2024-06-16 364 瀏覽
難得有日假期,但又落大雨🫣😮‍💨老細話觀塘都有得食好西🤭😋今日lunch帶我去食法國菜~估唔到環境又真係幾好喎,一入門口仲有個好有格調嘅角落。坐低點菜,店員推介西班牙紅蝦手工意粉,一定要試啦!!🥰😍🍝西班牙紅蝦配自家手工意粉:呢個真係冇得頂!!🥰😋隻紅蝦大隻不特止,仲要少有地西餐都整得咁嫩滑juicy~手工意粉口感係al Dente~啱曬我!好好味!最正嘅係佢個蝦汁,加埋紅蝦頭嘅蝦膏,同手工意粉混埋一齊,簡直係口感十足…齒頰留香…回味無窮!食到停唔到呀!😍🥳🍗蜜糖芥末烤原隻法國黃油春雞:雖然話係春雞,但係份量真係唔細,而且外皮香脆,隻雞仲非常juice,一切開有肉汁漏出嚟…好嫩滑!個蜜糖芥末酸酸甜甜,配埋雞肉,味道層次又再昇華!放假…就唔怕日光日白飲啲酒啦…😋🤭我哋嗌咗一杯cocktail一杯moctail~賣相又靚,味道又好!Le Monde colada🍹:即係pina colada,冇酒精嘅~用菠蘿汁同椰汁,加奶,好香,好有熱帶風情!Le Monde rainbow 🌈 :呢杯係賣相勁靚嘅cocktail~佢用咗Gin,Blue Curacao, orange juice同 cr

Le Monde rainbow 🌈 :呢杯係賣相勁靚嘅cocktail~佢用咗Gin,Blue Curacao, orange juice同 cranberry juice~層次分明!憑單七日內光顧,happy hour飲品仲買一送一添!🥰🥳🎉

傾開計經理介紹呢度仲有啲房,我入去八下……環境幾靚,好優雅~如果十零個朋友gathering,包間房都係$4000低銷,一人一個餐都夠,真係幾自在!幾chill!😋👍🏻
2024-06-15
  • 蜜糖芥末烤原隻法國黃油春雞
  • 西班牙紅蝦配手工意粉
餐廳裝修以現代的簡約歐洲風為主🇫🇷由法國藍帶大廚主理👨‍🍳以傳統的法國菜烹調方法🔥混合西歐其他地方特色的菜式,將食材的味道昇華🔝餐廳全部出品從麵包、主菜至甜品皆自家製作。最重要係性價比極高,價錢大眾化便可以食到傳統法國菜的味道😀最新的招牌菜,西班牙紅配自家製手打意大利粉🍝紅蝦色澤漂亮,蝦味濃郁🦐蝦膏香濃甘甜,鮮味十足,意大利粉口感軟軟糯糯,爽口彈牙,每條意粉也掛滿紅蝦汁,香口惹味😋另一道主菜,炭燒美國西冷熟成牛扒🥩大廚先將牛扒Dry Aged 28天📆令牛肉味道更濃烈飽滿,再用230至300℃炭燒而成🔥入口非常油潤甘香,肉質軟嫩,牛味極重😍頭盤更有法國生蠔,口感爽脆🦪海水味很重,鮮味十足,層次豐富😙再來三隻焗蠔,肥大飽滿脹卜卜,蠔味濃,口感非常creamy🤤還有法國無激素鵪鶉脾🍗高蛋白、低脂肪和低膽固醇,口感肉嫩味濃😊三文魚他他配牛油果,有兩種不同口感,很清新,底層還有大量魚籽🥰簡單又美味一款前菜,非常合適夏天享用。以傳統龍蝦湯烹調的方法🦞加入地道材料熬製🥘精髓在於以龍蝦殼炒製熬湯🍲經過多重工序,味道濃縮再濃縮,鮮味香濃,鮮甜無比,令人一試難忘😃法式洋蔥湯也是法國菜的代表之一🧅新鮮焗製
餐廳裝修以現代的簡約歐洲風為主🇫🇷
由法國藍帶大廚主理👨‍🍳
以傳統的法國菜烹調方法🔥
混合西歐其他地方特色的菜式,
將食材的味道昇華🔝

餐廳全部出品從麵包、主菜至甜品皆自家製作。
最重要係性價比極高,
價錢大眾化便可以食到傳統法國菜的味道😀

最新的招牌菜,
西班牙紅配自家製手打意大利粉🍝
紅蝦色澤漂亮,蝦味濃郁🦐
蝦膏香濃甘甜,鮮味十足,
意大利粉口感軟軟糯糯,爽口彈牙,
每條意粉也掛滿紅蝦汁,香口惹味😋

