2020-02-07 52 瀏覽
之前喺旺角食過呢間越南餐廳,覺得環境,食物質素同服務都幾好,今日再嚟encore呢道環境都幾大,座位寬敞舒適我地六點幾黎到人唔算多~唔洗等位可以即刻入座喇餐廳有多款越南菜式價錢經濟實惠,實屬食越南菜既好選擇椒絲炒通菜 $62份量都唔少喎~微辣,炒得好惹味通菜軟硬度適中香茅燒烏頭 $173烏頭大大條,燒得非常香 ,完全保留到魚嘅原汁原味 ,夠鮮甜比起平時蒸魚煎魚又係另一番滋味想加強味道嘅話亦都可以點呢道既秘製醬汁香茅豬頸肉炒金邊粉 $72豬頸肉好好味呀!!香茅味濃郁,豬頸肉肉質軟嫩~~金邊粉炒得夠乾身,配菜餡料又多,正呀最後要讚下呢度嘅服務非常好,職員會好主動幫你換碟,而且態度親切友善

呢道環境都幾大,座位寬敞舒適
我地六點幾黎到人唔算多~
唔洗等位可以即刻入座喇

餐廳有多款越南菜式
價錢經濟實惠,實屬食越南菜既好選擇

椒絲炒通菜 $62
份量都唔少喎~
微辣,炒得好惹味
通菜軟硬度適中

香茅燒烏頭 $173
烏頭大大條,燒得非常香 ,完全保留到魚嘅原汁原味 ,夠鮮甜

比起平時蒸魚煎魚又係另一番滋味
想加強味道嘅話亦都可以點呢道既秘製醬汁

香茅豬頸肉炒金邊粉 $72
豬頸肉好好味呀!!香茅味濃郁,豬頸肉肉質軟嫩~~
金邊粉炒得夠乾身,配菜餡料又多,正呀

• 椒絲炒通菜
2020-02-04 46 瀏覽
今日嚟咗食泰國嘢,都幾多人,好快滿座。叫咗半打串燒,牛、雞、豬各兩串,泰式風味十足,預先醃過所以好入味,而且唔會韌。牛油焗大頭蝦,份量十足,打卡一流!期間限定,大大隻蝦,不過肉質比較林身。 咖喱軟殼蟹配法包,窩心嘅係軟殼蟹另上,唔會預先放落咖喱到浸林晒,法包亦後上,確保熱辣辣,脆卜卜,正!甜品係拉椰糕,係泰國特色甜品其中一種,熱食qq,椰汁味香,為成餐畫上句號。仲有飲品叫咗椰青同埋熱咖啡,椰青夠大夠甜。

仲有飲品叫咗椰青同埋熱咖啡,椰青夠大夠甜。
2020-02-02 28 瀏覽
香港越開越多越南餐廳,不過間間都係食差唔多嘅嘢——好似係牛肉湯河呀、檬粉呀嗰啲咁。今日誤打誤撞就嚟到呢間位於旺角嘅Le Viet。呢度嘅環境相當唔錯,非常闊落,坐得好舒服。適逢係午市時間,叫咗個餐牌上寫着本店推介嘅越式咖喱牛腩鍋,呢個餐包白飯、餐湯同埋飲品,非常經濟實惠。牛腩用鍋上,上到枱仲keep住熱辣辣,相當有誠意。牛腩同牛筋嘅軟硬度剛剛好,料足,咖喱亦相當惹味,配白飯一流呀
2020-02-01 44 瀏覽
下左班約老公吃晚飯,來旺角銀行中心,被這間餐廳環境吸引住,環境好舒適呢!時尚得來有風格座位闊落,熱情有禮侍應推薦好幾款菜式,我地點左越南拼盆有燒豬頸肉,蒸粉餅,炸蝦餅、蝦肉春卷,做得很不錯各有各的味道,不錯😍而我最鍾意是他的蒜蓉炒椰菜苗,鑊氣十足清翠可口, 十分惹味!👍還有他的青木瓜大蝦雞絲沙律,亦做得十分之出色,甜甜酸酸的青瓜絲十分醒胃雞絲和大蝦的配搭亦十分之合襯,配合沙律醬就是越菜的吃法👍😍不得贊老公點的香茅燒烏头,大大條,非常入味,多種香草加大大條香茅,令到條鳥頭香氣四溢,肉嫩鮮甜,好好味,兩個人吃得乾乾淨淨的,十分之回味,非常值得推薦介👍👍🥰🥰
2020-02-01 45 瀏覽
地點夠方便!咖喱軟殼蟹鍋配法包,用火暖住咖喱鍋,唔係好多地方都有!法包隔咗一陣先上,熱辣辣,外脆內軟,點埋咖喱汁超正!香茅豬頸肉米紙卷,一客四件,每件都好飽滿,有一件豬頸肉係入面,夾口。椒絲炒通菜,雖然呢度冇泰國菜必食嘅馬拉盞,不過椰絲炒通菜都係一個好選擇,有風味,味道唔會偏鹹。甜品方面有拉椰糕,算係第一次食呢樣食物估唔到係熱辣辣,食落煙煙韌韌,唔會好甜。仲有椰青,食泰國野點可以唔飲!大大個,夠清甜!
地點夠方便!

