2020-09-15 26 瀏覽
#fatc9觀塘 #fatc9foodiary ——————————Set in the heart of the commercial district, Le Monde is a newly opened bistro best for intimate catchups and TGIF dates! 🥂 You can never go wrong with their delicate French cuisines and fruity wine. Get prepared that you might have to save 2+ hours for this gastronomy. 🤣 But it definitely worths the wait!——————————🍽 4 courses tasting meal (408)Cold Green Apple and Cucumber SoupFull of cucumber, apple and mint. It’s like the refreshing cold-pressed juice that yo
#fatc9觀塘 #fatc9foodiary
——————————

Full of cucumber, apple and mint. It’s like the refreshing cold-pressed juice that you would crave in summer!
✅ Rating: 7/10

Smoked Salmon Crostini and Homemade Foie Gras Terrine
Very often we come across with the word Crostini. It actually means “little toasts” in Italian. Smoked salmon and cream cheese are served on crunchy slices of toasted bread. A perfect bite-sized treat.
It fascinates me that the foie gras has a fermented-tofu-like (腐乳) flavour. 😂 Simple, gastronomic and at the same time tainted with guilt. 🥶
✅ Rating: 7.5/10

Spanish Iberico Pork Chop with Mushroom Sauce and Veggie
Look at the pinky color! This chop is just perfectly cooked. Juicy, tender and well-marbled! It also goes well with the homemade creamy mushroom sauce!
✅ Rating: 8/10

Mini Cheese Platter
Not a cheese lover so this is not my thing. Would opt for their homemade dessert next time.
✅ Rating: 5/10

🍽 Confit Duck Leg with Mashed Potato and Braised Red Cabbage ($238) + French Fries ($38)
First time trying this French dish! Crispy skin outside and super duper meltingly tender inside! It comes alongside with fruity red cabbage which balances well with the greasy duck fat!
✅ Rating: 8.5/10

🍽 Crepe Suzzette ($68)
Classic French pancake in caramelised orange sauce with zests. Perfect for not-so-sweet-tooth gourmet!
✅ Rating: 7.5/10
📍Le Monde Restaurant
Hung To Centre, Rm 9A, 9/F, 94-96 How Ming St, Kwun Tong
——————————
Swipe to the last pic and you can find them backing the fairtrade movement. Only this act already earns my extra support! 🌏
2020-09-14 37 瀏覽
今日Honey帶左我去觀塘食法蘭西餐😝,行到工廠區就已經心唸,應該都係個的扒房姐🤣。點知一出𨋢就真係有驚喜🤩,原來係2回事🤣。法國菜嘅擺盤一向都唔會令人失望,一黎到失禮的都要相機📷食先🤣,影飽先到個咀😂。🔻忌廉粟米火腿湯🔻忌廉夠晒多👍🏻,食落好creamy,好香粟米味,另配有少量香草麵包同意大利醋沙律,酸度岩岩好,特別開胃🤤🔻煎銀鱈魚配鮮車厘茄及薯蓉🔻不得了,銀鱈魚煎得好香,皮好脆 ,肉質好嫩滑,一啲都晤腥,另外最值得一賺嘅係個薯蓉係紫薯蓉黎架,顏色好靚又好滑,正!🔻慢煮美國原條龍蝦尾配海膽意大利飯🔻大大件既原條龍蝦尾係Risotto面🤩,好吸引啊🤤,而且risotto充滿濃郁海膽味👍🏻,食落香濃又細滑,真係有驚喜🥰。平時都有去開的工廠大廈餐廳食嘢,依間真係有Surprise🤩,個環境好大好闊落,感覺好舒服👍🏻,夜晚既話會有埋live music,個feel應該會更正。

🔻忌廉粟米火腿湯🔻

🔻煎銀鱈魚配鮮車厘茄及薯蓉🔻

2020-09-14 570 瀏覽
呢晚約左舊同學食飯聚舊我地揀左一間係觀塘工廈區既樓上法式餐店呢度既環境優雅富情調,整體俾人既感覺都好舒適點好食物之後,店員為我地送上自家烤烘既餐包之後就奉上我地所點既“Caesar salad”HKd$68+10%份量不多不少,二人分吃剛剛好吃過沙律後,就到我地所點既小食登場估唔到呢個小食份量都唔少,有沙律、薯條同肉腸當中既肉腸味道帶有煙薰過既感覺,幾特別!!!之後我地要左一份“mushroom risotto”HKd$98+10%做我地既主食一齊sharerisotto既生熟度拿捏得好好,松露既芳香仲好突出添最後仲點上我最愛既“creme brulee”HKd$58+10%做甜品,prefect 我地個晚所飲既mocktail都好對口味呀
呢晚約左舊同學食飯聚舊

