2023-10-07 201 瀏覽
第一次到這間餐廳,同朋友慶祝生日,覺得餐廳環境不錯,很清靜,空間也寬廣,也沒有限時,很適合和朋友聚會,服務都ok. 我地order咗兩個餐,紅酒 燉牛面頰和西班牙Iberico豬扒配菠菜苗,但是食物比較失望🙈。
慶祝紀念
生日
2023-10-01 182 瀏覽
餐廳佈置簡單假日午市只有5枱客食物中規中距但完全無半點法式味道就一般西餐廳全場侍應連水吧得兩個人招呼就欠奉但出餐快都可以接受假日午餐優惠88折又可以訂到位所以算可以了可以有更好選擇
餐廳佈置簡單
假日午餐優惠88折又可以訂到位
所以算可以了
可以有更好選擇

2023-09-28 206 瀏覽
快要踏入生日周,感謝朋友又帶我去吃好西。多年好友最知我心,她選址觀塘區樓上西餐廳,不單裝潢特別,打卡一流,食品水準也很不錯啊!👍🏻周末午市特選,我們分別點了前菜和主菜各兩款,額外加配餐湯餐包及飲品,果真肚皮大滿足~ 😆💋 餐湯 (另加$40轉套餐,加配餐湯、餐包及咖啡或茶一杯,加$18可升級至龍蝦湯)栗米湯用上新鮮粟米製成,用料超多,啖啖粟米粒,非常鮮甜;而龍蝦湯也不遑多讓,味道超濃厚,吃得出是真材實料之作~💋 法式炸芝士薯粒 ($58)芝士味突出的炸芝士薯粒,具拉絲效果,酥脆又惹味 😋💋 炸蕃茄意大利飯球 ($65)還是頭一次吃炸飯球的我,出奇地喜歡那口感和味道,同樣炸得酥脆又可口,完全滿足我這個愛吃炸物的人!😜💋 脆伊比利亞火煺水煮蛋黑麥酸種包 ($68)作為酸種麵包愛好者的我,認為這個麵包帶著淡淡酸味(是正常的乳酸味喇) 和麥味,跟咸度適中的火煺和爆汁水煮蛋融為一體,無敵匹配 👍🏻💋 法式紅酒燉牛臉頰配法包 ($168)我最喜愛炆煮的菜式,這個紅酒燉牛臉頰正合我心意! 牛臉頰炆得非常軟腍,入口即化,牛肉味濃郁,而且份量也不少呢!✨ 整體: ✨✅ 環境寬敞,裝潢雅緻,打卡之選✅ 食

💋 餐湯

💋 法式炸芝士薯粒 ($58)
芝士味突出的炸芝士薯粒,具拉絲效果,酥脆又惹味 😋

💋 炸蕃茄意大利飯球 ($65)

💋 脆伊比利亞火煺水煮蛋黑麥酸種包 ($68)

💋 法式紅酒燉牛臉頰配法包 ($168)

✨ 整體: ✨
✅ 環境寬敞,裝潢雅緻,打卡之選
✅ 食品有水準,份量足
✅ 餐廳空間感足,情侶好友消閑之選
粟米湯、龍蝦湯
炸蕃茄意大利飯球
脆伊比利亞火煺水煮蛋黑麥酸種包
法式紅酒燉牛臉頰配法包
  • 法式紅酒燉澳洲牛臉頰肉
朋友帶咗我去觀塘食西餐😚環境好舒適,私隱度都好高,啱晒我哋邊食飯邊傾偈☺️唔嚟都唔知呢度嘅主廚喺法國藍帶畢業,未食就已經覺得正!鯷魚車厘茄沙律新鮮嘅沙律菜配上酸酸甜甜醃製過嘅鯷魚!夠哂開胃😋蟹沙律酥皮撻蟹肉一絲絲,鮮味十足!連埋酥脆嘅酥皮撻一齊放落口,口感非常豐富😍法式洋蔥湯呢個洋蔥湯好有層次🧅第一層有芝士再有麵包💕下邊仲有好多煮到好腍、焦糖色好甜嘅洋蔥!龍蝦湯呢碗濃厚嘅龍蝦湯真材實料,仲有啖啖肉嘅龍蝦肉🦞比目魚配白酒珍珠比目魚魚皮煎到微脆,魚肉嫩滑,魚油香滿滿!底下嘅蕃茄濃汁燴蔬菜粒,白酒珍珠酒香令到成碟菜都提升到另外一個味道!熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁五成熟嘅西冷肉質鮮嫩又Juicy🤤表面食到淡淡炭焦香!呢塊扒高質!精選甜品Brownie朱古力味道濃郁,微甜而不膩,食到勁飽都唔可以錯過呢度嘅甜品💖Le Monde (觀塘)觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
朋友帶咗我去觀塘食西餐😚
環境好舒適,私隱度都好高,啱晒我哋邊食飯邊傾偈☺️

