2019-06-10 191 瀏覽
今日放假去咗九龍城,終於可以試一下期待已久Layer's嘅日式pancake,佢喺openrice都有好多唔錯嘅口碑 !地道小店不太寬敞, 採用開放式廚房 ,裝修主色調為tiffany blue幽雅少女風格,花了不少心機 ,難怪成為打卡熱點!我哋當日12點去到不用排隊, 而且仲係第一台客,服務員較為被動應該係不想打擾人客。是日午餐$128 (平日係$108 )有三個courses 、包一個意粉 、原味pancake和飲料,頗為化算!雞肉菠菜苗荷蘭汁意大利粉芝士味濃 意粉軟硬度適中。抹茶紅豆班戟Pancake比較厚身,有豐滿的空氣感! 軟綿綿 入口即溶。原味pancake拉花熱朱古力寶貝女思思至愛, 整杯朱古力 瞬間飲畢進食期間 ,人群漸多並且以女性為主 ,環境不算嘈吵 。食物不錯性價比高 ,見到係用心經營!比起要過海排隊嘅flipper's 又是另一種悠閒的體驗。
,佢喺openrice都有好多唔錯嘅口碑 !

,難怪成為打卡熱點!

雞肉菠菜苗荷蘭汁意大利粉

芝士味濃 意粉軟硬度適中。

抹茶紅豆班戟

原味pancake

拉花熱朱古力

寶貝女思思至愛, 整杯朱古力 瞬間飲畢

• 招牌pancake
2019-05-23 197 瀏覽
九龍城除左泰國菜出名🍴都出名食中式甜品🥣不過今日去呢間係食西式甜品🍽通常見到「招牌」二字都不禁想叫🤪最終叫左「招牌法式西多士」🍞話明係「招牌」😍當然係非一般西多士啦🤪非常厚身😝外層煎到金黃😃微微烘焦切落去已知唔係平日嘅方包質地🧐食落口更加軟綿萬分😚口感似厚梳乎厘😉但實少少不過呢個西多士有種濃厚嘅吉士味道😍置頂嘅草莓🍓藍莓一D都唔酸拼落西多又幾夾味道😋食西式甜品當然要襯番杯咖啡一齊嘆下啦☕️
九龍城除左泰國菜出名🍴

置頂嘅草莓🍓藍莓一D都唔酸
拼落西多又幾夾味道😋
食西式甜品當然要襯番杯咖啡一齊嘆下啦☕️
2019-05-16 149 瀏覽
是日 去左九龍城食tea 朋友介紹 佢食過幾次 咁岩今日 又想食日式疏乎里 雖然餐牌寫左做班戟 但係口感都似 疏乎里感覺叫左個限定 士多啤梨味食落軟綿綿的pancakes好似食緊熱嘅海綿蛋糕咁啲士多啤梨都新鮮略微士多啤梨醬唔夠多另外叫左個芝士煙肉卷芝士味重煙肉喊兩者加埋 呢道菜味道比較濃 岩哂重口味嘅人嘗試我個人就一般沙津方面 菜新鮮 一贊整體黎講 野食唔錯 特別係pancakes 店員服務唔錯 能夠迅速落單,入坐店內環境舒服及衛生得閒想食pancakes 可以入九龍城嘗試下
是日 去左九龍城食tea 朋友介紹 佢食過幾次

我個人就一般
沙津方面 菜新鮮 一贊

整體黎講
野食唔錯 特別係pancakes
店員服務唔錯 能夠迅速落單,入坐
店內環境舒服及衛生
得閒想食pancakes
可以入九龍城嘗試下
今日去左九龍城呢間cafe試佢地既pancake🥞 我地叫左一個layer’s All day breakfast 同一份招牌pancake🤤 All day breakfast 份量都幾多 除左有正常既沙律 香腸 炒蛋同磨菇之外 仲有2塊pancake😋 因為pancake係即叫即製既所以會後上 all day breakfast 入面既pancake 同招牌pancake有少少唔同 比較薄身 空氣感少一d 不過味道還可以🙈反而招牌pancake就比較令人失望啦 上碟賣相唔錯 好鬆軟 食頭一啖都還好 食到中間好濕 而且無乜蛋味 仲要等左20分鐘😖