我地揀左一間係觀塘工廈區既樓上法式餐店

呢度既環境優雅富情調,整體俾人既感覺都好舒適

點好食物之後,店員為我地送上自家烤烘既餐包

份量不多不少,二人分吃剛剛好

吃過沙律後,就到我地所點既小食登場

估唔到呢個小食份量都唔少,有沙律、薯條同肉腸

當中既肉腸味道帶有煙薰過既感覺,幾特別!!!

risotto既生熟度拿捏得好好,松露既芳香仲好突出添

我地個晚所飲既mocktail都好對口味呀
今日跟老闆見客,難得又o岩o岩可以四個人食飯~~所以就同佢地一起食個午餐,老闆在公司附近book左家餐廳招呼partners,我有得跟埋去~~雖然都係工作之一,不過我又真係有d期待,因為知道老闆好識食,同埋一定會帶客人去好地方~餐廳在9樓頂層,哇一入去真係以前自己去左另一區,估唔到原來官塘有咁正既地方~午餐既餐牌都好多選擇,$200內就會有一個套餐,我見有好特別的鴨腿,我又未食過所以就選左個主廚推介。先來一個餐湯,好精緻,今天係粟米忌廉湯,好香而且夠熱,非常高質!配上home made bread同沙律,係好好的開胃前菜。Le Monde 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜  $188呢隻鴨腿切落去好脆呀,真係估不到呢!侍應解釋原來是慢煮,所以可保持肉汁,但外邊的皮就脆,真正外脆內軟呀。配有一個汁,不過就用唔用都夠味。另一個主菜點左煎法國豬扒配野菌汁及薯蓉$138元。好大塊的豬扒,而且一切就感覺好稔,老闆話好食,而且個野菌汁好濃味呀。飯後整杯熱咖啡,香滑高質,令今個週五午餐畫上完美句號。

另一個主菜點左煎法國豬扒配野菌汁及薯蓉$138元。

飯後整杯熱咖啡,香滑高質,令今個週五午餐畫上完美句號。

2020-09-11
  • 法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
2020-09-13 29 瀏覽
入到,見到環境頗有情調,還有純音樂。食法國菜一般都會有餐前包食,小木籃裡面裝了三款法包,熱哄哄的,個人最愛芝麻包,塗上牛油,香滑美味。凱撒沙律到,份量適中,朋友品完煙肉大讚,一向吾好的我都覺好味,肉香,不咸,不油膩也不亁。帶子豆蓉,兩大粒帶子在一大圓綠色豆蓉上,賣相…笑面,帶子煎得香嫩肉厚,豆蓉感覺清新,有一粒一粒,口感甚佳。法式墨魚釀雞卷配忌廉汁,尼道菜挺富有心思,雞肉切成圓片,皮薄不存脂肪層,肉嫩,最驚喜的是肉層裡藏墨魚,墨魚和雞肉味道混合起來豐富左味覺享受~兩杯野飲都清新可口,果汁多,夠fresh.整體而言,環境食物質素都很好。
入到,見到環境頗有情調,還有純音樂。

兩杯野飲都清新可口,果汁多,夠fresh.
整體而言,環境食物質素都很好。

疫情下已經好少出街食飯 不過出街食飯主要都會幫襯啲小店 例如 工廠,工廈 ,地舖 等小店 幫助渡過難關 💪🏻💪🏻💪🏻 今次呢間系觀塘 好有氣氛既西餐廳 🍴 有選擇困難症既我哋叫左全部主廚推介🙈🙈實冇死啦 👅👅👅 餐包 熱辣辣 外皮有啲韌 入面夠鬆軟 無敵 濃郁龍蝦湯 龍蝦迷🦞🦞 一定鐘意 蝦膏味濃 夠鮮 帶少少龍蝦肉 連同餐包一齊食吸晒啲湯汁 無敵正 美國安格斯極黑頂級一口牛柳配俄羅斯汁 賣相爭少少 🤏 🤣🤣 不過啲牛肉夠淋 牛味突出 幾好食 配埋法包一齊食 一啖牛肉一啖法包 食得乾淨又優雅 24小時慢煮法式豬腩肉 賣相有啲似東坡肉 🙈🙈不過呢個法式腩肉 冇咁肥 層次比較分明 三層瘦肉 兩層少許肥 唔會食到成口油 😙😙😙醬汁方面酸酸地 解油膩又開胃啲 !!法式藍莓批 食埋甜品先 呢款芝士批 比較偏有口感 實淨啲 配上藍莓酸酸甜甜
疫情下已經好少出街食飯