唔嚟都唔知呢度嘅主廚喺法國藍帶畢業,未食就已經覺得正!

新鮮嘅沙律菜配上酸酸甜甜醃製過嘅鯷魚!夠哂開胃😋

蟹沙律酥皮撻
蟹肉一絲絲,鮮味十足!
連埋酥脆嘅酥皮撻一齊放落口,口感非常豐富😍
呢個洋蔥湯好有層次🧅

龍蝦湯
呢碗濃厚嘅龍蝦湯真材實料,仲有啖啖肉嘅龍蝦肉🦞

比目魚配白酒珍珠
比目魚魚皮煎到微脆,魚肉嫩滑,魚油香滿滿!

熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁
五成熟嘅西冷肉質鮮嫩又Juicy🤤
表面食到淡淡炭焦香!呢塊扒高質!

精選甜品
Le Monde (觀塘)
觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室
2023-09-20
  • 鯷魚車厘茄沙律
  • 蟹沙律酥皮撻
  • 龍蝦湯
  • 比目魚配白酒珍珠
  • 熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁
2023-09-26 2210 瀏覽
之前都有黎le monde食下lunch…雖然呢度無乜view…但勝在呢度環境同裝修唔錯又坐得舒服…最緊要食物質素有保證。今次就同朋友黎食下dinner。呢度dinner價錢比lunch貴少少啦…不過包既野多左…其實幾合理dinner set就包左頭盤…湯…main…甜品同飲品洋蔥湯 個樣就好傳統…有芝士同麵包浮面…好多洋蔥…個湯帶少少洋蔥甜味…呢度個湯鹹味啱啱好…同埋好夠熱。龍蝦湯 呢個湯好濃…店員話都用左好多蝦頭蝦殼blend埋去煮個湯…蝦味濃郁。夠creamy又滑呢度個餐包都好好味…熱辣辣…微脆…片舊牛油送湯一流鯷魚車厘茄沙律 用料新鮮蟹沙律酥皮撻 呢個好味喎…蟹肉都幾慷慨…個酥皮好鬆化加拿大豬鞍 呢度個豬鞍燒得啱啱好…外面微焦…切開仲好粉嫩。個蜜桃汁酸酸甜甜…平衡番。side有grill左薯菜仲有mashed紫薯…望都覺得靚熟成阿根廷西冷 一望咁靚仔就知好味…外面焦脆…medium啱啱好…熟成左肉味特別濃…肉質唔錯。值得試下食完仲有個飯後甜咁…朱古力蛋糕配笨哪哪食物質素…環境同服務都好好…價錢合理。係一間可以翻兜既餐廳

