2023-08-26
之前聽觀塘工作嘅朋友提起食Lunch 發現咗間好餐廳,今次同男朋友去完工廈整手工就順道試一試。餐廳係樓上鋪,一走入餐廳,感覺都幾唔似係觀塘工廈,裝修有格調又舒服,枱與枱之間距離好夠。夜晚都有一個dinner set可以揀,300幾蚊包湯品、飲品同甜品,主菜仲要都唔普通,睇menu已經好期待。一坐低就有熱好嘅麵包同牛油,外脆內軟,配上牛油香好好味。💡Dinner Set $348 & $388💡前菜: 鯷魚車厘茄沙律 & 蟹沙律酥皮撻沙律酸酸甜甜,酸味調和鯷魚,減去咗魚腥味,相當開胃。蟹沙律面仲有蟹籽,蟹鮮甜又有蟹籽鹹香味,撻底真係做到一層層超薄酥皮,脆到嚇親,又唔會似平時厚酥皮有種少少油膩味,整體好清新!💡法式洋蔥湯 & 龍蝦湯 (+$18)餐湯見兩樣都好吸引,其中一個加錢升級做龍蝦湯試一試。法國菜最招牌莫過於一道一道菜俾你慢慢品嘗嘅態度,每次都較好時間上枱,湯品冒住煙咁送到,對最鍾意熱食嘅我嚟講好幸福。法式洋蔥湯係洋蔥甜味,勁足料,每啖都一定有洋蔥真身出現。龍蝦湯又真係有龍蝦肉俾你咬下好驚喜,味道比一般嘅濃,酒香突出。另外仲送上麵包,俾你點住湯嚟食。💡比目魚伴白酒珍珠比目魚煎得外皮香
一坐低就有熱好嘅麵包同牛油,外脆內軟,配上牛油香好好味。
💡Dinner Set $348 & $388
💡前菜: 鯷魚車厘茄沙律 & 蟹沙律酥皮撻
💡法式洋蔥湯 & 龍蝦湯 (+$18)
💡比目魚伴白酒珍珠
比目魚煎得外皮香脆,魚肉仲好嫩滑,配上番茄湯底,酸酸甜甜嘅魚肉更有鮮味,建議加埋底嘅薯蓉,口感更加得意。魚肉面上有白酒珍珠,望落似蟹籽,但其實係酸酸地,呼應返番茄湯,又增加咗層次感。
💡熟成21日阿根延西冷配法式賓利士汁
熟成西冷最唔同嘅係肉質,嫩滑同時保留牛肉味,脂肪好均勻,唔怕食到成口油,伴菜係冷盤酸青瓜包住露筍,解膩之餘,味道又好清新🥩
💡Flamingo & Virgin mojito
Flamingo 揀俾女仔最適合不過,顏色似係夕陽漸變,飲用前當然攪一攪最好,由蔓越莓汁同橙汁調配,再加上薑味汽水,甜甜地又消暑。🍹 Virgin mojito好清新,味道唔算濃,唔會影響食物嘅味道。
💡朱古力蛋糕配焦糖香蕉
朱古力蛋糕內層仲有脆脆,cream好綿滑,每一層配合得好好,一個人食一個都唔會超飽超膩,尤其我成日一個人都食唔晒一件,但呢件很可以!