2019-04-23 155 瀏覽
吃甜品已經不再只是吃甜品這麼簡單了!這間擠身於食肆林立的九龍城內的高顏值餐廳,照顧到顧客們愛打卡的喜好,牆身、傢俬、咖啡杯等均以粉色為主調,完全讓人眼冒粉色泡泡,真的令人很難拒絕呀,簡直是呼喚了埋在內心深處的少女心!而且沒有多餘的裝飾,簡潔的裝潢反而多了一份舒適感。 這裡主打並非美式厚重的班戟,而是最近風靡全城的是空氣感重日本梳乎厘班戟,而偏愛後者的我當然會來這裡捧場!上次來的時候人頭涌涌,等了快半小時,這次明明是假期下午茶時段,卻難得有位置。內裡空間不大,只有四張四人位,相反二人檯則較多,適合與伴侶、朋友來。 總共點了三份【All Day Breakfast $98】,套餐加一杯咖啡/菜 $18,點叫其他飲品則加 $28,而我們則點了 【2 x Hot Americano ($18/)】 跟 【1 x Cappuccino ($28)】,喜歡他們家咖啡的味道,充滿果香,喝下去後嘴巴還會殘留著一份餘韻,而Cappuccino還有美麗的拉花,小心翼翼地喝了一口,總是怕破壞了咖啡師精心做的拉花,幸好圖案仍能維持在杯中沒有散掉。 All Day Breakfast包含了班戟、沙律菜、瑞士腸、
甜品已經不再只是吃甜品這麼簡單了!
而且沒有多餘的裝飾,簡潔的裝潢反而多了一份舒適感。

Cappuccino

All Day Breakfast包含了班戟、沙律菜、瑞士腸、德國腸、磨菇、炒蛋。特別想介紹他們的磨菇,作法簡單,材料又很純粹,但這卻是其中一個會翻點All Day Breakfast的原因,味香沒有草青味,又能提出蕈菇類獨有的木香與氣息!
這家的日本梳乎厘班戟是與All Day Breakfast分開上,當你已經把正餐掃空了,這個甜品才會出現,可想言之,是即點即做的,下單到出現在眼前大概要個20-25分鐘。這家的日本梳乎厘班戟沒有日本的厚身,但看到鬆泡泡、騰騰震的外形,強烈的空氣感令口感鬆軟輕盈,只淋上蜜糖,已充份吃得出它的美味
。與其他日本梳乎厘班戟不同,跟All Day Breakfast的會相對較小,不然會是以大碟上喔!
All Day Breakfast
2019-04-22
Cappuccino
All Day Breakfast
Pancake Souffle
呢間九龍城既Pancake 小店其實一年前已經試過但再訪仍然覺得好值得再同大家推薦😋朱古力焦糖香蕉核桃班㦸($88)這個大愛😍 焦糖香蕉超脆 配上朱古力忌廉厚班戟口感唔錯 有濕潤感👍 如果蛋香再多點就滿分了另外一份點左期間限定既鮮芒粒粒班戟🥭 ($98)芒果頗香的 粒粒份量都唔少但相比之下會更喜歡第一個😝飲品都不錯! Latte咖啡味香濃 唔會太過奶味❤️溫馨提示: 小店坐位有限 週未會有低消每人一樣正價餐點💖
呢間九龍城既Pancake 小店其實一年前已經試過
但再訪仍然覺得好值得再同大家推薦😋
朱古力焦糖香蕉核桃班㦸($88)
這個大愛😍 焦糖香蕉超脆 配上朱古力忌廉
厚班戟口感唔錯 有濕潤感👍 如果蛋香再多點就滿分了
另外一份點左期間限定既鮮芒粒粒班戟🥭 ($98)
芒果頗香的 粒粒份量都唔少
朱古力焦糖香蕉核桃班㦸
鮮芒粒粒班戟
朱古力焦糖香蕉核桃班㦸
2019-03-31 94 瀏覽
九龍城嚟間梳乎厘班㦸店是我食盡香港的班㦸店,覺得最好食最想推介的。環境裝潢夠少女心,粉色系列。坐位算是舒適。士多啤梨梳乎厘班㦸上枱時已震下震下,感覺像風吹過的肥皂泡。建議三分鐘內食完否則塌下不夠完美。入口像一陣風輕盈,入口溶化。蛋味香濃,不甜不膩。蘸少許忌廉又滑又好味。士多啤梨和藍苺新鮮甜美。美式咖啡不知為何用隻大杯盛載,佳因只得一半,看起來又點吝嗇。咖啡味道濃厚,帶苦澀,喜歡浄飲的話是不錯的選擇。
環境裝潢夠少女心,粉色系列。坐位算是舒適。