dinner set就包左頭盤…湯…main…甜品同飲品

呢度個餐包都好好味…熱辣辣…微脆…片舊牛油送湯一流

鯷魚車厘茄沙律 用料新鮮

蟹沙律酥皮撻 呢個好味喎…蟹肉都幾慷慨…個酥皮好鬆化

食完仲有個飯後甜咁…朱古力蛋糕配笨哪哪

食物質素…環境同服務都好好…價錢合理。係一間可以翻兜既餐廳
  • 龍蝦湯
  • 阿根廷21日熟成西冷牛扒配墨西哥醬
  • 餐包
2023-09-24 112 瀏覽
#20230916 📝📍 Le Monde @lemondehk 觀塘巧明街94-96號鴻圖中心9樓A室➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#餐湯餐包 #粟米忌廉湯 +$40#龍蝦湯 另+$18💭 呢度真係一間隱世既餐廳,唔會有人係路過搵野食而去,枱枱應該都係有目標而尼😬粟米湯無添加好多粉整到杰撻撻咁,好多攪爛左既粟米🌽一路飲一路有野咬下,除左是日餐湯仲可以再加$18升級做龍蝦湯,呢個相對地杰身啲,雖然入面無龍蝦肉,但好重龍蝦味🦞. #鯷魚車厘茄多士 $48💭 以為鯷魚係平時睇旅遊節目介紹果啲臭咸魚,點知食落似醋鯖魚多啲,食落酸酸地但有啲甜既橙色車厘茄夾係中間,面頭條菜又帶少少苦🌱一啖咬落有好多種味覺同一時間係個口入面爆發,係好開胃既前菜.#炸番茄意大利飯球 $65💭 入面個意大利飯係用蕃茄燴過,另外仲會比啲新鮮既茄汁用尼點🥫咁樣出面入面都食到蕃茄味🍅再有芝士係中間,咬落可以拉絲🧀️另外每碟野都有沙律伴碟,特別在個醋有少少青提既味道,好吸引🍇.#脆伊比利亞火腿水煮蛋黑麥酸種包 $68💭 脆火腿好似煙肉咁咸咸地🥓水煮蛋動L動L,🐷都忍唔住玩左陣先食🤪食既時候要小心,個蛋一篤就穿,唔可以比啲
#20230916 📝
#龍蝦湯 另+$18

#鯷魚車厘茄多士 $48

#炸番茄意大利飯球 $65

#脆伊比利亞火腿水煮蛋黑麥酸種包 $68
💭 脆火腿好似煙肉咁咸咸地🥓水煮蛋動L動L,🐷都忍唔住玩左陣先食🤪食既時候要小心,個蛋一篤就穿,唔可以比啲蛋汁浪費左,又唔可以一早吮晒啲蛋汁先,因為啲蛋汁要襯住啲火腿食,咁先係最夾😋

#煙三文魚忌廉芝士貝果 $75
💭 咁多樣最鐘意呢個bagel,煙煙韌韌絕對唔係啲空氣包,加上烘過啲邊有少少酥脆🥯入面啲煙三文魚都唔係得一兩塊,而係滿滿既每一啖都有,配埋忌廉芝士無得彈👍🏼

#熱檸水

#觀塘美食 #🐷在觀塘 #🐷_食
2023-09-24 118 瀏覽
朋友介紹話有間隱世西餐🤭又平又好食!點都要試下🤤入面裝修唔錯!2個人叫左dinner set😁前菜係:鯷魚車厘茄沙律🥗個鯷魚比較濃味,撈埋沙律食好好味🤤蟹沙律酥皮撻超正!食落啖啖蟹肉🦀🤭法式洋蔥湯🧄好香,仲有燒香芝士鋪係面🧀️龍蝦湯🍵🦞味道濃郁,仲有一大舊龍蝦肉😋好飲!主菜:燒黃油春雞配羊肚菌黑松露🐤一上碟已經聞到超香😲估唔到咁正!個皮少少脆,雞肉又滑啱啱好🤭即叫即整,等得比較耐少少,不過係值得✅熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁🥩都係出色!另外2杯特調飲品🍸Mojito & 🍸Rainbow(有gin)非常好飲❤️連甜品都好出色OMG! 每個Set先$3xx,性價比極高!