仲有椰青,食泰國野點可以唔飲!大大個,夠清甜!

2020-02-01 42 瀏覽
今晚約左好朋友来到旺角銀行中心1樓越南餐廳到La Viet晚飯,估唔到有咁嘅新派好味越南菜式。餐廳闊敝亮麗,座位舒適優雅,餐牌菜式好吸引。越南咖喱蟹配法式包,這個咖喱煮得非常好咖喱辣度恰到好處,有香茅和薄荷葉各種香料作配搭,口感十分豐富同滋味!炸軟殼蟹外脆內軟,放入咖哩鍋吃又另一風味熱辣辣嘅香茅焗烏頭係我地最愛嘅菜式,烏頭焗得好入味又鮮甜,肉嫩多汁,一試難忘!不得不讚呢個超級大蝦波蘿炒飯,賣相精緻吸睛,分量十足,大大隻嘅大蝦爽口彈牙,飯粒分明和爽身,好好味道!

2020-01-22 38 瀏覽
偌大空間 泰式料理今日去到旺角 搵晚餐既時候 左望右望見到銀行中心上面一樓有層大大間既泰國野好似唔錯 於是就上去試下越式咖喱軟學蟹鍋$93平時見到軟殼蟹喺泰國餐廳大部份都百幾$200今次見到$100有找 梗係試返個 呢鍋係跟法麵包外脆內軟 亦都唔算太油膩 同咖喱嘅味道加埋啱啱好中和返印式薄餅 $25平時食咖喱都會叫下薄餅嚟點 呢度嘅薄餅大概一個頭咁大份唔算太多啱啱好份量串燒拼盤 6串$89呢度食嘅串都唔算貴 豬牛雞每樣都食晒都只係$89同平時串燒店平少少 呢度嘅串燒都幾抵讚肉質啱啱好調味都唔錯幾入味 加埋沙嗲醬 抵enchore焦糖燉蛋面頭嗰浸焦糖好脆 入面既燉蛋勁creamy 估唔到一間泰式餐廳都可以做到咁高水準嘅焦糖燉蛋 驚喜驚喜 推薦大家嚟到呢度要試吓!!!!!!最後飲品我哋叫咗青檸梳打同埋三色冰 總括來講呢度算係一間價錢唔算貴嘅泰式越式餐廳 地方都算大坐得幾舒服 食物水準都幾好
偌大空間 泰式料理

越式咖喱軟學蟹鍋$93

印式薄餅 $25

串燒拼盤 6串$89
肉質啱啱好調味都唔錯幾入味 加埋沙嗲醬 抵enchore

焦糖燉蛋

最後飲品我哋叫咗青檸梳打同埋三色冰
2020-01-21 38 瀏覽
自從早前同男朋友去完越南旅行,一直心思思好想再食番越南菜,有日去開旺角行下銀行中心等朋友到,無意中發現銀行中心有間唔錯既越南菜,睇完menu覺得幾吸引同都幾多人食,就確定左晚飯就食呢間。叫左個香茅燒烏頭($173),都幾大條下,魚肉好滑,味道不太濃,有魚的鮮味,不過要注意都有細骨。精選越式拼盤($98),呢個超正,有四款唔同嘅越式小食我地好中意,蝦餅夠彈牙,豬頸肉好香口,其他都好味😋岩哂我地又貪食每款想試但又怕食唔晒浪費!同唔少得生牛肉湯粉($68),個湯好清甜,牛肉來到其實熟哂,不過唔韌,河粉都好滑溜溜,一人食一碗都已經好飽。我地book左8點,7點幾已去到入座,餐廳都已經好旺好多人,下次要帶朋友再試其他野食,唔洗次次食西餐日式料理咁悶!仲叫左一人一杯野飲

