式柚子大蝦沙律。除了大蝦,還有墨魚仔,配合柚子,酸酸甜甜的味道,醒神開胃。 這是另一餐前小食越式蒸粉包。 用料非當豐富,厚厚的一個,清爽不膩。 蘸一點越式魚露,令這清新菜式倍添滋味。 魚露旁邊,還有芫茜蔥花、牛油及煉奶。 牛油及煉奶與厚烘多士是個絕配吧!加上菜脯煎雞蛋,變成蛋治,也未嘗不可。 越式鮮雞粥非常足料,雞肉既多又大件,香味一流。 灑些豬肉鬆到雞粥中,味道更豐富。 甜品是焦糖燉蛋,口中享受香脆焦糖及甜美軟綿燉蛋,好幸福的感覺!再加上鮮什果杯,健康一點! 要享用這麼多款式的美食,適當餐具不能或缺,餐廳已經
>>>Le Viet<<<早陣子在旺角開了新分店。

位置是銀行中心一樓,非常方便。

周末在旺角做完facial,隨即過來午膳。

雖然價錢比其他套餐略高,然而我覺得物有所值。先是飲品,一個餐竟然提供兩杯:橙汁/凍豆漿、香濃咖啡/普洱/香片。這次選擇了凍豆漿香濃咖啡,前者甜度恰到好處,後者名副其實香濃,帶著淡淡苦澀。

這是另一餐前小食越式蒸粉包

用料非當豐富,厚厚的一個,清爽不膩。

蘸一點越式魚露,令這清新菜式倍添滋味。

魚露旁邊,還有芫茜蔥花、牛油及煉奶。

越式鮮雞粥非常足料,雞肉既多又大件,香味一流。

灑些豬肉鬆到雞粥中,味道更豐富。

甜品焦糖燉蛋,口中享受香脆焦糖及甜美軟綿燉蛋,好幸福的感覺!再加上鮮什果杯,健康一點!

要享用這麼多款式的美食,適當餐具不能或缺,餐廳已經安排妥當。

加一後約HKD120,一頓全日早餐讓我由下午飽到去夜晚的哦。
2018-10-27
  • 豐盛全日早餐
講開All Day Breakfast,第一時間想起英式的,原來越式亦有的,旺角呢間新派越南菜——Le viet推出左個🌟越式全日早餐 🌟$108(供應時間由8am-5pm,個時間唔太算係全日😂)不過賣相都幾精緻, 好多款式,好豐富!包括有越南鮮雞粥、越式蒸粉包、菜脯煎雞蛋、厚烘多士、豬肉鬆、越式柚子大蝦沙律、鮮雜果杯及焦糖燉蛋等😉亦配兩杯飲品,一凍一熱,可以選擇橙汁/凍豆漿及咖啡/普洱/香片而我最愛越式蒸粉包,內裏好多料❤️味道亦好惹味,而個越南鮮雞粥亦很不錯😋大大碗,雞肉嫩滑, 粥亦煮得綿綿的!雖然其他每樣份量少少,其實食落都幾多,如果女仔食,2人share也夠食呢😝!🦀越式咖喱軟殼蟹鍋配法包$113軟殼蟹炸得酥脆,份量都幾多架,而咖喱味道都好香濃😍仲用小爐燒住,keep住熱辣辣而法包點咖喱汁食都好夾😋!

講開All Day Breakfast,
第一時間想起英式的,原來越式亦有的,
旺角呢間新派越南菜——Le viet推出左個
🌟越式全日早餐 🌟$108
(供應時間由8am-5pm,個時間唔太算係全日😂)

不過賣相都幾精緻, 好多款式,好豐富!
包括有越南鮮雞粥、越式蒸粉包、
菜脯煎雞蛋、厚烘多士、豬肉鬆、
越式柚子大蝦沙律、鮮雜果杯及焦糖燉蛋等😉

亦配兩杯飲品,一凍一熱,
可以選擇橙汁/凍豆漿及咖啡/普洱/香片

而我最愛越式蒸粉包,
內裏好多料❤️味道亦好惹味,
而個越南鮮雞粥亦很不錯😋
大大碗,雞肉嫩滑, 粥亦煮得綿綿的!
雖然其他每樣份量少少,其實食落都幾多,
如果女仔食,2人share也夠食呢😝!