前菜係:鯷魚車厘茄沙律🥗個鯷魚比較濃味,撈埋沙律食好好味🤤
蟹沙律酥皮撻超正!食落啖啖蟹肉🦀🤭
法式洋蔥湯🧄好香,仲有燒香芝士鋪係面🧀️
龍蝦湯🍵🦞味道濃郁,仲有一大舊龍蝦肉😋好飲!
熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁🥩都係出色!

Rainbow

甜品都好出色OMG! 每個Set先$3xx,性價比極高!
Rainbow
2023-09-22 112 瀏覽
係KT比較少去嘅一邊,近牛頭角嘅!原來有間樓上西餐廳都幾舒服,空間感十足,而且staff好nice又好helpful👍🏼今晚叫咗2 sets dinner😚前菜🥗鯷魚車厘茄沙律感覺有點偏酸,有西柚果肉再加上沙律醋!鯷魚係外面好少食,感覺有啲似沙甸魚🤣都好醒胃!!蟹沙律酥皮撻Wah里個好好食😚好鮮味!酥皮同外面嘅有分別,食落唔會好油,感覺健康👍🏼法式洋蔥湯好濃呀😝好少飲到!濃到做牛扒汁都得呀,真材實料👍🏼雖然好多洋蔥,但係一啲都唔會覺得辛辣味!好易入口好好飲!龍蝦湯(+$18)點麵包食一流呀!好香好夠味!重點入面有龍蝦肉🥰燒加拿大豬胺配蜜桃汁 $358賣相好靚!有燒過嘅車厘茄,紫薯薯蓉,一大塊豬胺!唔會好鞋,有啲肥肉所以都好juicy!👍🏼熟成21日阿根廷西冷 $358有蘆筍做拌碟好食!牛扒亦都係我哋要求嘅5成熟,入面好粉嫩!!仲要厚切,有口感!最後叫咗個飲品!Flamingo $68好好飲好清新refreshing!👍🏼由頭飲到尾都無淡到!仲有甜品🍮朱古力蛋糕🍰有3個layer!!mousse入面有脆脆,有多重口感!唔算好甜👍🏼

今晚叫咗2 sets dinner😚
前菜🥗

法式洋蔥湯

龍蝦湯(+$18)
點麵包食一流呀!好香好夠味!重點入面有龍蝦肉🥰

燒加拿大豬胺配蜜桃汁 $358

熟成21日阿根廷西冷 $358

最後叫咗個飲品!
Flamingo $68
好好飲好清新refreshing!👍🏼由頭飲到尾都無淡到!

仲有甜品🍮朱古力蛋糕🍰
  • 濃蝦湯
2023-09-15 118 瀏覽
觀塘呢間Le Monde法國餐廳嘅5 coursesdinner set,揀一份主菜就有晒前菜、湯、甜品同飲品☺️前菜:鯷魚車厘茄沙律/蟹沙律酥皮撻🥗2款前菜各有特色,鯷魚質感好滑,少許咸鮮味搭上沙律嘅清新唔錯。而蟹肉撻嘅蟹肉好澎湃,簡單開一開胃😀湯品:法式洋蔥湯/龍蝦湯(+$18)🧅🦞法式洋蔥十分湯驚艷,首先溫度好夠,會喺最後上菜前焗熔表面嘅芝士,料好足幾乎每一啖都食都洋蔥嘅甜味而龍蝦湯亦係水準之上,creamy而且香濃,入面仲有龍蝦肉😳比目魚配白酒珍珠 $348比目魚肉質非常滑,魚皮表面輕輕煎脆同時保留返膠質嘅口感。底層用咗薯蓉鋪底,配上用蔬菜同水果熬製嘅醬汁。☺️熟成 21日阿根廷西冷配法式實利士汁 $3885成熟嘅西冷牛扒表層煎得香脆,經過熟成後肉質水分濃縮,更能突顯本身嘅牛肉香甜味,而且配上魚子醬,作用我估應該類似鹽,在味道上多了一分咸鮮味。🤤甜品:朱古力慕絲,人均$377,性價比都唔錯