配埋法包一齊食 一啖牛肉一啖法包 食得乾淨又優雅

賣相有啲似東坡肉 🙈🙈
不過呢個法式腩肉 冇咁肥

層次比較分明 三層瘦肉 兩層少許肥 唔會食到成口油 😙😙😙
醬汁方面酸酸地 解油膩又開胃啲 !!

法式藍莓批

食埋甜品

呢款芝士批 比較偏有口感 實淨啲
配上藍莓酸酸甜甜

2020-09-11 34 瀏覽
今日中午剛好在觀塘,朋友帶我去鴻圖中心9樓Le Monde 吃lunch。步到时門口有很多人,服務員很有禮貌地問我們有沒有訂位,我們就很顺利的入座,真沒想到如果不是朋友預先訂位,不知要等多久才能入座。歺餐主打法國菜,有多年的餐飲經驗團隊主理。lunch set 有多款選擇,丰儉由人。套餐含餐湯、沙律、面包、主食及飲料。餐湯鮮甜可口,餐包鬆軟牛油味特香,沙律蔬菜新鮮開胃。主餐煎银鱈魚配鮮車厘茄及薯蓉;銀鱈魚皮略脆肉嫩滑,原质原味,配菜有二種薯蓉好好食。慢煮美國原條龍蝦尾配海膽意大利飯;龍蝦彈牙,濃郁鮮美的海膽滲透到米粒中,口感豐富好滿足,一點都唔膩。總體而言,餐廳環境高雅,菜式食材新鮮,出品精㴛,是一家追求品味高水凖餐廳!
今日黎開觀塘做野,上網搵到間隱世法國餐廳Le Monde,位於觀塘鴻圖中心9樓A室。 氛圍舒適,空間感十足,柔和燈光營造浪漫氣氛。 有Á La Carte Menu亦設4-course Tasting Menu、廚師推介,選擇甚多。 奉上暖呼呼餐包,配香滑牛油,口感鬆軟。 紅菜頭雜菜沙律配秘製檸檬蜜糖醬新鮮多汁紅菜頭配爽脆沙律菜,營養豐富,淋上秘製醬汁提升味道層次,好開胃。 香煎鴨肝配紅酒啤梨鴨肝煎香後外脆內嫩,口感細嫩綿密,風味濃郁,順口不油膩,味道有層次感;紅酒啤梨質感軟稔,甜度剛好。 蕃茄羅勒醬橄欖意大利粉意粉爽滑彈牙軟硬適中,加入羅勒醬層次豐富,香濃又惹味,夠哂開胃。 24小時慢煮法式豬腩肉經慢煮後豬腩肉更為軟稔鬆化,油脂豐富又嫩滑,香惹四溢。 芝士西蘭花濃郁芝士香,充滿鹹香味,西蘭花口感清爽,加入大量芝士令味道層次更豐富。
今日黎開觀塘做野,

上網搵到間隱世法國餐廳Le Monde,

位於觀塘鴻圖中心9樓A室。

氛圍舒適,空間感十足,

柔和燈光營造浪漫氣氛。

有Á La Carte Menu亦設

4-course Tasting Menu、

廚師推介,選擇甚多。

奉上暖呼呼餐包,

配香滑牛油,口感鬆軟。

紅菜頭雜菜沙律配秘製檸檬蜜糖醬

新鮮多汁紅菜頭配爽脆沙律菜,營養豐富,

淋上秘製醬汁提升味道層次,好開胃。

香煎鴨肝配紅酒啤梨

鴨肝煎香後外脆內嫩,

口感細嫩綿密,風味濃郁,

順口不油膩,味道有層次感;