🦀越式咖喱軟殼蟹鍋配法包$113

軟殼蟹炸得酥脆,份量都幾多架,

而咖喱味道都好香濃😍
仲用小爐燒住,keep住熱辣辣
而法包點咖喱汁食都好夾😋!

午餐
2018-11-03 1410 瀏覽
早前約了星期六做療程, 療程我前, 我先去附近食嘢先, 今次去了位於旺角的Le Viet食嘢. 我自己也鍾意食全日早餐, 西式食得多, 估唔到越式也有全日早餐, 見到餐牌好吸引, 決定試下. 全日早餐上枱. 賣相精緻, 仲好豐富. 當中包括: 越南鮮雞粥菜脯煎雞蛋厚烘多士 越式蒸粉包越式柚子大蝦沙律鮮什果杯豬肉鬆 焦糖燉蛋橙汁咖啡 越式柚子大蝦沙律. 酸酸甜甜的柚子令人特別醒胃. 菜脯煎蛋. 雞蛋加入菜脯, 多了一份口感. 若蛋再滑身一點會更好味. 有唔同的配料俾客人因應自己鍾意而加. 我將煉奶和牛油搽係厚多士上. 話明係越式, 當然不少得我鍾意食的越式蒸粉包. 味道有點惹味, 啱我口味. 最吸引我當然係雞粥. 份量夠大碗. 我加蔥花於粥裡, 更加香. 雞肉相當嫩滑, 味道調教不錯. 而粥底夠棉身, 唔會太稀身. 一口氣食了多款食品後. 可以食番一杯什果杯. 這個可以起中和作用. 甜品係焦糖燉蛋. 這個就有點令我失望. 太稀身, 完全唔似燉蛋質感. 飲品有兩杯, 一熱一凍.

越式全日早餐

全日早餐上枱.

賣相精緻, 仲好豐富.

當中包括:
豬肉鬆
焦糖燉蛋
橙汁
咖啡

越式柚子大蝦沙律.

酸酸甜甜的柚子令人特別醒胃.

菜脯煎蛋.

雞蛋加入菜脯, 多了一份口感.

若蛋再滑身一點會更好味.

有唔同的配料俾客人因應自己鍾意而加.

我將煉奶和牛油搽係厚多士上.

話明係越式, 當然不少得我鍾意食的越式蒸粉包.

味道有點惹味, 啱我口味.

最吸引我當然係雞粥.

份量夠大碗.

我加蔥花於粥裡, 更加香.

雞肉相當嫩滑, 味道調教不錯.

而粥底夠棉身, 唔會太稀身.

一口氣食了多款食品後.

可以食番一杯什果杯.

這個可以起中和作用.

甜品係焦糖燉蛋.

這個就有點令我失望.

太稀身, 完全唔似燉蛋質感.

飲品有兩杯, 一熱一凍.

午餐
越式全日早餐
2018-11-01 45 瀏覽
人在旺角 openrice 搜尋旺角的餐廳 第一間就彈咗呢間嘢出嚟, 見到餐牌食物相好似幾靚 於是嚟試下啦去到門口睇睇價錢 食物定價唔算高 兩個人叫一煲咖哩牛腩 有條長法包配嚟食咪煲牛腩108蚊但係份量都算充足 點麵包食食曬之後都飽咗一大半 味道還可以加多碗手撕雞扎肉湯河, 雞絲唔鞋口都幾好味 不過我覺得拿菜同洋蔥就多咗啲 我就唔係太鍾意食芽菜 因為我唔鍾意陣臭青味 湯幾清甜 又係一碗落肚就飽得大半的炒多碟芥蘭 圖中所見 鑊氣其實好夠 不過如果炒得林少少就更好食埋單 220蚊一人百一蚊, 坐得舒服服務ok 唔係一間貴嘅餐廳