前菜:鯷魚車厘茄沙律/蟹沙律酥皮撻🥗

湯品:法式洋蔥湯/龍蝦湯(+$18)🧅🦞

比目魚配白酒珍珠 $348

熟成 21日阿根廷西冷配法式實利士汁 $388

甜品:朱古力慕絲,人均$377,性價比都唔錯
2023-09-14 94 瀏覽
觀塘工業區都可以有間咁有格調既法國fine dining 😇呢日假日夜晚到訪,估吾倒都有吾少人,餐廳地方都幾中,裝修好有設計,過級得離又帶點工業風,如果多人仲可以book房,有自己既私人空間.夜晚主要都係食四道菜dinner set ,不過如果想單點都得既,呢日我就一人叫一個set🙃餐廳仲會提供兩款餐包,微熱都幾有咬口,幾好食🫣食完兩個佢仲會幫你refill tim🤫.👁‍🗨前菜.🔅鯷魚車厘茄沙律(7/10).➰沙律配左黑醋同火箭菜,鯷魚帶點咸鮮味,幾開胃.🔅 蟹沙律酥皮撻(7.5/10).➰撻仔細細個,好迷你,係一口size既大細🥲但係入面都好足夠,食倒有好多蟹肉係入面,酥皮幾香脆.👁‍🗨餐湯.🔅 法式洋蔥湯(7.5/10).➰佢既焗洋蔥湯賣相一流,面頭有焗芝士,入面有大量洋蔥,飲落味道好濃郁,又夠哂大碗🤭.🔅 龍蝦湯 (7.5/10) (另+$18) .➰龍蝦味非常濃郁,質感吾算係太稠身,飲得倒龍蝦既鮮味,入面仲有少量龍蝦肉👁‍🗨主菜. 🔅 熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁(7.5/10) 💲388.➰叫左5成熟出到離岩岩好,見倒啲西冷好粉嫩🤭食落吾會韌身,有微微既燒焦炭燒味

👁‍🗨前菜
🔅鯷魚車厘茄沙律(7/10)

➰沙律配左黑醋同火箭菜,鯷魚帶點咸鮮味,幾開胃
🔅 蟹沙律酥皮撻(7.5/10)

👁‍🗨餐湯
🔅 法式洋蔥湯(7.5/10)

🔅 龍蝦湯 (7.5/10) (另+$18)

👁‍🗨主菜

➰叫左5成熟出到離岩岩好,見倒啲西冷好粉嫩🤭食落吾會韌身,有微微既燒焦炭燒味,牛味都濃郁😋佢薄切細細塊,都幾易入口,旁邊既蘆筍清清地都幾鮮甜
🔅 燒黄油春雞配羊肚菌黑松露汁(7.5/10) 💲328

➰黃油雞燒得幾香口juicy,不過肉質就未算好滑身,都係脾位會比較嫩啲😶‍🌫️薯蓉既薯仔味突出,沾上配碟既羊肚菌黑松露汁食好配搭,菌味突出😝
👁‍🗨甜品
🔅朱古力蛋糕(7/10)

➰朱古力味都幾香濃,蛋糕吾鞋口,旁邊有啲哈蜜瓜,士多啤梨做點綴,細細舊岩哂做飯後甜品,整體未算太甜
👁‍🗨Flamingo (7/10) 💲68

➰叫左杯mocktail ,佢主要係由莓汁,橙汁同埋薑味汽水而成既,飲落酸酸甜甜幾清新既,莓味吾算太濃味
🔛 整體評分(7.5/10)
喺觀塘想食好少少,搵到呢間法國菜,環境濶落幾舒服,燈光柔和。點了 set dinner  🥗鯷魚車厘茄沙律清新沙律菜配油浸鯷魚,咸香味好balance 🍴蟹沙律酥皮撻幾層酥皮入口薄脆, 蟹肉鮮味🧅法式洋蔥湯焗洋蔥湯,披上軟綿綿金黃芝士法包面層,感覺精緻。洋蔥焗到超香軟,味道一流。仲有餐包可以伴湯享用。🦞龍蝦湯口感滑溜,龍蝦味濃郁,輕帶酒香🍴燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁豬鞍架厚切大塊,切開鮮嫩Juicy油脂平均,跟燒汁食幾惹味。蜜桃汁清甜解腻,多了果香清爽口感。仲有紫薯蓉、醋汁車厘茄🥩熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁好有炭燒香味,經21日熟成既牛扒肉質特別軟稔,肉味濃郁,多肉汁,中心位粉嫩朱古力芝士蛋糕,濃厚朱古力味texture 鬆軟,跟咖啡很配
喺觀塘想食好少少,搵到呢間法國菜,
環境濶落幾舒服,燈光柔和。
點了 set dinner