另一道主菜,炭燒美國西冷熟成牛扒🥩
大廚先將牛扒Dry Aged 28天📆
令牛肉味道更濃烈飽滿,
再用230至300℃炭燒而成🔥
入口非常油潤甘香,肉質軟嫩,牛味極重😍

頭盤更有法國生蠔,口感爽脆🦪
海水味很重,鮮味十足,層次豐富😙
再來三隻焗蠔,肥大飽滿脹卜卜,
蠔味濃,口感非常creamy🤤

還有法國無激素鵪鶉脾🍗
高蛋白、低脂肪和低膽固醇,口感肉嫩味濃😊
三文魚他他配牛油果,
有兩種不同口感,很清新,
底層還有大量魚籽🥰
簡單又美味一款前菜,非常合適夏天享用。

以傳統龍蝦湯烹調的方法🦞
加入地道材料熬製🥘
精髓在於以龍蝦殼炒製熬湯🍲
經過多重工序,味道濃縮再濃縮,
鮮味香濃,鮮甜無比,令人一試難忘😃

法式洋蔥湯也是法國菜的代表之一🧅
新鮮焗製,面層鋪上一層芝士🧀
入面有炒香的洋蔥和粒粒麵包,
口感層次非常豐富😊

雪葩是西式甜品的一種,口感類似雪糕🍧
製法是將新鮮水果冷藏至結冰後磨成沙冰🍨
新鮮生果糖份含量較低,
比雪糕健康,感覺更清爽🧊

一上枱賣相非常吸引🤩
還有冒煙效果,打卡一流📸
雪葩口感順滑, 味道不太甜,
充滿水果香味,絕對係夏天透心凉之避❄️
  • 法式洋蔥湯
  • 龍蝦湯
  • 特選三色焗蠔
  • 法式慢煮鵪鶉脾配山渣汁
  • 挪威三文魚他他配三文魚籽及牛油果
  • 炭燒美國特級28天熟成西冷牛扒
  • 西班牙紅蝦配自家製手工意大利粉
呢間法國餐廳👭🏻孖妹bookmark左好耐,好多人讚無論環境、食物質素、店員服務都好好,👷🏻‍♀️細孖今日有事慶祝😊請左👩🏻‍💼大孖一齊試下法國餐😆餐廳環境好闊落,環境舒適,燈燒調到暗暗地好有情調😳 今日星期都好多ladies光顧,餐廳提供多樣單點項目、晚市套餐,👭🏻孖妹揀左Set dinner,食足4個courses,upgrade左幾樣食物同叫左兩cocktail摸下酒杯底😍🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🥢法式慢煮廣島蠔✨店員建議食左蘿蔔再先飲湯,蘿蔔煮到好腍入哂味,冇渣,廣島蠔用左慢煮烹調,好濃味鮮甜,另配紫薑喺解廣島蠔腥味🥢蟹沙律酥皮撻✨以0.001mm厚酥皮疊起幾層整成撻皮,加入以沙律醬撈勻嘅蟹肉,以食用花裝飾,好精緻😍蟹肉鮮甜,酥皮牛油香重但絕唔油膩㗎🥢法式洋蔥湯✨ 咁經典法國菜餚一定要upgrade試下廚師手勢😂由大量洋蔥、牛肉湯香料烹製而成,洋蔥好軟嫩,甜甜地嘅口味同湯好夾最後,湯面仲加左mozzarella 🧀 ,芝士鹹香令到洋蔥湯口感更豐富,味道濃厚🥢龍蝦湯 + 💰18✨ 以新鮮龍蝦、香料烹製,湯入面有龍蝦㗎,肉質鮮嫩、彈牙,給湯品帶來了獨特既口感,龍蝦殼熬製令到湯品

🔸 🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

🥢法式慢煮廣島蠔

🥢蟹沙律酥皮撻

🥢法式洋蔥湯

🥢龍蝦湯 + 💰18

✨ 以新鮮龍蝦、香料烹製,湯入面有龍蝦㗎,肉質鮮嫩、彈牙,給湯品帶來了獨特既口感,龍蝦殼熬製令到湯品好濃厚呈橙紅色,配埋暖暖地嘅牛油餐包食一流!