咖哩牛腩煲
咖哩牛腩煲
2018-10-31 48 瀏覽
講真係旺角 去邊度食飯 嚟嚟去去唔係任食火鍋就係放題再唔係就翠華太興 板長 元氣..今次試下新嘢越南嘢叫咗咖哩牛腩鍋配麵包炒通菜兩碗手撕雞扎肉河粉味道還 可以係唔係正宗我唔敢肯定因為其實我都唔識😂上菜速度幾快 特別係如果我 趕時間 又入咗到食完埋單走都係45分鐘呢樣嘢我幾欣賞咖哩煲都幾好味好香口不過個麵包我就覺得佢比較硬 如果食可能要送白飯先適合不過兩個人食埋單二百幾蚊坐得幾舒服 旺角食飯都多一個地方可以去其實呢間餐廳 喺正地鐵站出口 交通好方便 都係一個 有意欲嚟嘅原因
講真係旺角 去邊度食飯 嚟嚟去去唔係任食火鍋就係放題
再唔係就翠華太興 板長 元氣..
今次試下新嘢
越南嘢
叫咗咖哩牛腩鍋配麵包
炒通菜
兩碗手撕雞扎肉河粉
味道還 可以

係唔係正宗我唔敢肯定因為其實我都唔識
😂

朋友想食越南野,今日搵咗間喺銀行中心一樓的Le Viet,窗外能夠看見熱鬧的街道。餐廳內裏裝修好靚,燈光柔和,坐得好舒服!越南的早餐對我黎講係Comfort Food!Le viet的豐盛陽光像英式All Day Breakfast,不過供應時間係由朝早8點至下午5點,唔係全日!大家要睇清楚時間才前來,以免摸門釘呀><餐牌上的豐盛早餐非常吸引,我們於是點了一份。豐盛陽光$108越式柚子大蝦沙律:味道酸味味,有八爪魚和大蝦,柚子非常清新和開胃。鮮雜果杯:有爽甜的西瓜和甜蜜蜜的哈密瓜焦糖燉蛋:焦糖煎得香脆和質地薄身,燉蛋質感非常creamy豬肉鬆:鬆脆調味料包括有牛油、煉奶、芫荽蔥花、越南魚露到了熟食的部份越式精粉包:味道帶點鹹,粉皮非常薄,內裏包裹着雲耳碎豬肉餸等等。菜脯煎雞蛋:屬於全熟的雞蛋,菜脯帶鹹香厚烘多士:這個多士烘得不錯,沾上適當的煉奶、牛油,確實滋味~越南鮮雞粥:雞件份量嘅幾多,雞肉軟滑,粥底軟綿綿,相信煲了好一段時間。飲品:鮮橙汁及中國香片茶午餐:去骨海南雞飯配例湯,雞肉軟滑、雞皮不會太肥,配上油飯。不得不讚是這個冬瓜湯,超好飲,味道剛剛好,不會太鹹或太淡!

越南的早餐對我黎講係Comfort Food!
大家要睇清楚時間才前來,以免摸門釘呀><

餐牌上的豐盛早餐非常吸引,我們於是點了一份。
豐盛陽光$108

鮮雜果杯:有爽甜的西瓜和甜蜜蜜的哈密瓜

焦糖燉蛋:焦糖煎得香脆和質地薄身,燉蛋質感非常creamy

豬肉鬆:鬆脆

調味料包括有牛油、煉奶、芫荽蔥花、越南魚露

到了熟食的部份

菜脯煎雞蛋:屬於全熟的雞蛋,菜脯帶鹹香

飲品:鮮橙汁及中國香片茶

不得不讚是這個冬瓜湯,超好飲,味道剛剛好,不會太鹹或太淡!