紅酒啤梨質感軟稔,甜度剛好。

蕃茄羅勒醬橄欖意大利粉

意粉爽滑彈牙軟硬適中,

加入羅勒醬層次豐富,

香濃又惹味,夠哂開胃。

24小時慢煮法式豬腩肉

經慢煮後豬腩肉更為軟稔鬆化,

油脂豐富又嫩滑,香惹四溢。

芝士西蘭花

濃郁芝士香,充滿鹹香味,

西蘭花口感清爽,

加入大量芝士令味道層次更豐富。

2020-09-02
2020-09-09 41 瀏覽
工商廈嘅餐廳質素往往有驚喜,呢間都唔例外。裝修浪漫有情調,而且空間寬敞,適合情侶約會💑。.兩個人叫咗一份4-course tasting menu($378),再散叫一件Creme Brulee($58)。.🦪青口蜆肉濃湯鮮味濃郁之餘唔會腥。湯裏面有唔少打碎左嘅蜆肉,食落仲好有咬口🤪。.🥓帕馬火腿配時令水果鹹香嘅Parman ham加上清甜嘅火龍果真係好夾。少量嘅意大利黑醋酸甜開胃又唔會掩蓋其他食材嘅風味😚。.🐤特製法式鵝肝醬鵝肝醬口感香滑,帶有些少酒味。但bite size令人唔夠滿足🥺。.🍖紐西蘭羊扒配蒜香黑醋汁(七成熟)羊肉鮮嫩,有少少羶味。煮成七成熟後筋膜尚算容易咬開。蒜香黑醋汁開胃但唔刺激。.🍰歌劇院蛋糕一層疊一層嘅opera cake口感豐富,入口有好濃嘅咖啡糖漿香味。.🍮焦糖燉蛋鍾意食甜品嘅話都係叫返份a la carte先滿足~燉蛋夠滑,不過焦糖太厚😣。.🍴Le Monde觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
🦪青口蜆肉濃湯
🥓帕馬火腿配時令水果
🐤特製法式鵝肝醬
🍖紐西蘭羊扒配蒜香黑醋汁(七成熟)
🍰歌劇院蛋糕
🍮焦糖燉蛋
🍴Le Monde
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
2020-09-09 32 瀏覽
新開法國菜餐廳,牛頭角站行幾分鐘就到。餐廳位於工廈內,環境寛敝,寧靜優雅。有兩間VIP房,可容納約20人,約埋一齊聚會係個唔錯既選擇。價錢中等,但就可以享受到高級法國菜,而且選擇多,平食貴食都得。平既有午餐menu,當中有意粉、沙律等選擇,意粉最平$68 就試到,價錢吸引。食好少少,見有個4 course Tasting Menu,最平 $368,慶祝黎試下,都唔錯。濃蝦湯 (Lunch set另加 $18)Le Monde法文意思即濃既蝦湯係呢到既Signature Dish,採用日本櫻花蝦去熬製味道同龍蝦湯相似,但蝦味更出,順滑濃郁面頭打左忌廉奶泡,增添質感-法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜 廚師推薦 性價比高 慢煮油封鴨脾好考心機外皮薄脆 油脂香濃鴨脾肉質偏瘦 食落厚實 冇酥味 一油一瘦 最佳配搭配菜、醬汁都好花心思自家製新鮮柚子醬 酸甜開胃特別一讚紅酒雪梨 紅酒配鴨肉係一流 提升油封鴨脾既肉味順滑既薯蓉中有粒粒小薯 補充翻啲澱粉質 好滿足既一道菜!-煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 呢個相對有啲失色鯖魚外層沾上一層蛋漿但蛋漿起唔到咩作用咁魚肉扎實 但略欠期待既魚味另配醋汁 汁中有韓

濃蝦湯 (Lunch set另加 $18)
Le Monde法文意思即濃既蝦湯
係呢到既Signature Dish,採用日本櫻花蝦去熬製
味道同龍蝦湯相似,但蝦味更出,順滑濃郁
面頭打左忌廉奶泡,增添質感

-法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
廚師推薦 性價比高
慢煮油封鴨脾好考心機
外皮薄脆 油脂香濃
鴨脾肉質偏瘦 食落厚實 冇酥味
一油一瘦 最佳配搭
配菜、醬汁都好花心思
自家製新鮮柚子醬 酸甜開胃
特別一讚紅酒雪梨 紅酒配鴨肉係一流 提升油封鴨脾既肉味
順滑既薯蓉中有粒粒小薯 補充翻啲澱粉質 好滿足既一道菜!

-煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條
配菜既薯條糼身 但偏淋

2020-09-05
2K
2020-09-09 20 瀏覽
朋友介紹過呢間餐廳,今日喺觀塘,想坐得舒服啲食得好啲,就特登嚟呢間餐廳試吓,原來佢近牛頭角站多啲啲😁叫咗$188嘅Lunch Set「Le Monde 法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜」,包當天餐湯和沙律,仲有飲品。餐湯同沙律先上,今日係龍蝦湯,應該係龍蝦肉➕殻熬出嚟嘅湯,有些少smoky嘅香味,味道好好;沙律菜就好新鮮。油封鴨髀跟住上,個presentation好靚😍。鴨皮有少少脆,唔係一部份脆,基本上係全個鴨髀嘅皮都脆脆地,真係有返咁上下功力先做得到;鴨肉好juicy好有鹹香,叫做「油封」但係一啲油膩感覺都冇😋。酸紅椰菜就好開胃。仲有,咖啡真係好香,非常濃郁,正😋呢處餐枱放置比較疏落,非常有空間感,確係坐得舒服食得開心😃

仲有,咖啡真係好香,非常濃郁,正😋

呢處餐枱放置比較疏落,非常有空間感,確係坐得舒服食得開心😃
2020-09-09
2020-09-09 50 瀏覽
星期六嚟觀塘區做完啲嘢就特登上嚟試吓呢度啲set lunch2個人原本想試個海膽意大利飯 但可惜賣晒咁就叫個鴨脾 + 青口,特別再叫多個雞翼個油封鴨脾幾正 仲有薯蓉 2件雪梨伴碟外皮夠香口 油脂分布唔錯 肉質唔柴算滑青口都唔錯 可接受 但唔算太特別個法包用嚟點白汁都算幾可口小食雞翼都幾好食 外皮煎香咗入面有芝士釀咗入去加少少黑醋點綴整體成餐環境都舒適 空間寬躺闊落侍應服務唔錯 有主動加水喺觀塘工廠區一帶值得一試平價嘅高質😙
星期六嚟觀塘區做完啲嘢
就特登上嚟試吓呢度啲set lunch