🥢燒西班牙伊比利亞豬鞍配味噌蒜香忌廉汁 💰378

✨豬鞍要煮到夠濕潤好難㗎😳呢道菜肉質細嫩、多汁,好濃郁豬肉香味,豬鞍經過燒烤,呈現出金黃色外皮,邊邊位咬落帶點焦脆,內部保持著嫩滑口感,配以味噌蒜香忌廉汁,由味噌、大蒜、忌廉基底等調製而成,點埋醬汁食,口感更豐潤

🥢熟成21日阿根廷西冷配乾邑燒汁💰398

✨ 經過21天熟成處理西冷即刻吸引左👭🏻孖妹嘅眼球,肉質一定會嫩滑同好濃郁牛肉香味,牛扒經過炭燒後,表面焦脆,煎到好粉嫩,5成熟啱啱好!熟成過程中,肉質變得更加鮮美多汁,另配以乾邑燒汁由乾邑白蘭地、肉湯、香料令牛扒多左層果香🍇好好味,仲有菠菜同松子仁增加的味

🥢精選甜品 - 榛子蛋糕

✨蛋糕質地柔軟細膩,富有層次感,面有榛子粒呈現,以層層疊方式鋪上幾層海綿蛋糕,充滿了焦香嘅香氣,中層有榛奶油脆脆,加埋香蕉、士多啤梨🍓、藍莓🫐擺盤

🥢 檸檬雪糕球 +💰38

✨外觀圓形雪糕球,面加左檸檬脆粒,色澤bright ,比人一種清新感覺,食落檸檬質地柔軟滑順,口感綿密細,酸甜適中🍋

🥢 Le Monde Rainbow 💰68

✨飲落好light清爽,橙汁同紅莓汁嘅甜同Gin 酒balance 得好好,橙香果汁甜甜地好易入口,超colorful 好打卡😊

🥢 Fuzzy Melon 💰78

✨由Vodka、桃味、蜜瓜味利口酒、橙汁同菠蘿汁調製而成,飲落非常之清新,果汁甜味令到杯酒更加容易入口,集齊哂桃既甜、橙同菠蘿的酸爽❤️

🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

• 燒西班牙伊比利亞豬鞍配味噌蒜香忌廉汁
  • 熟成21日阿根廷西冷配乾邑燒汁
  • 檸檬雪糕球
2024-02-03 1444 瀏覽
由於情人節將至, 餐廳都已經佈置了情人節裝飾, 有張放滿粉紅及紅色氣球的梳化給大家打卡 ❤️ 餐廳環境比我看到的照片昏暗, 所以更有情調! 本身餐廳環境是不錯的, 可是坐在旁邊的客人說話音量較大, 餐廳部長也加入傾談, 明顯他們是熟客, 但影響不少氣氛 🫥炸蕃茄意大利飯波 $58單看名字有點空泛, 首先所謂蕃茄, 只是配了蕃茄醬, 醬汁含濃濃蕃茄味 😊 其實它是炸芝士波, 蠻脆口的, 不會炸過頭, 芝士有拉絲效果, 芝士不膩, 味道亦不濃, 反而外面脆皮味道更濃厚, 兩邊配合剛剛好, 可惜只有三粒芝士波 🫠烤西班牙八爪魚配焗薯 $158八爪魚軟腍而不韌, 加了不少蒜蓉, 加上八爪魚燒過, 更加香口, 配上煮到冧輿的薯仔, 味道不錯, 但飯波相對出色, 另外這碟菜餚也未免份量太少! 🙃紅酒燉牛仔膝 $238牛仔膝非常冧, 只用叉就能把骨肉分開, 又不會煮到一絲絲, 蠻有口感 😚 食到個汁有輕微紅酒味, 仲有薯蓉墊底, 薯蓉好creamy!海鮮蟹肉闊蛋麵 $158闊蛋麵口感比較煙韌, 相對一般意粉硬身, 個麵幾掛汁, 雖然佢寫住蟹肉, 我唔係幾食到, 不過就有好多其他海鮮, 好似蝦, 墨魚,

炸蕃茄意大利飯波 $58

炸蕃茄意大利飯波

烤西班牙八爪魚配焗薯 $158

烤西班牙八爪魚配焗薯

紅酒燉牛仔膝 $238

海鮮蟹肉闊蛋麵 $158
闊蛋麵口感比較煙韌, 相對一般意粉硬身, 個麵幾掛汁, 雖然佢寫住蟹肉, 我唔係幾食到, 不過就有好多其他海鮮, 好似蝦, 墨魚, 青口等等