士多啤梨梳乎厘班㦸
士多啤梨和藍苺新鮮甜美。

美式咖啡

2019-03-31
2019-03-29 262 瀏覽
星期五放假喺九龍城周圍睇下有咩好食, 嚟咗呢間食班戟嘅cafe, 叫咗一份招牌班戟同一杯mocha。班戟質地外面嗰層有少少烘過嘅香味, 入面好鬆軟及creamy,食落去入口即溶, 奶蛋味都算濃郁, 上邊嗰層cream其實都幾light, 個人覺得唔洗落糖漿都好食, 因為個糖漿都偏甜。食落去感覺不肥膩,食兩件都冇乜罪惡感。mocha就麻麻地, 因為偏甜, 飲到好重朱古力味但就冇乜咖啡味。呢間嘅班戟都算幾好食,不過嘢飲就真係麻麻地啦, 環境其實都有啲坐得迫迫地, 如果你想好舒服感嘆個下午茶食個甜品, 呢度並非一個好選擇。
招牌班戟

mocha

招牌班戟
2019-03-13 167 瀏覽
平時行經福佬村道 每次都會被門口餐牌所吸引 但逢一至五午/晚市先有 $108加一已經有齊意粉 熱飲(凍飲+$3)同梳乎厘班戟 價錢黎講已經好想一試餐廳唔算人流多 通常都唔洗等位 由坐低落單到野食送到 只需要十五分鐘 有時班戟癮起又唔想過海排隊 哩度絕對係一個選擇裝潢以藍白為主色系 枱面係雲石紋 配搭木紋嘅小物 感覺好舒服 店員亦唔會刻意趕走已用完餐嘅客人 不過當日食客坐唔滿 變相有空位可以比食客坐低傾下計 用下電腦跟餐意粉只有三款 今次叫左兩款 剩下嘅係黑松露意粉 飲品方面成個餐牌都可以揀 凍飲需要加$3 有咖啡 花茶 朱古力等等 絕對唔係一般嘅跟餐飲品 跟餐 雲呢拿玫瑰花茶 焦糖牛奶咖啡花茶係同行友人嘅 以Dilman茶包沖泡 茶壺內有蘋果浸泡 焦糖鮮奶咖啡都幾好味 符合預期 跟餐 煙三文魚忌廉意粉 除左煙三文魚 亦有三文魚肉 意粉軟硬適中 多汁 食到尾都唔會太乾 份量足夠 女仔食一定夠飽跟餐 香蒜蘑菇意粉哩個食落較乾 尚算都可以接受 但味道未夠惹味 只有辣味 蒜味就欠奉 相比之下 三文魚意粉較好食跟餐 迷你班戟份量比想像中多 一啲都唔迷你 大小正常 有兩塊唔係即叫即整嘅 廚房有一個

跟餐 雲呢拿玫瑰花茶 焦糖牛奶咖啡

跟餐 香蒜蘑菇意粉
香蒜蘑菇意粉

跟餐 迷你班戟
份量比想像中多 一啲都唔迷你 大小正常 有兩塊
唔係即叫即整嘅 廚房有一個煎爐熱住 但質素就參差 友人果份比較扁塌 食落無禁蓬鬆
但靚仔啲果份絕對係水準之作 蛋味香 質感蓬鬆

跟餐迷你班戟

雖然意粉飲品唔算特別 甜品好味 但係性價比高 唔洗排隊 絕對可以一試

平日午/晚餐
  • 招牌班戟
2019-03-11 323 瀏覽
下雨天的星期六,最好就是找一家cafe好好 hea一個下午,剛好這天被IG 裡的梳乎厘pancake相片吸引著,於是就決定找一家還沒試過的cafe。一走進店內,很少女風啊,桌椅都是用上粉色系列,而且店裡不算擠迫,坐得蠻舒服的。我們點了兩份餐,一份是招牌pancake,另外一份是all day breakfast ,味道還不錯!招牌pancakeAll day breakfastAll day breakfast 還附上一份pancake,和招牌pancake的口感有點不一樣。

All day breakfast

2019-03-08 78 瀏覽
看書看到累了找點甜食補補腦於是來到這家班戟店班戟和吐司都是即點即做的客人多時可能需要等到約半小時不悠閒的大家請點不需要久等的或改天再來面面有白天鵝拉花的摩卡是香蕉🍌味的蕉味濃 不過的確有點甜這下真的是補腦了喝了兩口後蕉精的味道好像稍濃慢慢蓋過了咖啡的味道所以喜歡蕉蕉的大家這是不錯的選擇約半小時這個有立體感的班戟到了期待很久先給我來一個眼褔眼睛吃飽飽就到電話吃然後才到人吃。。。非常軟軟的班戟啊能入口即化卻不失口感還有點點暖意留在咀裡脆脆的杏仁片QQ彈牙的黑珍珠香甜的黑糖混合了伯爵紅茶多重味覺享受店內有免費Wi-Fi提供美中不足的是香港店鋪都好小間洗手間超級骨子。。嗯
看書看到累了