🥗鯷魚車厘茄沙律
清新沙律菜配油浸鯷魚,咸香味好balance

🍴蟹沙律酥皮撻
幾層酥皮入口薄脆, 蟹肉鮮味
🧅法式洋蔥湯
焗洋蔥湯,披上軟綿綿金黃芝士法包面層,感覺精緻。
洋蔥焗到超香軟,味道一流。
仲有餐包可以伴湯享用。
🦞龍蝦湯
口感滑溜,龍蝦味濃郁,輕帶酒香
🍴燒加拿大豬鞍配蜜桃燒汁
豬鞍架厚切大塊,切開鮮嫩Juicy油脂平均,
跟燒汁食幾惹味。
蜜桃汁清甜解腻,多了果香清爽口感。
仲有紫薯蓉、醋汁車厘茄
🥩熟成21日阿根廷西冷配法式賓利士汁
朱古力芝士蛋糕,濃厚朱古力味
texture 鬆軟,跟咖啡很配
趁星期日去觀塘工廠大廈食好嘢,今次就嚟咗呢一間嘅法國餐廳— Le Monde🍴⭐️沙律+雜菜湯/龍蝦湯前菜好有誠意,配有龍蝦湯或者雜菜湯。我兩款都叫咗一個試吓,很不錯👍特別喜歡雜菜湯,裏面嘅用了非常之足,每一啖都食到雜菜嘅味道,健康好好味!⭐️鯷魚車厘茄多士佢嘅小食種類都非常之多,特別叫咗呢一款多士試下!因為好少有機會食到呢一種魚,再加上面有啲魚子醬,配合埋車厘茄口感好新鮮😊⭐️炸蕃茄意大利飯球另外仲叫咗一個勞蕃茄意大利飯球,你一味真係第一次食,非常之有驚喜。而意大利飯裏面仲有芝士,拎去炸成個食落好香口!⭐️燒牛肉意大利粉配香草忌廉汁最後煮食就叫做呢一個意大利粉,因為網上見到好多評論到讚呢度嘅燒牛肉幾好食🤤果然係冇令人失望,燒牛肉非常之香,再配埋呢個忌廉意大利粉,係一個好好嘅配搭!總括嚟講呢間餐廳環境都好舒服,食物種類有驚喜,值得一試!😜