海鮮蟹肉闊條麵

環境方面真係幾好, 完全唔覺得自己係工廈入面 😁 食物都幾好, 不過份量真係偏細, 好彩OP訂位單點餐牌有88折, 唔係就唔太抵, 雖然我知法國菜係咁上下 😅 上面講左個部長問題, 但上菜真係續碟上, 咁先係法國菜應有既節奏 😉

2024-01-22
炸蕃茄意大利飯波
烤西班牙八爪魚配焗薯
3天前 0 瀏覽
真心唔好食,食物質素不值呢個價錢,無下次!今日約左朋友食晏,諗住食好啲啦,試下呢間,見佢價錢唔平,都算啦(如果好食的話)中午一點前入到去,客人坐得一半滿,我哋叫左個羊架薯蓉,大蝦番茄意粉,等左35分鐘,仲要叫佢跟進下,再等多陣食物才到。食晏時間,有幾多個35分鐘?講下食物羊架薯蓉,啲薯蓉凍嘅,羊架味道好一般大蝦番茄意粉,嗰兩隻蝦同啲意粉無味嘅…到底點可以做得到咁無味呀埋單$360, 老實講,呢個價錢久不久食餐好的晏又唔算貴,但係佢食物質素我覺得值七,八十蚊嗰啲層次。
真心唔好食,食物質素不值呢個價錢,無下次!

食晏時間,有幾多個35分鐘?

講下食物
羊架薯蓉,啲薯蓉凍嘅,羊架味道好一般

4天前 0 瀏覽
🇫🇷 Today, my friend and I visited a chic French restaurant in Kwun Tong for lunch. The establishment boasts a refined ambiance, making it an ideal setting for a gathering with close friends. The food was delectable, and I shall certainly return to this establishment on my next visit to Kwun Tong. We ordered the following dishes:🥩 Grilled Argentina Premium 21 Days Aged Sirloin Steak with Chimichurri $188The steak was cooked to perfection, crispy on the outside and tender on the inside, complement

The steak was cooked to perfection, crispy on the outside and tender on the inside, complemented by the flavorful chimichurri sauce.

🍕 Serrano Ham and Fungi Pizza $128
The server mentioned this is a new item on the menu, and the combination of Serrano ham, cheese, and mushrooms is simply exquisite.

🧇 Mini Waffles with Gelato Vanilla $88
This dessert is visually appealing, with the vanilla gelato paired with mini waffles and accompanied by fresh fruit and berry compote, making it a delightful treat.

🍸 Lychee Margarita (Tequila, Lychee Liq,Sweet & Sour) $78
This margarita has a pronounced lychee flavor and a relatively strong alcohol content, making it suitable for those who enjoy robust cocktails.

🍹 Baicolate(Bailey's, Chocolate, Cream) $78
This cocktail tastes like a chocolate milkshake, with a moderate alcohol content and a sweet, delectable flavor.

💰 Total: $616 for 2 (including 10% service charge).
6天前
6天前 0 瀏覽
海鮮蟹肉闊蛋麵,麵條寬厚而有彈性,有大蝦、青口、蜆和三文魚,相當足料。整體上是美味的。 油封鴨脾配酸紅椰菜是限量供應的菜式,這道經典的法式料理將鴨脾經過長時間的低溫油封,肉質鮮嫩多汁,外皮卻保持酥脆。配上的酸紅椰菜酸甜適中,恰到好處地平衡了鴨脾的油膩感。 這款無酒精飲品Le Monde Colada以菠蘿汁混合椰奶,帶來了濃烈的熱帶風情。甜度適中,冰涼的口感讓人覺得無比清爽,是炎夏裡的一抹清涼。 另一款無酒精飲品Flamingo顏色鮮豔,蔓越莓汁的酸甜與橙汁的清香完美結合,再加上薑汁汽水的微微辛辣,使得整款飲品層次豐富,口感獨特。

油封鴨脾配酸紅椰菜

油封鴨脾配酸紅椰菜
2024-07-06 0 瀏覽
今日約咗一個好耐都冇見嘅朋友,佢話不如今晚食得有情調啲,因為佢最近發現咗一間喺觀塘超高質嘅西餐廳,所以好啦,今日就俾佢決定,上到嚟之後真係有驚喜,呢度裝修真係好優雅,配埋啲柔和嘅音樂,感覺真係一間十分之高質嘅西餐廳,成個氛圍都似足中環嘅餐廳,而且更加優勝就係地方超級闊落!今日要咗個西班牙紅蝦配自家製手工意大利粉,同埋個海鮮蟹肉闊蛋麵。我個人真係超級鍾意個手工義大利麵,口感超好,手工意粉真係食得出有分別! 另外個西班牙紅蝦都好大隻,又夠新鮮,蝦味好濃。海鮮蟹肉闊蛋麵朋友都話好好食,真係屬於高級西餐嘅水準。飲品方面我就要咗佢門口都有介紹嘅自家製季節性dry fruit tea,呢個上火茶唔會好甜,但係有一種清新嘅味道,夜晚食飯飲呢個特別calming。而朋友就要左個mojito~