仲叫左一人一杯野飲
  • 越式拼盤
  • 生牛肉湯河
2020-01-18 22 瀏覽
: I love lemongrassle viet地址:旺角彌敦道636號銀行中心1樓101-106,108-109號舖thai cuisine like using lemongrass and basil for seasoning.香茅 pork chop 食得多, 轉一轉食木棉魚香茅燒烏頭, 肉多骨少。魚去了內臟後中間塞不了香茅才拿去燒, 中間的魚肉帶有香茅同其他香料架味道, 而外層魚皮就鹹香有燒香氣味!$62鹹魚炒芥蘭, 爽口同有陣獨有澀味架芥蘭, 配鹹魚碎炒起又香又惹味
: I love lemongrass

le viet

2020-01-18 77 瀏覽
串燒配香辣炒飯 $69串燒豬牛雞肉各一,都整得入味好食,肉質唔鞋唔Un,唔會燒得過老👍🏻炒飯夠辣👏🏻鮮蝦米紙卷$42一向鐘意食米紙卷,呢款皮薄又軟,四舊入面每舊都有大蝦🍤配埋佢比既酸醬汁好fresh,但要比多d汁先夠。米紙卷有好大舊,一啖差D食唔哂架柚子海鮮沙律 $78海鮮材料都幾多,有蝦,鮮魷,蜆肉,青木瓜絲同果仁都好多~淨係食呢個都食到好飽,整得偏辣好岩我食👍🏻越式咖喱鮮雞鍋配薄餅 $105有埋個煲係下面煲住熱辣辣咁食真係好正😍雞好嫩,而配菜好似薯仔三色椒同洋蔥咁好腍好入味👍🏻佢可以揀薄餅或法包但今日無法包,薄餅蘸咖喱汁一流本身今日想叫條木棉魚食下,但侍應話所有魚同海鮮都無貨,咁就唯有叫其他野食啦~

串燒配香辣炒飯 $69

柚子海鮮沙律
越式咖喱鮮雞鍋配薄餅
  • 串燒
2020-01-18 36 瀏覽
有啲懶,其實餐飯係星期三(14號)食同舊同事聚舊,一行四人搵個地方食吓飯,傾吓偈咖哩軟殼蟹配法包,咖哩味濃,越食越辣法包都烘到又熱又脆,配埋咖哩汁好滋味越式拼盤,份量都幾大,幾正路,不過不失咁啦,呢個無乜驚喜蒜蓉炒椰菜苗,略嫌份量比較少、同埋唔夠嫩札肉薰蹄米卷,大大份都幾好青木瓜雞絲大蝦沙律,份量好大碟,但味道來源全靠支魚露。味道較淡超載椰青海鮮飯,好食充滿椰香味份量十足值得讚吓係侍應姐姐都幾nice,而且用openrice訂枱仲有9折
有啲懶,其實餐飯係星期三(14號)食
同舊同事聚舊,一行四人搵個地方食吓飯,傾吓偈

咖哩軟殼蟹配法包,咖哩味濃,越食越辣
法包都烘到又熱又脆,配埋咖哩汁好滋味

越式拼盤,份量都幾大,幾正路,不過不失咁啦,呢個無乜驚喜

蒜蓉炒椰菜苗,略嫌份量比較少、同埋唔夠嫩

札肉薰蹄米卷,大大份
都幾好

超載椰青海鮮飯,好食
充滿椰香味
份量十足

2020-01-17 30 瀏覽
Le viet 呢間越南餐廳想試咗好耐,每次行經尖沙咀分店都見到佢排緊長龍。今日得閒就早啲嚟旺角分店食lunch,一定唔使排隊啦,十一點半剛開門就嚟咗喇,所以可以坐到寬敞嘅窗邊位置,望住街景歎美食真係開心。我同朋友都好肚餓,所以決定叫兩個lunch set,再加一個菜式。我哋叫咗海南雞飯,同埋生牛肉湯河,在加8蚊叫特飲,分別是鮮橙汁同鮮豆漿。海南雞超滑,皮脆肉嫩,配油飯食真係美味。而生牛肉湯河都好正,湯底充滿牛肉味,河粉爽滑 ,裏面仲有好多芽菜同洋蔥絲。香茅燒烏頭肉質夠juicy,唔會燒得太乾,而且充滿香茅嘅味道😋😋