約半小時這個有立體感的班戟到了
期待很久
先給我來一個眼褔
眼睛吃飽飽就到電話吃

然後才到人吃。。。
非常軟軟的班戟啊

香甜的黑糖混合了伯爵紅茶
多重味覺享受

店內有免費Wi-Fi提供
美中不足的是香港店鋪都好小間
洗手間超級骨子。。

2019-03-08
30 分鐘 (堂食)
Banana Mocha
黑糖珍珠班戟
2019-03-03 88 瀏覽
九龍城Layer’s Cafe & Pancakes的疏乎里班戟為鎮店之寶,難得來到,見到每日只有限量二十個的黑糖珍珠伯爵茶班戟便毫不猶豫點了,好彩地仲有得叫。小店以粉色系作主打,吸引了唔少我這樣的少男少女前來光顧打卡👫,裝潢的確有下過功夫👍👍👍等了十分鐘,當然相機食先📷剩係擺設同裝飾都已經滿足到我😍真!係!好!靚!食左第一啖已經停不了一直食到尾,伯爵茶香配上蛋味香濃的疏乎里班戟,仲唔少得有QQ珍珠,真係食過番尋味😋————————————黑糖珍珠伯爵茶班戟 $88 +10%好味指數:5.0/5.0~~~~~~~~~~~~~~

————————————
黑糖珍珠伯爵茶班戟 $88 +10%
好味指數:5.0/5.0
黑糖珍珠伯爵茶班戟

~~~~~~~~~~~~~~
2018-09-05
10 分鐘 (堂食)
黑糖珍珠伯爵茶班戟
2019-02-23 136 瀏覽
之前午餐試過一次午餐,這個價錢有意粉有甜品有野飲是可以接受的。故上次試一下晚歺,選擇不多,食物質素只是一般,意粉有點硬,但這個價格,可接受吧。但是,職員在我們剛享受主菜不久已上甜品pancake。我們問為什麼上得咁快,職員說怕客人投訴太慢。唉,pancake要熱才好吃,結果要趕快吃主菜再吃pancake。已反應晚歺不同午餐,可讓客人慢慢享受。這次印象不好。九龍城吃晚餐難找位又被人趕,這間歺廳算是易找位。諗住再比一次機會佢。點菜時已表明吃完主菜才慢慢上pancake,我們希望慢慢吃,職員表示明白。但今次又是吃主菜途中上pancake,問職員為什麼説明主菜完了才上但結果也是未完主菜便上,她竟說怕被客人投訴。oh my god我們不是她的客人嗎?叫左慢上卻不理會。今晚吃得很不爽。不會再有下次。

我們不是她的客人嗎?叫左慢上卻不理會。

今晚吃得很不爽。不會再有下次。
2019-02-20 82 瀏覽
星期六下午去, 無book位, 門口企左一陣, 服務員都好nice, 店內環境舒服,注意假日去會有最低消費(最少叫一杯飲品) 甜品賣相非常好, 未食已先興奮 佢地話用日本"新x元雞蛋"的, 果然pancake 真係蛋香味濃郁D, 唔太愛吃甜品既話, 應該都會幾鍾意.不過, 建議返佢地既食品名可以簡短一D, 無必要將所有材料都放在名字上啦.

甜品賣相非常好, 未食已先興奮

唔太愛吃甜品既話, 應該都會幾鍾意.

黑糖珍珠 伯爵茶 杏仁瓦片 班戟
原味
朱古力 焦糖香蕉 核桃 班戟
2019-02-16
10 分鐘 (堂食)
黑糖珍珠 伯爵茶 杏仁瓦片 班戟
原味
朱古力 焦糖香蕉 核桃 班戟
  • pancake
2019-02-11 100 瀏覽
以往去九龍城,都係食泰國菜、打邊爐,聽聞有間好好味的pancake,上網搵,終於搵到,餐廳細細間,午餐好抵食,包一碟pasta,一杯熱飲,仲有一份細pancake,Open kitchen,可以睇住店員製作pasta同pancake,Pancake好香好鬆軟,食幾份都唔覺肥,Pasta份量都好夠,而且係即整,幾好味,熱飲絕不求其,有摩卡、熱朱古力,單叫一杯成$40,成個午餐只需要$120,不過要早啲到,好快滿座
  • 招牌班戟