朋友一直好想去Le Monde試吓好出名嘅油封鴨髀!難得今日放假,終於約到佢食午餐,試吓先!餐廳環境寬敞,燈光略暗,非常有情調。無論餐桌,定係裝飾,都充滿著浪漫嘅氛圍。單點💙法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜 $268Lunch set 冇油封鴨選擇,所以我哋單點~鴨皮煎到脆卜卜,口感似乳豬皮,一咬開啲油脂即刻流出嚟,鴨肉嫩滑,充滿油香。配菜有薯蓉墊底,仲有浸透紅酒嘅啤梨解膩,超級好食🤤Weekend Menu💙烤阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥青醬 $188+$38改為套餐牛扒經歷咗21日嘅熟成期,肉質非常鮮嫩。我哋嗌咗5成,唔會過熟,肉色粉嫩,西冷有咬口口感,但唔會難以咬斷,肉汁香濃。套餐配有龍蝦湯,沙律,包及餐茶一杯龍蝦湯,湯汁濃而不杰,有少許龍蝦肉湯面有忌廉,口感份外香滑~

單點
💙法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜 $268
Lunch set 冇油封鴨選擇,所以我哋單點~
配菜有薯蓉墊底,仲有浸透紅酒嘅啤梨解膩,
超級好食🤤

Weekend Menu

牛扒經歷咗21日嘅熟成期,肉質非常鮮嫩。
我哋嗌咗5成,唔會過熟,肉色粉嫩,
西冷有咬口口感,但唔會難以咬斷,肉汁香濃。

套餐配有龍蝦湯,沙律,包及餐茶一杯
龍蝦湯,湯汁濃而不杰,有少許龍蝦肉
湯面有忌廉,口感份外香滑~
法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜
烤阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥青醬
龍蝦湯
法式慢煮油封鴨髀配薯蓉及酸紅椰菜
烤阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥青醬
龍蝦湯
2024-06-28 0 瀏覽
最近終於有機會試下之前bookmark左好耐既觀塘法國菜【Le Monde】,因爲選址觀塘所以價錢會親民一D。環境裝修都幾特別同溫馨,比較親民既感覺。櫻花蝦虎蝦配濃蝦汁意大利飯:兩隻大大既虎蝦、非常新鮮彈牙、肉質鮮甜。濃蝦汁意大利飯有D蘑菇增加口感、濃蝦汁非常香濃同鮮味、唔會似平時白汁/cream一樣膩。個人幾推薦。油封鴨髀配酸紅椰菜:油封鴨髀先慢煮再煎香、外皮香脆、肉質軟霖,而且仲保留左鴨既香味。薯蓉好creamy、酸紅椰菜可以降低油膩感。Flamingo:小紅莓汁、橙汁同Ginger Ale,味道清新酸酸甜甜。Ginger Ale唔會蓋過左果汁既味。Virgin Mojito:無酒精版Mojito,非常清新,適合夏天。

2024-06-24 31 瀏覽
喺駿業里附近嘅工厦有間高質法國菜餐廳環境闊落乾淨,枱同枱之間有足夠空間唔怕隔離枱打擾;待應服務態度良好💯🌼餐包餐包微暖香甜,有芝麻同香料味牛油有淡淡奶香,唔會搶走麵包嘅香味🌼 炭燒美國特級西冷牛扒Grilled USA Prime Sirlon Steak($368)上碟已經伴隨好香炭燒味🥩牛扒經過28日自家乾式熟成,令肉汁鎖住係牛扒入面,肉質嫩滑 ;再配紅酒燒汁味道啱啱好🌼 櫻花蝦虎蝦配濃蝦汁意大利飯Sakura Shrimp Tiger Prawn Risotto($158)意大利飯呈奶油狀,十分creamy每口米粒都吸滿濃蝦汁精華,煙煙韌韌櫻花蝦鋪滿意大利飯,虎蝦多肉彈牙🌼Virgin Mojito ($68)以梳打水代酒,配以薄荷葉、青檸🍋‍🟩,十分清爽🌼 Le Monde Colada ($68)經典Cocktail Pina Colada既無酒精版本,以菠蘿汁,椰汁,加入鮮奶同糖打成沙冰。入口有淡淡椰奶香,唔會太甜。*沒有用餐優惠
喺駿業里附近嘅工厦有間高質法國菜