2個人原本想試個海膽意大利飯 但可惜賣晒
咁就叫個鴨脾 + 青口,特別再叫多個雞翼

個油封鴨脾幾正

Stuffed  chicken  wings
Mussel  with  garlic  bread
油封鴨脾
2020-09-05
$187.5 (午餐)
Stuffed  chicken  wings
油封鴨脾
2020-09-08 488 瀏覽
星期日又去咗觀塘Hea,之前朋友介紹有間樓上舖西餐唔錯,所以特意前來。「Le Monde」地點就喺牛頭角集中有嘢食嗰幢大廈上面,舊舖位原來係酒吧,我都嚟過睇波⚽️。餐廳環境係靚喎,佢有別於其它工廈西餐廳咁裝修到天一半地一半,呢度係成個場執靚過哂!再者呢度面積夠大,空間感十足,包場搞Party一流🎉。週末有做Brunch Menu,同平日嘅Lunch Menu差唔多價錢🍽。一份餐平均百幾蚊,放假食下都OK嘅,當然願意俾依個價錢亦係貪呢度好坐,無焗促嘅感覺。龍蝦湯(跟餐加配$25),我好開心餐湯唔係一般嘅忌廉湯或者羅宋湯🙈,因為龍蝦湯真係濃郁同好味好多。雖然個湯無落蝦肉,但已經好好飲,令我好滿足。跟湯仲有搭配沙律菜同麵包。我哋叫嘅兩份午餐都係有廚師推介Logo👨🏼‍🍳,咁即係招牌菜啦!法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜Le Monde Confit Duck Leg with Mashed Potato & Braised Red Cabbage($158),呢道菜真係必食推介😋。主角油封鴨髀真係燒得好鬼正,佢個脆皮直頭有燒乳豬咁脆,而且隻脾好大隻,夠哂厚肉🍗,肉又嫩。至於幾樣伴碟菜亦同樣出色
龍蝦湯
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
至於幾樣伴碟菜亦同樣出色,特別係菜名無提及嘅紅酒釀梨🍐,紅酒味超強、超濃烈,我醉了。另外,薯蓉同酸椰菜就係預期中嘅好食。
煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條
煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條French Mackerel Fish with Pickled Radish Vinegar and French Fries($108),佢嘅造型同我想像中唔同,因為煎鯖魚有用上蛋做外層🥚。
煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條
鯖魚魚肉有口感🐟,點埋蘿蔔醋汁食完全無腥味,但都要小心魚骨。炸薯條方面🍟,佢係幼身麥記嗰種,不過就新鮮炸起,脆好多。
最後,就係餐飲(+$20):凍檸茶熱奶茶,如果唔駛加錢就更好🤭。
服務方面,店員們好好禮貌,佢仲叫我哋遲下可以嚟食晚飯,選擇會更加多😁。不過價錢都少貴,午餐時段相宜啲。
總括嚟講,餐廳整體幾好,食物質素唔錯,份量適中。不過最抵讚都係個環境,好啱一班人或者家庭聚會。觀塘又多一間值得推介嘅西餐廳啊😜!
2020-08-30
龍蝦湯
法式慢煮油封鴨脾配薯蓉及酸紅椰菜
宜家想食到好食又唔貴既法國菜 選擇越來越多 今次要推介比大家既呢一間就係觀塘🥰 餐廳面積都幾大 感覺好舒服 裝修高貴優雅💕Dinner佢地冇4Courese tasting menu 價錢由$368起 超掋食 慶祝又多一個好地方選擇😆 不過我地今次就散叫左1個Appetiser 同2個main course👅 Order完店員會為你送上餐包 熱辣辣既麵包好鬆軟 好有誠意👍🏻Appetiser我哋揀左香煎鴨肝配紅酒啤梨🍐鴨肝煎得非常出色 表面香脆 油香十足 配上沙律菜同啤梨就中和番油膩感😋Main Course我地就揀左法國慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜同24小時慢煮法式豬腩肉🤤 2樣都係難度甚高 需要好長嘅準備同烹調時間 都係百幾二百蚊真係CP值極高🙊 油封鴨脾一切落去就聽到好清脆既聲音 外皮勁香脆 加上慢煮既關係 入面既鴨肉仲好嫩滑多汁 而且好夠味 配埋旁邊帶酸味既紅椰菜 整體好balance好好食😋24小時慢煮法式豬腩肉亦意料之內既嫩滑 豬腩肉油脂比鴨肉更多更juicy 但係又唔會過肥😎 就連旁邊既配菜同薯蓉都好出色 果然不錯🌟

法國慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜

法國慢煮油封鴨脾配薯蓉及紅椰菜
2020-09-06 69 瀏覽
曾經聽過朋友跟靜靜說,在觀塘工廈裡面藏著一家隱世法國菜,所以決定去試試看,看看質素如何吧☺。餐廳位於觀塘鴻圖中心11樓,環境裝修挻美及涼快,令人感覺挻舒適的💕。💥龍蝦湯 HKD$25,這個是跟餐加購湯品,用杯子裝著感覺挻特別🤭,上菜時聞到很香而且味道濃郁。面頭還有一層薄薄的忌廉令到口感更滑身😋,另有麵包和黑醋沙律拌碟吃。💥煎法國鯖魚配蘿蔔醋汁及炸薯條 HKD$108,看著賣相就覺得不錯😍,而且鯖魚被去骨更方便食用😆。鯖魚味道不會咸,配合蘿蔔醋汁吃帶微微酸味味道更佳🤤。薯條是幼身版本,但口感不會太油挻好。💥法式慢煮油封鴨肶配薯蓉及酸紅椰菜 HKD$158,油封鴨是常見法國菜,所以點了一份來看🤤。油封鴨外皮脆脆的,肉質不會太韌☺。吃的時候吃到啖啖油份在口腔散發著,份量挻大隻呢😆。另有薯蓉和酸紅椰菜配著來吃,可以中和一下油膩感和更飽肚。吃飽時感到口乾,分別點了凍熱咖啡,跟餐加購價為HKD$20。咖啡味道挻香濃,又可以提神一下😆。食物質素和份量不錯,食物價錢中等。

2020-09-06
15 分鐘 (堂食)