2020-01-15 25 瀏覽
喺旺角一帶覓食,搵到依間餐廳。見到唔駛等,就試吓佢。我哋坐得舒服,店內環境幾舒適,可以同朋友傾計。服務員態度相當好,誠懇有禮。我哋叫咗一個蒜蓉炒西蘭花、菠蘿炒飯、香茅燒烏頭,同埋一個椰青。首先上菜嘅係西蘭花,份量適中,鑊氣好夠,食落幾惹味。香茅燒烏頭就非常大條啦,面頭少少竉咗,但係另外一邊冇窿度嘅又脆又香,相當特別。條魚好大條,好多肉,我同朋友兩個人勉強食得晒。再點一個辣汁,酸酸辣辣咁樣,非常得意,幾推介大家叫呢個!菠蘿炒飯相當高質,放喺一個菠蘿入面,賣相好吸引。而且份量亦都好多,材料好足,熱辣辣非常好食,相當推介呀!椰青大大粒,飲落好甜,不過啲肉比較淡。
喺旺角一帶覓食,搵到依間餐廳。
見到唔駛等,就試吓佢。

我哋坐得舒服,店內環境幾舒適,可以同朋友傾計。

服務員態度相當好,誠懇有禮。

首先上菜嘅係西蘭花,份量適中,鑊氣好夠,食落幾惹味。

椰青大大粒,飲落好甜,不過啲肉比較淡。
  • 大蝦菠蘿飯
2020-01-12 88 瀏覽
旺角le viet餐廳位置非常方便,旺角地鐵站一出就到。環境: 場內環境好廣闊,而且坐得好舒服,完全唔迫,值得推薦。餐具餐桌非常清潔冇油積。服務: 職員感覺非常專業,亦有外國人侍應,令餐廳整體上更有外國特色,非常特別。食物:呢個餐飲價錢唔算貴,而且唔會太甜,椰汁味濃,但係綠豆味唔係太多。炒通菜非常推薦,價錢唔貴,一食落去就食得出好香好有獲氣,調味亦相當好,個人覺得係必點之選。豬頸肉燒得好香,十分肥美,湯麵相對比較清淡,從而親托出豬頸肉既野味。海南雞好鮮嫩,特別要讚佢個甜酸汁,調得好出色。雞底有菜,份外健康。飯亦係非常高質,應該用左雞油同雞湯褒出後,同埋有椰汁,好好味。我最鐘意係牛,啖啖肉而且燒得好香,肉質亦好新鮮。非常推薦。
旺角le viet

餐廳位置非常方便,旺角地鐵站一出就到。

食物:

椰汁綠豆冰

椒絲炒通菜

香矛豬頸肉湯炒

去骨海南雞飯

串燒沙嗲(豬牛雞)
我最鐘意係牛,啖啖肉而且燒得好香,肉質亦好新鮮。非常推薦。

椰汁綠豆冰
椒絲炒通菜
香矛豬頸肉湯炒
去骨海南雞飯
串燒沙嗲(豬牛雞)
  • 串燒
  • 海南雞飯
2020-01-09 43 瀏覽
難得帶爸爸媽媽出去食下飯,當然唔可以食我家太差,但又唔洗太出血。。。係網上睇睇下,覺得呢間既價錢同位置都幾適合,就黎左食啦~咖喱牛腩鍋 配印式薄餅,牛腩同薯仔都好入味,咖哩好香又唔算辣,味道啱啱好,咖啡汁夠杰,用薄餅點嚟食好滋味金不換白酒煮蜆配法包,一上檯就聞到好香,蜆肉好鮮甜,白酒調味洽到好處,個湯底好好味,搣一舊法包嚟吸收d汁嚟食好好牛油焗大頭蝦牛油好香,好邪惡,好脆好惹味,蝦肉好彈牙,其實蝦肉都幾鮮,做咁重口味有少少嘥,不過呢個真係好好味

牛油焗大頭蝦