🌼餐包
餐包微暖香甜,有芝麻同香料味
牛油有淡淡奶香,唔會搶走麵包嘅香味

🌼 炭燒美國特級西冷牛扒
上碟已經伴隨好香炭燒味🥩

🌼 櫻花蝦虎蝦配濃蝦汁意大利飯
意大利飯呈奶油狀,十分creamy
每口米粒都吸滿濃蝦汁精華,煙煙韌韌
櫻花蝦鋪滿意大利飯,虎蝦多肉彈牙

🌼Virgin Mojito ($68)
以梳打水代酒,配以薄荷葉、青檸🍋‍🟩,十分清爽

🌼 Le Monde Colada ($68)

*沒有用餐優惠
2024-06-13 50 瀏覽
𓇾 𓇾 𓇾觀塘區內有一家口碑不錯的西餐廳 Le Monde,一直在口袋名單裏,最近終於有機會到訪。貴族藍配金色的歐式裝修,低調典雅。𓆪 Grilled USA Prime Sirloin Steak $368西冷牛扒是28日自家乾式熟成,肉質比較有彈性。我們點七成熟,肉汁鎖在牛扒內,加上紅酒燒汁帶出牛肉的鮮,每口都是滋味。𓆪 Tiger Prawn Risotto $158龍蝦汁意大利飯十分惹味,加上爽甜彈牙的大虎蝦,鮮味非常。𓆪 Le Monte Rainbow $78這裏其中一杯招牌Cocktail。Gin酒混合紅莓汁和橙汁,再澆上Blue Curacao,所以一杯有齊藍綠橙紅漸層,如彩虹色般搶眼。𓆪 Flamingo $68紅莓汁作底加入橙汁和薑汁汽水,顏色有如日落黃昏的漸層,漂亮又酸甜開胃,推薦給不嗜酒的朋友。總括而言,食物是有質素的,而且座位寬敞,店內氛圍浪漫有情調,不失為約會餐廳的好選擇。𓇾 𓇾 𓇾

𓇾 𓇾 𓇾

𓆪 Tiger Prawn Risotto $158
龍蝦汁意大利飯十分惹味,加上爽甜彈牙的大虎蝦,鮮味非常。

𓆪 Le Monte Rainbow $78

𓆪 Flamingo $68

𓇾 𓇾 𓇾

2024-06-08
  • 熟成21日阿根廷西冷配干邑燒汁
  • 秘製虎蝦濃蝦汁意大利飯
2024-06-10 43 瀏覽
閨蜜病情好轉,相約好友飯聚作為慶生禮物。上網搜尋發覺Le Monde 有訂餐優惠,評語也不錯便立即訂枱。餐廳藏身工廈,地方寬敞,裝修也有風格。一行五人,職員推介了意大利紅酒,朋友認為果味突出,性價比也不錯。乾果茶有蘋果乾及梨乾,茶湯清淡微甜,閨蜜怕寒,熱飲可暖身及舒緩在冷氣間的不適。單點食品有折,但點選套餐不用思考。只是閨蜜胃口未完全恢復,因此只選擇了前菜作為餐食。煙鰻魚多士是餐廳推介菜式,已去皮的鰻魚燻得十分咸香,少了魚油但魚味濃厚,配以三文魚籽及車厘茄,醒神開胃。套餐有前菜、湯及主菜等,無優惠也合理。兩款前菜,比較喜歡慢煮廣島蠔因為蠔的本味較突出,而且汁水豐盈;蟹沙律相對平凡。兩款餐湯也是賣相高於味道,雖然味道不似預期,但還是比一些尋常的忌廉或雜菜湯為佳。烤羊架的亮點是朋友以為主廚忘記了奉上焗薯,卻原來散落在碟中的粒狀小物便是焗薯。羊架有兩大塊,烤得剛好,適合不喜羊膻味太重的食客。經過熟成的西冷肉質粉紅軟滑,牛味濃郁,屬是晚最可口料理。是日甜品是榛子蛋糕,蛋糕有些過甜,但小小一件無傷大雅。檸檬雪糕球甜中帶酸,外層的檸檬顆粒消膩生津,雪糕球份量很大可供2人同享。套餐非常豐富,因此最佳