雞牛豬串燒半打$89,越式串燒普遍是偏甜的,醬汁有點像蜜汁的感覺,肉質軟熟

特別是豬肉那一款,食落啖啖肉,非常滋味。

價錢好抵,6串都只係$89。

除咗食物質素唔錯之外,呢度嘅環境好好,環境半開放式,唔會感到侷促,值得一來。
2018-10-24 198 瀏覽
睇到開飯特輯介紹呢間越南餐廳,再睇埋食評幾乎零喊面連OK都唔多個,所以就book咗位今晚試吓,本身好期待嘅晚飯,食完簡直覺得出人意表☺️我哋兩個人一共叫咗一粉一飯一小食一菜連一杯嘢飲,首先介紹吓最令我印象深刻嘅大蝦菠蘿炒飯先喇☺️一上枱真係俾佢外表呃到呀☺️ 大大兜咁 啲蝦又好似好靚咁☺️ 不過大唔大蝦我就唔敢講喇 我淨係知每隻蝦都整成條蝦屎俾你歎啫☺️ 而且我未食過菠蘿炒飯係會加紅腸,到底係我孤陋寡聞抑或係創新呀?☺️跟住再介紹吓海鮮炒檬粉先☺️首先一嚟到嘅時候已經聞到好大”朕”胡椒粉味,結果食落去同我聞到嘅係一樣,似食緊胡椒粉炒檬粉多啲,至於海鮮喇喎,真係夠晒足料㗎,真係足料到一眼睇晒😂😂 不過我最想講嘅係呢碟粉入面嘅魷魚,一啖咬落口,嘩!幾腥㗎喎都😂😂 仲要有啲怪味水喺入面,但求今晚唔肚痛都偷笑喇😂 至於啲檬粉都唔使多講,成碟都炒到碎濕濕,真係每夾一”住”都係碎上☺️咁又唔係每樣都咁衰嘅,表現好啲嘅有蒜蓉炒椰菜苗同埋Le Viet精選拼盤呢兩樣算係正正常常,不過不失,如果想嚟呢間試吓但又唔想中伏嘅,不妨叫呢兩樣,至少擺得落口都無咁嬲先喇😂😂最後一定要介紹埋杯紅豆冰,無可能唔講😂 因爲我未試過飲紅
蝦屎菠蘿炒飯

成條蝦屎☺️
隻隻都有蝦屎☺️

跟住再介紹吓海鮮炒檬粉先☺️
海鮮炒檬粉

蒜蓉炒椰菜苗
Le  Viet精選拼盤

最後一定要介紹埋杯紅豆冰,無可能唔講😂 因爲我未試過飲紅豆冰係一粒紅豆都啜唔到😂😂因爲呢度係提供幼飲管俾你😂 唔講以為自己叫咗杯淨椰汁飲😂 想食紅豆?得呀,自己用匙羹”不”喇☺️ 不過其實唔食都得,因為粒粒都硬而且無紅豆味㗎☺️ 建議大家飲水或者揀過其他飲品喇☺️ 以吓呢張相純粹想俾大家睇吓粒紅豆仲大過支飲管口,你話點可能啜到紅豆呢?
椰汁紅豆冰

而且呢度啲staff都好搞笑㗎,你碟嘢未食晒就問收唔收得,明明講好拍埋張枱俾你用,但又話啲嘢食唔可以擺過隔離,咁即係點呀?😂😂 心好亂呀😂😂 真係好疑惑究竟邊度得嚟咁多好評?
2018-10-22 136 瀏覽
呢日經過慣常行開既旺角港鐵站E出口抬到向上望 見到間新開既餐廳 透明玻璃 見到入邊都幾多人係到食梗野原來呢到食越南野 午餐時間 餐廳入邊差不多坐滿左人好彩等左一陣好快就有位餐廳都幾大 現場播放住輕快既音樂幾十蚊就食到個lunch set 真係算幾抵生牛肉湯粉牛肉片薄切 上枱果時仲係半熟濃濃既牛骨湯底 忍唔住要飲幾啖河粉滑身 唔會斷開一條條 大蝦菠蘿炒飯賣相好得份量同料都好足Le viet 精選拼盤 春卷蝦餅新鮮炸起熱辣辣又香口札肉蒸粉包 好得意滑溜既粉皮 包住肉饀餐飲份量很足
呢日經過慣常行開既旺角港鐵站E出口
抬到向上望 見到間新開既餐廳