⭐️沙律+雜菜湯/龍蝦湯

⭐️鯷魚車厘茄多士

⭐️炸蕃茄意大利飯球

⭐️燒牛肉意大利粉配香草忌廉汁

總括嚟講呢間餐廳環境都好舒服,食物種類有驚喜,值得一試!😜

2023-09-07 96 瀏覽
忘記在訂座時說明是慶祝生日,所以坐低了才表示想在甜品上寫happy birthday, 回覆是廚師不願意寫! 我地好奇怪,那天是星期一餐廳只有幾台客,且聽意思是廚房可以做到但不做,再三爭取下終於是有做到,但心情難免有點影響,重點是覺得有點無謂,為何硬要掃興呢?食物是不錯的,但不致於驚艷吧。 觀塘那麼多高質西餐/法國餐餐廳,未必會再來了。
2023-09-04 71 瀏覽
店內的佈置令我想到謝賢嘅年代,高質梳化,長餐枱,我就在微黃嘅燈光(烏絲燈泡)靜靜的氣氛下食晚餐。鯷魚車厘茄沙律沙律菜嘅清爽配味道濃郁鯷魚,廚師嘅心思。蟹沙律酥皮撻鬆脆而薄薄的酥皮盛滿左蟹肉沙律,上面放了魚子醬,蟹肉嘅甜和魚子醬配搭好好。龍蝦湯有龍蝦肉,而且味道濃厚。法式洋蔥湯焗到熱辣辣嘅洋蔥湯,多多的洋葱帶點甜味,加入一片溶咗嘅芝士,口感豐富左。比目魚配白酒珍珠魚皮香口,魚肉厚切,肉質保持滑溜,加上用蔬菜煮成嘅芡汁,更覺鮮味。熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁熟成嘅21日西冷,肉質保持粉紅色,牛肉口感嫩亦有牛肉鮮味。賓利士汁口感濃郁、奶油味濃厚。朱古力蛋糕香濃朱古力味蛋糕,加入香蕉薄片,將朱古力入口嘅甜度減少,使甜度適中。火烈鳥(蔓越莓汁、橙汁、薑汁汽水)橙帶香、莓帶酸,配搭薑汁汽水,入口涼快舒暢。

鯷魚車厘茄沙律
沙律菜嘅清爽配味道濃郁鯷魚,廚師嘅心思。

龍蝦湯
有龍蝦肉,而且味道濃厚。

比目魚配白酒珍珠

熟成 21 日阿根廷西冷配法式賓利士汁
熟成嘅21日西冷,肉質保持粉紅色,牛肉口感嫩亦有牛肉鮮味。
賓利士汁口感濃郁、奶油味濃厚。

朱古力蛋糕

火烈鳥
(蔓越莓汁、橙汁、薑汁汽水)
橙帶香、莓帶酸,配搭薑汁汽水,入口涼快舒暢。
今次慶祝朋友生日發現左依間隱世法國菜,地方闊落,復古裝潢,由法國藍帶大廚開設,招牌有油封鴨脾、黑毛豬扒、紅酒燉牛膝等,用親民價就嘆到高質法國菜~—— 蟹沙律酥皮撻 (跟餐)蟹味濃到我依家都仲記得😂冇諗過細細地一舊撻,塞左超多蟹肉勁鮮味—— 法式洋蔥湯 (跟餐) 完全係洋蔥嘅精華!!!炒煮到洋葱香甜味出哂黎,濃稠豐盈,精緻好味—— 法國生牛肉他他 $128他他加上蛋黃同白露旬,撈埋食帶出牛肉香氣,一啲都唔腥,連薄脆多士一齊食多重口感—— 油封鴨脾配酸紅椰菜 $268鴨肉煮得夠哂腍,鹹香又食到油脂嘅香味,配菜解膩爽脆,鴨皮油封到金黃色,再脆啲就更好—— 熟成杜洛克黑毛豬扒 $328 烤得好靚有完美嘅坑紋🤩豬扒好厚肉,外層連住層脂肪,烤到啲油出哂黎,連埋豬肉食超正,肉嫩好juicy! —— 熟成21日阿根廷西冷 $388 熟成過嘅西冷肉質柔嫩,牛肉味好濃郁,沾上地道法式賓利士汁,同牛扒好夾!!!薯條即炸熱辣辣食到停唔到口😋—— 烤羊架配焗薯 $368 羊架肥瘦均勻,烤得啱啱好,冇乜羊羶味,size都唔細幾有肉

—— 蟹沙律酥皮撻 (跟餐)
蟹沙律酥皮撻

—— 法式洋蔥湯 (跟餐)

—— 法國生牛肉他他 $128

熟成杜洛克黑毛豬扒

—— 熟成21日阿根廷西冷 $388
熟成21日阿根廷西冷

—— 烤羊架配焗薯 $368
羊架肥瘦均勻,烤得啱啱好,冇乜羊羶味,size都唔細幾有肉
烤羊架配焗薯
油封鴨脾配酸紅椰菜